ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଚିରେ ମନୋରମା ନ୍ୟୁଜ୍ କନକ୍ଲେଭ-୨୦୨୫ ରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
22 AUG 2025 4:42PM by PIB Bhubaneswar
ମୋଦୀଜୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଦେଶ ଜାତିବାଦ, ପରିବାରବାଦ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପରିବର୍ତ୍ତେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭିତ୍ତିକ ରାଜନୀତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛି
ଭାରତ ବିକଶିତ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବିଶ୍ରାମ ନେବୁ ନାହିଁ
ଯେତେବେଳେ ବି ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ହେବ, ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି କୌଣସି ଅନ୍ୟାୟ କରାଯିବ ନାହିଁ
ବାମପନ୍ଥୀ ବିଚାରଧାରାରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଆଗ୍ରହଶୂନ୍ୟ ବିକାଶ ମଡେଲ କେରଳର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି
ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି କାରଣରୁ କେରଳରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହ ସାଲିସ୍ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଖସିଛି; ଆମ ଦଳ ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ
କେରଳ ସରକାର ପିଏଫ୍ଆଇ ଭଳି ସଙ୍ଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାହିଁକି ନିଷିଦ୍ଧ କଲେ ନାହିଁ? ଯଦି ମୋଦୀ ସରକାର ନଥାନ୍ତେ, ତେବେ ସମ୍ଭବତଃ କେରଳ ସରକାର ପିଏଫ୍ଆଇ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇ ନଥାନ୍ତେ
କେରଳର ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥିର କରିସାରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯାହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବ, କ୍ୟାଡରମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବ ନାହିଁ
ରାଜନୀତି ପାଇଁ ପରିବାର ଏବଂ ଘରକୁ ତ୍ୟାଗ କରି ଦେଶ ସେବାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛନ୍ତି ମୋଦୀଜୀ
୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୧୩୪୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାବେଳେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ଜୀ ୫୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି କେରଳର କୋଚିରେ ମନୋରମା ନ୍ୟୁଜ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ୨୦୨୫ କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଏକ ବହୁଦଳୀୟ ସଂସଦୀୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ତୃତୀୟ ଦଶନ୍ଧି ଠାରୁ ଅନେକ ତ୍ରୁଟି ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଦୂଷିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତିନୋଟି ପ୍ରସଙ୍ଗ-ଜାତିବାଦ, ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣ-ଦେଶର ଜନାଦେଶକୁ ଏକ କ୍ଷତ ଭଳି ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। ଅଧିକନ୍ତୁ, ଚତୁର୍ଥ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଦୁର୍ନୀତି, କେବଳ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିନଥିଲା, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଜନାଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ପରିହାସ କରୁଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅସ୍ଥିରତାର ବାତାବରଣ କାରଣରୁ ଦେଶ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନୀତିଗୁଡ଼ିକରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା। ୨୦୧୪ ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ, ଜାତିବାଦ, ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣକୁ ବଦଳାଇ ପ୍ରଦର୍ଶନ ରାଜନୀତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଭୟ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସ୍ଥିରତା କାରଣରୁ, ତାହା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ବାହ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ହେଉ, କିମ୍ବା ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ହେଉ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୀତିର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏଗାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା : ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ କ’ଣ ହେବ ? ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ମନରେ କୌଣସି ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱ ନାହିଁ। ସମସ୍ତେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅଗ୍ରଭାଗରେ ରହିବ, ଏବଂ ଆମକୁ କେହି ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଆର୍ଥିକ ଅସ୍ଥିରତାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା। ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସଫଳତାର ସହ ଆମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଆଣିଥିଲେ। ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନମୋହନ ସିଂହ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେପରି ଏକାଦଶ ସ୍ଥାନରୁ ଦ୍ୱାଦଶ ସ୍ଥାନକୁ ଖସିବ ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୪ଟି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିଛନ୍ତି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେଉ, ନୂତନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେଉ, ଯାହା ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ, କିମ୍ବା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଜକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଲାଗି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି, ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜିଏସଟି ଭଳି ଅସମ୍ଭବ ମନେହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ବିବାଦ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେଶର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚାରୋଟି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଇଛି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଧୁନିକୀକରଣରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁଦୃଢ଼ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ନୀତି ମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଆହ୍ୱାନ ଥିଲା। ଏହି ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ, ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମୃତ୍ୟୁରେ ୭୪ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ତିନୋଟି ସମସ୍ୟାରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ମୁକ୍ତ ହେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛୁ, ଯାହାର ସକାରାତ୍ମକ ଫଳାଫଳ ମିଳିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ସରକାରର ତିନିଟି କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ସୀମା ଆରପଟୁ ଆକ୍ରମଣ କରିବାର ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା-ପ୍ରଥମେ ଉରି, ପରେ ପୁଲୱାମା ଏବଂ ଏହା ପରେ ପହଲଗାମ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେଇଛୁ। ପ୍ରଥମେ ଏକ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍, ତା 'ପରେ ଏକ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଏବଂ ଏଥର 'ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର' ସହିତ ଭାରତୀୟ ସେନା କେବଳ ପାକିସ୍ତାନ ଅଧିକୃତ କାଶ୍ମୀରରେ ପ୍ରବେଶ କରିନଥିଲା ବରଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲା। ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲା।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଇତିହାସ ପୁନର୍ବାର ଲେଖାଯିବ, ସେତେବେଳେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ୧୧ ବର୍ଷର ଶାସନ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ଅକ୍ଷରରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳ ୧୧ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ସ୍ଥିତିରେ ଥିଲା, ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହି ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି। କେରଳରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକାରର ଆଦର୍ଶଗତ ଉଦାସୀନତା ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକର ଅନ୍ୱେଷଣ ଏବଂ ଉପଯୋଗରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବାମପନ୍ଥୀ ବିଚାରଧାରାରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଆଗ୍ରହଶୂନ୍ୟ ବିକାଶ ମଡେଲ କେରଳର ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ କେରଳ ମଧ୍ୟ ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳର ଲୋକମାନେ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ବରଦାସ୍ତ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି କାରଣରୁ ଏଠାରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସହ ସାଲିସ୍ କରାଯାଇଛି। ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଖସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପିଏଫ୍ଆଇ ନାମକ ଏକ ସଙ୍ଗଠନ କେରଳରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟକୁ ବ୍ୟାପିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଗଠନକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାହିଁକି ନିଷିଦ୍ଧ କରାଗଲା ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମୋଦୀ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ନ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ କେରଳ ସରକାର ପିଏଫ୍ଆଇ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇ ନ ଥାଆନ୍ତେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ସାକ୍ଷରତା ହାର ସହିତ କେରଳ ହେଉଛି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସାକ୍ଷର ରାଜ୍ୟ, ତଥାପି ଏଠାରେ ଏତେ ବେକାରୀ କାହିଁକି ଅଛି ? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ସାକ୍ଷରତା ହାର ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଏବଂ ବେକାରୀ ହାର ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରାଯାଇନାହିଁ। କେରଳର ଲୋକମାନେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଇ. ଟି., ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର, ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବଳ କ୍ୟାଡରମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉପରେ ନୁହେଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେରଳର ଲୋକମାନେ ଏବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବ, କ୍ୟାଡରର ସେବା କରୁଥିବା ସରକାର ନୁହେଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିବା ବିକାଶ ମଡେଲ ହେଉଛି ଜାତିବାଦ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣରୁ ମୁକ୍ତ ରାଜନୀତିର ଏକ ମଡେଲ, ଯାହାକୁ 'ପ୍ରଦର୍ଶନର ରାଜନୀତି' କୁହାଯାଇପାରିବ। ପ୍ରଦର୍ଶନର ଏହି ରାଜନୀତିକୁ ନେଇ କେରଳର ଯୁବକମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୦୪ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ କେରଳକୁ ୧୩୪୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାବେଳେ ମୋଦୀ ଜୀ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୫୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ଆଶଙ୍କା କରାଯାଉଛି ତାହା ଭିତ୍ତିହୀନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଭଳି ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଦୁର୍ନୀତି, ଅରାଜକତା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ପୁଅକୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରୁ ତାମିଲନାଡ଼ୁବାସୀଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ହଟାଇବା। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜନଗଣନା ୨୦୨୭ ରେ ସମାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଏହା ପରେ ହିଁ ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଅଧିନିୟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସମସ୍ତ ଭୋଟରଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ସୀମା ପୁନଃ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ, ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି କୌଣସି ଅନ୍ୟାୟ କରାଯିବ ନାହିଁ। ଏହା ହେଉଛି ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି।
