গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি কেৰালাৰ কোচিত অনুষ্ঠিত মনোৰামা নিউজ কনক্লেভ ২০২৫ত ভাষণ প্ৰদান কৰে
মোদী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত দেশত জাতিবাদ, নেপটিজিম আৰু তুষ্টিকৰণৰ ঠাইত ৰাজনীতিৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ হ’ল
যেতিয়ালৈকে ভাৰত মহান হৈ নুঠে তেতিয়ালৈকে আমাৰ জিৰণি লোৱাৰ কোনো অধিকাৰ নাই
সীমা পুনৰ নিৰ্ধাৰণ হোৱাৰ পিছতো দক্ষিণৰ ৰাজ্যৰ সৈতে কোনো অন্যায় কৰা নহ’ব
বাওঁ মতাদৰ্শৰ পৰা জন্ম লোৱা স্থৱিৰ বিকাশৰ আৰ্হিটোৱে কেৰালাৰ প্ৰগতি বন্ধ কৰি দিছে
ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে কেৰালাত ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ সৈতে আপোচ কৰা হৈছে, আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিও অৱনতি ঘটিছে, আমাৰ দলে এই পৰিস্থিতিৰ উন্নতি সাধন কৰিব
পি এফ আইৰ দৰে সংগঠনক কেৰালা চৰকাৰে সময়মতে কিয় নাকী লগাব নোৱাৰিলে, যদি মোদী চৰকাৰ নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে হয়তো কেৰালা চৰকাৰে পি এফ আইক নিষিদ্ধই নকৰিলেহেঁতেন
কেৰেলাৰ জনতাই সিদ্ধান্ত লৈছে যে তেওঁলোকে কেডাৰৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ বিচৰা নাই, জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰহে বিচাৰে
মোদী জী ৰাজনীতিত পৰিয়াল আৰু ঘৰ এৰি দেশ সেৱা কৰাৰ আদৰ্শ উদাহৰণ
২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ১৩৪২ কোটি টকা দিয়াৰ বিপৰীতে মোদী জীয়ে বিগত ১০ বছৰত ৫১০০ কোটি টকা দিছে
22 AUG 2025 4:42PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি কেৰালাৰ কোচিত অনুষ্ঠিত মনোৰামা নিউজ কনক্লেভ ২০২৫ত ভাষণ প্ৰদান কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অতি সুন্দৰ উদ্দেশ্যৰে গ্ৰহণ কৰা বহুদলীয় সংসদীয় গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাত স্বাধীনতাৰ তৃতীয় দশকৰ পৰাই বহু দুষ্ট চক্ৰই গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়া প্ৰদূষিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে জাতিবাদ, নেপোটিজিম আৰু তুষ্টিকৰণৰ ৰূপত তিনিটা বিষয়ে কেঁকোৰাৰ দৰে দেশৰ শাসন ব্যৱস্থাত প্ৰভাৱ পেলাইছিল। এইবোৰৰ বাহিৰেও চতুৰ্থটো বিষয় আছিল দুৰ্নীতি, যিয়ে কেৱল দেশৰ প্ৰগতি ৰুদ্ধ কৰাই নহয়,জনতাৰ আদেশকো উপহাস কৰিছিল ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অস্থিৰতাৰ পৰিৱেশৰ বাবে দেশখন দীৰ্ঘম্যাদী নীতিৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল। ২০১৪ চনত নৰেন্দ্ৰ মোদী জী প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত দেশত জাতিবাদ, নেপোটিজিম আৰু তুষ্টিকৰণৰ পৰিৱৰ্তে উন্নয়নৰ ৰাজনীতিৰ এক নতুন যুগ আৰম্ভ হ’ল আৰু আজি সমগ্ৰ দেশে ইয়াৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে ব্যৱস্থাগত আৰু নীতিগত পৰ্যায়ত দুৰ্নীতি দূৰ কৰাৰ সফল প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ স্থিতিশীলতাৰ বাবেই হওক, সেয়া আভ্যন্তৰীণ আৰু বহিঃ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাই হওক, আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ নতুন যুগ আৰম্ভ কৰাই হওক বা দেশক সমৃদ্ধিশালী কৰি তোলাই হওক, মোদীজীয়ে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে দীৰ্ঘম্যাদী আৰু স্পষ্ট নীতিৰ নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিছে। ১১ বছৰ আগতে দেশবাসীৰ মনত এটা প্ৰশ্ন জাগিছিল যে এই দেশৰ ভৱিষ্যত কি হ’ব? আজি ১৪০ কোটি মানুহৰ মনত কোনো বিভ্ৰান্তি নাই। সকলোৱে বিশ্বাস কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষত থাকিব আৰু কোনেও