প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী সরকার অমসুং রিপব্লিক ওফ দি ফিলীপিন্সকী সরকারগী মরক্তা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমা শেমখিবগী দিক্লেরেসন
05 AUG 2025 5:23PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, ঐচ.ই. শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কৌবদগী রিপব্লিক ওফ ফিলীপিন্সকী রাস্ত্রপতি, ঐচ.ই. মিস্তর ফর্দিনান্দ আর. মার্কোস জুনিয়রনা ওগস্ত ৪-৮, ২০২৫দা ভারত্তা স্তেৎ ভিজিৎ অমদা লাকখি। রাস্ত্রপতি মার্কোসকা ফার্ষ্ট লেদী, মেদাম লুইস অরনেতা মার্কোস অমসুং ফিলীপিন্সকী কেবিনেৎ মিনিস্তর কয়া অমসুং অৱাংবা থাক্কী ইজ বিজিনেস দেলিগেসন য়াওবা অৱাংবা থাক্কী ওফিসিএল দেলিগেসনসু লোয়নরকখি।
2. ওগস্ত ৫, ২০২৫দা রাস্ত্রপতি মার্কোসপু রাস্ত্রপতি ভবনগী ফোরকোর্ত্তা থৌরম অমদা তরাম্না ওকখি অমসুং মহাক্না মহাত্মা গান্ধীদা লৈ কৎতুনা ইকায় খুম্নবা উৎনবা রাজ ঘাত্তা চৎখি। মসিগী মতুংদা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মার্কোসকী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা ৱারী শানখি। মসিগী মতুংদা, লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা দোক্যুমেন্তশিং একচেঞ্জ তৌনখি। রাস্ত্রপতি মার্কোসনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা শিনবা চাকলেনগী থৌরম অমদা শরুক য়াখি। রাস্ত্রপতি মার্কোসকী থবক থৌরমশিংদা ভারতকী রাস্ত্রপতি ঐচ.ই. শ্রীমতী দ্রুপাদি মুর্মু উনবা য়াওখি, মতুংদা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা মীফম অমা পাংথোকখি। ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রী, দা. এস. জয়শঙ্করনা রাস্ত্রপতি মার্কোসকা উনখ্রে। রাস্ত্রপতি মার্কোসসু বেঙ্গলোরদা চৎকনি।
3. প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মার্কোস,
(a) ভারত-ফিলীপিন্স দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং লিংখৎপগী চহি ৭৫শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্তুনা;
(b) অমগা অমগা ইকায় খুম্নবা, থাজবা, সিভিলাইজেসনেল কন্তেক্তশিং, মান্নবা ভেল্যুশিং অমসুং কলচরদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত অমসুং ফিলীপিন্সকী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু শকখঙদুনা;
(c) দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং ইং ১৯৪৯দা লিংখৎখিবা মতমদগী হৌরগা হিরম কয়াদা তেংবাং পীনবগী মখোয়গী মঙাল লৈবা অমসুং কান্নরবা চৎনবী অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা;
(d) জুলাই ১১, ১৯৫২দা খুৎয়েক পীনখিবা ফ্রেন্দশিপ ত্রিতী, নবেম্বর ২৮, ২০০০দা খুৎয়েক পীনখিবা পোলিসী কন্সল্তেসন তোক্সকী মতাংদা য়ানা ৱারোল, ওক্তোবর ৫, ২০০৭দা খুৎয়েক পীনখিবা বাইলেতরেল কোওপরেসনগী মতাংদা জোইন্ত কম্মিসন অমা লিংখৎনবা এগ্রীমেন্ত, অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা ওক্তোবর ৫, ২০০৭দা খুৎয়েক পীনখিবা বাইলেতরেল কোওপরেসনগী ফ্রেমৱার্ককী দিক্লারেসনগী মরুওইবা মরুওইবা অদু পল্লদুনা;
(e) লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা পুৱারী ওইরবা মরীশিং মখা তানা চেৎশিলহন্নবা অপাম্বা লৈবদগী;
(f) লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা মরী অসি মখা তানা পাক-চাউনা চাউখৎহনবনা লৈবাক অনিমক্তা অমসুং লমদম অসিদা খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্লগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা;
(g) বাইলেতরেল পার্তনরশিপতা ক্বালিতেতিব অমসুং স্ত্রেতেজিক ওইবা অনৌবা দাইমেন্সন অমসুং অশাংবা মতমগী ওইবা কম্মিতমেন্ত পীনবা অমসুং পোলিতিকেল, দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী, মেরিতাইম দোমেন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, স্পেস কোওপরেসন, ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, ইন্দস্ত্রী কোলাবোরেসন, কনেক্তিবিতী, হেল্থ অমসুং ফার্মাসিউতিকলস, লৌউ-শিংউ, দিজিতেল তেক্নোলোজীশিং, অনৌবা তেক্নোলোজীশিং, দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন, কলচর, ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীশিং, তুরিজম, মীয়ামগী মরক্তা ললোন-ইতিক তৌবা অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মতেং পীনবা;
(h) ফ্রী, ওপন, ত্রান্সপরেন্ত, রুলদা য়ুম্ফম ওইবা, ইনক্লুসিব, চাউখৎপা অমসুং রেসিলিয়েন্ত ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমা লৈনবা মখোয়গী অপুনবা ইন্তরেস্ত অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা অমসুং আসিয়ানগী সেন্ত্রেলিতীদা মখোয়গী অকনবা শৌগৎপা অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা;
মসিদা ফোংদোকচরি মদুদি:
4. ভারত অমসুং ফিলীপিন্সকী মরক্তা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমা শেম্বা;
5. স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা বাইলেতরেল, রিজনেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসনগী অপুনবা পোতেন্সিএল অদু মপুং ফানা ফংহন্নবা অনৌবা চেপ্তর অমা তাক্লি।
6. স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি লৈবাক অনি অমসুং হেন্না পাক চাউবা লমদম অসিদা শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা লৈহন্নবগীদমক লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নাকল অনিগী কান্ননবা অচেৎপা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরি অমসুং লৈবাক অনি অসিনা তুংলমচৎতা মীৎয়েং চঙবা অমগা অমগা কান্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী য়ুম্ফম ওইরি;
