প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী দাহুদতা লুপা করোর ২৪,০০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ভারতমচা করোর ১৪০ অমতা ওইনা পুল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎনবা দরকার ওইবা খুদিংমক মফম অসিদা, ভারত্ত পুথোক্কদবনি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১১ দা ত্রাইবেল খুন্নাই চাউখৎনবা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা থবকশিং পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
ওপরেসন সিন্দুর অসি শুপ্নগী মিলতরিগী থবক অমা নত্তে, মসি ভারতমচা ঐখোয়গী গুনশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
26 MAY 2025 2:42PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী দাহুদতা লুপা করোর ২৪,০০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না হায়খি ২০১৪ দা মহাক ভারতকী প্রধান মন্ত্রী ওইনা মহাক্না অহানবা ওইনা ৱাশক লৌখিবা মরম্না মে ২৬ অসি অখন্নবা নুমিৎ অমনি। মহাক্না লৈবাক অসি লুচিংনবা গুজরাতকী মীয়াম শৌগৎখি অমসুং থৌজাল ফংখি। চহি কয়া অসিদা ভারতনা অরিবা ফাজিন পুনশিনবা কয়া থুগায়দুনা ৱারেপ কয়া লৌরে অমসুং হিরম খুদিংমক্ত চাউখৎলে। ঙসি লৈবাক অসি নিংবা কাইবা অমসুং অমম্বা যুগ অমদগী অনৌবা থাজবা যুগ অমদা লাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা ভারতমচা করোর ১৪০ অমতা ওইনা পুল্লে। মালেমগী মেনুফেকচরিং সেক্তরদা ভারত চাউখৎলে, লৈবাক অসিদা পোৎথোক পুথোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপা অনিমক হেনগৎলে। হৌজিক ভারতনা মোবাইল ফোনশিং, গারিশিং, শান্নপোৎশিং, ঙাক-শেনগী খুৎলায় অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মপান্দা থাদোক্লে। ভারতনা রেল শাবা খক নত্তনা মেত্রো তেক্নোলোজি মপান্দা থাদোক্লে। ঙসি শঙ্গারিবা দাহুদ ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিপ ফেক্তরি অসি শিংথানিঙাই ওইনা মাইপাকপা অমনি। অহানবা ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিপ মাইপাক্না শারে অমসুং ঙসি মহাক্না লোকোমোতি লমথাখি। গুজরাত্ত রেলৱে নেতৱার্ক চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে অমসুং মসিগীদমক গুজরাতকী মীয়ামদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০-১১ দা ভারতকী রেলৱে সেক্তর য়াংনা চাউখৎলে অমসুং মেত্রো সর্বিসশিং শাংদোক্লে অমসুং সেমি-হায়-স্পিৎ ত্রেনশিং হৌদোক্লে। হৌজিক রুত ৭০ রোমদা বন্দে ভারত ত্রেনশিং চেল্লে। অহমেদবাদ অমসুং বেরাবালগী মরক্ত অনৌবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমা চেল্লে। লৈবাক অসিনা তেক্নোলোজিশিং চাউখৎপদগী ভারত্ত অনৌবা ত্রেনশিং চেনবা হেনগৎলকপনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা কোচশিং অমসুং লোকোমোতিপশিং শারে। ভারত রেলৱেগী পোৎলমশিং মপান্দা থাদোকপা মাঙজিল থাবা লৈবাক অমা ওইরক্লে। ভারতনা মেত্রো কোচশিং অস্ত্রেলিয়াদা অমসুং ত্রেন কোচশিং ইংলেন্দ, সাউদি অরাবিয়া অমসুং ফ্রান্সতা থাদোক্লে। মেক্সিকো, স্পেন, জর্মনি অমসুং ইতালিশু রেলৱেগা মরী লৈনবা পোৎলমশিং ভারত্তগী লৈরে। ভারতনা শাবা পেসেঞ্জর কোচশিং মোজাম্বিক অমসুং শ্রী লঙ্কাদা শীজিন্নরে অমসুং মেদ ইন ইন্দিয়া লোকোমোতিপশিং লৈবাক কয়াদা থাদোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অফবা রেলৱে নেতৱার্ক অমনা উদ্যোগশিং অমসুং লৌউ-শিংউ চাউখৎহল্লে। গুজরাত্ত রেলৱে নেতৱার্কশিং ফগৎহল্লে অমসুং দাহুদ অমসুং বালসাদকী