वित्त मन्त्रालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 79औँ स्वतन्त्रता दिवसको अवसरमा के कुरामाथि प्रकाश पारे भने कसरी वस्तु तथा सेवा कर (जीएसटी) एउटा महत्त्वपूर्ण सुधार हो जसले देशलाई लाभ पुऱ्याएको छ
‘आत्मनिर्भर भारत’ निर्माणका लागि केन्द्र सरकारले जीएसटीमा महत्त्वपूर्ण सुधारहरूको प्रस्ताव गरिरहेको छ, जो तीन स्तम्भमा केन्द्रित छः संरचनात्मक सुधार, दरहरूको युक्तिकरण र जीवनको सुगमता
आगामी पुस्ताका सुधारहरूका लागि पहिचान गरिएका प्रमुख क्षेत्रहरूमा कर दरहरूको युक्तिकरण सामेल छ, ताकि समाजका सबै वर्ग, विशेष गरी आम मानिस, महिला, विद्यार्थी, मध्यम वर्ग र किसानहरूलाई लाभ पुगोस्
सुधारहरूको उद्देश्य वर्गीकरण सम्बन्धी विवादहरूलाई कम गर्नु, विशिष्ट क्षेत्रहरूमा उल्टो शुल्क ढाँचाहरूलाई ठीक गर्नु, दरमा अधिक स्थिरता सुनिश्चित गर्नु र व्यवसाय गर्नमा सहजतालाई अझ बढाउनु हो
जीएसटी सुधारहरूले प्रमुख आर्थिक क्षेत्रहरूलाई बलियो बनाउनेछ, आर्थिक गतिविधिहरूलाई प्रोत्साहित गर्नेछ र क्षेत्रीय विस्तारलाई सक्षम बनाउनेछ
15 AUG 2025 10:51AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले 79औँ स्वतन्त्रता दिवसको अवसरमा के कुरामा प्रकाश पारे भने कसरी 2017 मा लागू गरिएको वस्तु तथा सेवा कर (जीएसटी) एउटा महत्त्वपूर्ण सुधार भएको छ, जसले राष्ट्रलाई लाभ पुऱ्याएको छ।
प्रधानमन्त्रीले जीएसटी अन्तर्गत अघिल्लो पुस्ताका सुधारहरूको महत्त्वमाथि जोड दिए, जसले आम मानिस, किसान, मध्यम वर्ग र एमएसएमईलाई राहत प्रदान गर्दछ।
‘आत्मनिर्भर भारत’ को निर्माणका लागि केन्द्र सरकारले जीएसटीमा महत्त्वपूर्ण सुधारहरूको प्रस्ताव गरिरहेको छ। यो 3 स्तम्भमा केन्द्रित हुनेछ, अर्थात्
1. संरचनात्मक सुधार
2. दरहरूको युक्तिकरण, र
3. जीवनको सुगमता
केन्द्र सरकारले जीएसटी दरहरूको युक्तिकरण र सुधारहरूको बारेमा आफ्नो प्रस्ताव जीएसटी परिषद्द्वारा गठित मन्त्री समूह (जीओएम) लाई यस मुद्दाको जाँच गर्न गठन पठाएको छ।
अघिल्लो पुस्ताका सुधारहरूको लागि पहिचान गरिएका प्रमुख क्षेत्रहरूमा समाजका सबै वर्ग, विशेष गरी आम मानिस, महिला, विद्यार्थी, मध्यम वर्ग र किसानहरूलाई लाभ पुऱ्याउनका लागि कर दरहरूको युक्तिकरण सामेल छन्।
सुधारहरूको उद्देश्य वर्गीकरण सम्बन्धी विवादहरूलाई कम गर्न, विशिष्ट क्षेत्रहरूमा उल्टो शुल्क ढाँचालाई ठीक गर्न, दलहरूमा अधिक स्थिरता सुनिश्चित गर्न र व्यवसाय गर्नमा सजिलो बनाउनु हो। यी उपायहरूले प्रमुख आर्थिक क्षेत्रहरूलाई बलियो बनाउनेछन्, आर्थिक गतिविधिलाई प्रोत्साहित गर्नेछन् र क्षेत्रगत विस्तारलाई सक्षम बनाउनेछन्।
केन्द्रको प्रस्तावित सुधारका प्रमुख स्तम्भहरू:
स्तम्भ 1: संरचनात्मक सुधार:
1. उल्टो शुल्क ढाँचामा सुधार: इनपुट र आउटपुट कर दरहरूलाई एक समान गर्नका लागि उल्टो शुल्क ढाँचाहरूमा सुधार ताकि इनपुट ट्याक्स क्रेडिटको सञ्चयमा कमी आओस्। यसबाट घरेलु मूल्य अभिवृद्धिलाई बढावा मिल्ने।
1. वर्गीकरण सम्बन्धी मुद्दाहरूको समाधान: दर संरचनाहरूलाई सुव्यवस्थित गर्न, विवादहरूलाई कम गर्न, अनुपालन प्रक्रियाहरूलाई सरल बनाउन र सबै क्षेत्रहरूमा अधिक समानता र एकरूपताा सुनिश्चित गर्नका लागि वर्गीकरण सम्बन्धी मुद्दाहरूको समाधान गर्नु।
2. स्थिरता र पूर्वानुमान: उद्योग जगतको विश्वास बढ़ाउन र राम्रो व्यावसायिक योजना बनाउनमा सहायताका लागि दरहरू र नीतिगत दिशामा दीर्घकालीन स्पष्टता प्रदान गर्नु।
स्तम्भ 2: दरहरूको युक्तिकरण:
1. आमा मानिसका वस्तुहरू र आकांक्षात्मक वस्तुहरूमा करमा कमी: यसले सामर्थ्य बढाउनेछ, उपभोगलाई बढ़ावा मिल्नेछ र आवश्यक र आकांक्षात्मक वस्तुहरूलाई व्यापक आबादीका लागि अधिक सुलभ बनाउनेछ।
2. स्ल्याबहरूमा कमी: अनिवार्य रूपमा दुई स्ल्याब - मानक र योग्यता - को साथ सरल करतर्फ सर्नेछ। विशेष दरहरू केवल केही चयनित वस्तुहरूको हुन्छन्।
