କ୍ୟାବିନେଟ
ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସଫଳ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ପକ୍ଷରୁ ତାଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ
16 JUL 2025 3:02PM by PIB Bhubaneswar
ସଫଳ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା କରି ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ପୃଥିବୀ ପୃଷ୍ଠକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି , ଯାହା ଭାରତର ଅସୀମ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥିଲା । ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବ, ଗୌରବ ଏବଂ ଖୁସିର ଅବସର । ପୃଥିବୀ ପୃଷ୍ଠକୁ ସଫଳ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହିତ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରଠାରେ ସେ ଦୀର୍ଘ ୧୮ ଦିନ ଅବସ୍ଥାନ କରି ଏହି ଐତିହାସିକ ଅଭିଯାନ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି । ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଏହି ମହାକାଶ ଅଭିଯାନରେ ମିଶନ ପାଇଲଟ ଭାବରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଜୁନ ୨୫ ତାରିଖ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ମହାକାଶକୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହା ଏକ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିଛି । ଏହା ମହାକାଶରେ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଏହା ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଏହି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା (ଇସ୍ରୋ) ସହିତ ସମସ୍ତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ନିଷ୍ଠା, ଶ୍ରମ ଓ ସାଧନା ଯୋଗୁ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇପାରିଛି ।
ଆଇ.ଏସ.ଏସ.ଠାରେ ଅବସ୍ଥାନ କାଳରେ ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭ୍ରାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଆକ୍ସିୟମ- ୪କୁ ଏବଂ ଅଭିଯାନ ୭୩ର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣ ସଂପାଦନ କରିଥିଲେ । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ସହଯୋଗରେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ନେତୃତ୍ୱର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ କରେ । ଶ୍ରୀ ଶୁକ୍ଳା ମାଇକ୍ରୋ ଗ୍ରାଭିଟି ସମ୍ପର୍କୀତ ଅନେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳତାର ସହିତ ସଂପାଦନ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ମଣିଷ ଶରୀରର ମାଂସପେଶୀର ପୁନରୁଦ୍ଧାର, ଶୈବାଳ ଓ ଅଣୁଜୀବର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମହାକାଶରେ ଫସଲର କ୍ଷମତା ସମ୍ପର୍କୀତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଜୀବାଣୁମାନଙ୍କ ମହାଶୂନ୍ୟରେ ଜୀବନ ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ମଣିଷର ଚିନ୍ତନ କ୍ଷମତା ଉପରେ ମହାକାଶର ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସାଇନୋ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଭଳି ଅଣୁଜୀବମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ଭଳି ଆହୁରି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗବେଷଣା ସଂପାଦନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ମହାକାଶରେ ମାନବ ଜୀବନର ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଅଧିକ ଗଭୀର କରିବ ଏବଂ ଆମେ ମାଇକ୍ରୋ ଗ୍ରାଭିଟି ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ଓ ଅଧ୍ୟୟନ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା ।
ଆଗାମୀ ଦିଗରେ ଗଗନାୟନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଭାରତ ଆହୁରି ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି । ଆମେ ଏକ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ଶୁଭ୍ରାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ମିଶନର ଏହି ସଫଳତା ଭାରତକୁ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପାଦ ନିକଟତର କରାଇଛି । ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ମାନବଯୁକ୍ତ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନେତୃତ୍ୱକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ତାଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଭାରତର ମହାକାଶ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଭାରତକୁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ।
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ସରକାର ତଥା ଦେଶବାସୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତାରିଖ, ୨୦୨୫ ମସିହା ଦିନ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଚନ୍ଦ୍ର ପୃଷ୍ଠର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁଠାରେ ଐତିହାସିକ ସଫଳ ଅବତରଣ କରିଥିଲା । ଏହି ଦିନକୁ ଏବେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ସେହିପରି ଆଦିତ୍ୟ-ଏଲ-୧ ମିଶନ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ରହସ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ଦିଗରେ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ସୂଚାଇଛି । ଏହି ସଫଳତା ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ବଳିଷ୍ଠ ପ୍ରମାଣ ।
ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଅଭିଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି ତାହା ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଏବେ ଦେଶରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛନ୍ତି । ଫଳରେ ବ୍ୟାପକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏଥି ସହିତ ଉଦ୍ଭାବନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ବାତାବରଣ ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପ୍ଟେନ ଶୁଭ୍ରାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ମିଶନ କେବା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ସଫଳତା ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ଓ ଉଦାହରଣ । ଏହା ଫଳରେ ଆମର ସନ୍ତାନ ଓ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାକାଶ ପ୍ରତି ଉତ୍ସୁକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମନୋଭାବର ବିକାଶ ଘଟିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଅନେକ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ନିଜ ଜୀବନର ପେସା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି ମିଶନ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ବୋଲି କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ । ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏହା ଫଳରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଇବ

Cabinet
Resolution by the Cabinet welcoming Return of Group Captain Shubhanshu Shukla from International Space Station.
