Prime Minister's Office
Declaration on the Establishment of a Strategic Partnership between the Government of the Republic of India and the Government of the Republic of the Philippines
05 AUG 2025 5:23PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of India, H.E. Shri Narendra Modi, the President of the Republic of the Philippines, H.E. Mr. Ferdinand R. Marcos Jr. paid a State Visit to India on 4-8 August 2025. President Marcos was accompanied by the First Lady, Mme. Louise Araneta Marcos and a high-level official delegation including several Cabinet Ministers of the Philippines and a high-level business delegation.
2. On 5 August 2025, President Marcos was accorded a ceremonial reception at the forecourt of the Rashtrapati Bhavan and he visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between Prime Minister Modi and President Marcos. Thereafter, the leaders witnessed the exchange of bilateral documents. President Marcos attended the luncheon hosted by Prime Minister Modi. Engagements of President Marcos include a call on President of India, H.E. Smt Droupadi Murmu, followed by a banquet hosted in his honor. External Affairs Minister of India, Dr. S. Jaishankar called on President Marcos. President Marcos would also be visiting Bengaluru.
3. Prime Minister Modi and President Marcos,
(a) CELEBRATING the seventy-fifth anniversary of the establishment of India-Philippines diplomatic relations;
(b) ACKNOWLEDGING the long-standing friendship between the India and Philippines based on mutual respect, trust, civilisational contacts, shared values and culture;
(c) DRAWING upon their rich and fruitful tradition of cooperation in various fields since the establishment of diplomatic relations in 1949;
(d) EMPHASIZING the fundamental importance of the Treaty of Friendship signed on 11 July 1952, the Memorandum of Understanding on Policy Consultation Talks signed on 28 November 2000, the Agreement on the Establishment of a Joint Commission on Bilateral Cooperation signed on 5 October 2007, and the Declaration on the Framework of Bilateral Cooperation signed on 5 October 2007 between the two countries;
(e) PROCEEDING from a desire to further strengthen the historical ties between the two countries;
(f) CONVINCED that the further comprehensive development of their bilateral ties would promote progress and prosperity in both countries and the region as a whole;
(g) SEEKING to impart a qualitative and strategic new dimension and long-term commitment to the bilateral partnership and to actively develop cooperation in political, defence and security, the maritime domain, science and technology, climate change, space cooperation, trade and investment, industry collaboration, connectivity, health and pharmaceuticals, agriculture, digital technologies, emerging technologies, development cooperation, culture, creative industries, tourism, people-to-people exchanges and other fields in the years ahead;
(h) REAFFIRMING their shared interest in a free, open, transparent, rules-based, inclusive, prosperous and resilient Indo-Pacific region and reiterating their strong support for ASEAN Centrality;
Hereby DECLARE:
4. The establishment of a Strategic Partnership between India and the Philippines;
5. The Strategic Partnership marks a new chapter towards realising the full potential for bilateral, regional and international cooperation between the two countries;
6. The Strategic Partnership is based on a mutual commitment to strengthen bilateral relations for the continuing peace, stability and prosperity of the two countries and the broader region, and serves as a foundation for the two countries to chart a future-oriented mutually-beneficial cooperation;
7. The India-Philippines Strategic Partnership is guided by the Plan of Action (2025-2029) adopted by the two countries on 5 August 2025;
8. With the objective of imparting greater dynamism to the India-Philippines partnership, the two leaders agreed to the following:
9. (a) POLITICAL COOPERATION
• Strengthening political engagement through regular high-level exchanges and dialogue on bilateral, plurilateral and multilateral issues of mutual interest, including through the convening of the Joint Commission on Bilateral Cooperation (JCBC), Policy Consultation Talks and Strategic Dialogue;
• Fostering greater cooperation across various sectors and levels, through effective operationalisation of existing Agreements and MoUs and early finalization of Agreements and MoUs under negotiation;
• Intensifying dialogue through the various bilateral institutional mechanisms, including the Joint Working Groups (JWGs) on Trade and Investment, Counter-terrorism, Tourism, Health and Medicine, Agriculture and Financial Technology;
• Encouraging interaction between the legislatures of the two countries, particularly exchanges between young leaders of both countries, to further strengthen mutual understanding;
(b) DEFENCE, SECURITY AND MARITIME COOPERATION
• Acknowledging the progress made under the Agreement on Defence Cooperation signed between India and the Philippines on 4 February 2006;
• Facilitating the regular convening of institutional mechanisms including the Joint Defence Cooperation Committee (JDCC) and Joint Defence Industry and Logistics Committee (JDILC) for dialogue on defence cooperation, with emphasis on defence industrial collaboration, defence technology, research, training, exchanges, and capacity building;
• Institutionalising military training activities between the two countries and Service-to-Service interactions, with increased focus on tri-service cooperation;
• Recognizing the vital role of the seas and oceans in achieving development needs of the two countries, rights and freedoms as coastal states, developing economies, and maritime nations of the Indo-Pacific region;
• Institutionalizing engagements on maritime issues and commending the deepening maritime cooperation between India and the Philippines, including by the annual India-Philippines Maritime Dialogue which was first held in Manila on 11-13 December 2024, and looking forward to India’s hosting of the next dialogue as a way to maintain the positive momentum of maritime engagement;