3. क्षतिपूर्ति उपकर: क्षतिपूर्ति उपकरको समाप्तिले राजकोषीय सम्भावना बनिरहन्छ, जसले दीर्घकालीन स्थिरताका लागि जीएसटी ढाँचाभित्र कर दरहरूलाई युक्तिसङ्गत र संरेखित गर्नका लागि अधिक लचिलोपन उपलब्ध हुनेछ।
स्तम्भ 3: जीवनयापनमा सहजता:
1. पञ्जीकरण: निर्बाध, प्रविधि-सञ्चालित र समयबद्ध, विशेष गरी साना व्यवसाय र स्टार्टअपहरूको लागि।
2. रिटर्न: पहिलाबाटै भरिएको रिटर्नलाई लागू गर्नु, जसले म्यानुअल हस्तक्षेप कम गर्छ र विसङ्गतिहरूलाई समाप्त गर्नेछ।
3. रिफण्ड: निर्यातकर्ताहरू र उल्टो शुल्क ढाँचा भएका मानिसहरूका लागि रिफण्डको तेजी र स्वचालित प्रक्रिया।
उपरोक्त तीन आधारभूत स्तम्भहरूमा आधारित केन्द्रको प्रस्ताव, थप विचार-विमर्शका लागि मन्त्रीपरिषद्सँग साझा गरिएको छ। केन्द्रले सबै हितधारकहरू बीच रचनात्मक, समावेशी र सहमतिमा आधारित संवाद बनाउने उद्देश्यले यो पहल गरेको छ।
सहकारी सङ्घवादको वास्तविक भावनामा, केन्द्र राज्यहरूसँग मिलेर काम गर्नका लागि प्रतिबद्ध छ। प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले परिकल्पना गरेका सुधारहरूको अघिल्लो पुस्तालाई कार्यान्वयन गर्न आगामी हप्ताहरूमा राज्यहरूसँग व्यापक आधारित सहमति निर्माण गर्नेछ।
जीएसटी परिषद्को अर्को बैठकमामा मन्त्री समूहका सिफारिशहरूमाथि विचार-विमर्श गर्नेछ र शीघ्र कार्यान्वयनको लागि हर सम्भव प्रयास गरिनेछ ताकि चालू वित्त वर्षभित्र अपेक्षित लाभ पर्याप्त रूपमा प्राप्त हुन सकोस्।
सरकारले जीएसटीलाई एक सरल, स्थिर र पारदर्शी कर प्रणालीको रूपमा विकसित गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धतालाई पुन: पुष्टि गर्दछ - एक यस्तो प्रणाली जसले समावेशी विकासलाई समर्थन गर्दछ, औपचारिक अर्थतन्त्रलाई बलियो बनाउँछ र देशभरि व्यवसाय गर्न सजिलो (ईओडीबी) लाई बढाउनेछ।

Ministry of Finance
Prime Minister Shri Narendra Modi, on the occasion of 79th Independence Day, highlights how Goods and Services Tax (GST) is a significant reform which has benefited the nation
To build an ‘Atmanirbhar Bharat’, the Central Government is proposing significant reforms in GST, focused on 3 pillars, of structural reforms, rate rationalisation, and ease of living
Key areas identified for next-generation reforms include rationalisation of tax rates to benefit all sections of society, especially the common man, women, students, middle class, and farmers
Reforms will also seek to reduce classification-related disputes, correcting inverted duty structures in specific sectors, ensuring greater rate stability, and further enhancing ease of doing business
GST reforms would strengthen key economic sectors, stimulate economic activity, and enable sectoral expansion
15 AUG 2025 10:51AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, on the occasion of 79th Independence Day, highlighted how Goods and Services Tax (GST), implemented in 2017, is a significant reform which has benefited the nation.
The Prime Minister underscored the importance of the next generation of reforms under GST, which brings relief to the common man, farmers, middle class and MSMEs.
To build an ‘Atmanirbhar Bharat’, the Central Government is proposing significant reforms in GST. It will be focused on 3 pillars, namely
1. structural reforms
2. rate rationalisation, and
3. ease of living
The Central Government has sent its proposal on GST rate rationalisation and reforms to the Group of Ministers (GoM) constituted by the GST Council to examine this issue.
