Cabinet
Resolution by the Cabinet welcoming Return of Group Captain Shubhanshu Shukla from International Space Station.
16 JUL 2025 3:02PM by PIB Delhi
On 15th July 2025, Group Captain Shubhanshu Shukla has landed back safely on earth from his space journey, representing infinite aspirations of India. This is a moment of pride, glory and joy for the entire nation.
The Cabinet joins the nation in celebrating the return of Group Captain Shubhanshu Shukla to Earth, following the successful completion of his historic 18-day mission aboard the International Space Station.
Launched on 25th June 2025, with Group Captain Shubhanshu Shukla as Mission Pilot, this mission marked a watershed moment - the first time an Indian astronaut travelled to the International Space Station. It heralds a new chapter in India’s space programme and gives a golden glimpse of our future space programme.
The Cabinet commends the Indian Space Research Organisation and the entire community of our scientists and engineers whose relentless efforts have made this achievement possible.
During his time aboard the International Space Station, Group Captain Shukla worked seamlessly with fellow members of the Axiom-4 Crew and Expedition 73, embodying India’s growing leadership in international space cooperation.
He conducted pioneering experiments in microgravity on subjects such as muscle regeneration, algal and microbial growth, crop viability, microbial survivability, cognitive performance in space, and the behaviour of cyanobacteria. These studies will deepen global understanding of human spaceflight and microgravity science, and provide critical inputs for India’s future missions.
This successful mission significantly elevates India’s global standing in space exploration. It is a vital stepping stone towards India’s own human spaceflight ambition, including the Gaganyaan and the Bharatiya Antariksha Station. It reaffirms India’s resolve to be at the forefront of human space exploration.
The Cabinet applauds the visionary and decisive leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, whose strategic foresight, unwavering belief in India's space potential, and consistent guidance have enabled the country to chart new frontiers and emerge as a leader among spacefaring nations.
The Cabinet also recalls with pride India’s recent landmark achievements, including the historic landing of Chandrayaan-3 near the South Pole of the Moon on 23rd August 2023, a day etched in history as India’s National Space Day. Likewise, India’s Aditya-L1 Mission launched in 2023 has significantly enhanced humanity’s understanding of solar activity. These feats reflect the spirit of scientific excellence and national self-reliance.
Through sustained reforms in the space sector, the Government has unlocked unprecedented growth in India’s space economy. The emergence of around 300 new start-ups in this sector has not only led to job creation at a large scale, but also nurtured a vibrant ecosystem of innovation, entrepreneurship and technology-driven development.
Group Captain Shubhanshu Shukla’s mission is not just a personal triumph - it is a beacon of inspiration for a new generation of young Indians. It will ignite the scientific temper, fuel curiosity, and inspire countless youth to pursue careers in science and embrace innovation.
The Cabinet reaffirms its firm conviction that this mission will energise the national resolve to build Viksit Bharat—a Developed India—by 2047, as envisioned by the Prime Minister.

মন্ত্রীমন্দল
ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দগী হল্লক্লবা গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লা তরাম্না ওকপগী মন্ত্রীমন্দলনা লৌখিবা ৱারেপ