ନିକଟରେ ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନ (ଏକ ଶହ ତିରିଶତମ ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୫, କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ପୁନର୍ଗଠନ (ସଂଶୋଧନ) ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ବିଷୟରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କି ଜଣେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରୁ ସରକାର ଚଳାନ୍ତୁ? ଜନସାଧାରଣ କ’ଣ ଚାହିଁବେ ଯେ ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରୁ ଶାସନ କରନ୍ତୁ? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ନୈତିକତାର ବିଷୟ, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରି ନଥିଲେ ଯେ ଜେଲରେ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ କେହି ଇସ୍ତଫା ଦେବାକୁ ମନା କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲ୍ ଯାଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହା କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜେଲରୁ ସରକାର ଚଳାଇବା ଜାରି ରଖିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବା ଦାୟିତ୍ୱ ଉଭୟ ଶାସକ ଦଳ ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଦଳଙ୍କର ରହିଛି।
ଏସ୍ଆଇଆର୍ (ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ) ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଦଳ କିମ୍ବା ନାଗରିକଙ୍କ ଆପତ୍ତି ଥାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଧାନସଭା କ୍ଷେତ୍ରର ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସରଙ୍କ ନିକଟରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ। ଯଦି ସେମାନେ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ଜିଲ୍ଲାପାଳଙ୍କୁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ଯଦି ତଥାପି ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀ (ସିଇଓ) ଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏସ୍ଆଇଆର୍ ବିଷୟରେ ଗୋଟିଏ ବି ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିନାହିଁ। ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସାରା ଦେଶରେ ଏସ୍ଆଇଆର୍ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏକ ନିୟମିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ୨୨ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ନାମ ବ୍ୟବହାର କରି ଜାଲିଆତି ମତଦାନର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ନାମ ହଟାଇଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ କି? ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯାଇ ବୁଝାଇବେ ଯେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ତାହା ଅନୁପଯୁକ୍ତ। ସେ ବିରୋଧୀ ଦଳମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ଦେଖନ୍ତି ତେବେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଉପସ୍ଥାପନ କରନ୍ତୁ।
‘‘ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ନିର୍ବାଚନ" ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସମସ୍ତ ଦଳ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବେ ଲାଗୁ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କୌଣସି ଆପତ୍ତି କିମ୍ବା ଅଭିଯୋଗ ରହିଛି, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଯୁଗ୍ମ ସଂସଦୀୟ କମିଟି (ଜେପିସି) ରେ ଉଠାଯାଇ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇପାରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଛଅ ବର୍ଷ ଧରି ତାଙ୍କ ଦଳର ସରକାର ମଣିପୁରରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, ଯେଉଁ ସମୟରେ କୌଣସି ବନ୍ଦ, କୌଣସି ଧର୍ମଘଟ ଏବଂ କୌଣସି ଜାତିଗତ ହିଂସା ହୋଇନଥିଲା। ତେବେ, ନ୍ୟାୟାଳୟର ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି କାରଣରୁ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଜାତିଗତ ହିଂସା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଥରେ, ଦେଢ଼ କିମ୍ବା ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିଲା। ଏବେ ସେଠାରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏଚ୍ଏ) ଉଭୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ଚାରୋଟି ପୃଥକ ବୈଠକ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏକ ମିଳିତ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱାଭାବିକ ଅବସ୍ଥା ଫେରିବ ବୋଲି ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା, ଯାହା ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ମଣିପୁରର ହିଂସାର ଧର୍ମ ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ; ଏହା ଜାତିଗତ ହିଂସା ଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ୧୦,୦୦୦ ଲୋକ ଅସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଧରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଆଲୋଚନା କେବଳ ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ରୋହୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ର ପରିତ୍ୟାଗ କରି ସମ୍ବିଧାନର ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବେ, ଯାହା ଆମର ଦୃଢ଼ ନୀତି।