Key areas identified for next-generation reforms include the rationalisation of tax rates to benefit all sections of society, especially the common man, women, students, middle class, and farmers.
Reforms will also seek to reduce classification-related disputes, correcting inverted duty structures in specific sectors, ensuring greater rate stability, and further enhancing ease of doing business. These measures would strengthen key economic sectors, stimulate economic activity, and enable sectoral expansion.
Key Pillars of the Centre’s Proposed Reforms:
Pillar 1: Structural reforms:
1. Inverted duty structure correction: The correction of inverted duty structures to align input and output tax rates so that there is a reduction in the accumulation of input tax credit. This would support domestic value addition.
2. Resolving classification issues: Resolve classification issues to streamline rate structures, minimise disputes, simplify compliance processes, and ensure greater equity and consistency across sectors.
3. Stability and Predictability: Provide long-term clarity on rates and policy direction to build industry confidence and support better business planning.
Pillar 2: Rate Rationalisation:
1. Reduction of taxes on common-man items and aspirational goods: This would enhance affordability, boost consumption, and make essential and aspirational goods more accessible to a wider population.
2. Reduction of slabs: Essentially move towards simple tax with 2 slabs – standard and merit. Special rates only for select few items.
3. Compensation Cess: The end of compensation cess has created fiscal space, providing greater flexibility to rationalise and align tax rates within the GST framework for long-term sustainability.
Pillar 3: Ease of Living:
1. Registration: seamless, technology-driven, and time-bound, especially for small businesses and startups.
2. Return: Implement pre-filled returns, thus reducing manual intervention and eliminating mismatches.
3. Refund: faster and automated processing of refunds for exporters and those with inverted duty structure.
The Centre’s proposal, anchored on the above three foundational pillars, has been shared with the GoM for further deliberations within the GoM. The Centre has taken this initiative with the aim of building a constructive, inclusive, and consensus-based dialogue among all stakeholders.
In the true spirit of cooperative federalism, the Centre remains committed to working closely with the States. It will be building a broad-based consensus with the States in the coming weeks, to implement the next generation of reforms as envisioned by Prime Minister Shri Narendra Modi.
The GST Council, when it meets next, will deliberate on the recommendations of GoM, and every effort will be made to facilitate early implementation so that the intended benefits are substantially realised within the current financial year.
The Government reaffirms its commitment to evolving the GST into a simple, stable, and transparent tax system — one that supports #InclusiveGrowth, strengthens formal economy and enhances Ease of Doing Business (EoDB) across the country.