মরক্ত অনৌবা এক্সপ্রেস ত্রেনশিং চেল্লে অমসুং মসিনা ত্রাইবেলশিংগী মফমশিংদা কান্নবা পীরে অমসুং ফেক্তরিশিংদা নহারোল কয়া থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে। দাহুদকী ফেক্তরিদা হোর্সপৱার ৯,০০০ গী লোকোমোতিপশিং শাগনি অমসুং মসিনা ভারতকী ত্রেনশিং থবক তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগনি। লাক্লিবা চহিশিংদা লোকোমোতিপ চা কয়া শাদুনা মফম অসিগী নহারোল কয়াদা থবক ফংহনগনি। রেলৱেগী মচাকশিং শাদুনা ফেক্তরি অসিনা অপীকপা উদ্যোগশিংগী মতেং পাংগনি অমসুং অকোয়বা মফমগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি। ফেক্তরিগী ৱাংমদা লৈরিবা লৌমীশিং, শা-ষন লোইবশিং, দুকান ফম্বশিং অমসুং শিন্মীশিংদা কান্নবশিং ফংহনগি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইজুকেসন, আই.তি, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং তুরিজম য়াওনা হিরম কয়াদা গুজরাত শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে। লুপা করোর লিশিং কয়া থাদুনা গুজরাত্ত অচৌবা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত অমা লিংখৎলে অমসুং মখা তানা মালেমগী সেমিকন্দক্তর উদ্যোগতা ভারতকী ফিবম ফগৎহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিনা গুজরাতকী নহারোলশিংদা অনৌবা থবকশিং ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে অমসুং রাজ্য অসিগী শেন-থুম অমসুং চাউখৎপদা মতেং পাংলে। গুজরাতকী দাহুদ, বদোদারা, গোধ্রা, কালোল অমসুং হালোলদা হায়-তেক ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেনুফেকচরিং কোরিদোর লিংখৎলে। থা খরগী মমাঙদা এয়বস এশেমব্লি লাইন শঙ্গাদুনা বদোদারা এয়রক্রাফ শাবগী লমদা য়াংনা চাউখৎলক্লি। বদোদারা অসি ভারতকী অহানবা গাতি শক্তি য়ুনিভর্সিতিগী লৈফমনি। সাবলিদা রেল-কার মেনুফেকচরিং ফেক্তর লৈরে অমসুং দাহুদতা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা লোকোমোতিপশিং শারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি গোধ্রা, কালোল অমসুং হালোলদা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিং, অপীকপা উদ্যোগশিং অমসুং এম.এস.এম.ইশিং লৈদুনা গুজরাতকী উদ্যোগ চাউখৎপদা মতেং পাংলে। তুংদা গুজরাত অসি সাইকলশিং, মোতোরসাইকলশিং অমসুং রেলৱে ইঞ্জিনশিংদগী হৌরগা এয়ারক্রাফ ফাওবা পুথোকপগীদমক খঙনরগনি। অসিগুম্বা হায়-তেক ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেনুফেকচরিং কোরিদোর অসি মালেমগী ওইনা অতাংবনি, মসিনা উদ্যোগকী পৱারহাওস অমা ওইনা ভারতকী ফিবম ফগৎহল্লে। চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক ত্রাইবেলশিংগী লমদম চাউখৎহনবা তঙাইফদে। হৌখিবা চহি ১১ দা ত্রাইবেল খুন্নাই চাউখৎনবা মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা থবকশিং পায়খৎলে। মহাক্না মতম শাংনা গুজরাতকী ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা থবক তৌরকপদগী ফংলকপা লৌশিং অসিনা জাতি থাক্কী থবকশিংদা মতেং পাংলে। মতম অমদা গুজরাত্ত ত্রাইবেল অঙাংশিং সাইন্স তম্বদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। ঙসিদি ত্রাইবেলশিংগী মফমশিং শীনবা থুংনা অফবা কলেজশিং, আই.তি.