पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
भारतमा तेल र ग्यास अन्वेषणमा नयाँ उछाल: पेट्रोलियम मन्त्री हरदीप एस पुरी
2015 देखि अहिलेसम्म 172 हाइड्रोकार्बन खोज दर्ता गरिएको छ, जसमध्ये 62 अपतटीय क्षेत्रहरूमा छन्
अण्डमान बेसिन भारतको ऊर्जा अन्वेषणमा एक प्रमुख क्षेत्रको रूपमा देखा परेको छ
29 JUL 2025 3:49PM by PIB Gangtok
भारतले तेल र ग्यास अन्वेषणमा विशेष रूपमा अपतटीय क्षेत्रहरूमा, नयाँ तेजी देखिरहेको छ, जसले देशको विशाल अप्रयुक्त हाइड्रोकार्बन क्षमतालाई जोड दिन्छ। राज्यसभामा एक ताराङ्कित प्रश्नको लिखित जवाफमा केन्द्रीय पेट्रोलियम र प्राकृतिक ग्यास मन्त्री हरदीप सिंह पुरीले 2022 मा लगभग दस लाख वर्ग किलोमिटर पहिलेको ‘नो-गो’ अपतटीय क्षेत्रहरूलाई खोल्नु एक ऐतिहासिक विकास भएको बताए। यो कदमले महत्त्वपूर्ण अन्वेषण सीमाहरूलाई खोलेको छ, विशेष गरी अण्डमान-निकोबार (एएन) अपतटीय बेसिन जस्ता गहिरो पानी र सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा अनि अपतटीय गतिविधिमा हालको गतिलाई ट्रिगर गर्न महत्वपूर्ण भूमिका खेलेको छ।
2015 देखि, भारतमा कार्यरत अन्वेषण र उत्पादन (ईएण्डपी) कम्पनीहरूले 172 हाइड्रोकार्बन खोजहरूको सूचना दिएका छन्, जसमध्ये 62 अपतटीय क्षेत्रहरूमा छन्। मन्त्रीले बङ्गाल-अराकान तलछट प्रणालीभित्र अण्डमान र निकोबार बेसिनहरूको जङ्क्शनमा अवस्थित एएन बेसिनको भौगर्भिक महत्त्वलाई प्रकाश पारे। भारतीय र बर्मी प्लेटहरूको सिमानामा स्थित टेक्टोनिक सेटिङले धेरै स्ट्रेटिग्राफिक ट्राप्सको निर्माण गरेको छ, जो हाइड्रोकार्बन सञ्चयको लागि अनुकूल छ। म्यानमार र उत्तरी सुमात्रामा प्रमाणित पेट्रोलियम प्रणालीहरूसँग बेसिनको निकटताले यो भौगर्भिक प्रतिज्ञालाई अझ बढाएको छ। दक्षिण अण्डमान अपतटीय इण्डोनेसियामा महत्त्वपूर्ण ग्यास खोजहरूपछि यस क्षेत्रले नयाँ वैश्विक रुचि आकर्षित गरेको छ, जसले यस क्षेत्रभरि भौगर्भिक निरन्तरतालाई रेखाङ्कित गर्दछ।
अनुकूल भूविज्ञानले एक मजबुत आधार प्रदान गर्दछ, तर श्री पुरीले जोड दिए कि वास्तविक सफलता सरकारको रणनीतिक नीति हस्तक्षेप र नयाँ अन्वेषण दृष्टिकोणबाट आएको हो। संशोधित रणनीतिले भूकम्पीय डेटाको आक्रामक अधिग्रहण, स्ट्र्याटिग्राफिक र अन्वेषण ड्रिलिंग दुवैको शुरुआत र अन्तर्राष्ट्रिय अन्वेषण साझेदारहरूसँग बढ्दो संलग्नतालाई सक्षम बनाएको छ, जसमध्ये धेरैले नयाँ पहुँचयोग्य सीमा ब्लकहरूमा गहिरो चासो देखाएका छन्।
राष्ट्रिय तेल कम्पनीहरूले एएन बेसिनमा रहेको एउटा सहित चारवटा अपतटीय स्ट्र्याटिग्राफिक कुवा खन्ने योजना बनाएका छन्। यी वैज्ञानिक कुवाहरू भूगर्भीय मोडेलहरू परीक्षण गर्न, पेट्रोलियम प्रणालीहरूको अस्तित्व प्रमाणित गर्न र भविष्यको व्यावसायिक अन्वेषणलाई जोखिम कम गर्न मद्दत गर्न डिजाइन गरिएका छन्। यद्यपि व्यावसायिक सञ्चय अझै पुष्टि भएको छैन, यी प्रयासहरूले व्यवस्थित र ज्ञान-सञ्चालित हाइड्रोकार्बन अन्वेषणमा एक प्रमुख कदम अगाडि बढाएको छ।
एक महत्त्वपूर्ण घटनाक्रममा, ओएनजीसी र आयल इण्डिया लिमिटेड (ओआईएल) ले अण्डमान अल्ट्रा-गहिरो पानी क्षेत्रमा महत्वाकांक्षी अन्वेषण अभियान शुरु गरेका छन्। पहिलो पटक, ड्रिलिङ कार्य 5000 मिटरसम्मको गहिराइलाई लक्षित गर्दै छन्। पूर्वी अण्डमान ब्याक आर्क क्षेत्रमा कार्बोनेट प्लेमा खन्ने यस्तै एउटा वाइल्ड क्याच कुवा, एएनडीडब्ल्यू-7 ले उत्साहजनक भूगर्भीय अन्तर्दृष्टि प्रदान गरेको छ। यसमा कटिङ नमूनाहरूमा हल्का कच्चा तेल र सङ्घनित पदार्थको अंश, ट्रिप ग्यासहरूमा सी-5 नियो-पेन्टेन जस्ता भारी हाइड्रोकार्बनहरू र जलाशय गुणस्तरको संलयनको उपस्थिति समावेश छ। यी निष्कर्षहरूले पहिलो पटक, म्यानमार र उत्तरी सुमात्रामा तुलना गर्न सकिने क्षेत्रमा सक्रिय थर्मोजेनिक पेट्रोलियम प्रणालीको अस्तित्व स्थापित गर्दछ। यद्यपि व्यावसायिक भण्डारहरू स्थापना हुन बाँकी भए तापनि, यो अभियानले कार्यरत पेट्रोलियम प्रणालीको उपस्थितिलाई प्रमाणित गरेको छ र यस क्षेत्रमा केन्द्रित अन्वेषणको लागि जग बसालेको छ।
