প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিদা সংসদকী মেম্বরশিংগী নৌনা শাবা ফ্লেতশিং শঙ্গাখ্রে
নুমিৎ খরগী মমাঙদা, ঐনা কর্তব্য পথতা কম্মন সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েত কর্তব্য ভবন শঙ্গাখ্রে অমসুং ঙসি, ঐনা সংসদকী ঐগী মরুপশিংগী রেসিদেন্সিএল কমপ্লেক্স শঙ্গানবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, লৈবাক অসিনা মসিগী এম.পিশিংগী নৌবা য়ুমশিং ফংহল্লে, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী খুৎথাংদা লায়রবা মীওই করোর ৪ গী য়ুম ফংহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি লৈবাক অসিনা কর্তব্য পথ শাবা খক নত্তনা কর্তব্য ভবনসু শারে অমসুং মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী থৌদাং পাংথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
সোলার-ইনেবল ইনফ্রাষ্ট্রকচরদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী সোলার ইনর্জিগী অনৌবা রেকোর্দশিং ফাওবদা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমদা লৈবাক অসি মখা তানা চঙশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
11 AUG 2025 11:19AM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী বাবা খারাক সিংহ মার্গতা সংসদকী মেম্বরশিংগী নৌনা শাবা তাইপ-৭ মল্তি-ষ্টোরি ফ্লেত ১৮৪ শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুমিৎ খরগী মমাঙদা, ঐনা কর্তব্য পথতা কম্মন সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েত কর্তব্য ভবন শঙ্গাখ্রে অমসুং ঙসি, ঐনা সংসদকী ঐগী মরুপশিংগী রেসিদেন্সিএল কমপ্লেক্স শঙ্গানবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে।
ভারতকী অচৌবা তুরেলশিংগী মমিং লৌদুনা তৱার মরিগী কমপ্লেক্স অসি কৃষ্ণ, গোদাবরি, কোসি অমসুং হুগলি হায়না মমিং থোল্লে অমসুং মীওই মিল্লিয়ন কয়া হিংহল্লিবা তুরেলশিং অসিনা মীয়ামগী মীহুৎশিংগী পুন্সিদা হরাওবগী অনৌবা ইচেল অমগী ইথিল পীগনি। তুরেলশিংগী মমিং থোনবগী চৎনবী অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবগী লংলা অমনা পুনশিনগনি। অনৌবা কমপ্লেক্স অসিনা দিল্লিদা এম.পিশিং লৈবদা নুঙাইবা হেনগৎহনগনি। হৌজিক দিল্লিদা এম.পিশিংগী সরকারগী লৈফম হেনগৎলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা এম.পিশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ফ্লেতশিং শাবদা য়াওবা ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং শিন্মীশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং প্রোজেক অসি লোইশিন্নবা মখোয়গী কৎথোকপা অমসুং থবক শুবা কনবা থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সংসদকী মেম্বরশিংগী নৌনা শাবা কমপ্লেক্সগী সেম্পল ফ্লেত অমা য়েংনবগী খুদোংচাবা ঐনা ফংলে। থৌরম কয়াদা মহাক্না অরিবা এম.পিশিংগী লৈফমশিংগী য়েংখ্রে। অরিবা লৈফমশিং মীরাইবা অমসুং ফিবম চাদবা কয়া থেংনরি অমসুং মখোয়গী হান্নগী লৈফমশিং ফিবম ফত্তবগী খূদোংচাদবা কয়া এম.পিশিংনা মায়োক্নরি। অনৌবা য়ুমশিং অসিদা লৈবদা এম.পিশিংনা অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিং থেংনররোই। এম.পিশিংনা মখোয়গী লৈফমগী খুদোংচাদবশিং লৈত্রবা মতমদা, মখোয়না মীয়ামগী অৱাবশিং কোক্নবা মখোয়গী মতম অমসুং পাঙ্গল মপুংফানা শীজিন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা এম.