ତିନୋଟି ନୂଆ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରିଟିଶ ଶାସନ କାଳରେ ଯେଉଁ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା, ତାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଭାରତରେ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନୁହେଁ। ତେଣୁ ଭାରତୀୟ ଦଣ୍ଡ ସଂହିତାର ନାମ ଏବେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା (ବିଏନ୍ଏସ୍) ରଖାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ତିନୋଟି ଆଇନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂଆ ଆଇନରେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ଆଇନଗତ ସଂଜ୍ଞା ରହିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୁଣାଣି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅନଲାଇନ୍ ହେବ, ହାଜିର ଅନଲାଇନ୍ ହେବ, ଏବଂ ଏଫ୍. ଆଇ. ଆର୍. ଦାଖଲ ହେବାର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ସେ ଏହାକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ହେଉଛନ୍ତି ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦୀର୍ଘତମ ସେବା କରୁଥିବା ନେତା। ସେ ଜଣେ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଶ୍ରୋତା। ସେ କହିଥିଲେ, ମୋଦିଜୀ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ପରିବାର ଏବଂ ଘର ତ୍ୟାଗ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରସେବାର ଏକ ଆଦର୍ଶ ଉଦାହରଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିର ଏହି ଯୁଗରେ ସେ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସେମାନେ କିପରି ଜୀବନ ବିତାଉଛନ୍ତି ତାହା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି। ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନର ଏଭଳି କଠୋର ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପାଳନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିବାର ନାହିଁ; ସମସ୍ତେ ନିଜର ଏବଂ ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ତାଙ୍କ ପରିବାର।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses Manorama News Conclave - 2025 in Kochi, Kerala
After Modi Ji became Prime Minister, the country has ushered in a new era of politics of performance, in place of, casteism, nepotism, and appeasement
Until India becomes great, we shall not rest
No injustice will be done to the southern states, whenever delimitation happens
The stagnant development model arising from Left ideology is hindering Kerala's growth
Due to vote bank politics, national security has been compromised in Kerala, and the law and order situation has deteriorated to a low level; our party will improve this situation
Why didn't the Kerala government stop organizations like PFI in time? If there had been no Modi government, perhaps the Kerala government would not have banned PFI
The people of Kerala have already decided that they want a government that works for the public, not one that works for cadres
Modi Ji is an ideal example of service to the nation by renouncing family and home for politics
Between 2004 and 2014, Centre provided 1,342 crore rupees for disaster management, whereas Modi Ji has provided 5,100 crore rupees in the past 10 years
22 AUG 2025 4:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addressed the Manorama News Conclave 2025 in Kochi, Kerala today. Union Home Minister said that, despite the adoption of a multi-party parliamentary democratic system with good intentions, several flaws began polluting the democratic process from the third decade of independence. He highlighted that three issues—casteism, dynastic politics, and appeasement—were affecting the country's mandate like a festering wound. Moreover, the fourth issue, corruption, was not only hindering the nation's progress but also mocking the people's mandate.
Shri Amit Shah said that due to an atmosphere of instability, the country was deprived of long-term policies. After Shri Narendra Modi became Prime Minister in 2014, a new era of politics of performance began, replacing casteism, dynastic politics, and appeasement, and the entire country is experiencing this transformation today. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has successfully eliminated corruption both systemically and through policy measures. Shri Shah emphasized that due to the stability in the country, whether it is ensuring internal and external security, initiating a new phase of infrastructure development, or making the nation prosperous, PM Modi has ushered in a new era of long-term and clear policies in every field. Eleven years ago, the people of the country had a question in their minds: What will be the future of this nation? Today, there is no confusion in the minds of 140 crore people. Everyone believes that by 2047, India will be at the forefront of the world, and no one can stop us.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that earlier, the country was a victim of economic instability. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee successfully brought our economy to the 11th position globally. Former Prime Minister Manmohan Singh did commendable work and ensured that the economy did not slip from the 11th to the 12th position, maintaining its stability. He said that over the past 11 years, PM Modi has elevated our economy from the 11th position to one of the top four economies in the world. Significant progress has been made in every sector, whether it is infrastructure development, leading in new economies and technologies that will influence the global economy over the next 25 years, or creating a robust support system for start-ups to provide opportunities for the youth to project themselves on the global stage.
