କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କୃଷିରେ ଚମତ୍କାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି"-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରର ଉତ୍ପାଦନ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନର ଅତୁଳନୀୟ ଅବଦାନ"-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
"ଇସ୍ରୋର 'ଜିଓ ପୋର୍ଟାଲ" ରୁ ସଠିକ ତଥ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି "-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଦ୍ୱାରା ଫସଲ କ୍ଷତିର ସଠିକ୍ ଆକଳନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି"-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
"ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଅବତରଣ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ"-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"ଭାରତର ମହାକାଶ ସଫଳତାରେ ବିଶ୍ୱ ଚକିତ; ମହାକାଶଚାରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ"-ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
23 AUG 2025 4:35PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସା ସ୍ଥିତ ଆଇସିଏଆରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ'। ଏହି ଅବସରରେ ଆଇସିଏଆର୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଏମ୍ ଏଲ୍ ଜାଟ୍ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇସିଏଆର୍ ରେ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ପାଳନ ହେବା ଦେଖିବାକୁ ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ସୁକ। ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ-ଏବଂ ଆମକୁ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ "ଆଧୁନିକ ଋଷି" ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ, "ଆମେ କୃଷିକୁ, ଏହାର ଦିଗକୁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ। ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ। ଆମେ ରେକର୍ଡ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛୁ ଏବଂ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଏଥିରେ ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ, ଫସଲ ପ୍ରଣାଳୀ, ଗହମ, ଧାନ, ସୋରିଷ, କପା, ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ, ଏକର ଆକଳନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ-ମହାକାଶ ପ୍ରୟୋଗ ଏବେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଲୋକକଥା ଏବଂ ଅନୁମାନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଇସ୍ରୋର ଜିଓ ପୋର୍ଟାଲ ବର୍ଷା, ମରୁଡ଼ି ଏବଂ ପାଣିପାଗ ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। "କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ସେମାନଙ୍କର ଚାଷ ଯୋଜନା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ମୃତ୍ତିକାର ଆର୍ଦ୍ରତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଫସଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥ୍ୟକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅପଲୋଡ କରାଯାଇଥିବା ଫଟୋରୁ କୀଟପତଙ୍ଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ସମୟରେ ଗହମ ନିରୀକ୍ଷଣ, ବୁଣିବା ଏବଂ ଅମଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଆକଳନ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଏବେ ଏନ୍ଆରଏସସି ର ସିଆରଓପି. ଢାଞ୍ଚା (ଫସଲ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ) ସହିତ ମେଳ ଖାଉଛି। ନାସା-ଇସ୍ରୋ ର ନିଶାର ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ମୃତ୍ତିକାର ଆର୍ଦ୍ରତା, ଫସଲର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୈବବସ୍ତୁର ସଠିକ୍ ଆକଳନ ଛୋଟ ସ୍ଥାନରୁ ବଡ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଫସଲ କାଟିବା ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭାବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। "ବେଳେବେଳେ ଯେଉଁ କୃଷକମାନଙ୍କ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ମିଳୁନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ କି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନାହାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି। କିନ୍ତୁ ଉପଗ୍ରହ ଆଧାରିତ ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଦ୍ୱାରା ବର୍ତ୍ତମାନ ଫସଲ କ୍ଷତିର ସଠିକ୍ ଆକଳନ କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହା ଉପଗ୍ରହ ଚିତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ କ୍ଷତିପୂରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ " ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ତାପମାତ୍ରା, ଝଡ଼ କିମ୍ବା ମରୁଡ଼ି ସମୟରେ ସମୟୋଚିତ ଚେତାବନୀ ଦେବାରେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଫସଲ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ସୂଚନା ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତାକୁ ସିଧାସଳଖ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ‘‘ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ" ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
"ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଠିକ-ସମୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଚାଷ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ କୃଷକମାନେ ଅନେକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଦାବି ଉଠାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନକଲି ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଉପକରଣ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସାମିଲ ଥିଲା। "ଏହା ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା, କାରଣ କୃଷକମାନେ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ସୋୟାବିନ୍ କ୍ଷେତରେ, କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର ଫସଲକୁ ପୋଡ଼ି ଦେଇଛି। ମୁଁ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଉପରେ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ", ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥ କେବଳ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ନୁହେଁ। "ଯେଉଁଠାରେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଉପଯୋଗୀ, ସେଠାରେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ, ଅନ୍ୟ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଦିଗକୁ ପରିଭାଷିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଅଭିଯାନରୁ ପାଖାପାଖି ୫୦୦ଟି ନୂଆ ଗବେଷଣା ବିଷୟ ବାହାରିଛି ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ଦଳ-ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ "ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଫଳାଫଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଦଳ ଗୋଟିଏ ବିଷୟରେ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ-କିନ୍ତୁ ଆହୁରି ଅନେକ କିଛି କରିବାକୁ ବାକି ଅଛି। କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଜମି ପାଇଁ ପ୍ରଭାବୀ ପଦକ୍ଷେପ ଆବଶ୍ୟକ, ଆଖୁ ଏବଂ କପା ଉପରେ ଭୂତାଣୁ ଆକ୍ରମଣର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଭାରତର ମହାକାଶ ସଫଳତାରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶରେ ଆମର ସଫଳତା ଦ୍ୱାରା ଚକିତ। ମହାକାଶଚାରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ତାଙ୍କର ସଫଳ ମିଶନ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନୂତନ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। ଏହି ମିଶନ ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଶୁଭ ରହିବ।
ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରାଚୀନ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଥିଲେ, "ଆମେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ କିଛି ଶିଖିନାହୁଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛୁ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଗଣିତ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ଆମେ ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଅବତରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଆଜି ଆମେ ଗଗନଯାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଅତୀତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ-କୃଷି ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ପଶୁପାଳନ, ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଫସଲ ଉପରେ ଗଭୀର ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆଜିର ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଥିବା ବିଚାର କୃଷି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଅମୃତ ଭଳି ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଉତ୍ତମ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ଲାଗି କୃଷି, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। "ଭାରତରେ ପ୍ରତିଭାର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅସାଧାରଣ, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସେମାନେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan virtually addresses National Space Day event at ICAR Pusa Campus in Delhi
“Space science has brought miraculous changes in agriculture” – Shri Shivraj Singh
“Record-level production in the country owes unmatched contribution to space science” – Shri Chouhan
“Farmers benefitting through accurate data from ISRO’s ‘Geo Portal’” – Shri Shivraj Singh
“Remote sensing has made accurate crop loss assessment possible” – Shri Chouhan
“Landing of Chandrayaan on the Moon’s South Pole a matter of pride for the whole nation” – Shri Shivraj Singh
“World amazed by India’s space achievements; congratulations to astronaut Shri Shubhanshu Shukla” – Shri Chouhan
23 AUG 2025 4:35PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan, virtually addressed a programme organised at ICAR, Pusa, New Delhi, on the occasion of National Space Day. The theme of the programme was ‘Research and Development in Space Technology for Agricultural Transformation’. ICAR Director General, Dr. M.L. Jat, along with senior scientists, were present on the occasion.
