Ministry of Environment, Forest and Climate Change
PM Modi’s Leadership Roars Behind Project Lion’s Triumph, says Union Minister Shri Bhupender Yadav
Gujarat Celebrates World Lion Day 2025 with Mega Wildlife Conservation Drive at Barda Wildlife Sanctuary
Union Minister Shri Bhupender Yadav and Gujarat CM Shri Bhupendra Patel presided over World Lion Day 2025 Celebrations
Union Minister Shri Bhupender Yadav Lauds Remarkable Rise in India’s Lion Population to 891
CM Shri Bhupendra Patel Reaffirms Gujarat’s Pride as the Global Home and Leader in Asiatic Lion Conservation
₹180 Crore Wildlife Conservation Initiative launched to boost Lion Conservation and Ecotourism
The Prime Minister announced Project Lion on 74th Independence Day i.e. 15th August 2020 for conservation and protection of the ‘King of the Jungle’ - the Asiatic Lions
Lakhs of Students across 11 Districts joined World Lion Day 2025 Celebrations in Gujarat virtually
10 AUG 2025 12:47PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change in collaboration with the Forest and Environment Department, Government of Gujarat celebrated today World Lion Day – 2025 at Barda Wildlife Sanctuary, Devbhumi Dwarka district, Gujarat. The celebration was graced by Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav, along with Gujarat Forest Minister Shri Mulubhai Bera, Members of Parliament, State legislators, and other public representatives.
Addressing the gathering, Union Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav expressed happiness over the significant rise in India’s lion population, which has grown to 891, up from 674 in 2020. Union Minister Shri Yadav further said, “The Asiatic Lion (Panthera leo persica) is a global symbol of successful wildlife conservation, and on this World Lion Day, we celebrate their remarkable recovery. From just 284 lions in 1990, the population has now risen to 891 in 2025 — a 32% increase since 2020 and over 70% growth in the past decade.”
6PY5.jpeg)
Calling it an “astounding success of conservation,” the Minister credited this achievement to the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, who, first as Chief Minister of Gujarat and later as Prime Minister, made Project Lion a priority area of action.
Union Minister Shri Yadav congratulated every forest official, wildlife lover, and environment enthusiast for their role in this success story. “It is heartening to note that such remarkable growth has been made possible through collective will, dedication, and policies rooted in co-existence,” he said.
The Minister reaffirmed the government’s commitment towards building a Viksit Bharat where humans and wildlife flourish together, ensuring that the conservation momentum continues for generations to come.
VWPF.jpeg)
Shri Yadav also said, “It is a matter of immense national pride that if the Asiatic lion exists anywhere in the world today, it is in Gir, Gujarat. Our relentless conservation efforts have doubled their population in the past decade, giving hope to global wildlife protection. Let today’s inauguration inspire all to protect this majestic animal—the true symbol of Gujarat’s heritage and India’s ecological strength.”
NES0.jpeg)
Speaking on the occasion, Chief Minister Shri Bhupendra Patel reiterated Gujarat’s commitment to the protection and growth of the Asiatic lion population, stating that the state continues to serve as the global home of this iconic species.
The Chief Minister informed that under the visionary guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, the lion population in Gujarat has increased from 674 to 891 over recent years through scientific conservation measures and sustained community participation.
Shri Bhupendra Patel noted that the inauguration of new habitats, advanced veterinary care facilities, and eco-tourism infrastructure worth ₹180 crore marks a significant milestone for lion conservation in the state. He said that, after 143 years, lions have returned to the Barda region—restoring ecological balance and adding to the state’s natural heritage.
He emphasised that Gujarat will continue to lead with proactive habitat management, human–wildlife conflict mitigation, and livelihood opportunities for local communities, ensuring that “the roar of the Asiatic lion remains the pride of Gujarat and the heritage of India.”
The Chief Minister commended the Forest Department, local communities, and conservation partners for their role in achieving these milestones.
M1IN.jpeg)
World Lion Day, celebrated annually on August 10, aims to raise awareness about the conservation and protection of lions worldwide. In Gujarat, the Asiatic Lion is a unique ecological and cultural treasure, found only in the Saurashtra region. The Ministry and state’s consistent efforts under Project Lion and the leadership of the Gujarat government have made significant strides in ensuring the survival and growth of this iconic species.
