প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত ৫১,০০০তকৈ অধিক প্ৰাৰ্থীক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক স্থায়ী চাকৰি প্ৰদানৰ বাবে আমাৰ অভিযান অব্যাহত আছে। আৰু আমাৰ পৰিচয়, কাৰো পৰামৰ্শ অবিহনে বা ব্যয় নোহোৱাকৈ কৰা। আজি ৫১ হাজাৰৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক নিযুক্তি পত্ৰ দিয়া হৈছে। এনে নিয়োগ মেলাৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে লাখ লাখ যুৱকে ভাৰত চৰকাৰত স্থায়ী চাকৰি লাভ কৰিছে। এতিয়া এই যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আজিও আপোনালোকৰ বহুতেই ভাৰতীয় ৰে’লৱেত নিজৰ কৰ্তব্য আৰম্ভ কৰিছে, বহু বন্ধু এতিয়া দেশৰ নিৰাপত্তাৰক্ষী হ'ব, ডাক বিভাগত নিযুক্ত বন্ধুৱে প্ৰতিখন গাওঁলৈ চৰকাৰৰ সা-সুবিধাসমূহ যোগান ধৰিব, কিছুমান বন্ধু হ'ব হেল্থ ফৰ অল মিছনৰ যোদ্ধা, বহু যুৱকে আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ ইঞ্জিন আৰু অধিক দ্ৰুত কৰিব আৰু বহু বন্ধুৱে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নত নতুন গতি দিব। আপোনাৰ বিভাগবোৰ বেলেগ বেলেগ, কিন্তু লক্ষ্য এটা আৰু সেই লক্ষ্য কি, আমি বাৰে বাৰে মনত ৰাখিব লাগিব, আমাৰ লক্ষ্য এটাই। বিভাগ যিয়েই নহওক, কাম যিয়েই নহওক কিয়, পদ যিয়েই নহওক কিয়, অঞ্চল যিয়েই নহওক কিয়, লক্ষ্য এটাই-ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা। সূত্ৰটো এটা-নাগৰিক প্ৰথম। দেশৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰিবলৈ আপুনি বহুত ডাঙৰ মঞ্চ পাইছে। জীৱনৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত ইমান ডাঙৰ সফলতা লাভ কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জনাইছো। এই নতুন যাত্ৰাৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই স্বীকাৰ কৰিছে যে ভাৰতৰ দুটা সীমাহীন শক্তি আছে। এটা জনগাঁথনি, আনটো গণতন্ত্ৰ। অৰ্থাৎ সৰ্বাধিক যুৱ জনসংখ্যা আৰু সৰ্বাধিক গণতন্ত্ৰ। যুৱ প্ৰজন্মৰ এই শক্তি আমাৰ সৰ্ববৃহৎ মূলধন আৰু ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ নিশ্চয়তা। আৰু আমাৰ চৰকাৰে এই ৰাজধানীখনক সমৃদ্ধিৰ সূত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ দিনে নিশাই কাম কৰি আছে। আপোনালোকে সকলোৱে জানে, মাত্ৰ এদিন আগতে পাঁচখন দেশ ভ্ৰমণ কৰি উভতি আহিছো। ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ প্ৰতিধ্বনি প্ৰতিখন দেশতে শুনা গ’ল। এই সময়ছোৱাত যিবোৰ চুক্তি হৈছে, সেইবোৰে দেশ-বিদেশৰ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক উপকৃত কৰাটো নিশ্চিত। প্ৰতিৰক্ষা, ফাৰ্মা, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, শক্তি, আপুৰুগীয়া পৃথিৱীৰ খনিজ, এনে বহু খণ্ডত কৰা চুক্তিয়ে অনাগত দিনত ভাৰতক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব, ভাৰতৰ উৎপাদন আৰু সেৱা খণ্ডই যথেষ্ট শক্তি লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
পৰিৱর্তিত সময়ৰ লগে লগে একবিংশ শতিকাত চাকৰিৰ স্বৰূপো পৰিবর্তিত হৈছে, নতুন খণ্ডৰো উত্থান ঘটিছে৷ সেয়ে বিগত দশকত ভাৰতে ইয়াৰ বাবে নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰস্তুত কৰাত মনোনিৱেশ কৰি আহিছে। এতিয়া ইয়াৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আধুনিক নীতিও লোৱা হৈছে। আজি দেশত যি ষ্টাৰ্ট-আপ, উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণাৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি হৈছে, সেইটোৱে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছে, আজি যেতিয়া মই যুৱক-যুৱতীসকলে নিজাকৈ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰম্ভ কৰিব বিচৰা দেখিছো, তেতিয়া মোৰ আত্মবিশ্বাসো বাঢ়িছে, আৰু মাত্ৰ এতিয়া আমাৰ ড° জিতেন্দ্ৰ সিং জীয়েও ষ্টাৰ্টআপটোৰ বিষয়ে কিছু পৰিসংখ্যা বিতংভাৱে আপোনালোকৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিলে। মই