• Exchanging views on global and regional maritime challenges, sharing best practices on deepening maritime cooperation, and promoting coordination and expertise between maritime authorities and law enforcement agencies and marine science and research institutions on the peaceful, sustainable and equitable use of the oceans, seas, and marine resources;
• Sharing of best practices, intelligence, technical support, subject matter expert (SME) exchanges, workshops and industrial assistance through and between appropriate agencies of both Governments;
• Enhancing cooperation in the area of maritime security including through collaborative efforts for enhanced maritime domain awareness (MDA), cooperation in ship-building, maritime connectivity, coastal surveillance, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), pollution control and search and rescue (SAR) between Navies and Coast Guards;
• Collaborating and cooperating in co-development and co-production of defence equipment, to achieve the goal of self-reliance in defence production, and encouraging investments and joint initiatives in the establishment of defence R&D, and supply chain ecosystem;
• Expanding cooperation in the field of hydrography, including improvement of hydrographic infrastructure and joint oceanographic research surveys to ensure safe and efficient navigation contributing to the overall maritime security of the region;
• Striving for participation in multilateral exercises including in the ASEAN-India Maritime Exercise and Exercise MILAN, and the Philippines’ Maritime Cooperative Activities (MCAs);
• Fostering greater security cooperation through regular dialogues, engagements and exchanges of best practice on UN peacekeeping operations (PKO), supply chain management, military medicine, global and regional security environment, traditional and non-traditional security concerns such as maritime security, and cyber security and critical technology issues, as well as the protection of critical information infrastructure, and security-related concerns on economic matters;
• Strengthening joint efforts, including through regular convening of the Joint Working Group on Counter-terrorism, in (i) combating terrorism, violent extremism, radicalization, transnational organised crimes including trafficking in narcotics and weapons, human trafficking, cyber-crimes, cyber-threats from new and emerging technologies, misuse of the internet for terrorism purposes, terror financing, international economic crimes, proliferation financing, money laundering; (ii) facilitating the sharing of information and best practices, capacity building, co-operation in multilateral fora on counter-terrorism; and (iii) promoting zero tolerance towards terrorism;
• Deepening cooperation in cyber domain, including through policy dialogue, capacity building, sharing of best practices and exchanges of expertise on digital public infrastructure, financial technology, digital economy, artificial intelligence, digital forensics and Computer Emergency Response Team (CERT) cooperation, protection of critical information infrastructure and capacity building on digital skills;
(c) ECONOMIC, TRADE AND INVESTMENT COOPERATION
• Promoting business and commercial linkages as a key driver of the India-Philippines partnership and to this end, working towards strengthening bilateral trade and investment cooperation, and unlocking greater economic opportunities;
• Welcoming the steady increase in bilateral trade, which reached approximately US$ 3.3 billion in 2024-25 and sustaining such growth, leveraging complementarities, and expanding the basket of goods and services traded;
• Striving for expeditious conclusion of the negotiations of the Preferential Trade Agreement (PTA) between India and the Philippines for further promotion of mutual trade. Both sides to promote further collaboration to facilitate two-way investments;
• Convening regular meetings and exchanges between the senior officials from the respective counterpart ministries on both sides, including under existing mechanisms, to promote trade and investment, facilitate early resolution of market access issues, foster greater integration with global supply chains and lay a robust foundation for new areas of collaboration, especially in renewable energy, critical minerals, electric vehicles, digital technologies and Artificial Intelligence, robotics, ICT, biotechnology, creative industry and startups, construction and infrastructure, iron and steel, shipbuilding and ship repair, agriculture, and tourism;
• Fostering partnerships in infrastructure development and in implementation of connectivity and transport projects;
• Facilitating Joint Customs Cooperation Committee meetings for improved trade facilitation through simplified customs procedures;
• Encouraging businesses and industry representatives to explore opportunities offered by both countries through the exchange of business delegations, greater B2B contacts, trade fairs and business conclaves, among others;
• Promoting greater cooperation and coordination between the Governments of the two countries as well as among their international and financial bodies for enhancing international and regional trade;
• Expediting the review of ASEAN-India Trade in Goods Agreement (AITIGA) towards making it more effective, user-friendly, simple and trade facilitative for businesses;
• Enhancing collaboration in healthcare and pharmaceuticals sectors, in accordance with relevant laws and regulations in each country, to support better health outcomes and reinforce health systems through capacity building, knowledge sharing, and joint research initiatives;
• Enhancing cooperation in the field of Ayurveda and Traditional Medicine, including through training and exchange of experts;
• Supporting the Philippines’ local developmental priorities, through the implementation of Quick Impact Projects (QIPs) under the Indian grant assistance.