আমাক বাধা দিব নোৱাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পূৰ্বে আমি অৰ্থনৈতিক অস্থিৰতাৰ বলি হৈছিলোঁ। প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী জীয়ে আমাৰ অৰ্থনীতি ১১ নং স্থানলৈ অনাত সফল হৈছিল। প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মনমোহন সিঙে ভাল কাম কৰিলে আৰু ১১ নং স্থানৰ পৰা ১২ নং স্থানলৈ যাবলৈ নিদিলে, কিছু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাখিলে। তেওঁ কয় যে বিগত ১১ বছৰত মোদী জীয়ে আমাৰ অৰ্থনীতি ১১ নং স্থানৰ পৰা বিশ্বৰ শীৰ্ষ চাৰিখন অৰ্থনীতিৰ স্থানলৈ লৈ গৈছে। প্ৰতিটো খণ্ডতে, সেয়া আন্তঃগাঁথনিয়েই হওক বা অহা ২৫ বছৰত বিশ্ব অৰ্থনীতিত প্ৰভাৱ পেলাব পৰা নতুন অৰ্থনীতি আৰু প্ৰযুক্তিয়েই হওক, বা যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এক শক্তিশালী সমৰ্থন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা আৰু তেওঁলোকক বিশ্বব্যাপী মঞ্চত প্ৰক্ষেপণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাই হওক, এই দিশসমূহত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে প্ৰতিটো খণ্ডতে সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, নিৰ্ণায়ক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল, আৰু জি এছ টিৰ দৰে অসম্ভৱ যেন লগা কাম এটাক নূন্যতম বিতৰ্কৰ সৈতে উৎকৃষ্ট পদ্ধতিৰে ৰূপায়ণ কৰিছিল। ইয়াৰ বাবেই আজি দেশৰ অৰ্থনীতিয়ে বিশ্বৰ শীৰ্ষ চাৰিখন অৰ্থনীতিৰ লগত যোগ দিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নিৰাপত্তাৰ দিশত সেনাবাহিনী সম্পূৰ্ণৰূপে আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, সামৰিক আধুনিকীকৰণত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, দেশৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ বাবে কঠোৰ আৰু সুস্থিৰ নীতি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ, আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাৰ বাবে সমস্যা হৈ পৰিছে বুলিও গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। এই তিনিটা অঞ্চলত হিংসাত্মক ঘটনাৰ ৭০ শতাংশ হ্ৰাস, মৃত্যুৰ হাৰ ৭০ শতাংশ হ্ৰাস, নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৭৪ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি দেশৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আমি এই তিনিটা সমস্যাৰ পৰা চিৰদিনৰ বাবে মুক্ত হ’ম। তেওঁ কয় যে এই বিশ্বাস মোদী জীয়ে জগাই তুলিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আমি সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ এক শক্তিশালী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো, যাৰ ফলত ইতিবাচক ফল পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী জীৰ চৰকাৰৰ তিনিটা কাৰ্যকালত সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা আক্ৰমণৰ কেইবাবাৰো চেষ্টা কৰা হৈছিল - প্ৰথমে উৰি, তাৰ পিছত পুলৱামা, তাৰ পিছত পহলগাম। প্ৰতিবাৰেই আমি উপযুক্ত উত্তৰ দিছো। প্ৰথমে চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক, তাৰ পিছত এয়াৰ ষ্ট্ৰাইক, আৰু এইবাৰ ‘অপাৰেচন সিন্দূৰ’ৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় সেনাই কেৱল পাকিস্তানে দখল কৰি ৰখা কাশ্মীৰেই নহয়, পাকিস্তানৰ ভিতৰত থকা সন্ত্ৰাসবাদীৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ও ধ্বংস কৰিলে। ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বলৈ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যেতিয়াই দেশৰ ইতিহাস লিখা হ’ব তেতিয়াই নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ১১ বছৰীয়া শাসনকাল শান্তি আৰু উন্নয়নৰ দিশত সোণালী আখৰেৰে লিপিবদ্ধ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে কেৰালা ১১ বছৰ পূৰ্বে যি ঠাইত থিয় হৈ আছিল, সেই ঠাইতে থিয় দিছে। কেৰালাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে যদিও এই সম্ভাৱনাসমূহৰ শোষণ আৰু সুযোগ বিচাৰি উলিওৱাত এক অদ্ভুত ধৰণৰ মতাদৰ্শগত উদাসীনতাই বাধা হৈ পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বাওঁ মতাদৰ্শৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা উদাসীন বিকাশৰ আৰ্হিই কেৰালাৰ প্ৰগতি বন্ধ কৰি দিছে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে অনাগত দিনত কেৰালাইও এই উন্নয়নৰ যাত্ৰাত যোগদান কৰিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেৰালাৰ জনসাধাৰণে দুৰ্নীতি সহ্য নকৰে। ইয়াত ভোট বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ লগত আপোচ কৰা হৈছিল। আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিও নিম্ন স্তৰত উপনীত হ’ল। তেওঁ কয় যে জাতীয় বিৰোধী কাম-কাজত জড়িত পি এফ আই নামৰ এটা সংগঠন কেৰালাৰ পৰা উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, গুজৰাটলৈ বিয়পি পৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে প্ৰশ্ন কৰে যে এই সংগঠনটো সময়মতে কিয় বন্ধ কৰা নহ’ল? তেওঁ কয় যে যদি মোদী চৰকাৰ নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে হয়তো আজিও কেৰেলা চৰকাৰে পিএফআই নিষিদ্ধ নকৰিলেহেঁতেন।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেৰালা দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক সাক্ষৰ ৰাজ্য, য’ত সাক্ষৰতাৰ হাৰ ১০০ শতাংশ, তথাপিও ইয়াত ইমান নিবনুৱা সমস্যা কিয়? তেওঁ কয় যে কেৰালাত দেশৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক সাক্ষৰতা আছে, আৰু ইয়াত নিবনুৱা সমস্যাও সৰ্বাধিক। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেৰালাত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে, কিন্তু সেইবোৰৰ শোষণ হোৱা নাই। কেৰালাৰ জনসাধাৰণে বিচাৰে যে ইয়াত উন্নয়নৰ বাবে তথ্য-প্ৰযুক্তি, অৰ্ধপৰিবাহী, বন্দৰ আৰু জ্ঞান ভিত্তিক উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠা হওক। তেওঁ কয় যে এতিয়ালৈকে লক্ষ্য হৈছে কেৱল কেডাৰৰ বাবে ভাল কাম কৰা, জনসাধাৰণৰ বাবে নহয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এতিয়া কেৰেলাৰ জনসাধাৰণে সিদ্ধান্ত লৈছে যে তেওঁলোকে কেডাৰৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ বিচৰা নাই, বৰঞ্চ জনসাধাৰণৰ বাবে কাম কৰা চৰকাৰ বিচাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী জীয়ে সৃষ্টি কৰা উন্নয়নৰ আৰ্হিটো জাতিহীন আৰু তুষ্টিমুক্ত ৰাজনীতিৰ আৰ্হি, যাক ‘পাৰফৰমেন্সৰ ৰাজনীতি’ বুলি ক’ব পাৰি। কেৰালাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই প্ৰদৰ্শনৰ ৰাজনীতিক লৈ আগবাঢ়ি যাব।
সীমা নিৰ্ধাৰণৰ সন্দৰ্ভত এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমা নিৰ্ধাৰণৰ সন্দৰ্ভত তামিলনাডুত উত্থাপিত হোৱা আশংকা ভিত্তিহীন। তেওঁ কয় যে এই আশংকাবোৰ উত্থাপন কৰাৰ উদ্দেশ্য ৰাজ্যখনৰ চৰম দুৰ্নীতি আৰু আইন-শৃংখলাৰ পৰিস্থিতিৰ পৰা তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰা, আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ পুত্ৰক মুখ্যমন্ত্ৰী কৰাৰ উদ্দেশ্যৰ পৰা আঁতৰাই ৰখা। তেওঁ কয় যে ২০২৭ চনত লোকপিয়ল সম্পূৰ্ণ হ’ব আৰু তাৰ পিছতহে সীমা নিৰ্ধাৰণ আইন বলবৎ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ উজনি ৰাজ্যৰ সকলো ভোটাৰক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰে যে যেতিয়াই সীমা নিৰ্ধাৰণ হ’ব তেতিয়াই দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতি কোনো অন্যায় নহ’ব। উজনি ৰাজ্যৰ জনসাধাৰণক আমাৰ চৰকাৰৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতি।
