ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭୋପାଳରେ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ମହା ସମ୍ମିଳନୀର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
31 MAY 2025 4:18PM by PIB Bhubaneswar
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ଆମର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ , ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ, ଇନ୍ଦୋରର ଟୋଖାନ ସାହୁ , ଦତିଆରୁ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ , ସତନାରୁ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ , ରାଜ୍ୟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗଦୀଶ ଦେବଦା , ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଶୁକ୍ଳା , ଲୋକସଭାରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଭି ଡି ଶର୍ମା, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଭାରତର ମାତୃଶକ୍ତି ମା ଭାରତୀଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆଜି ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସମସ୍ତ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ ପାଇ ମୁଁ ନିଜକୁ ଧନ୍ୟ ମନେ କରୁଛି ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଲୋକମାତା ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ହୋଲକରଙ୍କର ୩୦୦ ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଉତ୍ସବ । ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ସୁଯୋଗ, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା ମହାନ ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାର ଏକ ଅବସର । ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ କହୁଥିଲେ ଯେ ଶାସନର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯାଉଛି। ଆଜି ଇନ୍ଦୋର ମେଟ୍ରୋର ଶୁଭ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଦାତିଆ ଏବଂ ସତନା ମଧ୍ୟ ଏବେ ବିମାନ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଅନେକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆଜି, ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋକମାତା ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକରଙ୍କ ନାମ ଶୁଣିଲେ ମନରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ ହୁଏ । ତାଙ୍କ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ କମ୍ ପଡ଼ିଯାଏ। ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ଏକ ପ୍ରତୀକ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ଥାଏ, ପରିସ୍ଥିତି ଯେତେ ପ୍ରତିକୂଳ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିବ।। ଅଢ଼େଇ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଦାସତ୍ୱର ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବନ୍ଧା ଥିଲା, ଏପରି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଯାଇଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ଆଗାମୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଏହି ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବେ, କହିବା ସହଜ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ କରିବା ସହଜ ନଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଇ କେବେବି ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ସେବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ସେବାକୁ ଭିନ୍ନ ବୋଲି ଭାବୁନଥିଲେ। କୁହାଯାଏ ଯେ ସେ ସର୍ବଦା ଏକ ଶିବଲିଙ୍ଗକୁ ନିଜ ସହିତ ବହନ କରୁଥିଲେ। ସେହି ସମୟରେ ଏକ ରାଜ୍ୟକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେବା କଣ୍ଟାର ମୁକୁଟ ପିନ୍ଧିବା ଭଳି ଥିଲା, କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ କାମଟି କଣ୍ଟାର ମୁକୁଟ ପିନ୍ଧିବା ଭଳି ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଇ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଗରିବରୁ ଅତି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟର ଜଣେ ମହାନ ରକ୍ଷକ ଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ମନ୍ଦିର, ଆମର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା, ଲୋକମାତା ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ, ସେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ଆମର ବହୁତ ଗୁଡିଏ ମନ୍ଦିର, ଆମର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଯେଉଁ କାଶୀରେ ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ଏତେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ସେହି କାଶୀ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି। ଆଜି, ଯଦି ଆପଣ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମହାଦେବଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେଠାରେ ଆପଣ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କ ପ୍ରତିମା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ଶାସନର ଏପରି ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମଡେଲ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଥିଲା। ସେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କୃଷି ଏବଂ ବନଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଧାରିତ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ଛୋଟ କେନାଲର ଏକ ସଂଯୋଗୀକରଣ କରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ବିକଶିତ କରିଥିଲେ, ୩୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ସେହି ଯୁଗ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, ସେ ଏତେ ପୋଖରୀ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର କହୁଛୁ, ବର୍ଷା ପାଣିକୁ ସଂଗ୍ରହ ଓ ପାଣିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ସଂରକ୍ଷଣ କର। ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟା ୨୦୫-୩୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆମକୁ କହିଥିଲେ। କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ସେ କପା ଏବଂ ମସଲା ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଆଜି, ୨୫୦-୩୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, ଆମକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର କହିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଫସଲର ବିବିଧତା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଆମେ କେବଳ ଧାନ କିମ୍ବା ଆଖୁ ଚାଷ କରି ରହିପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆମକୁ ବିବିଧତା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଏବଂ ଯାଯାବର ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଖାଲି ଜମିରେ ଚାଷ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା କରିଥିଲେ। ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ଆଦିବାସୀ ଝିଅଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ମୋର ଆଦିବାସୀ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି, ଯିଏ ଆଜି ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି। ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟା ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାହେଶ୍ୱରୀ ଶାଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟା ଦକ୍ଷତାର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଗୁଜରାଟର ଜୁନାଗଡ଼ରୁ କିଛି ପରିବାରକୁ ମହେଶ୍ୱର ଆଣିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରି, ସେ ୨୫୦ -୩୦୦ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମାହେଶ୍ୱରୀ ଶାଢ଼ିର କାମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥିଲେ, ଯାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପରିବାରର ମଣି ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଯାହା ଆମର ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କୁ ସବୁବେଳେ ଅନେକ ବଡ଼ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ସ୍ମରଣ କରାଯିବ । ଯଦି ଆମେ ଆଜି ଝିଅମାନଙ୍କ ବିବାହ ବୟସ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା, ତେବେ ଆମ ଦେଶର କିଛି ଲୋକ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତାକୁ ବିପଦରେ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମ ଧର୍ମ ବିରୁଦ୍ଧରେ। ଏହି ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାଙ୍କୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ମାତୃଶକ୍ତିର ଗର୍ବ ପାଇଁ, ସେ ସେହି ସମୟରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ବିବାହ ବୟସ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ। ସେ ନିଜେ କମ୍ ବୟସରେ ବିବାହ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ ସବୁକିଛି ଜାଣିଥିଲେ, ଝିଅମାନଙ୍କ ବିକାଶର ପଥ କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ। ଏଦେବୀ ଅହଲ୍ୟା ଥିଲେ, ଯିଏ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସମ୍ପତ୍ତିରେ ଅଧିକାର ରହିବା ଉଚିତ, ଯେଉଁ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସ୍ୱାମୀ ଅକାଳରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପୁନଃବିବାହ କରିପାରିବେ, ସେହି ସମୟରେ ଏହି ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବା ମଧ୍ୟ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈ ଏହି ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ସେ ମାଲୱାର ସେନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଏକ ବିଶେଷ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ପଶ୍ଚିମ ଜଗତର ଲୋକମାନେ ଏହା ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନେ ଆମକୁ ଅଭିଶାପ ଦେଇ ଚାଲିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମ ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ନାମରେ ଆମକୁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି। ୨୫୦-୩୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଦେଶର ସେନାରେ ମହିଳାମାନେ ଥିଲେ।ବନ୍ଧୁଗଣ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ସେ ଗାଁରେ ନାରୀ ସୁରକ୍ଷା ଗୋଷ୍ଠି ଗଠନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍, ମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଆମର ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଅମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନର ପ୍ରତୀକ ଅଟନ୍ତି । ଆଜି, ମୁଁ ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଯିଏ ସମାଜରେ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ପାଦ ତଳେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ ସେ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ , ସେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ କରୁଥାନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାଙ୍କର ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଉକ୍ତି ଅଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ କେବେ ଭୁଲିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଯଦି ମୁଁ ସେହି ଉକ୍ତିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କହୁଛି, ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ଥିଲା ଯେ ଆମେ ଯାହା ପାଇଛୁ ତାହା ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ଋଣ, ଯାହା ଆମକୁ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ଆମର ସରକାର ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କ ଏହି ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଅନୁସରଣ କରି କାମ କରୁଛି। ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବଃ: - ଏହା ଆଜି ଶାସନର ମନ୍ତ୍ର ଅଟେ ।