अहिलेसम्मको अन्वेषण परिणामहरूको सिंहावलोकन प्रस्तुत गर्दै मन्त्रीले जानकारी दिए अनुसार ओएनजीसीले 20 ब्लकहरूमा हाइड्रोकार्बन खोजहरू गरेको छ, जसमा अनुमानित 75 मिलियन मेट्रिक टन तेल बराबर (एमएमटीओई) को भण्डार छ। ओआईएलले आफ्नो तर्फबाट विगत चार वर्षमा सातवटा तेल र ग्यास खोजहरू गरेको छ, जसमा 9.8 मिलियन ब्यारेल तेल र 2,706.3 मिलियन मानक घन मिटर ग्यासको भण्डार अनुमान गरिएको छ।
2017 को हाइड्रोकार्बन रिसोर्स एसेस्मेन्ट स्टडी (एचआरएसएस) लाई उल्लेख गर्दै, जसले -एण्डमान तथा निकोबार द्वीप समूहको हाइड्रोकार्बन क्षमता 371 एमएणटीओई लगाएको थियो, मन्त्रीले भने अनुसार अण्डमान तथा निकोबार द्वीप समूह अपतटीय क्षेत्र सहित भारतको अनन्य आर्थिक क्षेत्रको लगभग 80,000 लाइन किलोमिटर (एलकेएम) लाई कवर गर्ने एक 2डी ब्रडब्याण्ड भूकम्पीय सर्वेक्षण 2024 मा सम्पन्न भएको थियो। यस अतिरिक्त, ओआईएलले 2021-22 मा गरिएको दीप अण्डमान अपतटीय सर्वेक्षणको क्रममा 22,555 एलकेएम 2डी भूकम्पीय डेटा प्राप्त गरेको थियो। यस तथ्याङ्कबाट धेरै आशाजनक भौगोलिक विशेषताहरू देखा परेका छन्, जुन अब ओएनजीसी र आयल इण्डियाद्वारा चलिरहेको ड्रिलिङ अभियानहरूको माध्यमद्वारा प्रमाणित गरिँदैछ।
श्री पुरीले जोड दिए अनुसार अपतटीय र सीमा अन्वेषणमा हालको गति 2014 देखि लागू गरिएका प्रगतिशील नीति सुधारहरूको शृङ्खलाको परिणाम हो। यसमा 2015 मा उत्पादन साझेदारी सम्झौता (पीएससी) व्यवस्थाबाट राजस्व साझेदारी सम्झौता (आरएससी) मोडेलमा परिवर्तन 2016 मा हाइड्रोकार्बन अन्वेषण र लाइसेन्सिङ नीति (एचईएलपी) र खुला एक्रेज लाइसेन्सिङ कार्यक्रम (ओएएलपी) को शुभारम्भ, 2017-18 मा राष्ट्रिय डेटा भण्डारको स्थापना, र 2022 मा कच्चा तेल मार्केटिङको नियमन रद्द समावेश छ। यससँगै, यी उपायहरूले सीमा अन्वेषण, स्ट्र्याटिग्राफिक ड्रिलिङ र डेटा अधिग्रहणको लागि लक्षित प्रोत्साहनहरूद्वारा समर्थित उदार, लगानीकर्ता-मैत्री अन्वेषण वातावरणलाई बढावा दिएका छन्।
यी सुधारहरूले अण्डमान-निकोबार बेसिन र अन्य गहिरो पानी क्षेत्रहरूमा हाल भइरहेको साहसिक, जोखिम-सूचित र वैज्ञानिक अन्वेषणलाई सक्षम बनाएको छ, जसले भारतको ऊर्जा सुरक्षा र आत्मनिर्भरतालाई उल्लेखनीय रूपमा बढाउने सम्भावना प्रदान गर्दछ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
India witnesses renewed spurt in oil and gas exploration: Petroleum Minister Hardeep S Puri
172 hydrocarbon discoveries reported since 2015, including 62 in offshore area
Andaman Basin emerges as key frontier in India’s energy exploration
29 JUL 2025 3:49PM by PIB Delhi
India is witnessing a renewed surge in oil and gas exploration, particularly in offshore regions, underscoring the country’s vast untapped hydrocarbon potential. In a written reply to a starred question in the Rajya Sabha, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Hardeep Singh Puri, stated that the opening of nearly one million square kilometres of erstwhile 'No-Go' offshore areas in 2022 has been a landmark development. This move has unlocked significant exploration frontiers, especially in deepwater and frontier regions such as the Andaman-Nicobar (AN) offshore basin, and has been instrumental in triggering the current momentum in offshore activity.
