প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রোজগার মেলাগী মখাদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ হেন্না য়েন্থোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
নহারোলশিং কেন্দ্র সরকারগী থবক পীনবা ঐখোয়গী খোঙজং মখা চৎথরি। ঐখোয়গী পান্দমদি শ্লিপ অমতা য়াওদনা, চাদিং অমতা তৌদনা থবক ফংহনবনি। ঙসি নহারোল লিশিং ৫১ হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং য়েন্থোক্লে। অসিগুম্বা রোজগার মেলাশিংগী খুৎথাংদা, নহারোল লাখ ভারত সরকারগী থবকশিং ফংলে। হৌজিক হায়রিবা নহারোলশিং অসিনা লৈবাক শেমগৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে। ঙসি নহারোক কয়া ভারত রেৱেজদা মখোয়গী মথৌশিং পাংথোক্লে, মরুপ কয়া লৈবাক অসি ঙাক্নবা গার্দশিং ওইরে, পোস্তেল দিপার্তমেন্তদা থবক ফংলবা মরুপশিংনা সরকারগী কান্নবশিং খুঙ্গং খুদিংমক্ত য়ৌহনগনি, মরুপ খরনা মীওই খুদিংমক হকচাং ফহন্নবা মিসনগী লান্মীশিং ওইগনি, নহারোল কয়ানা মীওই খুদিংমক শেন-থুমগী থবকশিংনা কোনশিন্নবা য়াংখৎনবা ইঞ্জিন ওইগনি অমসুং মরুপ কয়ানা ভারতকী উদ্যোগ চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি।
অদোমগী দিপার্তমেন্তশিং তোঙান তোঙাল্লি, অদুবু পান্দমদি অমতনি অমসুং পান্দম অদুদদি লৈবাক্কী থবক তৌবা হায়বা অসিনি। অমতা ঙাইরবা পান্দমদি-মীয়ামগী থবক্না হান্না পাংথোকপা অসিনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী সেবা তৌনবা অচৌবা মফম অমা অদোম্না ফংলে। পুন্সিগী মরুওইবা তাঙ্কক অসিদা অসিগুম্বা অচৌবা থবক অমা ফংবা অসিদা ঐনা ময়াম পুম্নমক হরাওবা ফোঙদোকচরি। অদোমগী অনৌবা খোঙচৎ অসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ভারতকী মপান নাইদ্রবা শক্তি অনি লৈরি হায়বা ঙসিগী মালেম্না য়ানরে। অমনা অপুনবা মীশিং অমসুং অমনা গনতন্ত্রনি। লৈবাক অসিদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা নহারোল লৈরি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমনি। মসিগী নহারোলগী শক্তি অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি অমসুং ভারতকী অফবা তুংলমচৎকী খ্বাইদগী চাউবা গরেন্তিনি। নুংঙাই য়াইফনবা ফোর্মুলা অসি শেম্নবগীদমক সরকারনা অহিং-নুংথিল অনিমক থবক শুরি। লৈবাক মঙাগী খোঙচৎ মতুংদা নোংমগী মমাঙদা ঐ হল্লক্লে হায়বা মীয়াম্না খঙলে। ভারতকী নহারোলগী শক্তিগী খোন্থাং অসি লৈবাক খুদিংমক্না তারে। খোঙচৎ মনুংদা লৈনখিবা য়ানখিবা খুদিংমক্না লৈবাক অসিদা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী নহারোল খুদিংমক কান্নবা ফংগনি। দিফেন্স, ফার্মা, দিজিতেল তেক্নোলোজি, ইনর্জি, মমল য়াম্লবা মিনিরেলশিংগুম্বা হিরমশিংগী য়ানচেশিংনা তুংদগী ভারতকী কান্নবা ওইরগনি, ভারতকী মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিস সেক্তরশিং মপাঙ্গল য়াম্না কনখৎলগনি।
মরুপশিং,
মতমগী অহোংবা মতুংইন্না, ২১শুবা চহিচাদা থবকশিংগী মওংসু হোংলে, অনৌবা থবক কয়া থোক্লক্লে। মরম অদুনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, লৈবাক অসিগী নহারোলশিং থৌরাং তৌনবা ভারতনা মীৎয়েং চঙলে। মসিগীদমক হৌজিক মরুওইবা ৱারেপশিং লৌরে, অনৌবা মতমগী দরকার ওইবশিং য়েংলগা অনৌবা থৌশিলশিসু শেম্লে। ঙসি লৈবাক অসিদা স্তার্দ-অপশিং, ইন্নোবেসন অমসুং থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎপদগী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী তৌবা ঙম্বসু হেনগৎলে। নহারোলশিংনা মখোয় মশাগী স্তার্দ-অপ লিংখৎনিংবগী অপাম্বা উবদা ঐগী থাজবসু হেনগৎলে অমসুং স্তার্দ অপশিংগী মতাংদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনসু মশিং খর পীরে। অচৌবা পান্দম অমগা লৌয়নান পাঙ্গল অমসুং খোঙজেলগা লোয়ননা ঐগী লৈবাক্কী নহারোলশিংনা মাংলোমদা চঙশিনবদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