ଆମ ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କରିଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ମାତା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଘର ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନାମରେ ଅଛି, ମାଲିକାନାର ଅଧିକାର ମୋର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଘରର ମାଲିକ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ନଳକୂପ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ମା’ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନପଡ଼େ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ନିଜ ପାଠପଢ଼ାରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବେ। ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍, ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ସୁବିଧା ନଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଏହି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସୁବିଧା ନୁହେଁ, ଏହା ଆମ ପକ୍ଷରୁ ମା’ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ବିନମ୍ର ପ୍ରୟାସ। ଏହା ଗାଁ ଗହଳିର ଗରିବ ପରିବାରର ମା’ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଅନେକ କଷ୍ଟକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବରୁ, ମା’ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ରୋଗ ଲୁଚାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା। ସେମାନେ ଗର୍ଭଧାରଣ ସମୟରେ ଡାକ୍ତରଖାନା ଯିବାକୁ ବାରଣ କରାଯାଉ ଥିଲା । ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଏହା ପରିବାର ଉପରେ ବୋଝ ପକାଇବ ଏବଂ ତେଣୁ ସେମାନେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହ୍ୟ କରୁଥିଲେ କିନ୍ତୁ ପରିବାରରେ କାହାକୁ କହୁ ନ ଥିଲେ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଚିନ୍ତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିଛି। ଏବେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ, ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ରୋଜଗାର। ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ନିଜସ୍ୱ ରୋଜଗାର କରେ , ଘରେ ତାର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ପରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ତାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାର ଦେଶର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ , ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଆପଣ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପୂର୍ବରୁ, ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ଆମ ସରକାର ସେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିଥିଲେ, ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାର ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନାର ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଉଛନ୍ତି। ଏବେ, ସେମାନେ ଗାଁରେ ଥାଆନ୍ତୁ କିମ୍ବା ସହରରେ, ସେମାନେ ନିଜେ କିଛି କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି, ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି କରୁଛନ୍ତି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ମିଳୁଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ୭୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଆମର ମା'-ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନେ ଅଟନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ, ଯେଉଁମାନେ କିଛି ନା କିଛି ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରନ୍ତି। ସରକାର ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ଉପାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ। ଆମେ ଏପରି ୩ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଲଖପତି ଦିଦି କରିବାକୁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଛୁ। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀ ଲଖପତି ଦିଦି ହୋଇସାରିଛନ୍ତି। ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସହିତ ଯୋଡୁଛନ୍ତି। ସରକାର ବୀମା ସଖୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଏବେ ଦେଶକୁ ବୀମା ସୁରକ୍ଷା ଦେବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆସିଥିଲା, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ଦୂରରେ ରଖାଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଆମ ଦେଶ ସେହି ଯୁଗକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଉଛି। ଆଜି ସରକାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଆଗକୁ ଆସି ନେତୃତ୍ୱ ନିଅନ୍ତୁ। ଆଜି କୃଷିରେ ଡ୍ରୋନ୍ ବିପ୍ଳବ ଆସିଛି। ଆମର ଗାଁ ଭଉଣୀମାନେ ହିଁ ଏହାକୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ଗାଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଗାଁରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଝିଅ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଡାକ୍ତର, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ପାଇଲଟ୍ ହେଉଛନ୍ତି। ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗଣିତ ପଢ଼ୁଥିବା ଝିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି, ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ମହାକାଶ ମିଶନରେ, ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ-୩ ମିଶନକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ। ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ-୩ ମିଶନରେ ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି, ଏହା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ର ଯୁଗ, ଆମର ଝିଅମାନେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପଇଁଚାଳିଶ ପ୍ରତିଶତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ରେ, ଅତି କମରେ ଜଣେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ, ଜଣେ ମହିଳା ଏବଂ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଆମ ସରକାରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଜଣେ ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ମହିଳା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଜଣେ ମହିଳା ଦେଶର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ। ପଞ୍ଚାୟତରୁ ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏଥର ୭୫ ଜଣ ସାଂସଦ ମହିଳା। କିନ୍ତୁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହି ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଆଇନ ପଛରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବନା ରହିଛି। ଏହି ଆଇନ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବନ୍ଦ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆମ ସରକାର ଏହାକୁ ପାସ୍ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ବହୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଦେଶ । ସିନ୍ଦୂର ଆମର ପରମ୍ପରାରେ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ। ରାମ ଭକ୍ତିରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ହନୁମାନ ମଧ୍ୟ ସିନ୍ଦୂର ପିନ୍ଧନ୍ତି। ଆମେ ଶକ୍ତି ପୂଜାରେ ସିନ୍ଦୂର ଅର୍ପଣ କରୁ ଏବଂ ଏହି ସିନ୍ଦୂର ଏବେ ଭାରତର ସାହସର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପହଲଗାମରେ, ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ କେବଳ ଭାରତୀୟଙ୍କ ରକ୍ତ ବୁହାଇ ନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆମ ସମାଜକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଭାରତର ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଆହ୍ୱାନ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୃତ୍ୟୁ ଘଣ୍ଟି ପାଲଟିଛି। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ହେଉଛି ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ସଫଳ ଅପରେସନ୍। ଯେଉଁଠାରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସେନା ଏହା କେବେ ମଧ୍ୟ ଭାବି ନଥିଲେ, ଆମର ସେନା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲେ। ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଛି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକ୍ସି ଯୁଦ୍ଧ କାମ କରିବ ନାହିଁ। ଏବେ ଆମେ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରି ମଧ୍ୟ ହତ୍ୟା କରିବୁ ଏବଂ ଯିଏ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଭାରୀ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ କହୁଛନ୍ତି, ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ସ୍ୱର କହୁଛି - ଯଦି ତୁମେ ଗୁଳି ଫୁଟାଇବ, ତେବେ ବିଶ୍ୱାସ କର ଯେ ଗୁଳିର ଜବାବ ସେଲ୍‌ରେ ଦିଆଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ମଧ୍ୟ ଆମର ନାରୀ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଏହି ଅପରେସନରେ ବିଏସଏଫ କେତେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଜମ୍ମୁରୁ ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବିଏସଏଫ ଝିଅମାନେ ସାମ୍ନାରେ ଥିଲେ,ସମସ୍ୟାକୁ ସମ୍ଭାଳିଥିଲେ। ସେମାନେ ସୀମା ପାରରୁ ଗୁଳିଚାଳନା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ। କମାଣ୍ଡ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶତ୍ରୁ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଏସଏଫର ସାହସୀ ଝିଅମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସାହସିକତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ଭାରତର ଝିଅମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଦେଖୁଛି। ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସ୍କୁଲରୁ ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଜି ଦେଶ ତାର ଝିଅମାନଙ୍କ ସାହସିକତାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମର ସେନା ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୈନିକ ସ୍କୁଲର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଏନସିସିରେ କେବଳ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ କ୍ୟାଡେଟ୍ ଝିଅ ଥିଲେ, ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଆଡ଼କୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଗତକାଲି, ଦେଶରେ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଆପଣ ଆଜି ଖବରକାଗଜରେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ (ଏନଡିଏ ) ରୁ ମହିଳା କ୍ୟାଡେଟ୍ ମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ବ୍ୟାଚ୍ ପାସ୍ ଆଉଟ୍ ହୋଇଛି। ଆଜି, ସ୍ଥଳସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଆଗ ଧାଡ଼ିରେ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଉଛି। ଆଜି, ଲଢ଼ୁଆ ବିମାନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏଏନଏସ ବିକ୍ରାନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମହିଳା ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାହସିକତା ପଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶ ନିକଟରେ ଆମର ନୌସେନାର ସାହସୀ ଝିଅମାନଙ୍କ ସାହସର ଏକ ନୂତନ ଉଦାହରଣ ଅଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନାଭିକା ସାଗର ପରିକ୍ରମା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ନୌସେନାର ଦୁଇ ସାହସୀ ଝିଅ ପ୍ରାୟ ୨୫୦ ଦିନର ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରା ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି, ପୃଥିବୀ ପରିକ୍ରମା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏକ ଡଙ୍ଗାରେ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟରର ଏହି ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମୋଟରରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଆକାଶରେ ଚାଲିଥାଏ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ସମୁଦ୍ରରେ ୨୫୦ ଦିନ, ଏତେ ଦିନ ସମୁଦ୍ରରେ ରହି, ଅନେକ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ନଥିଲେ ଏବଂ ତା ଉପରେ ସମୁଦ୍ରରେ ଝଡ଼ କେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଆମେ ଜାଣୁ, ଖରାପ ପାଗ, ଭୟଙ୍କର ଝଡ଼, ସେହି ଦୁଇ ଝିଅ, ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଷ୍ଟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସମସ୍ୟା ଯେତେ ବଡ଼ ହେଉ ନ କାହିଁକି , ଭାରତର ଝିଅମାନେ ଏହାକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନକ୍ସଲବାଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ, ଆଜି ଆମର ଝିଅମାନେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷାର କବଚ ହୋଇ ଠିଆହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି, ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରୁ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟା ତାଙ୍କ ରାଜତ୍ୱ କାଳରେ କେବଳ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିନଥିଲେ ବରଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆଜିର ଭାରତ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ଉଭୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣକୁ କିପରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଆଜି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ମିଳିଛି। ଇନ୍ଦୋର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରିସାରିଛି। ଏବେ ଇନ୍ଦୋର ମଧ୍ୟ ଏହାର ମେଟ୍ରୋ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଭୋପାଳରେ ମଧ୍ୟ ମେଟ୍ରୋ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ, ରେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରତଲାମ-ନାଗଡା ରୁଟକୁ ଚାରି ଲାଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଟ୍ରେନ ଚାଲିପାରିବ ଏବଂ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ମଧ୍ୟ କରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଇନ୍ଦୋର-ମନମାଡ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ଦାତିଆ ଏବଂ ସତନା ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଏବଂ ବିନ୍ଧ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗର ଉନ୍ନତ ହେବ। ଏବେ ମା ପିତାମ୍ବର, ମା ଶାରଦା ଦେବୀ ଏବଂ ପବିତ୍ର ଚିତ୍ରକୂଟ ଧାମଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ସହଜ ହୋଇଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ଇତିହାସର ସେହି ମୋଡ଼ରେ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଆମର ସୁରକ୍ଷା, ଆମର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ଆମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିରେ ଆମର ମାତୃଶକ୍ତି, ଆମର ମାତା-ଭଉଣୀ-ଝିଅଙ୍କ ଭୂମିକା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ । ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଲୋକମାତା ଦେବୀ ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଅଛି। ରାଣୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀବାଈ, ରାଣୀ ଦୁର୍ଗାବତୀ, ରାଣୀ କମଳାପତି, ଅବନ୍ତିବାଇ ଲୋଧି, କିତ୍ତୁରର ରାଣୀ ଚେନ୍ନମ୍ମା, ରାଣୀ ଗୈଦିନଲିଉ, ଭେଲୁ ନାଚିୟାର, ସାବିତ୍ରୀ ବାଇ ଫୁଲେ, ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାମ ଆମକୁ ଗର୍ବରେ ଭରିଦିଏ। ଲୋକମାତା ଅହଲ୍ୟାବାଈଙ୍କ ଏହି ୩୦୦ ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉ, ଆମେ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରୁ, ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋ ସହିତ ମିଶି କହିବେ -
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects at Devi Ahilyabai Mahila Sashaktikaran Mahasammelan in Bhopal
31 MAY 2025 4:18PM by PIB Delhi
Honourable Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel; our esteemed Chief Minister, Shri Mohan Yadav Ji; Union Ministers joining us via technology; Tokhan Sahu Ji from Indore; Ram Mohan Naidu Ji from Datia; Muralidhar Mohol Ji from Satna; the Deputy Chief Ministers of the state, Shri Jagdish Devda Ji & Shri Rajendra Shukla Ji, present here on the dais; my colleague in the Lok Sabha, Shri V. D. Sharma Ji; other Ministers, public representatives, and my dear brothers and sisters gathered here in large numbers!
First and foremost, I bow to Maa Bharti, and Bharat's women. Today, such a large gathering of mothers, sisters, and daughters has come here to bestow their blessings upon us. I am truly blessed to have had the opportunity to meet all of you.
Brothers and sisters,
Today marks the 300th birth anniversary of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar. It is a momentous occasion for 140 crore Indians to draw inspiration and contribute towards the monumental task of nation-building. Devi Ahilyabai used to say that true governance lies in serving the people and improving their lives. Today’s programme carries forward her profound vision. The Indore Metro has been inaugurated today, and air services have now commenced from Datia and Satna as well. These projects will enhance public facilities in Madhya Pradesh, accelerate development, and generate numerous new employment opportunities. On this auspicious day, I extend my heartfelt congratulations to all of you and to the entire state of Madhya Pradesh for these significant developmental strides.
Friends,
The very name of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar evokes a deep sense of reverence. Words seem insufficient to describe the greatness of her personality. Devi Ahilyabai is a symbol of the idea that with willpower and firm resolve, no matter how adverse the circumstances, one can achieve remarkable outcomes. 2.5 - 3 centuries ago, when our nation was under the colonial rule, she accomplished such extraordinary feats that even generations later continue to speak of them. While it is easy to speak of such achievements today, it was not easy to accomplish them in those challenging times.