সুখী যে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এটা ডাঙৰ দৃষ্টিভংগীৰে শক্তি আৰু গতিৰে আগবাঢ়িছে, তেওঁ নতুন কিবা এটা কৰিব বিচাৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰেও ব্যক্তিগত খণ্ডত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে অনুমোদন জনাইছে নতুন আঁচনি, নিয়োগ সংযোগী উদগনি আঁচনি। এই আঁচনিৰ অধীনত ব্যক্তিগত খণ্ডত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক চৰকাৰে ১৫ হাজাৰ টকা দিব। অৰ্থাৎ প্ৰথম চাকৰিৰ প্ৰথম দৰমহাত চৰকাৰে অৰিহণা যোগাব। ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰায় এক লাখ কোটি টকাৰ বাজেট বনাইছে। এই আঁচনিখনে প্ৰায় ৩.৫ কোটি নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টিত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ এটা অতি ডাঙৰ শক্তি হৈছে আমাৰ উৎপাদন খণ্ড। উৎপাদন ক্ষেত্ৰত বৃহৎ সংখ্যক নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। এইবাৰৰ বাজেটত মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে যাতে মেনুফেকচাৰিং খণ্ডক গতি প্ৰদান কৰিব পৰা যায়। বিগত বছৰবোৰত আমি মেক ইন ইণ্ডিয়া অভিযানক শক্তিশালী কৰি তুলিছো। কেৱল পিএলআই আঁচনিৰ জৰিয়তেহে দেশত ১১ লাখৰো অধিক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। বিগত বছৰবোৰত মোবাইল ফোন আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ খণ্ডৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। আজি প্ৰায় ১১ লাখ কোটি টকাৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন হৈ আছে, ১১ লাখ কোটি টকা। এইটোও যোৱা ১১ বছৰত ৫ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আগতে দেশত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ২ বা ৪ ইউনিট আছিল, মাত্ৰ ২ বা ৪ টা।এতিয়া ভাৰতত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ৩০০ ইউনিট আছে। আৰু লাখ লাখ যুৱকে ইয়াত কাম কৰি আছে। আন এটা অনুৰূপ খণ্ড আছে আৰু অপাৰেচন সিন্দূৰৰ পিছত ইয়াৰ ওপৰত বহুত আলোচনা হৈছে, ইয়াৰ বিষয়ে অতি গৌৰৱেৰে আলোচনা কৰা হৈছে আৰু সেয়া হ’ল- প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন। প্ৰতিৰক্ষা নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো ভাৰতে নতুন অভিলেখ গঢ়িবলৈ সক্ষম হৈছে। আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন ১.২৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক হৈছেগৈ। ইঞ্জিন খণ্ডত ভাৰতে আন এক বৃহৎ সাফল্য অৰ্জন কৰিছে। বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা দেশ, বিশ্বৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা দেশ হৈ পৰিছে ভাৰত। ইঞ্জিন হওক, ৰে’লৰ ডবাই হওক, মেট্ৰ’ ডবাই হওক, আজি ভাৰতে বিশ্বৰ বহু দেশলৈ বৃহৎ সংখ্যক ৰপ্তানি কৰি আছে। আমাৰ অ’টোমোবাইল খণ্ডও অভূতপূৰ্ব হাৰত বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ৫ বছৰত এই খণ্ডত প্ৰায় ৪০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আহিছে। অৰ্থাৎ নতুন নতুন কোম্পানী আহিছে, নতুন নতুন কাৰখানা স্থাপন হৈছে, নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে আৰু তাৰ লগতে বাহনৰ চাহিদাও বহুত বাঢ়িছে, ভাৰতত বাহনৰ অভিলেখ বিক্ৰী হৈছে। বিভিন্ন খণ্ডত দেশৰ এই অগ্ৰগতি, এই উৎপাদন অভিলেখ তেতিয়াহে গঢ় লৈ উঠে, এনেদৰে নিৰ্মাণ নহয়, এই সকলোবোৰ সম্ভৱ যেতিয়া অধিক সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে চাকৰি লাভ কৰি আছে। যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াত ঘাম বাহিৰ কৰিছে, তেওঁলোকৰ মগজুৱে কাম কৰে, তেওঁলোকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰে, দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে কৰ্মসংস্থাপন পাইছে, তেওঁলোকেও এই আচৰিত কৃতিত্ব দেখুৱাইছে। এতিয়া এজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰী হিচাপে আপুনি যৎপৰোনাস্তি কৰিব লাগিব যাতে দেশৰ উৎপাদন খণ্ডৰ এই গতি অব্যাহত থাকে। য'তেই দায়িত্ব পাব, আপুনি উৎসাহ হিচাপে কাম কৰে, মানুহক উৎসাহিত কৰে, বাধা আঁতৰাই দিয়ে, যিমানেই সৰলতা আনিব সিমানেই দেশৰ আন মানুহেও সুবিধা পাব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশ বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি আৰু যিকোনো ভাৰতীয়ই অতি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰে যে আজি আমাৰ দেশখন বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এয়া আমাৰ তৰুণ-তৰুণীসকলৰ কষ্টৰ অলৌকিকতা। যোৱা ১১ বছৰত দেশে প্ৰতিটো খণ্ডতে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। শেহতীয়াকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্ৰমিক সংস্থা –আইএলঅ’ৰ পৰা এটা অতি ভাল প্ৰতিবেদন আহিছে।
এইটো এটা আচৰিত প্ৰতিবেদন। এই প্ৰতিবেদনত কোৱা হৈছে যে যোৱা এটা দশকত ভাৰতৰ ৯০ কোটিৰো অধিক নাগৰিকক কল্যাণমূলক আঁচনিৰ পৰিসৰৰ অধীনলৈ অনা হৈছে। এক প্ৰকাৰে ইয়াক সামাজিক সুৰক্ষাৰ পৰিসৰ হিচাপে গণ্য কৰা হয়। আৰু এই আঁচনিবোৰৰ সুবিধা কেৱল কল্যাণক লৈ সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ জৰিয়তেও বৃহৎ সংখ্যক নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। উদাহৰণস্বৰূপে এটা সৰু উদাহৰণ দিম-প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা। এতিয়া এই প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৪ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে আৰু ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ প্ৰক্ৰিয়া এতিয়াও চলি আছে। ইমানবোৰ ঘৰ নিৰ্মাণ হৈ আছে, গতিকে ৰাজমিস্ত্ৰী, শ্ৰম আৰু কেঁচামালৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পৰিবহণ খণ্ডৰ সৰু সৰু দোকানী, সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিয়া ট্ৰাকৰ অপাৰেটৰৰ কামলৈকে, আপুনি কল্পনা কৰকচোন কিমান চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াত আটাইতকৈ সুখৰ কথাটো হ’ল যে বেছিভাগ চাকৰি আমাৰ গাঁৱতে পোৱা গৈছে, এজনে গাঁৱৰ পৰা ওলাই যাব নালাগে। একেদৰে দেশত ১২ কোটি নতুন শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। নিৰ্মাণৰ সমান্তৰালকৈ প্লাম্বাৰ, কাঠমিস্ত্ৰী, আমাৰ বিশ্বকৰ্মা সম্প্ৰদায়ৰ মানুহৰ বাবে ইমানবোৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। এইসকলেই কৰ্মসংস্থাপন সম্প্ৰসাৰণ কৰে আৰু লগতে প্ৰভাৱৰ সৃষ্টি কৰে। একেদৰে আজি উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত দেশত ১০ কোটিৰো অধিক নতুন এল পি জি সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। এতিয়া ইয়াৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক বটলিং প্লাণ্ট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গেছ চিলিণ্ডাৰ বনোৱাসকলে কাম পাইছে, তাতো চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে, গেছ চিলিণ্ডাৰ এজেন্সীয়ে কাম পাইছে। ঘৰলৈ গেছ চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰিবলৈ যিসকলৰ প্ৰয়োজন হৈছে তেওঁলোকে নতুন চাকৰি পাইছে। আপুনি প্ৰতিটো চাকৰি লওক, কিমান ধৰণৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হয়। এই আটাইকেইটা ঠাইত লাখ লাখ মানুহে নতুন চাকৰি পাইছে।
বন্ধুসকল,