(d) SCIENCE & TECHNOLOGY COOPERATION
• Enhancing Science, Technology, and Innovation (STI) cooperation through joint research and development, exchange of STI information and scientists, and capacity building activities in mutually agreed priority areas, including under the Programme of Cooperation in the Fields of Science and Technology for the period 2025-28 between the Indian Department of Science and Technology and the Philippine Department of Science and Technology;
• Fostering cooperation in the peaceful uses of outer space, including space science and technology applications, and welcoming the role of academia, research and development, industry, and innovation;
• Furthering cooperation in peaceful uses of nuclear energy;
• Strengthening cooperation in the field of Information and Communication Technology including information sharing and exchange of best practices on Edu-tech and Med-tech;
• Expanding cooperation in the field of agriculture, including in rice production, agri-research and strengthening partnership in the development of sustainable fishing and aquaculture;
(e) CONNECTIVITY
• Enhancing all modes of connectivity between India and the Philippines, including physical, digital and financial linkages;
• Strengthening collaboration in e-governance, financial inclusion, and Digital Public Infrastructure, while ensuring cybersecurity and privacy considerations;
• Enhancing regional maritime connectivity, including through greater port-to-port connections;
• Working towards enhanced air connectivity between the countries, through establishment of direct air connectivity. In this regard, both leaders welcomed the scheduled direct flights between the two capitals in the coming months;
(f) CONSULAR COOPERATION
• Facilitating greater people-to-people exchanges. In this regard, the two leaders welcomed the grant of visa-free privileges to Indian tourists by the Philippines, and the extension of gratis e-tourist visa for Filipino nationals by India;
• Regular convening of the Joint Consular Consultation Meeting;
(g) MUTUAL LEGAL AND JUDICIAL COOPERATION
• Welcoming the conclusion of the Mutual Legal Assistance Treaty on Criminal Matters and the Treaty on Transfer of Sentenced Persons;
(h) CULTURE, TOURISM AND PEOPLE TO PEOPLE EXCHANGES
• Further strengthening people-to-people ties and cultural connections, exchanges and collaborations between the two countries through enhanced interactions, including under the expanded Cultural Exchange Programme;
• Fostering greater cultural exchange through participation in scholarship courses offered by the Indian Council of Cultural Relations;
• Encouraging exchanges and dialogue between tourist organisations, tourism professionals and the hospitality sector in both countries, in addition to the regular convening of the Joint Working Group on Tourism;
• Facilitating student and media exchanges and promote engagements between think tanks and academic institutions;
• Enhancing India-Philippines training and capacity building cooperation, including under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme;
(i) REGIONAL, MULTILATERAL AND INTERNATIONAL
• Cooperating closely in multilateral and regional forums, including in the United Nations and its specialized agencies, on global issues of mutual concern and interest, such as rule of law in the global commons, counter-terrorism, climate change and sustainable development. Actively supporting the reform and expansion of the United Nations Security Council, both in permanent and non-permanent categories of membership, through text-based negotiations;
• Reaffirming shared commitment to free, open, transparent and rules-based trading system, both countries underscored the need to work together under bilateral, regional, and multilateral platforms to strengthen supply chains, promote trade facilitation, and ensure that trade contributes to their economic development;
• Calling for concerted global efforts to address climate change based on best available science and best available technologies, through global initiatives like the International Solar Alliance, the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, the Global-Biofuels Alliance, and Mission-Lifestyle for Environment (LiFE);
• Exploring cooperation under the aegis of the Board of the Fund for Responding to Loss and Damage, which is headquartered in the Philippines;
• Commending conservation efforts like through the International Big Cat Alliance;
• Reaffirming full respect and adherence to international law, particularly on the rights and obligations of States under the 1982 UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and its dispute settlement mechanisms, including on the geographic and substantive limits of maritime entitlements, the duty to protect and preserve the marine environment, as well as reaffirming the freedom of navigation and overflight, and the importance of unimpeded commerce based on the principles of international law, as reflected notably in UNCLOS;