On August 15, 2020, during the 74th Independence Day address from the Red Fort, Prime Minister Shri Narendra Modi announced Project Lion to ensure the long-term conservation of Asiatic Lions. The Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India, has approved a 10-year project with a total budget of ₹2,927.71 crore for lion conservation. A National Referral Centre for wildlife healthcare has been approved by the Ministry of Environment, Forest and Climate Chage, with 20.24 hectares of land allocated by the state government at New Pipliya in Junagadh District for this purpose. The project is currently under progress.
R6CV.jpeg)
The grand celebrations of ‘World Lion Day’ was also organized across 11 districts of Saurashtra, Gujarat, to promote awareness about the conservation and protection of the ‘King of the Jungle’—the Asiatic Lion. These majestic animals roam freely in their natural habitat across approximately 35,000 sq. km in 11 districts of Saurashtra. The lion population in Gujarat has increased by 32% since 2020, rising from 674 in 2020 to 891 as per the May 2025 lion population estimation.
The Barda Wildlife Sanctuary spans 192.31 sq. km across Porbandar and Devbhumi Dwarka districts. Barda is emerging as a second home for Asiatic Lions. After the natural migration of lion to the area in 2023, the lion population has grown to 17, including 6 adults and 11 cubs. The sanctuary is a significant biodiversity hotspot and a key area for the conservation of Asiatic Lions. Being in the vicinity of the Dwarka- Porbandar-Somnath tourist circuit, the Barda area holds a significant tourism potential. A safari park in about 248 Ha area is planned to be initiated for which land have been allocated by the State Government. Wildlife conservation works amounting to about Rs 180.00 crore will also be launched at the event.
The Government of India has also granted in-principle approval for the development of the Barda Safari Park and Zoo, which will strengthen ecotourism in the region while providing a significant boost to lion conservation efforts within the Barda landscape.
The event was also joined through satellite communication by the lakhs of students from the schools and colleges across the 11 districts of the Greater Gir Lion Landscape. During 2024, 18.63 lakh students participated in the event on World Lion Day.

ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଲାୟନ’ର ସଫଳତା ପଛରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ବ : କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ
ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସ ୨୦୨୫ ସମାରୋହରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଓ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ
ଭାରତରେ ସିଂହ ସଂଖ୍ୟା ୮୯୧ରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା : କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
10 AUG 2025 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ପରିବେଶ ବିଭାଗ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଦେବଭୂମି ଦ୍ୱାରକା ଜିଲ୍ଲାର ବରଦା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସ - ୨୦୨୫ ପାଳନ କରିଛି। ଏହି ଉତ୍ସବରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ, ଗୁଜରାଟର ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁଲୁଭାଇ ବେରା, ରାଜ୍ୟର ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଭାରତରେ ସିଂହଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ୬୭୪ ରୁ ୮୯୧ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, "ଏସିଆଟିକ ଲାୟନ ବା ଏସୀୟ ସିଂହ (ପାନ୍ଥେରା ଲିଓ ପର୍ସିକା) ବିଶ୍ବରେ ସଫଳ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣର ଏକ ପ୍ରତୀକ, ଏବଂ ଏହି ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସରେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରୁଛୁ। ୧୯୯୦ ମସିହାରେ ଏହି ପ୍ରଜାତିର ମାତ୍ର ୨୮୪ଟି ସିଂହ ଥିବା ବେଳେ, ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୮୯୧ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି - ଯାହାକି ୨୦୨୦ ତୁଳନାରେ ୩୨ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ତୁଳନାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।"
ଏହାକୁ ଏକ " ସଂରକ୍ଷଣର ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସଫଳତା" ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯିଏ ପ୍ରଥମେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଲାୟନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବନ ଅଧିକାରୀ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ପ୍ରେମୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଏହି ସଫଳତା କାହାଣୀରେ ସେମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। "ଏହା ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଯେ ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କେବଳ ସାମୂହିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସହ-ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୀତି ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି," ସେ କହିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ମଣିଷ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଏକାଠି ରହିପାରିବେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଯେପରି ସଂରକ୍ଷଣର ଗତି ଜାରି ରହିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଯଦି ଆଜି ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଏସୀୟ ସିଂହ ଅଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଗୁଜୁରାଟର ଗିର। ଆମର ନିରନ୍ତର ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ନୂଆ ଆଶା ସଂଚାର କରିଛି। ଆଜିର ଉଦଘାଟନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ମହାନ ପ୍ରାଣୀକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉ – ଯାହାକି ଗୁଜୁରାଟର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତର ପରିବେଶଗତ ଶକ୍ତିର ଏକ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତୀକ।"
