Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the dedication of Vizhinjam International Seaport to the nation in Thiruvananthapuram, Kerala
02 MAY 2025 2:06PM by PIB Delhi
Governor of Kerala Rajendra Arlekar Ji, Chief Minister Shri P. Vijayan Ji, my colleagues from the Union Cabinet, all other dignitaries present on the dais, and my brothers and sisters from Kerala.
एल्लावर्क्कुम एन्डे नमस्कारम्। ओरिक्कल कूडि श्री अनन्तपद्मनाभंडे मण्णिलेक्क वरान् साद्धिच्चदिल् एनिक्क अतियाय सन्तोषमुण्ड।
Friends,
Today is the birth anniversary of Lord Adi Shankaracharya. Three years ago in September, I had the privilege of visiting his birthplace Kshetram. I am happy that a grand statue of Adi Shankaracharya has been installed in the Vishwanath Dham complex in my parliamentary constituency Kashi. I have also had the privilege of unveiling the divine idol of Adi Shankaracharya at Kedarnath Dham in Uttarakhand. And today itself the doors of Kedarnath temple have opened in Devbhoomi Uttarakhand. After leaving Kerala, Adi Shankaracharya ji awakened the consciousness of the nation by establishing monasteries in different corners of the country. On this auspicious occasion, I pay my respectful obeisance to him.
Friends,
On one side there is this vast ocean with its possibilities. And on the other side there is the amazing beauty of nature. And amidst all this, there is this Vizhinjam deep-water sea port, a symbol of new age development. I congratulate the people of Kerala, the people of the country.
Friends,
This sea port has been built at a cost of Eight thousand Eight hundred crore rupees. The present capacity of this trans-shipment hub will also increase to three times in the coming time. The world's big cargo ships will be able to come here easily. Till now 75 percent of India's trans-shipment used to happen at ports outside India. Due to this, the country has been facing a huge revenue loss. This situation is about to change. Now the country's money will be used for the country. The money which used to go out, will bring new economic opportunities for the people of Kerala and Vizhinjam.
Friends,
Before slavery, our India has seen prosperity for thousands of years. At one time, India used to have a major share in the global GDP. At that time, what made us different from other countries was our maritime capacity and the economic activity of our port cities. Kerala had a major contribution in this. Trade used to take place from Kerala to different countries of the world via the Arabian Sea. From here, ships used to go to many countries of the world for trade. Today, the Government of India is working with the resolve to further strengthen that channel of the country's economic power. India's coastal states and our port cities, will become important centers of growth of developed India. I have just returned from visiting the port, and when the people of Gujarat will come to know that Adani has built such a great port here in Kerala, he has been working on the port in Gujarat for 30 years, but till now he has not built such a port there, then he will have to be ready to bear the anger of the people of Gujarat. I would also like to say to our Chief Minister, you are a very strong pillar of the Indi Alliance, Shashi Tharoor is also present here, and today's event will give sleepless nights to many people. The message has gone where it was supposed to go.
Friends,
The full potential of the port economy is realized only when both infrastructure and ease of doing business are promoted. This has been the blueprint of the port and waterways policy of the Government of India in the last 10 years. We have progressed rapidly the work for industrial activities and holistic development of the state. The Government of India, in collaboration with the state government, has upgraded port infrastructure under the Sagarmala project and has also increased port connectivity. Under PM-Gatishakti, the inter-connectivity of waterways, railways, highways and airways is being improved at a rapid pace. The reforms that have been done for ease of doing business have also increased investment in ports and other infrastructure sectors. The Government of India has also made reforms in the rules related to Indian seafarers. And the country is seeing its results. The number of Indian seafarers in 2014 was less than 1.25 lakh. Now their number has increased to more than 3.25 lakh. Today India has been included in the list of top three countries in the world in terms of the number of seafarers.
Friends,
People associated with the shipping industry know how long our ships had to wait at ports 10 years ago. It used to take a long time to unload them. Due to this, the speed of business, industry and economy was affected. But the situation has changed now. Ship turn-around time at our major ports has reduced by 30 percent in the last 10 years. The efficiency of our ports has also increased, due to which we are handling more cargo in less time.
Friends,
Behind this success of India is the hard work and vision of the last decade. In the last 10 years, we have doubled the capacity of our ports. Our National Waterways have also expanded 8 times. Today, our two Indian ports are among the global top 30 ports. Our ranking in the Logistics Performance Index has also improved. We have joined the top-20 countries in global shipbuilding. After improving our basic infrastructure, we are now focusing on India's strategic position in global trade. In this direction, we have launched Maritime Amrit Kaal Vision. We have created a roadmap of what our maritime strategy will be to reach the goal of a developed India. You will remember that in the G-20 Summit, we have agreed on the India Middle East Europe Corridor with many big countries. Kerala is at a very important position on this route. Kerala is going to benefit a lot from this.