পি ওইরকপশিংনা দিল্লিদা য়ুম ফংনবা হোৎনবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরি। অসিগুম্বা অৱাবশিং অসি কোকহনবদা অনৌবা বিল্দিংশিং অসিনা মতেং পাংলগনি। মথোল কয়াগী বিল্দিংশিং অসিদা এম.পি ১৮০ হেন্না পুন্না লৈবা য়ারগনি অমসু মসিনা অনৌবা য়ুমশিং শাবগী মতাংদা শেন-থুমগী লমদা কান্নবা কয়া পীরগনি। মিনিষ্ট্রি কয়া ভারাগী বিল্দিংশিংদা লৈরগা থবক তৌবদগী চহি অমদা লুপা করোর ১,৫০০ রোম ভারাগীদমক চাদিং তৌরি, মসিদা সরকারগী শেনফমশিং মাঙহল্লি।
এম.পিশিংগী লৈফম মরাং কাইনা লৈতবা অসিনা সরকারগী চাদিংসু হেনগৎহল্লি। এম.পিশিংগী লৈফম কোন্নদবগী মথক্ত, ২০০৪ অমসুং ২০১৪ গী মনুংদা লোক সভাগীদমক অনৌবা হাওসিং য়ুনিত অমা ফাওবা শাখিদে। ২০১৪ গী মনুংদা থবক অসি মিসন অমা ওইনা ঐখোয়গী সরকারনা পায়খৎলকপনি অমসুং নৌনা শঙ্গারিবা ফ্লেতশিং অসি য়াওনা, ২০১৪ দগী চাউরাক্না এম.পিগী য়ুম ৩৫০ রোম শাখ্রে। য়ুমশিং অসি লোইশিনবদগী হৌজিক সরকারগী শেন কনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা চাউখৎপগী ইখৌ লাংলি অমসুং লৈবাক অসিগী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা লৈবাক অসি ৱাখল তারে। ঙসি লৈবাক অসিনা কর্তব্য পথ শাবা খক নত্তনা কর্তব্য ভবনসু শারে অমসুং মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী থৌদাং পাংথোক্লে। ঙসি, লৈবাক অসিনা মসিগী এম.পিশিংগী নৌবা য়ুমশিং ফংহনবগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী খুৎথাংদা লায়রবা মীওই করোর ৪ গী য়ুম ফংহল্লে। লৈবাক অসিনা অনৌবা সংসদকী বিল্দিং শাবগা লোয়ননা, লৈবাক অসিনা অনৌবা মেদিকেল কলেজ চা কয়াসু শারে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী কান্নবশিং খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌনা শারবা এম.পিশিংগী লৈফম অসিদা তুংকোইনা চৎনবা য়ারবা মরুওইবা মচাক কয়া য়াওরে। থবক অসিগা লৈবাক অসিগী মহৌশাগী অকোয়বা ফিবম শোকহন্দবা অমসুং তুংদা অশোই-অঙাম থোকহন্দবা হায়বা পান্দমগা চুনরে। হাওসিং কমপ্লেক্স অসিদা সোলার-ইনেবল ইনফ্রাষ্ট্রকচর য়াওরে। সোলার-ইনেবল ইনফ্রাষ্ট্রকচরদগী হৌরগা লৈবাক অসিগী সোলার ইনর্জিগী অনৌবা রেকোর্দশিং ফাওবদা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমদা লৈবাক অসি মখা তানা চঙশিল্লি।
অনৌবা কমপ্লেক্স শঙ্গাবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা এম.পিশিংদা অপীল কয়া তৌরদুনা হায়খি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং মফমশিংগী এম.পিশিং হৌজিক মফম অসিদা পুন্না লৈমিন্নরগনি অমসুং মখোয় লৈবা অসিনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোনগী খুদম ওইরগনি। লৈবাক অসিগী নাৎকী ফজবা হেনগৎহন্নবা লৈফম অসিদা লমদম লমদমগী কুহ্মৈশিং পাংথোক্কদবনি। হায়রিবা থৌরমশিং অসি শরুক য়ানবা লৈমিন্নরিবশিং চেপাউ পীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোলগী নুংশিনবা হেনগৎহন্নবা এম.পিশিংনা অমনা অমগী লোলশিং তম্নগদবনি। তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিং অমসু লু-নানবনা কমপ্লক্স অসি মশক তাক্কদবনি অমসুং মসিগী থাজবা অসি খুদিংমক্না থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। য়ুমশিং খক নত্তনা অপুনবগী ওইনা মফম অসি লু-নান্না থমগদবনি।