আন এখন আঁচনিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিব বিচাৰিছো। এতিয়া এই আঁচনিখন আপুনি জানে, অৰ্থাৎ পাঁচোটা আঙুলি ঘিউত আছে বুলি কোৱা হয় বা দুয়োহাততে লাদ্দু আছে বুলি কোৱা হয়। পি এম সূৰ্য্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনি। আপোনাৰ ঘৰৰ চাদত ছাদৰ ওপৰত সৌৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে এটা পৰিয়ালক গড়ে ₹৭৫,০০০তকৈ অধিক টকা চৰকাৰে দিছে। ইয়াৰ লগে লগে তেওঁ নিজৰ ঘৰৰ চাদত এটা সৌৰ উদ্যোগ স্থাপন কৰে। এক প্ৰকাৰে তেওঁৰ ঘৰৰ চাদখন বিদ্যুতৰ কাৰখানাত পৰিণত হয়, ইয়াৰ পৰা বিদ্যুৎ উৎপাদন হয় আৰু তেওঁ নিজেই বিদ্যুৎ ব্যৱহাৰ কৰে, অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ থাকিলে বিক্ৰী কৰে। ইয়াৰ ফলত বিদ্যুতৰ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস পাইছে, তেওঁ টকা সঞ্চয় কৰিছে। এই উদ্যোগসমূহ স্থাপন কৰিবলৈ অভিযন্তাৰ প্ৰয়োজন, কাৰিকৰী বিদ্যাবিদৰ প্ৰয়োজন। সৌৰ পেনেল তৈয়াৰ কৰিবলৈ কাৰখানা স্থাপন কৰা হয়, কেঁচামালৰ বাবে কাৰখানা স্থাপন কৰা হয়, ইয়াৰ পৰিবহণৰ বাবে। ইয়াক মেৰামতি কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ নতুন উদ্যোগ এটাও সৃষ্টি কৰা হৈছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে, প্ৰতিখন আঁচনিয়ে ৰাইজৰ ভাল কাম কৰি আছে, কিন্তু ইয়াৰ বাবেই লাখ লাখ নতুন চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
নমো ড্ৰোন দিদি অভিযানে ভগ্নী-কন্যাৰ আয়ো বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে গ্ৰামাঞ্চলত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত লাখ লাখ গ্ৰাম্য ভগ্নীক ড্ৰোন পাইলট হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। লাভ কৰা প্ৰতিবেদনৰ পৰা দেখা গৈছে যে ড্ৰোনেৰে খেতি কৰাত সহায় কৰা আৰু ঠিকাভিত্তিক কাম লোৱা আমাৰ ড্ৰোন দিদি, আমাৰ গাঁৱৰ মাক-ভগ্নীসকলে খেতিৰ প্ৰতিটো বতৰত লাখ লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। কেৱল এয়াই নহয়, ইয়াৰ দ্বাৰা দেশত ড্ৰোন নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত নতুন খণ্ডটোক যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। কৃষি হওক বা প্ৰতিৰক্ষা, আজি ড্ৰোন নিৰ্মাণে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল, ৩ কোটি লাখপতি দিদিছ বনোৱাৰ অভিযান দেশত চলি আছে। ইয়াৰে ১.৫ কোটি লাখপতি দিদী ইতিমধ্যে তেনেকুৱা হৈ পৰিছে। আৰু আপুনি জানে যে লাখপতি দিদী হোৱাৰ অৰ্থ হ’ল তাইৰ উপাৰ্জন এবছৰত কমেও ১ লাখতকৈ বেছি হ’ব লাগে আৰু সেয়া এবাৰ নহয় প্ৰতি বছৰে হ’ব লাগে, সেয়াই মোৰ লাখপতি দিদি। ১.৫ কোটি লাখপতি দিদী, এতিয়া গাঁৱলৈ গলে কিছুমান কথা শুনিব, বেংক সখী, বীমা সখী, কৃষি সখী, পশু সখী, এনে বহু আঁচনিত আমাৰ গাঁৱৰ মাতৃ ভগ্নী সকলেও কৰ্মসংস্থাপন পাইছে। একেদৰে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে পদপথ আৰু হকাৰৰ কাম কৰা লোকসকলক সহায় আগবঢ়োৱা হয়। ইয়াৰ অধীনত লাখ লাখ বন্ধুৱে কাম পাইছে আৰু ডিজিটেল পেমেণ্টৰ বাবে আজিকালি প্ৰতিজন হকাৰে নগদ ধন লোৱা নাই, তেওঁ ইউপিআই ব্যৱহাৰ কৰে। কিয়? কাৰণ আৰু টকাখিনি বেংকৰ পৰা তৎক্ষণাত পায়। বেংকৰ আস্থা বাঢ়ি যায়। তেওঁক কোনো কাগজৰ প্ৰয়োজন নাই। অৰ্থাৎ এজন ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ী আজি আত্মবিশ্বাস আৰু গৌৰৱেৰে আগবাঢ়িছে।
পিএম বিশ্বকৰ্মা আঁচনি চাওক। ইয়াৰ অধীনত আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ কাম, পৰম্পৰাগত কাম, পৰিয়ালৰ কাম, আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে, ইয়াত নতুনত্ব অনা হৈছে, ইয়াত নতুন প্ৰযুক্তি অনা হৈছে, ইয়াত নতুন সঁজুলি অনা হৈছে, ইয়াত কাম কৰা শিপিনী, শিল্পী আৰু সেৱা প্ৰদানকাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। ঋণ দিয়া হৈছে, আধুনিক সঁজুলি দিয়া হৈছে। অগণন আঁচনিৰ কথা ক’ব পাৰো। এনে বহু আঁচনিৰ দ্বাৰা দৰিদ্ৰ লোক উপকৃত হোৱাৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলেও কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। এনে বহু আঁচনিৰ প্ৰভাৱ যে মাত্ৰ ১০ বছৰৰ ভিতৰতে ২৫ কোটি মানুহ দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে। যদি কৰ্মসংস্থাপন নাপালেহেঁতেন, যদি পৰিয়ালত উপাৰ্জনৰ কোনো উৎস নাছিল, তেন্তে তিনি-চাৰি প্ৰজন্ম ধৰি দৰিদ্ৰতাত জীৱন কটোৱা মোৰ দুখীয়া ভাইটি আৰু ভনীয়েকে জীৱনৰ প্ৰতিটো দিন পাৰ হৈ যোৱাৰ সময়ত মৃত্যু