7. ভারত-ফিলীপিন্সকী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা ২০২৫গী ওগস্ত ৫দা চৎনখিবা এক্সন প্লান (২০২৫-২০২৯) না লমজিংলি;
8. ইন্দিয়া-ফিলিপিন্স পার্তনরশিপদা হেন্না চাউখৎপা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থমদুনা লুচিংবা অনিনা মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
9. (a) পোলিতিকেল কোওপরেসন
* ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী ওইবা বাইলেতরেল, প্লুরিলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল ইসুশিংদা চাং নাইনা অৱাংবা থাক্কী এক্সচেঞ্জ অমসুং দাইলোগ পাংথোক্তুনা, বাইলেতরেল কোওপরেসনগী জোইন্ত কম্মিসন (জে.সি.বি.সি.), পোলিসী কন্সল্তেসন ৱাকৎশিং অমসুং স্ত্রেতেজিক দাইলোগ পাংথোক্তুনা পোলিতিকেল এনগেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
* হৌজিক লৈরিবা এগ্রীমেন্তশিং অমসুং এম.ও.য়ু.শিংবু থবক ওইনা পাংথোকহন্দুনা অমসুং ৱারী শানরিবা এগ্রীমেন্তশিং অমসুং এম.ও.য়ু.শিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হোৎনদুনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং অমসুং থাকশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা;
* ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, তেরোরিজম থেংননবা, তুরিজম, হকশেল অমসুং হিদাক-লাংথক, লৌউ-শিংউ অমসুং ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজীগী মতাংদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপশিং (জে.দবল্যু.জি.শিং) য়াওনা তোঙান তোঙানবা বাইলেতরেল ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিংগী খুত্থাংদা দাইলোগ মপাঙ্গল কনখৎহনবা;
* লৈবাক অনিগী লেজিস্লেচরশিংগী মরক্তা ৱারী শানবদা পুক্নিং থৌগৎপা, মরু ওইনা লৈবাক অনিগী নহা ওইরিবা লুচিংবশিংগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ তৌবা, অমনা অমবু হেন্না খঙমিন্নবা হেনগৎহন্নবা;
(b) দিফেন্স, সেক্যুরিতী অমসুং মেরিতাইম কোওপরেসন
* ২০০৬গী ফেব্রুৱারী ৪দা ভারত অমসুং ফিলীপিন্সকী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা দিফেন্স কোওপরেসনগী মতাংদা এগ্রীমেন্তকী মখাদা খুমাং চাউশিল্লকপা অদু খঙজিনবা;
* দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোলাবোরেসন, দিফেন্স তেক্নোলোজী, রিসর্চ, ত্রেনিং, একচেঞ্জ অমসুং কেপাসিতী বিল্ দিংদা মীৎয়েং থমদুনা দিফেন্স কোলাবোরেসনগী মতাংদা দাইলোগ তৌনবা জোইন্ত দিফেন্স কোওপরেসন কমিতী (জে.দি.সি.সি.) অমসুং জোইন্ত দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অমসুং লোজিস্তিক্স কম্মিতী (জে.দি.আই.এল.সি.) য়াওনা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিং চাং নাইনা পুনশিনবা;
* লৈবাক অনিগী মরক্তা মিলিতরী ত্রেনিংগী থবকশিং অমসুং সর্বিস-তু-সর্বিস ইন্তরেক্সনশিং ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌবা, সর্বিস ত্রি-সর্বিস কোওপরেসনদা অহেনবা মীৎয়েং থমদুনা;
* লৈবাক অনিগী কোস্তেল স্তেতশিং, চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনশিং অমসুং সমুদ্রগী লমদা লৈরিবা লৈবাকশিং ওইনা মখোয়গী হকশিং অমসুং নীংতম্বা ফংহল্লিবা ইন্দো-পেসিফিক লমদমগী সমুদ্রা অমসুং সমুদ্রাশিংনা লৈবাক অনিগী চাউখৎ থৌরাংগী মথৌ তাবশিং ফংহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা অদু শকখঙলদুনা;
* মেরিতাইম ইসুশিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল এঙ্গেজমেন্তশিং অমসুং ভারত অমসুং ফিলিপিন্সকী মরক্তা মেরিতাইম কোওপরেসন হেঙ্গৎলক্লিবা অদু থাগৎপা ফোংদোকপা। মসিগী মনুংদা ইহান হানবা ওইনা মনিলাদা ২০২৪গী দিসেম্বর ১১-১৩দা পাংথোকখিবা চহিগী ওইবা ভারত-ফিলিপিন্স মেরিতাইম দাইলোগ য়াওরি। অমসুং মেরিতাইম এঙ্গেজমেন্তকী পোজিতিব মোমেন্ত লৈহন্নবা ভারতনা মথংগী দাইলোগ অসি হোস্ত তৌরগনি হায়না থাজবা ফোংদোক্লি।
* মালেমগী অমসুং লমদমসিগী মেরিতাইমগী শিংনবশিংগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকপা, মেরিতাইমগী মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা খ্বাইদগী ফবা থবক থৌরমশিং শেয়র তৌবা, অমসুং সমুদ্রগী ওথোরিতীশিং অমসুং আইন চৎনহন্নবা এজেন্সীশিং অমসুং সমুদ্রগী সাইন্স অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা সমুদ্র, সমুদ্র অমসুং সমুদ্রগী রিসোর্সশিং অসি শান্তি ওইনা, তুং কোইনা অমসুং চপ মান্ননা শিজিন্ননবা কোওর্দিনেসন অমসুং এক্সপর্সিতী ফগৎহনবা;
* খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং, ইন্তেলিজেন্স, তেক্নিকেল সপোর্ত, সবজেক্ত মেত্তর এক্সপর্ত (এস.এম.ই.) একচেঞ্জশিং, ৱার্কশোপশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীএল এসিস্তেন্স অসি সরকার অনিমক্কী মতিক চাবা এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা অমসুং মখোয়গী মরক্তা শরুক য়ামিন্নবা;
* মেরিতাইম দোমেন (এম.দি.এ.) গী এৱারনেস হেনগৎহন্নবগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নবা, শিপ-বিল্দিং, মেরিতাইম কনেক্তিবিতী, কোস্তেল সর্ভিলেন্স, হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স অমসুং দিজাস্তর রিলিফ (ঐচ.এ.দি.আর.), পোলুসন কন্ত্রোল অমসুং নেভী অমসুং কোস্ত গার্দকী মরক্তা থি-হুম্বগী অমসুং রেস্ক্যু (এস.এ.আর.) গী লমদা মতেং পীনবা য়াওনা মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
* দিফেন্স প্রদক্সনদা মশা-মরোমদোম লেপচবগী পান্দম ফংনবা দিফেন্স ইক্বিপমেন্তকী কো-দিবেলপমেন্ত অমসুং কো-প্রদক্সনদা তেংবাং পীনবা অমসুং মতেং পীনবা, অমসুং দিফেন্স আর.দি.এ. অমসুং সপ্লাই চেন ইকোসিস্তেম লিংখৎপদা শেল থাদবা অমসুং অপুনবা ইনিসিয়েতিবশিং পুক্নিং থৌগৎপা;