শেহতীয়াকৈ সংসদত উত্থাপন কৰা ভাৰতৰ সংবিধান (এশ ত্ৰিশতম সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৫, কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৫, আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ পুনৰ্গঠন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৫ৰ বিষয়ে সোধাত গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, “দেশৰ জনসাধাৰণে চৰকাৰ চলাবলৈ এজন মুখ্যমন্ত্ৰী বিচাৰেনে? তেওঁ কয় যে এয়া নৈতিকতাৰ প্রশ্ন আৰু সংবিধান প্রস্তুত হোৱাৰ সময়ত এনে লোকক কল্পনাও কৰা হোৱা নাছিল যিসকলে জেললৈ যোৱাৰ পাছতো পদত্যাগ নকৰে৷ শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোৱা ৭৫ বছৰত বহু মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু মন্ত্ৰী জেললৈ গৈছিল, কিন্তু জেললৈ যোৱাৰ আগতে সকলোৱে পদত্যাগ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে কিছু মাহ পূৰ্বে দিল্লীৰ তদানীন্তন মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে জেললৈ যোৱাৰ পিছতো জেলৰ পৰাই চৰকাৰ চলাই থাকিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গণতন্ত্ৰত নৈতিকতাৰ স্তৰ বজাই ৰখাটো শাসকীয় দল আৰু বিৰোধী উভয়ৰে দায়িত্ব।
এছআইআৰ সম্পৰ্কে এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদি কোনো পক্ষ বা নাগৰিকে ইয়াৰ ওপৰত কিবা আপত্তি কৰে তেন্তে সংশ্লিষ্ট বিধানসভাৰ ৰিটাৰ্নিং বিষয়াৰ ওচৰত আবেদন কৰিব পাৰে। তাত সন্তুষ্ট নহ’লে জিলা উপায়ুক্তৰ ওচৰত আবেদন কৰিব পাৰি, আৰু এতিয়াও সন্তুষ্ট নহ’লে মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া (CEO)ৰ ওচৰতো আবেদন কৰিব পাৰি। ইয়াৰ বাবে তিনিটা পৰ্যায়ৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজিলৈকে মূল বিৰোধী দলটোৱে এছ আই আৰ সন্দৰ্ভত এটাও অভিযোগ দাখিল কৰা নাই। নিৰ্বাচন আয়োগে সমগ্ৰ দেশতে SIR কাৰ্যকৰী কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে, যিটো নিয়মীয়া প্ৰক্ৰিয়া।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিহাৰৰ ভোটাৰ তালিকাত ২২ লাখ লোকৰ মৃত্যু হৈছে। এনে পৰিস্থিতিত তেওঁলোকৰ নাম ব্যৱহাৰ কৰি ভুৱা ভোটদানৰ সম্ভাৱনা থাকিব পাৰে। গতিকে তেওঁলোকৰ নাম আঁতৰাব লাগে নে নাই? তেওঁ কয় যে আমিও জনসাধাৰণৰ মাজলৈ গৈ তেওঁলোকক ক’ম যে সাংবিধানিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাবে যি ধৰণৰ ভাষা ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে সেয়া উপযুক্ত নহয়। তেওঁ বিৰোধী দলসমূহক আবেদন জনায় যে যদিহে প্ৰক্ৰিয়াটোত কিবা অভাৱ দেখা পায় তেন্তে নিৰ্বাচন আয়োগৰ ওচৰলৈ গৈ নিজৰ পক্ষ দাখিল কৰক।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৰালাক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ১৩৪২ কোটি টকা দিছিল, আনহাতে মোদী জীয়ে ১০ বছৰত ৫১০০ কোটি টকা আগবঢ়াইছিল।
‘এক জাতি, এক নিৰ্বাচন’ সন্দৰ্ভত গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ই সকলো দলতে সমানে প্ৰযোজ্য হ’ব। কোনো আপত্তি বা সমস্যা থাকিলে যুটীয়া সংসদীয় সমিতি (জেপিচি)ত ৰাখি তাত আলোচনা কৰিব পৰা যায় বুলিও তেওঁ কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা ছবছৰ ধৰি তেওঁৰ দল মণিপুৰত ক্ষমতাত আছিল, আৰু এই সময়ছোৱাত কোনো বন্ধ হোৱা নাছিল, কোনো ধৰ্মঘট হোৱা নাছিল, কোনো বৰ্ণবাদী হিংসাও হোৱা নাছিল। কিন্তু আদালতৰ সিদ্ধান্তৰ বাবেই বৰ্ণ হিংসাৰ সৃষ্টি হয়। তেওঁ কয় যে মূল