ଏହି ଅବସରରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଏସୀୟ ସିଂହ ସଂଖ୍ୟାର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଲେ ଏବଂ କହିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବରେ ଗୁଜୁରାଟ ହିଁ ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରଜାତିର ଗୃହ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଚାଲିବ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟରେ ସିଂହ ସଂଖ୍ୟା ୬୭୪ ରୁ ୮୯୧ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନୂତନ ବାସସ୍ଥାନ, ଉନ୍ନତ ପଶୁ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଏବଂ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉଦଘାଟନ ରାଜ୍ୟରେ ସିଂହ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୪୩ ବର୍ଷ ପରେ, ସିଂହମାନେ ବରଦା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି, ଯାହାକି ପରିବେଶଗତ ସନ୍ତୁଳନ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାକୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ବାସସ୍ଥାନ ପରିଚାଳନା, ମାନବ-ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂଘର୍ଷ ହ୍ରାସ ଏବଂ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ସୁଯୋଗରେ ଗୁଜରାଟ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିବ ଏବଂ "ଏସିଆଟିକ ସିଂହର ଗର୍ଜନ ଗୁଜରାଟର ଗର୍ବ ଏବଂ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ହୋଇ ରହିବ" ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବାରେ ବନ ବିଭାଗ, ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଭୂମିକା ଉପରେ ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୦ ତାରିଖରେ ପାଳିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସିଂହଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଗୁଜରାଟରେ, ଏସିଆଟିକ୍ ସିଂହ ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିବେଶଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ଯାହା କେବଳ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଖାଯାଏ। ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଲାୟନ୍ ଅଧୀନରେ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରଜାତିର ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି।
୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୦ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ୭୪ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏସୀୟ ସିଂହଙ୍କ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଲାୟନ୍ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସିଂହଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମୋଟ ୨,୯୨୭.୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ସହିତ ଏକ ୧୦ ବର୍ଷର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଜାତୀୟ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଯାହା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଜୁନାଗଡ଼ ଜିଲ୍ଲାର ନୂତନ ପିପାଲିୟାରେ ୨୦.୨୪ ହେକ୍ଟର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଛି।
'ଜଙ୍ଗଲର ରାଜା' ଏସିଆଟିକ୍ ସିଂହଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ୧୧ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ 'ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସ'ର ଏକ ଭବ୍ୟ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ୧୧ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ୩୫,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ପ୍ରାଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନରେ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ବିଚରଣ କରନ୍ତି। ୨୦୨୦ ପରଠାରୁ ଗୁଜରାଟରେ ସିଂହ ସଂଖ୍ୟା ୩୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ୨୦୨୦ରେ ୬୭୪ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୫ ମଇ ପାଇଁ ସିଂହ ସଂଖ୍ୟା ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ୮୯୧ ହୋଇଛି।
ପୋରବନ୍ଦର ଏବଂ ଦେବଭୂମି ଦ୍ୱାରକା ଜିଲ୍ଲାରେ ବରଦା ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟ ୧୯୨.୩୧ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟରରେ ବିସ୍ତୃତ। ବରଦା ଏସିଆଟିକ ସିଂହଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ଘର ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରାକୃତିକ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପରେ, ସିଂହଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧୭କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୬ ବୟସ୍କ ଏବଂ ୧୧ ଶିଶୁ ସିଂହ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଅଭୟାରଣ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୈବ ବିବିଧତା ହଟସ୍ପଟ୍ ଏବଂ ଏସିଆଟିକ ସିଂହଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର। ଦ୍ୱାରକା-ପୋରବନ୍ଦର-ସୋମନାଥ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟ ନିକଟରେ ଥିବାରୁ, ବରଦା ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ପ୍ରାୟ ୨୪୮ ହେକ୍ଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ସଫାରି ପାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯିବାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଯାହା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଜମି ଆବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରାୟ ୧୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାରତ ସରକାର ବରଦା ସଫାରି ପାର୍କ ଏବଂ ଚିଡ଼ିଆଖାନାର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ବରଦା ଭୂଦୃଶ୍ୟରେ ସିଂହ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଯୋଗାଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରେଟର୍ ଗିର୍ ଲାୟନ୍ ଅଂଚଳର ୧୧ ଟି ଜିଲ୍ଲାର ସ୍କୁଲ ଏବଂ କଲେଜର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ସିଂହ ଦିବସରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୧୮.୬୩ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।