আইশিং, মেদিকেল কলেজশিং লৈরে অমসুং ত্রাইবেলশিংগী কৎথোক্লবা ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতি অনি লৈরে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা এক্লব্যা মোদেল স্কুলশিংগী নেতৱার্কশিংনা ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগী লাইরিক লাইশু তম্বী ফিবম ফগৎহল্লে। দাহুদতা এক্লব্যা মোদেল স্কুল কয়া লৈদুনা ত্রাইবেলশিংগী ইজুকেসন মখা তানা মতেং পাংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা ত্রাইবেলশিং চাউখৎনবা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। নিংতম্লবা ভারতকী পুৱারিদা অহানবা ওইনা ত্রাইবেল খুঙ্গংশিং চাউখৎনবা স্কিম অমা হৌদোক্লে। ধরতি আবা জনজাতি গ্রাম উতকার্স অভিয়ান অসি শিংথাবা য়াবা থবক অমনি অমসুং থৌরম অসি পাংথোক্নবা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ৮০,০০০ রোম থাদরে। স্কিম অসিগী মখাদা গুজরাত য়াওনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং ৬০,০০০ হেনবদা থবক পায়খৎলে। হিংবগী থাক ৱাংখৎনবা হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা মৈ অমসুং ঈশিং ফংহল্লে, লম্বীশিং, স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং শেমগৎলে। ত্রাইবেল ইমুংশিংগী পাক্কাগী য়ুমশিং শারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়া তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংদনা লাক্লবা ফিবম য়াম্না শোক্না হিংলিবা ত্রাইবেলশিংগীদমক সরকারনা পি.এম জনমন য়োজনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা ত্রাইবেল খুঙ্গংশিংগীদমক অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অমসুং খুদোংচাবশিং শেমগৎলে অমসুং অনৌবা থবকশিং ফংহল্লে অমসুং হায়রিবা ফুরুপশিং অসিগী শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী ফিবম ফগৎহল্লে।
ত্রাইবেল মীয়াম সিক্কল সেল এনেমিয়াদগী মনিংতমহন্নবা সরকারনা নেসনেল মিসন অমা হৌদোক্লে অমসুং মিসন অসিগী মখাদা ত্রাইবেল মীয়াম মিল্লিয়ন কয়া লায়না অসি লৈবরা হায়না য়েংথোক্লে। শোৎথনা লৈবা মফমশিং য়াংনা চাউখৎনবা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। মমাঙদা চাউখৎতবনি হায়না খঙনরম্বা জিলা ১০০ হেন্না ত্রাইবেলশিংনা মশিং য়াম্না তাবা মফমশিংনি। দাহুদ অসিগুম্বা জিলা অমনি অমসুং ঙসিদি জিলা এস্পিরেসনেল জিলা অমা ওইরে, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অফবা খুদোংচাবশিংগা লোয়ননা অওনবা অমা পুরক্লে। সাউথ দাহুদ অসি ঈশিং ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নরি, অদুবু হৌজিক কিমি চা কয়াগী পাইপলাইনশিং তিংলে, য়ুমথোং খুদিংদা নরমাদা তুরেলগী ঈশিং ফংহল্লে। হৌখিবা চহি ১১ দা উমারগ্রামদগী হৌরগা অম্বাজি ফাওবগী লম একর লাখ ১১ হেন্না ঈশিং ফংহন্দুনা ত্রাইবেল মীয়াম লৌ উবদা নুংঙাইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দাহুদ অসি কৎথোকপগী লমদম অমনি, তাইবংপাল অসি ঙাক-শেন্নবগীদমক দুধিমাতি তুরেলগী মপান্দা মহারিসি দাধিচিনা মহাক্কী থৱায় থাখি। লমদম অসিনা নিংতম লান্মী তাত্যা তোপে শৌগৎখি অমসুং গুরু গোবিন্দ অমসুং ত্রাইবেল লান্মী কয়ানা থৱায় কৎখিবা অদুগী খুদম ওইনা মনগর ধাম লৈরি। ভারতকী নাৎকী চৎনবীশিংনা অরানবগী মায়োক্ত থবক লৌখৎনবা তকশিনখি অমসুং তেরোরিস্তশিংনা পেহালগামদা লান্দারকখিবা মতুংদা লৈবাক অসি তুমিন্না লৈগদরা হায়বগী ৱাহং অমা লাকখি। ওপরেসন সিন্দুর অসি শুপ্নগী মিলতরিগী থবক অমা নত্তে, মসি ভারতমচা ঐখোয়গী গুনশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপা অমনি। মখোয়না পাংথোক্লিবা থবকশিং অদুগী ফল করি ওইগনি হায়বা তেরোরিস্তশিং খঙখিদে অমসুং মচাশিংগী মমাঙদা মপা অমা তমথিনা হাৎখি। অসিগুম্বা শক্তমশিং অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা অশাওবা পোকহনখি অমসুং ভারতমচা করোর ১৪০ না তেরোরিজম শিংনখি। লৈবাক অসিগী লুচিংবা অমা ওইনা মহাক্কী থৌদাং পাংথোক্নবা, ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিং মনিংতম্বা মপুংফানা পীখি অমসুং চহি কয়া উখিদ্রিবা ওপরেসন অমা পাংথোকখি। ঙমখৈগী ৱাংমদা লৈরিবা মরুওইবা তেররগী মফম ৯ মশক খঙদোকখি অমসুং মিনিত ২২ দা থুগায়খি। পাকিস্তানগী মিলিতরিনা খুৎ হন্নবা হোৎনখি অদুবু ভারতকী ফোর্সশিংনা মাইথিবা পীখি। ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিংগী থৌনাদা মহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎখি আমসুং শেংলবা লমদম দাহুদতগী মখোয়গী থৌনা অমসুং কৎথোকপা ইকায়খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শেৎতোক্নরবা মতুংদা শেমখিবা লৈবাক অসিনা ভারতকী মায়োক্ত থবক তৌরকখি অমসুং মাঙনবা হোৎনখি। অমরোমদা, ভারতনা লায়রবা মুৎথৎলে, লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহল্লে অমসুং চাউখৎপা ঙম্লে। লৈবাক অসিগী আর্মদ ফোর্সশিং অমসুং শেন-থুম অনিমক মপাঙ্গল কল্লবা মতমদা বিকসিত ভারত অমা শেমগৎপা ঙমগনি। লৈবাক্কী সেকুরিতি অমসুং শেন-থুম চাউখৎপা অনিমক খুৎশম্ননা চৎমিন্নদুনা মাইকৈ অসিদা সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থবক শুবা কনবা দাহুদকী মীয়াম্না অনৌবা শেমগৎলিবা খুদোংচাবশিং অসি ফজনা শীজিন্নগনি অমসুং লৈবাক অসিদা দাহুদ খ্বাইদগী চাউখৎপা জিলাশিংগী মনুংদা জিলা অমা ওইহনগনি। মহাক্না অমুক হন্না দাহুদগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মখোয়গী কৎথোকপা অমসুং চাউখৎপদা মহাক্কী থাজবা অমুক হন্না থমখি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, রেলৱেজ, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং মালেমগী থাক্কী ত্রেবেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না প্রধান মন্ত্রীনা দাহোদতা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী লোকোমোতিব মেনুফেকচরিং প্লান্ত শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা প্লান্ত অসিনা দোমেস্তিক ওইনা শীজিন্ননবা অমসুং এক্সপোর্ত তৌনবগীদমক হোর্সপৱার ৯০০০ গী ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিবশিং পুথোক্কনি। মহাক্না প্লান্ত অসিদগী পুথোকপা অহানবা ইলেক্ত্রিক লোকোমোতিবসু লমথাখি। লোকোমোতিবশিং অসিনা ইন্দিয়ন রেলৱেজকী ফ্রেৎ লোদিং কেপাসিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা লোকোমোতিবশিং অসি রিজেনরেতিব ব্রেকিং সিস্তেমশিং য়াওগনি অমসুং মসি ইনর্জী শীজিন্নবা হন্থহন্নবা দিজাইন তৌরি, মসিনা এনভাইর্নমেন্তেল সস্তেনেবিলিতীদা মতেং পাংগনি।
মসিগী মতুংদা প্রধান মন্ত্রীনা দাহোদতা লুপা করোর ২৪,০০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি। প্রোজেক্তশিং অসিদা রেল প্রোজেক্তশিং অমসুং গুজরাত সরকারগী তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি। মহাক্না ভেরাবল অমসুং অহমদাবাদকী মরক্তা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস অমসুং ৱালসাদ অমসুং দাহোদ স্তেসনশিংগী মরক্তা এক্সপ্রেস ত্রেন লমথাখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates and dedicates various development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod, Gujarat
140 crore Indians are united in building a Viksit Bharat: PM
Everything we need for our country's progress must be made right here, in India: PM