Friends,
Lokmata Ahilyabai never viewed service to God and service to the people as separate duties. It is said that she always carried a Shivling with her. Leading a state during such a turbulent period was akin to wearing a crown of thorns—one can only imagine the burden of that responsibility. Yet, Lokmata Ahilyabai gave a new direction to her state's development. She dedicated herself to empowering even the poorest of the poor. Devi Ahilyabai was a staunch protector of Bharat's heritage. At a time when our temples, pilgrimage sites, and cultural landmarks were under threat, Lokmata took the initiative to safeguard them. She restored and rebuilt numerous temples and sacred sites across India, including the Kashi Vishwanath Temple. I am fortunate to get the opportunity to serve Kashi now, the city where Lokmata Ahilyabai carried out various developmental work extensively. Today, if you visit the Kashi Vishwanath Temple, you will also find a statue of Devi Ahilyabai there.
Friends,
Mata Ahilyabai adopted an exemplary model of governance in which the poor and the marginalised were given utmost priority. She initiated various schemes to promote employment and entrepreneurship. She encouraged agriculture, as well as forest-based cottage industries and handicrafts. To support farming, she constructed an intricate network of small canals—just imagine the foresight she had, three centuries ago. She also built numerous ponds to promote water conservation. Today, we continue to emphasize the message: “Catch the rain, save every drop.” Yet, Devi Ahilyabai had already given us this message 250 to 300 years ago. She promoted the cultivation of cotton and spices to boost farmers’ incomes. Even today, we repeatedly urge farmers to diversify their crops and not restrict themselves to paddy or sugarcane alone. We must grow everything that the country needs. For the tribal and nomadic communities, she formulated plans to utilise vacant lands for agriculture. I consider myself fortunate that I now serve my tribal brothers and sisters under the leadership of a tribal daughter who is today the President of India. Devi Ahilyabai also established new industries to promote the now world-renowned Maheshwari sarees. Few people may know that she had an exquisite appreciation for skill and craftsmanship. She brought a few families from Junagadh in Gujarat to Maheshwar, united them, and developed the craft of Maheshwari sarees. The legacy she established 250 to 300 years ago continues to enrich the lives of many families and has immensely benefited our weavers.
Friends,
Devi Ahilyabai will forever be remembered for her many far-reaching social reforms. Today, when we speak about raising the legal age of marriage for daughters, some individuals in our country view it as a threat to secularism, or consider it contrary to religious beliefs. But let us look at Devi Ahilyabai ji—centuries ago, she was already contemplating the appropriate age for a girl's marriage, out of respect for the dignity and potential of women. Though she herself was married at a young age, she had a clear understanding of what path would ensure the development and empowerment of daughters. Such was the vision of Devi Ahilyabai ji. She also asserted that women should have rights to property, and that widows—those who had lost their husbands prematurely—should be allowed to remarry. During her time, even discussing such matters was exceedingly difficult, yet Devi Ahilyabai stood firmly in support of these progressive reforms. She also organised a special women's contingent within the Malwa army. People in the Western world remain unaware of this. They often criticise and attempt to disparage us over women’s rights, unaware that, 2.5 - 3 centuries ago, Bharat had women serving in its armies.
Friends,
For the protection of women, she also established 'Nari Suraksha Tolis'—women’s safety groups—in villages. In essence, Mata Ahilyabai symbolises the invaluable role of women in the task of nation-building. Today, I bow with deep reverence to Devi Ahilyabai ji, who brought about such profound change in society. I bow at her feet and pray that wherever she is, she may continue to shower her blessings upon us all.
Friends,
There is one powerful statement made by Devi Ahilyabai that will always inspire us, one that we must never forget. The essence of her words was: 'Whatever we receive is a debt given by the public, and it is our duty to repay it.' Today, our government is guided by these very values espoused by Lokmata Ahilyabai. “Nagrik Devo Bhava”—the citizen is god—has become the mantra of our governance. Our government is placing women-led development at the very heart of its development strategy. Mothers, sisters, and daughters are central to every major scheme of the government. You are aware that 4 crore homes have been built for the poor, and most of these are registered in the names of women—our mothers and sisters—giving them legal ownership. For many of these women, it is the first time in their lives that a property has been registered in their name. This means that crores of women in our country have become homeowners for the very first time.
