প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰগতি বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে
৬২ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ মেগা আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
বিলম্ব হোৱা প্ৰকল্পসমূহ সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে; দক্ষতা আৰু জবাবদিহিতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ তেওঁ আহ্বান জনায়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৰেৰাৰ অধীনত সকলো যোগ্য ৰিয়েল এষ্টেট প্ৰকল্পৰ বাধ্যতামূলক পঞ্জীয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ কয়
ঘৰ ক্ৰেতাসকলৰ বাবে ন্যায় আৰু স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰিবলৈ অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ গুণগত মান আৰু সময়োপযোগীতা নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহ্বান জনাইছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৈতে জড়িত উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ বুজ লয়
28 MAY 2025 9:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে জড়িত প্ৰ’-এক্টিভ গভৰ্নেন্স আৰু সময়মতে ৰূপায়ণৰ বাবে আইচিটি ভিত্তিক বহুমৌলিক মঞ্চ PRAGATI বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত অৱস্থিত পথ পৰিবহণ, শক্তি, আৰু জলসম্পদ খণ্ডক সামৰি লোৱা ৬২ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক সঞ্চিত ব্যয়ৰ তিনিটা বৃহৎ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ কৌশলগত গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ ৰূপায়ণৰ প্ৰতিবন্ধকতাসমূহ দূৰ কৰি সময়মতে সম্পূৰ্ণ হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে একত্ৰিত প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায়।
প্ৰকল্পসমূহ বিলম্ব হোৱাৰ বিৰূপ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ কয় যে এনে বিপৰ্যয়ে কেৱল খৰচ বৃদ্ধি কৰাই নহয়, নাগৰিকসকলক অত্যাৱশ্যকীয় সেৱা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ পৰাও বঞ্চিত কৰে। তেওঁ সকলো অংশীদাৰক দক্ষতা আৰু স্বচ্ছতাক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ আহ্বান জনায়, আৰ্থ-সামাজিক ফলাফল সৰ্বাধিক কৰাৰ বাবে সময়মতে প্ৰদান কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি জোৰ দিয়ে। ৰিয়েল এষ্টেট ৰেগুলেটৰী অথৰিটি (ৰেৰা)ৰ সৈতে জড়িত ৰাজহুৱা অভিযোগৰ পৰ্যালোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৃহ ক্ৰেতাসকলৰ বাবে ন্যায় আৰু ন্যায়পৰায়ণতা নিশ্চিত কৰিবলৈ অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ মানদণ্ড আৰু সময়োপযোগীতা উন্নত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক ৰেৰা আইনৰ অধীনত সকলো যোগ্য ৰিয়েল এষ্টেট প্ৰকল্পৰ বাধ্যতামূলক পঞ্জীয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে গৃহ নিৰ্মাণ বজাৰত আস্থা ঘূৰাই অনাৰ বাবে ৰেৰাৰ বিধানসমূহ কঠোৰভাৱে পালন কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিকাশৰ সৈতে জড়িত উল্লেখযোগ্য উত্তম পদ্ধতিসমূহ পৰীক্ষা কৰে।
তেওঁ জোৰ দি কয় যে এনে পদক্ষেপে আনৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক আৰ্হি হিচাপে কাম কৰিব পাৰে আৰু সমগ্ৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বহল গ্ৰহণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত ৰাষ্ট্ৰীয় অৰ্ধপৰিবাহী অভিযান শক্তিশালী হ’ব পাৰে। এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত প্ৰগতি বৈঠকসমূহলৈকে মুঠ ব্যয় প্ৰায় ২০.৬৪ লাখ কোটি টকাৰ ৩৭৩টা প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM chairs PRAGATI meeting
PM reviews Mega Infrastructure Projects Worth Over Rs 62,000 Crore
PM stresses on timely completion of Projects Delays; Urges prioritisation of efficiency and accountability
PM asks State Governments to ensure mandatory registration of all eligible real estate projects under RERA
PM urges to ensure quality and timeliness of grievance disposal to ensure justice and fairness for homebuyers
PM examines best practices related to the Semiconductor Ecosystem in India
28 MAY 2025 9:10PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the PRAGATI meeting, the ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments, earlier today.
During the meeting, Prime Minister reviewed three major infrastructure projects with a cumulative cost of over Rs 62,000 crore, spanning the sectors of Road Transport, Power, and Water Resources located across various States and UTs. Emphasizing the strategic importance of these projects, he called for concerted efforts to overcome implementation bottlenecks and ensure their timely completion.
Highlighting the adverse impact of project delays, Prime Minister reiterated that such setbacks not only inflate costs but also deprive citizens of essential services and infrastructure. He urged all stakeholders to prioritize efficiency and accountability, stressing that timely delivery is critical to maximizing socio-economic outcomes.
During a review of public grievances linked to the Real Estate Regulatory Authority (RERA), Prime Minister emphasized the need to improve the quality and timeliness of grievance disposal to ensure justice and fairness for homebuyers. He asked State Governments to ensure the mandatory registration of all eligible real estate projects under the RERA Act. The Prime Minister emphasized that strict compliance with RERA provisions is critical for restoring trust in the housing market.
Prime Minister examined notable best practices related to the development of the Semiconductor Ecosystem in India. He emphasized that such initiatives can serve as a guiding model for others and inspire broader adoption across States and UTs, thereby strengthening the National Semiconductor Mission.
Up to the present PRAGATI meetings, 373 projects having a total cost of around Rs 20.64 lakh crore have been reviewed.