सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
स्टार्टअप एक्सिलरेटर वेभेक्सद्वारा “कला सेतु” शुरु, जसमा भारतका अग्रणी एआइ स्टार्टअपलाई शासनमा नागरिकहरूको द्रूत पहुँचका लागि वास्तविक समयमा बहुभाषी मल्टीमिडिया सामग्री तयार गर्न समाधान प्रस्तावित गर्न आमन्त्रित गरिएको छ
कला सेतुले भारतीय भाषाहरूमा पाठबाट मल्टीमिडिया सामग्री सिर्जनाका लागि मापनयोग्य एआइ टूल विकसित गर्न चुनौती दिएको छ
कला सेतु अनि भाषा सेतुले बहुभाषी सामग्रीमा भारतको एआइ नवाचारलाई अघि बढाइरहेको छ; क्रमशः 30 जुलाई र 22 जुलाईसम्म आवेदन गर्नसकिनेछ
08 JUL 2025 2:26PM by PIB Gangtok
भारतले डिजिटल शासनको यात्रालाई गति दिइरहेको बेला, आफ्नै भाषामा तत्कालै अनि प्रभावी रूपमा नागरिकहरूसँग संवाद गर्ने क्षमता पहिलेभन्दा धेरै महत्त्वपूर्ण बनेको छ। पारम्परिक विधिद्वारा सामग्री रचनाले अर्थपूर्ण जनसम्पर्कका लागि आवश्यक परिमाण, गति अनि विविधतासँग गति कायम गर्न चुनौतीको सामना गर्नुपर्दछ। भारत सरकारको समावेशी, प्रविधि आधारित संवाद अनुरूप, भाषिक विभाजनमा सेतुको काम गर्दै देशभरी अन्तिम विन्दुसम्म वितरण सुनिश्चित गर्न एआइ आधारित समाधान अङ्गीकार गर्नुपर्ने आवश्यकता महसुस गरिएखो छ।
कला सेतु : भारतको निम्ति वास्तविक समय भाषा तकनिकी
समावेशी संवादनको निम्ति एआइको शक्ति दोहन गर्ने रणनीतिक पहल अन्तर्गत, सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयले वेभेक्स स्टार्टअप एक्सिलरेटर प्लेटफर्मको माध्यमद्वारा “कला सेतु – भारतको निम्ति वास्तविक समय भाषा तकनिकी” शुरु गरेको छ। यस राष्ट्रव्यापी पहलले भारतका शीर्ष एआइ स्टार्टअप्सलाई विविध भारतीय भाषालाई समर्थन गर्ने पाठबाट श्रव्य, दृश्य तथा ग्राफिक सामग्रीको स्वचालित रचनाको निम्ति स्वदेशी, मापनयोग्य समाधान विकसित गर्न आमन्त्रित गर्दछ।
चुनौती एआइ आधआरित सामग्री रचनाको तीन मूल क्षेत्रलाई समर्थन गर्ने मापनयोग्य समाधानमाथि केन्द्रित छ। प्रथम, टेक्स्ट टू भिडियो जेनरेशन, जसले विभिन्न सञ्चार आवश्यकता अनुरूप वातावरण, टोन अनि विषयवस्तुलाई अनुकूलित गर्ने क्षमताका साथ टेक्स्टबाट भिडियो सामग्रीको निर्माणलाई स्वचालित गर्दछ। दोस्रो, टेक्स्ट टू ग्राफिक्स जेनरेशन, जसले जटिल जानकारीलाई बुझ्नयोग्य अनि दृश्यगत रूपमा आकर्षक बनाउन सहयोग गर्दै डाटा सञ्चालित इन्फोग्राफिक्स अनि चित्रात्मक दृश्यहरूको उत्पादनलाई सक्षम बनाउँदछ। तेस्रो, टेक्स्ट टू अडियो जेनरेशन, जसले भाषणको उत्पादन गर्नका लागि उन्नत आवाज संश्लेषणको उपयोग गर्दछ, जुन सटीक मात्र नभएर भावनात्मक रूपमा अभिव्यञ्जक अनि क्षेत्रीय लवजप्रति संवेदनशील हुनका साथै बहुभाषी सन्दर्भमा प्रासङ्गिकता अनि प्रभावलाई बढाउँदछ।
नागरिकमुखी अनुप्रयोग
कला सेतुले सार्वजनिक संवाद निकायहरूलाई गतिशील रूपमा आधिकारिक सूचनालाई क्षेत्रीय रूपमा उपयोगी स्वरूप जस्तै इन्फोग्राफिक दृश्य, प्रासाङ्गिक भिडियो व्याख्याता अनि अडियो क्याप्सुललाई वास्तविक समयमा रूपान्तरित गर्न समर्थ बनाउने लक्ष्य राख्दछ। चाहे कृषकले मौसमबारे चेतनावनी खोजिरहेका हुन्, वा विद्यार्थीले परीक्षाबारे अपडेट वा ज्येष्ठ नागरिकहरूले स्वास्थ्य स्याहार योजनाबारे जानकारी पाउने कोशिश, यस पहलले पाठ्य रूपमा सापेक्ष मात्र नभएर आफ्नै भाषामा उपलब्ध गराउने उद्देश्य राख्दछ।
कसरी आवेदन गर्ने