• Underscoring that the final and binding 2016 Arbitral Award on the South China Sea is a significant milestone and the basis for peacefully resolving disputes in accordance with international law;
• Expressing concern for the situation in the South China Sea particularly with regard to coercive and aggressive actions that impact on regional peace and stability, and calling on relevant parties to exercise self- restraint and commit to peaceful and constructive means to resolve and manage disputes;
• Supporting the deepening and expansion of engagement and cooperation under the ASEAN framework, including through regular summit-level interactions, to jointly strengthen the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership. The Philippines appreciated India’s continued commitment to ASEAN Centrality and active participation and cooperation in ASEAN-led mechanisms in the evolving regional architecture;
• Exploring cooperation under the ASEAN-India Joint Statement on Cooperation on the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for peace, stability and prosperity in the region, through enhanced cooperation between the AOIP and the Indo-Pacific Oceans Initiative;
• Continuing cooperation in multilateral forums on matters pertaining to the Global South, including through the Voice of the Global South Summit (VOGSS). In this regard, India appreciated the active participation of the Philippines in all three VOGSS convened to date;
10. The two countries express their determination to forge ahead in this strategic partnership, true to the fundamental and lasting spirit of the Treaty of Friendship between the Government of India and the Government of the Philippines of 11 July 1952.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু ফিলিপিনছ চৰকাৰৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ ঘোষণা-পত্ৰ
05 AUG 2025 5:23PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণক্ৰমে ফিলিপাইনছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰীযুত ফাৰ্ডিনাণ্ড আৰ মাৰ্কছ জুনিয়ৰে ৪-৮ আগষ্ট, ২০২৫ চনৰলৈ ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আহিছে।ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছৰ সৈতে তেওঁৰ পত্নী মেডাম লুইজ আৰানেটা মাৰ্কছ আৰু ফিলিপাইনছৰ কেইবাগৰাকীও কেবিনেট মন্ত্ৰীকে ধৰি এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ চৰকাৰী প্ৰতিনিধি আৰু ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলো আহিছে।
২। ২০২৫ চনৰ ৫ আগষ্টত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনৰ সন্মুখ ভাগত ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছক আনুষ্ঠানিকভাৱে আদৰণি জনোৱা হয় আৰু মহাত্মা গান্ধীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ ৰাজঘাটলৈ যায়। ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াৰ পিছতে দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক নথি-পত্ৰৰ বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আয়োজন কৰা দুপৰীয়াৰ আহাৰ গ্ৰহণ কৰে ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছে। ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছৰ বৈঠকৰ ভিতৰত আছে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক সাক্ষাৎ আৰু তাৰ পিছত তেওঁৰ সন্মানাৰ্থে ভোজ আয়োজন কৰে। ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড° এছ জয়শংকৰে ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছক সাক্ষাৎ কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছে বেংগালুৰুও ভ্ৰমণ কৰিব।
৩) প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি মাৰ্কছ,
(ক) ভাৰত-ফিলিপাইনছৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ পয়সত্তৰ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন;
(খ) ভাৰত আৰু ফিলিপাইনছৰ মাজত পাৰস্পৰিক সন্মান, বিশ্বাস, সভ্যতামূলক যোগাযোগ, মিলিত মূল্যবোধ আৰু সংস্কৃতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বক স্বীকৃতি দিয়া;
(গ) ১৯৪৯ চনত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ পিছৰে পৰা তেওঁলোকৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ চহকী আৰু ফলপ্ৰসূ পৰম্পৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰা;
(ঘ) ১৯৫২ চনৰ ১১ জুলাইত দুয়োখন দেশৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বন্ধুত্ব চুক্তি, ২০০০ চনৰ ২৮ নৱেম্বৰত স্বাক্ষৰিত নীতি পৰামৰ্শমূলক আলোচনাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি, ২০০৭ চনৰ ৫ অক্টোবৰত স্বাক্ষৰিত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ যুটীয়া আয়োগ গঠনৰ চুক্তি আৰু স্বাক্ষৰিত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ কাঠামোৰ ঘোষণাৰ মৌলিক গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হয়।
(ঙ) দুয়োখন দেশৰ মাজত ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী;
(চ) তেওঁলোকৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ অধিক ব্যাপক উন্নয়নে দুয়োখন দেশ আৰু সামগ্ৰিকভাৱে অঞ্চলটোৰ প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ ঘটাব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰা;