প্রাইভেদ সেক্তরদা অনৌবা থবকশিং ফংহন্নবা ভারত সরকারনা মীৎয়েং চঙলি। হন্দক সরকারনা ইমপ্লাইমেন্ত লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ স্কিম কৌবা অনৌবা স্কিম অমা অয়াবা পীখ্রে। স্কিম অসিগী মখাদা প্রাইভেদ সেক্তরদা অহানবা ওইনা থবক ফংবা নহারোল অমদা সরকারনা লুপা লিশিং ১৫ পীগনি। অহানবা থবক্কী অহানবা ফংবা তোলোবতা সরকারনা মতেং পাংগনি। মসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর লাখ অমগী বজেত অমা শেম্লে। স্কিম অসিনা অনৌবা থবক করোর ৩.৫ ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ভারতকী অচৌবা মপাঙ্গল অমদি ঐখোয়গী মেনুফেকচরিং সেক্তর অসিনি। মেনুফেকচরিং সেক্তর চাউখৎনবা চহি অসিগী বজেত্ত মিসন মেনুফেকচরিং লাউথোকখ্রে। হৌখিবা চহিশিংদা, ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াগী খোঙচং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। পি.এল.আই স্কিমগী মখাদা লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক লাখ ১১ হেন্না ফংহনখ্রে। হৌখিবা চহিশিংদা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং মোবাইল শাবগী সেক্তরশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লে। ঙসি, ইলেক্ত্রোনিক্স মেনুফেকচরিং অসি লুপা করোর লাখ ১১ য়ৌরে। মসি হৌখিবা চহি ১১ দগী শরুক ৫ হেনগৎলে। হান্না লৈবাক অসিদা মোবাইল ফোন শাবা য়ুনিত ২ খক্ত লৈরমখি, হৌজিক লৈবাক অসিদা য়ুনিত ৩০০ হেন্না লৈরে। মসিদা নহারোল লাখ কয়া থবক ফংলে। ওপরেসন সিন্দুরগী মতুংদা দিফেন্স মেনুফেকচরিংগী মতাংদা য়াম্না খন্ন-নৈরে। দিফেন্স মেনুফেকচরিং সেক্তরদা ভারতনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে। ঐখোয়গী দিফেন্সকী পোৎথোকশিং অসি লুপা করোর লাখ ১.২৫ হেল্লে। লোকোমোতিপ সেক্তরদসু ভারতনা অতোপ্পা অচৌবা মাইপাকপা অমা ফংলে। ভারত মালেমদা লোকোমোতিপ খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক ওইরে। লোকোমোতিপশিং ওইগেরা, রেল কোচশিং ওইগেরা, মেত্রো কোচশিং ওইগেরা, ঙসি মালেমগী মশিং য়াম্লবা লৈবাকশিংদা মখোয় ভারতনা য়োল্লে।
ঐখোয়গী ওতোমোবাইল সেক্তরসু মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলকপা ঐখোয়না উরে। হৌখিবা চহি ৫ দা সেক্তর অসিদা দোল্লার বিল্লিয়ন ৪০ রোমগী এফ.দি.আই লাকখি। মসিনা তাকপদি অনৌবা কম্পেনিশিং লাক্লে, অনৌবা ফেক্তরিশিং লিংখৎলে, নৌবা থবকশিং পীরে হায়বনি অমসুং গারিশিং লৈবা মশিং য়াম্না হেনগৎলে অমসুং ভারত্ত শাবা গারিশিং মশিং য়াম্না য়োল্লে। নহারোলশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াবদগী হিরম কয়াদা লৈবাক অসি চাউখৎলকপা ঙম্বনি। মখোয়গী হুমাং, মখোয়গী হোৎনবা কনবা অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং থবক ফংবনি, মসিগী মাইপাকপা অসি মখোয়না উৎলে। লৈবাক অসিদা মেনুফেকচরিং সেক্তর মখা তানা চাউখৎনবা সরকারগী থবক তৌবা মীওই ওইনা অদোম্না পাংথোকপা য়াবা থবক খুদিংমক পাংথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