Friends,
The private sector has also played an important role in giving new heights to the country's maritime sector. Thousands of crores of rupees have been invested in the last 10 years under Public-Private Partnerships. With this partnership, our ports have not only been upgraded to global standards but have also become future ready. The participation of the private sector has promoted both innovation and efficiency. And may be the media people might have focused on one thing, when our Port minister was giving his speech, he said, while mentioning Adani, he said that the partner of our government, a minister of a communist Government is speaking, for the private sector, that the partner of our government, this is a transforming India.
Friends,
We are also moving towards establishing a shipbuilding and repair cluster in Kochi. With the establishment of this cluster, many new employment opportunities will be created here. The local talent of Kerala, the youth of Kerala, will get a chance to move forward.
Friends,
The country is now moving forward with big goals to increase India's shipbuilding capabilities. In this year's budget, a new policy has been announced to increase the construction of big ships in India. This will also give a boost to our manufacturing sector. This will directly benefit our MSME, and it will create a large number of employment and entrepreneurship opportunities.
Friends,
Development in the true sense happens when infrastructure is built, trade grows and the basic needs of the common man are also fulfilled. The people of Kerala know how rapidly the port infrastructure along with highways, railways and airports have developed in Kerala in the last 10 years due to our efforts. Projects like Kollam Bypass and Alappuzha Bypass, which were stuck for years, have been taken forward by the Government of India. We have also given modern Vande Bharat trains to Kerala.
Friends,
The Government of India believes in the mantra of development of the country through the development of Kerala. We are working in the spirit of cooperative federalism. In the last decade, we have also worked to take Kerala forward on the social parameters of development. People of Kerala are getting a lot of benefits from many such schemes like Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojana, Ayushman Bharat, Pradhan Mantri Surya Ghar Free Electricity Scheme.
Friends,
The benefit of our fishermen is also our priority. Projects worth hundreds of crores of rupees have been approved for Kerala under Blue Revolution and Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana. We have also modernized fishing harbors like Ponnani and Puthiyappa. Thousands of fishermen brothers and sisters in Kerala have also been given Kisan Credit Cards, due to which they have received help worth hundreds of crores of rupees.
Friends,
Our Kerala has been the land of harmony and tolerance. The country's first church, and one of the world's oldest churches, St. Thomas Church was built here hundreds of years ago. We all know that a great moment of sorrow has come for all of us just a few days ago. We all lost Pope Francis a few days ago. Our Honorable President, Draupadi Murmu ji went there to attend his funeral on behalf of India. Our colleague from Kerala, our minister Mr. George Kurien also went with her. I, too, once again, from the land of Kerala, offer my condolences to all those involved in this grief.
Friends,
The world will always remember Pope Francis for his spirit of service and his efforts to give everyone a place in Christian traditions. I consider it my good fortune that whenever I got the opportunity to meet him, I got the opportunity to talk to him in detail on many topics. And I noticed that I always got special affection from him. I had discussions with him on topics like humanity, service and peace, his words will always inspire me.
Friends,
I once again convey my best wishes to you all for today's event. The Government of India will continue to work with the state government to make Kerala a major centre for global maritime trade and create thousands of new jobs. I have full confidence that with the potential of the people of Kerala, India's maritime sector will touch new heights.