(ছ) দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি গুণগত আৰু কৌশলগত নতুন মাত্ৰা আৰু দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰা আৰু ৰাজনৈতিক, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, মহাকাশ সহযোগিতা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, উদ্যোগ সহযোগিতা, পৰিবহণ সংযোগ, স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা, কৃষি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, উন্নয়ন সহযোগিতা, সংস্কৃতি, সৃষ্টিশীল উদ্যোগ, অনাগত বছৰবোৰত পৰ্যটন, মানুহৰ মাজত যোগাযোগ আৰু অন্যান্য ক্ষেত্ৰ;
(জ) মুক্ত, মুকলি, স্বচ্ছ, নিয়মভিত্তিক, সৰ্বাংগীন, সমৃদ্ধিশালী আৰু শক্তিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা স্বাৰ্থ পুনৰ দৃঢ় কৰা আৰু আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ শক্তিশালী সমৰ্থন পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰা;
ইয়াৰ দ্বাৰা ঘোষণা কৰা হ'ব:
৪। ভাৰত আৰু ফিলিপাইনছৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপন;
৫। এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে;
৬। এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব দুয়োখন দেশ আৰু বহল অঞ্চলৰ অবিৰত শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পাৰস্পৰিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি দুয়োখন দেশৰ বাবে ভৱিষ্যতমুখী পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী সহযোগিতাৰ কাঠামো হিচাপে কাম কৰে;
৭। ভাৰত-ফিলিপাইনছ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব ২০২৫ চনৰ ৫ আগষ্টত দুয়োখন দেশে গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্য পৰিকল্পনা (২০২৫-২০২৯)ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়;
৮। ভাৰত-ফিলিপাইনছৰ অংশীদাৰিত্বক অধিক গতিশীলতা প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে দুয়োগৰাকী নেতাই তলত উল্লেখ কৰা বিষয়সমূহৰ ওপৰত একমত প্ৰকাশ কৰে।
৯। (ক) ৰাজনৈতিক সহযোগিতা
• দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ যুটীয়া আয়োগ (জেচিবিচি), নীতি পৰামৰ্শ আলোচনা আৰু কৌশলগত আলোচনাকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপাক্ষিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়াকৈ উচ্চ পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনাৰ জৰিয়তে ৰাজনৈতিক সংযোগ শক্তিশালী কৰা;
• বৰ্তমানৰ চুক্তি আৰু বুজাবুজি চুক্তিসমূহৰ ফলপ্ৰসূ কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু আলোচনাৰ অধীনত থকা চুক্তি আৰু বুজাবুজি চুক্তিসমূহ আগতীয়াকৈ চূড়ান্ত কৰাৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আৰু পৰ্যায়ত অধিক সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা;
• বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, পৰ্যটন, স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা, কৃষি আৰু বিত্তীয় প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত যৌথ কৰ্মীগোট (জেডব্লিউজি)কে ধৰি বিভিন্ন দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে আলোচনা তীব্ৰতৰ কৰা;
• পাৰস্পৰিক বুজাবুজি আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ দুয়োখন দেশৰ বিধায়িনী দলৰ মাজত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ, বিশেষকৈ দুয়োখন দেশৰ যুৱ নেতাৰ মাজত আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰা;
(খ) প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতা
• ২০০৬ চনৰ ৪ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰত আৰু ফিলিপাইনছৰ মাজত স্বাক্ষৰিত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা চুক্তিৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতি স্বীকাৰ কৰা;
• প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা, প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি, গৱেষণা, প্ৰশিক্ষণ, বিনিময় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি যুটীয়া প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা সমিতি (জেডিচিচি) আৰু যুটীয়া প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু লজিষ্টিক সমিতি (জেডিআইএলচি)কে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাসমূহ নিয়মীয়াকৈ অনুষ্ঠিত কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা;
• ত্ৰি-সেৱা সহযোগিতাৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দি দুয়োখন দেশৰ মাজত সামৰিক প্ৰশিক্ষণ কাৰ্য্যকলাপ আৰু সামৰিক-সামৰিক যোগাযোগক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰা;
• ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত দুয়োখন দেশৰ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তা, উপকূলীয় ৰাষ্ট্ৰ, উন্নয়নশীল অৰ্থনীতি আৰু সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে অধিকাৰ আৰু স্বাধীনতা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত সাগৰ আৰু মহাসাগৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়া;
• সামুদ্ৰিক বিষয়ত সহযোগিতা আৰু আলোচনাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰা আৰু ২০২৪ চনৰ ১১-১৩ ডিচেম্বৰত মেনিলাত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত ভাৰত-ফিলিপাইনছৰ বাৰ্ষিক সামুদ্ৰিক আলোচনাকে ধৰি ভাৰত আৰু ফিলিপাইনছৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰা আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ ইতিবাচক গতি বজাই ৰাখিবলৈ ভাৰতে পৰৱৰ্তী আলোচনাৰ আয়োজন কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী;
• বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত মতামত বিনিময়, সামুদ্ৰিক সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু সামুদ্ৰিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থা আৰু সামুদ্ৰিক বিজ্ঞান আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সাগৰ, সাগৰ আৰু সামুদ্ৰিক সম্পদৰ শান্তিপূৰ্ণ, বহনক্ষম আৰু ন্যায্য ব্যৱহাৰৰ ওপৰত সমন্বয় আৰু বিশেষজ্ঞতাক প্ৰসাৰ কৰা;
• দুয়োখন চৰকাৰৰ উপযুক্ত সংস্থাৰ জৰিয়তে আৰু মাজত উত্তম পদ্ধতি, চোৰাংচোৱা, কাৰিকৰী সহায়, বিষয় বিশেষজ্ঞ (এছএমই) বিনিময়, কৰ্মশালা আৰু ঔদ্যোগিক সহায়ৰ আদান-প্ৰদান;
• বৰ্ধিত সামুদ্ৰিক ডমেইন সজাগতা (এমডিএ), জাহাজ নিৰ্মাণ, সামুদ্ৰিক সংযোগ, উপকূলীয় চোৱাচিতা, মানৱীয় সাহায্য আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য (এইচএডিআৰ), প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰত সহযোগিতা (এছএআৰ)ৰ বাবে নৌসেনা আৰু উপকূল প্ৰহৰীৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা;
• প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদনত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ সহ-বিকাশ আৰু সহ-উৎপাদনত সহযোগিতা কৰা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অনুসন্ধান আৰু বিকাশ আৰু যোগান শৃংখলৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ আৰু যৌথ পদক্ষেপক উৎসাহিত কৰা;
• জলবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰা, জলচিত্ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতি আৰু যৌথ সাগৰীয় গৱেষণা জৰীপৰ জৰিয়তে, যাতে অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগোৱা নিৰাপদ আৰু কাৰ্যক্ষম নৌ পৰিবহণ নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়;
• আছিয়ান-ভাৰত সামুদ্ৰিক অনুশীলন আৰু অনুশীলন মিলান আৰু ফিলিপাইনছৰ সামুদ্ৰিক সমবায় কাৰ্য্যকলাপ (এমচিএ)কে ধৰি বহুপক্ষীয় অনুশীলনত অংশগ্ৰহণৰ বাবে চেষ্টা কৰা;
• ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা অভিযান (পিকেঅ’), যোগান শৃংখল ব্যৱস্থাপনা, সামৰিক চিকিৎসা, বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক নিৰাপত্তা পৰিৱেশ, পৰম্পৰাগত আৰু অগতানুগতিক নিৰাপত্তা উদ্বেগ যেনে সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু জটিল প্ৰযুক্তিৰ বিষয়সমূহৰ লগতে জটিল তথ্যৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুৰক্ষা, আৰু অৰ্থনৈতিক বিষয়সমূহকে ধৰি নিৰাপত্তাজনিত উদ্বেগসমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়া আলোচনা, নিয়োজিত আৰু উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ বিনিময়ৰ জৰিয়তে অধিক সুৰক্ষা সহযোগিতাক প্ৰসাৰ কৰা;
• সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী যৌথ কৰ্মীগোটৰ নিয়মীয়া বৈঠকৰ জৰিয়তে (i) সন্ত্ৰাসবাদ, হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ, ড্ৰাগছ আৰু অস্ত্ৰ সৰবৰাহকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধ, মানৱ সৰবৰাহ, চাইবাৰ অপৰাধ, নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ পৰা চাইবাৰ ভাবুকি, সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যত ইণ্টাৰনেটৰ অপব্যৱহাৰ, সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ যৌথ প্ৰচেষ্টাসমূহ শক্তিশালী কৰা অৰ্থনৈতিক অপৰাধ, প্ৰসাৰণৰ বিত্তীয় সাহায্য, ধন সৰবৰাহ; (ii) সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, সামৰ্থ্য বিকাশ, বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতা আৰু (iii) সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাক প্ৰসাৰিত কৰা;
• নীতি আলোচনা, সামৰ্থ্য বিকাশ, উত্তম পদ্ধতিৰ ভাগ-বতৰা আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, বিত্তীয় প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডিজিটেল ফৰেনছিক আৰু কম্পিউটাৰ জৰুৰীকালীন সঁহাৰি দল (চিইআৰটি) সহযোগিতা, জটিল তথ্যৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুৰক্ষা আৰু ডিজিটেল দক্ষতাৰ ওপৰত সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে সহযোগিতা গভীৰ কৰা;
(গ) অৰ্থনৈতিক, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতা
• ভাৰত-ফিলিপাইনছৰ অংশীদাৰিত্বৰ মূল চালক হিচাপে ব্যৱসায়িক আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্কক প্ৰসাৰ কৰা আৰু ইয়াৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু অধিক অৰ্থনৈতিক সুযোগ মুকলি কৰাৰ দিশত কাম কৰা;
• ২০২৪-২৫ চনত প্ৰায় ৩.৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ হ’বলগীয়া দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ অবিৰত বৃদ্ধিক আদৰণি জনোৱা আৰু এই বৃদ্ধি বজাই ৰাখিবলৈ, পৰিপূৰকতাৰ সুবিধা ল’বলৈ আৰু ব্যৱসায় কৰা সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা;
• পাৰস্পৰিক বাণিজ্যক আৰু অধিক উন্নীত কৰিবলৈ ভাৰত আৰু ফিলিপাইনছৰ মাজত পছন্দৰ বাণিজ্য চুক্তি (পিটিএ)ৰ আলোচনা আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰিব বিচৰা। দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে দুয়োপক্ষই অধিক সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ ঘটাব;
• বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, বজাৰ প্ৰৱেশৰ সমস্যাসমূহৰ আগতীয়া সমাধানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ, বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ সৈতে উন্নত সংহতিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু বিশেষকৈ নবীকৰণযোগ্য শক্তি, জটিল খনিজ, বৈদ্যুতিক বাহন, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, জটিল খনিজ, বৈদ্যুতিক বাহন, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৰবটিক্স, আইচিটি, জৈৱ প্ৰযুক্তি, সৃষ্টিশীল উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপ, নিৰ্মাণ আৰু আন্তঃগাঁথনি, লোহা আৰু তীখা, জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ মেৰামতি, কৃষি আৰু পৰ্যটন;