মালেমদা অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা মাইকৈদা ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক য়াংনা চঙশিল্লি অমসং মসি ভারতমচা অমনা য়াম্না চাউথোকচনা হায়বা ঙমগনি। মসি ঐগী নহারোলশিংনা থবক কন্না শুবগী অঙকপনি। হৌখিবা চহি ১১ দা হিরম খুদিংমক্ত লৈবাক অসি চাউখৎলে। হন্দক, ইন্তরনেসনেল লেবর ওর্গনাইজেসনগী অঙকপা রিপোর্ত অমা লাকলে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতকী মীওই করোর ৯০ হেন্না য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংনা কোনশিনখি হায়না রিপোর্ত অসিদা হায়খি। অমরোমদা মসি খুন্নাইগী ঙাক্লৌ পীবনি। স্কিমশিং অসিনা য়াইফনবা থবক পায়খৎপা খক নত্তনা মসিনা মশিং য়াম্লবা থবকশিংসু ফংহল্লে। খুদম ওইনা, প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা অনৌবা য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে অমসুং হৌজিক অনৌবা য়ুম করোর ৩ শাবগী থবক চৎথরি। অসুক য়াম্বা য়ুমশিং অসি শাবদা মশিং য়াম্লবা শীন্মীশিং থবক শুরি। স্কিম অসিনা থবক কয়া পীরিবা অদু অদোম খন্দুনা য়েংউ। মসিদা খ্বাইদগী অপেনবা পোক্লিবদি থবক অয়াম্বা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা ফংবা অসিনি, কনাগুম্বা অমতা খুঙ্গং থাদোক্তুনা চৎত্রে। মসিগা লোয়ননা, লৈবাক অসিদা অনৌবা তোইলেত করোর ১২ শারে। তোইলেতশিং অসি শাবদা, উশুবশিং অমসুং প্লম্বরশিং য়াওনা শীন্মী কয়া থবক পীরে। উজৱালা স্কিমগী মখাদা লৈবাক অসিদা অনৌবা এল.পি.জি কন্নেক্সনশিং পীরে। মসিগীদমক হৌজিক মশিং য়াম্লবা বোত্তলিং প্লান্তশিং লিংখৎলে। গ্যাস সিলিন্দর শাবশিং অমসুং গ্যাস সিলিন্দর এজেন্সিশিং থবক পীরে। য়ুমশিংদা গ্যাস সিলিন্দরশিং থিনবা চৎপা মীওইশিং অনৌবা থবকশিং ফংলে। অনৌবা হিরমশিং অসিদা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংলে।
মরুপশিং,
অতোপ্পা স্কিম অমা খন্নবা ঐনা পাম্মী। অদোম স্কিম অসি খঙলে, মসি খুৎশা মঙা মক ঘীদা লুপ্পা নত্ত্রগা খুৎ অনিমক্ত লদু পায়বগুম্বনি। স্কিম অদুদি পি.এম সুর্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিমনি। স্কিম অসিগী মখাদা ইমুং অমগী য়ুম মথক্ত সোলার রুপ তোপ পেনেল থম্বদা সরকারনা ইমুং অমদা লুপা ৭৫,০০০ হেন্না পীরে। মওং অসিদা, মীওই অমগী য়ুম পৱার ফেক্তরি অমা ওইরে, মৈ পুথোক্লে অমসুং মৈ অদু মশামক শীজিন্নরে, করিগুম্বা অহেনবা মৈ পুথোক্লবদি, মদু মহাক্না য়োল্লে। মসিনা মৈগী বিল হন্থহনবদা নত্তনা, মীওই অদুগী শেন কনবা ঙম্লে। সোলার প্লান্তশিং অসি থম্বদা ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং তেক্নিসিয়ানশিং দরকার ওই। সোলার পেনেলশিং শানবা ফেক্তরিশিং লিংখৎলে, রো মেতরিএলশিংগীদমক ফেক্তরিশিং লিংখৎলে, পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌনবা ফেক্তরিশিং লিংখৎলে। স্কিম অমনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পায়খৎলি অমসুং স্কিম অমনা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহল্লে।
মরুপশিং,