লৈবাক অসিগী মতৌ তমজনফম অমা ওইনা থবক তৌদুনা তিম অমা ওইনা এম.পিশিংনা থবক পাংথোক্কগনি হায়বগী থাজবা থমদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি। এম.পিশিংগী তোঙান তোঙানবা লৈফমশিংদা শ্বাছ্চতা চাংদম্নবশিং পাংথোক্নবা মহাক্না মিনিষ্ট্রি অমসুং হাওসিং কম্মিতিদা তকশিনখি। ৱারেপ অসিগা লোয়ননা, মহাক্না অমুক হন্না এম.পিদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরলা, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং অমসুং সংসদকী মেম্বরশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ন্যু দিল্লিগী বাবা খারাক সিংহ মার্গতা সংসদকী মেম্বরশিংগী নৌনা শাবা তাইপ-৭ মল্তি-ষ্টোরি ফ্লেত ১৮৪ শঙ্গাবা থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা য়ুমশিংগী অকোয়বদা সিন্দুর চারা অমা থাখি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা শিন্মীশিংগা ৱারি শানখি।
সংসদকী মেম্বরশিংগী দরকার ওইবশিং ফংনবা কমপ্লেক্স অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবশিং মপুংফানা হাপ্লগা দিজাইন তৌরবনি। মসিদা গ্রিন তেক্নোলোজি য়াওরে, প্রোজেক অসি গ্রিহা ৩-ষ্টার রেতিংগী ষ্টেন্দার্দশিং য়ৌরে অমসুং নেসনেল বিল্দিং কোদ (এন বি সি) ২০১৬ ঙাক্না চৎলে। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা থবকশিং অসিনা ইনর্জি লীক্না শীজিন্নবা, রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোকপা অমসুং অমোৎপশিং ফজনা লোইশিনবদা মতেং পাংগনি। য়ুম শাবগী অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি- মরুওইনা এলুমিনিয়ম সত্তরিংগা লোয়ননা মোনোলিথিক কনক্রিত শীজিন্নবা অসিনা বিল্দিংগী মপুন্সি শাংহনবগা লোয়ননা প্রোজেক অসি মতম চানা লোইশিনবা ঙমহল্লে। কমপ্লেক্স অসি দিবয়াংশিংনা শীজিন্নবা য়াবা অমসু ওইহন্দুনা মীওই খুদিংমক কোনশিনবা দিজাইন ওইরে হায়বা উৎলে।
প্রোজেক অসি পায়খৎপনা সংসদকী মেম্বরশিংদা য়ুম মরাংকাইনা পীবা ঙমদবা অদু কোকহল্লগনি। লম মরাং কাইনা ফংদবা মরম ওইদুনা, লম নিংথিনা শীজিন্ননবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবগী শেনফম হন্থহন্নবা পান্দমদা য়ুম মথোল-মথোল শাবগী তঙাইফদবা অমা লৈরে।
য়ুম অমদা ইসক্বার ফিত ৫,০০০ গী কার্পেত এরিয়া পীদুনা, মী লৈনবা অমসুং ওফিসকী থবক অনিমক্কী মফম মরাং কাইনা ফংহল্লে। ওফিসকী অখন্নবা মফমশিং, ষ্টাফকী লৈফম অমসুং মীয়ামগী মফম অমা পীবা অসিনা মীয়ামগী মীহুৎশিং ওইনা সংসদকী মেম্বরশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপদা মতেং পাংলগনি।
কমপ্লেক্স মনুংদা লৈরিবা বিল্দিং অসি অনৌবা মতমগী দিজাইনগী নিয়মশিংগা লোয়ননা য়ুহা হাবদগী ঙাকথোক্নবা শাবনি। কমপ্লেক্স অসিদা লৈরবা মীওই খুদিংমক অশোই-অঙাম থোক্তনবা অপুনবা অমসুং অফবা সেকুরিতি সিষ্টেম অমা লৈরে।
Speaking at the inauguration of newly constructed flats for MPs in New Delhi. https://t.co/tiKnnBqftH
— Narendra Modi (@narendramodi) August 11, 2025
कुछ ही दिन पहले मैंने कर्तव्य पथ पर कॉमन सेंट्रल सेक्रेटरियट…यानि कर्तव्य भवन का लोकार्पण किया है।
और, आज मुझे संसद में अपने सहयोगियों के लिए इस residential complex के उद्घाटन का अवसर मिल रहा है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 11, 2025
आज देश कर्तव्य पथ और कर्तव्य भवन का निर्माण करता है...