* রিজন অসিগী অপুনবা মেরিতাইম সেক্যুরিতীদা মতেং পাংনবা সেফ অমসুং ইফিসিএন্ত নেভিগেসন ফংহন্নবা হায়দ্রোগ্রাফী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং জোইন্ত ওসিনোগ্রাফী রিসর্চ সর্ভেশিং ফগৎহনবা য়াওনা হায়দ্রোগ্রাফীগী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবা;
* আসিয়ান-ইন্দিয়া মেরিতাইম এক্সর্সাইস অমসুং এক্সর্সাইস মিলান, অমসুং ফিলিপাইনস মেরিতাইম কোওপরেতিব এক্তিবিতীজ (এম.সি.এ.) য়াওনা মল্তিলেতরেল এক্সর্সাইসশিংদা শরুক য়ানবা হোৎনবা;
* য়ু.এন. পিসকীপিং ওপরেসন (পি.কে.ও.), সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত, মিলিতরী মেদিসিন, গ্লোবেল অমসুং রিজনেল সেক্যুরিতী এনভাইরনমেন্ত, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, অমসুং সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং ক্রিতিকেল তেক্নোলোজীগী হিরমশিংগুম্বা ত্রেদিস্নেল অমসুং নন-ত্রদিস্নেল সেক্যুরিতীগী ওইবা ৱাফমশিং, লোয়ননা ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাক-শেনবা, অমসুং ইকোনোমিক ওইবা হিরমশিংদা সেক্যুরিতীগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী মতাংদা চাং নাইনা দাইলোগশিং, এঙ্গেজমেন্তশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবক-থৌরমশিং একচেঞ্জ তৌনবগী থোংদা সেক্যুরিতীগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা;
* তেরোরিজম থেংননবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী চাং নাইনা মীফম পাংথোক্তুনা, (i) তেরোরিজম, হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজম, রেদিকেলাইজেসন, দ্রগ অমসুং খুৎলায়গী ত্রাফিক য়াওনা ত্রান্সনেস্নেল ওর্গানাইজ ক্রাইম, মীওইবগী ত্রাফিকিং, সাইবর ক্রাইম, অনৌবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদগী লাকপা সাইবর থ্রেতস, তেরোরিজমগী পান্দমদা ইন্তরনেৎকী লান্না শীজিন্নবা, তেরোরিজম ফাইনান্সিং, ইন্তরনেস্নেল ইকোনোমিক ক্রাইম, প্রোলিফরেসন ফাইনান্সিং, মোনি লোন্দরিং; (ii) তেরোরিজম থেংননবা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা ইনফোর্মেসন অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং, কেপাসিতী শেমগৎপা, মতেং পীনবা; অমসুং (iii) তেরোরিজম থেংনবদা জিরো তোলরেন্স লৈহন্নবা প্রমোৎ তৌবা;
* দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজী, দিজিতেল ইকোনোমী, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, দিজিতেল ফোরেন্সিক্স অমসুং কম্প্যুতর ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স তীম (সি.ই.আর.তি.) কোওপরেসন, ক্রিতিকেল ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকশেনবা অমসুং দিজিতেল স্কিলশিংদা কেপাসিতী বিল্দিংদা পোলিসী দাইলোগ, কেপাসিতী বিল্দিং, খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং শিয়র তৌবা অমসুং এক্সপর্তিস একচেঞ্জ তৌবা য়াওনা সাইবর দোমেনদা কোওপরেসন পীনবা হেনগৎহনবা;
(c) ইকোনোমিক, ত্রেদ অমসুং ইনভেষ্টমেন্তগী মতেং পাংনবা
* লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা হেনগৎহন্দুনা ললোন-ইতিক য়োকখৎপা অসিনা ভারত-ফিলিপিন্সকী মরীগী মরুওইবা খোঙজেল য়াংখৎনবা মচাক অমা ওইরে অমসুং শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংহল্লে;
* নাকল অনিগী ললোন-ইতিক ২০২৪-২৫ দা দোল্লর বিল্লিয়ন ৩.৩ য়ৌরকপদা তরাম্না ওক্লি অমসুং ললোন-ইতিক তৌরিবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং হেনগৎলক্লে;
* লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক মখা তানা চাউখৎনবা ভারত অমসুং ফিলিপিন্সকী মরক্ত প্রিফেরেন্সিএল ত্রেদ এগ্রিমেন্ত(পি তি এ) গী ৱারি শানবা য়াংশিন্নবা থবক পায়খৎলে। নাকল অনিগী শেন থাদবা য়ানবা মখা তানা মতেং পাংবা পুক্নিং থৌগৎকনি;
* রিন্যুএবল ইনর্জি, ক্রিতিকেল মিনরেল, ইলেক্ত্রিক গারি, দিজিতেল তেক্নোলোজি অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স, রোবোতিক্স, আই.সি.তি, বাইওতেক্নোলোজি, ক্রিয়েতিপ ইন্দস্ত্রি অমসুং ষ্টার্দঅপশিং, ইনফ্রাষ্ট্রকচর, আইরন অমসুং স্তিল, জহাজ শাবা অমসুং শেমজিনবা, লৌউ-শিংউ অমসুং তুরিজম য়াওনা অনৌবা হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎনবা লৈবাক অনিগী মিনিষ্ট্রিশিংগী সেনিয়ার ওফিসিএলশিংগী মরক্ত চাং নাইনা মীফমশিং পাংথোকপা;
* ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎপা অমসুং ত্রান্সপোর্ত প্রোজেকশিং থবক ওইনা পায়খৎপা হেনগৎহনবা;
* কষ্টমগী থবকশিং লাইথোকহন্দুনা ললোন-ইতিক পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা অপুনবা কষ্টমস কোওপরেসন কম্মিতিগী মীফমশিং পাংথোকপা;
* ললোন-ইতিক্কী মীহুৎ কাংবু, বি২বি মীফমশিং, ত্রেদ ফিয়ারশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী মীফমশিং পাংথোক্তুনা লৈবাক অনিগী খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা ললোন-ইতিক অমসুং উদ্যোগকী মীহুৎশিং পুক্নিং থৌগৎপা;
* মালেমগী অমসুং লমদম লমদমগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা মালেমগী অমসুং শেন-থুমগী বোদিশিংগী মরক অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্ত মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* ললোন-ইতিক হেন্না নুংঙাইনবা অসিয়ান-ইন্দিয়া ত্রেদ ইন গুদস এগ্রিমেন্ত(এ আই তি আই জি এ) হন্না য়েংশিনবগী থবক য়াংশিনবা;
* লৈবাক অনিগী মরী লৈনবা আইনশিংগী মতুংইন্না হকশেল অমসুং ফার্মাসিউতিকেলগী হিরমশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা কেপাসিতি বিল্দিং, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং অপুনবা রিছার্সকী থবকশিংগী খুৎথাংদা হকশেলগী থবকশিং ফগৎহনবা;
* অয়ুর্বেদ অমসুং মহৌশাগী লায়েংগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* ভারতকী শেন্থংগী মখাদা কুইক ইম্পেক্ত প্রোজেকশিংগী পায়খৎতুনা ফিলিপিন্সকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মতেং পাংবা।
(d) সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মতেং পাংনবা
* ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত অমসুং ফিলিপিন্সকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মরক্ত ২০২৫-২৮ ওইনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা মতেং পাংনবগী মখাদা অপুনবা রিছার্সকী খুৎথাংদা সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* স্পেস সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবা য়াওনা শান্তি ওইনা স্পেস শীজিন্নবগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা অমসুং একাদেমিয়া, রিছার্স অমসুং উদ্যোগকী থৌদাং তরাম্না ওকপা;
* ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি শান্তি ওইবা থবকশিং শীজিন্নবা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* আই.সি.তিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা অমসুং ইদু-তেক অমসুং মেদ-তেক্ত খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা;
* লৌউ-শিংউ, এগ্রি-রিছার্স, ঙা য়োকপা অমসুং এক্বাকলচরদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
(e) চৎথোক-চৎশীন
* ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং ফাইনান্সিএল য়াওনা ভারত অমসুং ফিলিপিন্সকী মরক্ত মখল খুদিংমক্কী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবা;
* ই-গভর্নান্স, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচর, সাইবরসেকুরিতিগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* হিথাংফমদগী হিথাংফম ফাওবা শম্নবা য়াওনা রিজনেল মেরিতাইমগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবা;
* দাইরেক্ত ফ্লাইত লৈহন্দুনা লৈবাক অনিগী মরক্ত মথক্ত চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। লাক্লিবা থাশিংদা লৈবাক অনিগী কোনুংশিংগী মরক্ত দাইরেক্ত ফ্লাইতশিং লৈহন্নবা লাউথোকপদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখ্রে।
(f) কন্সুলারগী মতেং পাংনবা
* মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা ফিলিপিন্সনা ভারতকী লমকোয়বশিং ভিসা ফ্রি ওইহনবদা লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখ্রে অমসুং ভারতনা ফিলিপিনোমচাশিংদা ই-ভিসা পীবদা তরাম্না ওকখ্রে।
* জোইন্ত কন্সুলার কন্সলতেসন মীফম চাংনাইনা পাংথোকপা;
(g) লিগেল অমসুং জুদিসিএলগী মতেং পাংনবা
* ক্রিমিনেলগী থবকশিংদা লৈবাক অনি আইনগী মতেং পাংনবগী মতাংদা অমসুং মরাল লৈরবা মীওইশিং পীথোক-পীশিন তৌনবগী ত্রিতি তৌনবদা তরাম্না ওক্লি;
(h) কলচর, তুরিজম অমসুং মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা
* কলচরেল একচেঞ্জ প্রোগ্রাম হেনগৎহনবগী মখাদা লৈবাক অনিগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্দুনা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং নাৎকী মরীশিং অমসুং চৎথোক-চৎশিন মখা তানা ফগৎহনবা;
* আই.সি.সি.আরনা পীবা স্কোলারশিপ কোর্সশিং শরুক য়াদুনা কলচরেল একচেঞ্জ হেন্না ফগৎহনবা;
* জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ ইন তুরিজমগী মীফম চাংনাইনা পাংথোকপগী মথক্ত লৈবাক অনিগী তুরিজম লুপশিং, তুরিজমগী লমদা থবক তৌরিবশিংগী মরক্ত ৱারি শানবা অমসুং চৎথোক-চৎশিন পুক্নিং থৌগৎপা;
* মহৈরোয় অমসুং মেদিয়া একচেঞ্জ লৈহনবা অমসুং থিঙ্ক তেঙ্কশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্ত থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহনবা;
* ইন্দিয়া তেক্নিকেল এন্দ ইকোনোমিক কোপরেসনগী মখাদা ভারত-ফিলিপিন্স ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং হেনগৎহনবা;
(i) রিজনেল, মল্তিলেতরেল অমসুং ইন্তরনেসনেল
* লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা মালেমগী ৱাফমশিংদা য়ু.এন অমসুং মসিগী অখন্নবা এজেন্সিশিং য়াওনা মালেমগী অমসুং রিজনেল ফোরমশিংদা চেৎনা মতেং পাংনবা অমসুং কাউন্তর-তেরোরিজম, ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং স্তেনেবল দিবলপমেন্তদা আইনগী মতুংইন্না থবক পায়খৎগদবনি। য়ু.এন.এস.সিগী পর্মনেন্ত অমসুং নন-পর্মনেন্ত কাংলুপকী মেম্বর ওইবদা অওনবা পুরকপদা শৌগৎপা;
* সপ্লাই চেন ফগৎনবা, ললোন-ইতিক চাউখৎনবা অমসুং লৈবাক অনিগী শেন-থুম চাউখৎহন্নবা মনিংতম্বা, অপনবা লৈতবা, অরোন-অথুপ লৈতবা অমসুং নিয়মশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং লৈহনবা;
* ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স, কোলিএসন ফোর দিজাষ্টর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচর, গ্লোবেল-বাইওফুয়েল এল্লাইন্স অমসুং মিসন-লাইফষ্টাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত(লাইফ) গী থবকশিংগী খুৎথাংদা খ্বাইদগী ফবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা য়ু্ম্ফম ওইদুনা ক্লাইমেত চেঞ্জগী অৱাবশিং কোক্নবা হোৎনবা;
* ফিলিপিন্সদা হেদক্বাতর ওইবা বোর্দ ওফ ফন্দ ফোর রেসপোন্দিং তু লোস এন্দ দিমেজগী মখাদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সকী খুৎথাংদা পায়খৎলিবা কঞ্জরবেসনগী থবকশিং থাগৎলি;