নমো দ্রোন দিদি অভিয়ান্না খুঙ্গংশিংদা অনৌবা থবকশিং ফংহল্লে অমসুং ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, খুঙ্গংগী ইচল লাখ কয়া দ্রোন পাইলোতশিং ওইনা ত্রেনিং পীরে। ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংগী দ্রোন দিদিশিং, ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা লৌ উবদা দ্রোনশিংনা মতেং পাংবগী পাউ তারে অমসুং লৌরোক অমদা লুপা লাখ কয়া তাল্লে। মসি খক নত্তনা, মসিনা লৈবাক অসিদা দ্রোন শাবগা মরী লৈনবা অনৌবা হিরম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। লৌউ-শিংউ নত্ত্রগা দিফেন্স ওইবা য়াই, ঙসিদি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা দ্রোন মেনুফেকচরিংনা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা লাখপতি দিদি করোর ৩ পুথোক্নবা খোঙচৎ চৎথরি। মখোয়গী মনুংদা লাখপতি দিদি করোর ১.৫ হান্না পুথোকখ্রে। লাখপতি দিদি অমা ওইবা হায়বসি চহি অমদা মহাক্কী শেন্থোক অদু লুপা লাখ ১ দগী তাদবা ওইগদবনি হায়বা অদোম খঙলে। অদোম্না খুঙ্গংশিংদা চৎপা মতমদা, অদোম্না বেঙ্ক শখিশিং, ইন্সুরেন্স শখিশিং, কৃষি শখিশিং, পাসু শখিশিং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা থবক ফংবা উবা ফংগনি। অহানবা ওইনা, পি.এম শ্বানিধি য়োজনাগী মখাদা লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবা মীওইশিং মতেং পাংলে। স্কিম অসিগী মখাদা, মীওই লাখ কয়া দিজিতেল পেমেন্ত শীজিন্নরে, হোকরশিং হৌজিক শেন শীজিন্নদ্রে, মখোয় য়ু.পি.আই শীজিন্নরে। করিগী? মখোয়না বেঙ্কদগী খুদক্ত শেন ফংলে। বেঙ্কগী থাজবা হেনগৎলে। মহাক্না চে শীজিন্নবা দরকার ওইদ্রে। মসিনা তাকপদি লম্বী মতাইদা পোৎ য়োল্লিবা মীওইশিং থাজবগা লোয়ননা চাউখৎলে হায়বনি। পি.এম বিশ্বকর্মা স্কিমগী মখাদা, মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা শীন্মীশিং, মখোয়গী থবকশিং মতমগা চুনবা থবকশিং ওইহল্লে, অনৌবা তেক্নোলোজি, অনৌবা খুৎলায়শিং শীজিন্নরে অমসুং খুৎহৈবশিং ত্রেনিং পীরে। মখোয়দা লোনশিং পীরে, মতমগী অনৌবা খুৎলায়শিং পীরে। ঐনা অদোমদা মশিং থিঙমদ্রবা স্কিমশিং হায়বা ঙমগনি। লায়রবশিং খুদোংচাবা পীবা অমসুং মখোয় থবক পীবা অসিগুম্বা স্কিম কয়া লৈরি। অসিগুম্বা স্কিমশিং অসিনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মীওই করোর ২৫ হেন্না লায়রবা কোকহনখিবনি। করিগুম্বা থবক ফংদ্রবদি, ইমুং অমগী শেন্থোক লম্বী লৈত্রবদি, মীরোল অহুম-মরি লায়রবা হিংলিবা ঐগী লায়রবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং য়াম্না ৱানা হিংগনি। অদুবু ঙসিদি মখোয় ফিবম য়াম্না ফরে, ঐখোয়গী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। লায়রবা ইনাও অমসুং ইচল করোর কয়া লায়রবা মাইথিবা পীরে। লায়রবা মাইথিবা পীখিবা ইনাও অমসুং ইচল করোর ২৫ গী থৌনা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোক্লি। মখোয়না সরকারগী স্কিমশিং কান্নবা লৌরে অমসুং থৌনাগা লোয়ননা মাঙলোমদা চঙশিল্লে। মখোয়না লায়রবা মাইথিবা পীরে। মীওই করোর ২৫ অসিনা মখোয় মশানা মশাবু কয়া য়াম্না থাজবগে হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ। অসিগুম্বা মীওই অমা লায়রবা কোকপা মতমদা, অনৌবা থৌনা অমা পোক্লে। সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি ঙসিদি ৱার্ল্দ বেঙ্কগুম্বা অচৌবা ইন্সতিতুসনশিংনা থাগৎলে। মালেমগী লৈবাকশিংদা মখোয়না ভারত নমুনা অমা ওইনা উৎলে। মালেমদা খ্বাইদগী থোং মান্নবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতনা মকোক্ত লৈরে। লায়রবা অমসুং ইনাকখুনবা অনিগী মরক্ত খেন্নবা য়াংনা হন্থরক্লে। থোং মান্নবগী মাইকৈদা ঐখোয় য়াংনা চঙশিল্লি। মসি হৌজিক মালেমগী লৈবাকশিংনা খঙলে।