Friends,
Today, the government is working to ensure that every household receives tap water, so that our mothers and sisters are spared the hardship of fetching water, and our daughters can focus on their studies. In the past, crores of women lacked access to basic amenities such as electricity, LPG gas, and toilets. Our government has ensured the provision of these facilities. And these are not merely conveniences; they are a sincere gesture of respect for our mothers and sisters. These measures have eased many of the daily struggles faced by women from poor families and rural areas.
Friends,
In earlier times, many women were forced to conceal their illnesses. Even during pregnancy, they avoided going to the hospital, fearing that medical expenses would place a burden on the family. As a result, they endured pain in silence. The Ayushman Bharat Yojana has relieved them of this concern. Now, they too can access free hospital treatment worth up to Rs 5 lakh.
Friends,
Along with education and healthcare, one of the most crucial aspects for women's empowerment is income generation. When a woman earns her own money, her self-respect within the household increases, and her participation in family decisions becomes more significant. Over the past eleven years, our government has consistently worked to economically empower the women of Bharat. Just imagine—before 2014, before you entrusted me with the responsibility of service, more than 30 crore women in the country did not even have a bank account. Our government launched the Jan Dhan Yojana and opened bank accounts for all of them. Through these accounts, the government now transfers funds from various schemes directly into their hands. Today, whether they live in villages or cities, women are taking up self-employment, earning a livelihood, and becoming financially independent. Through the 'Mudra Yojana', they are receiving collateral-free loans. And over 75% of the beneficiaries of the Mudra scheme are our women.
Friends,
Today, 10 crore women across the country are associated with self-help groups and engaged in various economic activities. The government is assisting these women in creating new sources of income, offering support amounting to several lakhs of rupees. We have resolved to make three crore such women Lakhpati Didis. I am pleased to share that more than 1.5 crore sisters have already achieved this milestone. In every village, Bank Sakhis are now connecting people to banking services. The government has also launched a campaign to train 'Bima Sakhis'. Our sisters and daughters are playing a significant role in providing insurance coverage across the country.
Friends,
There was a time when women were excluded from access to new technology. Today, our nation is leaving that era far behind. The government is working to ensure that our sisters and daughters take the lead in modern technology. For instance, in agriculture, we are witnessing a drone revolution, and our rural women are at the forefront. The 'NaMo Drone Didi' initiative is empowering village women, increasing their income, and earning them recognition in their communities.
Friends,
A growing number of our daughters are becoming scientists, doctors, engineers, and pilots. The number of young women pursuing studies in science and mathematics is consistently rising. In all of our major space missions, many mothers, sisters, and daughters are contributing as scientists. The entire nation takes pride in the Chandrayaan-3 mission, in which more than 100 women scientists and engineers played a role. Likewise, in the age of start-ups, our daughters are demonstrating extraordinary talent. In approximately 45% of start-ups in the country, at least one director is a woman—one of our sisters or daughters. This number continues to rise steadily.
Friends,
We are committed to increasing the participation of girls and women in policymaking. Over the past decade, many significant steps have been taken in this direction. For the first time under our government, a full-time woman Defence Minister was appointed. For the first time, the country has a woman Finance Minister. From Panchayats to Parliament, the number of women representatives is steadily increasing. In the current Parliament, there are 75 women Members of Parliament. However, we aim to take this participation even further. It is with this very vision that the 'Nari Shakti Vandan Adhiniyam' was enacted. This legislation, which had been pending for years, has now been passed by our government. As a result, women's reservation in Parliament and State Legislative Assemblies has become a reality. In essence, the BJP government is working to empower our sisters and daughters at every level, in every domain.
Friends,
Bharat is a land of culture and tradition. In our traditions, sindoor (vermilion) is a revered symbol of womanhood and feminine power. Lord Hanuman, deeply devoted to Lord Ram, is also depicted wearing sindoor. We offer sindoor during the worship of the Goddess. Today, this same sindoor has become a symbol of Bharat's valour and courage.
