Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of over 51,000 appointment letters under Rozgar Mela
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Delhi
Namaskar!
Our campaign to provide permanent jobs to the youth in the Central Government is continuing steadily. And we are known for this—no recommendation, no corruption. Today, more than 51,000 young people have been given appointment letters. Lakhs of youth have already secured permanent jobs in the Indian government through such Rozgar Melas (employment fairs). These young individuals are now playing a significant role in nation-building. Today, many of you have started your responsibilities in Indian Railways. Some will now become the guardians of the nation's security, others appointed in the Postal Department will help deliver government services to every village, some will be foot soldiers of the Health for All mission, many young professionals will help accelerate financial inclusion, and others will drive Bharat's industrial development forward. Your departments may be different, but the goal is the same. And what is that goal? We must remember it again and again: No matter the department, task, position, or region — the one and only goal is service to the nation. The guiding principle is: Citizen First. You have been given a great platform to serve the people of the country. I congratulate all of you on achieving this great success at such an important stage of life. I extend my best wishes for this new journey in your career.
Friends,
Today the world acknowledges that Bharat has two limitless strengths: one is demography, and the other is democracy—the largest population of youth and the world's biggest democracy. This power of youth is both the greatest asset and the strongest guarantee for Bharat’s bright future. Our government is working day and night to turn this strength into a formula for prosperity. As you all know, I have just returned from a visit to five countries. In every country, I could hear the praise and recognition of Bharat’s youth power. All the agreements signed during these visits will certainly benefit Bharat’s youth, both at home and abroad. In sectors like defence, pharmaceuticals, digital technology, energy, and rare earth minerals, the agreements made will bring significant advantages to Bharat in the coming days. They will give a strong boost to Bharat’s manufacturing and services sectors.
Friends,
With changing times, the nature of jobs in the 21st century is also evolving, and new sectors are constantly emerging. That is why, Bharat has focused on preparing its youth for these changes over the past decade. Important decisions have been taken, and modern policies have been formulated keeping in mind the needs of the present era. The ecosystem of start-ups, innovation, and research that is taking shape in the country today is enhancing the potential of our youth. When I see young people aspiring to launch their own start-ups, it increases my own confidence. Just now, Dr. Jitendra Singh ji also shared some detailed statistics with you regarding start-ups. I feel proud to see that the youth of my country is moving forward with great vision, speed, and strength, with a desire to do something new.
Friends,
The Indian government is also focusing on creating new employment opportunities in the private sector. Recently, the government has approved a new scheme — the Employment Linked Incentive Scheme. Under this scheme, the government will provide 15,000 rupees to a youth getting their first job in the private sector. In other words, the government will contribute towards the first salary of the first job. For this, the government has allocated a budget of around 1 lakh crore rupees. This scheme is expected to help in the creation of approximately 3.5 crore new jobs.
Friends,
Today, one of Bharat’s greatest strengths is our manufacturing sector. A large number of new jobs are being created in manufacturing. To boost this sector, this year’s Union Budget has announced the launch of Mission Manufacturing. Over the past few years, we have strengthened the Make in India initiative. Just through the PLI (Production Linked Incentive) Scheme, more than 11 lakh jobs have been created in the country. The mobile phone and electronics sectors have witnessed unprecedented growth in recent years. Today, electronics manufacturing worth nearly 11 lakh crore rupees is taking place in Bharat. That’s a more than fivefold increase in the past 11 years. Earlier, Bharat had only 2 or 4 mobile phone manufacturing units. Now, we have nearly 300 units related to mobile phone manufacturing, employing lakhs of young people. Another prominent sector is defence manufacturing, which is gaining even more attention and pride after Operation Sindoor. Bharat is setting new records in defence production. Our defence production has now crossed 1.25 lakh crore rupees. Bharat has also achieved a major milestone in the locomotive sector — we are now the largest producer of locomotives in the world. Whether it’s locomotives, rail coaches, or metro coaches, Bharat is exporting them in large numbers to many countries. Our automobile sector is also experiencing unprecedented growth.
