গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত 'সংবিধান হত্যা দিৱস' উপলক্ষে 'দ্য ইমাৰ্জেন্সী ডায়েৰীজ - ইয়েৰছ ডেট ফৰ্জড এ লিডাৰ' উন্মোচন কৰে
গ্ৰন্থখন হৈছে জৰুৰীকালীন অৱস্থা-বিৰোধী আন্দোলনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অভিজ্ঞতাৰাজিৰ সংকলন
‘দ্য ইমাৰ্জেন্সী ডায়েৰীজ - ইয়েৰছ ডেট ফৰ্জড এ লিডাৰ’ শীৰ্ষক গ্ৰন্থখনত মোদী জীয়ে সংঘৰ এগৰাকী যুৱ প্ৰচাৰক হিচাপে কেনেকৈ গোপনে সংগ্ৰাম কৰিছিল, তাৰ উল্লেখ আছে
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়ত যুৱ মোদী জীৰ সংগ্ৰামেই এতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে তেখেতক গণতন্ত্ৰৰ শিপা গভীৰ কৰিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাইছে
গাঁৱে-গাঁৱে গৈ বংশবাদী ৰাজনীতি প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ জাপি দিয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰা যুৱক মোদী জীয়েই ২০১৪-ত নতুন দিল্লীত বংশবাদী ৰাজনীতিক উভালি পেলাইছিল
25 JUN 2025 7:57PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত ‘সংবিধান হত্যা দিৱস’ উপলক্ষে আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থা-বিৰোধী আন্দোলনৰ সময়ৰ অভিজ্ঞতাৰাজিৰ সংকলন 'দ্য ইমাৰ্জেন্সী ডায়েৰীজ - ইয়েৰছ ডেট ফৰ্জড এ লিডাৰ' (The Emergency Diaries - Years that Forged a Leader) উন্মোচন কৰে। এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি, ৰেলৱে তথা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, দিল্লীৰ লেফটেনেন্ট গৱৰ্ণৰ শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছেক্সেনা, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তাকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালে কেইগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।
গ্ৰন্থখনি উন্মোচনেৰে ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই গ্ৰন্থখনত মোদী জীয়ে সংঘৰ এগৰাকী যুৱ প্ৰচাৰক হিচাপে কেনেকৈ গোপনে সংগ্ৰাম কৰিছিল, তাৰ উল্লেখ আছে। জয়প্ৰকাশ নাৰায়ণ আৰু নানাজী দেশমুখৰ নেতৃত্বত ১৯-মাহ-জোৰা আন্দোলনৰ সময়ত তেখেতে কেনেদৰে গোপনে সংগ্ৰাম কৰিছিল, সেই কাহিনী বৰ্ণিত হৈছে। তেখেতে কেনেদৰে মিছা আইন (MISA Act)-ৰ অধীনত কাৰাগাৰত বন্দী হোৱা লোকসকলৰ ঘৰলৈ গৈ তেওঁলোকৰ পৰিয়াল-বৰ্গৰ সৈতে কথা পাতিছিল আৰু তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল, সেই বিষয়ে বিতংভাৱে গ্ৰন্থখনত উল্লেখ কৰা হৈছে। গ্ৰন্থখনত শ্ৰী মোদীয়ে বজাৰ, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু মহিলাৰ মাজত গোপনে প্ৰকাশিত বহু বাতৰিকাকত বিতৰণৰ লগতে গুজৰাটৰ এগৰাকী ২৫-বছৰ বয়সীয়া যুৱক হিচাপে সংগ্ৰামৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিল, তাৰ বৰ্ণনা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদীয়ে সেই সময়ত গোপনে কেতিয়াবা সাধু, কেতিয়াবা চৰ্দাৰজী, কেতিয়াবা ধূপ-কাঠি বিক্ৰেতা বা কেতিয়াবা বাতৰিকাকত বিক্ৰেতা হিচাপে কাম কৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২৫-বছৰ বয়সীয়া যুৱকজনেই তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ একনায়কত্ববাদী ধাৰণাৰ বিৰোধিতা কৰিছিল। গাঁৱে-গাঁৱে গৈ বংশবাদী ৰাজনীতি প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ জাপি দিয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বিৰোধিতা কৰা যুৱক মোদী জীয়েই ২০১৪-ত নতুন দিল্লীত বংশবাদী ৰাজনীতিক উভালি পেলাইছিল। এই গ্ৰন্থখনত মিডিয়া চেন্সৰশ্বিপ, চৰকাৰী দমন, সংঘ আৰু জনসংঘৰ সংগ্ৰাম, জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বলি হোৱা লোকসকলৰ বৰ্ণনা তথা একনায়কত্ববাদৰ পৰা জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণলৈ আধাৰিত পাঁচটা অধ্যায় আছে বুলিও তেওঁ কয়।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক গ্ৰন্থখনি পঢ়িবলৈ আহ্বান জনাই যাতে তেওঁলোকে জানিব পাৰে যে প্ৰথম অৱস্থাত একনায়কত্ববাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া যুৱকজনেই এতিয়া এই দেশৰ গণতন্ত্ৰৰ শিপাক সুদৃঢ় কৰা একেজন লোক আৰু তেওঁ হৈছে আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah released 'The Emergency Diaries - Years that Forged a Leader', on the occasion of 'Samvidhan Hatya Diwas' in New Delhi
The book is a compilation of Prime Minister Shri Narendra Modi's experiences during the anti-Emergency movement
The book ‘The Emergency Diary: Years that Forged a Leader’ tells how Modi Ji struggled underground as a young Sangh Pracharak
Young Modi Ji’s struggle during the Emergency is his inspiration to deepen the roots of democracy as PM
The young Modi Ji who went from village to village and opposed the Emergency imposed to establish dynastic politics, is the same person who uprooted the dynastic politics in 2014New Delhi 25th June, 2025
25 JUN 2025 7:57PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah released a book titled 'The Emergency Diaries - Years that Forged a Leader', a compilation of Prime Minister Shri Narendra Modi's experiences during the anti-Emergency movement, at an event to mark 'Savidhan Hatya Diwas’ in New Delhi today. Union Minister for Electronics and Information Technology, Railways, and Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi Smt. Rekha Gupta and many other dignitaries were present on the occasion.
In his address after the book release, Union Home Minister Shri Amit Shah said this book mentions Shri Narendra Modi's work as a young Sangh Pracharak during the Emergency, how he fought by remaining underground during the 19-month-long movement led by Jayaprakash Narayan and Nanaji Deshmukh. The book details how he went to the homes of people jailed under the MISA Act and talked to their families and arranged for their treatment. The book describes Shri Modi distributed many newspapers published secretly in markets, squares, among students and women, and that he led the struggle as a 25-year old youth of Gujarat. Shri Shah said that Modi used to work underground at that time, sometimes as a saint, sometimes as a Sardarji, sometimes as a hippie, sometimes as an incense stick seller or sometimes as a newspaper seller.
Shri Amit Shah said that it was a 25-year-old youth who opposed the dictatorial ideas of the then Prime Minister. The Emergency was imposed to re-instate dynastic politics, but Shri Modi went door-to-door, village-to-village and city-to-city to protest against it, and finally he uprooted the dynastic politics from the entire country in 2014. He said that there are five chapters in this book on media censorship, government repression, the struggle of the Sangh and Jansangh, description of the victims of the Emergency and from dictatorship to public participation.
The Home Minister appealed to the youth of the country to read this book so that they can know that the youth who fought against the dictatorship in his early days is the same youth who is strengthening the roots of democracy in this country, and he is our Prime Minister Narendra Modi.