মরুপশিং,
লায়রবগী য়াইফনবা অমসুং থবক পীনবা মিসন অসি মাঙলোমদা পুখৎপা অসি অদোমগী থৌদাংনি। সরকারনা খূরৌ থাংবা অমা ওইরোইদবনি, সরকারনা চাউখৎপগী থবক পুক্নিং থৌগৎপা অমা ওইগদবনি। মীওই খুদিংমক চাউখৎনবগী খুদোংচাবা লৈ। খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। নহা ওইরিবা মরুপশিং, অদোমগী মফমদা ঐনা থাজবা কয়া থম্লি। মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহন্নবা অদোম্না মখোয়গী মতেং পাংগদবনি। অদোম ভারতকী অমৃত কালগী শরুক অমা ওইগদবনি। লাক্লিবা চহি ২০-২৫ অসি অদোমগী শীনফম অসিগী য়াম্না মরুওই, হায়রিবা চহি ২০-২৫ গী মতম অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না মরুওই। বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক চহি ২৫ গী মতম অসি য়াম্না মরুওই। মরম অদুনা বিকসিত ভারত অমগী পান্দমশিংগা লোয়ননা অদোম থবক তৌগদবনি। মীয়াম্না ঈশ্বরনি হায়বসি ঐখোয়গী লাইৱানি। মসি ঐখোয়গী শিংলিশিং, ঐখোয়গী থম্মোয় অমসুং পুক্নিংদা চেনহলগদবনি, ঐখোয়গী লমচৎতা উহনগদবনি। নহারোলশিংগী শক্তিনা হৌখিবা চহি ১০ দা লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎলে। অদোমগী খুদোংচাবা ফংলে, অদোমদগী থাজবা য়াংনা থম্লি। অদোমগী থৌদাং য়াম্না চাউরি, মসি থবক ওইনা পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি। ঐনা অমুক হন্না অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি। তুংগী অফবা পুন্সি অমগীদমক ঐনা অদোমগী ইমুংগী মীওইশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। আইগোত প্লেতফোর্মদা চঙদুনা অদোম মখা তানা ফগৎহনগদবনি। অনৌবা কয়া তমদুনা অনৌবা ফলশিং পুরক্কদবনি। অদোমগী চাউখৎপদা লৈবাক অসিনা চাউথোকচবা ফাওরি। অদোমগী অনৌবা পুন্সি অমা হৌনবা, অদোমগা ৱারি শানবা, মঙলান কয়া মঙফাওনবা ঙম্নবা অদোমদা য়াইফ পাউজেল পীনবা ঙসি ঐ মফম অসিদা লাক্লিবনি। হৌজিক অদোম ঐগী মরুপ অমা ওইরে। ঐগী অচেৎপা খোঙলোই অমা ওইনা ঐনা অদোম তরাম্না ওক্লি। ময়াম পুম্নমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। য়াইফ পাউজেল পীজরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of over 51,000 appointment letters under Rozgar Mela
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Our campaign to provide permanent jobs to the youth in the Central Government is continuing steadily. And we are known for this—no recommendation, no corruption. Today, more than 51,000 young people have been given appointment letters. Lakhs of youth have already secured permanent jobs in the Indian government through such Rozgar Melas (employment fairs). These young individuals are now playing a significant role in nation-building. Today, many of you have started your responsibilities in Indian Railways. Some will now become the guardians of the nation's security, others appointed in the Postal Department will help deliver government services to every village, some will be foot soldiers of the Health for All mission, many young professionals will help accelerate financial inclusion, and others will drive Bharat's industrial development