स्टार्टअप्सहरूले यस चुनौतीका लागि “कला सेतु” चुनौती श्रेणी अन्तर्गत वेभेक्सको पोर्टल https://wavex.wavesbazaar.com/ को माध्यमद्वारा पञ्जिकरण अनि आवेदन गराउन सक्नेछन्। स्टार्टअप्सहरूले उत्पादको भिडियो डेमो प्रदर्शित गर्दै 30 जुलाई 2025 सम्म न्यूनतम व्यवहार्य अवधारणा (एमभीसी) बुझाउनु पर्नेछ। अन्तिम चरणका लागि छनौट भएका टोलीहरूले आफ्नो समाधान नयाँ दिल्लीमा राष्ट्रिय निर्णायक मण्डलीसमक्ष प्रस्तुत गर्नुपर्नेछ, जसमा विजेतालाई पूर्णकालिक विकासको निम्ति एमओयु, आकाशवाणी, दूरदर्शन अनि पीआइबीका साथ प्रायोगिक सहयोग तथा वेभेक्स नवाचार मञ्च अन्तर्गत उद्भवन प्राप्त हुनेछ। प्राविधिक आवश्यकताका साथमा चुनौतीका अन्य विवरण वेभेक्स पोर्टलबाट प्राप्त गर्नसकिनेछ।
भाषा सेतु चुनौती
“भाषा सेतु” वास्तविक समय भाषा अनुवाद चुनौती 30 जून 2025 को दिन विभेक्स अन्तर्गत शुरु गरिएको थियो। स्टार्टअप्सहरूले भाषा सेतुका लागि 22 जुलाई 2025 सम्म वेभेक्स पोर्टलको माध्यमद्वारा भाषा सेतु चुनौती श्रेणी अन्तर्गत आवेदन गर्नसक्नेछन्।
यस पहलले समावेशी अनि प्रभावी शासनका लागि एआइ आधआरित समाधानलाई अघि बढाउने भारत सरकारको प्रतिबद्धतालाई रेखाङ्कित गर्दछ। बहुभाषी सामग्री रचना तथा वास्तविक समयमा भाषा अनुवादमा स्वदेशी नवाचारलाई प्रोत्साहित गरी सरकारले संवादको अन्तर पाट्दै प्रत्येक भारतीय भाषामा सूचना अन्तिम कोशसम्म पुग्ने सुनिश्चित गर्ने लक्ष्य राखेको छ। कला सेतु र भषा सेतु, राष्ट्रको भाषिक अनि सांस्कृतिक विविधता प्रतिबिम्बित गर्नका साथै जीवन्त स्टार्टअप नवाचार परिक्षेत्रलाई पोषित गर्दै भविष्यका लागि तयार डिजिटल परितन्त्र विकसित गर्ने महत्त्वपूर्ण कदम हुन्।
वेभेक्सबारे
वेभेक्स सूचना एवं प्रसारण मन्त्रालयको वेभ्स पहल अन्तर्गत शुरु गरिएको समर्पित स्टार्टअप एक्सिलरेटर प्लेटफर्म हो, जुन मिडिया, मनोरञ्जन अनि भाषिक प्रविधिको क्षेत्रमा नवाचारलाई पोषित गर्न लक्षित छ। मुम्बईमा मई 2025 मा आयोजित वेभेक्स शिखर सम्मेलनमा 30 प्रतिभाशाली स्टार्टअपलाई सरकारी अभिकरण, निवेशक अनि उद्योगका दिग्गजहरूसँग प्रत्यक्ष संलग्नताको निम्ति समर्थन प्रदान गर्दै अवसर प्रदान गरेको थियो। वेभेक्सले लक्षित ह्याकाथन, उद्भवन, संरक्षण अनि राष्ट्रिय मञ्चहरूसँग एकिकरणको माध्यमद्वारा सफल विचारहरूलाई समर्थन गर्न जारी राखेको छ।

Ministry of Information & Broadcasting
Start-Up Accelerator WaveX Launches “Kalaa Setu”, a nation-wide initiative inviting India’s leading AI startups to come up with a real-time multilingual multimedia content generation solution for prompt reach-out to citizens in governance
‘Kalaa Setu’ Challenges Startups to Build Scalable AI Tools for Multimedia Content Creation from Text in Indian Languages
Kalaa Setu and Bhasha Setu Drive India’s AI Innovation in Multilingual Content; Apply by July 30 and July 22 Respectively
08 JUL 2025 2:26PM by PIB Delhi
As India accelerates its digital governance journey, the ability to communicate with citizens in their own languages, instantly and effectively, has never been more crucial. Traditional methods of content creation face limitations today to keep pace with the scale, speed, and diversity required for meaningful public outreach. In line with the Government of India’s commitment to inclusive, technology-driven communication, there is a strong push to adopt AI-based solutions that can bridge linguistic divides and ensure last-mile information delivery across the country.
