ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সংসদীয় পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ দ্বিতীয়খন বৈঠকত অধ্যক্ষতা কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীঅমিত শ্বাহৰ
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয়, সমবায় মন্ত্ৰালয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ নেতৃত্বত সমবায়সমূহক উজ্জীৱিত আৰু সফল ব্যৱসায়িক গোটলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
২ লাখ বহুমুখী সমবায় সমিতি গঠনৰ অভিলাষী লক্ষ্যৰ অধীনত এই পৰ্যন্ত ৩৫,৩৯৫খন নতুন সমবায় সমিতি গঠন কৰা হৈছে
ভূমিহীন আৰু দৰিদ্ৰ জনসাধাৰণৰ বাবে সমবায় খণ্ডই সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে
শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ জৰিয়তে অনাগত পাঁচটা বৰ্ষত সমবায় সমিতিৰ জৰিয়তে ৫০% গাখীৰ সংগ্ৰহৰ লক্ষ্যৰ দিশতো দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয়, মোডী চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ সৈতেও পৰম্পৰাগত বীজৰ বাবে চুক্তিবদ্ধ হ’ব, যাতে তেওঁলোকেও ইয়াৰ পৰা লাভৱান হ’ব পাৰে
বিগত চাৰি বছৰত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে পিএচিএছ, দুগ্ধ, মীন, সমবায় বেংক, চেনি সমবায়, আৰু প্ৰশাসন ব্যৱস্থা সুদৃঢ় কৰি তোলাৰ বাবে শতাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে সমবায় আন্দোলনক উন্নীত কৰিবলৈ নিজ নিজ ৰাজ্যৰ দুগ্ধ খণ্ড শক্তিশালী কৰিবলৈ সকলো সমিতিৰ সদস্যকে আহ্বান জনায়
05 AUG 2025 9:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত আজি সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ দ্বিতীয়খন বৈঠক নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হয়। বিশেষকৈ সমবায় খণ্ডৰ শক্তিশালীকৰণৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰা হয় এই বৈঠকত। সভাত কেন্দ্ৰীয় সমবায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত কৃষাণ পাল আৰু শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহলৰ লগতে পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ সদস্যসকল, সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
7O8W.JPG)
বৈঠকত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সহযোগিতা মন্ত্ৰালয়ে সমবায়সমূহক সজীৱ আৰু সফল ব্যৱসায়িক এককলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ কয় যে ৫ বছৰত দেশত ২ লাখ বহুমুখী সমবায় সমিতি গঠনৰ তেওঁলোকৰ অভিলাষী লক্ষ্যত এতিয়ালৈকে ৬,১৮২খন বহুমুখী প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (এমপিএচিএছ), ২৭,৫৬২খন দুগ্ধ সমবায়, আৰু ১,৬৫১খন মীন সমবায় সমিতিকে ধৰি ৩৫,৩৯৫খন নতুন সমবায় সমিতি গঠন কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায় খণ্ডই ভূমিহীন আৰু দৰিদ্ৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অজস্ৰ সমৃদ্ধিৰ পথ মুকলি কৰিব পাৰে। তেওঁ কয় যে সমবায় খণ্ড, কৃষি আৰু কৃষকৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে তিনিখন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমবায় সমিতি গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে নেশ্যনেল কোঅপাৰেটিভ অৰ্গেনিক লিমিটেডে কৃষকৰ জৈৱিক সামগ্ৰীৰ প্ৰমাণপত্ৰ, ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং আৰু বিপণন নিশ্চিত কৰে, যাতে কৃষকে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ এক ভাল মূল্য লাভ কৰিব পাৰে। তদুপৰি, তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেডে কৃষকৰ সামগ্ৰীসমূহ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰলৈ ৰপ্তানিৰ সৈতে জড়িত সকলো সুবিধা প্ৰদান কৰে, যাৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণ লাভ কৃষকৰ হাতলৈ যায়। শ্ৰী শ্বাহে আৰু কয় যে ভাৰতীয় বীজ সাহকাৰী সমিতি লিমিটেডে ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত বীজ সংৰক্ষণ, মজুতকৰণ আৰু উৎপাদনৰ দিশত কাম কৰে। কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে মোডী চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ কৃষকৰ সৈতেও পৰম্পৰাগত বীজৰ বাবে চুক্তিবদ্ধ হ’ব, যাতে তেওঁলোকো ইয়াৰ পৰা লাভৱান হ’ব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ সকলো সদস্যকে নিজ নিজ ৰাজ্যৰ দুগ্ধ খণ্ডক শক্তিশালী কৰি সমবায়সমূহক এক উত্তৰণ দিবৰ বাবে আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে বিগত চাৰি বছৰত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ), দুগ্ধ, মীন, সমবায় বেংক, চেনি সমবায় আৰু সমবায় প্ৰশাসন ব্যৱস্থাটো মজবুত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এইপৰ্যন্ত শতাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি-২০২৫ এ দেশৰ বহনক্ষম সমবায় উন্নয়নৰ বাবে এক বিস্তৃত পৰিকল্পনা বা ৰোডমেপ প্ৰদান কৰিছে। এই ৰোডমেপত তৃণমূল পৰ্যায়ত সমবায় পৰিৱেশ তন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ আঁচনি, যেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ আঁচনি (পিএমএমএছৱাই), ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন কাৰ্যসূচী (এনপিডিডি) আদিৰ সৈতে সমন্বয়য়েৰে কাম কৰাৰ পদ্ধতি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সমবায়ৰ নেতৃত্বত শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ অধীনত আগন্তুক পাঁচ বছৰত গাখীৰ ক্ৰয় ৫০% বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