16 JUL 2025 3:02PM by PIB Delhi
On 15th July 2025, Group Captain Shubhanshu Shukla has landed back safely on earth from his space journey, representing infinite aspirations of India. This is a moment of pride, glory and joy for the entire nation.
The Cabinet joins the nation in celebrating the return of Group Captain Shubhanshu Shukla to Earth, following the successful completion of his historic 18-day mission aboard the International Space Station.
Launched on 25th June 2025, with Group Captain Shubhanshu Shukla as Mission Pilot, this mission marked a watershed moment - the first time an Indian astronaut travelled to the International Space Station. It heralds a new chapter in India’s space programme and gives a golden glimpse of our future space programme.
The Cabinet commends the Indian Space Research Organisation and the entire community of our scientists and engineers whose relentless efforts have made this achievement possible.
During his time aboard the International Space Station, Group Captain Shukla worked seamlessly with fellow members of the Axiom-4 Crew and Expedition 73, embodying India’s growing leadership in international space cooperation.
He conducted pioneering experiments in microgravity on subjects such as muscle regeneration, algal and microbial growth, crop viability, microbial survivability, cognitive performance in space, and the behaviour of cyanobacteria. These studies will deepen global understanding of human spaceflight and microgravity science, and provide critical inputs for India’s future missions.
This successful mission significantly elevates India’s global standing in space exploration. It is a vital stepping stone towards India’s own human spaceflight ambition, including the Gaganyaan and the Bharatiya Antariksha Station. It reaffirms India’s resolve to be at the forefront of human space exploration.
The Cabinet applauds the visionary and decisive leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, whose strategic foresight, unwavering belief in India's space potential, and consistent guidance have enabled the country to chart new frontiers and emerge as a leader among spacefaring nations.
The Cabinet also recalls with pride India’s recent landmark achievements, including the historic landing of Chandrayaan-3 near the South Pole of the Moon on 23rd August 2023, a day etched in history as India’s National Space Day. Likewise, India’s Aditya-L1 Mission launched in 2023 has significantly enhanced humanity’s understanding of solar activity. These feats reflect the spirit of scientific excellence and national self-reliance.
Through sustained reforms in the space sector, the Government has unlocked unprecedented growth in India’s space economy. The emergence of around 300 new start-ups in this sector has not only led to job creation at a large scale, but also nurtured a vibrant ecosystem of innovation, entrepreneurship and technology-driven development.
Group Captain Shubhanshu Shukla’s mission is not just a personal triumph - it is a beacon of inspiration for a new generation of young Indians. It will ignite the scientific temper, fuel curiosity, and inspire countless youth to pursue careers in science and embrace innovation.
The Cabinet reaffirms its firm conviction that this mission will energise the national resolve to build Viksit Bharat—a Developed India—by 2047, as envisioned by the Prime Minister.