* ১৯৮২ য়ু.এন কনভেন্সন ও লো ওফ সি (য়ু এন সি এল ও এস)গী মখাদা মরুওইনা হকশিং অমসুং পাংথোকপা থোকপা থবকশিংগী মতাংদা মালেমগী আইন ঙাক্না চৎনবা অমসুং ইকায়খুম্ননবা অমুক হন্না থাজবা পীরি অমসুং মসিনা জহাজ হোনবা অমসুং মথক লান্না পাইবগী মমিংতম্বা পীগনি অমসুং য়ু.এন কনভেন্সন ও লো ওফ সিনা পীরিবা আইনগী মতুংইন্না অপনবা লৈতনা ললোন-ইতিক পাংথোকপগী মরুওইবা লৈ;
* সাউথ চাইনা সিদা ২০১৬ আর্বিত্রাল অৱার্দ পীবা অসি মরুওইবা মাইপাক অমনি অমসুং মসিনা মালেমগী আইনগী মতুংইন্না য়ানদবশিং শান্তি ওইনা লোইশিন্নবা য়ুম্ফম ওইগনি;
* সাউথ চাইনা সিগী ফিবম অসিনা শান্তি অমসুং তুংদু লৈতাবদা অপনবা পীবদা নুংনাংবা ফোঙদোকখি অমসুং মরী লৈনবশিংনা শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরক্নবা তকশিনখি;
* অসিয়ান-ইন্দিয়া কমপ্রেহেন্সিপ ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অসিয়ান ফ্রেমৱার্ককী মখাদা মতেং পাংনবা শৌগৎলি। অসিয়ান্না মরুওইনা লৌবদা ভারতনা থম্লিবা থাজবা অসি ফিলিপিন্সনা থাগৎলি।
* লমদম অসিদা শান্তি, তুংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা পুরক্নবা অসিয়ান আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিকদা মতেং পাংন্নবা অসিয়ান-ইন্দিয়া জোইন্ত ষ্টেৎমেন্তগী মখাদা মতেং পাংন্নবা মশক খঙদোকপা অমসুং এ.ও.আই.পি অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিয়েতিপকী মরক্ত মতেং পাংনবা হেনগৎহনবা;
* ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎকী খুৎথাংদা গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবা ৱাফমশিং মালেমগী ফোরমশিংদা মখা তানা মতেং পাংনবা। হিরম অসিগী মতাংদা, ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ অহুমদা ফিলিপিন্সনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবদা ভারতনা থাগৎপা ফোঙদোকখি;
10. জুলাই ১১,১৯৫২ দা ভারত সরকার অমসুং ফিলিপিন্স সরকার অনিগী মরক্ত লৈনখিবা ত্রিতি ওফ ফ্রেন্দসিপগী ৱাখল্লোন্দা অমসু অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইদুনা ষ্ট্রাতেজিক পার্তনরশিপ অসি মখা তানা ফগৎহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ লৈবাক অনিনা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
Declaration on the Establishment of a Strategic Partnership between the Government of the Republic of India and the Government of the Republic of the Philippines
05 AUG 2025 5:23PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, H.E. Shri Narendra Modi, the President of the Republic of the Philippines, H.E. Mr. Ferdinand R. Marcos Jr. paid a State Visit to India on 4-8 August 2025. President Marcos was accompanied by the First Lady, Mme. Louise Araneta Marcos and a high-level official delegation including several Cabinet Ministers of the Philippines and a high-level business delegation.
2. On 5 August 2025, President Marcos was accorded a ceremonial reception at the forecourt of the Rashtrapati Bhavan and he visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between Prime Minister Modi and President Marcos. Thereafter, the leaders witnessed the exchange of bilateral documents. President Marcos attended the luncheon hosted by Prime Minister Modi. Engagements of President Marcos include a call on President of India, H.E. Smt Droupadi Murmu, followed by a banquet hosted in his honor. External Affairs Minister of India, Dr. S. Jaishankar called on President Marcos. President Marcos would also be visiting Bengaluru.
3. Prime Minister Modi and President Marcos,
(a) CELEBRATING the seventy-fifth anniversary of the establishment of India-Philippines diplomatic relations;
(b) ACKNOWLEDGING the long-standing friendship between the India and Philippines based on mutual respect, trust, civilisational contacts, shared values and culture;
(c) DRAWING upon their rich and fruitful tradition of cooperation in various fields since the establishment of diplomatic relations in 1949;
(d) EMPHASIZING the fundamental importance of the Treaty of Friendship signed on 11 July 1952, the Memorandum of Understanding on Policy Consultation Talks signed on 28 November 2000, the Agreement on the Establishment of a Joint Commission on Bilateral Cooperation signed on 5 October 2007, and the Declaration on the Framework of Bilateral Cooperation signed on 5 October 2007 between the two countries;
(e) PROCEEDING from a desire to further strengthen the historical ties between the two countries;
(f) CONVINCED that the further comprehensive development of their bilateral ties would promote progress and prosperity in both countries and the region as a whole;
(g) SEEKING to impart a qualitative and strategic new dimension and long-term commitment to the bilateral partnership and to actively develop cooperation in political, defence and security, the maritime domain, science and technology, climate change, space cooperation, trade and investment, industry collaboration, connectivity, health and pharmaceuticals, agriculture, digital technologies, emerging technologies, development cooperation, culture, creative industries, tourism, people-to-people exchanges and other fields in the years ahead;
