পৰিৱেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিবৰ্তন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বই হৈছে প্ৰজেক্ট লায়নৰ সফলতাৰ কাৰণ বুলি কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱে কয়
গুজৰাটৰ বৰডা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যত বৃহৎ বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণ অভিযানৰ জৰিয়তে বিশ্ব সিংহ দিৱস, ২০২৫ উদযাপন
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱ আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলৰ সভাপতিত্বত বিশ্ব সিংহ দিৱস, ২০২৫ উদযাপন
ভাৰতত সিংহৰ সংখ্যা ৮৯১-লৈ লক্ষণীয় বৃদ্ধিক প্ৰশংসা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱৰ
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে এছিয়াটিক সিংহৰ বৈশ্বিক বিচৰণভূমি আৰু সংৰক্ষণকাৰী ৰাজ্য হিচাপে গুজৰাটৰ গৌৰৱক পুনৰ দৃঢ় কৰে
সিংহৰ সংৰক্ষণ আৰু পৰিবেশ পৰ্যটনৰ অগ্ৰগতি সাধানাৰ্থে ১৮০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণ পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৭৪ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱস অৰ্থাৎ ১৫ আগষ্ট, ২০২০-ৰ দিনা ‘জংঘলৰ ৰজা’ - এছিয়াটিক সিংহৰ সংৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰজেক্ট লায়ন ঘোষণা কৰিছিল
১১ খন জিলাৰ লক্ষ-লক্ষ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে গুজৰাটত আয়োজিত বিশ্ব সিংহ দিৱস, ২০২৫-ৰ উদযাপন কাৰ্য্যসূচীত ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে যোগদান কৰে
10 AUG 2025 12:47PM by PIB Guwahati
পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে গুজৰাট চৰকাৰৰ বন আৰু পৰিবেশ বিভাগৰ সহযোগত আজি গুজৰাটৰ দেৱভূমি দ্বাৰকা জিলাৰ বৰডা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যত বিশ্ব সিংহ দিৱস – ২০২৫ উদযাপন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱকে প্ৰমুখ্য কৰি গুজৰাটৰ বনমন্ত্ৰী শ্ৰী মুলুভাই বেৰা, সাংসদ, বিধায়ক আৰু আন-আন জনপ্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে কেন্দ্ৰীয় পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ যাদৱে ভাৰতৰ সিংহৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পোৱাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। ২০২০-ত ৬৭৪-ৰ তুলনাত সম্প্ৰতি ৮৯১-লৈ সিংহৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী যাদৱে আৰু কয়, “এছিয়াটিক সিংহ (Panthera leo persica) সফল বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণ কাৰ্য্যৰ এক বৈশ্বিক প্ৰতীক আৰু এই বিশ্ব সিংহ দিৱসত আমি ইয়াৰ উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধিক উদযাপন কৰিছোঁ। ১৯৯০-ত মাত্ৰ ২৮৪ টা সিংহৰ পৰা এতিয়া ২০২৫-ত ইয়াৰ সংখ্যা ৮৯১-লৈ বৃদ্ধি পাইছে — ২০২০-ৰ পৰা এয়া ৩২% বৃদ্ধি আৰু যোৱা দশকটোত ৭০%-ৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে।”
ইয়াক “সংৰক্ষণৰ বিস্ময়কৰ সফলতা” বুলি অভিহিতকৰণেৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বক এই সাফল্যৰ কৃতিত্ব প্ৰদান কৰে। তেখেতে প্ৰথমে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে আৰু পিছলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে প্ৰজেক্ট লায়নক এক অগ্ৰাধিকাৰমূলক কাৰ্য্য কৰি তুলিছিল।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী যাদৱে প্ৰতিগৰাকী বন বিষয়া, বন্যপ্ৰাণী প্ৰেমী আৰু পৰিবেশ অনুৰাগীক এই সফলতাৰ কাহিনী ৰচনাত ভূমিকা পালনৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয়, “এনে উল্লেখযোগ্য বৃদ্ধি সামূহিক ইচ্ছাশক্তি, নিষ্ঠা আৰু সহাৱস্থানেৰে বদ্ধমূল নীতিৰ জৰিয়তে সম্ভৱ হৈছে।“
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মানৱ জাতি আৰু বন্যপ্ৰাণী একেলগে বৰ্তি থকা এখনি বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰে। যি দায়বদ্ধতাই সংৰক্ষণৰ গতিক আগন্তুক প্ৰজন্মলৈকে অব্যাহত ৰাখিব খুজিছে।
