লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিদা ভারত রত্ন দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন সেন্তনরি ইন্তরনেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
“প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ‘লেবতগী লৌবুক ফাওবগী’ কেম্পেন য়াওনা থবক কয়া পায়খৎলে: শ্রী সিবরাজ সিংহ
দোক্তর শ্বামিনাথনগী লম্বী মতুং ইনবনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক নত্ত্রগা মালেম অসি চারা হেনবা অমসুং লায়রবগী অৱাবা লৈহল্লোই: শ্রী সিবরাজ সিংহ
“নেচরেল ফার্মিংগী নেসনেল মিসন হৌদোক্তুনা তুংগী মীরোলশিং ৱাখল তাহল্লে: শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান
07 AUG 2025 5:21PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিগী পুসাদা ভারত রত্ন দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথন সেন্তনরি ইন্তরনেসনেল কনফরেন্স হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না চিয়ার লৌখি। লৌউ-শিংউগী সাইন্স অমসুং চীঞ্জাক ৱাৎতনবা লুচিংবা অমা ওইখিবা প্রোফেসার দোক্তর এম.এস শ্বামিনাথনগী মপোক নুমিৎ পাংথোকপা ওইনা ওগষ্ট ৭-৯,২০২৫ দা ন্যু দিল্লিগী পুসা কেম্পসতা কনফরেন্স অসি পাংথোকপনি।
থৌরম অসি এম.এস শ্বামিনাথন রিছার্স ফাউন্দেসন, এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার মিনিষ্ট্রি, আই.সি.এ.আর অমসুং নেসনেল একাদেমি ওফ এগ্রিকলচরেল সাইন্সেসনা পুন্না শীনবনি। কনফরেন্স অসিগী থিমনা ‘গ্রিন রিভোলুসন-পাথ তু বাইও-হেপ্পিনেস’ হায়বনি।
থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি অতোপ্পশিংগী হিংবা হায়বসি অশেংবা পুন্সিগী মহাওনি-লৈবাক্কীদমক, খুন্নাইগীদমক অমসুং অতোপ্পশিংগীদমক হিংলিবা মীওইশিং অসি মখোয় হিংবগী অশেংবা ৱাহন্থোক লৈরবনি। দোক্তর শ্বামিনাথনগী লম্বী মতুং ইনবনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক নত্ত্রগা মালেম অসি চারা হেনবা অমসুং লায়রবগী অৱাবা লৈহল্লোই।
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী সিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি ১৯৪২-৪৩ দা বেঙ্গলদা চাক তাংবা থোকপদা মীওই কয়া চারা হেনবদা মহাক থম্মোয় শোকখি। মতুংদা দোক্তর শ্বামিনাথন্না মহাক্কী পুন্সি লৌউ-শিংউ, লৌমীশিং অমসুং চারা হেনবা কোকহন্নবা কৎথোকখি। ১৯৬৬ দা মেক্সিকান গেহু তন ১৮,০০০ পুশিল্লকখি, মসিনা পঞ্জাবতা লোকেল ভেরাইতিশিংগা ক্রোস তৌদুনা অনৌবা হায়ব্রিদ ভেরাইতি অমা পুথোকখি। চহি অমগী মনুংদা মসিনা গেহু তন মিল্লিয়ন ৫ দগী তন মিল্লিয়ন ১৭ পুথোকখি। দোক্তর শ্বামিনাথন গ্রিন রিভোলুনগী মপানি অমসুং মহাক্না পায়খৎলম্বা লৌউ-শিংউগী থবকশিং হৌজিক ফাওবা ফজনা পায়খৎলি।
লৌউ-শিংউগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা, শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা হায়রম্বা ৱাহৈ খুদিংমক লমজিং-লমতাকপীরিবা মন্ত্রগুম্বনি। চহী অমগী মমাংদা, পুসাদা চৎখিবা খোঙচৎ মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মখোয়দা "লেবপু লমগা শম্নহন্নবা" খঙহল্লদুনা হায়খি মদুদি সাইন্স অমসুং এগ্রিকলচর পুনশিন্নদ্রিবা ফাওবদি লৌউ-শিংউনা অচুম্বা মাইকৈদা চংশিনবা ঙম্লোই। মসিনা ইথিল পীদুনা, "লেব তু লেন্দ" ইনিসিয়েতিব, "কৃষি চৌপাল" অমসুং "ভিক্সিৎ কৃষি সঙ্কলপ অভিয়ান" য়াওনা কেম্পেন কয়া অমা হৌদোকখ্রে।
শ্রী চৌহাননা মখা তানা হায়খি মদুদি "ভিক্সিৎ কৃষি সঙ্কলপ অভিয়ান"গী মখাদা সাইন্তিস্তশিংগী অপুনবা তীম ২,১৭০ শেম্লে। তীমশিং অসিনা খুঙ্গং ৬৪,০০০ হেন্না চৎখ্রে অমসুং লৌমী কোতি ১ (মিলিয়ন ১০) হেনবগা হকথেংননা ৱারী শাখ্রে।
চিঞ্জাক পুথোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি ভারতকী চিঞ্জাক্কী স্তোক অসি শীংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি, লৈবাক অসিদা অহেনবা চেং লৈরে, গেহুদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমলে, অমসুং মপাঙ্গল কনবা চিঞ্জাক্কী স্তোরেজ সিস্তেম শেমগৎলি। প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা, হৌজিক্কী ওইনা মীওই কোতি ৮০ (মিলিয়ন ৮০০) দা লেম্না রাসন ফংহল্লি।
মহাক্না হেক্টর অমদা হৱায় অমসুং থৱাইগী ওইলসীদশিংগী পোত্থোক হেনগৎহনবদা মরুওইবা পীখি। প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা নুং হৱায়, লৈপাক হৱায়, হঙ্গাম, সেসাম, চিকপী, লেন্তিল, উরাদ অমসুং আরহারগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা হোৎনরি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা "নেস্নেল মিসন ওন নেচরেল ফার্মিং" হৌদোক্লে। মিসন অসিনা পৃথিবী অসিনা তুংগী মীরোনগীদমক্তা মহৈ-মরোং, উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং মখা তানা পুথোকপা ঙমহন্নবা পান্দম থম্লি, অমসুং মসি ফংনবগীদমক সাইন্তিফিক এপ্রোচশিং শীজিন্নরি।
শ্রী শিবরাজ সিংহনা প্রো. স্বামীনাথনগী পুন্সিগী খোঙচৎ অমসুং মমল য়াম্লবা থৌদাংশিং উৎলিবা একজিবিসন অমদা চৎখি।
থৌরম অদুদা নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. রমেশ চান্দ, দোক্তর সৌম্য স্বামীনাথন (দা. এম.এস. স্বামীনাথনগী মচানুপী), লৌউ-শিংউগী এক্সপর্তশিং, সাইন্তিস্তশিং, লৌমীশিং অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবা মীথুংলেনশিংনা শরুক য়াখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Bharat Ratna Dr. M.S. Swaminathan Centenary International Conference in Delhi
