প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কেৰালাৰ তিৰুৱনন্তপুৰমত ভিজিনজাম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমূদ্ৰ বন্দৰ দেশৰ বাবে উচৰ্গা কৰা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
02 MAY 2025 2:06PM by PIB Guwahati
কেৰালাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকাৰ, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পি বিজয়ন, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহকৰ্মী, মঞ্চত সন্মানীয় গণ্যমান্য ব্যক্তি, আৰু মোৰ কেৰালাৰ ভাই-ভনীসকল...
एल्लावर्क्कुम एन्डे नमस्कारम्। ओरिक्कल कूडि श्री अनन्तपद्मनाभंडे मण्णिलेक्क वरान् साद्धिच्चदिल् एनिक्क अतियाय सन्तोषमुण्ड।
বন্ধুসকল,
আজি আদি শংকৰাচাৰ্য জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। তিনি বছৰ আগতে ছেপ্টেম্বৰ মাহত তেওঁৰ জন্মস্থান ক্ষেত্ৰম ভ্ৰমণ কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। মোৰ সংসদীয় সমষ্টি কাশীৰ বিশ্বনাথ ধাম কমপ্লেক্সত আদি শংকৰাচাৰ্যৰ এক বিশাল প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰাত মই সুখী। উত্তৰাখণ্ডৰ কেদাৰনাথ ধামতো তেওঁৰ মূৰ্তি উন্মোচন কৰাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিলোঁ। কাকতলীয়াভাৱে আজি দেৱভূমি উত্তৰাখণ্ডতো কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ দুৱাৰ মুকলি হৈছে। কেৰালা এৰি যোৱাৰ পিছত আদি শংকৰাচাৰ্য জীয়ে ভাৰতৰ বিভিন্ন ঠাইত মঠ প্ৰতিষ্ঠা কৰি জাতিৰ আধ্যাত্মিক চেতনা জাগ্ৰত কৰে। এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠানত গভীৰ শ্ৰদ্ধাৰে তেওঁক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এফালে আমি সুযোগেৰে ভৰা বিশাল সাগৰখন দেখিবলৈ পাওঁ, আনফালে প্ৰকৃতিৰ উশাহ লোৱাৰ দৰে সৌন্দৰ্য্য। ইয়াৰ মাজতে নিহিত হৈ আছে ভিজিনজাম গভীৰ পানীৰ সাগৰীয় বন্দৰ— আধুনিক উন্নয়নৰ প্ৰকৃত প্ৰতীক। কেৰালাৰ জনসাধাৰণৰ লগতে সমগ্ৰ জাতিলৈ মোৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
এই সাগৰীয় বন্দৰটো ৮৮০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অনাগত বছৰবোৰত ট্ৰেন্স-শ্বিপমেণ্ট হাব হিচাপে ইয়াৰ ক্ষমতা প্ৰায় তিনিগুণ বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ মালবাহী জাহাজসমূহে ইয়াত সহজেই ডক কৰিব পাৰিব। এতিয়ালৈকে ভাৰতৰ প্ৰায় ৭৫% ট্ৰেন্স-শ্বিপমেণ্ট দেশৰ বাহিৰৰ বন্দৰত হৈছিল, যাৰ ফলত ৰাজহৰ বৃহৎ লোকচান হৈছিল। সেই পৰিস্থিতি সলনি হ’বলৈ ওলাইছে। এতিয়া আগতে বিদেশলৈ যোৱা ধন ভাৰতত থাকিব, কেৰেলা আৰু বিজিঞ্জামৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নতুন অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
দাসত্বৰ সময়ছোৱাৰ আগৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ভাৰত সমৃদ্ধিৰ দেশ আছিল। এটা সময়ত বিশ্বৰ জিডিপিৰ যথেষ্ট অংশ আমাৰ দেশৰ হাতত আছিল। আমাক আন জাতিসমূহৰ পৰা পৃথক কৰা কথাটো আছিল আমাৰ শক্তিশালী সামুদ্ৰিক ক্ষমতা আৰু আমাৰ বন্দৰ চহৰসমূহৰ ব্যস্ত ব্যৱসায়। ইয়াত কেৰালাৰ মুখ্য ভূমিকা আছিল— ইয়াৰ বন্দৰসমূহে ভাৰতক আৰব সাগৰৰ সিপাৰৰ দেশসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰিছিল, দূৰ-দূৰলৈ সামগ্ৰী কঢ়িয়াই অনা জাহাজেৰে। আজি ভাৰত চৰকাৰে অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ সেই একেটা চেনেলকে পুনৰুজ্জীৱিত আৰু শক্তিশালী কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ। আমাৰ উপকূলীয় ৰাজ্য আৰু বন্দৰসমূহক এটা বিক্ষিত ভাৰতৰ বাবে বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। শেহতীয়াকৈ মই ইয়াৰ এটা