• আন্তঃগাঁথনি আৰু পৰিবহণ সংযোগৰ বিকাশ আৰু পৰিবহণ প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব প্ৰসাৰ কৰা;
• সৰলীকৃত শুল্ক পদ্ধতিৰ জৰিয়তে উন্নত বাণিজ্য সুবিধাৰ বাবে যুটীয়া শুল্ক সহযোগিতা সমিতিৰ বৈঠকৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা;
• ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধি দলৰ বিনিময়, বৰ্ধিত বি টু বি যোগাযোগ, বাণিজ্য মেলা আৰু ব্যৱসায়িক সন্মিলন আদিৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশে আগবঢ়োৱা সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ ব্যৱসায়ী আৰু উদ্যোগ প্ৰতিনিধিসকলক উৎসাহিত কৰা;
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আঞ্চলিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ চৰকাৰৰ লগতে তেওঁলোকৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিত্তীয় সংস্থাসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ক প্ৰসাৰ কৰা;
• ব্যৱসায়ৰ বাবে আছিয়ান-ভাৰত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্য চুক্তি (AITIGA)ৰ পৰ্যালোচনা ক্ষিপ্ৰ কৰা যাতে ইয়াক অধিক ফলপ্ৰসূ, ব্যৱহাৰকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ, সহজ আৰু বাণিজ্য-সুবিধাজনক কৰি তোলা হয়;
• স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ঔষধ খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা, প্ৰতিখন দেশৰ প্ৰাসংগিক আইন আৰু নিয়ম অনুসৰি, উন্নত স্বাস্থ্য ফলাফলক সমৰ্থন কৰা আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ, জ্ঞান বিনিময় আৰু যৌথ গৱেষণা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা;
• বিশেষজ্ঞৰ প্ৰশিক্ষণ আৰু আদান-প্ৰদানকে ধৰি আয়ুৰ্বেদ আৰু পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা;
• ভাৰতীয় অনুদান সাহায্যৰ অধীনত দ্ৰুত প্ৰভাৱ প্ৰকল্প (কিউআইপি) ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে, ফিলিপাইনছৰ স্থানীয় উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সহায় কৰা।
(ঘ) বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সহযোগিতা
• ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ আৰু ফিলিপাইনছৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ মাজত ২০২৫-২৮ চনৰ বাবে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ কাৰ্যসূচীৰ অধীনতকে ধৰি পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত যৌথ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, অনুসন্ধান আৰু প্ৰযুক্তিৰ তথ্য আৰু বিজ্ঞানীৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন (এছটিআই) সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা;
• মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগকে ধৰি মহাকাশৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰত সহযোগিতা প্ৰসাৰ কৰা আৰু শিক্ষা, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱনৰ ভূমিকাক আদৰণি জনোৱা;
• পাৰমাণৱিক শক্তিৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়া;
• তথ্য আৰু যোগাযোগ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, তথ্য বিনিময় আৰু ইডা-প্ৰযুক্তি আৰু মেডিকা-প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময়কে ধৰি;
• ধান উৎপাদন, কৃষি গৱেষণাকে ধৰি কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু বহনক্ষম মীন আৰু জলজ কৃষিৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা;
(ঙ) সংযোগ ক্ষমতা
• ভাৰত আৰু ফিলিপিনছৰ মাজত ভৌতিক, ডিজিটেল আৰু বিত্তীয় সংযোগকে ধৰি সংযোগৰ সকলো চেনেল বৃদ্ধি কৰা;
• ই-গভৰ্নেন্স, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা, একে সময়তে চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু গোপনীয়তাৰ চিন্তা নিশ্চিত কৰা;
• বন্দৰৰ পৰা বন্দৰলৈ সংযোগ উন্নত কৰাকে ধৰি আঞ্চলিক সামুদ্ৰিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰা;
• প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱাৰ সংযোগ স্থাপন কৰি দুয়োখন দেশৰ মাজত বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ দিশত কাম কৰা। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই পৰৱৰ্তী মাহবোৰত দুয়োখন ৰাজধানীৰ মাজত নিৰ্ধাৰিত প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱাক আদৰণি জনায়;
(চ) বাণিজ্য দূতাবাস সহযোগিতা
• জনসাধাৰণৰ আগমন সুগম কৰা। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই ফিলিপিনছৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় পৰ্যটকসকলক ভিছামুক্ত বিশেষাধিকাৰ প্ৰদান আৰু ভাৰতে ফিলিপিনছৰ নাগৰিকসকলক বিনামূলীয়া ই-পৰ্যটন ভিছা প্ৰদান কৰাটো আদৰণি জনায়;
• যৌথ বাণিজ্যিক পৰামৰ্শ নিয়মীয়াকৈ অনুষ্ঠিত কৰা;
(ছ) পাৰস্পৰিক আইনী আৰু ন্যায়িক সহযোগিতা
• অপৰাধমূলক বিষয়ৰ ওপৰত পাৰস্পৰিক আইনী সহায় চুক্তি আৰু শাস্তিপ্ৰাপ্ত ব্যক্তিৰ বদলিৰ সন্ধিৰ সমাপ্তিক আদৰণি জনায়;
(জ) সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত আদান-প্ৰদান
• সম্প্ৰসাৰিত সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ অধীনত বৰ্ধিত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক, সাংস্কৃতিক সংযোগ, আদান-প্ৰদান আৰু সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা;
• ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক পৰিষদে পৰিচালনা কৰা বৃত্তি পাঠ্যক্ৰমত অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে বহল সাংস্কৃতিক বিনিময়ক প্ৰসাৰ কৰা;
• পৰ্যটন সংস্থা, পৰ্যটন পেছাদাৰী আৰু দুয়োখন দেশৰ আতিথ্য খণ্ডৰ মাজত আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনাক উৎসাহিত কৰা, তদুপৰি পৰ্যটনৰ যৌথ কৰ্মীগোটৰ নিয়মীয়া বৈঠক;