Shri Amit Shah said that the Modi government has implemented reforms in every sector, taken decisive actions, and executed seemingly impossible tasks like GST with minimal controversy and in an exemplary manner. As a result, the country's economy is now among the top four economies in the world. Shri Shah said that on the security front, the military has been fully modernized, emphasis has been placed on self-reliance in defence modernization, and robust and sustainable policies have been established for internal security.
The Home Minister said that the Northeast, Left-wing extremism, and Jammu & Kashmir were persistent challenges to internal security. In these three areas, there has been a 70 percent reduction in violent incidents, a 70 percent reduction in mortality rates, and a 74 percent reduction in the deaths of security forces. Shri Shah added that the country now has full confidence that within a very short time, we will be permanently free from these three problems. He said that this confidence has been instilled by PM Modi.
Union Home Minister said that we have developed a robust mechanism to combat terrorism, which has yielded positive results. He said that during the three terms of PM Modi’s government, several attempts were made to attack from across the border—first Uri, then Pulwama, and then Pahalgam. Each time, we responded decisively. First with a surgical strike, then an airstrike, and this time with ‘Operation Sindoor,’ the Indian Army not only entered Pakistan-occupied Kashmir but also penetrated deep into Pakistan to destroy terrorist headquarters. This sent a powerful message to the entire world.
The Home Minister said that whenever the history of the country is rewritten, the 11 years of Narendra Modi ji’s governance will be inscribed in golden letters from the perspective of peace and development. He said that Kerala, where it stood 11 years ago, remains in the same position today. Kerala has immense potential, but a peculiar kind of ideological apathy is hindering the exploration and harnessing of these opportunities. Shri Shah said that the apathetic development model stemming from Left ideology is obstructing Kerala’s progress. He expressed hope that in the coming days, Kerala will also embark on a campaign to join this journey of development.
Shri Amit Shah said that the people of Kerala do not tolerate corruption. Due to vote-bank politics, national security has been compromised here. The state of law and order has also deteriorated to a low level. He said that an organization named PFI, involved in anti-national activities, had spread from Kerala to Uttar Pradesh, Bihar, and Gujarat. Shri Shah questioned why this organization was not stopped in time. He remarked that if the Modi government had not been in power, perhaps the Kerala government would still not have banned PFI.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Kerala is the most literate state in the country, with a 100 per cent literacy rate, yet why is there so much unemployment here? He said that Kerala has the highest literacy rate in the country, and also the highest unemployment. Shri Shah said that Kerala has immense potential, but it has not been harnessed. The people of Kerala want the establishment of IT, semi-conductor, port, and knowledge-based industries for development. He said that so far, the focus has been only on benefiting the cadre, not the public. Shri Shah said that the people of Kerala have now decided they want a government that works for the people, not one that serves the cadre.
Shri Amit Shah said that the development model created by PM Modi is a model of politics free from casteism and appeasement, which can be called the 'politics of performance.' The youth of Kerala will move forward with this politics of performance. He said that from 2004 to 2014, the central government provided Kerala with 1,342 crore rupees for disaster management, whereas Modi ji provided 5,100 crore rupees in 10 years.
In response to a question about delimitation, Union Home Minister Shri Amit Shah said that the apprehensions being raised in Tamil Nadu regarding delimitation are baseless. He said that the purpose of raising these apprehensions is to divert the attention of Tamil Nadu's people from the rampant corruption, lawlessness in the state, and the Chief Minister's intention to make his son the Chief Minister. He clarified that the census will be completed in 2027, and only after that will the Delimitation Act be implemented. Shri Shah said that he wants to assure all voters in the southern states that whenever delimitation takes place, no injustice will be done to the southern states. This is our government's promise to the people of the southern states.
Responding to a question about the recently introduced Constitution (One Hundred and Thirtieth Amendment) Bill, 2025, Union Territory (Amendment) Bill, 2025, and Jammu and Kashmir Reorganisation (Amendment) Bill, 2025 in Parliament, Union Home Minister Shri Amit Shah asked whether the people of the country want a Chief Minister to run the government from jail? Would the public want a Prime Minister to govern from jail? He said that this is a matter of morality, and when the Constitution was framed, no one could have imagined individuals who, despite being jailed, would refuse to resign. Shri Shah said that over the past 75 years, several Chief Ministers and Ministers have gone to jail, but all of them resigned before doing so. He pointed out that a few months ago, the then Chief Minister of Delhi continued to run the government from jail. Shri Shah emphasized that both the ruling party and the opposition share the responsibility of maintaining the moral standards of democracy.
Regarding a question on SIR (Special Intensive Revision), Shri Amit Shah said that if any party or citizen has objections, they can appeal to the Returning Officer of the concerned Assembly. If not satisfied there, they can appeal to the District Collector, and if still unsatisfied, they can approach the Chief Electoral Officer (CEO). A three-tier system has been established for this purpose. He added that, to date, the main opposition party has not registered a single complaint regarding SIR. The Election Commission has decided to implement SIR across the country, which is a routine process. Shri Amit Shah said that there were 22 lakh people in Bihar’s voter list who had passed away. This created the possibility of fraudulent voting using their names. Should their names not be removed? He said that they too will go among the public and explain that the kind of language being used against constitutional institutions and the country’s Prime Minister is inappropriate. He appealed to opposition parties to present their concerns before the Election Commission if they find any shortcomings in the process.
On ‘One Nation, One Election,’ Union Home Minister Shri Amit Shah said that it will apply equally to all parties. He said that if there are any objections or issues, they can be raised in the Joint Parliamentary Committee (JPC) and discussed.
Union Home Minister said that for the past six years, his party’s government was in power in Manipur, during which there were no bandhs, no strikes, and no ethnic violence. However, ethnic violence erupted due to a court decision. He said that during the main opposition party’s rule, even greater ethnic violence was witnessed, which lasted for one, one-and-a-half, or two-and-a-half years each time. Now, peace has been established there. Shri Shah said that the Ministry of Home Affairs (MHA) held four separate meetings with both communities and also organized a joint meeting. He expressed hope that normalcy would soon be restored. He said that their first goal was to restore peace, which has been achieved. The violence in Manipur has no connection to religion; it was ethnic violence.
Shri Amit Shah said that in the Northeast, more than 20 agreements have been signed, resulting in 10,000 people laying down arms and returning to the mainstream. He said that dialogue is not possible with those who hold weapons. Discussions can only take place when insurgents abandon their weapons and come within the framework of the Constitution, which is our firm policy.
Regarding the three new criminal laws, Shri Amit Shah said that the laws made during British rule aimed to strengthen the British government in India, not to ensure the safety of our citizens. Therefore, the Indian Penal Code has now been renamed the Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS). He said that when these three laws are fully implemented, the Indian criminal justice system will be the most modern justice system in the world. The Home Minister said that the new laws include legal definitions to incorporate technology for the coming years. Now, the entire hearing process will be online, appearances will be online, and several measures have been taken to ensure that justice is delivered within three years of an FIR being filed. He described this as the most significant reform of the 21st century.
Speaking about the personality of Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Amit Shah said that PM Modi is the most successful Chief Minister, the most successful Prime Minister, and the longest-serving leader of both a state and the nation. He is a selfless individual and an excellent listener. He said, Modi Ji is an ideal example of service to the nation by renouncing family and home for politics. Shri Shah said that in this era of dynastic politics, he has observed Modi Ji’s family and how they live their lives. Adhering to such stringent standards of public life is extremely challenging. He said that PM Modi has no personal family; everyone is his own, and the 140 crore people of India are his family.