forward. Your departments may be different, but the goal is the same. And what is that goal? We must remember it again and again: No matter the department, task, position, or region — the one and only goal is service to the nation. The guiding principle is: Citizen First. You have been given a great platform to serve the people of the country. I congratulate all of you on achieving this great success at such an important stage of life. I extend my best wishes for this new journey in your career.
Friends,
Today the world acknowledges that Bharat has two limitless strengths: one is demography, and the other is democracy—the largest population of youth and the world's biggest democracy. This power of youth is both the greatest asset and the strongest guarantee for Bharat’s bright future. Our government is working day and night to turn this strength into a formula for prosperity. As you all know, I have just returned from a visit to five countries. In every country, I could hear the praise and recognition of Bharat’s youth power. All the agreements signed during these visits will certainly benefit Bharat’s youth, both at home and abroad. In sectors like defence, pharmaceuticals, digital technology, energy, and rare earth minerals, the agreements made will bring significant advantages to Bharat in the coming days. They will give a strong boost to Bharat’s manufacturing and services sectors.
Friends,
With changing times, the nature of jobs in the 21st century is also evolving, and new sectors are constantly emerging. That is why, Bharat has focused on preparing its youth for these changes over the past decade. Important decisions have been taken, and modern policies have been formulated keeping in mind the needs of the present era. The ecosystem of start-ups, innovation, and research that is taking shape in the country today is enhancing the potential of our youth. When I see young people aspiring to launch their own start-ups, it increases my own confidence. Just now, Dr. Jitendra Singh ji also shared some detailed statistics with you regarding start-ups. I feel proud to see that the youth of my country is moving forward with great vision, speed, and strength, with a desire to do something new.
Friends,
The Indian government is also focusing on creating new employment opportunities in the private sector. Recently, the government has approved a new scheme — the Employment Linked Incentive Scheme. Under this scheme, the government will provide 15,000 rupees to a youth getting their first job in the private sector. In other words, the government will contribute towards the first salary of the first job. For this, the government has allocated a budget of around 1 lakh crore rupees. This scheme is expected to help in the creation of approximately 3.5 crore new jobs.