In just the last 5 years, the sector has received about $40 billion in FDI (Foreign Direct Investment). That means new companies have come in, new factories have been established, new jobs have been created — and at the same time, vehicle demand has surged, with record sales of automobiles in Bharat. Bharat’s progress in various sectors, and these manufacturing records, don’t happen on their own. They are possible only because more and more young people are getting jobs. It is their hard work, intellect, and dedication that have made this possible. Bharat’s youth have not only found employment, but they’ve also excelled at it. Now, as government employees, it is your duty to ensure that this momentum in the manufacturing sector continues. Wherever you are assigned, you must act as an enabler, an encourager, remove obstacles, and simplify processes. The more ease you bring to the system, the more benefit it will bring to the people of the country.
Friends,
Today, our country is rapidly progressing towards becoming the third-largest economy in the world, and any Indian can proudly say this. This achievement is the result of the hard work and sweat of our youth. In the past 11 years, the nation has made progress in every sector. Recently, a very commendable report was released by the International Labour Organization (ILO). This report highlights that more than 90 crore citizens in Bharat have been brought under the umbrella of welfare schemes over the last decade. This is essentially the expansion of social security. And the impact of these schemes goes far beyond welfare—they have also generated a massive number of new jobs. Let me give you a simple example — the PM Awas Yojana. Under this scheme, 4 crore new pucca (permanent) houses have already been built, and construction of 3 crore more houses is currently underway. Now, when such a large number of homes are being built, masons, labourers, suppliers of raw materials, transport operators, local shopkeepers, and truck drivers—all get work. Imagine the enormous number of jobs created through this! What’s even more heartening is that most of these jobs are in rural areas, so people don’t need to migrate to cities. Similarly, 12 crore new toilets have been constructed across the country. This has created work not only in construction but also for plumbers, carpenters, and skilled workers from our Vishwakarma community. This is how job creation expands and leaves a real impact. Likewise, over 10 crore new LPG connections have been provided under the Ujjwala scheme. To support this, a large number of bottling plants have been set up, creating employment for cylinder manufacturers, distribution agencies, and delivery personnel. Each initiative—if you examine closely—creates multiple layers of employment opportunities. Lakhs of people have gained new jobs from such initiatives.
Friends,
I would like to mention another scheme, one that truly brings double the benefit—like having a laddu in each hand, as we say. That scheme is the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Under this scheme, the government is giving an average subsidy of over 75,000 rupees per household to install rooftop solar panels. This essentially turns your roof into a power plant—generating electricity not just for your own use, but also for sale to the grid if there's surplus. This brings electricity bills down to zero and saves families significant money. Engineers and technicians are needed to install the plants. Solar panel manufacturing factories and raw material suppliers are growing. Transport operators are employed to move materials. A whole new industry is emerging for the maintenance and repair of these systems. Just imagine—the benefits are not only helping citizens, but also creating lakhs of new employment opportunities.
Friends,
The ‘Namo Drone Didi’ initiative has increased the income of our sisters and daughters and also created new employment opportunities in rural areas. Under this scheme, lakhs of rural women are being trained as drone pilots. Available reports show that our Drone Didis—mothers and sisters from our villages—are earning lakhs of rupees in a single farming season by offering drone-based agricultural services on a contract basis. Not only that, this initiative is also giving a big boost to the drone manufacturing sector in the country. Whether in agriculture or defence, drone manufacturing is opening up new avenues for the youth of our country.
Friends,
The campaign to create 3 crore Lakhpati Didis is ongoing. Out of these, 1.5 crore women have already achieved this milestone. And as you know, becoming a Lakhpati Didi means earning at least 1 lakh rupees every year, consistently—not just once. That is the benchmark. 1.5 crore Lakhpati Didis! Today, if you visit villages, you’ll often hear terms like Bank Sakhis, Bima Sakhis, Krishi Sakhis, Pashu Sakhis—these are various schemes through which our mothers and sisters in villages have got employment opportunities. Similarly, under the PM SVANidhi Scheme, street vendors and hawkers were given support for the first time. Lakhs have benefited from it. Because of digital payments, even roadside vendors now prefer UPI over cash. Why? Because it gives them instant access to more credit from the bank. Banks trust them more, and they don’t need piles of paperwork. This means that even a humble street vendor now moves forward with confidence and pride. Take the PM Vishwakarma Scheme, for example. It’s focused on modernizing and upgrading traditional, ancestral, and family-based crafts and trades. It helps by: Providing modern tools, offering training to artisans, craftsmen, and service providers, facilitating easy loans. There are countless such schemes, through which the poor have been uplifted, and youth have found employment. The impact of all these initiatives is so significant that, in just 10 years, 25 crore Indians have risen out of poverty. Think about it—if they hadn’t found employment, if there was no income in the family, how would a person who had been poor for three or four generations even imagine coming out of that darkness? For them, each day was a struggle for survival, and life felt like a burden. But today, they have defeated poverty with their strength and courage. These 25 crore brothers and sisters have emerged victorious, and I salute their determination. They used the government’s schemes as tools, didn't sit around and complain—they fought back against poverty, uprooted it, and conquered it. Now imagine, the new self-confidence that is building among these 25 crore people! When a person overcomes a crisis, a new strength emerges. This new strength has also emerged in my country, and it will play a vital role in taking the country forward. And let me be clear—this is not just the government saying it. Today, global institutions like the World Bank are openly praising Bharat for this achievement. The world is presenting Bharat as a model. Bharat is now being ranked among the top countries in the world in terms of equality—which means inequality is decreasing rapidly, and we are moving toward greater equality. The world is now taking note of this transformation.
Friends,
The great mission of development, the movement for welfare of the poor and employment generation that is currently underway—you now share the responsibility of taking it forward from today. The government should never be a hurdle; it should always be a facilitator of growth. Every individual deserves the opportunity to move ahead. It is our role to extend a helping hand. And you, my friends, are young. I have great faith in you. I have high expectations from you. Wherever you're assigned, you must always put the citizens first. Helping them, easing their difficulties—that alone will push the nation forward rapidly. You are to become active participants in Bharat’s Amrit Kaal—this golden period of opportunity. The next 20 to 25 years are crucial, not just for your career, but for the future of the entire country. These are the defining years for building a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). That is why, your work, your duties, and your goals must be aligned with the resolve to create a ‘Viksit Bharat’. The mantra ‘Nagrik Devo Bhavo’ (Citizen is Divine) must run through your veins, live in your heart and mind, and reflect in your conduct and behaviour.
And I am fully confident, my friends, that this youth power has stood with me over the past 10 years in taking the country forward. They have taken each of my words to heart and done whatever they could for the nation—from wherever they were, in whatever capacity they could. Now that you have been given this opportunity, expectations from you are higher. Your responsibility is greater. And I believe—you will rise to the occasion and make it happen. Once again, I wholeheartedly congratulate you. I extend my warmest wishes to your families, who deserve a bright and prosperous future. May you all achieve great success in life. Keep upgrading yourself continuously through the iGOT platform. Now that you have secured your position, don’t sit back. Dream big, aim high. Through hard work, continuous learning, and bringing fresh results, move ahead. Your progress is the pride of the country and your growth is my satisfaction. That is why, today, as you embark on this new journey in life, I have come here to speak with you, to bless you, and to welcome you as my partner in fulfilling many dreams. As a close and trusted companion, I welcome you warmly. Thank you very much, and best wishes to you all.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୫୧,୦୦୦ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣର ଅନୁବାଦ
12 JUL 2025 2:32PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରରେ ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଆମର ଅଭିଯାନ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ଆମର ଆଉ ଗୋଟିଏ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ତାହା ହେଲା କୌଣସି ବିନା ସୁପାରିଶରେ ଏବଂ କୌଣସି ଦୁର୍ନୀତି ବିନା । ଆଜି ୫୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏଭଳି ନିଯୁକ୍ତି ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗରେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଇପ୍ସିତ ଚାକିରି ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି । ଏହି ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନେ ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ବିରାଟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ନିଜର କର୍ମମୟ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେହିସବୁ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏବେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା କବଚ ହେବେ । ଡାକ ବିଭାଗରେ ନିଯୁକ୍ତ ସହକର୍ମୀମାନେ, ଗାଆଁମାନଙ୍କରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମିଶନରେ ସୈନିକ ହେବ । ଅନେକ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ଆର୍ଥିକ ସମାଯୋଜନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାମିଲ ହେବେ ଏବଂ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଇଞ୍ଜିନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବେ । ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟମାନେ ଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବେ । ଆପଣମାନଙ୍କର ବିଭାଗ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଇ ପାରେ, କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏକ ଏବଂ ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କ'? ଆମମାନଙ୍କୁ ଏହା ବାରମ୍ବାର ସ୍ମରଣ ରଖିବାକୁ ହେବ: ବିଭାଗ, କାର୍ଯ୍ୟ, ଦାୟିତ୍ୱ କିମ୍ବା କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି - ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ସେବା କରିବା । ତେଣୁ ଆମର ଏକମାତ୍ର ନୀତି ହେବ - ନାଗରିକ ସର୍ବୋପରି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ଏକ ବିରାଟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏହି ନୂତନ ଯାତ୍ରାରମ୍ଭରେ ପୁଣି ଥରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ନିକଟରୁ ଦୁଇଟି ଅସୀମ ଶକ୍ତିର ଭଣ୍ଡାର ମହଜୁଦ ରହିଛି । ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଡେମୋଗ୍ରାଫି (ଜନସଂଖ୍ୟାର ବିପୁଳତା) ଏବଂ ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଡେମୋକ୍ରାସି (ଗଣତନ୍ତ୍ର) । ଅର୍ଥାତ୍, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୁବସଂଖ୍ୟା ଓ ସର୍ବବୃହତ୍ ଗଣତନ୍ତ୍ର । ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତି ଆମର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏବଂ ଏହି ରାଜଧାନୀକୁ ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମ ସରକାର ଅହୋରାତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପାଞ୍ଚଟି ରାଷ୍ଟ୍ର ଭ୍ରମଣରୁ ଫେରିବାର ପୂର୍ବ ଦିନ । ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି ପ୍ରତିବାଦ ସବୁ ଦେଶରେ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ସମସ୍ତ ବୁଝାମଣା ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଫାର୍ମା, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଶକ୍ତି, ବିରଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତକୁ ବିପୁଳ ଫାଇଦା ଦେବ । ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଏବଂ ସର୍ଭିସ ସେକ୍ଟରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ଶକ୍ତି ମିଳିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବଦଳୁଥିବା ସମୟ ସହିତ ନିଯୁକ୍ତିର ଚରିତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଦଳି ଚାଲିଛି । ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରମାନ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱଭାବ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ନୂଆ ପରି ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଛି । ତେଣୁ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଏଥି ନିମନ୍ତେ ନିଜର ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିମାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି, ଆଧୁନିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଧୁନିକ ନୀତିମାନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ବାତାବରଣ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗବେଷଣାର ବାତାବରଣ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବୋଲି ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଆଜି ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛି ଯେ ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଚାଲିଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୋ ମନ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମସନ୍ତୁଷ୍ଟିରେ ଭରି ଉଠୁଛି । ଏବେ ଗୋଟିଏ କଥା ଦେଖନ୍ତୁ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଜୀ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ସମ୍ପର୍କରେ କେତେକ ବିସ୍ତୃତ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋର ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ବିରାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସକଳ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି, କିଛି ନୂଆ କରି ଦେଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ନିକଟରେ ସରକାର ନିଯୁକ୍ତି ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ନାମରେ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଥିବା ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ସରକାର ମାସିକ ୧୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍, ପ୍ରଥମ ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ଦରମାରେ ସରକାର ଯୋଗଦାନ କରିବେ । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ସରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ନୂତନ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର । ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛୁ । କେବଳ ପି.ଏଲ.ଆଇ. ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି । ଆଜି ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି । ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପାଞ୍ଚଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ୨ କିମ୍ବା ୪ ୟୁନିଟ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିଲା । ଦେଶରେ ମାତ୍ର ଦୁଇଟି କିମ୍ବା ଚାରିଟି ୟୁନିଟ୍ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍ ରହିଛି ଏବଂ ସେଥିରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି । ସେଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି । ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବବୃହତ୍ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇଛି । ଏହିସବୁ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଗୋଟିଏ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଯାହାକି ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱ ଲାଭ କରିଛି । ଭାରତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ନୂଆ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ଭାରତ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶେଷ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି - ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇଛୁ । ତାହା ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ହୋଇଥାଉ, କିମ୍ବା ରେଳଡବା କିମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ରେଳଡବା, ଭାରତ ସେସବୁକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ରପ୍ତାନୀ କରିଚାଲିଛି । ଆମର ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି।
ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ୪୦ ବିଲିୟନ ଟଙ୍କା ବିଦେଶୀ ପୁଂଜି ଭାବରେ ଆହରଣ କରିଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ନୂଆ ନୂଆ କମ୍ପାନୀମାନେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛନ୍ତି, ନୂଆ ନୂଆ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଯାନବାହନ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଚାଲିଛି । ଭାରତ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ବିକ୍ରୟରେ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି , ଏବଂ ଏହିସବୁ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ , ଖାଲି ତୁଚ୍ଛାରେ ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି ବୋଲି କୁହାଯାଇ ପାରିବନାହିଁ । ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି କାରଣ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନୂଆ ନୂଆ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ଶ୍ରମ, ପ୍ରଜ୍ଞା ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ଯାହା ଏହାକୁ ସମ୍ଭବପର କରି ଦେଖାଇଛି । ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତି କେବଳ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇନାହାନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନେ ଏଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍କର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ, ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ହିସାବରେ, ଆପଣମାନେ ଅବଶ୍ୟ ଏକ ପ୍ରୋତ୍ସାହକ, କାରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ଏବଂ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିପାରିବେ । ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆପଣମାନେ ଯେତେ ସରଳ କରିବେ, ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତାହା ସେତିକି ମାତ୍ରାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଧାବମାନ ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏହା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେକୌଣସି ଭାରତୀୟ ଏଥି ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ । ଏହି ସଫଳତା ହେଉଛି ଆମ ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କ ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ଫଳଶ୍ରୁତି । ବିଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ନିକଟରେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇ.ଏଲ.ଓ.) ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ରିପୋର୍ଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି ଯେ ଭାରତର ୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କଲ୍ୟାଣକର ଯୋଜନା ଅଧୀନକୁ ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅଣାଯାଇଛି । ଏହା ମୂଳତଃ ଆମର ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ପରିଣତି ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ । ଏବଂ ଏହିସବୁ ଯୋଜନାର ପରିଣତି ଜନକଲ୍ୟାଣ ଠାରୁ ଢ଼େର୍ ବେଶୀ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ନୂଆ ନୂଆ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା କଥା ଧରାଯାଉ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪ କୋଟି ନୂଆ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଏବେ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ନୂଆ ଘରମାନ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ତେଣୁ ଏଥିରେ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଶ୍ରମିକ ଓ କଞ୍ଚାମାଲ ଠାରୁ ନେଇ ପରିବହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀମାନେ, ମାଲବାହୀ ଟ୍ରକ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା କାମ କଥା ଆପଣ ଚିନ୍ତାକରି ଦେଖୁନ୍ତୁ । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ନର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସବୁଠାରୁ ଖୁସିର କଥା ଯେ ଗାଆଁରେ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିଛି । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗାଆଁ ଛାଡ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିନାହିଁ କି ପଡ଼ିବନାହିଁ । ସେହିପରି ଦେଶରେ ୧୨ କୋଟି ନୂତନ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ପ୍ଲମ୍ବର ହୁଅନ୍ତୁ, ଅବା କାଠ ମିସ୍ତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅନେକ କାମ କରାଯାଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ହିଁ ନିଯୁକ୍ତି ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ସେହିପରି ଆଜି ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ଏଲ.ପି.ଜି ସଂଯୋଗ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ, ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟକ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟମାନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ସିଲିଣ୍ଡର ଉତ୍ପାଦନ, ବିତରକ ଏଜେନ୍ସି, ଏବଂ ଡେଲୀଭରି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗମାନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଉପକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ - ଯଦି ଏହାକୁ ଆପଣ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବେ – ତେବେ ସେଥିରୁ କିପରି ବିବିଧ ପର୍ଯ୍ୟାୟର କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ତାହା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିପାରିବେ । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଭଳି ଉପକ୍ରମରୁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା କଥା ସୂଚାଇବାକୁ ଚାହେଁ । ତାହା ହେଉଛି ବାସ୍ତବରେ ଦୋହରା ଫାଇଦା - ଅର୍ଥାତ୍, ଦୁଇଟି ହାତରେ ଦୁଇଟି ଲଡ଼ୁ ଧରି ଖାଇବା ସଙ୍ଗେ ସମାନ ।
ସେହି ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସରକାର ୭୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାର ସବସିଡ଼ି ଅର୍ଥ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଘର ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପାନେଲ ଖଞ୍ଜି ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ । ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ତୁମର ଛାତକୁ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଦେବ – ସେଥିରୁ ତୁମ ନିଜ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ ନାହିଁ ଅପର ପକ୍ଷେ ତୁମେ ଚାହିଁରେ ଉଦବୃତ୍ତ ବିଜୁଳିକୁ ତୁମେ ଗ୍ରୀଡ଼କୁ ବିକ୍ରି କରିପାରିବ । ଏହା ବିଜୁଳି ବିଲ ପରିମାଣ ଶୂନକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ନିମନ୍ତେ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଟେକ୍ନିସିଆନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଦରକାର ପଡ଼ିବ । ସୋଲାର ପାନେଲ ତିଆରି କରିବା ସକାଶେ କାରଖାନାମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, କଞ୍ଚାମାଲ ନିମନ୍ତେ କାରଖାନା ବସିବ । ଏହାର ମରାମତି ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଆପଣମାନେ କେବେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେଉଛି, କିନ୍ତୁ ଏଥିପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ନୂଆ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ ପାଇଲଟ ଭାବରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି । ଆମର ଏହି ଡ୍ରୋନ୍ ଆମ ଗାଁର ମାଆ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ରିପୋର୍ଟରୁ ଜଣାପଡ଼ିଛି । ଭଉଣୀମାନେ, ଚାଷର ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଋତୁରେ ଡ୍ରୋନ ସହାୟତାରେ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତିବଦ୍ଧ କିନ୍ତୁ ପ୍ରତି ଋତୁରେ ସେମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହା ଦେଶରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କୃଷିକର୍ମ ହେଉ ଅବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଆଜି ଡ୍ରୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗମାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସକାଶେ ଅଭିଯାନ ଜାରି ରହିଛି । ସେଥି ମଧ୍ୟରେ ଦେଢ଼ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି । ଆଉ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କୋଟିପତି ହେବାର ଅର୍ଥ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଅତି କମରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଉପାର୍ଜନ । ତାହା ଏକାଧିକ ଥର ରୋଜଗାର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଥରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏହା ଜାରି ରହିବା ଜରୁରି । ମୋର କୋଟିପତି ଭଉଣୀ! ଦେଢ଼ କୋଟି କୋଟିପତି ଦିଦି, ଏବେ ଦେଖିବେ ଗାଁକୁ ଗଲେ କିଛି ନୂଆ ଶବ୍ଦ ଯଥା ବ୍ୟାଙ୍କ ସାକ୍ଷୀ, ବୀମା ସାକ୍ଷୀ, କୃଷି ସାକ୍ଷୀ, ପଶୁ ସାକ୍ଷୀ ଭଳି ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବାକୁ ମିଳିବ । ଏହିସବୁ ଶବ୍ଦ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମର ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ପାଇପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପାର୍ଜନପନ୍ଥା ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିଛି । ସେହିଭଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଫୁଟପାଥରେ କାମ କରୁଥିବା ରାସ୍ତାକଡ଼ ଦୋକାନୀ ଓ ହକରମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିପାରିଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ କାମ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ କାରଣରୁ ଆଜିକାଲି ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଷ୍ଟ୍ରୀଟ୍ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କୁ ନଗଦ କାରବାର ସମସ୍ୟା ସହିତ ଯୁଝିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ଅତି ସହଜରେ ଦେଣ ନେଣ କାରବାର ହୋଇପାରୁଛି । କାହିଁକି ? କାରଣ ସେ ତୁରନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଋଣ ପାଇଁ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ କୌଣସି କାଗଜାତ ଅବା ନଥି ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ୁନାହିଁ । ଅର୍ଥାତ୍, ଜଣେ ଷ୍ଟ୍ରୀଟ ଭେଣ୍ଡର ଆଜି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଓ ଗର୍ବର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ଉପରେ ଏବେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଆମକୁ ଆମର କୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ପାରମ୍ପରିକ କର୍ମ, ପାରିବାରିକ କାର୍ଯ୍ୟର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବାକୁ ହେବ । ଏଥିରେ ନୂତନତା ଆଣିବା, ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆଣିବା, ଏବଂ ଏଥିରେ ନୂତନ ସମ୍ବଳ ପ୍ରବେଶ କରାଇବା, ଏଥିରେ କାମ କରୁଥିବା ନୂତନ କାରିଗର ଓ କୁଶଳୀ କର୍ମୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ସେବାଦାତାମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ବା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଋଣ ଯୋଗାଇ
ଦିଆଯାଉଛି, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ମୁଁ ଏଭଳି ଅସଂଖ୍ୟ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବି । ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନା ରହିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବା ସହିତ ଯୁବକ ଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ମାତ୍ର ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳୁ ନଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଯଦି ପରିବାରରେ ରୋଜଗାରର କୌଣସି ଉତ୍ସ ନଥିଲା, ତେବେ ମୋର ଗରିବ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ତିନି ଚାରି ପିଢ଼ି ଧରି ଦାରିଦ୍ର୍ୟରେ ଜୀବନ କାଟିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ । ସେମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିବାର ସାହସ ଜୁଟାଇ ପାରୁ ନଥିଲେ । ପ୍ରତିଦିନ ସେମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସହିତ ଯୁଝିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆସିଛି ଯାହା ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାକୁ ଆଜି ସେମାନେ ସାଧନ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ହାତପାଦ ବାନ୍ଧି ବସିରହିବାକୁ ପଡ଼ୁନାହିଁ । ମୁଁ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେବାକୁ ଚାହେଁ – ତାହା ହେଲା ସରକାର କେବଳ ଏକଥା କହୁନାହାନ୍ତି । ଆଜି ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଯଥା ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆଦି ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ସଫଳତାକୁ ତାରିଫ କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତକୁ ଏକ ମଡେଲ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମାନତା ମାନଦଣ୍ଡରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ହୋଇପାରିଛି - ଯାହାର ଅର୍ଥ ସମାଜରେ ଅସମାନତା ଦ୍ରୁତ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇଚାଲିଛି ଏବଂ ଆମେ ବ୍ୟାପକ ସମାନତା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଚାଲିଛୁ । ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଏଭଳି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହିତ ବିଚାର କରି ଦେଖୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ ।
ବିକାଶର ଯେଉଁ ମହାଯଜ୍ଞ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜାରି ରହିଛି, ସେଥିରେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଏହାକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବା ମଧ୍ୟ ଆଜିଠାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ। ସରକାର ବାଧକ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ସରକାର ବିକାଶର ପ୍ରୋତ୍ସାହନଦାତା ହେବା ବାଂଛନୀୟ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ଉଚିତ । ହାତ ଧରିବା ଆମର କାମ । ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ଦୃଢ଼ ଆସ୍ଥା ଓ ଭରସା ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ମୋର ଆଶା ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି, ଆପଣମାନେ ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକ ଭାବରେ ତାହା ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ସମ୍ପାଦନ କରନ୍ତୁ । ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାରୁ ମୁକୁଳିବାରେ ସହାୟକ ହୁଅନ୍ତୁ, ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହୁଅନ୍ତୁ । ଆଗାମୀ ୨୦ରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର ପାଇଁ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଏପରି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିବେ । ଯେତେବେଳେ ୨୦- ୨୫ ବର୍ଷ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତୀବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସେତିକିବେଳେ ଆପଣମାନେ କର୍ମ କରିବେ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖେ । ସେଥିପାଇଁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆର୍ଥିକ ସମାଯୋଜନକୁ ସାକାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଆମର ଶିରା ପ୍ରଶିରାରେ ଧାବିତ ହେବା ଉଚିତ, ଆମ ହୃଦୟ ଓ ମନ ସ୍ପନ୍ଦିତ ହେବା ଦରକାର । ଏହା ଆମ ଆଚରଣରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବା ଦରକାର ।
ମୁଁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଯୁବଶକ୍ତି ହିଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ମୁଖ୍ୟ ବାହକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ମୋ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛନ୍ତି । ଦେଶର ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ସେମାନେ ଯଥାସମ୍ଭବ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଯେଉଁଠି ଅଛି ସେଠାରେ ଏହା କରି ଦେଖାଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି, ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମୋର ଅଧିକ ଆଶା ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଧିକ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣମାନେ ତାହା ସାକାର କରି ଦେଖାଇବେ । ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କାମନା କରୁଛି । ଆପଣମାନେ ଜୀବନରେ ଢେର୍ ଉନ୍ନତି କରନ୍ତୁ । ଆଇ.ଜି.ଓ.ଟି. ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଯାଇ ନିରନ୍ତର ନିଜକୁ ଅପଗ୍ରେଡ କରିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଚାକିରି ମିଳିଯିବା ପରେ ଚୁପ୍ ହୋଇ ବସି ରହନ୍ତୁ ନାହିଁ । ବହୁତ ବଡ଼ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ- ଦୂରକୁ ଆହୁରି ଦୂରକୁ ଯିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତୁ । କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରି, ନୂଆ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟ ଶିକ୍ଷାକରି ନୂଆ ପରିଣାମ ଓ ସୁଫଳ ହାସଲ କରନ୍ତୁ, ପ୍ରଗତି କରନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତିରେ ଦେଶ ଗର୍ବ କରିବ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଗତି ମୋତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ତେଣୁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରୁଛି ଯେତେବେଳେ ଆମଣମାନେ ଏକ ନୂତନ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସକାଶେ ଏବଂ ଅନେକ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ ଏଠାକୁ ଆସିଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନେ ଏବେ ମୋର ସାଥୀ ପାଲଟି ଯାଇଛନ୍ତି । ମୋର ଜଣେ ଘନିଷ୍ଠ ସାଥୀ ଭାବରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।