ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি - ২০২৫ উন্মোচন কৰে
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সহকাৰ সে সমৃদ্ধিৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি হৈছে দূৰদৰ্শী, ব্যৱহাৰিক আৰু ফলাফল-মুখী
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতিৰ অন্যতম মূল উদ্দেশ্য হৈছে প্ৰতিটো তহচিলতে পাঁচ আদৰ্শ সমবায় গাঁও গঢ়ি তোলা
গাঁও, কৃষি, গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলা, দলিত আৰু জনজাতীয় লোকসকল সমবায় নীতিৰ মূলতে আছে
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতিৰ জৰিয়তে পৰ্যটন, টেক্সি সেৱা, বীমা আৰু সেউজ শক্তিৰ দৰে খণ্ডতো সমবায় সমিতি গঠন কৰা হ’ব
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতিৰ লক্ষ্য হৈছে ২০৩৪-ৰ ভিতৰত জিডিপিলৈ সমবায় খণ্ডৰ বৰঙণি তিনিগুণ বৃদ্ধি, ৫০ কোটি সক্ৰিয় সদস্যক ইয়াৰ অধীনলৈ অনা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক নিয়োগৰ সুযোগেৰে সংযোগ কৰা
সমবায় সমিতিৰ সংখ্যা ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি আৰু প্ৰতিখন গাঁৱতে অন্ততঃ এখন সমবায় সমিতি প্ৰতিষ্ঠা কৰাই হৈছে নতুন সমবায় নীতিৰ মূল লক্ষ্য
এসময়ত মানুহে কৈছিল, “সমবায়ৰ ভৱিষ্যৎ নাই”, কিন্তু আজি মই কওঁ, “কেৱল সমবায়ৰ মাজতহে ভৱিষ্যৎ নিহিত হৈ আছে”
24 JUL 2025 8:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি – ২০২৫ উন্মোচন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় সমবায় দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষণ পাল গুৰ্জাৰ, শ্ৰী মুৰুলীধৰ মোহল, সমবায় সচিব ডঃ আশীষ কুমাৰ ভূটানী, প্ৰাক্তন কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী তথা নতুন সমবায় নীতিৰ খচৰা সমিতিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী সুৰেশ প্ৰভূকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালেকেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি – ২০২৫ ৰ উন্মোচনী অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদানেৰে কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ্ৰী সুৰেশ প্ৰভূৰ নেতৃত্বত ৪০ জনীয়া এখন সমিতিয়ে ভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনাৰে দেশৰ সমবায় খণ্ডৰ বাবে এখনি বিস্তৃত আৰু দূৰদৰ্শী সমবায় নীতি আগবঢ়াই দিছে। সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমবায় খণ্ডৰ এটি উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে ৪০ জনীয়া এখনি সমিতি গঠন কৰা হৈছিল। সমিতিখনে আঞ্চলিক কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত কৰিছিল আৰু সমবায় খণ্ডৰ আগৰণুৱা, বিশেষজ্ঞ, শিক্ষাবিদ, মন্ত্ৰালয় আৰু আন-আন সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে বিস্তৃত আলোচনাৰে এই নীতিৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছিল। কমিটিয়ে প্ৰায় ৭৫০ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ, ১৭ খন বৈঠক অনুষ্ঠিতৰে আৰবিআই আৰু নাবাৰ্ডৰ সৈতে আলোচনাৰ অন্তত নীতিখনি চূড়ান্ত কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০২-ত পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে সমবায় নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল আৰু সেই সময়তো তেওঁলোকৰ দলেই ক্ষমতাত আছিল। তেতিয়া প্ৰয়াত অটল বিহাৰী বাজপায়ীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহ কৰিছিল। এতিয়া ২০২৫-ত ভাৰত চৰকাৰে দ্বিতীয়খন সমবায় নীতি উন্মোচন কৰোঁতে পুনৰ তেওঁলোকৰ দলটোৱেই ক্ষমতাত আছে। এতিয়া শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহ কৰি আছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দেশ আৰু ইয়াৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়তাখিনি আহৰণ কৰিবলৈ শাসন ব্যৱস্থাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা দৃষ্টিভংগী আৰু বুজাবুজি থকা দল এটাইহে সমবায় খণ্ডত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় নীতি হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সহকাৰ সে সমৃদ্ধিৰ (সমবায়ৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধি) দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িতকৰণৰ দিশত এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে ২০২৭-ৰ ভিতৰত ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ দায়িত্বও আছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ মূল ধাৰণা হৈছে এনে এক আৰ্হি গঢ়ি তোলা, যাৰ জৰিয়তে সামূহিক উন্নয়ন, সমতাপূৰ্ণ বিকাশ আৰু সকলোৰে অৱদানৰ ফলশ্ৰুতিত ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰগতি সাধন হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্বাধীনতাৰ প্ৰায় ৭৫ বছৰৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সমবায় মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। প্ৰতিষ্ঠাৰ সময়ত সমবায় খণ্ডটো জৰাজীৰ্ণ অৱস্থাত আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ‘সহকাৰ সে সমৃদ্ধি’-ৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে গঠন কৰা সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সৰ্ববৃহৎ সফলতা হৈছে আজি দেশৰ ক্ষুদ্ৰতম সমবায় সমিতিখনৰ সদস্যসকলেও গৌৰৱবোধ আৰু আত্মবিশ্বাস অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ কয় যে বিগত চাৰি বছৰত সমবায় খণ্ডই প্ৰতিটো মাপকাঠিতে কৰ্পৰেট খণ্ডৰ সৈতে সমানে-সমানে থিয় দিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ২০২০-ৰ পূৰ্বে একাংশ লোকে সমবায় খণ্ডটো বন্ধ হোৱা বুলি ঘোষণা কৰিছিল যদিও এতিয়া, তেওঁলোকেও ইয়াৰ গুৰুত্ব আৰু ভৱিষ্যতক স্বীকাৰ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ বাবে বিশ্বৰ তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ যদিও ইয়াৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ উন্নয়নৰ প্ৰতিও সমানেই মনোযোগ প্ৰদান কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ অৱদানেৰে দেশৰ অৰ্থনীতিৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়ন সাধনৰ সামৰ্থ্য কেৱল সমবায় খণ্ডৰহে আছে। তেওঁ কয় যে সমবায় খণ্ডত একাধিক ব্যক্তিৰ পৰা সামান্য পৰিমাণৰ মূলধন সংগ্ৰহেৰে ইয়াক একত্ৰিতকৰণেৰে বৃহৎ পৰিসৰৰ উদ্যোগ গঢ়ি তোলাৰ এক অনন্য ক্ষমতা আছে। তেওঁ কয় যে সমবায় নীতি প্ৰণয়নৰ সময়ত ইয়াৰ মূল গুৰুত্ব গাঁও, কৃষি, গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলা, দলিত আৰু জনজাতীয় লোককে প্ৰমুখ্য কৰি ভাৰতৰ ১৪০ কোটি লোকৰ উন্নয়ন সাধনত আৰোপ কৰাটো নিশ্চিত কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে নতুন সমবায় নীতিৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে ‘সহকাৰ সে সমৃদ্ধি’-ৰ জৰিয়তে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলা। তেওঁ কয় যে এই নীতিৰ লক্ষ্য হৈছে পেছাদাৰী, স্বচ্ছ, প্ৰযুক্তি-চালিত, দায়বদ্ধ, অৰ্থনৈতিকভাৱে আত্ম-নিৰ্ভৰ আৰু সফল ক্ষুদ্ৰ সমবায় এককসমূহক প্ৰসাৰিত কৰা তথা প্ৰতিখন গাঁৱতে অন্ততঃ এখন সমবায় সমিতি স্থাপন কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আৰু কয় যে সমবায় খণ্ডৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ ছটা স্তম্ভ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। সেইসমূহ হৈছে- ভেটি সুদৃঢ়কৰণ, স্পন্দনশীলতাক প্ৰসাৰিতকৰণ, ভৱিষ্যতৰ বাবে সমবায় সমিতিসমূহক সাজু কৰা, সামগ্ৰিক বিকাশ আৰু প্ৰসাৰতাৰ বৰ্ধন, নতুন খণ্ডলৈ সম্প্ৰসাৰণ আৰু সমবায় উন্নয়নৰ বাবে নৱ-প্ৰজন্মক সাজু কৰা।