प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आफ्नो स्वतन्त्रता दिवसको सम्बोधन अवधिमा गरेका प्रमुख घोषणाहरू
15 AUG 2025 10:32AM by PIB Gangtok
आफ्नो 12औँ स्वतन्त्रता दिवसको सम्बोधनको अवसरमा प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले लाल किल्लाको प्राचीरबाट भारतको उत्थानको अघिल्लो अध्यायको लागि एक लचप्याडमा रूपान्तरण गरे। 79औँ स्वतन्त्रता दिवसमा, उनले साहसिक घोषणाहरू गरे, जसले एक यस्तो राष्ट्रको सङकेत दिन्छन्, जुन भविष्यमा केवल कदम राख्नका लागि होइन, तल छलाङ मार्नका लागि तयार छ।
भारतको पहिलो सेमीकण्डक्टर चिप बनाउनेदेखि लिएर जेट इञ्जिन बनाउनेसम्म, परमाणु ऊर्जाको दस गुणा विस्तारदेखि लिएर युवाहरूलाई 1 लाख करोड रोजगारी बढाउनेसम्म, उनको सन्देश स्पष्ट थियो: भारतले आफ्नो भाग्य आफै तय गर्नेछ, आफ्नै शर्तहरू स्वयं तय गर्नेछ र 2047 सम्ममा एक विकसित राष्ट्र बन्ने लक्ष्य राख्नेछ।
प्रमुख घोषणाहरू:
1. सेमीकण्डक्टर: गुमेका दशकहरूदेखि मिशन मोडसम्म
50-60 वर्ष पहिला सेमीकण्डक्टर कारखाना स्थापना गर्ने प्रयासहरू कसरी जन्मसँगै समाप्त गरिएका थिए जबकि अन्य राष्ट्रहरू समृद्ध भए भन्ने कुरालाई स्मरण गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले भारत अब मिशन मोडमा रहेको घोषणा गरे। यस वर्षको अन्त्यसम्ममा, देशले आफ्नो पहिलो मेड इन इण्डिया चिप लञ्च गर्नेछ।
1. 2047 सम्ममा परमाणु ऊर्जा क्षमता दस गुणा बढ्नेछ
आगामी दुई दशकमा परमाणु ऊर्जा उत्पादन क्षमतालाई दस गुणाभन्दा बेसी बढाउने भारतको लक्ष्यको एक हिस्साको रूपमा 10 नयाँ परमाणु रिएक्टरहरूमा काम चलिरहेको छ।
1. जीएसटी सुधार - एक तिहारको उपहार
अघिल्लो पिँढ़ीका जीएसटी सुधारहरू तिहारमा अनावरण गरिनेछ, जसले आवश्यक वस्तुहरूमा कर कम गर्नेछ र एमएसएमई, स्थानीय विक्रेता र उपभोक्ताहरूलाई राहत प्रदान गर्नेछ।
1. भारतको लागि सुधार कार्य दल
प्रधानमन्त्री मोदीले अघिल्लो पिँढ़ीका सुधारहरूलाई अघि बढ़ाउनका लागि एक समर्पित सुधार कार्य दल गठन गर्ने घोषणा गरे। यसको उद्देश्य आर्थिक विकासलाई गति दिने, नोकरशाहीलाई कम गर्ने, शासनलाई आधुनिकीकरण गर्ने ।
1. 1 लाख करोडको प्रधानमन्त्री विकसित भारत रोजगार योजना
प्रधानमन्त्री मोदीले 1 लाख करोड रुपियाँ बराबरको एक प्रमुख रोजगार योजना शुभारम्भ गरे, जस अन्तर्गत नयाँ नियोजित युवाहरूलाई प्रति महिना 15,000 रुपियाँ प्राप्त दिइनेथ। यो योजनाको उद्देश्य 3 करोड युवा भारतीयहरूलाई लाभान्वित गर्नु हो, जसले स्वतन्त्र भारतदेखि समृद्ध भारतसम्मको पुललाई बलियो बनाउँछ।
1. उच्च स्तरीय जनसाङ्ख्यिकी अभियान
प्रधानमन्त्री मोदीले सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा घुसपैठ र अवैध प्रवासको कारण जनसाङ्ख्यिकीय असन्तुलनको खतरामाथि प्रकाश पारे। उनले यस राष्ट्रिय सुरक्षा चुनौतीलाई सम्बोधन गर्नका लागि एक उच्च स्तरीय जनसाङ्ख्यिकी मिशन शुरु गर्ने घोषणा गरे, जसले भारतका नागरिकहरूको एकता, अखण्डता र अधिकारहरूको रक्षा सुनिश्चित हुन सकोस्।
1. ऊर्जा स्वतन्त्रता - समुद्र मन्थन शुरु
प्रधानमन्त्री मोदीले बताए अनुसार भारतको बजेटको एउटा ठूलो हिस्सा अझै पनि पेट्रोल, डिजेल र ग्यासको आयातमा जान्छ। उनले समुद्री स्रोतहरूको दोहनका लागि राष्ट्रिय गहिरो पानी अन्वेषण अभियानको शुरुआतको घोषणा गरे, साथै सौर्य, हाइड्रोजन, जलविद्युत् र परमाणु ऊर्जामा ठूलो विस्तारको पनि घोषणा गरे।
1. भारतमा निर्मित जेट इञ्जिन - एक राष्ट्रिय चुनौती