শ্ৰী যাদৱে লগতে কয়, “আজি বিশ্বৰ ভিতৰতে গুজৰাটৰ গিৰত এছিয়াটিক সিংহৰ অস্তিত্ব বিদ্যমান হোৱা কাৰ্য্য অপৰিসীম ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱৰ বিষয়। আমাৰ অদম্য সংৰক্ষণ প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ ফলশ্ৰুতিত বিগত দশকটোত ইয়াৰ সংখ্যা দুগুণ বৃদ্ধি পোৱা কাৰ্য্যই বিশ্ব বন্যপ্ৰাণী সুৰক্ষা বাতাবৰণলৈ আশাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে। আজিৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানে সকলোকে এই প্ৰাণীবিধক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে যেন— এয়া গুজৰাটৰ ঐতিহ্য আৰু ভাৰতৰ পাৰিপাৰ্শ্বিক শক্তিৰ প্ৰকৃত প্ৰতীক।”
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদানেৰে মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে এছিয়াটিক সিংহক সুৰক্ষা প্ৰদান আৰু ইয়াৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ প্ৰতি গুজৰাটৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা দোহাৰি কয় যে ৰাজ্যখন এই বিশেষ প্ৰজাতিটোৰ বৈশ্বিক বিচৰণভূমি হৈ আহিছে।
মুখ্যমন্ত্ৰীজনে অৱগত কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী তত্বাৱধানত গুজৰাটত বৈজ্ঞানিক সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামাজিক অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে যোৱা কেইটামান বছৰত সিংহৰ সংখ্যা ৬৭৪-ৰ পৰা ৮৯১-লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেলে উল্লেখ কৰে যে ১৮০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নতুন বাসস্থান, উন্নত পশু চিকিৎসাৰ সুবিধা আৰু পৰিবেশ পৰ্যটন আন্তঃগাঁথনিৰ উদ্বোধন কাৰ্য্য ৰাজ্যখনত সিংহ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি। তেওঁ কয় যে ১৪৩ বছৰৰ পাছত সিংহবোৰ বৰডা অঞ্চললৈ ঘূৰি আহিছে—ইয়াৰ জৰিয়তে পাৰিপাৰ্শ্বিক ভাৰসাম্য পুনৰুদ্ধাৰেৰে ৰাজ্যখনৰ প্ৰাকৃতিক ঐতিহ্য সমৃদ্ধ হৈছে।
তেওঁ কয় যে গুজৰাট সক্ৰিয় বাসস্থান ব্যৱস্থাপনা, মানৱ–বন্যপ্ৰাণী সংঘাত প্ৰশমন আৰু স্থানীয় সমাজৰ বাবে জীৱিকাৰ সুযোগ সৃষ্টিৰে আগবাঢ়ি যাব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত “এছিয়াটিক সিংহৰ গৰ্জন গুজৰাটৰ গৌৰৱ আৰু ভাৰতৰ ঐতিহ্য হৈ থকা কাৰ্য্য নিশ্চিত হ’ব।”
এই মাইলৰ খুঁটি স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত বন বিভাগ, স্থানীয় সমাজ আৰু সংৰক্ষণ অংশীদাৰসকলৰ ভূমিকাক মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰতি বছৰে ১০ আগষ্টৰ দিনা পালন কৰা বিশ্ব সিংহ দিৱসৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বজুৰি সিংহৰ সংৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষা সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধি কৰা। গুজৰাটত এছিয়াটিক সিংহক এক অনন্য পৰিবেশ আৰু সাংস্কৃতিক সম্পদ হিচাপে গণ্য কৰা হয়, যাক কেৱল সৌৰাষ্ট্ৰ অঞ্চলতহে পোৱা যায়। প্ৰজেক্ট লায়ন আৰু গুজৰাট চৰকাৰৰ নেতৃত্বত মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্যখনৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাই বিৰল প্ৰজাতিটোৰ অস্তিত্ব আৰু সংখ্যা বৃদ্ধি নিশ্চিতকৰণৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে।
১৫ আগষ্ট, ২০২০-ত লালকিল্লাৰ পৰা ৭৪ সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণ প্ৰদানেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এছিয়াটিক সিংহৰ দীৰ্ঘম্যাদী সংৰক্ষণ নিশ্চিতকৰণৰ বাবে প্ৰজেক্ট লায়নৰ কথা ঘোষণা কৰিছিল। ভাৰত চৰকাৰৰ পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে সিংহ সংৰক্ষণৰ বাবে মুঠ বাজেট ২,৯২৭.৭১ কোটি টকাৰে ১০ বছৰীয়া প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। বন্যপ্ৰাণী স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে এটা ৰাষ্ট্ৰীয় ৰেফাৰেল চেন্টাৰতো পৰিবেশ, বন আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন জনাইছে, ইয়াৰ বাবে জুনাগড় জিলাৰ নিউ পিপলিয়াত ৰাজ্য চৰকাৰে ২০.২৪ হেক্টৰ ভূমি আবন্টন দিছে। বৰ্তমান এই প্ৰকল্পৰ কাম অব্যাহত আছে।