বন্দৰ ভ্ৰমণ কৰিছিলো, আৰু গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে যেতিয়া গম পায় যে আদানীয়ে—যিজনে ৩০ বছৰ ধৰি গুজৰাটত বন্দৰ উন্নয়ন কৰি আহিছে—কেৰালাত এই পৰিসৰৰ বন্দৰ নিৰ্মাণ কৰিছে, তেতিয়া তেওঁলোকে হয়তো প্ৰশ্ন কৰে যে তেওঁলোকৰ নিজৰ ৰাজ্যত এতিয়াও একেধৰণৰ কিবা এটা কিয় নিৰ্মাণ কৰা হোৱা নাই। লগতে INDIA Alliance ৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক স্বীকৃতি দি আজি ইয়াত উপস্থিত থকা শশী থাৰুৰক আদৰণি জনাব বিচাৰিছো। এই অনুষ্ঠানে নিশ্চয় বহুতকে অস্থিৰ কৰিব, আৰু আমি প্ৰেৰণ কৰা বাৰ্তা ইতিমধ্যে গন্তব্যস্থানত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বন্দৰ অৰ্থনীতিৰ সম্পূৰ্ণ শক্তি তেতিয়াহে মুকলি হ’ব যেতিয়া আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু ব্যৱসায় কৰাত সহজতা দুয়োটা একেলগে চলিব। যোৱা ১০ বছৰত এইটোৱেই হৈছে ভাৰতৰ বন্দৰ আৰু জলপথ নীতিৰ পথ প্ৰদৰ্শক দৃষ্টিভংগী। আমি ঔদ্যোগিক কাৰ্যকলাপ বৃদ্ধি আৰু ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত সামগ্ৰিক উন্নয়নক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ সৈতে অংশীদাৰিত্বৰে বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নীতকৰণ আৰু বন্দৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিছে। পি এম গতিশক্তিৰ অধীনত জলপথ, ৰেলপথ, ঘাইপথ, আৰু বায়ুপথৰ আন্তঃসংযোগ দ্ৰুতগতিত শক্তিশালী কৰা হৈছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে সংস্কাৰে বন্দৰ আৰু অন্যান্য আন্তঃগাঁথনি খণ্ডত অধিক বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰিছে। ভাৰতীয় নাৱিক সম্পৰ্কীয় নিয়মবোৰো আমি সৰল কৰিছো, আৰু ইয়াৰ ফলাফল দেখা গৈছে। ২০১৪ চনত দেশত ১.২৫ লাখতকৈও কম নাৱিক আছিল। আজি সেই সংখ্যা ৩.২৫ লাখৰো অধিক হৈছেগৈ। নাৱিকৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত এতিয়া ভাৰতে গৌৰৱেৰে বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
জাহাজ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িতসকলে ভালদৰে মনত পেলাইছে যে কেনেকৈ, ১০ বছৰৰ আগতে, জাহাজসমূহে আমাৰ বন্দৰসমূহত অন্তহীনভাৱে অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছিল। আনলোড কৰাত বহু সময় লাগিছিল, যাৰ ফলত বাণিজ্য, উদ্যোগ আৰু সামগ্ৰিকভাৱে অৰ্থনীতিৰ গতি মন্থৰ হৈ পৰিছিল। কিন্তু আজি ছবিখন বহুত বেলেগ। যোৱা দশকত আমাৰ প্ৰধান বন্দৰসমূহত জাহাজৰ গড় টাৰ্ণআউট সময় ৩০ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। এই দক্ষতা বৃদ্ধিৰ লগে লগে আমাৰ বন্দৰসমূহে এতিয়া বহু কম সময়ত বহুত বেছি সামগ্ৰী চম্ভালিব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি যি সফলতা দেখিবলৈ পাইছো সেয়া এক দশকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু দূৰদৰ্শনৰ ফল। যোৱা ১০ বছৰত ভাৰতে নিজৰ বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা দুগুণ বৃদ্ধি কৰিছে, আনহাতে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ সম্প্ৰসাৰণ আঠগুণ হৈছে। আজি ভাৰতৰ দুটা বন্দৰ বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩০ বন্দৰৰ ভিতৰত গণ্য কৰা হৈছে, আৰু লজিষ্টিক পাৰফৰমেন্স ইনডেক্সত আমাৰ ৰেংকিং যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। বিশ্বৰ জাহাজ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে শীৰ্ষ ২০ খন দেশৰ ভিতৰত স্থান লাভ কৰিছে। আমাৰ মৌলিক আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰি আমি এতিয়া বিশ্ব বাণিজ্যত ভাৰতৰ কৌশলগত ভূমিকাত গুৰুত্ব দিছো৷ এই মনোভাৱেৰে আমি সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন—এটা ৰ’ডমেপ আৰম্ভ কৰিছো, য’ত আমাৰ সামুদ্ৰিক কৌশলে আমাক কেনেকৈ উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে আগুৱাই নিব সেইটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আপুনি হয়তো মনত পেলাব যে জি-২০ সন্মিলনত আমি ভাৰত–মধ্যপ্ৰাচ্য–ইউৰোপ কৰিডৰত আগশাৰীৰ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে এক চুক্তিত উপনীত হৈছিলো। এই পথত কেৰালাই গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান দখল কৰিছে, আৰু ইয়াৰ পৰা ৰাজ্যখনে অপৰিসীম সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডক নতুন উচ্চতালৈ নিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো ব্যক্তিগত খণ্ডই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। বিগত দশকত ৰাজহুৱা–ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। এই সহযোগিতাই আমাৰ বন্দৰসমূহক বিশ্বব্যাপী মানদণ্ডলৈ উন্নীত কৰাই নহয়, ভৱিষ্যতৰ বাবেও সাজু কৰি তুলিছে। ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণৰ ফলত উদ্ভাৱন আৰু দক্ষতা দুয়োটা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। আমাৰ বন্দৰ মন্ত্ৰীয়ে আগতে কথা কওঁতে হয়তো আপুনি কিবা এটা আমোদজনক কথা লক্ষ্য কৰিছে। আদানীৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰিছিল যে কমিউনিষ্ট নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ এজন মন্ত্ৰীয়েও তেওঁক “আমাৰ চৰকাৰৰ অংশীদাৰ” বুলি উল্লেখ কৰিছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হৈ থকা এখন নতুন ভাৰত প্ৰতিফলিত হৈছে—এখন ভাৰত য’ত অংশীদাৰিত্বই পুৰণি বিভাজনক অতিক্ৰম কৰি ৰূপান্তৰক আগুৱাই লৈ যায়।
বন্ধুসকল,
আমি কোচিত এটা নিৰ্দিষ্ট জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু মেৰামতি ক্লাষ্টাৰ স্থাপনৰ দিশতো কাম কৰি আছো। এই পদক্ষেপে অগণন নতুন নিয়োগৰ সুযোগ মুকলি কৰিব, কেৰেলাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু ইয়াৰ স্থানীয় প্ৰতিভাক বৃদ্ধি আৰু আগবাঢ়ি যোৱাৰ এক শক্তিশালী মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ জাহাজ নিৰ্মাণ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এতিয়া দেশখনে অভিলাষী লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছে। এইবাৰৰ বাজেটত দেশৰ ভিতৰতে বৃহৎ জাহাজ নিৰ্মাণৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এক নতুন নীতি ঘোষণা কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে কেৱল আমাৰ উৎপাদন খণ্ডক উন্নীত কৰাই নহয়, এম এছ এম ইসমূহক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব, নিয়োগ আৰু উদ্যোগীকৰণৰ বাবে বিশাল সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি হ’লে, বাণিজ্যৰ সম্প্ৰসাৰণ হ’লে, সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ হ’লে প্ৰকৃত উন্নয়ন হয়। কেৰেলাৰ জনসাধাৰণে দেখিছে যে যোৱা ১০ বছৰত আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ঘাইপথ, ৰে’লপথ, বিমানবন্দৰৰ লগতে বন্দৰৰ আন্তঃগাঁথনিও কেনেকৈ দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। বছৰ বছৰ ধৰি স্থবিৰ হৈ থকা কোল্লাম বাইপাছ আৰু আলাপ্পুঝা বাইপাছৰ দৰে দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰি ভাৰত চৰকাৰে আগবঢ়াই লৈ গৈছে। কেৰালাকো আধুনিক বন্দে ভাৰত ৰে’লৰ দ্বাৰা উপহাৰ দিয়া হৈছে, যিয়ে ইয়াৰ অগ্ৰগতিৰ যাত্ৰাৰ আন এক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰে কেৰালাৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে জাতিটোৰ বিকাশৰ মন্ত্ৰত দৃঢ় বিশ্বাস। সমবায় ফেডাৰেলিজমৰ মনোভাৱৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আমি যোৱা দশকত কেৰালাক কেৱল আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, উন্নয়নৰ মূল সামাজিক পৰিমাপসমূহৰ ক্ষেত্ৰতো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে কাম কৰিছো। কেৰালাৰ জনসাধাৰণে জাল জীৱন মিছন, উজ্জ্বলা যোজনা, আয়ুষ্মান ভাৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ দৰে বিভিন্ন ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিৰ সুফল লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মাছমৰীয়াসকলৰ কল্যাণ সদায় শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ আহিছে। নীল বিপ্লৱ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পাদ যোজনাৰ অধীনত কেৰালাৰ বাবে শ শ কোটিৰ প্ৰকল্পৰ অনুমোদন লাভ কৰা হৈছে। আমি পোন্নানী আৰু পুথিয়াপ্পা আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ মাছ ধৰা বন্দৰবোৰো আধুনিকীকৰণ কৰিছো। ইয়াৰ উপৰিও কেৰালাৰ হাজাৰ হাজাৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকক শ শ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্যৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেৰালা সদায় সম্প্ৰীতি আৰু সহনশীলতাৰ দেশ। ইয়াতেই দেশৰ প্ৰথম গীৰ্জাঘৰ, আৰু বিশ্বৰ অন্যতম পুৰণি গীৰ্জা—ছেইণ্ট থমাছ গীৰ্জা—শতিকাজুৰি নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। শেহতীয়াকৈ পোপ ফ্ৰান্সিছৰ মৃত্যুত গভীৰ দুখৰ মুহূৰ্ত এটাই আমাৰ সকলোকে চুই গ’ল। ভাৰতৰ হৈ আমাৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জী, তেওঁৰ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰে, কেৰালাৰ পৰা আমাৰ সহকৰ্মী মন্ত্ৰী জৰ্জ কুৰিয়েনৰ সৈতে। কেৰালাৰ এই পবিত্ৰ ভূমিৰ পৰা মইও এই শোকত ভাগ লোৱা সকলোকে আন্তৰিক সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
পোপ ফ্ৰান্সিছৰ সেৱাৰ মনোভাৱ আৰু খ্ৰীষ্টান পৰম্পৰাৰ ভিতৰত সকলোৱে যাতে স্থান পায় তাৰ বাবে তেওঁৰ আজীৱন প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বিশ্বই সদায় মনত ৰাখিব। কেইবাবাৰো তেওঁক লগ পোৱাৰ লগতে বহু বিষয়ত গভীৰ কথা-বতৰাত লিপ্ত হোৱাৰ সুযোগ পাই নিজকে সৌভাগ্যৱান বুলি গণ্য কৰোঁ। প্ৰতিবাৰেই তেওঁৰ বিশেষ মৰম অনুভৱ কৰিছিলোঁ। আমাৰ আলোচনাবোৰ প্ৰায়ে মানৱতা, সেৱা আৰু শান্তিৰ ওপৰত আবদ্ধ আছিল আৰু তেওঁৰ কথাবোৰে মোক চিৰদিনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটোৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। ভাৰত চৰকাৰে কেৰালাক বিশ্বৰ সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লগতে হাজাৰ হাজাৰ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে হাতে কামে কাম কৰি যাব। মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস যে কেৰেলাৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতিভা আৰু সম্ভাৱনাৰে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডই আগন্তুক বছৰবোৰত নতুন উচ্চতা লাভ কৰিব৷
नमुक्क ओरुमिच्च् ओरु विकसित केरलम पडत्तुयर्ताम्, जइ केरलम् जइ भारत l
অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of Vizhinjam International Seaport to the nation in Thiruvananthapuram, Kerala
02 MAY 2025 2:06PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Rajendra Arlekar Ji, Chief Minister Shri P. Vijayan Ji, my colleagues from the Union Cabinet, all other dignitaries present on the dais, and my brothers and sisters from Kerala.