বিৰোধী দলটোৰ শাসন কালত আৰু অধিক বৰ্ণবাদী হিংসা দেখা গৈছিল, যিটো প্ৰতিবাৰেই এবছৰ, ডেৰ বছৰ, বা ডেৰ-দুবছৰ ধৰি চলিছিল। এতিয়া তাত শান্তি প্ৰতিষ্ঠা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে দুয়োটা সম্প্ৰদায়ক চাৰিবাৰকৈ পৃথকে পৃথকে সাক্ষাৎ কৰিছে, আৰু তাৰ পিছত তেওঁলোকৰ যৌথ বৈঠকও অনুষ্ঠিত হৈছে। আশা কৰোঁ অতি সোনকালে আমি স্বাভাৱিক অৱস্থা ঘূৰাই অনাত সফল হম। তেওঁ কয় যে আমাৰ প্ৰথম লক্ষ্য আছিল শান্তি ঘূৰাই অনা, যিটো সম্পন্ন হৈছে। মণিপুৰৰ হিংসাৰ লগত ধৰ্মৰ কোনো সম্পৰ্ক নাই, সেয়া আছিল বৰ্ণবাদী হিংসা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত আমি ২০খনতকৈও অধিক চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছো, যাৰ ফলত ১০ হাজাৰ লোকে অস্ত্ৰ ত্যাগ কৰি মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহিছে। হাতত বাহু থকা ব্যক্তিৰ লগত সংলাপ হ’ব নোৱাৰে বুলিও তেওঁ কয়। উগ্ৰপন্থীয়ে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ এৰি সংবিধানৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত আহিলেহে আলোচনা সম্ভৱ, এয়া আমাৰ দৃঢ় নীতি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন তিনিখন অপৰাধমূলক আইন সন্দৰ্ভত কয় যে ব্ৰিটিছ শাসনৰ সময়ত প্ৰণয়ন কৰা আইনসমূহৰ উদ্দেশ্য ভাৰতত ব্ৰিটিছ চৰকাৰক শক্তিশালী কৰা, আমাৰ নাগৰিকক সুৰক্ষা দিয়া নহয়। সেয়ে আমি এতিয়া ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ নাম সলনি কৰি ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা হিচাপে লৈছো। তেওঁ কয় যে যেতিয়া এই তিনিখন আইন সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হ’ব তেতিয়া ভাৰতীয় ন্যায়িক ব্যৱস্থা বিশ্বৰ আটাইতকৈ আধুনিক ন্যায়িক ব্যৱস্থা হ’ব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নতুন আইনসমূহত আগন্তুক বহু বছৰৰ প্ৰযুক্তি সন্নিবিষ্ট কৰিবলৈ আইনী সংজ্ঞা সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। এতিয়া সমগ্ৰ শুনানি অনলাইন হ’ব, অনলাইনত হাজিৰ হ’ব, আৰু এনে বহু প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে যিয়ে এফআইআৰ দাখিল কৰাৰ তিনি বছৰৰ ভিতৰত ন্যায় প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰিব। তেওঁ কয় যে এয়া একবিংশ শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংস্কাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ব্যক্তিত্বৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী জী হৈছে আটাইতকৈ সফল মুখ্যমন্ত্ৰী, সফল প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ৰাজ্য তথা দেশক দীৰ্ঘদিন ধৰি নেতৃত্ব দিয়া নেতা। তেওঁ এজন নিস্বাৰ্থ ব্যক্তি আৰু অতি ভাল শ্ৰোতা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী জী ৰাজনীতিৰ বাবেই পৰিয়াল আৰু ঘৰ এৰি দেশৰ সেৱা কৰাৰ এক আদৰ্শ উদাহৰণ। মোদী জীৰ কোনো ব্যক্তিগত পৰিয়াল নাই; সকলোৱে নিজৰ, ১৪০ কোটি মানুহ নিজৰ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses Manorama News Conclave - 2025 in Kochi, Kerala
After Modi Ji became Prime Minister, the country has ushered in a new era of politics of performance, in place of, casteism, nepotism, and appeasement
Until India becomes great, we shall not rest
No injustice will be done to the southern states, whenever delimitation happens
The stagnant development model arising from Left ideology is hindering Kerala's growth
Due to vote bank politics, national security has been compromised in Kerala, and the law and order situation has deteriorated to a low level; our party will improve this situation
