ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ସମ୍ବିଧାନ ହାତ୍ୟା ଦିବସ "ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ସମ୍ବିଧାନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ନିଜର ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତା ଲଦି ପାରିବେ ନାହିଁ
ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ଏତିକି କହି ସମଗ୍ର ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଲେ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ରଖିବା ଅର୍ଥ କେବଳ ଇତିହାସ ଜାଣିବା ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଚେତାବନୀ
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ଦେଶର ଆତ୍ମା ମୂକ ହୋଇଗଲା, ଅଦାଲତ ବଧିର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଲେଖକମାନଙ୍କ କଲମ ନୀରବ ହୋଇଗଲା
ସାରା ବିଶ୍ୱ ଜାଣେ ଯେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି କୌଣସି ବିପଦ ନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଚେୟାର ବିପଦରେ ଥିଲା, ତେଣୁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା
ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଅଟକ, ବନ୍ଧ୍ୟାକରଣ ଏବଂ ଭଙ୍ଗାରୁଜା ଘଟଣା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା, ଯାହାର ଉଦାହରଣ ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ
'ଦେଶଠାରୁ ଦଳ ବଡ଼, ଦଳଠାରୁ ପରିବାର ବଡ଼, ପରିବାରଠାରୁ ବ୍ୟକ୍ତି ବଡ଼ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ କ୍ଷମତା ବଡ଼ ", ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା, ତା' ର ବିପରୀତ, ଆଜି ମୋଦିଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ 'ରାଷ
25 JUN 2025 7:59PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ 'ସମ୍ବିଧାନ ହାତ୍ୟା ଦିବସ' ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ରେଳ ଏବଂ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସାକ୍ସେନା, ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୀବନରେ ସାଧାରଣତଃ ଖରାପ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲି ଯିବା ଉଚିତ। ଏବଂ ଏହା ଠିକ୍, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ସାମାଜିକ ଜୀବନ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ, ସେତେବେଳେ ଖରାପ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଯୁବକ ଏବଂ କିଶୋରମାନେ ସଂସ୍କାରୀ, ସଂଗଠିତ, ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ଏଭଳି ଖରାପ ଘଟଣା ଆଉ କେବେ ପୁନରାବୃତ୍ତି ହେବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ ୨୫ ତାରିଖକୁ 'ସମ୍ବିଧାନ ହାତ୍ୟା ଦିବସ "ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲା। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦେଶ କାରାଗାରରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା, ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ମୂକ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା, ଅଦାଲତକୁ ବଧିର କରିଦିଆଯାଇଥିଲା, ଲେଖକମାନଙ୍କ କଲମକୁ ନୀରବ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଚିନ୍ତା କରିବା ପରେ, ଆଜି 'ସମ୍ବିଧାନ ହାତ୍ୟ ଦିବସ "ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ଆଣିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ମନେ ରଖିବା ଅର୍ଥ କେବଳ ଇତିହାସ ଜାଣିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ଚେତାବନୀ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୫ ମସିହା ଜୁନ୍ ୨୪ ତାରିଖ ରାତିରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଧ୍ୟାଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। ଡକ୍ଟର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଚାରବିମର୍ଶ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ସମ୍ବିଧାନକୁ ଫଳପ୍ରଦ ଭାବରେ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ଏହା କହି ସମଗ୍ର ସମ୍ବିଧାନର ଆତ୍ମାକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ-ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। କେବଳ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ସମ୍ବିଧାନର ସାରକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୁନ୍ ୧୨,୧୯୭୫ ରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା : ଆହ୍ଲାବାଦ ହାଇକୋର୍ଟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ବାଚନକୁ ଅବୈଧ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଛଅ ବର୍ଷ ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ବାରଣ କରିଥିଲେ। ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଶୋକର ସ୍ଥିତି ବ୍ୟାପିଗଲା, ଯଦିଓ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ପରେ ଏହି ଆଦେଶ ଉପରେ ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏଥି ସହିତ, ଜୁନ୍ ୧୨ ରେ, ଜନତା ମୋର୍ଚ୍ଚା ପରୀକ୍ଷଣ ଗୁଜରାଟରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସତର୍କ ହୋଇ ଜୁନ୍ ୨୫ ତାରିଖରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦରେ ପଡ଼ିବାର କାରଣ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଜାଣିଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କ୍ଷମତାର ସ୍ଥିତି ହିଁ ପ୍ରକୃତରେ ବିପଦରେ ଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ "ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରାନ୍ତି" ସ୍ଲୋଗାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା। ଗୁଜରାଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ବିହାରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ଗୁଜରାଟରେ ସରକାର ପତନ ହେଲା, ନିର୍ବାଚନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଲା, ଏବଂ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳ କ୍ଷମତାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ସମସ୍ତ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଏକାଠି ହୋଇ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚେତାବନୀ ଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଲାଗୁ କରି ଯେଉଁ ଅଦାଲତମାନେ ସ୍ଥଗିତାଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିରବ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା, ଖବରକାଗଜଗୁଡ଼ିକୁ ନିରବ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏପରିକି ଆକାଶବାଣୀକୁ ମଧ୍ୟ ନିରବ କରିଦିଆଯାଇଥିଲା। ପ୍ରାୟ ୧,୧୦,୦୦୦ ସାମାଜିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ କାରାଗାର କୋଠରୀରେ ଫିଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସକାଳ ଟାରେ ବିନା କୌଣସି ଏଜେଣ୍ଡାରେ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ବୈଠକ ଡକାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପରେ ଶାହା କମିଶନ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟକ, ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବନ୍ଧ୍ୟାକରଣ ଏବଂ ଭଙ୍ଗାରୁଜା କାର୍ଯ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯାହାର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ସହିତ ତୁଳନା ନାହିଁ। ଖବରକାଗଜ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା, ୨୫୩ ଜଣ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ଗିରଫ କରାଯାଇଥିଲା, ୨୯ ଜଣ ବିଦେଶୀ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ଦେଶରୁ ବହିଷ୍କାର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଅନେକ ଖବରକାଗଜ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପାଦକୀୟ ସ୍ତମ୍ଭକୁ ଖାଲି ରଖି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ-ବିଶେଷ କରି ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ଜନସତ୍ତା। ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା, ସଂସଦୀୟ ବିବରଣୀକୁ ସେନ୍ସର କରାଯାଇଥିଲା, ନ୍ୟାୟପାଳିକାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଧିକାରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦମନ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟାୟପାଳିକାର ଯେଉଁ ବିଚାରପତିମାନେ ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ରାୟ ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନ୍ୟାୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ହେବାକୁ ଦିଆଯାଉନଥିଲା। ଗାୟକ କିଶୋର କୁମାର ଏବଂ ଅଭିନେତା ମନୋଜ କୁମାରଙ୍କ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା। ଅଭିନେତା ଦେବ ଆନନ୍ଦଙ୍କୁ ଦୂରଦର୍ଶନରେ ଅଭିନୟ କରିବାକୁ ବାରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆନ୍ଧି ଏବଂ କିସ କୁର୍ସି କା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ପରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନରେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ଏକ ଅଣ-କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେହି ଦିନକୁ ମନେ ରଖିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ କେହି ଏହି ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ଏକଛତ୍ରବାଦୀ ମାନସିକତା ଲଦି ପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ଏକ ମାନସିକତା ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା ଯେ ଦଳ ଦେଶଠାରୁ ବଡ଼, ପରିବାର ଦଳଠାରୁ ବଡ଼, ବ୍ୟକ୍ତି ପରିବାର ଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅପେକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଅପରପକ୍ଷରେ, ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ "ର ବିଚାର ଲୋକମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି। ୧୯ ମାସ ଜେଲରେ ବିତାଇଥିବା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ହଜାର ହଜାର ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗୁଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ୧.୪ କୋଟି ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a program organized on the occasion of 'Samvidhan Hatya Diwas' in New Delhi as the Chief Guest
It is very important to remember the day of emergency, so that in future no person can impose his dictatorial mindset against the Constitution
The then Prime Minister destroyed the spirit of the entire constitution by just saying that - The President has declared emergency
Remembering the emergency is not just knowing history, it is a warning
During the Emergency, the soul of the country made dumb, the courts made deaf and pens of the writers were made to fall silent
The whole world knows that there was no threat to the security of the nation, but the then PM’s chair was in danger, so emergency was imposed
The incidents of detention, sterilization and demolition during the emergency created such an atmosphere of fear in the entire country, the example of which cannot be found anywhere else
In contrast to the idea of 'party is bigger than the nation, family is bigger than the party, Individual is bigger than the family and power is bigger than the national interest' that flourished during the Emergency, today under the leadership of Modi ji, the thinking of nation first is resonating in the minds of the people
25 JUN 2025 7:59PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed a program organized on the occasion of 'Samvidhan Hatya Diwas' in New Delhi today as the Chief Guest. Union Minister for Electronics and Information Technology, Railways, and Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi Smt. Rekha Gupta and many other dignitaries were present on the occasion.