16 JUL 2025 3:02PM by PIB Imphal
জুলাই ১৫,২০২৫ দা, ভারতকী মপান নাইদ্রবা অনিংবশিং মহুৎ শীন্দুনা মহাক্কী সুন্দ্রংগী খোঙচত্তগী তেক্ত কাইদনা পৃথিবীদা গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লা হল্লক্লে। মসি লৈবাক শীনবা থুংবগী চাউথোকচবা, মাইপাকপা অমসুং হরাওবা মিকুপ অমনি।
ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দা মহাক্কী নুমিৎ ১৮ গী খোঙচৎ মাইপাক্না লোইশিল্লবা মতুংদা পৃথিবীদা গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লা হল্লকপদা লৈবাক অসিনা হরাওবদা মন্ত্রীমন্দলসু শরুক য়ারি।
গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লানা মিসন পাইলোত ওইনা জুন ২৫,২০২৫ দা থাগৎখিবা মিসন অসি মরুওইবা তাঞ্জা অমনি-মসি ভারতকী এষ্ট্রোনোত অমনা ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দা চৎপা অহানবনি। মসিনা ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগী অনৌবা পন্দুব অমা হাংদোক্লে অমসুং ঐখোয়গী তুংগী স্পেসগী থৌরমশিংদা ফজরবা শক্তম অমা পীরে।
মাইপাকপা অসি পুরক্নবগীদমক চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসন অমসুং ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং ইঞ্জিনিয়ারশিং মন্ত্রীমন্দলনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক্না ইন্তরনেসনেল স্পেস ষ্টেসন্দা লৈরিঙৈদা, গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লানা এজিওম-৪ ক্রিয়ু অমসুং এক্সপিদিসন ৭৩ গী মেম্বরশিংগা থবক তৌমিন্নখি, মালেমগী স্পেসকী মতেং পাংনবদা ভারতনা মাংজিল থাবা অদু উৎখি।
মহাক্না মসল রিজেনেরেসন, অলগাল অমসুং মাইক্রোবাইএল গ্রোথ, মহৈ-মরোং থাবা, মাইক্রোবাইএল হিংহনবা, সুন্দ্রংদা থবক শুবা অমসুং সাইনোবেক্তরিয়াগী লমচৎ-শাজৎগুম্বা হিরমশিংদা মাইক্রোগ্রেভিতিদা চাংয়েং কয়া পাংথোকখি। হায়রিবা থিজিনবশিং অসিনা মীওইবনা সুন্দ্রংদা চৎপা অমসুং মাইক্রোগ্রেভিতি সাইন্সকী মরমদা হেন্না খঙগনি অমসুং তুংদা ভারতকী সুন্দ্রংগী খোঙচৎশিংদা কান্নরবা লৌশিং কয়া পীগনি।
মাইপাক্লবা মিসন অসিনা মালেমগী ওইনা সুন্দ্রংগী মরমদা থিজিনবদা ভারতকী ফিবম মপুংফানা ফগৎহল্লে। মসি গগনয়ান অমসুং ভারতিয়া অন্তরিক্ষা ষ্টেসন য়াওনা ভারত মশাগী মীওইবা য়াওবা সুন্দ্রংগী খোঙচৎকী মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মসিনা মীওইবনা সুন্দ্রং থিজিনবগী মাঙজিল থাবদা ভারতকী ফিরেপ অমুক্কা হেন্না চেৎশীনহল্লে।
সুন্দ্রংগী লমদা ভারতকী তৌবা ঙম্বদা অচেৎপা থাজবা থম্বা অমসুং সুন্দ্রংদা চৎলিবা লৈবাকশিংগী মরক্ত লুচিংবা অমা ওইনবা অমসুং অনৌবা মফমশিংদা চৎনবা লৈবাক অসিগী লমজিংলিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবগী গুন অমসুং মীৎয়েং শানবা মন্ত্রীমন্দলনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভারতকী নেসনেল স্পেস দে হায়না পুৱারিদা ইদুনা থম্লবা, ওগস্ত ২৩,২০২৩ দা থাগী খা মেরু ময়াদা চন্দ্রয়ান-৩ তাখিবা য়াওনা হন্দক ভারতকী শিংথাবা য়ানা মাইপাকপশিং অদু মন্ত্রীমন্দলনা অমুক নিংশিংখি। ২০২৩ দা থাগৎখিবা ভারতকী অদিত্যা-এল ১ মিসন অসিনা মীওইবনা নুমিৎকী মরমদা খঙবা হেনগৎহল্লে। হায়রিবা মাইপাকপশিং অসিদা সাইন্সকী লমদা মাঙজিল থাবা অমসুং লৈবাক অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অদু মমি তারে।
স্পেসকী লমদা অওনবা কয়া পুরক্তুনা, সরকারনা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা ভারতকী স্পেস ইকোনোমি চাউখৎহল্লে। সেক্তর অসিদা অনৌবা স্তার্দ-অপ ৩০০ থোক্লকপা অসিনা থবক য়াম্না ফংহনবা খক নত্তনা, ইন্নোবেসন, ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ অমসুং তেক্নোলোজি চাউখৎনবা অফবা ফিবম অমা শেমগৎলে।
গ্রুপ কেপ্তেন সুভান্সু সুক্লাগী মিসন অসি লনাই মাইপাকপা অমা খক নত্তনা, মসি নহা ওইরিবা ভারতমচাশিংগী অনৌবা মীরোল অমদা ইথিল পীনবা মৈরা অমনি। মসিনা সাইন্তিফিক ওইনা ৱাখল খনবা হেনগৎহনগনি অমসুং মশিং থিঙমদ্রবা নহারোলশিং সাইন্সনা শীনফম অমা ওইনবা অমসুং অনৌবা থবক পাংথোক্নবা ইথিল পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মঙ মঙলিবা ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা-বিকসিত ভারত শেমগৎনবা লৈবাক অসিগী ৱাশক মিসন অসিনা থৌনা পীরগনি হায়না মন্ত্রীমন্দলনা অমুক হন্না থাজবা ফোঙদোকখি।