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ে পৰ্যটন, টেক্সি সেৱা, বীমা আৰু সেউজ শক্তিৰ দৰে খণ্ডৰ বাবে এক বিশদ পৰিকল্পনা যুগুত কৰিছে। তেওঁ বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰে যে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে টেক্সি আৰু বীমা খণ্ডত এক উল্লেখযোগ্য আৰম্ভণিৰ সূচনা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই উদীয়মান খণ্ডসমূহত সমবায় ইউনিটসমূহৰ অংশগ্ৰহণৰ অৰ্থ হ’ল সফল সমবায়সমূহ একত্ৰিত হৈ নতুন সমবায় প্ৰতিষ্ঠান গঠন কৰিব, যিয়ে এনে নতুন ক্ষেত্ৰসমূহত কাম-কাজ আৰম্ভ কৰিব। এই ইউনিটসমূহৰ জৰিয়তে আৰ্জিত লাভ অৱশেষত গ্ৰাম্য পৰ্য্যায়ৰ প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS)-ৰ সদস্যসকলৰ ওচৰলৈ যাব। তেওঁ কয় যে এক বৃহৎ আৰু শক্তিশালী সমবায় ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। একে সময়তে সমবায়ক আগন্তুক প্ৰজন্মৰ দেশৰ উন্নয়নৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা হ’ব পাৰে বুলি বিশ্বাসক দৃঢ়ভাৱে প্ৰতিষ্ঠাৰ লক্ষ্য ধাৰ্য্য কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰে প্ৰতিটো খণ্ডৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানক ২৪ ঘন্টা ধৰি সহায় কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু। তেওঁ কয় যে ইউনিটসমূহে নিজকে অভ্যন্তৰৰপৰা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে ৮৩ টা ‘ইন্টাৰভেনচন পইন্ট’ চিনাক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰে ৫৮ টা পইন্টৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু ৩ টা পইন্ট সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্য্যকৰী হৈছে। ২ টা পইন্টৰ ক্ষেত্ৰত নিৰন্তৰ ৰূপায়ণ সাধনৰ প্ৰয়োজন। বাকী থকা পইন্টসমূহ এতিয়া গ্ৰহণ কৰা হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে সকলো ৰাজ্যই নীতিখনি অধ্যৱসায়ীভাৱে ৰূপায়ণ কৰা মাত্ৰেকে ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত এক অন্তৰ্ভুক্ত, আত্ম-নিৰ্ভৰ আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু আৰ্হিৰ সৃষ্টি হ’ব, যিয়ে দেশৰ সমবায় ব্যৱস্থাক এক নতুন ৰূপ প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে উল্লেখ কৰে যে ২০৩৪-ৰ ভিতৰত দেশৰ জিডিপিলৈ সমবায় খণ্ডৰ বৰঙণি তিনিগুণ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এইটো এক উল্লেখযোগ্য লক্ষ্য, ইয়াত উপনীত হ’বলৈ ব্যাপক প্ৰস্তুতি চলোৱা হৈছে। সমবায় খণ্ডত ৫০ কোটি নাগৰিকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা কাৰ্য্য হৈছে এক বৃহৎ উদ্দেশ্য। ইয়াৰ উপৰিও সমবায় সমিতিৰ সংখ্যা ৩০ শতাংশ বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। বৰ্তমান ৮.৩ লাখ সমিতি আছে আৰু এই সংখ্যা ৩০ শতাংশ বৃদ্ধি পাব।
প্ৰতিটো পঞ্চায়ততে অন্ততঃ এটা প্ৰাথমিক সমবায় ইউনিট থাকিব, যি হ’ব পাৰে প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (PACS), প্ৰাথমিক দুগ্ধ সমবায়, প্ৰাথমিক মীন সমবায়, প্ৰাথমিক বহুমুখী পেকছ বা আন যিকোনো প্ৰাথমিক ইউনিট। এই ইউনিটসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টিত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে স্বচ্ছতা, আৰ্থিক সুস্থিৰতা আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক আস্থা বৃদ্ধি কৰিবলৈ হ’লে প্ৰতিটো ইউনিটক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে এটা ক্লাষ্টাৰ আৰু নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাও গঢ়ি তোলা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আদৰ্শ সমবায় গাঁৱৰ পদক্ষেপ প্ৰথমে গান্ধীনগৰত আৰম্ভ হৈছিল আৰু এয়া এক নাবাৰ্ডৰ পদক্ষেপ আছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যিক সমবায় বেংকৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো তহচিলতে পাঁচখন আদৰ্শ সমবায় গাঁও স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হ’ব। শ্বেত বিপ্লৱ ২.