Unprecedented efforts have been made over the last 11 years for the development of tribal society: PM
Operation Sindoor is not just a military action, It is an expression of the values ​​and sentiments of us Indians: PM
26 MAY 2025 2:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod, Gujarat today. Addressing the gathering, he remarked that May 26 holds special significance as it marks the day he first took the oath as Prime Minister in 2014. He acknowledged the unwavering support and blessings of the people of Gujarat, who entrusted him with the responsibility of leading the nation. The Prime Minister highlighted that this trust and encouragement have fueled his dedication to serving the country day and night. Over the years, India has taken decisions which were unprecedented and unimaginable, breaking free from decades-old constraints and advancing across every sector. “Today, the nation has emerged from an era of despair and darkness into a new age of confidence and optimism”, he added.
“140 crore Indians are united in building a Viksit Bharat”, exclaimed Shri Modi, emphasising the importance of manufacturing essential goods within India, stating that self-reliance is the need of the hour. He remarked that India is advancing rapidly in the global manufacturing sector, noting that both domestic production and exports are increasing consistently. India is now exporting a wide range of products, including smartphones, automobiles, toys, defense equipment, and medicines. He further stated that India is not only manufacturing rail and metro technology but also exporting it globally. Citing Dahod as a prime example of this progress, where major projects worth thousands of crores were inaugurated and launched, Shri Modi highlighted the Dahod Electric Locomotive Factory as a significant achievement. He recalled laying its foundation stone three years ago and expressed pride that the first electric locomotive has now been successfully manufactured. He flagged off the locomotive, marking a moment of pride for Gujarat and the entire nation. Additionally, he announced that Gujarat has achieved 100% electrification of its railway network, calling it a remarkable milestone and congratulated the people of Gujarat for this achievement.
Reflecting on his long-standing connection with Dahod and recalling the many memories associated with the region, the Prime Minister remarked that he has been visiting Dahod for decades, and during his early years, he often explored the area on a bicycle. He highlighted that these experiences allowed him to understand both the challenges and potential of Dahod. Even after assuming office as Chief Minister, he continued to visit the region multiple times and took decisive steps to address its issues. He emphasized that every development initiative in Dahod brings him immense satisfaction, and today is yet another meaningful day for him.