एल्लावर्क्कुम एन्डे नमस्कारम्। ओरिक्कल कूडि श्री अनन्तपद्मनाभंडे मण्णिलेक्क वरान् साद्धिच्चदिल् एनिक्क अतियाय सन्तोषमुण्ड।
Friends,
Today is the birth anniversary of Lord Adi Shankaracharya. Three years ago in September, I had the privilege of visiting his birthplace Kshetram. I am happy that a grand statue of Adi Shankaracharya has been installed in the Vishwanath Dham complex in my parliamentary constituency Kashi. I have also had the privilege of unveiling the divine idol of Adi Shankaracharya at Kedarnath Dham in Uttarakhand. And today itself the doors of Kedarnath temple have opened in Devbhoomi Uttarakhand. After leaving Kerala, Adi Shankaracharya ji awakened the consciousness of the nation by establishing monasteries in different corners of the country. On this auspicious occasion, I pay my respectful obeisance to him.
Friends,
On one side there is this vast ocean with its possibilities. And on the other side there is the amazing beauty of nature. And amidst all this, there is this Vizhinjam deep-water sea port, a symbol of new age development. I congratulate the people of Kerala, the people of the country.
Friends,
This sea port has been built at a cost of Eight thousand Eight hundred crore rupees. The present capacity of this trans-shipment hub will also increase to three times in the coming time. The world's big cargo ships will be able to come here easily. Till now 75 percent of India's trans-shipment used to happen at ports outside India. Due to this, the country has been facing a huge revenue loss. This situation is about to change. Now the country's money will be used for the country. The money which used to go out, will bring new economic opportunities for the people of Kerala and Vizhinjam.
Friends,
Before slavery, our India has seen prosperity for thousands of years. At one time, India used to have a major share in the global GDP. At that time, what made us different from other countries was our maritime capacity and the economic activity of our port cities. Kerala had a major contribution in this. Trade used to take place from Kerala to different countries of the world via the Arabian Sea. From here, ships used to go to many countries of the world for trade. Today, the Government of India is working with the resolve to further strengthen that channel of the country's economic power. India's coastal states and our port cities, will become important centers of growth of developed India. I have just returned from visiting the port, and when the people of Gujarat will come to know that Adani has built such a great port here in Kerala, he has been working on the port in Gujarat for 30 years, but till now he has not built such a port there, then he will have to be ready to bear the anger of the people of Gujarat. I would also like to say to our Chief Minister, you are a very strong pillar of the Indi Alliance, Shashi Tharoor is also present here, and today's event will give sleepless nights to many people. The message has gone where it was supposed to go.
Friends,
The full potential of the port economy is realized only when both infrastructure and ease of doing business are promoted. This has been the blueprint of the port and waterways policy of the Government of India in the last 10 years. We have progressed rapidly the work for industrial activities and holistic development of the state. The Government of India, in collaboration with the state government, has upgraded port infrastructure under the Sagarmala project and has also increased port connectivity. Under PM-Gatishakti, the inter-connectivity of waterways, railways, highways and airways is being improved at a rapid pace. The reforms that have been done for ease of doing business have also increased investment in ports and other infrastructure sectors. The Government of India has also made reforms in the rules related to Indian seafarers. And the country is seeing its results. The number of Indian seafarers in 2014 was less than 1.25 lakh. Now their number has increased to more than 3.25 lakh. Today India has been included in the list of top three countries in the world in terms of the number of seafarers.
Friends,
People associated with the shipping industry know how long our ships had to wait at ports 10 years ago. It used to take a long time to unload them. Due to this, the speed of business, industry and economy was affected. But the situation has changed now. Ship turn-around time at our major ports has reduced by 30 percent in the last 10 years. The efficiency of our ports has also increased, due to which we are handling more cargo in less time.