Why didn't the Kerala government stop organizations like PFI in time? If there had been no Modi government, perhaps the Kerala government would not have banned PFI
The people of Kerala have already decided that they want a government that works for the public, not one that works for cadres
Modi Ji is an ideal example of service to the nation by renouncing family and home for politics
Between 2004 and 2014, Centre provided 1,342 crore rupees for disaster management, whereas Modi Ji has provided 5,100 crore rupees in the past 10 years
22 AUG 2025 4:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the Manorama News Conclave 2025 in Kochi, Kerala today. Union Home Minister said that, despite the adoption of a multi-party parliamentary democratic system with good intentions, several flaws began polluting the democratic process from the third decade of independence. He highlighted that three issues—casteism, dynastic politics, and appeasement—were affecting the country's mandate like a festering wound. Moreover, the fourth issue, corruption, was not only hindering the nation's progress but also mocking the people's mandate.
Shri Amit Shah said that due to an atmosphere of instability, the country was deprived of long-term policies. After Shri Narendra Modi became Prime Minister in 2014, a new era of politics of performance began, replacing casteism, dynastic politics, and appeasement, and the entire country is experiencing this transformation today. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has successfully eliminated corruption both systemically and through policy measures. Shri Shah emphasized that due to the stability in the country, whether it is ensuring internal and external security, initiating a new phase of infrastructure development, or making the nation prosperous, PM Modi has ushered in a new era of long-term and clear policies in every field. Eleven years ago, the people of the country had a question in their minds: What will be the future of this nation? Today, there is no confusion in the minds of 140 crore people. Everyone believes that by 2047, India will be at the forefront of the world, and no one can stop us.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that earlier, the country was a victim of economic instability. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee successfully brought our economy to the 11th position globally. Former Prime Minister Manmohan Singh did commendable work and ensured that the economy did not slip from the 11th to the 12th position, maintaining its stability. He said that over the past 11 years, PM Modi has elevated our economy from the 11th position to one of the top four economies in the world. Significant progress has been made in every sector, whether it is infrastructure development, leading in new economies and technologies that will influence the global economy over the next 25 years, or creating a robust support system for start-ups to provide opportunities for the youth to project themselves on the global stage.