तो करोड़ों देशवासियों तक पाइप से पानी पहुंचाने का अपना कर्तव्य भी निभाता है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 11, 2025
सोलर enabled इनफ्रास्ट्रक्चर से लेकर सोलर एनर्जी में देश के नए records तक… देश लगातार sustainable development के विज़न को आगे बढ़ा रहा है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 11, 2025

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates newly constructed flats for Members of Parliament in New Delhi
Just a few days ago, I inaugurated the Common Central Secretariat at Kartavya Path, that is, Kartavya Bhawan and, today, I have the opportunity to inaugurate this residential complex for my colleagues in Parliament: PM
Today, if the country fulfills the need for new homes for its MPs, it also facilitates the housewarming of 4 crore poor people through the PM-Awas Yojana : PM
The nation today not only builds Kartavya Path and Kartavya Bhavan but also fulfills its duty to provide water through pipelines to millions of citizens: PM
From solar-enabled infrastructure to the country’s new records in solar energy, the nation is continuously advancing the vision of sustainable development: PM
11 AUG 2025 11:19AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 184 newly constructed Type-VII Multi-Storey Flats for Members of Parliament at Baba Kharak Singh Marg, New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, the Prime Minister said that recently he had inaugurated the Common Central Secretariat, known as Kartavya Bhavan, at Kartavya Path and today, he had the opportunity to inaugurate a newly constructed residential complex for Members of Parliament. He highlighted the four towers of the complex—Krishna, Godavari, Kosi, and Hooghly—named after four great rivers of India, remarking that these rivers, which give life to millions, will now inspire a new stream of joy in the lives of public representatives. He added that the tradition of naming rivers binds the nation in a thread of unity. Shri Modi stated that the new complex will enhance the ease of living for MPs in Delhi. He noted that the availability of government housing for MPs in Delhi will now increase. The Prime Minister extended congratulations to all Members of Parliament and also commended the engineers and shramjeevis involved in the construction of the flats, appreciating their dedication and hard work in completing the project.
Prime Minister shared that he had the opportunity to visit a sample flat from the newly constructed residential complex for Members of Parliament. He noted that he has also had occasions to observe the condition of older MP residences. Shri Modi remarked that the old accommodations often suffered from neglect and deterioration, highlighting the frequent difficulties faced by MPs due to the poor condition of their previous residences. He stated that the new housing will free MPs from such challenges upon entering their new homes. The Prime Minister emphasized that when MPs are free from personal housing issues, they will be able to devote their time and energy more effectively to resolving public concerns.