• ছাত্ৰ আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু থিংক টেংক আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত সংযোগ প্ৰসাৰ কৰা;
• ভাৰতীয় কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা (আইটিইচি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ভাৰত-ফিলিপিনছ প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা;
(ঝ) আঞ্চলিক, বহুপক্ষীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়
• ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু ইয়াৰ বিশেষ সংস্থাসমূহকে ধৰি বহুপক্ষীয় আৰু আঞ্চলিক মঞ্চসমূহত পাৰস্পৰিক চিন্তা আৰু আগ্ৰহৰ বৈশ্বিক বিষয় যেনে-বিশ্বজনীন কমনছত আইনৰ শাসন, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ওপৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সদস্যপদৰ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীতে সংস্কাৰ আৰু সম্প্ৰসাৰণক পাঠ্যভিত্তিক আলোচনাৰ জৰিয়তে সক্ৰিয়ভাৱে সমৰ্থন কৰা;
• মুক্ত, মুকলি, স্বচ্ছ আৰু নিয়মভিত্তিক বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি মিলিত দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰি দুয়োখন দেশে যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, বাণিজ্যৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে আৰু বাণিজ্যই যাতে তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত অৰিহণা যোগায় তাৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক, আঞ্চলিক আৰু বহুপক্ষীয় মঞ্চৰ অধীনত একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে;
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট, দুৰ্যোগ সুস্থিৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মৈত্ৰী, গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ ক’লিচন আৰু পৰিৱেশৰ বাবে মিছন-লাইফষ্টাইল (লাইফ) আদি বৈশ্বিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তেও উপলব্ধ উত্তম বিজ্ঞান আৰু উপলব্ধ উত্তম প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ একত্ৰিত বিশ্বব্যাপী প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনোৱা;
• ফিলিপিনছত মুখ্য কাৰ্যালয় থকা লোকচান আৰু ক্ষতি সঁহাৰি পুঁজিৰ ব’ৰ্ডৰ তত্বাৱধানত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাসমূহ অন্বেষণ কৰা;
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্সৰ জৰিয়তে সংৰক্ষণ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰা;
• আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সন্মান আৰু আনুগত্য, বিশেষকৈ ১৯৮২ চনৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সন্ধি (UNCLOS)ৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অধিকাৰ আৰু বাধ্যবাধকতা আৰু ইয়াৰ বিবাদ নিষ্পত্তি ব্যৱস্থা, সামুদ্ৰিক অধিকাৰৰ ভৌগোলিক আৰু বস্তুনিষ্ঠ সীমা, সামুদ্ৰিক পৰিৱেশ সুৰক্ষিত আৰু সংৰক্ষণৰ কৰ্তব্য, লগতে জাহাজ চলোৱা আৰু উৰণৰ স্বাধীনতা আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন বাণিজ্যৰ গুৰুত্ব আদিৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সন্মান আৰু আনুগত্য পুনৰ দৃঢ় কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, যিটো বিশেষকৈ ইউএনচিএলঅ’এছত প্ৰতিফলিত হৈছে;
• দক্ষিণ চীন সাগৰৰ ওপৰত ২০১৬ চনৰ চূড়ান্ত আৰু বাধ্যতামূলক সালিসী ৰায়দানটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি শান্তিপূৰ্ণভাৱে বিবাদ নিষ্পত্তিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি আৰু ভিত্তি বুলি জোৰ দিয়ে;
• দক্ষিণ চীন সাগৰৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি, বিশেষকৈ আঞ্চলিক শান্তি আৰু সুস্থিৰতাক প্ৰভাৱিত কৰা জোৰ-জবৰদস্তি আৰু আক্ৰমণাত্মক কাৰ্য্যৰ সন্দৰ্ভত, সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহক আত্মসংযম প্ৰয়োগ কৰিবলৈ আৰু বিবাদ সমাধান আৰু পৰিচালনাৰ শান্তিপূৰ্ণ আৰু গঠনমূলক উপায়ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিবলৈ আহ্বান জনায়;
• আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক যৌথভাৱে শক্তিশালী কৰিবলৈ নিয়মীয়া শীৰ্ষ সন্মিলন পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ জৰিয়তেকে ধৰি আছিয়ান কাঠামোৰ অধীনত নিয়োজিততা আৰু সহযোগিতা গভীৰ আৰু সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰা। ফিলিপিনছৰছে আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অবিৰত দায়বদ্ধতা আৰু বিকশিত আঞ্চলিক স্থাপত্যত আছিয়ান নেতৃত্বাধীন ব্যৱস্থাসমূহত ইয়াৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ আৰু সহযোগিতাৰ শলাগ লয়;
• অঞ্চলটোত শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আছিয়ান দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আছিয়ান-ভাৰত যুটীয়া সহযোগিতাৰ বিবৃতিৰ অধীনত সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰা, য’ত এঅ’আইপি আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰে;
• গ্ল’বেল ছাউথৰ ভইছ অৱ দ্য গ্ল’বেল ছাউথ ছামিট (ভিঅ’জিএছএছ)কে ধৰি গ্ল’বেল ছাউথৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ ওপৰত বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতা অব্যাহত ৰখা। এই সন্দৰ্ভত ভাৰতে এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত তিনিওটা ভিঅ’জিএছএছত ফিলিপিনছৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ শলাগ লয়;
১০। ১৯৫২ চনৰ ১১ জুলাইত ভাৰত চৰকাৰ আৰু ফিলিপিনছ চৰকাৰৰ মাজত হোৱা বন্ধুত্ব সন্ধিৰ মৌলিক আৰু চিৰস্থায়ী মনোভাৱৰ লগত খাপ খুৱাই এই কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অধিক বিকশিত কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশে নিজৰ সংকল্প প্ৰকাশ কৰিছে।