Shri Amit Shah said that the Modi government has implemented reforms in every sector, taken decisive actions, and executed seemingly impossible tasks like GST with minimal controversy and in an exemplary manner. As a result, the country's economy is now among the top four economies in the world. Shri Shah said that on the security front, the military has been fully modernized, emphasis has been placed on self-reliance in defence modernization, and robust and sustainable policies have been established for internal security.
The Home Minister said that the Northeast, Left-wing extremism, and Jammu & Kashmir were persistent challenges to internal security. In these three areas, there has been a 70 percent reduction in violent incidents, a 70 percent reduction in mortality rates, and a 74 percent reduction in the deaths of security forces. Shri Shah added that the country now has full confidence that within a very short time, we will be permanently free from these three problems. He said that this confidence has been instilled by PM Modi.
Union Home Minister said that we have developed a robust mechanism to combat terrorism, which has yielded positive results. He said that during the three terms of PM Modi’s government, several attempts were made to attack from across the border—first Uri, then Pulwama, and then Pahalgam. Each time, we responded decisively. First with a surgical strike, then an airstrike, and this time with ‘Operation Sindoor,’ the Indian Army not only entered Pakistan-occupied Kashmir but also penetrated deep into Pakistan to destroy terrorist headquarters. This sent a powerful message to the entire world.
The Home Minister said that whenever the history of the country is rewritten, the 11 years of Narendra Modi ji’s governance will be inscribed in golden letters from the perspective of peace and development. He said that Kerala, where it stood 11 years ago, remains in the same position today. Kerala has immense potential, but a peculiar kind of ideological apathy is hindering the exploration and harnessing of these opportunities. Shri Shah said that the apathetic development model stemming from Left ideology is obstructing Kerala’s progress. He expressed hope that in the coming days, Kerala will also embark on a campaign to join this journey of development.
Shri Amit Shah said that the people of Kerala do not tolerate corruption. Due to vote-bank politics, national security has been compromised here. The state of law and order has also deteriorated to a low level. He said that an organization named PFI, involved in anti-national activities, had spread from Kerala to Uttar Pradesh, Bihar, and Gujarat. Shri Shah questioned why this organization was not stopped in time. He remarked that if the Modi government had not been in power, perhaps the Kerala government would still not have banned PFI.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Kerala is the most literate state in the country, with a 100 per cent literacy rate, yet why is there so much unemployment here? He said that Kerala has the highest literacy rate in the country, and also the highest unemployment. Shri Shah said that Kerala has immense potential, but it has not been harnessed. The people of Kerala want the establishment of IT, semi-conductor, port, and knowledge-based industries for development. He said that so far, the focus has been only on benefiting the cadre, not the public. Shri Shah said that the people of Kerala have now decided they want a government that works for the people, not one that serves the cadre.
Shri Amit Shah said that the development model created by PM Modi is a model of politics free from casteism and appeasement, which can be called the 'politics of performance.' The youth of Kerala will move forward with this politics of performance. He said that from 2004 to 2014, the central government provided Kerala with 1,342 crore rupees for disaster management, whereas Modi ji provided 5,100 crore rupees in 10 years.
In response to a question about delimitation, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the apprehensions being raised in Tamil Nadu regarding delimitation are baseless. He said that the purpose of raising these apprehensions is to divert the attention of Tamil Nadu's people from the rampant corruption, lawlessness in the state, and the Chief Minister's intention to make his son the Chief Minister. He clarified that the census will be completed in 2027, and only after that will the Delimitation Act be implemented. Shri Shah said that he wants to assure all voters in the southern states that whenever delimitation takes place, no injustice will be done to the southern states. This is our government's promise to the people of the southern states.