(h) REAFFIRMING their shared interest in a free, open, transparent, rules-based, inclusive, prosperous and resilient Indo-Pacific region and reiterating their strong support for ASEAN Centrality;
Hereby DECLARE:
4. The establishment of a Strategic Partnership between India and the Philippines;
5. The Strategic Partnership marks a new chapter towards realising the full potential for bilateral, regional and international cooperation between the two countries;
6. The Strategic Partnership is based on a mutual commitment to strengthen bilateral relations for the continuing peace, stability and prosperity of the two countries and the broader region, and serves as a foundation for the two countries to chart a future-oriented mutually-beneficial cooperation;
7. The India-Philippines Strategic Partnership is guided by the Plan of Action (2025-2029) adopted by the two countries on 5 August 2025;
8. With the objective of imparting greater dynamism to the India-Philippines partnership, the two leaders agreed to the following:
9. (a) POLITICAL COOPERATION
• Strengthening political engagement through regular high-level exchanges and dialogue on bilateral, plurilateral and multilateral issues of mutual interest, including through the convening of the Joint Commission on Bilateral Cooperation (JCBC), Policy Consultation Talks and Strategic Dialogue;
• Fostering greater cooperation across various sectors and levels, through effective operationalisation of existing Agreements and MoUs and early finalization of Agreements and MoUs under negotiation;
• Intensifying dialogue through the various bilateral institutional mechanisms, including the Joint Working Groups (JWGs) on Trade and Investment, Counter-terrorism, Tourism, Health and Medicine, Agriculture and Financial Technology;
• Encouraging interaction between the legislatures of the two countries, particularly exchanges between young leaders of both countries, to further strengthen mutual understanding;
(b) DEFENCE, SECURITY AND MARITIME COOPERATION
• Acknowledging the progress made under the Agreement on Defence Cooperation signed between India and the Philippines on 4 February 2006;
• Facilitating the regular convening of institutional mechanisms including the Joint Defence Cooperation Committee (JDCC) and Joint Defence Industry and Logistics Committee (JDILC) for dialogue on defence cooperation, with emphasis on defence industrial collaboration, defence technology, research, training, exchanges, and capacity building;
• Institutionalising military training activities between the two countries and Service-to-Service interactions, with increased focus on tri-service cooperation;
• Recognizing the vital role of the seas and oceans in achieving development needs of the two countries, rights and freedoms as coastal states, developing economies, and maritime nations of the Indo-Pacific region;
• Institutionalizing engagements on maritime issues and commending the deepening maritime cooperation between India and the Philippines, including by the annual India-Philippines Maritime Dialogue which was first held in Manila on 11-13 December 2024, and looking forward to India’s hosting of the next dialogue as a way to maintain the positive momentum of maritime engagement;
• Exchanging views on global and regional maritime challenges, sharing best practices on deepening maritime cooperation, and promoting coordination and expertise between maritime authorities and law enforcement agencies and marine science and research institutions on the peaceful, sustainable and equitable use of the oceans, seas, and marine resources;
• Sharing of best practices, intelligence, technical support, subject matter expert (SME) exchanges, workshops and industrial assistance through and between appropriate agencies of both Governments;
• Enhancing cooperation in the area of maritime security including through collaborative efforts for enhanced maritime domain awareness (MDA), cooperation in ship-building, maritime connectivity, coastal surveillance, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), pollution control and search and rescue (SAR) between Navies and Coast Guards;
• Collaborating and cooperating in co-development and co-production of defence equipment, to achieve the goal of self-reliance in defence production, and encouraging investments and joint initiatives in the establishment of defence R&D, and supply chain ecosystem;
• Expanding cooperation in the field of hydrography, including improvement of hydrographic infrastructure and joint oceanographic research surveys to ensure safe and efficient navigation contributing to the overall maritime security of the region;