বৈঠকৰ সময়ত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে বিগত চাৰি বছৰত গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপবোৰ সমিতিৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰে। মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতে, ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ আৰু নিৰীক্ষণৰ বাবে এলানি প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা যেনে আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমিতি (আইএমচি), ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ সমন্বয় সমিতি (এনএলচিচি), ৰাজ্যিক সমবায় উন্নয়ন সমিতি (এছচিডিচি), আৰু জিলা সমবায় উন্নয়ন সমিতি (ডিচিডিচি) আদি গঠন কৰা হৈছে। ডিজিটেল সংস্কাৰ, নীতি পৰিৱৰ্তন, আৰ্থিক সাহায্য আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সামৰ্থ্য বিকাশকে ধৰি প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি, দুগ্ধ, মীন, সমবায় বেংক, চেনি সমবায় আৰু প্ৰশাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বিগত চাৰি বছৰত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে শতাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।
সমবায় মন্ত্ৰালয়ে সংসদীয় আইনৰ জৰিয়তে স্থাপন কৰা ত্ৰিভুৱন সাহকাৰী বিশ্ববিদ্যালয়ক ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্বপ্ৰাপ্ত প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ঘোষণা কৰা বুলি প্ৰকাশ কৰে। এই বিশ্ববিদ্যালয়ে ভাৰতত সমবায় শিক্ষা আৰু প্ৰশিক্ষণক একত্ৰিত কৰাৰ লগতে মানকৰণ (standardize) কৰিব আৰু সমবায় খণ্ডৰ বাবে দক্ষ মানৱ সম্পদ যোগান ধৰিব। সমবায় নেতৃত্বাধীন শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ অধীনত অহা পাঁচ বছৰত গাখীৰৰ ক্ৰয় ৫০% বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ১৫,৬৯১খন নতুন দুগ্ধ সমবায় সমিতি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে আৰু বৰ্তমানৰ ১১,৮৭১ খন ডিচিএছক পূৰ্বতকৈ অধিক টনকিয়াল কৰি তোলা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন ব’ৰ্ড (এনডিডিবি) আৰু ১৫ খন ৰাজ্যৰ ২৫ টা মিল্ক ইউনিয়নে দুগ্ধ সমবায়ত জৈৱ গেছ উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে। তেওঁলোকে লগতে কয় যে সমবায় মূল্য শৃংখলত পৰিসৰ, গুণগত মান আৰু ব্ৰেণ্ডিং বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে জৈৱিক সামগ্ৰী, ৰপ্তানি আৰু বীজ খণ্ডত তিনিখন নতুন বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি স্থাপন কৰা হৈছে।
সমবায় খণ্ডক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে পৰামৰ্শদাতা সমিতিয়ে পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চলত সমবায়সমূহক বিকাশ, সমতা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ৰ যি প্ৰতিশ্ৰুতি আছিল, সেয়া অনাগত সময়তো অটুত থাকিব বুলি উল্লেখ কৰে।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs the second meeting of Parliamentary Consultative Committee of Ministry of Cooperation in New Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation says, Ministry of Cooperation is committed to transform cooperatives into vibrant and successful business units under the leadership of PM Modi
Under the ambitious target of setting up 2 lakh multipurpose cooperative societies, 35,395 new cooperative societies have been formed so far
For the landless and poor people, cooperative sector is paving the way to prosperity
Through White Revolution 2.0, rapid progress is also being made towards the goal of achieving 50% milk collection through cooperative societies in the next five years
Union Minister of Cooperation says, the Modi government will also enter into contracts with small farmers for traditional seeds so that they too can benefit from it
Over the past four years, the Ministry of Cooperation has undertaken more than 100 initiatives to strengthen PACS, dairy, fisheries, cooperative banks, sugar cooperatives, and governance systems
Union Minister of Cooperation urged all committee members to strengthen the dairy sector in their respective states to boost the cooperative movement
05 AUG 2025 9:15PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, chaired the second meeting of the Consultative Committee of the Ministry of Cooperation on the initiatives of the Ministry to strengthen the cooperative sector in New Delhi today. The meeting was attended by Union Ministers of State for Cooperation Shri Krishan Pal and Shri Murlidhar Mohol, Members of the Committee, Secretary of the Ministry of Cooperation, and senior officers of the Ministry.
7O8W.JPG)
Addressing the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Cooperation is committed to transform cooperatives into vibrant and successful business units. He said that in their ambitious target to set up 2 lakh multipurpose cooperative societies in the country in 5 years, 35,395 new cooperative societies have been formed so far, which include 6,182 are Multipurpose Primary Agricultural Credit Societies (MPACS), 27,562 are dairy and 1,651 are fisheries cooperative societies.
Shri Amit Shah said that the cooperative sector can open the way to prosperity for the landless and poor people. He said that three national level cooperative societies have been formed for the prosperity of the cooperative sector, agriculture and farmers. He said that the National Cooperative Organic Limited (NCOL) ensures the certification, branding, packaging and marketing of organic products of farmers so that farmers can get a good price for their produce. He said that the National Cooperative Export Limited (NCEL) provides all the facilities related to exporting the farmers' products to the international market, whereby the full profit goes to the farmers. Shri Shah said that the Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) works towards the conservation, storage and production of traditional seeds of India. The Union Minister of Cooperation said that the Modi government will enter into contracts with small farmers for traditional seeds so that they can also benefit out of it.
Union Minister of Cooperation asked all the members of the consultative committee to strengthen the dairy sector in their respective states to give a boost to cooperatives. He said that the Ministry of Cooperation has taken more than 100 initiatives in the last four years to strengthen Primary Agricultural Credit Societies (PACS), dairy, fisheries, cooperative banks, sugar cooperatives and cooperative governance systems. He said that the National Cooperative Policy-2025 provides a comprehensive roadmap for sustainable cooperative development in the country. This roadmap also includes coordination with Government of India schemes, such as Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), National Dairy Development Program (NPDD) and others to strengthen the cooperative ecosystem at the grassroots level. He said that efforts are being made to increase milk procurement by 50% in the next five years under the White Revolution 2.0 led by cooperatives.
During the meeting, the Ministry of Cooperation made a presentation to the Committee on various initiatives taken in the last four years. It was informed by the ministry that institutional mechanisms such as Inter-Ministerial Committee (IMC), National Level Coordination Committee (NLCC), State Cooperative Development Committees (SCDC), and District Cooperative Development Committees (DCDC) have been set up for effective implementation and monitoring. More than 100 initiatives have been taken by the Ministry of Cooperation in the last four years to strengthen PACS, dairy, fisheries, cooperative banks, sugar cooperatives and governance systems including digital reforms, policy changes, financial support and institutional capacity building.
The Ministry of Cooperation conveyed that the Tribhuvan Sahkari University, established through a Parliamentary Act, has been declared an institution of national importance. This university will integrate and standardize cooperative education and training in India and provide skilled human resources for the cooperative sector. Under the cooperative-led White Revolution 2.0, efforts are being made to increase milk procurement by 50% over the next five years. So far, 15,691 new Dairy Cooperative Societies have been registered and 11,871 existing DCSs have been strengthened. The National Dairy Development Board (NDDB) and 25 Milk Unions across 15 states have signed MoUs to establish biogas plants in dairy cooperatives. They added that three new Multi-State Cooperative Societies have been established in the sectors of organic products, exports and seeds, with the objective of enhancing scale, quality and branding in the cooperative value chain.
The Consultative Committee put forth its suggestions to further strengthen the cooperative sector. The Ministry reaffirmed its commitment to empower cooperatives as engines of growth, equality and self-reliance in rural India.