Addressing the programme, Union Home Minister Shri Amit Shah said that bad incidents usually should be forgotten in life. And it is correct, but when it relates to social life and national life, then bad incidents should be remembered forever, so that the youth and teenagers of the country are cultured, organized, ready to defend, and ensure that such bad incidents are never repeated again. He said that with this thought in mind, Prime Minister Shri Narendra Modi decided to commemorate 25 June every year as 'Samvidhan Hatya Diwas' and the Union Home Ministry issued a notification related to it. The manner in which the country was reduced to a prison during the Emergency, the soul of the country made dumb, the courts made deaf and pens of the writers were made to fall silent, keeping those things in mind and after giving it a thought, it was decided to commemorate today as 'Samvidhan Hatya Diwas'. This will bring awareness in the younger generations about the incidents that happened during the Emergency. He said remembering the Emergency is not just knowing history, but it is a warning.
Union Home Minister said that on the night of June 24, 1975, the Emergency was imposed, and an ordinance was promulgated to implement a dictatorial mindset. The Constitution, which was crafted after deliberation and discussion involving 2,66,000 words by Dr. Babasaheb Ambedkar and other framers, was effectively nullified and the then Prime Minister destroyed the spirit of the entire constitution by just saying that - The President has declared emergency. The essence of the Constitution was destroyed with just one sentence. He said that two significant events took place on June 12, 1975: the Allahabad High Court invalidated the election of the Prime Minister and barred her from contesting elections for six years. A state of shock spread across the country, though the Supreme Court later granted a stay on the order. Simultaneously, on June 12, the Janata Morcha experiment succeeded in Gujarat, bringing an end to the rule of the opposition party and establishing the Janata Party government. Alarmed by these developments, the Emergency was imposed on June 25. Shri Shah said that while the reason given was that national security was under threat, the whole world now knows that it was the Prime Minister’s position of power that was truly under threat.
Shri Amit Shah said that Jayaprakash Narayan’s slogan of "Sampoorna Kranti" had revolutionalised the entire nation. The movement, which began in Gujarat, had reached Bihar. The government in Gujarat fell, elections were held, and the then ruling party was voted out of power. Subsequently, all opposition parties came together to form the Janata Party government, which served as a major warning for the then Prime Minister.
Union Home Minister said that by imposing the Emergency, the courts that granted stay were silenced, the newspapers were silenced, and even All India Radio was silenced. Around 1,10,000 social and political activists were thrown into prison cells. A Cabinet meeting was called at 4 a.m. without any circulated agenda, and the Emergency was proclaimed. After thoroughly investigating the events during the Emergency, the Shah Commission stated that the acts of detention, forced sterilization, and demolitions had created an atmosphere of fear across the country that had no parallel elsewhere. Newspaper offices were shut down, 253 journalists were arrested, 29 foreign journalists were expelled from the country, and several newspapers protested the Emergency by leaving their editorial columns blank—most notably, The Indian Express and Jansatta. Their electricity supply was cut off, parliamentary proceedings were censored, the judiciary was effectively brought under control, and democratic rights were completely suppressed throughout the country.
Shri Amit Shah said that judges in the judiciary who delivered verdicts against the government were prevented from becoming Chief Justice of the Supreme Court. Singer Kishore Kumar and actor Manoj Kumar's films were banned. Actor Dev Anand was barred from appearing on Doordarshan, and the films Aandhi and Kissa Kursi Ka were also banned.
Union Home Minister said that in the election held after the Emergency, for the first time in the country, a non-Congress government was formed with an absolute majority. It is important to remember that day so that no one in the future can impose a dictatorial mindset on the Constitution of this country. He said that during the Emergency, a mindset had developed that the party was bigger than the nation, the family was bigger than the party, the individual was bigger than the family, and power was more important than national interest. In contrast, today, under the leadership of Prime Minister Modi, the idea of "Nation First" resonates deeply in the hearts of the people. This transformation has been made possible due to the struggle of thousands of warriors of democracy who spent 19 months in jail. Today, under PM Modi's leadership, 1.4 billion Indians are striving with commitment to make India number one in every field globally by the year 2047, and are moving forward with determination toward that goal.