দেখিলেহেঁতেন, ইমানেই ভয় খাইছিল। কিন্তু আজি তেওঁ ইমানেই শক্তিশালী হৈ পৰিছে যে মোৰ ২৫ কোটি দুখীয়া ভাই-ভনীয়ে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিছে। তেওঁলোকে বিজয়ী হৈ আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আৰু দৰিদ্ৰতা এৰি যোৱা এই সকলো ২৫ কোটি ভাই-ভনীৰ সাহসৰ শলাগ লৈছো। চৰকাৰী আঁচনিৰ সুযোগ লৈ সাহসেৰে আগবাঢ়ি গ’ল, কান্দি বহি নাথাকিল৷ দৰিদ্ৰতাক উভালি পেলালে, পৰাস্ত কৰিলে। এতিয়া আপুনি কল্পনা কৰকচোন যে এই ২৫ কোটি মানুহৰ কিমান নতুন আত্মবিশ্বাস থাকিব। এজন ব্যক্তি সংকটৰ পৰা ওলাই আহিলেই জন্ম হয় এক নতুন শক্তি। মোৰ দেশলৈও এটা নতুন শক্তি আহিছে, যিটো দেশক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত অতি উপযোগী হ’বলৈ গৈ আছে। আৰু বুজিছা, কেৱল চৰকাৰে এই কথা কোৱা নাই। আজি বিশ্ব বেংকৰ দৰে বৃহৎ বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে এই কামৰ বাবে ভাৰতক মুকলিকৈ প্ৰশংসা কৰিছে। তেওঁলোকে ভাৰতক বিশ্বৰ আগত আৰ্হি হিচাপে উপস্থাপন কৰে। সৰ্বোচ্চ সমতা থকা বিশ্বৰ শীৰ্ষ দেশসমূহৰ ভিতৰত ভাৰতক স্থান দিয়া হৈছে। অৰ্থাৎ বৈষম্য দ্ৰুতগতিত হ্ৰাস পাইছে। আমি সমতাৰ দিশে আগবাঢ়িছো। পৃথিৱীয়েও এতিয়া এই কথা লক্ষ্য কৰিছে।
বন্ধুসকল,
উন্নয়নৰ এই মহান যজ্ঞ, দৰিদ্ৰ কল্যাণ আৰু কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টিৰ মিছন, আজিৰে পৰা ইয়াক আগুৱাই নিয়াৰ দায়িত্ব আপোনাৰ। চৰকাৰ বাধা হ’ব নালাগে, চৰকাৰ উন্নয়নৰ প্ৰচাৰক হ’ব লাগে। প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগ পায়। হাত ধৰাটো আমাৰ কাম। আৰু আপোনানালোক ডেকা বন্ধু। আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ বহুত বিশ্বাস আছে। আপোনালোকৰ পৰা মোৰ আশা যে য'তেই দায়িত্ব পাওক, মোৰ বাবে আপুনি প্ৰথমে এই দেশৰ নাগৰিক, তেওঁলোকক সহায় কৰক, তেওঁলোকৰ সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পাওক, দেশখন অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে আগবাঢ়ি যাব। ভাৰতৰ অমৃত কালৰ অংশ হ'ব লাগিব। আগন্তুক ২০-২৫ বছৰ আপোনাৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিন্তু আপুনি এনে এটা সময়ছোৱাত আছে, যেতিয়া ২০-২৫ বছৰ দেশৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। উন্নত ভাৰতৰ সৃষ্টিৰ বাবে এইবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ২৫ বছৰ। গতিকে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰে নিজৰ কাম, নিজৰ দায়িত্ব, লক্ষ্যক আত্মসাৎ কৰিব লাগিব। 'নাগাৰিক দেৱো ভৱ' মন্ত্ৰ আমাৰ শিৰাত চলিব লাগে, হৃদয় আৰু মনত থাকিব লাগে, আমাৰ আচৰণত দৃশ্যমান হ'ব লাগে। আৰু মই নিশ্চিত বন্ধুসকল, এই যুৱ শক্তিয়ে যোৱা ১০ বছৰত দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মোৰ লগত থিয় দিছে। মোৰ প্ৰতিটো কথা শুনি দেশৰ মংগলৰ বাবে যি কৰিব পাৰে কৰিছে। য'তেই আছে তাৰ পৰাই কৰিছে। আপুনি সুযোগ পাইছে, আপোনাৰ পৰা আশা বহুত বেছি। আপোনাৰ বহুত দায়িত্ব আছে, মই নিশ্চিত যে আপুনি সেইটো কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলক শুভেচ্ছা জনাইছো আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালটোও উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ যোগ্য। আপুনিও জীৱনত বহুত আগবাঢ়ি যাওক। আইগট প্লেটফৰ্মলৈ গৈ নিজকে অবিৰতভাৱে উন্নীত কৰি থাকিব। এবাৰ ঠাই পালে মনে মনে বহি নাথাকিব, ডাঙৰ সপোন দেখিব, বহুত দূৰলৈ যোৱাৰ কথা ভাবিব। কাম কৰি, নতুন কথা শিকি, নতুন ফলাফল আনি অগ্ৰগতি লাভ কৰক। আপোনাৰ প্ৰগতিত দেশৰ গৌৰৱ আছে, আপোনাৰ প্ৰগতিত সন্তুষ্টি আছে। আৰু সেয়ে আজি যেতিয়া আপুনি নতুন জীৱন আৰম্ভ কৰিছে তেতিয়া মই আপোনাৰ লগত কথা পাতিবলৈ আহিছো, আপোনাক শুভকামনা জনাইছো আৰু বহু সপোন পূৰণ কৰিবলৈ আহিছো যিহেতু আপুনি এতিয়া মোৰ সংগী হৈ পৰিছে। মোৰ ঘনিষ্ঠ সংগী হিচাপে আপোনাক আদৰণি জনাইছো। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। সকলোকে শুভেচ্ছা জনালোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of over 51,000 appointment letters under Rozgar Mela