Friends,
Today, one of Bharat’s greatest strengths is our manufacturing sector. A large number of new jobs are being created in manufacturing. To boost this sector, this year’s Union Budget has announced the launch of Mission Manufacturing. Over the past few years, we have strengthened the Make in India initiative. Just through the PLI (Production Linked Incentive) Scheme, more than 11 lakh jobs have been created in the country. The mobile phone and electronics sectors have witnessed unprecedented growth in recent years. Today, electronics manufacturing worth nearly 11 lakh crore rupees is taking place in Bharat. That’s a more than fivefold increase in the past 11 years. Earlier, Bharat had only 2 or 4 mobile phone manufacturing units. Now, we have nearly 300 units related to mobile phone manufacturing, employing lakhs of young people. Another prominent sector is defence manufacturing, which is gaining even more attention and pride after Operation Sindoor. Bharat is setting new records in defence production. Our defence production has now crossed 1.25 lakh crore rupees. Bharat has also achieved a major milestone in the locomotive sector — we are now the largest producer of locomotives in the world. Whether it’s locomotives, rail coaches, or metro coaches, Bharat is exporting them in large numbers to many countries. Our automobile sector is also experiencing unprecedented growth.
In just the last 5 years, the sector has received about $40 billion in FDI (Foreign Direct Investment). That means new companies have come in, new factories have been established, new jobs have been created — and at the same time, vehicle demand has surged, with record sales of automobiles in Bharat. Bharat’s progress in various sectors, and these manufacturing records, don’t happen on their own. They are possible only because more and more young people are getting jobs. It is their hard work, intellect, and dedication that have made this possible. Bharat’s youth have not only found employment, but they’ve also excelled at it. Now, as government employees, it is your duty to ensure that this momentum in the manufacturing sector continues. Wherever you are assigned, you must act as an enabler, an encourager, remove obstacles, and simplify processes. The more ease you bring to the system, the more benefit it will bring to the people of the country.
Friends,
Today, our country is rapidly progressing towards becoming the third-largest economy in the world, and any Indian can proudly say this. This achievement is the result of the hard work and sweat of our youth. In the past 11 years, the nation has made progress in every sector. Recently, a very commendable report was released by the International Labour Organization (ILO). This report highlights that more than 90 crore citizens in Bharat have been brought under the umbrella of welfare schemes over the last decade. This is essentially the expansion of social security. And the impact of these schemes goes far beyond welfare—they have also generated a massive number of new jobs. Let me give you a simple example — the PM Awas Yojana. Under this scheme, 4 crore new pucca (permanent) houses have already been built, and construction of 3 crore more houses is currently underway. Now, when such a large number of homes are being built, masons, labourers, suppliers of raw materials, transport operators, local shopkeepers, and truck drivers—all get work. Imagine the enormous number of jobs created through this! What’s even more heartening is that most of these jobs are in rural areas, so people don’t need to migrate to cities. Similarly, 12 crore new toilets have been constructed across the country. This has created work not only in construction but also for plumbers, carpenters, and skilled workers from our Vishwakarma community. This is how job creation expands and leaves a real impact. Likewise, over 10 crore new LPG connections have been provided under the Ujjwala scheme. To support this, a large number of bottling plants have been set up, creating employment for cylinder manufacturers, distribution agencies, and delivery personnel. Each initiative—if you examine closely—creates multiple layers of employment opportunities. Lakhs of people have gained new jobs from such initiatives.
Friends,
I would like to mention another scheme, one that truly brings double the benefit—like having a laddu in each hand, as we say. That scheme is the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Under this scheme, the government is giving an average subsidy of over 75,000 rupees per household to install rooftop solar panels. This essentially turns your roof into a power plant—generating electricity not just for your own use, but also for sale to the grid if there's surplus. This brings electricity bills down to zero and saves families significant money. Engineers and technicians are needed to install the plants. Solar panel manufacturing factories and raw material suppliers are growing. Transport operators are employed to move materials. A whole new industry is emerging for the maintenance and repair of these systems. Just imagine—the benefits are not only helping citizens, but also creating lakhs of new employment opportunities.
Friends,
The ‘Namo Drone Didi’ initiative has increased the income of our sisters and daughters and also created new employment opportunities in rural areas. Under this scheme, lakhs of rural women are being trained as drone pilots. Available reports show that our Drone Didis—mothers and sisters from our villages—are earning lakhs of rupees in a single farming season by offering drone-based agricultural services on a contract basis. Not only that, this initiative is also giving a big boost to the drone manufacturing sector in the country. Whether in agriculture or defence, drone manufacturing is opening up new avenues for the youth of our country.