‘জংঘলৰ ৰজা’— এছিয়াটিক সিংহৰ সংৰক্ষণ আৰু সুৰক্ষা সম্পৰ্কে সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে গুজৰাটৰ সৌৰাষ্ট্ৰৰ ১১ খন জিলাতো ‘বিশ্ব সিংহ দিৱস’ উদযাপন কৰা হয়। প্ৰাণীবিধে সৌৰাষ্ট্ৰৰ ১১ খন জিলাৰ প্ৰায় ৩৫,০০০ বৰ্গ কিমি জোৰা নিজৰ প্ৰাকৃতিক বাসস্থানত মুক্তভাৱে বিচৰণ কৰে। ২০২০-ৰ পৰা গুজৰাটত সিংহৰ সংখ্যা ৩২% বৃদ্ধিৰে ২০২৫-ৰ মে’-ত সিংহৰ সংখ্যাৰ হিচাপ অনুসৰি ২০২০-ত ৬৭৪-ৰ পৰা ৮৯১-লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বৰডা বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যখন পোৰবন্দৰ আৰু দেৱভূমি দ্বাৰকা জিলাৰ ১৯২.৩১ বৰ্গ কিমি এলেকাত বিস্তৃত। এছিয়াটিক সিংহৰ দ্বিতীয় বিচৰণভূমি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে বৰডাই। ২০২৩-ত এই অঞ্চললৈ সিংহৰ প্ৰাকৃতিক প্ৰব্ৰজনৰ পিছত ইয়াৰ সংখ্যা ১৭-লৈ বৃদ্ধি পাইছে, ইয়াত ৬ টা প্ৰাপ্তবয়স্ক আৰু ১১ টা পোৱালিও আছে। এই অভয়াৰণ্যখন জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ এক উল্লেখযোগ্য কেন্দ্ৰ আৰু এছিয়াটিক সিংহ সংৰক্ষণৰ বাবে এক মূল অঞ্চল। দ্বাৰকা- পোৰবন্দৰ-সোমনাথ পৰ্যটন চাৰ্কিটৰ ওচৰত অৱস্থিত হোৱাৰ বাবে বৰডা অঞ্চলত পৰ্যটনৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। প্ৰায় ২৪৮ হেক্টৰ অঞ্চলত এখন ছাফাৰী পাৰ্ক আৰম্ভৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে, ইয়াৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰে ভূমি আবন্টন দিছে। এই অনুষ্ঠানতে প্ৰায় ১৮০.০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে বন্যপ্ৰাণী সংৰক্ষণৰ কামো আৰম্ভ কৰা হয়।
ভাৰত চৰকাৰে বৰডা ছাফাৰী উদ্যান আৰু চিৰিয়াখানাৰ উন্নয়ন সাধনৰ বাবেও নীতিগত অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ পৰিবেশ পৰ্যটনক বৰ্ধনৰ লগতে বৰডাৰ সিংহ সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টাক এক উল্লেখযোগ্য মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব।
বৃহত্তৰ গিৰ লায়ন লেণ্ডস্কেপৰ ১১ খন জিলাৰ বিদ্যালয়-মহাবিদ্যালয়ৰ লাখ-লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েও উপগ্ৰহ যোগাযোগৰ জৰিয়তে এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰে। ২০২৪-ত বিশ্ব সিংহ দিৱস উদযাপন কাৰ্য্যসূচীত ১৮.৬৩ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
PM Modi’s Leadership Roars Behind Project Lion’s Triumph, says Union Minister Shri Bhupender Yadav
Gujarat Celebrates World Lion Day 2025 with Mega Wildlife Conservation Drive at Barda Wildlife Sanctuary
Union Minister Shri Bhupender Yadav and Gujarat CM Shri Bhupendra Patel presided over World Lion Day 2025 Celebrations
Union Minister Shri Bhupender Yadav Lauds Remarkable Rise in India’s Lion Population to 891
CM Shri Bhupendra Patel Reaffirms Gujarat’s Pride as the Global Home and Leader in Asiatic Lion Conservation
₹180 Crore Wildlife Conservation Initiative launched to boost Lion Conservation and Ecotourism
The Prime Minister announced Project Lion on 74th Independence Day i.e. 15th August 2020 for conservation and protection of the ‘King of the Jungle’ - the Asiatic Lions
Lakhs of Students across 11 Districts joined World Lion Day 2025 Celebrations in Gujarat virtually
10 AUG 2025 12:47PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change in collaboration with the Forest and Environment Department, Government of Gujarat celebrated today World Lion Day – 2025 at Barda Wildlife Sanctuary, Devbhumi Dwarka district, Gujarat. The celebration was graced by Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav, along with Gujarat Forest Minister Shri Mulubhai Bera, Members of Parliament, State legislators, and other public representatives.