Highlighting the rapid development of India’s railway sector over the past 10-11 years, Shri Modi emphasized the expansion of metro services and the introduction of semi-high-speed trains, transforming connectivity across the country. He remarked that Vande Bharat trains now operate on nearly 70 routes, further strengthening India’s transportation network. He announced the commencement of a new Vande Bharat Express between Ahmedabad and Veraval. Shri Modi further stated that the rise of modern trains in India is due to the country’s advancements in technology. He emphasized that coaches and locomotives are now manufactured domestically, reducing reliance on imports. “India has emerged as a leading exporter of railway equipment”, stated Shri Modi, noting that India exports metro coaches to Australia and train coaches to England, Saudi Arabia, and France. He added that Mexico, Spain, Germany, and Italy also import railway-related components from India. Shri Modi further remarked that Indian passenger coaches are being used in Mozambique and Sri Lanka, and ‘Made in India’ locomotives are being exported to multiple countries. He stated that this reflects the continuous expansion of the 'Make in India' initiative, reinforcing national pride.
“A strong railway network enhances convenience and boosts industries and agriculture”, remarked the Prime Minister, highlighting that several regions in India received railway connectivity for the first time in the past decade. He remarked that many areas in Gujarat previously had only small, slow-moving trains, but several narrow-gauge routes have now been expanded. Announcing the inauguration of multiple railway routes, including the new express train between Dahod and Valsad, which will greatly benefit the tribal belt, the Prime Minister stated that factories create large-scale employment opportunities for youth. He highlighted that Dahod’s rail factory will manufacture 9,000-horsepower locomotives, significantly enhancing the power and capacity of India’s trains, noting that every locomotive produced in Dahod will bear the name of the city. The Prime Minister remarked that hundreds of locomotives will be built in the coming years, generating substantial employment for local youth. He emphasized that the factory will also support small-scale industries producing railway components, leading to economic growth in surrounding areas. He stated that employment opportunities extend beyond the factory, benefiting farmers, livestock owners, shopkeepers, and laborers, ensuring widespread economic progress.
Shri Modi highlighted that Gujarat has made remarkable progress across multiple sectors, including education, IT, semiconductors, and tourism. He emphasized that the state has established itself as a leader in various industries. He remarked that a major semiconductor plant is being set up in Gujarat with an investment of thousands of crores, further strengthening India's position in the global semiconductor industry. He stated that these initiatives are creating new employment opportunities for lakhs of youth in Gujarat, contributing to the state's economic growth and development.
Underlining that Dahod, Vadodara, Godhra, Kalol, and Halol have collectively established a high-tech engineering and manufacturing corridor in Gujarat, the Prime Minister remarked that Vadodara is rapidly advancing in aircraft manufacturing, with the Airbus assembly line inaugurated a few months ago. He noted that Vadodara is also home to India’s first Gati Shakti University. He emphasized that Savli already has a major rail-car manufacturing factory, while Dahod now hosts a facility producing India’s most powerful locomotives—9,000-horsepower engines, marking a moment of pride for the nation. The Prime Minister stated that Godhra, Kalol, and Halol have a significant presence of manufacturing units, small industries, and MSMEs, contributing to Gujarat’s industrial growth. Envisioning a future where this region of Gujarat will be known for producing everything—from bicycles and motorcycles to railway engines and aircraft, the Prime Minister remarked that such a high-tech engineering and manufacturing corridor is rare globally, reinforcing Gujarat’s position as an industrial powerhouse.
“The development of tribal regions is essential for building a developed India”, emphasised Shri Modi, underlining that unprecedented efforts have been made over the past 11 years to uplift tribal communities. He remarked that his long experience working in Gujarat’s tribal areas has contributed to national-level initiatives. Shri Modi recalled a time when tribal children in Gujarat faced challenges in studying science. He highlighted that today, the entire tribal belt has access to quality education, with good colleges, ITIs, medical colleges, and two dedicated tribal universities serving these communities. Stating that the network of Eklavya Model Schools has strengthened significantly over the past 11 years, ensuring better educational opportunities for tribal students, Shri Modi noted that Dahod itself has several Eklavya Model Schools, further supporting tribal education.