“Several initiatives, including the ‘Lab to Land’ campaign, are being carried out under the inspiration of Prime Minister Shri Narendra Modi” – Shri Shivraj Singh
“By following the path laid out by Dr. Swaminathan, we will ensure that neither our country nor the world suffers from hunger and deprivation” – Union Minister Shri Shivraj Singh
“The National Mission on Natural Farming has been launched keeping future generations in mind” – Shri Shivraj Singh Chouhan
07 AUG 2025 5:21PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the Bharat Ratna Dr. M.S. Swaminathan Centenary International Conference at Pusa in New Delhi. Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare and Rural Development, Shri Shivraj Singh Chouhan, chaired the ceremony. The conference, organised from August 7–9, 2025, at the Pusa campus in New Delhi, commemorates the birth centenary of Prof. Dr. M.S. Swaminathan — an iconic figure in agricultural science and a pioneer of food security. The event is being held in collaboration with the M.S. Swaminathan Research Foundation, the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare, the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), and the National Academy of Agricultural Sciences. The theme of the conference is ‘Evergreen Revolution – The Path to Bio-Happiness’.
Speaking on the occasion, Shri Shivraj Singh emphasised the true meaning of life, saying that “living for others is the real essence of life — those who live for the nation, for society, and for others truly give meaning to their existence”. Dr. Swaminathan, the Minister said, was such a personality who dedicated his life in service to others. Following the path laid out by Dr. Swaminathan, “we will ensure that neither India nor the world faces hunger or deprivation”, he added.
Recalling Dr. Swaminathan’s contribution, the Union Minister shared that the Bengal famine of 1942–43, which pushed millions to the brink of starvation, deeply moved him. Following that, Dr. Swaminathan devoted his life to agriculture, farmers, and eradicating hunger. Shri Chouhan recalled that in 1966, 18,000 tonnes of Mexican wheat were imported, which were crossbred with local varieties in Punjab, resulting in a new hybrid variety. Thanks to this, wheat production surged from 5 million tonnes to 17 million tonnes within a year. Dr. Swaminathan was the father of the Green Revolution, and the agricultural research systems he helped build continue to function effectively today, Shri Chouhan said.
Reaffirming the government’s commitment to agricultural development and farmers’ welfare, Shri Chouhan said that every word said by Prime Minister Shri Modi is like a guiding mantra. He noted that a year ago, during a visit to Pusa, Prime Minister Modi had advised them to “connect lab to land”, stating that farming cannot move in the right direction until science and agriculture are integrated. Inspired by this, several campaigns have been launched, including the ‘Lab to Land’ initiative, the ‘Krishi Chaupal’, and the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’.
Shri Chouhan further informed that a total of 2,170 teams of scientists were formed under the ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’. These teams visited over 64,000 villages and engaged directly with more than 1 crore (10 million) farmers.
Speaking on food production, Shri Chouhan highlighted that India’s foodgrain stock has significantly improved. “The country has surplus rice, is self-sufficient in wheat, and is building robust food grain storage systems”, he said. Under the leadership of the Prime Minister, 80 crore (800 million) people are currently being provided free ration.
He also emphasised on increasing per-hectare productivity of pulses and oilseeds. The Minister said efforts are underway to boost the production of soybean, groundnut, mustard, sesame, chickpea, lentils, urad, and arhar under the guidance of the Prime Minister.
Concluding his address, Shri Chouhan said that under the leadership of the Prime Minister, a ‘National Mission on Natural Farming’ has been launched. The mission aims to ensure that the earth continues to yield grains, fruits, and vegetables for future generations, and scientific approaches are being applied seriously to achieve this.
Shri Shivraj Singh also visited an exhibition showcasing Prof. Swaminathan’s life journey and invaluable contributions.
The event was attended by NITI Aayog member Dr. Ramesh Chand, Dr. Soumya Swaminathan (Dr M.S. Swaminathan’s daughter), agricultural experts, scientists, farmers, and other distinguished guests.