পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতত তেল আৰু গেছ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত নতুন গতি দেখা গৈছেঃ পেট্ৰ’লিয়াম মন্ত্ৰী হৰদীপ এছ পুৰী
২০১৫ চনৰ পৰা হাইড্ৰ'কাৰ্বন আৱিষ্কাৰৰ ১৭২টা তথ্য পোৱা গৈছে, যাৰ ভিতৰত ৬২টা উপকূলীয় অঞ্চলত পোৱা গৈছে
আন্দামান অৱবাহিকা ভাৰতৰ শক্তি অন্বেষণৰ মূল কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
29 JUL 2025 3:49PM by PIB Guwahati
ভাৰতে বিশেষকৈ উপকূলীয় অঞ্চলসমূহত তেল আৰু গেছ অন্বেষণত এক নৱীকৰণ বৃদ্ধি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, যিয়ে দেশখনৰ বিশাল অব্যৱহৃত হাইড্ৰ’কাৰ্বন সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্যসভাত তাৰকাযুক্ত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী হৰদ্বীপ সিং পুৰীয়ে কয় যে ২০২২ চনত পূৰ্বৰ 'নো-গো’ উপকূলীয় অঞ্চলৰ প্ৰায় ১০ লাখ বৰ্গ কিলোমিটাৰ মুকলি কৰাটো এক যুগান্তকাৰী বিকাশ। এই পদক্ষেপে বিশেষকৈ আন্দামান-নিকোবৰ (এ. এন.) উপকূলীয় অৱবাহিকাৰ দৰে গভীৰ জল আৰু সীমান্ত অঞ্চলত গুৰুত্বপূৰ্ণ অন্বেষণৰ সীমা মুকলি কৰিছে আৰু সাগৰৰ পাৰত কাৰ্যকলাপৰ বৰ্তমানৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
২০১৫ চনৰ পৰা ভাৰতত কাম কৰি থকা এক্সপ্লোৰেচন এণ্ড প্ৰডাকচন (ইএণ্ডপি) কোম্পানীসমূহে ১৭২টা হাইড্ৰ"কাৰ্বন আৱিষ্কাৰৰ কথা প্ৰকাশ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত ৬২টা উপকূলীয় অঞ্চলৰ। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বংগ-আৰাকান গেদীয় ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত আন্দামান আৰু নিকোবৰ অৱবাহিকাৰ সংযোগস্থলত অৱস্থিত এএন অৱবাহিকাৰ ভূতাত্ত্বিক গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ভাৰতীয় আৰু বাৰ্মিজ প্লেটৰ সীমাত অৱস্থিত টেকটনিক পৰিৱেশে হাইড্ৰ"কাৰ্বন সংগ্ৰহৰ বাবে সহায়ক অসংখ্য স্তৰলিপিৰ ফান্দ গঠন কৰিছে। এই অৱবাহিকা ইতিমধ্যে প্ৰমাণিত ম্যানমাৰ আৰু উত্তৰ সুমাত্ৰাৰ পেট্ৰ"লিয়াম প্ৰণালীৰ নিকটৱৰ্তী হোৱাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ ভূতাত্ত্বিক প্ৰতিশ্ৰুতি অধিক বৃদ্ধি পাইছে। দক্ষিণ আন্দামানৰ উপকূলৱৰ্তী ইণ্ডোনেছিয়াত উল্লেখযোগ্য গেছ ভাণ্ডাৰ আৱিষ্কাৰৰ পিছত অঞ্চলটোৱে বিশ্বব্যাপী আগ্ৰহ আকৰ্ষণ কৰিছে।
অনুকূল ভূবিজ্ঞানে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰাৰ বিপৰীতে শ্ৰী পুৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে চৰকাৰৰ কৌশলগত নীতিৰ হস্তক্ষেপ আৰু এক নতুন অন্বেষণ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা প্ৰকৃত সফলতা আহিছে। সংশোধিত কৌশলে ভূমিকম্পজনিত তথ্যৰ আগ্ৰাসী আহৰণ, স্তৰীয় আৰু অন্বেষণমূলক ড্ৰিলিং দুয়োটাৰে আৰম্ভণি, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অন্বেষণ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে, ইয়াৰে কিছুসংখ্যকে নতুনকৈ উপলব্ধ সীমান্ত ব্লকসমূহৰ প্ৰতি গভীৰ আগ্ৰহ দেখুৱাইছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় তেল কোম্পানীসমূহে এ. এন. অৱবাহিকাত এটাকে ধৰি চাৰিটা উপকূলীয় স্তৰীয় খাঁদ খনন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। এই বৈজ্ঞানিক খাঁদবোৰ ভূতাত্ত্বিক আৰ্হি পৰীক্ষা কৰিবলৈ, পেট্ৰ'লিয়াম প্ৰণালীৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাণিজ্যিক অন্বেষণৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিবলৈ আৰ্হি যুগুত কৰা হৈছে। যদিও বাণিজ্যিক সংগ্ৰহ এতিয়াও নিশ্চিত কৰা হোৱা নাই, এই প্ৰচেষ্টাসমূহে পদ্ধতিগত আৰু জ্ঞান-চালিত হাইড্ৰ'কাৰ্বন অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিকাশত, অ’ এন জি চি আৰু অইল ইণ্ডিয়া লিমিটেডে (অ’ আই এল) আন্দামান অতি-গভীৰ জল অঞ্চলত এক উচ্চাকাংক্ষী অন্বেষণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, ড্ৰিলিং অপাৰেচনে ৫০০০ মিটাৰলৈকে গভীৰতাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এনে এটা ৱাইল্ডকেট খাঁদ, এ. এন. ডি. ডব্লিউ-৭, পূব আন্দামান বেক আৰ্ক অঞ্চলত কাৰ্বনেট প্লে ড্ৰিল কৰা হৈছে, যিয়ে উৎসাহজনক ভূতাত্ত্বিক অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে নমুনা কটাৰ ক্ষেত্ৰত পাতল অশোধিত আৰু ঘনীভূত পদাৰ্থৰ চিহ্ন, ট্ৰিপ গেছত চি-৫ নিউ-পেণ্টেনৰ দৰে গধুৰ হাইড্ৰ"কাৰ্বন, আৰু জলাশয়-গুণগত মানৰ উপস্থিতি। এই অনুসন্ধানসমূহে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ম্যানমাৰ আৰু উত্তৰ সুমাত্ৰাৰ সৈতে তুলনা কৰি অঞ্চলটোত এক সক্ৰিয় থাৰ্মোজেনিক পেট্ৰ"লিয়াম ব্যৱস্থাৰ উপস্থিতি প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। যদিও বাণিজ্যিক ভাণ্ডাৰ প্ৰতিষ্ঠা হবলৈ বাকী আছে, এই অভিযানে এক কাৰ্যকৰী পেট্ৰ"লিয়াম ব্যৱস্থাৰ উপস্থিতিক বৈধতা প্ৰদান কৰিছে আৰু অঞ্চলটোত কেন্দ্ৰীভূত অন্বেষণৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে।
এতিয়ালৈকে হোৱা অন্বেষণৰ ফলাফলৰ এক সংক্ষিপ্ত বিৱৰণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অৱগত কৰে যে অ’এনজিচিয়ে ২০টা ব্লকত হাইড্ৰ’কাৰ্বন আৱিষ্কাৰ কৰিছে, য’ত আনুমানিক ৭৫ নিযুত মেট্ৰিক টন তেল সমতুল্য (এমএমটিঅ’ই) মজুত আছে। অ’আইএলে নিজৰ ফালৰ পৰা যোৱা চাৰি বছৰত সাতটা তেল আৰু গেছ আৱিষ্কাৰ কৰিছে, য"ত আনুমানিক ৯.৮ নিযুত বেৰেল তেল আৰু ২,৭০৬.৩ নিযুত ষ্টেণ্ডাৰ্ড কিউবিক মিটাৰ গেছৰ ভাণ্ডাৰ আছে।
এ. এন. অৱবাহিকাৰ হাইড্ৰ’কাৰ্বন সম্ভাৱনা ৩৭১ এম. এম. টি. অ’. ই. বুলি অনুমান কৰা ২০১৭ চনৰ হাইড্ৰ’কাৰ্বন সম্পদ মূল্যায়ন অধ্যয়ন (এইচ. আৰ. এ. এছ.)ৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এ. এন. উপকূলীয় অঞ্চলকে ধৰি ভাৰতৰ বিশেষ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলৰ প্ৰায় ৮০,০০০ লাইন কিলোমিটাৰ (এল. কে. এম.) সামৰি লোৱা ২ডি ব্ৰডবেণ্ড ভূমিকম্পৰ জৰীপ ২০২৪ চনত সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, অ’আই. এল.-এ ২০২১-২২-ত কৰা গভীৰ আন্দামান উপকূলীয় জৰীপৰ সময়ত ২২,৫৫৫ এল. কে. এম. ২ডি ভূমিকম্পৰ তথ্য আহৰণ কৰিছিল। এই তথ্যৰ পৰা কেইবাটাও প্ৰতিশ্ৰুতিপূৰ্ণ ভূতাত্ত্বিক বৈশিষ্ট্য উদ্ভৱ হৈছে, যিবোৰ এতিয়া অ’. এন. জি. চি. আৰু অ’. আই. এল.-ৰ দ্বাৰা চলি থকা ড্ৰিলিং অভিযানৰ জৰিয়তে বৈধ কৰা হৈছে।