Responding to a question about the recently introduced Constitution (One Hundred and Thirtieth Amendment) Bill, 2025, Union Territory (Amendment) Bill, 2025, and Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill, 2025 in Parliament, Union Home Minister Shri Amit Shah asked whether the people of the country want a Chief Minister to run the government from jail? Would the public want a Prime Minister to govern from jail? He said that this is a matter of morality, and when the Constitution was framed, no one could have imagined individuals who, despite being jailed, would refuse to resign. Shri Shah said that over the past 75 years, several Chief Ministers and Ministers have gone to jail, but all of them resigned before doing so. He pointed out that a few months ago, the then Chief Minister of Delhi continued to run the government from jail. Shri Shah emphasized that both the ruling party and the opposition share the responsibility of maintaining the moral standards of democracy.
Regarding a question on SIR (Special Intensive Revision), Shri Amit Shah said that if any party or citizen has objections, they can appeal to the Returning Officer of the concerned Assembly. If not satisfied there, they can appeal to the District Collector, and if still unsatisfied, they can approach the Chief Electoral Officer (CEO). A three-tier system has been established for this purpose. He added that, to date, the main opposition party has not registered a single complaint regarding SIR. The Election Commission has decided to implement SIR across the country, which is a routine process. Shri Amit Shah said that there were 22 lakh people in Bihar’s voter list who had passed away. This created the possibility of fraudulent voting using their names. Should their names not be removed? He said that they too will go among the public and explain that the kind of language being used against constitutional institutions and the country’s Prime Minister is inappropriate. He appealed to opposition parties to present their concerns before the Election Commission if they find any shortcomings in the process.
On ‘One Nation, One Election,’ Union Home Minister Shri Amit Shah said that it will apply equally to all parties. He said that if there are any objections or issues, they can be raised in the Joint Parliamentary Committee (JPC) and discussed.
Union Home Minister said that for the past six years, his party’s government was in power in Manipur, during which there were no bandhs, no strikes, and no ethnic violence. However, ethnic violence erupted due to a court decision. He said that during the main opposition party’s rule, even greater ethnic violence was witnessed, which lasted for one, one-and-a-half, or two-and-a-half years each time. Now, peace has been established there. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs (MHA) held four separate meetings with both communities and also organized a joint meeting. He expressed hope that normalcy would soon be restored. He said that their first goal was to restore peace, which has been achieved. The violence in Manipur has no connection to religion; it was ethnic violence.
Shri Amit Shah said that in the Northeast, more than 20 agreements have been signed, resulting in 10,000 people laying down arms and returning to the mainstream. He said that dialogue is not possible with those who hold weapons. Discussions can only take place when insurgents abandon their weapons and come within the framework of the Constitution, which is our firm policy.
Regarding the three new criminal laws, Shri Amit Shah said that the laws made during British rule aimed to strengthen the British government in India, not to ensure the safety of our citizens. Therefore, the Indian Penal Code has now been renamed the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS). He said that when these three laws are fully implemented, the Indian criminal justice system will be the most modern justice system in the world. The Home Minister said that the new laws include legal definitions to incorporate technology for the coming years. Now, the entire hearing process will be online, appearances will be online, and several measures have been taken to ensure that justice is delivered within three years of an FIR being filed. He described this as the most significant reform of the 21st century.
Speaking about the personality of Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Amit Shah said that PM Modi is the most successful Chief Minister, the most successful Prime Minister, and the longest-serving leader of both a state and the nation. He is a selfless individual and an excellent listener. He said, Modi Ji is an ideal example of service to the nation by renouncing family and home for politics. Shri Shah said that in this era of dynastic politics, he has observed Modi Ji’s family and how they live their lives. Adhering to such stringent standards of public life is extremely challenging. He said that PM Modi has no personal family; everyone is his own, and the 140 crore people of India are his family.