লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মগুন লৈবা হার ফংহন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোক্নবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে
মগুন লৈতবা হারশিংগী মথক্ত অকনবা থবক লৌখৎনবা য়ুনিয়ন এগ্রিকলচর মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহন্না খঙহনখ্রে
কেম্পেন অমা পায়খৎনবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী চীফ মিনিস্তরশিংদা চিথি অমা ইখ্রে
মখোঙদগী হৌনা শাশিন্নবা অমসুং মগুন লৈতবা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিং মুৎথৎনবা শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না খঙহনখ্রে
13 JUL 2025 1:11PM by PIB Imphal
শেমজিন-শাজিনবা অমসুং মগুন লৈতবা হারশিং য়োনবগী মথক্ত অকনবা থবক লৌখৎনবা য়ুনিয়ন এগ্রিকলচর মিনিস্তর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহন্না রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী চীফ মিনিস্তরশিংদা চিথি ইখ্রে। লৈবাক শীনবা থুংনা খদ্রক্কী হারশিং য়োনবা, সবসিদি পীরবা হারশিং লোন্না য়োনবা অমসুং ফোর্স তেগিংগুম্বা আইন্না য়াদবা থবকশিং লাকশিন্নবা চিথি অসি ইখিবনি।
চিথি অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি লৌউ-শিংউগী থবক অসি ভারতকী ইকোনোমিগী য়াংলেন শরুনি আমসুং মসিনা লৌমীশিংগী শেন্থোক লৈহল্লি অমসুং মখোয়দা মতম চানা, মমল হোংবা অমসুং মগুন লৈবা হার ফংহনবা তঙাইফদে।
ইসেন্সিএল কম্মোদিদিজ এক্ত,১৯৫৫ গী মখাদা লৈবা ফর্তিলাইজর (কন্ত্রোল) ওর্দর,১৯৮৫ গী মখাদা মগুন য়াওদবা হারশিং য়োনবা থিংলে।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখাগী পাউতাকশিং অসি রাজ্যশিংদা পীখ্রে:
1. মফম চাবদা লৌমীশিংদা হার মরাং কাইনা ফংহনবা অসি রাজ্যশিংগী থৌদাংনি। মরম অদুনা নারোন্দা য়োনবশিং, মমল হেন্না য়োনবশিং অমসুং সবসিদি পীরবা হারশিং লোন্না য়োনবশিং রাজ্যশিংনা খুদক্ত অকনবা থবকশিং পায়খৎকদবনি।
2. সেম্পল লৌদুনা অমসুং তেষ্ট তৌদুনা মগুন লৈতবা হার য়োনবা অমসুং হার শুংবা অমসুং য়োনবগী থবক চাং নাইনা য়েংশিনগদবনি।
3. হান্নগী হারশিংগা লোয়ননা নেনো-ফর্তিলাইজরশিং নত্ত্রগা বাইও-স্তিমুলেন্তগী পোৎথোকশিং ফোর্স তেগিং তৌবা খুদক্ত লেপকদবনি।
4. মরাল লৈবা মীওইশিংগী মথক্ত লাইসেন্স ককপা অমসুং এফ.আর.আই পানবা য়াওনা অকনবা আইনগী থবকশিং লৌগৎকদবনি অমসুং শোইদনা চৈরাক ফংহনগদবনি।
5. অশেংবা অমসুং খদ্রক্কী পোৎলমশিং মশক খঙদোক্নবা লৌমীশিং খঙহন্নবা অখন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা অমসুং মোনিতর তৌবগী থবকশিংদা লৌমীশিং অমসুং লৌমীশিংগী কাংবু শরুক য়াহন্নবা ফিদবেক অমসুং ইনফোর্মসন সিস্তেমশিং পায়খৎনবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
মখোঙদগী হৌনা শাশিন্নবা অমসুং মগুন লৈতবা লৌউ-শিংউগী পোৎলমশিং মুৎথৎনবা শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে। রাজ্যগী থাক্ত অসিগুম্বা থবকশিং চাং নাইনা য়েংশিনবা অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং মপুংফানা পায়খৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোঙদোকখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Instructions to States to launch a campaign for ensuring fertilizer quality
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan directs immediate strict action against substandard fertilizers
Wrote a letter to the Chief Ministers of States and Union Territories and asked them to take action by running a campaign
Shri Shivraj Singh Chouhan highlights to eliminate the problem of fake and substandard agricultural inputs from its roots
13 JUL 2025 1:11PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Government of India, has written to the Chief Ministers of all States and Union Territories, directing immediate and strict action against the issue of counterfeit and substandard fertilizers. This letter has been issued with the objective of curbing the sale of fake fertilizers, black marketing of subsidized fertilizers, and illegal activities such as forced tagging across the country.
In the letter, the Union Minister emphasized that agriculture is the backbone of India’s economy, and to ensure stability in farmers’ income, it is essential to provide them with quality fertilizers at the right time, at affordable prices, and of standard quality.
He also highlighted that the sale of counterfeit or substandard fertilizers is prohibited under the Fertilizer (Control) Order, 1985, which falls under the Essential Commodities Act, 1955.
The Union Minister issued the following directions to the States:
1. It is the responsibility of the States to ensure adequate availability of fertilizers at the right places and locations where it is required. Therefore, States must strictly monitor and take swift action against activities such as black marketing, overpricing, and diversion of subsidized fertilizers.
2. Regular monitoring of fertilizer production and sale, as well as strict control over counterfeit and substandard products through sampling and testing, must be carried out.
3. Forced tagging of nano-fertilizers or bio-stimulant products along with conventional fertilizers should be stopped immediately.
4. Strict legal action, including cancellation of licenses and registration of FIRs, should be taken against the culprits, and effective prosecution must be ensured to secure conviction.
5. States have been directed to develop feedback and information systems to involve farmers/farmer groups in the monitoring process and to make special efforts to educate farmers on identifying genuine and counterfeit products.
The Minister urged all States to launch a statewide campaign in accordance with the above directions to eliminate the problem of fake and substandard agricultural inputs from its roots. He further stated that regular monitoring of this work at the State level would lead to an effective and sustainable solution in the interest of farmers.