০-ৰ জৰিয়তে মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ এই পদক্ষেপৰ সৈতে জড়িত কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে দুখন সমৰ্পিত সমিতিৰ জৰিয়তে এই সকলোবোৰ আঁচনি তৃণমূল পৰ্য্যায়ত ৰূপায়ণৰ বাবে এটি ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত সমবায় মন্ত্ৰালয় এই নীতি সম্পূৰ্ণৰূপে তৃণমূল পৰ্য্যায়ত ৰূপায়ণ কৰিবলৈ পূৰ্ণৰূপে প্ৰস্তুত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই নীতিত গাঁওসমূহৰ আৰ্থ-সামাজিক গাঁথনিত উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন সাধন আৰু অহা দুটা দশকত প্ৰযুক্তিয়ে ক্ষুদ্ৰ সমবায় ইউনিটসমূহকো স্পৰ্শকৰণ নিশ্চিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে মূল উপাদানসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ কম্পিউটাৰাইজেচনে কাৰ্য্যকৰী পদ্ধতি সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰিব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত স্বচ্ছতা আৰু কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। সমবায় খণ্ডত প্ৰতিযোগিতা, আৰ্থিক সুস্থিৰতা, স্বচ্ছতা আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ এই পৰিৱৰ্তনসমূহ তৃণমূল পৰ্য্যায়ত নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সাধন কৰা হ’ব। ইয়াৰ উপৰিও নীতিখনিক প্ৰাসংগিক আৰু ফলপ্ৰসূ কৰি ৰাখিবলৈ প্ৰতি ১০ বছৰৰ মূৰে-মূৰে প্ৰয়োজনীয় আইনী সংশোধনীৰ ব্যৱস্থা ৰখা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে এই সমবায় নীতিৰ জৰিয়তে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ লগতে গ্ৰামীণ আৰু কৃষি ব্যৱস্থাকো ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু অবিচ্ছেদ্য অংগ কৰি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী সাধনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে সুষম সমবায় উন্নয়নৰ ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই সমবায় নীতি দূৰদৰ্শী, ব্যৱহাৰিক আৰু ফলাফলমুখী। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই নীতিৰ ভিত্তিত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী ২০৪৭-ৰ দিশে ভাৰতৰ সমবায় আন্দোলন ক্ৰমাগতভাৱে আগবাঢ়িব। তেওঁ লগতে কয় যে ‘সহকাৰ সে সমৃদ্ধি’-ৰ লক্ষ্যত কেৱল মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন (GDP)-ৰ বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ নিয়োগ সৃষ্টি আৰু ব্যক্তিগত আত্ম-সন্মান বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যও অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। এই নীতিৰ ভেটি হিচাপে সদস্য-কেন্দ্ৰিক আৰ্হি এটা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে সদস্যৰ কল্যাণ সমবায়ৰ মূল উদ্দেশ্য হ’ব লাগে আৰু এই নীতিয়ে নীতি-প্ৰণয়নৰ ক্ষেত্ৰত পথ-প্ৰদৰ্শন কৰিছে। দেশৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত মহিলা, যুৱক-যুৱতী, জনজাতীয় আৰু দলিতসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ সুযোগ সৃষ্টিতো এই নীতিয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সু-কাৰ্য্যক্ষম অনুসূচিত সমবায় বেংকসমূহক যাতে বাণিজ্যিক বেংকৰ সমতুল্যভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু ক’তো যাতে কোনো ধৰণৰ দ্বিতীয় শ্ৰেণীৰ ব্যৱহাৰৰ সন্মুখীন নহয়, তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হ’ব। তেওঁ কয় যে বৈশ্বিক প্ৰসাৰ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় ৰপ্তানি লিমিটেড স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰযুক্তি-চালিত স্বচ্ছ ব্যৱস্থাপনাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পেকছ (প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি)-ৰ বাবে ইতিমধ্যে এটা আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু অনাগত দিনত সকলো ধৰণৰ সমবায়েই প্ৰযুক্তি-ভিত্তিক স্বচ্ছ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা অভিযোজনা কৰিব। তেওঁ আৰু কয় যে