Shri Chouhan said he was very eager to see National Space Day also being celebrated at ICAR. “Through space science, we are bringing change in India and the world. We all know how important technology and science are in agriculture – and we must take it further,” he said.
Calling scientists the “modern sages”, Shri Chouhan said, “We have changed farming, its direction, and transformed farmers’ lives. We have ensured food security for the people. We have achieved record food grain production, and space science has made an incomparable contribution. Space applications are now central to agriculture – from crop yield estimation, cropping systems, wheat, rice, mustard, cotton, sugarcane production, acreage assessments, to weather information – space technology plays a key role.”
He said that earlier, weather forecasts relied on folklore and assumptions, but today ISRO’s Geo Portal provides nearly accurate information on rainfall, drought, and weather. “Farmers now plan their farming based on this. The portal also gives information on soil moisture, integrates crop health data, and provides precise information,” he said.
Shri Chouhan noted that technologies have been developed to detect pests from photos uploaded by farmers, and for real-time wheat monitoring, sowing, and harvesting area estimation. The Agriculture Ministry’s figures now match those of NRSC’s CROP framework (Comprehensive Remote Sensing Observation on Crop Progress). With NASA-ISRO’s NISAR mission, accurate estimates of soil moisture, crop health, and biomass – from small plots to large tracts – have become possible.
He pointed out that earlier, concerns about the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana included flawed crop-cutting experiments and lack of transparency. “Sometimes farmers whose crops suffered loss did not get compensation, while those unaffected did. But with satellite-based remote sensing, crop loss can now be accurately assessed, enabling rightful compensation through satellite images,” he said.
He emphasised that space science aids in timely warnings during rising temperatures, storms, or droughts, helping in disaster management and crop protection. Information must reach farmers directly, and awareness-building is vital. He added that the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ was launched precisely to bring scientific achievements in agriculture directly to farmers.
“Our current challenge is to provide farmers with real-time information, so they can benefit in their farming decisions. I have complete faith in our scientists’ capabilities,” he said. Farmers, during the campaign, raised several practical demands, including a request for devices to detect fake fertilisers and pesticides, and to identify their contents. “This is a serious issue as farmers are suffering losses. In soybean fields, pesticide use has burned crops. I urge scientists to work with urgency on this,” he added.
Shri Chouhan clarified that by science, he does not mean space science alone. “Wherever space science is useful, apply it. But alongside, research and experimentation in other agricultural sciences must define new dimensions of progress. Nearly 500 new research topics have emerged from the campaign, and work is needed on these. Move forward with the spirit of ‘One Nation – One Team – One Goal’. One team should focus research on one subject to yield logical results,” he said.
“Through science and technology, we have transformed farmers’ lives – but much more remains to be done. Effective steps are needed for small farmers’ plots, solutions must be found for virus attacks in sugarcane and cotton, and productivity of pulses, oilseeds, and soybean must be increased,” he said.
Shri Chouhan expressed pride in India’s space achievements, saying, “Today the world is amazed by our accomplishments in space. I heartily congratulate astronaut Shri Shubhanshu Shukla. His successful mission has opened new doors for faster progress in this field. This mission will always remain auspicious for humanity.”
Stating that India’s scientific tradition is ancient, he said, “We have not learned from others but taught the world. Thousands of years ago, Aryabhata laid the foundations of mathematics and astronomy. We are carrying forward that tradition. Chandrayaan’s landing on the Moon’s South Pole is a matter of great pride. Today we are preparing for Gaganyaan, and our nation is advancing rapidly.”
The Union Minister urged scientists to deeply deliberate on themes such as space technology in agriculture – past and future – agricultural surveys, livestock, horticulture, natural resource management, and various crops. “The ideas shared in today’s session will yield a nectar-like roadmap for agricultural development,” he said.
Shri Chouhan extended greetings on National Space Day, calling upon all to adopt a scientific outlook in farming, animal husbandry, and agriculture to achieve better outcomes. “India has no dearth of talent. The capacity of our scientists is extraordinary, and I salute them again and again. I am confident they will continue to achieve remarkable milestones with their skill and ability,” he said.