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Our campaign to provide permanent jobs to the youth in the Central Government is continuing steadily. And we are known for this—no recommendation, no corruption. Today, more than 51,000 young people have been given appointment letters. Lakhs of youth have already secured permanent jobs in the Indian government through such Rozgar Melas (employment fairs). These young individuals are now playing a significant role in nation-building. Today, many of you have started your responsibilities in Indian Railways. Some will now become the guardians of the nation's security, others appointed in the Postal Department will help deliver government services to every village, some will be foot soldiers of the Health for All mission, many young professionals will help accelerate financial inclusion, and others will drive Bharat's industrial development forward. Your departments may be different, but the goal is the same. And what is that goal? We must remember it again and again: No matter the department, task, position, or region — the one and only goal is service to the nation. The guiding principle is: Citizen First. You have been given a great platform to serve the people of the country. I congratulate all of you on achieving this great success at such an important stage of life. I extend my best wishes for this new journey in your career.
Friends,
Today the world acknowledges that Bharat has two limitless strengths: one is demography, and the other is democracy—the largest population of youth and the world's biggest democracy. This power of youth is both the greatest asset and the strongest guarantee for Bharat’s bright future. Our government is working day and night to turn this strength into a formula for prosperity. As you all know, I have just returned from a visit to five countries. In every country, I could hear the praise and recognition of Bharat’s youth power. All the agreements signed during these visits will certainly benefit Bharat’s youth, both at home and abroad. In sectors like defence, pharmaceuticals, digital technology, energy, and rare earth minerals, the agreements made will bring significant advantages to Bharat in the coming days. They will give a strong boost to Bharat’s manufacturing and services sectors.
Friends,
With changing times, the nature of jobs in the 21st century is also evolving, and new sectors are constantly emerging. That is why, Bharat has focused on preparing its youth for these changes over the past decade. Important decisions have been taken, and modern policies have been formulated keeping in mind the needs of the present era. The ecosystem of start-ups, innovation, and research that is taking shape in the country today is enhancing the potential of our youth. When I see young people aspiring to launch their own start-ups, it increases my own confidence. Just now, Dr. Jitendra Singh ji also shared some detailed statistics with you regarding start-ups. I feel proud to see that the youth of my country is moving forward with great vision, speed, and strength, with a desire to do something new.