Since 2015, Exploration and Production (E&P) companies operating in India have reported 172 hydrocarbon discoveries, including 62 in offshore areas. The Minister highlighted the geological significance of the AN basin, which lies at the junction of the Andaman and Nicobar Basins within the Bengal-Arakan sedimentary system. The tectonic setting, located at the boundary of the Indian and Burmese plates, has led to the formation of numerous stratigraphic traps that are conducive to hydrocarbon accumulation. This geological promise is further amplified by the basin's proximity to proven petroleum systems in Myanmar and North Sumatra. The region has attracted renewed global interest following significant gas discoveries in South Andaman offshore Indonesia, underlining the geological continuity across the region.
While the favourable geology sets a strong foundation, Shri Puri emphasized that the real breakthrough has come from the government’s strategic policy interventions and a new exploration approach. The revised strategy has enabled aggressive acquisition of seismic data, initiation of both stratigraphic and exploratory drilling, and increased engagement with international exploration partners, several of whom have shown keen interest in the newly accessible frontier blocks.
National Oil Companies have planned to drill four offshore stratigraphic wells, including one in the AN basin. These scientific wells are designed to test geological models, validate the existence of petroleum systems, and help de-risk future commercial exploration. Although commercial accumulations have not yet been confirmed, these efforts mark a major step forward in systematic and knowledge-driven hydrocarbon exploration.
In a significant development, ONGC and Oil India Ltd (OIL) have launched an ambitious exploration campaign in the Andaman ultra-deepwater region. For the first time, drilling operations are targeting depths of up to 5000 metres. One such wildcat well, ANDW-7, drilled in a carbonate play in the East Andaman Back Arc region, has yielded encouraging geological insights. These include traces of light crude and condensate in cutting samples, heavy hydrocarbons like C-5 neo-pentane in trip gases, and the presence of reservoir-quality facies. These findings establish, for the first time, the existence of an active thermogenic petroleum system in the region, comparable to those in Myanmar and North Sumatra. While commercial reserves remain to be established, this campaign has validated the presence of a working petroleum system and laid the foundation for focused exploration in the area.
Providing an overview of the exploration outcomes so far, the Minister informed that ONGC has made hydrocarbon discoveries in 20 blocks, with an estimated reserve of 75 million metric tonnes of oil equivalent (MMTOE). OIL, on its part, has made seven oil and gas discoveries over the past four years, with reserves estimated at 9.8 million barrels of oil and 2,706.3 million standard cubic meters of gas.
Referring to the Hydrocarbon Resource Assessment Study (HRAS) of 2017, which estimated the AN basin’s hydrocarbon potential at 371 MMTOE, the Minister stated that a 2D broadband seismic survey covering approximately 80,000 Line Kilometres (LKM) of India’s Exclusive Economic Zone, including the AN offshore region, was completed in 2024. Additionally, OIL acquired 22,555 LKM of 2D seismic data during the Deep Andaman Offshore Survey conducted in 2021–22. Several promising geological features have emerged from this data, which are now being validated through ongoing drilling campaigns by ONGC and OIL.
Shri Puri underscored that the current momentum in offshore and frontier exploration is a result of a series of progressive policy reforms introduced since 2014. These include the transition from the Production Sharing Contract (PSC) regime to the Revenue Sharing Contract (RSC) model in 2015, the launch of the Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP) and the Open Acreage Licensing Programme (OALP) in 2016, the establishment of the National Data Repository in 2017–18, and the deregulation of crude oil marketing in 2022. Together, these measures have fostered a liberal, investor-friendly exploration environment backed by targeted incentives for frontier exploration, stratigraphic drilling, and data acquisition.
These reforms have enabled the kind of bold, risk-informed and scientific exploration now underway in the Andaman-Nicobar basin and other deepwater regions, offering the potential to significantly boost India’s energy security and self-reliance.