Acknowledging the challenges faced by first-time elected MPs in securing housing in Delhi, Shri Modi stated that the newly constructed buildings will help eliminate these difficulties. He informed that over 180 MPs will reside together in these multi-storey buildings and underscored the significant economic dimension of the new housing initiative. Recalling the inauguration of Kartavya Bhavan, the Prime Minister noted that several ministries were operating from rented buildings, incurring nearly ₹1,500 crore in annual rent, describing it as a direct waste of public funds. Similarly, he highlighted that the lack of adequate MP housing also led to increased government expenditure. Shri Modi pointed out that despite the shortage of MP residences, not a single new housing unit was constructed for Lok Sabha MPs between 2004 and 2014. He stated that post-2014, our government undertook this task as a mission and including the newly inaugurated flats, approximately 350 MP residences have been constructed since 2014. The Prime Minister remarked that with the completion of these residences, public money is now being saved.
“21st-century India is as eager for development as it is sensitive to its responsibilities”, exclaimed the Prime Minister, remarking that while the nation builds Kartavya Path and Kartavya Bhavan, it simultaneously fulfills its duty of delivering piped water to millions of citizens. He added that as the country completes new housing for its MPs, it also facilitates homeownership for 4 crore poor families through the PM Awas Yojana. Shri Modi emphasized that while the nation constructs a new Parliament building, it is also establishing hundreds of new medical colleges. He affirmed that the benefits of these initiatives are reaching every section of society.
Expressing satisfaction that the newly constructed MP residences have incorporated key elements of sustainable development, Shri Modi stated that this initiative aligns with the nation’s pro-environment and future-safe approach. The Prime Minister highlighted the inclusion of solar-enabled infrastructure in the housing complex. He further noted that India is consistently advancing its vision of sustainable development, as reflected in its achievements and new records in solar energy.
Prime Minister made several appeals to Members of Parliament during the inauguration of the new residential complex. He noted that MPs from various states and regions of the country will now reside together, and their presence should symbolize the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’. Shri Modi encouraged collective celebrations of regional festivals within the complex to enhance its cultural vibrancy. He suggested inviting constituents to participate in these events, fostering greater public engagement. The Prime Minister urged MPs to teach and learn words from each other’s regional languages, promoting linguistic harmony. He emphasized that sustainability and cleanliness should be defining features of the complex, and this commitment must be shared by all. He added that not just the residences, but the entire premises should be maintained in a clean and hygienic manner.
Prime Minister concluded by expressing hope that all Members of Parliament will work together as a team and the collective efforts will serve as a role model for the nation. He also urged the ministry and housing committee to organise Swacchata competitions between various residential complexes of MPs. With this resolve, he once again extended his congratulations to all MPs.
Lok Sabha Speaker Shri Om Birla, Union Ministers and Members of Parliament were present among other dignitaries at the event.
Background
On this occasion of inauguration of 184 newly constructed Type-VII Multi-Storey Flats for Members of Parliament at Baba Kharak Singh Marg, New Delhi, Prime Minister planted a Sindoor sapling at the residential premise. The Prime Minister also interacted with shramjeevis on this occasion.
The complex is designed to be self-sufficient and is equipped with a full range of modern amenities to address the functional needs of the members of the Parliament. Incorporating green technology, the project adheres to the standards of the GRIHA 3-star rating and complies with the National Building Code (NBC) 2016. These environmentally sustainable features are expected to contribute to energy conservation, renewable energy generation, and effective waste management. The use of advanced construction technology—specifically, monolithic concrete with aluminum shuttering—enabled timely completion of the project while ensuring structural durability. The complex is also Divyang-friendly, demonstrating a commitment to inclusive design.
The development of the project was necessitated due to shortage of adequate housing for Members of Parliament. Owing to the limited availability of land, there has been a sustained emphasis on vertical housing developments aimed at optimizing land use and minimizing maintenance costs.
Each residential unit offers approximately 5,000 square feet of carpet area, providing ample space for both residential and official functions. The inclusion of dedicated areas for offices, staff accommodation, and a community center will support members of Parliament in fulfilling their responsibilities as public representatives.
All buildings within the complex are constructed to be earthquake-resistant, in accordance with modern structural design norms. A comprehensive and robust security system has been implemented to ensure the safety of all residents.