କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସାର ଗୁଣବତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କେନ୍ଦ୍ରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ନିମ୍ନମାନର ସାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ତୁରନ୍ତ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବାକୁ କହିଲେ
13 JUL 2025 1:11PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ନକଲି ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର ସାର ସମସ୍ୟାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନେଇ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ନକଲି ସାର ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ସାରର କଳାବଜାରୀ ଏବଂ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଟ୍ୟାଗିଂ ଭଳି ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏହି ଚିଠି ଲେଖାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଚିଠିରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷି ହେଉଛି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ଆୟରେ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ସମୟରେ, ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଏବଂ ମାନକ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ସାର ଯୋଗାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ସାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ, ୧୯୮୫ ଅନୁଯାୟୀ ନକଲି କିମ୍ବା ନିମ୍ନମାନର ସାର ବିକ୍ରୟ ନିଷିଦ୍ଧ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି:
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ଅଂଚଳ ଓ ସ୍ଥାନରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ସାର ଯୋଗାଇବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱ। ତେଣୁ, ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କଳାବଜାରୀ, ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ସାରର ବିକ୍ରୟ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବା ଉଚିତ ।
ନିୟମିତ ଭାବେ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିକ୍ରୟର ତଦାରଖ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତାସହିତ ନକଲି ଓ ନିମ୍ନମାନର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ନମୁନା ଯାଞ୍ଚ ଓ ପରୀକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ କଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ପାରମ୍ପରିକ ସାର ସହିତ ନାନୋ-ସାର କିମ୍ବା ବାୟୋ-ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଟ୍ୟାଗିଂ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଦୋଷୀମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ ଯେପରିକି ଲାଇସେନ୍ସ ବାତିଲ, ଏଫଆଇଆର ରୁଜ୍ଜୁ ଏବଂ ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଅନୁସରଣ କରି ଦଣ୍ଡ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଏକ ମତାମତ ଏବଂ ସୂଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବା, ଚାଷୀ / ଚାଷୀ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ତଦାରଖ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସାମିଲ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ଏବଂ ନକଲି ଉତ୍ପାଦ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ନକଲି ଏବଂ ନିମ୍ନମାନର କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ସମସ୍ୟାର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବା ପାଇଁ ଉପରୋକ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଏସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ତଦାରଖ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Instructions to States to launch a campaign for ensuring fertilizer quality
Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan directs immediate strict action against substandard fertilizers
Wrote a letter to the Chief Ministers of States and Union Territories and asked them to take action by running a campaign
Shri Shivraj Singh Chouhan highlights to eliminate the problem of fake and substandard agricultural inputs from its roots
13 JUL 2025 1:11PM by PIB Delhi
The Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Government of India, has written to the Chief Ministers of all States and Union Territories, directing immediate and strict action against the issue of counterfeit and substandard fertilizers. This letter has been issued with the objective of curbing the sale of fake fertilizers, black marketing of subsidized fertilizers, and illegal activities such as forced tagging across the country.
In the letter, the Union Minister emphasized that agriculture is the backbone of India’s economy, and to ensure stability in farmers’ income, it is essential to provide them with quality fertilizers at the right time, at affordable prices, and of standard quality.
He also highlighted that the sale of counterfeit or substandard fertilizers is prohibited under the Fertilizer (Control) Order, 1985, which falls under the Essential Commodities Act, 1955.
The Union Minister issued the following directions to the States:
1. It is the responsibility of the States to ensure adequate availability of fertilizers at the right places and locations where it is required. Therefore, States must strictly monitor and take swift action against activities such as black marketing, overpricing, and diversion of subsidized fertilizers.
2. Regular monitoring of fertilizer production and sale, as well as strict control over counterfeit and substandard products through sampling and testing, must be carried out.
3. Forced tagging of nano-fertilizers or bio-stimulant products along with conventional fertilizers should be stopped immediately.
4. Strict legal action, including cancellation of licenses and registration of FIRs, should be taken against the culprits, and effective prosecution must be ensured to secure conviction.
5. States have been directed to develop feedback and information systems to involve farmers/farmer groups in the monitoring process and to make special efforts to educate farmers on identifying genuine and counterfeit products.
The Minister urged all States to launch a statewide campaign in accordance with the above directions to eliminate the problem of fake and substandard agricultural inputs from its roots. He further stated that regular monitoring of this work at the State level would lead to an effective and sustainable solution in the interest of farmers.