পাৰিপাৰ্শ্বিক বহনক্ষমতা আৰু "সমবায়ৰ মাজত সহযোগিতা"-ৰ নীতিৰ জৰিয়তে অগ্ৰগতি লাভ কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে কয় যে মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে দেশত এনে এক সমবায় খণ্ড গঢ়ি তোলা, য’ত যুৱক-যুৱতীসকলে সম্ভৱপৰ উত্তম শিক্ষা লাভৰ পিছত সমবায়ক কেৰিয়াৰ হিচাপে বাছি লয়। তেওঁ কয় যে নতুন সমবায় নীতিয়ে সমবায় খণ্ডৰ সকলো সমস্যা সমাধানৰ সম্ভাৱনা আছে, অহা ২৫ বছৰত ইয়াৰ উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিব পাৰে আৰু দেশৰ অৰ্থনীতিত অৰিহণা যোগোৱা আন সকলো খণ্ডৰ সমতুল্য স্থান লাভ কৰিব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সকলো ৰাজ্যই যিকোনো ৰাজনৈতিক মতানৈক্যক একাষৰীয়াকৈ ৰাখি আৰ্হি উপ-বিধি গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ৪৫ হাজাৰ নতুন প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পেকছ) স্থাপনৰ কাম প্ৰায় সম্পূৰ্ণ হৈছে, পেকছৰ কম্পিউটাৰাইজেচনো সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু পেকছক নিযুক্তি দিয়া ২৫ টা নতুন কামৰ প্ৰতিটোতে অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু উল্লেখ কৰে যে এই পৰ্য্যন্ত ৪,১০৮ টা পেকছক পিএম জন ঔষধি কেন্দ্ৰ খোলাৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা হৈছে, ৩৯৩ টা পেকছে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা বিপণী চলোৱাৰ বাবে আবেদন কৰিছে, ১০০ ৰো অধিক পেকছে এলপিজি বিতৰণৰ বাবে আবেদন কৰিছে আৰু পেকছে “হৰ ঘৰ নল সে জল” (প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ টেপৰ পানী) আঁচনি আৰু পিএম সূৰ্য্য ঘৰ যোজনাৰ পৰিচালনাৰ কামো কৰি আছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সকলোবোৰ কামৰ বাবে প্ৰশিক্ষিত জনশক্তি মোতায়েনৰ বাবে ইতিমধ্যে ত্ৰিভূৱন সমবায় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে চৰকাৰে ‘সহকাৰ টেক্সি’ পদক্ষেপো আৰম্ভ কৰিব, ইয়াৰ অধীনত সমগ্ৰ লাভ পোনপটীয়াকৈ চালকসকলৰ হাতলৈ যাব। তেওঁ লগতে কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতে নিজাকৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু তৃণমূল পৰ্য্যায়ত ইয়াৰ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে কাম কৰি আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে চৰকাৰে ক্ৰমান্বয়ে সমবায়ৰ আৰ্হিক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জৈৱিক সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি, বীজ উৎপাদন, ব্ৰেণ্ডিং আৰু বিপণনৰ বাবে তিনিখন বহু-ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি গঠন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অনাগত দিনত শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ গ্ৰামোন্নয়নৰ এক প্ৰধান স্তম্ভ হৈ পৰিব, যি ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিয়েই মূল লক্ষ্য হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীজনে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীকে সবলীকৰণ আৰু উন্নয়নক সৰ্বাংগীন তথা সুদূৰপ্ৰসাৰী কৰি তোলাৰ লক্ষ্যৰে অতিশয় দূৰদৰ্শিতাৰে সমবায় মন্ত্ৰালয় প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। তেওঁ এই সিদ্ধান্তত উপনীত হৈছে যে সহযোগিতা নীতিখনিয়ে সমবায় খণ্ডটোক আগন্তুক ২৫ বছৰলৈ প্ৰাসংগিক কৰি ৰাখিব তথা ইয়াক অৱদানকাৰী হিচাপে আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু খণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, unveils National Cooperative Policy - 2025 in New Delhi
The National Cooperation Policy is a historic step towards realizing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Sahkar Se Samriddhi
The National Cooperation Policy is visionary, practical, and result-oriented
