প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ট্ৰিনিদাদ এণ্ড ট’বেগোৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আনুষ্ঠানিক বৈঠক
04 JUL 2025 11:51PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পোৰ্ট অৱ স্পেইনৰ ৰেড হাউচত ট্ৰিনিদাদ এণ্ড টবেগো গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী কমলা পেৰছাদ-বিছেছৰক সাক্ষাৎ কৰে। শেহতীয়া নিৰ্বাচনত জয়লাভ কৰাৰ পিছত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী কমলা পেৰছাদ-বিছেছৰক অভিনন্দন জনায়। এক ব্যতিক্ৰমী আদৰণিৰ বাবেও তেওঁ তেওঁক ধন্যবাদ জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই কৃষি, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ঔষধ, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, ইউপিআই, সামৰ্থ্য বিকাশ, সংস্কৃতি, ক্ৰীড়া আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ককে ধৰি সম্ভাব্য সহযোগিতাৰ বিস্তৃত ক্ষেত্ৰসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে। উন্নয়ন সহযোগিতা ভাৰত-ত্ৰিনিদাদ আৰু ট’বেগোৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিছেছাৰে উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ট্ৰিনিদাদ এণ্ড ট’বাগোৰ ঐতিহাসিক ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ মাজত গভীৰভাৱে শিপাই থকা দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক পুনৰ সজীৱ কৰি তুলিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু বিশ্বজনীন বিষয়সমূহৰ ওপৰতো মত বিনিময় কৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু ছাইবাৰ সুৰক্ষাৰ দৰে সমসাময়িক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁলোকে অধিক সহযোগিতাৰ আহ্বান জনায়। পহলগাম সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতবাসীলৈ টি এণ্ড টিৰ দৃঢ় সমৰ্থন আৰু সংহতিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শলাগ লয়। দুয়োগৰাকী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ মাজত অধিক সংহতিৰ বাবে আৰু ইণ্ডিয়া-কেৰিকমৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
আলোচনাৰ অন্তত ফাৰ্মাকোপিয়া, দ্ৰুত প্ৰভাৱিত প্ৰকল্প, সংস্কৃতি, ক্ৰীড়া, কূটনৈতিক প্ৰশিক্ষণ আৰু হিন্দী তথা ভাৰতীয় অধ্যয়নৰ বাবে আইচিচিআৰৰ অধ্যক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত ছটা বুজাবুজিৰ চুক্তি বিনিময় কৰা হয়। টি এণ্ড টিত ভাৰতীয় মূলৰ ষষ্ঠ প্ৰজন্মৰ লোকসকলক অ’চিআই কাৰ্ডৰ প্ৰস্তাৱকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ বাবে কেইবাটাও ঘোষণা কৰা হয়। ফলাফলৰ তালিকা ইয়াত চাব পাৰি।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কমলা পেৰছাদ-বিছেছাৰক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আমন্ত্ৰণ জনাইছিল, যিটো তেওঁ স্বীকাৰ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ট্ৰিনিদাদ এণ্ড ট’বেগোৰ এই ঐতিহাসিক ভ্ৰমণে দেশসমূহৰ মাজত বিশেষ সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিছে।

Prime Minister's Office
Prime Minister holds officials talks with the Prime Minister of Trinidad & Tobago
04 JUL 2025 11:51PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met today with H.E. Mrs. Kamla Persad-Bissessar, the Prime Minister of the Republic of Trinidad & Tobago [T&T] at Red House in Port of Spain. He congratulated Prime Minister Kamla Persad-Bissessar on taking over office the second time after her victory in recent elections. He thanked her for an exceptional welcome.
The two leaders held discussions on wide-range of areas of potential collaboration including agriculture, healthcare and pharmaceuticals, digital transformation, UPI, capacity building, culture, sports and people-to-people ties. Development cooperation is an important pillar of India-Trinidad & Tobago partnership. Prime Minister Bissesar noted that Prime Minister Modi’s landmark visit to Trinidad & Tobago will reinvigorate the deep-rooted bilateral ties between the two countries.
Both leaders also exchanged views on regional and global issues of mutual interest. They called upon greater cooperation to deal with contemporary challenges such climate change, disaster management, and cyber security. Prime Minister expressed appreciation for T&T’s strong support and solidarity extended to the people of India in the wake of Pahalgam terror attack. The two leaders reaffirmed their commitment to fight terrorism in all its forms and manifestations. They agreed to work together for greater solidarity among the countries of the Global South and to strengthen India-CARICOM partnership.
Following the talks, six MOUs in the fields of pharmacopoeia, Quick Impact Projects, culture, sports, diplomatic training and ICCR chairs for Hindi and Indian studies were exchanged. Several announcements to foster bilateral ties, including the offer of OCI card to the sixth generation of the people of Indian origin in T&T were made. The List of Outcomes may be seen here.
Prime Minister invited Prime Minister Kamla Persad-Bissessar to pay a visit to India, which she accepted. The landmark visit of Prime Minister to Trinidad & Tobago has given a boost to the special ties between the countries.