Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates multiple development projects worth over Rs 5,200 crore at Kolkata, West Bengal
Cities like Kolkata represent the rich identity of both India’s history and its future: PM
As India advances towards becoming the world’s third-largest economy, cities such as Dum Dum and Kolkata will play a significant role in this journey: PM
21st-century India requires a 21st-century transport system, Therefore, today across the country, modern transport facilities—from railways to roads, metros to airports—are not only being developed but also being integrated to ensure seamless connectivity: PM
22 AUG 2025 6:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs 5,200 crore in Kolkata at West Bengal today. Addressing the gathering, the Prime Minister stated that he once again had the opportunity to accelerate the development of West Bengal. Sharing his experience of the Kolkata Metro journey from Noapara to Jai Hind Airport, Shri Modi said that during this visit, he interacted with many colleagues and noted that everyone expressed happiness over the modernization of Kolkata’s public transport system. The Prime Minister also laid the foundation stone for the six-lane elevated Kona Expressway. He extended heartfelt congratulations to the people of Kolkata and all citizens of West Bengal for these multi-thousand crore rupee projects.
“Cities like Kolkata are a rich embodiment of both India’s history and its future, as India moves towards becoming the world’s third-largest economy, cities such as Dum Dum and Kolkata will play a pivotal role”, said Shri Modi. He stated that the message of today’s programme goes beyond the inauguration of the metro and the foundation stone of the highway. The Prime Minister noted that this event is a testament to how modern India is transforming its urban landscape. He emphasized that efforts are underway across Indian cities to promote green mobility, while the number of electric charging points and electric buses is being increased. He further added that under the ‘Waste to Wealth’ initiative, cities are now generating electricity from urban waste. Highlighting that metro services are expanding and metro networks are being extended, Shri Modi expressed pride in the fact that India now has the world’s third-largest metro network. He pointed out that before 2014, the country had only 250 kilometres of metro routes, while today, the metro network in India has expanded to over 1,000 kilometres. He stated that Kolkata too has witnessed continuous expansion of its metro system. The Prime Minister informed that approximately 14 kilometres of new lines are being added to Kolkata’s metro rail network, while seven new stations are being integrated into the Kolkata Metro. He affirmed that all these developments will enhance the Ease of Living and Ease of Travel for the people of Kolkata.
“21st-century India requires a 21st-century transport system. Therefore, today across the country, modern transport facilities—from railways to roads, metros to airports—are being developed and interconnected”, emphasised Shri Modi. He highlighted that the government’s effort is not only to connect one city to another, but also to ensure seamless transport access near people’s homes. He remarked that a glimpse of this vision can be seen in Kolkata’s multi-modal connectivity. The Prime Minister noted that two of the country’s busiest railway stations—Howrah and Sealdah—are now connected via metro. He pointed out that travel time between these stations, which earlier took around one and a half hours, will now take only a few minutes by metro. He added that the Howrah Station subway is also ensuring multi-modal connectivity. Noting that earlier, passengers had to take long detours to catch trains from Eastern Railway or South Eastern Railway, Shri Modi said with the construction of this subway, interchange time will be significantly reduced. The Prime Minister announced that Kolkata Airport is now connected to the metro network, which will make it easier for people from distant parts of the city to reach the airport.
Affirming that the Government of India is making every possible effort for the development of West Bengal, Shri Modi underlined that West Bengal is now among the states where 100% railway electrification has been achieved. He acknowledged the long-standing demand for a MEMU train between Purulia and Howrah, and confirmed that the Government of India has fulfilled this public demand. The Prime Minister informed that nine Vande Bharat trains are currently operating on various routes in West Bengal with two additional Amrit Bharat trains also running for the people of the state.
Stating that over the past 11 years, the Government of India has completed several major highway projects in the region, the Prime Minister noted that work is ongoing on many other infrastructure projects. He highlighted that once the six-lane Kona Expressway is completed, it will significantly improve port connectivity. He concluded by adding that this enhanced connectivity will strengthen the foundation for a better future for Kolkata and West Bengal.