Developing five model cooperative villages in every tehsil is one of the key objectives of the National Cooperation Policy
At the core of the Cooperation Policy are villages, agriculture, rural women, Dalits, and Tribals
Cooperative societies will also be established in sectors like tourism, taxi services, insurance, and green energy through the National Cooperation Policy
By 2034, the National Cooperation Policy aims to triple the cooperative sector’s contribution to GDP, bring 50 crore active members into the fold, and connect youth with employment opportunities
30 per cent increase in the number of cooperative societies and the establishment of at least one cooperative society in every village are key objectives of the New Cooperation Policy
There was a time when people used to say, “Cooperation has no future”, Today, I say, “The future belongs to cooperation only”
24 JUL 2025 8:45PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today unveiled the National Cooperation Policy – 2025 in New Delhi. On this occasion, Union Minister of State for Cooperation Shri Krishan Pal Gurjar, Shri Murlidhar Mohol, Cooperation Secretary Dr. Ashish Kumar Bhutani, former Union Minister and chairman of drafting committee of new Cooperation Policy, Shri Suresh Prabhu, and many other dignitaries were present.
Addressing the unveiling ceremony of the National Cooperation Policy – 2025, Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the leadership of Shri Suresh Prabhu, a 40-member committee has presented a comprehensive and visionary cooperation policy to the country's cooperative sector after holding dialogue with various stakeholders. The Minister of Cooperation said that for a better future of cooperation, a 40-member committee was formed, which conducted regional workshops and held extensive discussions with cooperative leaders, experts, academicians, ministries, and all other stakeholders to draft the policy. The committee received about 750 suggestions, held 17 meetings, and after consultations with RBI and NABARD, finalized the policy.
Shri Amit Shah said that in 2002, for the first time, the Government of India introduced a Cooperation Policy, and even at that time, it was their party in power, with the late Atal Bihari Vajpayee as the Prime Minister. Now in 2025, when the Government of India has presented the second Cooperation Policy, it is again their party in power, with Shri Narendra Modi as the Prime Minister. Shri Amit Shah said that only a party with a vision and its understanding from the perspective of governance to achieve what is required for the country and its development, can give importance to the cooperative sector.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the new Cooperation Policy is a historic step toward fulfilling Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahkar Se Samriddhi’ (Prosperity through Cooperation). He said that the Modi government has set a goal for India to emerge as the world’s third-largest economy by 2027. Along with that, India also holds the responsibility for the inclusive development of its 1.4 billion citizens. He said that India’s core idea is to create a model in which there is a collective development for all, equitable growth for everyone, and national progress through the contributions from everybody.
