প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জেনেভাত দুৰ্যোগজনিত বিপদাশংকা হ্ৰাসৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থা সম্পৰ্কীয় মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলত কাৰিকৰী সহায়তা আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে অনুঘটকীয় পুঁজি যোগানৰ প্ৰতিগোলকীয় সুবিধা সৃষ্টিৰআহ্বানভাৰতৰ
ভাৰতৰ ডিআৰআৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থা বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে পৰিচালিত ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে বিকশিত হৈছেঃ ড০পি কে মিশ্ৰ
ভাৰতে জটিল অৱস্থাৰ পৰা প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ বাবে ভিত্তি হিচাপে এক শক্তিশালী আৰু সক্ষম ডিআৰআৰ বিত্তীয় গাঁথনিত বিশ্বাস কৰেঃ ড০ পি কে মিশ্ৰ
দুৰ্যোগজনিত বিপদাশংকাৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থা ৰাষ্ট্ৰীয় মালিকানাধীন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ দ্বাৰা পৰিপূৰ্ণ হ'ব লাগিবঃ ড০পি কে মিশ্ৰ
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ড০পি কে মিশ্ৰই ২০২৫চনৰ ৪জুনত জেনেভাত অনুষ্ঠিত দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস (ডি আৰ আৰ) বিত্তীয় সাহায্য সম্পৰ্কীয় মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলত ভাষণ দিয়ে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে তেওঁ ইউ এন ডি আৰআৰ আৰু ইয়াৰ অংশীদাৰসকলক প্ৰশংসা কৰে। ভাৰতেব্ৰাজিল আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাইতেওঁলোকৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ জৰিয়তে গোলকীয় আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত অৱদানকো স্বীকৃতি দিয়ে।
ডাঃ মিশ্ৰই গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ডি আৰ আৰ-ৰ প্ৰতি বিত্তীয় সাহায্য কোনো পাৰ্শ্বীয় বিষয় নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থাৰ ফলপ্ৰসূ কাৰ্যকলাপ আৰু বৰ্ধিত জলবায়ু আৰু দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত উন্নয়নমূলক লাভসমূহ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ই কেন্দ্ৰবিন্দু। তেওঁ ভাৰতৰ এই বিশ্বাসক পুনৰ নিশ্চিত কৰে যে এক শক্তিশালী আৰু উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিব পৰা ডি আৰ আৰ বিত্তীয় গাঁথনি হৈছে জটিল অৱস্থা অৱসানৰ এক আধাৰশিলা।
ডিআৰআৰ বিত্তীয় সহায়তাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ যাত্ৰাত আলোকপাত কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰথম অৱস্থাৰ বিত্ত আয়োগৰ দ্বাৰা প্ৰাৰম্ভিক আবণ্টনৰ পৰিমাণ আছিল ৬০নিযুত টকা (প্ৰায় ০.৭নিযুত ডলাৰ)। আজি পঞ্চদশ বিত্ত আয়োগৰ অধীনত মুঠ ব্যয়ে ২.৩২ট্ৰিলিয়ন কোটি টকা (প্ৰায় ২৮বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ) অতিক্ৰম কৰিছে।
ড০ মিশ্ৰই ২০০৫ চনৰ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইনৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ পৰা ৰাজ্য আৰু জিলা পৰ্যায়লৈ প্ৰবাহিত হোৱা পূৰ্ব-নিৰ্ধাৰিত, নিয়ম-ভিত্তিক আবণ্টনৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ কয় যে এই ৰূপান্তৰে নিশ্চিত কৰিছে যে দুৰ্যোগৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থা প্ৰতিক্ৰিয়াশীল হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে গাঁথনিযুক্ত আৰু অনুমানযোগ্য।
ভাৰতৰ ডিআৰআৰ বিত্তীয় দৃষ্টিভংগীচাৰিটা মূল নীতিৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মিশ্ৰই কয় যে প্ৰথমতেপ্ৰস্তুতি, প্রশমন, সাহায্য আৰু পুনৰুদ্ধাৰৰ বাবে উৎসৰ্গিত বিত্তীয় ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। দ্বিতীয়তে, প্ৰভাৱিত লোক আৰু দুৰ্বল সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া। তৃতীয়তে, কেন্দ্ৰীয়, ৰাজ্য আৰু স্থানীয়-সকলো চৰকাৰী পৰ্যায়ত বিত্তীয় সম্পদৰ উপলব্ধতা। চতুৰ্থ নীতিটো হৈছে দায়বদ্ধতা, স্বচ্ছতাআৰু সকলো ব্যয় নিৰ্দেশনা কৰা পৰিমাপযোগ্য ফলাফল।
ড০ মিশ্ৰই গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দুৰ্যোগ বিপদাশংকাৰ বিত্তীয় যোগান ৰাষ্ট্ৰীয় মালিকানাধীন আৰু পৰিচালিত তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ দ্বাৰা পৰিপূৰ্ণ হ'ব লাগিব। যদিও প্ৰতিখন দেশে ইয়াৰ প্ৰশাসনৰ পৰিকাঠামো, বিত্তীয় প্ৰসংগ, আৰু বিপদাশংকাৰ মাত্ৰা অনুসৰি ইয়াৰ ব্যৱস্থাটোক খাপ খুৱাব লাগিব, গোলকীয় মান আৰু নিৰ্দেশনা সমানেই অত্যাৱশ্যকীয়।
ৰাজহুৱা বিত্তৰ বাহিৰেও বিভিন্ন বিত্তীয় সঁজুলিৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকৃতি দি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিপদাশংকাৰ একত্ৰিকৰণ, বীমা, আৰু উদ্ভাৱনীমূলক বিত্তীয় সঁজুলিৰ দৰে ব্যৱস্থাসমূহ স্থানীয় ব্যয়সাধ্যতা আৰু বিত্তীয় বহনক্ষমতাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিকাশ ঘটাব লাগে।