Kalaa Setu: Real-Time Language Tech for Bharat
In a strategic push to harness the power of AI for inclusive communication, the Ministry of Information & Broadcasting through its WaveX Startup Accelerator Platform has launched the “Kalaa Setu – Real-Time Language Tech for Bharat” Challenge. This nation-wide initiative invites India’s leading AI startups to develop indigenous, scalable solutions for automated generation of audio, video, and graphic content from textual inputs, with support for multiple Indian languages.
The challenge focuses on scalable solutions that support three core areas of AI-driven content generation. First, text-to-video generation, which allows for automated creation of video content from text, with the ability to customize the environment, tone, and subject matter to suit different communication needs. Second, text-to-graphics generation, which enables the production of data-driven infographics and illustrative visuals that make complex information easier to understand and visually engaging. Third, text-to-audio generation, which uses advanced voice synthesis to produce speech that is not only accurate but also emotionally expressive and sensitive to regional accents, enhancing relatability and impact in multilingual contexts.
Citizen-Centric Applications
Kalaa Setu aims to bridge the digital language divide by enabling public communication bodies to dynamically transform official information into regionally resonant formats such as infographic visuals, contextualized video explainers, and audio news capsules, in real time. Whether it is a farmer accessing weather alerts, a student receiving exam updates, or a senior citizen learning about healthcare schemes, the initiative seeks to deliver information in a manner that is not only contextually relevant but also available in their own languages.
How to Apply
Startups can register and apply for the challenge through the WAVEX portal at https://wavex.wavesbazaar.com under the “Kalaa Setu” challenge category. Startups have to submit a working Minimum Viable Concept (MVC) by July 30th, 2025, showcasing the video demo of the product. The final shortlisted teams will present their solutions before a national jury in New Delhi, with the winner receiving an MoU for full-scale development, pilot support with AIR, DD, and PIB, and incubation under the WAVEX Innovation Platform. Technical requirements and other details for the challenges can be accessed from the WaveX portal.
BhashaSetu Challenge
‘Bhasha Setu’ real-time language translation challenge was launched under WaveX on 30th June 2025. Startups can still apply for ‘Bhasha Setu’ till 22nd July 2025 through the WaveX portal, under the Bhasha Setu challenge category.
These initiatives underscore the Government of India’s strong commitment to advancing AI-driven solutions for inclusive and effective governance. By promoting indigenous innovation in multilingual content generation and real-time language translation, the government aims to bridge communication gaps and ensure last-mile information delivery in every Indian language. Kalaa Setu and Bhasha Setu are key steps in building a future-ready digital ecosystem that reflects the linguistic and cultural diversity of the nation, while fostering a vibrant startup innovation landscape.
About WaveX
WaveX is the dedicated startup accelerator platform launched under the Ministry of Information & Broadcasting’s WAVES initiative, aimed at nurturing innovation in the media, entertainment, and language technology sectors. At the WAVES Summit held in Mumbai in May 2025, WaveX provided pitching opportunities to over 30 promising startups, enabling direct engagement with government agencies, investors, and industry leaders. WaveX continues to support breakthrough ideas through targeted hackathons, incubation, mentorship, and integration with national platforms.