Shri Amit Shah said that, almost 75 years after Independence, Prime Minister Shri Narendra Modi established the Ministry of Cooperation. At the time of its establishment, the cooperative sector was in a dilapidated state. He added that the greatest achievement of the Ministry of Cooperation — set up to fulfill Prime Minister Modi’s resolve of ‘Sahkar Se Samriddhi’— is that today, even the members of the smallest cooperative unit in the country feel pride and confidence. He said that in the past four years, the cooperative sector has stood on equal footing with the corporate sector by every measure. He added that before 2020, some people had declared the cooperative sector to be defunct, but now, they also acknowledge its importance and future.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that while it is very important for India to become the world’s third-largest economy, equal attention must be given to the development of its 1.4 billion people. He emphasized that only the cooperative sector has the capacity to develop the nation's economy inclusively with contributions from all 1.4 billion citizens. He said that the cooperative sector has a unique capability to pool small amounts of capital from many individuals to create large-scale enterprises. He stated that while formulating the Cooperation Policy, it was ensured that its core focus remained on the development of 1.4 billion people of India—especially villages, agriculture, rural women, Dalits, and tribals. He said that the vision of the new cooperation policy is to build a Viksit Bharat by 2047 through ‘Sahkar Se Samriddhi’. He explained that the mission of the policy is to promote small cooperative units that are professional, transparent, technology-enabled, accountable, economically self-reliant, and successful—and to ensure at least one cooperative unit is established in every village.
Shri Amit Shah further said that six pillars have been defined to achieve the set goals for the cooperative sector. These are: Strengthening the foundation, Promoting vibrancy, Preparing cooperative societies for the future, Enhancing inclusivity and expanding reach, Expanding into new sectors, and preparing the younger generation for cooperative development.
Union Minister of Cooperation said that the Ministry of Cooperation has prepared a detailed plan for sectors like tourism, taxi services, insurance, and green energy. He specifically mentioned that a remarkable start will be made in the taxi and insurance sectors in a very short time. He explained that the participation of cooperative units in these emerging sectors means that successful cooperatives will come together to form new cooperative entities, which will begin operations in these new areas. The profits generated through these units will ultimately reach the members of Primary Agricultural Credit Societies (PACS) at the rural level. He emphasized that the goal is to build a large and robust cooperative ecosystem. At the same time, the aim is to firmly establish the belief that cooperation can be a vital instrument for the country’s development for future generations.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi’s government is fully prepared to support cooperative institutions in every sector, 24 hours a day. However, he emphasized that the units must strengthen themselves from within. To this end, 83 intervention points have been identified. Out of these, work has been completed on 58 points, and 3 points have been fully implemented. There are 2 points that require continuous and ongoing implementation. The remaining points will now be taken up. He added that when all states implement this policy diligently, it will lead to the creation of an inclusive, self-reliant, and future-ready model, which will give a new shape to the country’s cooperative system.
Union Minister of Cooperation stated that a target has been set to triple the contribution of the cooperative sector to the country’s GDP by the year 2034. He acknowledged that this is a significant goal, but added that comprehensive preparations have been made to achieve it. A major objective is to bring 50 crore citizens, who are either not members or are inactive in the cooperative sector, into active participation. Additionally, there is a target to increase the number of cooperative societies by 30 per cent. Currently, there are 8.3 lakh societies, and this number will be increased by 30 per cent.
There will be at least one primary cooperative unit in every panchayat, which could be a Primary Agricultural Credit Society (PACS), Primary Dairy Cooperative, Primary Fisheries Cooperative, Primary Multipurpose PACS, or any other primary unit. These units will also help create more employment opportunities for youth. He emphasized that in order to enhance transparency, financial stability, and institutional trust, each unit must be empowered. For this, a cluster and monitoring system will also be developed.