• Striving for participation in multilateral exercises including in the ASEAN-India Maritime Exercise and Exercise MILAN, and the Philippines’ Maritime Cooperative Activities (MCAs);
• Fostering greater security cooperation through regular dialogues, engagements and exchanges of best practice on UN peacekeeping operations (PKO), supply chain management, military medicine, global and regional security environment, traditional and non-traditional security concerns such as maritime security, and cyber security and critical technology issues, as well as the protection of critical information infrastructure, and security-related concerns on economic matters;
• Strengthening joint efforts, including through regular convening of the Joint Working Group on Counter-terrorism, in (i) combating terrorism, violent extremism, radicalization, transnational organised crimes including trafficking in narcotics and weapons, human trafficking, cyber-crimes, cyber-threats from new and emerging technologies, misuse of the internet for terrorism purposes, terror financing, international economic crimes, proliferation financing, money laundering; (ii) facilitating the sharing of information and best practices, capacity building, co-operation in multilateral fora on counter-terrorism; and (iii) promoting zero tolerance towards terrorism;
• Deepening cooperation in cyber domain, including through policy dialogue, capacity building, sharing of best practices and exchanges of expertise on digital public infrastructure, financial technology, digital economy, artificial intelligence, digital forensics and Computer Emergency Response Team (CERT) cooperation, protection of critical information infrastructure and capacity building on digital skills;
(c) ECONOMIC, TRADE AND INVESTMENT COOPERATION
• Promoting business and commercial linkages as a key driver of the India-Philippines partnership and to this end, working towards strengthening bilateral trade and investment cooperation, and unlocking greater economic opportunities;
• Welcoming the steady increase in bilateral trade, which reached approximately US$ 3.3 billion in 2024-25 and sustaining such growth, leveraging complementarities, and expanding the basket of goods and services traded;
• Striving for expeditious conclusion of the negotiations of the Preferential Trade Agreement (PTA) between India and the Philippines for further promotion of mutual trade. Both sides to promote further collaboration to facilitate two-way investments;
• Convening regular meetings and exchanges between the senior officials from the respective counterpart ministries on both sides, including under existing mechanisms, to promote trade and investment, facilitate early resolution of market access issues, foster greater integration with global supply chains and lay a robust foundation for new areas of collaboration, especially in renewable energy, critical minerals, electric vehicles, digital technologies and Artificial Intelligence, robotics, ICT, biotechnology, creative industry and startups, construction and infrastructure, iron and steel, shipbuilding and ship repair, agriculture, and tourism;
• Fostering partnerships in infrastructure development and in implementation of connectivity and transport projects;
• Facilitating Joint Customs Cooperation Committee meetings for improved trade facilitation through simplified customs procedures;
• Encouraging businesses and industry representatives to explore opportunities offered by both countries through the exchange of business delegations, greater B2B contacts, trade fairs and business conclaves, among others;
• Promoting greater cooperation and coordination between the Governments of the two countries as well as among their international and financial bodies for enhancing international and regional trade;
• Expediting the review of ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA) towards making it more effective, user-friendly, simple and trade facilitative for businesses;
• Enhancing collaboration in healthcare and pharmaceuticals sectors, in accordance with relevant laws and regulations in each country, to support better health outcomes and reinforce health systems through capacity building, knowledge sharing, and joint research initiatives;
• Enhancing cooperation in the field of Ayurveda and Traditional Medicine, including through training and exchange of experts;
• Supporting the Philippines’ local developmental priorities, through the implementation of Quick Impact Projects (QIPs) under the Indian grant assistance.