The Governor of West Bengal, Dr. C.V. Ananda Bose, Union Ministers Shri Shantanu Thakur, Shri Ravneet Singh Bittu, Dr. Sukanta Majumdar were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to world class infrastructure and developed urban connectivity, Prime Minister inaugurated metro railway projects in Kolkata. A 13.61 km long newly constructed metro network will be inaugurated and metro services will be launched on these routes. He visited the Jessore Road Metro Station, where he will flag off the Noapara–Jai Hind Bimanbandar metro service from Jessore Road. In addition, through video conferencing, he will also flag off the Sealdah–Esplanade metro service and the Beleghata–Hemanta Mukhopadhyay metro service. He also undertook a metro ride from Jessore Road Metro Station to Jai Hind Bimanbandar and back.
At the public function, Prime Minister inaugurated these metro sections and a newly constructed subway at Howrah Metro Station. The Noapara–Jai Hind Bimanbandar metro service will significantly improve the access to the airport. The Sealdah–Esplanade metro will reduce the travel time between the two points from nearly 40 minutes to only 11 minutes. The Beleghata–Hemanta Mukhopadhyay metro section will play a crucial role in enhancing connectivity with the IT hub. These metro routes will connect some of Kolkata’s busiest areas, bring a notable reduction in travel time, and strengthen multimodal connectivity, benefiting lakhs of daily commuters.
In a major boost to road infrastructure in the region, Prime Minister also laid the foundation stone of 7.2 km long six-lane elevated Kona Expressway worth over Rs 1,200 crore. It will enhance connectivity between Howrah, surrounding rural areas, and Kolkata, saving hours of travel time and giving significant boost to trade, commerce, and tourism in the region.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୋଲକାତାରେ 5,200 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
22 AUG 2025 6:14PM by PIB Bhubaneswar
କୋଲକାତା ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଇତିହାସ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଉଭୟର ସମୃଦ୍ଧ ପରିଚୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବାରୁ, ଦମଦମ ଏବଂ କୋଲକାତା ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ 21 ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ତେଣୁ, ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ, ରେଳପଥରୁ ରାସ୍ତା, ମେଟ୍ରୋରୁ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ସୁବିଧା କେବଳ ବିକଶିତ ହେଉନାହିଁ ବରଂ ସୁଗମ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଉଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22.08.2025 : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୋଲକାତାରେ 5,200 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବହୁବିଧ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ନୋଆପାରାରୁ ଜୟ ହିନ୍ଦ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋ ଯାତ୍ରାର ତାଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତେ କୋଲକାତାର ସାଧାରଣ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଉନ୍ନତ କୋନା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବହୁ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ କୋଲକାତାର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
‘‘କୋଲକାତା ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଇତିହାସ ଏବଂ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଉଭୟର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି, କାରଣ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏପରି ସମୟରେ ଦମ୍ ଦମ୍ ଏବଂ କୋଲକାତା ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ’’, ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବାର୍ତ୍ତା ମେଟ୍ରୋର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ରାଜପଥର ଶିଳାନ୍ୟାସଠାରୁ ଅଧିକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଏହାର ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ କିପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ତାହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି, ଯେତେବେଳେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଚାର୍ଜିଂ ପଏଣ୍ଟ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ଓଲ୍ଥ' ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ସହରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଆବର୍ଜନାରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି। ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ, ଦେଶରେ କେବଳ 250 କିଲୋମିଟର ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆଜି ଭାରତରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ 1,000 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଲକାତା ମଧ୍ୟ ଏହାର ମେଟ୍ରୋ ସିଷ୍ଟମର ନିରନ୍ତର ବିସ୍ତାର ଦେଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ କୋଲକାତାର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କରେ ପ୍ରାୟ 14 କିଲୋମିଟର ନୂତନ ଲାଇନ ଯୋଡାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ କୋଲକାତା ମେଟ୍ରୋରେ ସାତଟି ନୂତନ ଷ୍ଟେସନ ସାମିଲ୍ ହେଉଛି। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ କୋଲକାତାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ଏବଂ ଯାତ୍ରାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
"ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ। ତେଣୁ, ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ, ରେଳପଥରୁ ରାସ୍ତା, ମେଟ୍ରୋରୁ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଧୁନିକ ପରିବହନ ସୁବିଧା ବିକଶିତ ଏବଂ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କେବଳ ଗୋଟିଏ ସହରକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସହର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଲୋକଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ସୁଗମ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଏକ ଝଲକ କୋଲକାତାର ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଦୁଇଟି ବ୍ୟସ୍ତତମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ - ହାଓଡ଼ା ଏବଂ ସିଆଲଦା - ଏବେ ମେଟ୍ରୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି। ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ଲାଗୁଥିଲା, ଏବେ ମେଟ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା କେବଳ ମାତ୍ର କିଛି ମିନିଟ୍ ସମୟ ନେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହାଓଡ଼ା ଷ୍ଟେସନ ସବୱେ ମଧ୍ୟ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ପୂର୍ବରୁ ପୂର୍ବ ରେଳପଥ କିମ୍ବା ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳପଥରୁ ଟ୍ରେନ ଧରିବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ପଥ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସବୱେ ନିର୍ମାଣ ସହିତ, ଇଣ୍ଟରଚେଞ୍ଜ ସମୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ କୋଲକାତା ବିମାନବନ୍ଦର ଏବେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ଯାହା ସହରର ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ କରିବ।
ଭାରତ ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବେ ସେହି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଯେଉଁଠାରେ 100% ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହାସଲ କରାଯାଇଛି। ସେ ପୁରୁଲିଆ ଏବଂ ହାଓଡ଼ା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମେମୁ ଟ୍ରେନ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘଦିନର ଦାବିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦାବି ପୂରଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବିଭିନ୍ନ ରୁଟରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନଅଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରୁଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଅତିରିକ୍ତ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁଛି।
ଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ରାଜପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ କରିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ କୋନା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଏହା ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ସେ ଏହା ସହିତ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ କୋଲକାତା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିବ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ସି.ଭି. ଆନନ୍ଦ ବୋଷ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର, ଶ୍ରୀ ରଭନୀତ ସିଂହ ବିଟ୍ଟୁ, ଡକ୍ଟର ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବିକଶିତ ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଲକାତାରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। 13.61 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ନବନିର୍ମିତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ଉଦଘାଟନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ରୁଟରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସେ ଯଶୋର ରୋଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଯଶୋର ରୋଡ୍ ରୁ ନୋଆପାରା-ଜୟ ହିନ୍ଦ ବିମାନ ବନ୍ଦର ମେଟ୍ରୋ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇବେ। ଏହା ସହିତ, ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ, ସେ ସିଆଲଦା-ଏସ୍ପ୍ଲାନେଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ସେବା ଏବଂ ବେଲେଘାଟା-ହେମନ୍ତ ମୁଖୋପାଧ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ସେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇବେ। ସେ ଯଶୋର ରୋଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରୁ ଜୟ ହିନ୍ଦ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଫେରିବା ପାଇଁ ଏକ ମେଟ୍ରୋ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ହାଓଡା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ନବନିର୍ମିତ ମେଟ୍ରୋ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ନୋଆପରା-ଜୟ ହିନ୍ଦ ବିମାନ ବନ୍ଦର ମେଟ୍ରୋ ସେବା ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ପହଞ୍ଚିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ସିଆଲଦା-ଏସ୍ପ୍ଲାନେଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ 40 ମିନିଟରୁ ମାତ୍ର 11 ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ବେଲେଘାଟା-ହେମନ୍ତ ମୁଖୋପାଧ୍ୟାୟ ମେଟ୍ରୋ ସେକ୍ସନ ଆଇଟି ହବ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହି ମେଟ୍ରୋ ରୁଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ କୋଲକାତାର କିଛି ବ୍ୟସ୍ତତମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ଆଣିବ ଏବଂ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ, ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 1,200 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର 7.2 କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଏଲିଭେଟେଡ୍ କୋନା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହା ହାଓଡ଼ା, ଆଖପାଖ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ କୋଲକାତା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।