Shri Amit Shah said that the Model Cooperative Village initiative was first launched in Gandhinagar, and it is an initiative of NABARD. He stated that efforts will be made to establish five model cooperative villages in every tehsil through state cooperative banks. The participation of women will be linked to this initiative through White Revolution 2.0. Shri Shah added that a roadmap has been prepared to implement all these schemes on the ground through two dedicated committees. Under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, the Ministry of Cooperation is fully prepared to implement this policy in its entirety at the grassroots level. He noted that the policy includes key elements aimed at bringing significant transformation in the socio-economic structure of villages and ensuring that technology reaches even the smallest cooperative units over the next two decades. The computerization of processes will completely change operational methods, leading to increased transparency and efficiency. To foster competition, financial stability, transparency, and resilience to challenges in the cooperative sector, these changes will be implemented at the grassroots through a monitoring mechanism. Additionally, a system has been put in place to make necessary legal amendments every 10 years to keep the policy relevant and effective.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through this cooperation policy, the goal is to make the rural and agricultural ecosystem, along with the poor of the country, a reliable and integral part of India’s economy to achieve the vision of Aatmanirbhar Bharat. He mentioned that a roadmap for balanced cooperative development has been prepared for every state. He emphasized that this cooperation policy is visionary, practical, and outcome-oriented. Shri Shah said that based on this policy, India's cooperative movement will advance steadily towards 2047, the centenary year of India’s independence. He added that the goal of ‘Sahkar Se Samriddhi’ includes not only growth in the Gross Domestic Product (GDP), but also aims at creating employment and enhancing individual self-respect. A member-centric model has been established as the foundation of this policy. He stressed that the welfare of the member should be the core objective of cooperation, and this principle has guided the formulation of the policy. The policy also focuses on creating opportunities to enhance the participation of women, youth, tribals, and Dalits in the country’s economic development.
Shri Amit Shah said that efforts will be made to ensure that well-performing scheduled cooperative banks are treated at par with commercial banks, and that they do not face any kind of second-class treatment anywhere. He stated that to achieve global outreach and access to international markets, National Cooperative Exports Limited has been established. He also highlighted that a model for PACS (Primary Agricultural Credit Societies) based on technology-driven transparent management has already been developed, and in the coming days, all types of cooperatives will adopt technology-based transparent management systems. He further added that progress will be made through environmental sustainability and the principle of "Cooperation Amongst Cooperatives."
Union Minister of Cooperation said that the Modi government aims to build a cooperative sector in the country where young people, after receiving the best possible education, choose cooperatives as a career. He said that the new Cooperation Policy has the potential to resolve all the issues of the cooperative sector, ensure its development over the next 25 years, and position it at par with all other sectors contributing to the nation's economy. Shri Shah said that all states have adopted the model bylaws sidelining any political differences. He added that the work of setting up 45,000 new Primary Agricultural Credit Societies (PACS) is nearly complete, the computerization of PACS has also been completed, and progress has been made in each of the 25 new activities assigned to PACS. He further mentioned that so far, 4,108 PACS have been approved to open PM Jan Aushadhi Kendras, 393 PACS have applied to run petrol and diesel retail outlets, over 100 PACS have applied for LPG distribution, and PACS are also working on managing the “Har Ghar Nal Se Jal” (tap water to every home) scheme and the PM Surya Ghar Yojana.
Shri Shah said that the foundation for the Tribhuvan Sahkari University has already been laid to provide trained manpower for all these activities. He said that by the end of this year, the government will also launch the 'Sahkar Taxi' initiative, under which the entire profit will go directly to the driver. He added that for the International Year of Cooperatives, India has set its own goals and is working to implement them at the grassroots level.
Shri Amit Shah said that the government is gradually strengthening its model of cooperation. He mentioned that three multi-state cooperative societies have been established for exports, seed production, and branding & marketing of organic products. He emphasized that White Revolution 2.0 will become a major pillar of rural development in the coming days, with increased participation of women being a key focus.
Union Minister of Cooperation also said that Prime Minister Modi established the Ministry of Cooperation with great foresight, with the aim of empowering every section of society and making development inclusive and far-reaching. He concluded that this Cooperation Policy will keep the cooperative sector relevant for the next 25 years, turning it into a contributing and future-ready sector.