Friends,
The Indian government is also focusing on creating new employment opportunities in the private sector. Recently, the government has approved a new scheme — the Employment Linked Incentive Scheme. Under this scheme, the government will provide 15,000 rupees to a youth getting their first job in the private sector. In other words, the government will contribute towards the first salary of the first job. For this, the government has allocated a budget of around 1 lakh crore rupees. This scheme is expected to help in the creation of approximately 3.5 crore new jobs.
Friends,
Today, one of Bharat’s greatest strengths is our manufacturing sector. A large number of new jobs are being created in manufacturing. To boost this sector, this year’s Union Budget has announced the launch of Mission Manufacturing. Over the past few years, we have strengthened the Make in India initiative. Just through the PLI (Production Linked Incentive) Scheme, more than 11 lakh jobs have been created in the country. The mobile phone and electronics sectors have witnessed unprecedented growth in recent years. Today, electronics manufacturing worth nearly 11 lakh crore rupees is taking place in Bharat. That’s a more than fivefold increase in the past 11 years. Earlier, Bharat had only 2 or 4 mobile phone manufacturing units. Now, we have nearly 300 units related to mobile phone manufacturing, employing lakhs of young people. Another prominent sector is defence manufacturing, which is gaining even more attention and pride after Operation Sindoor. Bharat is setting new records in defence production. Our defence production has now crossed 1.25 lakh crore rupees. Bharat has also achieved a major milestone in the locomotive sector — we are now the largest producer of locomotives in the world. Whether it’s locomotives, rail coaches, or metro coaches, Bharat is exporting them in large numbers to many countries. Our automobile sector is also experiencing unprecedented growth.
In just the last 5 years, the sector has received about $40 billion in FDI (Foreign Direct Investment). That means new companies have come in, new factories have been established, new jobs have been created — and at the same time, vehicle demand has surged, with record sales of automobiles in Bharat. Bharat’s progress in various sectors, and these manufacturing records, don’t happen on their own. They are possible only because more and more young people are getting jobs. It is their hard work, intellect, and dedication that have made this possible. Bharat’s youth have not only found employment, but they’ve also excelled at it. Now, as government employees, it is your duty to ensure that this momentum in the manufacturing sector continues. Wherever you are assigned, you must act as an enabler, an encourager, remove obstacles, and simplify processes. The more ease you bring to the system, the more benefit it will bring to the people of the country.
Friends,
Today, our country is rapidly progressing towards becoming the third-largest economy in the world, and any Indian can proudly say this. This achievement is the result of the hard work and sweat of our youth. In the past 11 years, the nation has made progress in every sector. Recently, a very commendable report was released by the International Labour Organization (ILO). This report highlights that more than 90 crore citizens in Bharat have been brought under the umbrella of welfare schemes over the last decade. This is essentially the expansion of social security. And the impact of these schemes goes far beyond welfare—they have also generated a massive number of new jobs. Let me give you a simple example — the PM Awas Yojana. Under this scheme, 4 crore new pucca (permanent) houses have already been built, and construction of 3 crore more houses is currently underway. Now, when such a large number of homes are being built, masons, labourers, suppliers of raw materials, transport operators, local shopkeepers, and truck drivers—all get work. Imagine the enormous number of jobs created through this! What’s even more heartening is that most of these jobs are in rural areas, so people don’t need to migrate to cities. Similarly, 12 crore new toilets have been constructed across the country. This has created work not only in construction but also for plumbers, carpenters, and skilled workers from our Vishwakarma community. This is how job creation expands and leaves a real impact. Likewise, over 10 crore new LPG connections have been provided under the Ujjwala scheme. To support this, a large number of bottling plants have been set up, creating employment for cylinder manufacturers, distribution agencies, and delivery personnel. Each initiative—if you examine closely—creates multiple layers of employment opportunities. Lakhs of people have gained new jobs from such initiatives.
Friends,
I would like to mention another scheme, one that truly brings double the benefit—like having a laddu in each hand, as we say. That scheme is the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Under this scheme, the government is giving an average subsidy of over 75,000 rupees per household to install rooftop solar panels. This essentially turns your roof into a power plant—generating electricity not just for your own use, but also for sale to the grid if there's surplus. This brings electricity bills down to zero and saves families significant money. Engineers and technicians are needed to install the plants. Solar panel manufacturing factories and raw material suppliers are growing. Transport operators are employed to move materials. A whole new industry is emerging for the maintenance and repair of these systems. Just imagine—the benefits are not only helping citizens, but also creating lakhs of new employment opportunities.