(d) SCIENCE & TECHNOLOGY COOPERATION
• Enhancing Science, Technology, and Innovation (STI) cooperation through joint research and development, exchange of STI information and scientists, and capacity building activities in mutually agreed priority areas, including under the Programme of Cooperation in the Fields of Science and Technology for the period 2025-28 between the Indian Department of Science and Technology and the Philippine Department of Science and Technology;
• Fostering cooperation in the peaceful uses of outer space, including space science and technology applications, and welcoming the role of academia, research and development, industry, and innovation;
• Furthering cooperation in peaceful uses of nuclear energy;
• Strengthening cooperation in the field of Information and Communication Technology including information sharing and exchange of best practices on Edu-tech and Med-tech;
• Expanding cooperation in the field of agriculture, including in rice production, agri-research and strengthening partnership in the development of sustainable fishing and aquaculture;
(e) CONNECTIVITY
• Enhancing all modes of connectivity between India and the Philippines, including physical, digital and financial linkages;
• Strengthening collaboration in e-governance, financial inclusion, and Digital Public Infrastructure, while ensuring cybersecurity and privacy considerations;
• Enhancing regional maritime connectivity, including through greater port-to-port connections;
• Working towards enhanced air connectivity between the countries, through establishment of direct air connectivity. In this regard, both leaders welcomed the scheduled direct flights between the two capitals in the coming months;
(f) CONSULAR COOPERATION
• Facilitating greater people-to-people exchanges. In this regard, the two leaders welcomed the grant of visa-free privileges to Indian tourists by the Philippines, and the extension of gratis e-tourist visa for Filipino nationals by India;
• Regular convening of the Joint Consular Consultation Meeting;
(g) MUTUAL LEGAL AND JUDICIAL COOPERATION
• Welcoming the conclusion of the Mutual Legal Assistance Treaty on Criminal Matters and the Treaty on Transfer of Sentenced Persons;
(h) CULTURE, TOURISM AND PEOPLE TO PEOPLE EXCHANGES
• Further strengthening people-to-people ties and cultural connections, exchanges and collaborations between the two countries through enhanced interactions, including under the expanded Cultural Exchange Programme;
• Fostering greater cultural exchange through participation in scholarship courses offered by the Indian Council of Cultural Relations;
• Encouraging exchanges and dialogue between tourist organisations, tourism professionals and the hospitality sector in both countries, in addition to the regular convening of the Joint Working Group on Tourism;
• Facilitating student and media exchanges and promote engagements between think tanks and academic institutions;
• Enhancing India-Philippines training and capacity building cooperation, including under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme;
(i) REGIONAL, MULTILATERAL AND INTERNATIONAL
• Cooperating closely in multilateral and regional forums, including in the United Nations and its specialized agencies, on global issues of mutual concern and interest, such as rule of law in the global commons, counter-terrorism, climate change and sustainable development. Actively supporting the reform and expansion of the United Nations Security Council, both in permanent and non-permanent categories of membership, through text-based negotiations;
• Reaffirming shared commitment to free, open, transparent and rules-based trading system, both countries underscored the need to work together under bilateral, regional, and multilateral platforms to strengthen supply chains, promote trade facilitation, and ensure that trade contributes to their economic development;
• Calling for concerted global efforts to address climate change based on best available science and best available technologies, through global initiatives like the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the Global-Biofuels Alliance, and Mission-Lifestyle for Environment (LiFE);
• Exploring cooperation under the aegis of the Board of the Fund for Responding to Loss and Damage, which is headquartered in the Philippines;
• Commending conservation efforts like through the International Big Cat Alliance;
• Reaffirming full respect and adherence to international law, particularly on the rights and obligations of States under the 1982 UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and its dispute settlement mechanisms, including on the geographic and substantive limits of maritime entitlements, the duty to protect and preserve the marine environment, as well as reaffirming the freedom of navigation and overflight, and the importance of unimpeded commerce based on the principles of international law, as reflected notably in UNCLOS;
• Underscoring that the final and binding 2016 Arbitral Award on the South China Sea is a significant milestone and the basis for peacefully resolving disputes in accordance with international law;
• Expressing concern for the situation in the South China Sea particularly with regard to coercive and aggressive actions that impact on regional peace and stability, and calling on relevant parties to exercise self- restraint and commit to peaceful and constructive means to resolve and manage disputes;
• Supporting the deepening and expansion of engagement and cooperation under the ASEAN framework, including through regular summit-level interactions, to jointly strengthen the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership. The Philippines appreciated India’s continued commitment to ASEAN Centrality and active participation and cooperation in ASEAN-led mechanisms in the evolving regional architecture;
• Exploring cooperation under the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for peace, stability and prosperity in the region, through enhanced cooperation between the AOIP and the Indo-Pacific Oceans Initiative;
• Continuing cooperation in multilateral forums on matters pertaining to the Global South, including through the Voice of the Global South Summit (VOGSS). In this regard, India appreciated the active participation of the Philippines in all three VOGSS convened to date;
10. The two countries express their determination to forge ahead in this strategic partnership, true to the fundamental and lasting spirit of the Treaty of Friendship between the Government of India and the Government of the Philippines of 11 July 1952.