শ্ৰী পুৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সাগৰীয় আৰু সীমান্ত অন্বেষণৰ বৰ্তমানৰ গতি হৈছে ২০১৪ চনৰ পৰা আৰম্ভ কৰা ধাৰাবাহিক প্ৰগতিশীল নীতি সংস্কাৰৰ ফলাফল। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ২০১৫ চনত উৎপাদন অংশীদাৰী চুক্তি (পিএছচি)ৰ পৰা ৰাজহ অংশীদাৰী চুক্তি (আৰএছচি) আৰ্হিলৈ পৰিৱৰ্তন, ২০১৬ চনত হাইড্ৰ’কাৰ্বন অন্বেষণ আৰু অনুজ্ঞাপত্ৰ নীতি (এইচইএলপি) আৰু মুকলি একৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ কাৰ্যসূচী (অ’এএলপি)ৰ শুভাৰম্ভ, ২০১৭-১৮ত ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্য ভাণ্ডাৰ স্থাপন, আৰু ২০২২ চনত খাৰুৱা তেলৰ বিপণন নিয়ন্ত্ৰণ মুক্ত কৰা। একেলগে, এই ব্যৱস্থাসমূহে সীমান্ত অন্বেষণ, স্তৰলিপি খনন, আৰু তথ্য অধিগ্ৰহণৰ বাবে লক্ষ্য কৰি লোৱা প্ৰেৰণাৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত এক উদাৰ, বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল অন্বেষণ পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছে।
এই সংস্কাৰসমূহে আন্দামান-নিকোবৰ অৱবাহিকা আৰু অন্যান্য গভীৰ জল অঞ্চলত বৰ্তমান চলি থকা সাহসী, বিপদাশংকা-জ্ঞাত আৰু বৈজ্ঞানিক অন্বেষণক সক্ষম কৰিছে, যিয়ে ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি কৰাৰ সম্ভাৱনা প্ৰদান কৰিছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
India witnesses renewed spurt in oil and gas exploration: Petroleum Minister Hardeep S Puri
172 hydrocarbon discoveries reported since 2015, including 62 in offshore area
Andaman Basin emerges as key frontier in India’s energy exploration
29 JUL 2025 3:49PM by PIB Delhi
India is witnessing a renewed surge in oil and gas exploration, particularly in offshore regions, underscoring the country’s vast untapped hydrocarbon potential. In a written reply to a starred question in the Rajya Sabha, Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Hardeep Singh Puri, stated that the opening of nearly one million square kilometres of erstwhile 'No-Go' offshore areas in 2022 has been a landmark development. This move has unlocked significant exploration frontiers, especially in deepwater and frontier regions such as the Andaman-Nicobar (AN) offshore basin, and has been instrumental in triggering the current momentum in offshore activity.
Since 2015, Exploration and Production (E&P) companies operating in India have reported 172 hydrocarbon discoveries, including 62 in offshore areas. The Minister highlighted the geological significance of the AN basin, which lies at the junction of the Andaman and Nicobar Basins within the Bengal-Arakan sedimentary system. The tectonic setting, located at the boundary of the Indian and Burmese plates, has led to the formation of numerous stratigraphic traps that are conducive to hydrocarbon accumulation. This geological promise is further amplified by the basin's proximity to proven petroleum systems in Myanmar and North Sumatra. The region has attracted renewed global interest following significant gas discoveries in South Andaman offshore Indonesia, underlining the geological continuity across the region.
While the favourable geology sets a strong foundation, Shri Puri emphasized that the real breakthrough has come from the government’s strategic policy interventions and a new exploration approach. The revised strategy has enabled aggressive acquisition of seismic data, initiation of both stratigraphic and exploratory drilling, and increased engagement with international exploration partners, several of whom have shown keen interest in the newly accessible frontier blocks.
National Oil Companies have planned to drill four offshore stratigraphic wells, including one in the AN basin. These scientific wells are designed to test geological models, validate the existence of petroleum systems, and help de-risk future commercial exploration. Although commercial accumulations have not yet been confirmed, these efforts mark a major step forward in systematic and knowledge-driven hydrocarbon exploration.
In a significant development, ONGC and Oil India Ltd (OIL) have launched an ambitious exploration campaign in the Andaman ultra-deepwater region. For the first time, drilling operations are targeting depths of up to 5000 metres. One such wildcat well, ANDW-7, drilled in a carbonate play in the East Andaman Back Arc region, has yielded encouraging geological insights. These include traces of light crude and condensate in cutting samples, heavy hydrocarbons like C-5 neo-pentane in trip gases, and the presence of reservoir-quality facies. These findings establish, for the first time, the existence of an active thermogenic petroleum system in the region, comparable to those in Myanmar and North Sumatra. While commercial reserves remain to be established, this campaign has validated the presence of a working petroleum system and laid the foundation for focused exploration in the area.
Providing an overview of the exploration outcomes so far, the Minister informed that ONGC has made hydrocarbon discoveries in 20 blocks, with an estimated reserve of 75 million metric tonnes of oil equivalent (MMTOE). OIL, on its part, has made seven oil and gas discoveries over the past four years, with reserves estimated at 9.8 million barrels of oil and 2,706.3 million standard cubic meters of gas.
Referring to the Hydrocarbon Resource Assessment Study (HRAS) of 2017, which estimated the AN basin’s hydrocarbon potential at 371 MMTOE, the Minister stated that a 2D broadband seismic survey covering approximately 80,000 Line Kilometres (LKM) of India’s Exclusive Economic Zone, including the AN offshore region, was completed in 2024. Additionally, OIL acquired 22,555 LKM of 2D seismic data during the Deep Andaman Offshore Survey conducted in 2021–22. Several promising geological features have emerged from this data, which are now being validated through ongoing drilling campaigns by ONGC and OIL.
Shri Puri underscored that the current momentum in offshore and frontier exploration is a result of a series of progressive policy reforms introduced since 2014. These include the transition from the Production Sharing Contract (PSC) regime to the Revenue Sharing Contract (RSC) model in 2015, the launch of the Hydrocarbon Exploration and Licensing Policy (HELP) and the Open Acreage Licensing Programme (OALP) in 2016, the establishment of the National Data Repository in 2017–18, and the deregulation of crude oil marketing in 2022. Together, these measures have fostered a liberal, investor-friendly exploration environment backed by targeted incentives for frontier exploration, stratigraphic drilling, and data acquisition.
These reforms have enabled the kind of bold, risk-informed and scientific exploration now underway in the Andaman-Nicobar basin and other deepwater regions, offering the potential to significantly boost India’s energy security and self-reliance.