গোলকীয় পৰ্যায়ত ড০মিশ্ৰই এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱধান চিনাক্ত কৰেঃ ডিআৰআৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতিষ্ঠা আৰু শক্তিশালীকৰণক সহায়তা কৰিবলৈ এক উৎসৰ্গিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ অনুপস্থিতি। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ব্যৱস্থা আৰু বহুপাক্ষিক বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সমৰ্থনত অনুঘটকীয় পুঁজি, কাৰিকৰী সহায়তা আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদানৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে গোলকীয় সুবিধা সৃষ্টিৰ আহ্বান জনায়।
ভাৰতে মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলতআগ্ৰহ সম্পৰ্কীয় বিবৃতিৰ পৰা আঁতৰি দৃঢ়, সময়-নিৰ্ধাৰিত ফলাফলৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আহ্বান জনায়। ড০ মিশ্ৰই ৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে পৰিচালিত কিন্তু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে সমৰ্থিত ডি আৰ আৰ বিত্তীয় পৰিকাঠামোৰ বিকাশ ঘটোৱাতনেতৃত্ব আৰু সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে।

Prime Minister's Office
India calls for concrete, time-bound outcomes, and creation of a global facility for catalytic funding with technical assistance & knowledge exchange at Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction Financing at Geneva
India’s DRR financing system has grown into one of the world’s largest nationally anchored mechanisms: Dr P K Mishra
India believes in a strong and responsive DRR financing architecture as a cornerstone of resilience: Dr P K Mishra
Disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation: Dr P K Mishra
06 JUN 2025 11:27AM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr. P. K. Mishra, addressed the Ministerial Roundtable on Disaster Risk Reduction (DRR) Financing at Geneva on 04th June 2025. He commended the UNDRR and its partners for convening this critical discussion. India also recognized the contributions of Brazil and South Africa in continuing the global dialogue through their G20 presidencies.
Dr. Mishra underscored that DRR financing is not a peripheral issue but central to the effective functioning of national disaster management systems and the safeguarding of development gains in the face of rising climate and disaster risks. He reaffirmed India’s belief that a strong and responsive DRR financing architecture is a cornerstone of resilience.
Highlighting India’s journey in DRR financing, he noted that initial allocations by early Finance Commissions amounted to INR 60 million (approximately USD 0.7 million). Today, the cumulative outlay under the 15th Finance Commission exceeds INR 2.32 trillion (approximately USD 28 billion).
Dr. Mishra emphasized the importance of pre-determined, rule-based allocations flowing from national to state and district levels, supported by the Disaster Management Act of 2005. He said that this transformation ensured that disaster financing is structured and predictable rather than reactive.
Outlining India’s DRR financing approach built on four key principles, Shri Mishra said First, Dedicated financial windows for preparedness, mitigation, relief, and recovery. Second, Prioritization of the needs of affected people and vulnerable communities. The third, Accessibility of financial resources across all government levels—central, state, and local. Fourth principle being Accountability, transparency, and measurable outcomes guiding all expenditures.
Dr. Mishra stressed that disaster risk financing must be nationally owned and driven, complemented by international cooperation. While each country must tailor its system to its governance framework, fiscal context, and risk profile, global benchmarks and guidance remain essential.
Recognizing the need for diverse financial instruments beyond public finance, he noted that mechanisms such as risk pooling, insurance, and innovative financial tools should be developed in alignment with local affordability and fiscal sustainability.
At the global level, Dr. Mishra identified a crucial gap: the absence of a dedicated international financial mechanism to support the establishment and strengthening of DRR financing systems. He called for the creation of a global facility, backed by the UN system and multilateral financial institutions, to provide catalytic funding, technical assistance, and a platform for knowledge exchange.
India urged the Ministerial Roundtable to move beyond statements of intent and toward concrete, time-bound outcomes. Dr. Mishra reaffirmed India’s commitment to leadership and collaboration in developing a nationally driven yet internationally supported DRR financing framework.