नमुक्क ओरुमिच्च् ओरु विकसित केरलम पडत्तुयर्ताम्, जइ केरलम् जइ भारत l
Thank You.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କେରଳର ତିରୁବନନ୍ତପୁରମଠାରେ ଭିଝିଞ୍ଜମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବନ୍ଦରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
02 MAY 2025 2:06PM by PIB Bhubaneswar
କେରଳର ରାଜ୍ୟପାଳ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଆର୍ଲେକର ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପି. ବିଜୟନ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀଗଣ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ଏବଂ କେରଳର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଏଲ୍ଲାୱାର୍କ୍କମ୍ ଏଣ୍ଡେ ନମସ୍କାରମ୍। ଓରିକ୍କଲ କୁଡ଼ି ଶ୍ରୀ ଅନନ୍ତପଦ୍ମନାଭଣ୍ଡେ ମର୍ଣ୍ଣିଲେକ୍କ ଭରନେ ସାର୍ଦ୍ଦିଚଦିଲ ଏନିକ୍କା ଆଥିୟାୟ ସନ୍ତୋଷମୁଣ୍ଡ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭଗବାନ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ। ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ମୋତେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର କାଶୀରେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମ ପରିସରରେ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଏକ ଭବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର କେଦାରନାଥ ଧାମରେ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିର ଅନାବରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଏବଂ ଆଜି ହିଁ ଦେବଭୂମି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିରର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି। କେରଳ ଛାଡ଼ିବା ପରେ ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରେ ମଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ଦେଶର ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମ୍ଭାବନାର ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଏହି ବିଶାଳ ମହାସାଗର ରହିଛି, ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ପ୍ରକୃତିର ଅଦ୍ଭୁତ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି। ଏବଂ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ନୂତନ ଯୁଗର ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ, ଏହି ଭିଝିଞ୍ଜମ୍ ଗଭୀର-ଜଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦର ରହିଛି। ମୁଁ କେରଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ, ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏହି ସାମୁଦ୍ରିକ-ବନ୍ଦର ଆଠ ହଜାର ଆଠ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଟ୍ରାନ୍ସ-ଶିପମେଣ୍ଟ ହବର ବର୍ତ୍ତମାନର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ତିନି ଗୁଣକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ମାଲବାହୀ ଜାହାଜ ଏଠାକୁ ସହଜରେ ଆସିପାରିବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ଟ୍ରାନ୍ସ-ଶିପମେଣ୍ଟ ଭାରତ ବାହାରେ ଥିବା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ହେଉଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ବିପୁଳ ରାଜସ୍ୱ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହି ସ୍ଥିତି ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ ଦେଶର ଅର୍ଥ ଦେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ। ଯେଉଁ ଅର୍ଥ ବାହାରକୁ ଯାଉଥିଲେ, ତାହା କେରଳ ଏବଂ ଭିଝିଞ୍ଜାମର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗ ଆଣିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଦାସତ୍ୱ ପୂର୍ବରୁ, ଆମ ଭାରତ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ସମୃଦ୍ଧି ଦେଖି ଆସିଛି। ଏକ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ଜି. ଡି. ପି. ରେ ଭାରତର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ଯାହା ଆମକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥିଲା ତାହା ହେଉଛି ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆମର ବନ୍ଦର ସହରଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ। ଏଥିରେ କେରଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। କେରଳରୁ ଆରବ ସାଗର ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ହେଉଥିଲା। ଏଠାରୁ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିର ସେହି ଧାରାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ବନ୍ଦର ସହରଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ଭାରତର ବିକାଶର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବେ। ମୁଁ ଏବେ ବନ୍ଦର ପରିଦର୍ଶନ କରି ଫେରିଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଜାଣିବେ ଯେ ଆଦାନୀ ଏଠାରେ କେରଳରେ ଏତେ ବଡ଼ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି, ସେ ୩୦ ବର୍ଷ ଧରି ଗୁଜରାଟରେ ବନ୍ଦର ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ସେଠାରେ ଏପରି କୌଣସି ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିନାହାଁନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ଗୁଜରାଟର ଲୋକଙ୍କ କ୍ରୋଧ ସହିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣ ଇଣ୍ଡି ଆଲାଏନ୍ସ୍ ର ଏକ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟନ୍ତି, ଶଶି ଥରୁର ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ନିଦ ହଜେଇ ଦେବ। ବାର୍ତ୍ତାଟି ଯେଉଁଠିକି ଯିବାର ଥିଲା ସେଇଠିକୁ ଚାଲିଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବନ୍ଦର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସେତେବେଳେ ଉପଲବ୍ଧି ହୁଏ ଯେତେବେଳେ ଉଭୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଏ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଜଳପଥ ନୀତିର ଏହା ହେଉଛି ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ। ରାଜ୍ୟର ଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକୁ ନେଇ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛୁ। ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତିକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ପିଏମ-ଗତିଶକ୍ତି ଅଧୀନରେ ଜଳପଥ, ରେଳପଥ, ରାଜପଥ ଏବଂ ବିମାନପଥର ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି। ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଛି, ସେଥିରୁ ବନ୍ଦର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭାରତ ସରକାର ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିୟମରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଦେଶ ଏହାର ପରିଣାମ ଦେଖୁଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାରରୁ କମ୍ ଥିଲା। ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩ ଲକ୍ଷ ୨୫ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ନାବିକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଦେଶର ତାଲିକାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକୁ କେତେ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନ୍ଦରରେ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗତି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ସ୍ଥିତି ବଦଳିଛି। ଆମର ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ଜାହାଜ ଫେରିବାର ସମୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 30 ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ କମ୍ ସମୟରେ ଅଧିକ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା କରୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଏହି ସଫଳତା ପଛରେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ରହିଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ। ଆମର ଜାତୀୟ ଜଳପଥର ମଧ୍ୟ ୮ ଗୁଣ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଆମର ଦୁଇଟି ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦର ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ 30ଟି ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଆମର ମାନ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି। ବିଶ୍ୱ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ 20ଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ହୋଇଛୁ। ଆମର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପରେ, ଆମେ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଭାରତର ରଣନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ 'ମେରିଟାଇମ ଅମୃତ କାଳ ଭିଜନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛୁ। ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ରଣନୀତି କଣ ହେବ, ତାହାର ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିବେ ଯେ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆମେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶ ସହିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ୟୁରୋପ କରିଡର ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଛୁ। ଏହି ମାର୍ଗରେ କେରଳ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା କେରଳକୁ ବହୁତ ଲାଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେବାରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପବ୍ଲିକ୍-ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଅଧୀନରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଦ୍ୱାରା, ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନର ଉନ୍ନତିକରଣ ହୋଇନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିଛି। ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉଭୟ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଲୋକମାନେ ହୁଏତ ଗୋଟିଏ କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିବେ, ଯେତେବେଳେ ଆମ ବନ୍ଦର ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ, ସେ କହିଥିଲେ, ଆଦାନୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶୀଦାର, ଏକ କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କହୁଛନ୍ତି, ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଅଂଶୀଦାର, ଏହା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭାରତ।
ସାଥିମାନେ,
କୋଚିରେ ଏକ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ମରାମତି କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ଅନେକ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। କେରଳର ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭା, କେରଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଦେଶ ଏବେ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଭାରତରେ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ନୀତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଆମ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ। ଏହା ସିଧାସଳଖ ଆମର ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଏହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ବିକାଶ ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥାଏ, ବାଣିଜ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ। କେରଳର ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମି କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା କୋଲ୍ଲମ ବାଇପାସ ଏବଂ ଆଲାପୁଝା ବାଇପାସ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତ ସରକାର ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ଆମେ କେରଳକୁ ଆଧୁନିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ସରକାର କେରଳର ବିକାଶରେ ଦେଶର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଆମେ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭାବନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ କେରଳକୁ ବିକାଶର ସାମାଜିକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା, ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନାର ଲାଭ କେରଳବାସୀଙ୍କୁ ମିଳୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ସବୁଜ ବିପ୍ଳବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କେରଳ ପାଇଁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦିଆଯାଇଛି। ଆମେ ପୋନ୍ନାନୀ ଏବଂ ପୁଥିୟାପ୍ପା ଭଳି ମାଛଧରା ବନ୍ଦରର ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିଛୁ। କେରଳର ହଜାର ହଜାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର କେରଳ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସହନଶୀଳତାର ଭୂମି ହୋଇ ରହିଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଚର୍ଚ୍ଚ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବପୁରାତନ ଚର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ସେଣ୍ଟ ଥୋମାସ ଚର୍ଚ୍ଚ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା | ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଃଖର ଏକ ବଡ଼ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଆସିଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ। ଆମ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଜୀ ଭାରତ ତରଫରୁ ତାଙ୍କ ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାରରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲେ। କେରଳର ଆମର ସହକର୍ମୀ, ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିଏନ୍ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ସହିତ ଯାଇଥିଲେ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ କେରଳ ମାଟିରୁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଦୁଃଖରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପୋପ୍ ଫ୍ରାନ୍ସିସ୍ଙ୍କ ସେବା ଭାବନା ଏବଂ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ପରମ୍ପରାରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ଥାନ ଦେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କୁ ମନେ ରଖିବ। ମୁଁ ଏହାକୁ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ମୋତେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏବଂ ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲି ଯେ ମୁଁ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କଠାରୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ନେହ ପାଇଥିଲି। ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ ମାନବିକତା, ସେବା ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଭଳି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି, ତାଙ୍କ କଥା ମୋତେ ସର୍ବଦା ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। କେରଳକୁ ବିଶ୍ୱ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ। ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ କେରଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ନୂତନ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁବ।
ନାମୁକ୍କ ଓରୁସିଚ ଏବଂ ବିକଶିତ କେରଳମ ପଡଡୁୟର୍ତ୍ତାମ୍, କେରଳ ଯାଆନ୍ତୁ, ଭାରତ ଯାଆନ୍ତୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ।