ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହଜ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ
୩୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ଆବେଦନ
08 JUL 2025 2:11PM by PIB Bhubaneswar
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ହଜ୍ କମିଟି, ମୁସଲମାନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ହଜ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଆବେଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଇଚ୍ଛୁକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ସରକାରୀ ହଜ ପୋର୍ଟାଲ https://hajcommittee.gov.in ମାଧ୍ୟମରେ କିମ୍ବା ଆଇଓଏ ଏବଂ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଉଭୟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ “ହଜ ସୁବିଧା” ମୋବାଇଲ ଆପ୍ଲିକେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ । ଅନ୍‌ଲାଇନ ଆବେଦନ ୱିଣ୍ଡୋ ୧୭ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରୁ ୩୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ (ରାତି ୧୧:୫୯) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖୋଲା ରହିବ ।
ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଫର୍ମ ଦାଖଲ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ଅଣ୍ଡରଟେକିଂ ଭଲ ଭାବରେ ପଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ । ଆବେଦନର ଶେଷ ତାରିଖ କିମ୍ବା ପୂର୍ବରୁ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏକ ମେସିନ ପଠନଯୋଗ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପାସପୋର୍ଟ ରଖିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଏବଂ ଏହା ଅତି କମରେ ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଧ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଆବେଦନକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆବେଦନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ହଜ କମିଟି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି । ମୃତ୍ୟୁ କିମ୍ବା ଗୁରୁତର ଚିକିତ୍ସା ପରି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ବ୍ୟତୀତ ଆବେଦନ ବାତିଲ କରାଗଲେ ଆର୍ଥିକ ଜରିମାନା ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ହୋଇପାରେ ।
ଏହି ଘୋଷଣା ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ମୁସଲମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସୁବିଧାରେ ହଜ କରିବାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ଆଉ ଏକ ସୁଯୋଗର ଆରମ୍ଭ ।
ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପାଇଁ https://hajcommittee.gov.in. ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ ।

Ministry of Minority Affairs
Haj Committee of India opens application process for Haj 2026
Online application window to remain open till 31st July 2025
08 JUL 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Haj Committee of India, under the Ministry of Minority Affairs, has officially opened the application process for Haj 2026, a sacred pilgrimage of profound importance for the Muslim community.
Intending pilgrims can submit their applications through the official Haj portal https://hajcommittee.gov.in or via the “HAJ SUVIDHA” mobile application, available for both iOS and Android users. The online application window will remain open from 7th July 2025 to 31st July 2025 (11:59 PM).
Applicants have to thoroughly read the Guidelines and Undertakings before submitting their forms. It is mandatory to possess a machine-readable Indian International Passport issued on or before the last date of application, and valid at least till 31st December 2026.
The Haj Committee also advises applicants to consider their preparedness carefully before applying. Cancellations, except in the unfortunate event of death or a grave medical emergency, will invite penalties and could lead to financial loss.
This announcement marks the beginning of yet another opportunity for thousands of Indian Muslims to fulfil their spiritual aspiration of performing Haj with the support and facilitation of the Government of India.
For detailed instructions, visit https://hajcommittee.gov.in.