Friends,
The ‘Namo Drone Didi’ initiative has increased the income of our sisters and daughters and also created new employment opportunities in rural areas. Under this scheme, lakhs of rural women are being trained as drone pilots. Available reports show that our Drone Didis—mothers and sisters from our villages—are earning lakhs of rupees in a single farming season by offering drone-based agricultural services on a contract basis. Not only that, this initiative is also giving a big boost to the drone manufacturing sector in the country. Whether in agriculture or defence, drone manufacturing is opening up new avenues for the youth of our country.
Friends,
The campaign to create 3 crore Lakhpati Didis is ongoing. Out of these, 1.5 crore women have already achieved this milestone. And as you know, becoming a Lakhpati Didi means earning at least 1 lakh rupees every year, consistently—not just once. That is the benchmark. 1.5 crore Lakhpati Didis! Today, if you visit villages, you’ll often hear terms like Bank Sakhis, Bima Sakhis, Krishi Sakhis, Pashu Sakhis—these are various schemes through which our mothers and sisters in villages have got employment opportunities. Similarly, under the PM SVANidhi Scheme, street vendors and hawkers were given support for the first time. Lakhs have benefited from it. Because of digital payments, even roadside vendors now prefer UPI over cash. Why? Because it gives them instant access to more credit from the bank. Banks trust them more, and they don’t need piles of paperwork. This means that even a humble street vendor now moves forward with confidence and pride. Take the PM Vishwakarma Scheme, for example. It’s focused on modernizing and upgrading traditional, ancestral, and family-based crafts and trades. It helps by: Providing modern tools, offering training to artisans, craftsmen, and service providers, facilitating easy loans. There are countless such schemes, through which the poor have been uplifted, and youth have found employment. The impact of all these initiatives is so significant that, in just 10 years, 25 crore Indians have risen out of poverty. Think about it—if they hadn’t found employment, if there was no income in the family, how would a person who had been poor for three or four generations even imagine coming out of that darkness? For them, each day was a struggle for survival, and life felt like a burden. But today, they have defeated poverty with their strength and courage. These 25 crore brothers and sisters have emerged victorious, and I salute their determination. They used the government’s schemes as tools, didn't sit around and complain—they fought back against poverty, uprooted it, and conquered it. Now imagine, the new self-confidence that is building among these 25 crore people! When a person overcomes a crisis, a new strength emerges. This new strength has also emerged in my country, and it will play a vital role in taking the country forward. And let me be clear—this is not just the government saying it. Today, global institutions like the World Bank are openly praising Bharat for this achievement. The world is presenting Bharat as a model. Bharat is now being ranked among the top countries in the world in terms of equality—which means inequality is decreasing rapidly, and we are moving toward greater equality. The world is now taking note of this transformation.
Friends,
The great mission of development, the movement for welfare of the poor and employment generation that is currently underway—you now share the responsibility of taking it forward from today. The government should never be a hurdle; it should always be a facilitator of growth. Every individual deserves the opportunity to move ahead. It is our role to extend a helping hand. And you, my friends, are young. I have great faith in you. I have high expectations from you. Wherever you're assigned, you must always put the citizens first. Helping them, easing their difficulties—that alone will push the nation forward rapidly. You are to become active participants in Bharat’s Amrit Kaal—this golden period of opportunity. The next 20 to 25 years are crucial, not just for your career, but for the future of the entire country. These are the defining years for building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). That is why, your work, your duties, and your goals must be aligned with the resolve to create a ‘Viksit Bharat’. The mantra ‘Nagrik Devo Bhavo’ (Citizen is Divine) must run through your veins, live in your heart and mind, and reflect in your conduct and behaviour.
And I am fully confident, my friends, that this youth power has stood with me over the past 10 years in taking the country forward. They have taken each of my words to heart and done whatever they could for the nation—from wherever they were, in whatever capacity they could. Now that you have been given this opportunity, expectations from you are higher. Your responsibility is greater. And I believe—you will rise to the occasion and make it happen. Once again, I wholeheartedly congratulate you. I extend my warmest wishes to your families, who deserve a bright and prosperous future. May you all achieve great success in life. Keep upgrading yourself continuously through the iGOT platform. Now that you have secured your position, don’t sit back. Dream big, aim high. Through hard work, continuous learning, and bringing fresh results, move ahead. Your progress is the pride of the country and your growth is my satisfaction. That is why, today, as you embark on this new journey in life, I have come here to speak with you, to bless you, and to welcome you as my partner in fulfilling many dreams. As a close and trusted companion, I welcome you warmly. Thank you very much, and best wishes to you all.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.