Friends,
In Pahalgam, terrorists have not only spilled the blood of Indians, but they have also launched an attack on our culture. They have attempted to sow division within our society. Most significantly, these terrorists have directly challenged the women of Bharat. That very challenge has sounded the death knell for the terrorists and their backers. 'Operation Sindoor' stands as the largest and most successful counter-terrorism operation in Bharat's history. Our armed forces struck deep—penetrating hundreds of kilometres into enemy territory and obliterating terrorist hideouts in areas even the Pakistani army had never anticipated. This operation has sent an unambiguous message: the era of proxy wars through terrorism is over. From now on, we shall not merely defend—we shall retaliate. We will strike at the heart of those who shelter and support terrorism, and they will be made to pay dearly. Today, every Indian citizen, the unified voice of 140 crore Indians, is declaring: “If you fire a bullet, be prepared for a barrage in response.”
Friends,
*Operation Sindoor* has become a powerful symbol of the strength of our women. We are all aware of the significant role played by the Border Security Force (BSF) in this operation. From Jammu to the borders of Punjab, Rajasthan, and Gujarat, a large number of our BSF daughters stood on the frontlines, courageously defending our nation. They responded decisively to cross-border firing. From command and control centres to the destruction of enemy posts, the brave daughters of the BSF displayed remarkable valour.
Friends,
Today, the world is witnessing the extraordinary capabilities of Bharat's daughters in the realm of national defence. The government has taken numerous steps over the past decade to empower them in this domain. From schools to the battlefield, the country now places unprecedented faith in the courage and strength of its daughters. For the first time, our armed forces have opened the doors of Sainik Schools to girls. Before 2014, only 25% of cadets in the National Cadet Corps (NCC) were girls. Today, that figure is approaching 50%. Yesterday, another historic milestone was achieved. You must have seen in the newspapers that the first batch of women cadets has graduated from the National Defence Academy (NDA). Today, women are being deployed on the frontlines in the Army, Navy, and Air Force. From fighter jets to the warship 'INS Vikrant', women officers are fearlessly demonstrating their courage and competence.
Friends,
We have a recent and inspiring example of the valour of our Navy’s brave daughters. I wish to highlight the 'Navika Sagar Parikrama'. Two courageous women officers of the Indian Navy undertook a sea voyage lasting approximately 250 days, circumnavigating the globe. This remarkable journey was completed in a boat powered not by an engine, but by the wind. Just imagine—250 days at sea, weeks on end without sight of land, and all while facing fierce storms and turbulent weather. Yet, they overcame every challenge. This stands as proof that no matter how formidable the obstacle, the daughters of Bharat have the strength to conquer it.
Friends,
Whether it is combating Naxalite insurgency or confronting cross-border terrorism, today, our daughters are becoming a formidable shield in safeguarding the nation. From this sacred land of Devi Ahilya, I once again offer my respectful salutations to the women of Bharat.
Friends,
Devi Ahilya not only undertook developmental work, but also preserved our rich cultural heritage. Today’s Bharat, too, is advancing on the twin paths of development and heritage. Today’s programme is a testament to the pace at which modern infrastructure is being constructed across the country. Today, Madhya Pradesh has received its first metro service. Indore, already acclaimed globally for its cleanliness, will now also be known for its metro connectivity. In Bhopal too, metro work is progressing rapidly. Across Madhya Pradesh, extensive work is being undertaken in the railway sector. Just a few days ago, the Central Government approved the conversion of the Ratlam-Nagda route into four lines. This will allow more trains to operate and ease congestion in the region. The Central Government has also approved the Indore–Manmad railway project.
Friends,
Datia and Satna in Madhya Pradesh have now been integrated into the air travel network. These two airports will significantly enhance air connectivity across the Bundelkhand and Vindhya regions. This will make it more convenient to visit the sacred sites of Maa Pitambara, Maa Sharda Devi, and the revered Chitrakoot Dham.
Friends,
Bharat stands at a pivotal juncture in its history—a time when we must strengthen our security, amplify our capabilities, and safeguard our cultural identity at every level. To achieve this, the contribution of our women—our mothers, sisters, and daughters—is of paramount importance. We draw inspiration from Lokmata Devi Ahilyabai. The names of Rani Lakshmibai, Rani Durgavati, Rani Kamalapati, Avantibai Lodhi, Rani Chennamma of Kittur, Rani Gaidinliu, Velu Nachiyar, and Savitribai Phule—all fill our hearts with immense pride. May the 300th birth anniversary of Lokmata Ahilyabai continue to inspire us to build a stronger and more resilient Bharat for generations to come. With this resolve, I once again convey my heartfelt good wishes to you all.
Now, raise your tricolour and join me in saying:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!