Addressing the gathering, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav expressed happiness over the significant rise in India’s lion population, which has grown to 891, up from 674 in 2020. Union Minister Shri Yadav further said, “The Asiatic Lion (Panthera leo persica) is a global symbol of successful wildlife conservation, and on this World Lion Day, we celebrate their remarkable recovery. From just 284 lions in 1990, the population has now risen to 891 in 2025 — a 32% increase since 2020 and over 70% growth in the past decade.”
6PY5.jpeg)
Calling it an “astounding success of conservation,” the Minister credited this achievement to the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, who, first as Chief Minister of Gujarat and later as Prime Minister, made Project Lion a priority area of action.
Union Minister Shri Yadav congratulated every forest official, wildlife lover, and environment enthusiast for their role in this success story. “It is heartening to note that such remarkable growth has been made possible through collective will, dedication, and policies rooted in co-existence,” he said.
The Minister reaffirmed the government’s commitment towards building a Viksit Bharat where humans and wildlife flourish together, ensuring that the conservation momentum continues for generations to come.
VWPF.jpeg)
Shri Yadav also said, “It is a matter of immense national pride that if the Asiatic lion exists anywhere in the world today, it is in Gir, Gujarat. Our relentless conservation efforts have doubled their population in the past decade, giving hope to global wildlife protection. Let today’s inauguration inspire all to protect this majestic animal—the true symbol of Gujarat’s heritage and India’s ecological strength.”
NES0.jpeg)
Speaking on the occasion, Chief Minister Shri Bhupendra Patel reiterated Gujarat’s commitment to the protection and growth of the Asiatic lion population, stating that the state continues to serve as the global home of this iconic species.
The Chief Minister informed that under the visionary guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the lion population in Gujarat has increased from 674 to 891 over recent years through scientific conservation measures and sustained community participation.
Shri Bhupendra Patel noted that the inauguration of new habitats, advanced veterinary care facilities, and eco-tourism infrastructure worth ₹180 crore marks a significant milestone for lion conservation in the state. He said that, after 143 years, lions have returned to the Barda region—restoring ecological balance and adding to the state’s natural heritage.
He emphasised that Gujarat will continue to lead with proactive habitat management, human–wildlife conflict mitigation, and livelihood opportunities for local communities, ensuring that “the roar of the Asiatic lion remains the pride of Gujarat and the heritage of India.”
The Chief Minister commended the Forest Department, local communities, and conservation partners for their role in achieving these milestones.
M1IN.jpeg)
World Lion Day, celebrated annually on August 10, aims to raise awareness about the conservation and protection of lions worldwide. In Gujarat, the Asiatic Lion is a unique ecological and cultural treasure, found only in the Saurashtra region. The Ministry and state’s consistent efforts under Project Lion and the leadership of the Gujarat government have made significant strides in ensuring the survival and growth of this iconic species.
On August 15, 2020, during the 74th Independence Day address from the Red Fort, Prime Minister Shri Narendra Modi announced Project Lion to ensure the long-term conservation of Asiatic Lions. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India, has approved a 10-year project with a total budget of ₹2,927.71 crore for lion conservation. A National Referral Centre for wildlife healthcare has been approved by the Ministry of Environment, Forest and Climate Chage, with 20.24 hectares of land allocated by the state government at New Pipliya in Junagadh District for this purpose. The project is currently under progress.
R6CV.jpeg)
The grand celebrations of ‘World Lion Day’ was also organized across 11 districts of Saurashtra, Gujarat, to promote awareness about the conservation and protection of the ‘King of the Jungle’—the Asiatic Lion. These majestic animals roam freely in their natural habitat across approximately 35,000 sq. km in 11 districts of Saurashtra. The lion population in Gujarat has increased by 32% since 2020, rising from 674 in 2020 to 891 as per the May 2025 lion population estimation.
The Barda Wildlife Sanctuary spans 192.31 sq. km across Porbandar and Devbhumi Dwarka districts. Barda is emerging as a second home for Asiatic Lions. After the natural migration of lion to the area in 2023, the lion population has grown to 17, including 6 adults and 11 cubs. The sanctuary is a significant biodiversity hotspot and a key area for the conservation of Asiatic Lions. Being in the vicinity of the Dwarka- Porbandar-Somnath tourist circuit, the Barda area holds a significant tourism potential. A safari park in about 248 Ha area is planned to be initiated for which land have been allocated by the State Government. Wildlife conservation works amounting to about Rs 180.00 crore will also be launched at the event.
The Government of India has also granted in-principle approval for the development of the Barda Safari Park and Zoo, which will strengthen ecotourism in the region while providing a significant boost to lion conservation efforts within the Barda landscape.
The event was also joined through satellite communication by the lakhs of students from the schools and colleges across the 11 districts of the Greater Gir Lion Landscape. During 2024, 18.63 lakh students participated in the event on World Lion Day.