Friends,
The campaign to create 3 crore Lakhpati Didis is ongoing. Out of these, 1.5 crore women have already achieved this milestone. And as you know, becoming a Lakhpati Didi means earning at least 1 lakh rupees every year, consistently—not just once. That is the benchmark. 1.5 crore Lakhpati Didis! Today, if you visit villages, you’ll often hear terms like Bank Sakhis, Bima Sakhis, Krishi Sakhis, Pashu Sakhis—these are various schemes through which our mothers and sisters in villages have got employment opportunities. Similarly, under the PM SVANidhi Scheme, street vendors and hawkers were given support for the first time. Lakhs have benefited from it. Because of digital payments, even roadside vendors now prefer UPI over cash. Why? Because it gives them instant access to more credit from the bank. Banks trust them more, and they don’t need piles of paperwork. This means that even a humble street vendor now moves forward with confidence and pride. Take the PM Vishwakarma Scheme, for example. It’s focused on modernizing and upgrading traditional, ancestral, and family-based crafts and trades. It helps by: Providing modern tools, offering training to artisans, craftsmen, and service providers, facilitating easy loans. There are countless such schemes, through which the poor have been uplifted, and youth have found employment. The impact of all these initiatives is so significant that, in just 10 years, 25 crore Indians have risen out of poverty. Think about it—if they hadn’t found employment, if there was no income in the family, how would a person who had been poor for three or four generations even imagine coming out of that darkness? For them, each day was a struggle for survival, and life felt like a burden. But today, they have defeated poverty with their strength and courage. These 25 crore brothers and sisters have emerged victorious, and I salute their determination. They used the government’s schemes as tools, didn't sit around and complain—they fought back against poverty, uprooted it, and conquered it. Now imagine, the new self-confidence that is building among these 25 crore people! When a person overcomes a crisis, a new strength emerges. This new strength has also emerged in my country, and it will play a vital role in taking the country forward. And let me be clear—this is not just the government saying it. Today, global institutions like the World Bank are openly praising Bharat for this achievement. The world is presenting Bharat as a model. Bharat is now being ranked among the top countries in the world in terms of equality—which means inequality is decreasing rapidly, and we are moving toward greater equality. The world is now taking note of this transformation.
Friends,
The great mission of development, the movement for welfare of the poor and employment generation that is currently underway—you now share the responsibility of taking it forward from today. The government should never be a hurdle; it should always be a facilitator of growth. Every individual deserves the opportunity to move ahead. It is our role to extend a helping hand. And you, my friends, are young. I have great faith in you. I have high expectations from you. Wherever you're assigned, you must always put the citizens first. Helping them, easing their difficulties—that alone will push the nation forward rapidly. You are to become active participants in Bharat’s Amrit Kaal—this golden period of opportunity. The next 20 to 25 years are crucial, not just for your career, but for the future of the entire country. These are the defining years for building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). That is why, your work, your duties, and your goals must be aligned with the resolve to create a ‘Viksit Bharat’. The mantra ‘Nagrik Devo Bhavo’ (Citizen is Divine) must run through your veins, live in your heart and mind, and reflect in your conduct and behaviour.
And I am fully confident, my friends, that this youth power has stood with me over the past 10 years in taking the country forward. They have taken each of my words to heart and done whatever they could for the nation—from wherever they were, in whatever capacity they could. Now that you have been given this opportunity, expectations from you are higher. Your responsibility is greater. And I believe—you will rise to the occasion and make it happen. Once again, I wholeheartedly congratulate you. I extend my warmest wishes to your families, who deserve a bright and prosperous future. May you all achieve great success in life. Keep upgrading yourself continuously through the iGOT platform. Now that you have secured your position, don’t sit back. Dream big, aim high. Through hard work, continuous learning, and bringing fresh results, move ahead. Your progress is the pride of the country and your growth is my satisfaction. That is why, today, as you embark on this new journey in life, I have come here to speak with you, to bless you, and to welcome you as my partner in fulfilling many dreams. As a close and trusted companion, I welcome you warmly. Thank you very much, and best wishes to you all.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.