प्रधानमन्त्री मोदीले एक नाटकीय घोषणा गरे अनुसार जुन प्रकार हामीले कोभिडको समयमा खोपहरू बनायौँ र डिजिटल भुक्तानीको लागि यूपीआईको प्रयोग गर्यौँ, त्यसरी नै हामीले आफ्ना जेट इञ्जिनहरूको लागि आफ्नै जेट इञ्जिन बनाउनुपर्छ र आफ्ना वैज्ञानिक र युवाहरूलाई यसलाई एक सोझो चुनौतीको रूपमा लिन आग्रह गरे।

Prime Minister's Office
Major Announcements by Prime Minister Shri Narendra Modi During His I-Day Address
15 AUG 2025 10:32AM by PIB Delhi
Marking his 12th Independence Day address, Prime Minister Shri Narendra Modi turned the Red Fort into a launchpad for the next chapter of India’s rise. On the 79th Independence Day, he made a series of bold announcements that signal a nation ready to leap, not just step, into the future.
From making India’s first semiconductor chip to building jet engines, from tenfold nuclear expansion to a ₹1 lakh crore youth employment push, his message was unambiguous: Bharat will define its own destiny, set its own terms, and aim to become a developed nation by 2047.
Major Announcements :
1. Semiconductors: From Lost Decades to Mission Mode
Recalling how attempts to set up semiconductor factories 50–60 years ago were “killed at birth” while other nations prospered, PM Modi announced that India is now on mission mode. By the end of this year, the nation will roll out its first Made in India chip.
1. Nuclear Energy Capacity to Grow Tenfold by 2047
Work is underway on 10 new nuclear reactors as part of India’s mission to increase nuclear power generation capacity by over ten times in the next two decades.
1. GST Reforms – A Diwali Gift
Next-generation GST reforms will be unveiled on Diwali, reducing taxes on essential goods and providing relief to MSMEs, local vendors, and consumers.
1. Reform Task Force for Bharat
PM Modi announced the creation of a dedicated Reform Task Force to drive next-generation reforms. Its mandate: accelerate economic growth, cut red tape and modernise governance.
1. ₹1 Lakh Crore PM Viksit Bharat Rozgar Yojana
PM Modi launched a major employment scheme worth ₹1 lakh crore, under which newly employed youth will receive ₹15,000. The scheme aims to benefit 3 crore young Indians, strengthening the bridge from Swatantra Bharat to Samriddha Bharat.
1. High-Powered Demography Mission
PM Modi highlighted the dangers of demographic imbalance due to infiltration and illegal migration in border areas. He announced the launch of a High-Powered Demography Mission to address this national security challenge, ensuring the unity, integrity, and rights of India’s citizens are safeguarded.
1. Energy Independence – Samudra Manthan Begins
PM Modi pointed out that a large share of India’s budget still goes toward importing petrol, diesel, and gas. He announced the launch of the National Deepwater Exploration Mission to tap ocean resources, alongside major expansions in solar, hydrogen, hydro and nuclear power.
1. Made in India Jet Engines – A National Challenge
PM Modi made a dramatic announcement that just like how we made vaccines during COVID, and UPI for digital payments, we should build our own jet engines too and urged our scientists and youth to take it up as a direct challenge.