Friends,
Behind this success of India is the hard work and vision of the last decade. In the last 10 years, we have doubled the capacity of our ports. Our National Waterways have also expanded 8 times. Today, our two Indian ports are among the global top 30 ports. Our ranking in the Logistics Performance Index has also improved. We have joined the top-20 countries in global shipbuilding. After improving our basic infrastructure, we are now focusing on India's strategic position in global trade. In this direction, we have launched Maritime Amrit Kaal Vision. We have created a roadmap of what our maritime strategy will be to reach the goal of a developed India. You will remember that in the G-20 Summit, we have agreed on the India Middle East Europe Corridor with many big countries. Kerala is at a very important position on this route. Kerala is going to benefit a lot from this.
Friends,
The private sector has also played an important role in giving new heights to the country's maritime sector. Thousands of crores of rupees have been invested in the last 10 years under Public-Private Partnerships. With this partnership, our ports have not only been upgraded to global standards but have also become future ready. The participation of the private sector has promoted both innovation and efficiency. And may be the media people might have focused on one thing, when our Port minister was giving his speech, he said, while mentioning Adani, he said that the partner of our government, a minister of a communist Government is speaking, for the private sector, that the partner of our government, this is a transforming India.
Friends,
We are also moving towards establishing a shipbuilding and repair cluster in Kochi. With the establishment of this cluster, many new employment opportunities will be created here. The local talent of Kerala, the youth of Kerala, will get a chance to move forward.
Friends,
The country is now moving forward with big goals to increase India's shipbuilding capabilities. In this year's budget, a new policy has been announced to increase the construction of big ships in India. This will also give a boost to our manufacturing sector. This will directly benefit our MSME, and it will create a large number of employment and entrepreneurship opportunities.
Friends,
Development in the true sense happens when infrastructure is built, trade grows and the basic needs of the common man are also fulfilled. The people of Kerala know how rapidly the port infrastructure along with highways, railways and airports have developed in Kerala in the last 10 years due to our efforts. Projects like Kollam Bypass and Alappuzha Bypass, which were stuck for years, have been taken forward by the Government of India. We have also given modern Vande Bharat trains to Kerala.
Friends,
The Government of India believes in the mantra of development of the country through the development of Kerala. We are working in the spirit of cooperative federalism. In the last decade, we have also worked to take Kerala forward on the social parameters of development. People of Kerala are getting a lot of benefits from many such schemes like Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojana, Ayushman Bharat, Pradhan Mantri Surya Ghar Free Electricity Scheme.
Friends,
The benefit of our fishermen is also our priority. Projects worth hundreds of crores of rupees have been approved for Kerala under Blue Revolution and Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana. We have also modernized fishing harbors like Ponnani and Puthiyappa. Thousands of fishermen brothers and sisters in Kerala have also been given Kisan Credit Cards, due to which they have received help worth hundreds of crores of rupees.
Friends,
Our Kerala has been the land of harmony and tolerance. The country's first church, and one of the world's oldest churches, St. Thomas Church was built here hundreds of years ago. We all know that a great moment of sorrow has come for all of us just a few days ago. We all lost Pope Francis a few days ago. Our Honorable President, Draupadi Murmu ji went there to attend his funeral on behalf of India. Our colleague from Kerala, our minister Mr. George Kurien also went with her. I, too, once again, from the land of Kerala, offer my condolences to all those involved in this grief.
Friends,
The world will always remember Pope Francis for his spirit of service and his efforts to give everyone a place in Christian traditions. I consider it my good fortune that whenever I got the opportunity to meet him, I got the opportunity to talk to him in detail on many topics. And I noticed that I always got special affection from him. I had discussions with him on topics like humanity, service and peace, his words will always inspire me.
Friends,
I once again convey my best wishes to you all for today's event. The Government of India will continue to work with the state government to make Kerala a major centre for global maritime trade and create thousands of new jobs. I have full confidence that with the potential of the people of Kerala, India's maritime sector will touch new heights.
नमुक्क ओरुमिच्च् ओरु विकसित केरलम पडत्तुयर्ताम्, जइ केरलम् जइ भारत l
Thank You.