Highlighting the significant efforts being made for the development of tribal communities across the country, the Prime Minister stated that for the first time in independent India's history, a major scheme has been launched to uplift tribal villages. He remarked that the 'Dhartii Aaba Janjati Gram Utkarsh Abhiyan' is a landmark initiative, with the Central Government investing approximately ₹80,000 crore to implement the program. He stated that under this scheme, development work is being carried out in more than 60,000 villages across the country, including Gujarat. The Prime Minister highlighted that these villages are being equipped with electricity, water, roads, schools, and hospitals to improve the quality of life. He emphasized that pucca houses are being built for tribal families, ensuring better living conditions for the community.
Shri Modi emphasized his commitment to uplifting the most marginalized tribal communities, stating that his government prioritizes those who have long been overlooked. He highlighted that for the first time, the government has introduced the PM Janman Yojana to support particularly vulnerable tribal groups who have been deprived of essential facilities for decades. Shri Modi remarked that under this scheme, new infrastructure and amenities are being developed in tribal villages, and new employment opportunities are being created, ensuring greater economic and social inclusion for these communities.
Highlighting the launch of a national mission to free tribal communities from sickle cell anemia, the Prime Minister stated that millions of tribal citizens have already undergone screening under this initiative. He emphasized that the government is committed to accelerating the development of regions that have lagged behind. He noted that over 100 districts were previously classified as backward, with many of them being tribal-dominated areas. He remarked that Dahod was one such district, but today, it is progressing as an Aspirational District, undergoing a transformation with modern infrastructure and smart facilities. The Prime Minister highlighted that South Dahod faced severe water shortages, but now, hundreds of kilometers of pipelines have been laid, ensuring Narmada water reaches every household. He stated that over the past years, 11 lakh acres of land from Umargam to Ambaji have been connected to irrigation, making agriculture easier for tribal communities.
Acknowledging the overwhelming presence of thousands of women in Vadodara, who gathered to honor the nation and its armed forces, Shri Modi expressed his deep respect and gratitude to the women of India for their unwavering support. He highlighted that Dahod is a land of sacrifice and dedication, recalling that Maharishi Dadhichi gave up his life on the banks of the Dudhimati River to protect creation. Shri Modi also noted that this region supported freedom fighter Tatya Tope in times of crisis and that Mangarh Dham stands as a symbol of the sacrifices made by Govind Guru and hundreds of tribal warriors. Emphasizing that India’s cultural values demand action against injustice, questioning whether the nation could remain silent after the terrorist attack in Pahalgam, Jammu & Kashmir, Shri Modi stated, “Operation Sindoor was not just a military action but a reflection of India’s values and emotions”. He remarked that terrorists had no idea of the consequences of their actions, recalling the brutality of killing a father in front of his children. He stated that such images still ignite anger across the nation, as 140 crore Indians were challenged by terrorism. Shri Modi declared that he fulfilled his responsibility as the nation’s leader, giving full freedom to India’s armed forces, who then executed an operation unseen in decades. He highlighted that nine major terror hubs across the border were identified and destroyed in 22 minutes, and stated that Pakistan’s military attempted retaliation but was decisively defeated by Indian forces. Shri Modi reiterated his deep respect for the valor of India’s armed forces, saluting their courage and dedication from the sacred land of Dahod.
Prime Minister remarked that the country born after partition has focused on hostility towards India and causing harm. “India, on the other hand, is committed to eradicating poverty, strengthening its economy, and achieving development”, he added. The Prime Minister highlighted that a developed India can only be built when both its armed forces and economy are strong. He stated that the government is continuously working in this direction, ensuring national security and economic growth go hand in hand.
Highlighting the immense potential of Dahod, stating that the event is just a glimpse of its capabilities, Shri Modi expressed full confidence in the hardworking people of Dahod, emphasizing that they will make the best use of the newly developed facilities and transform Dahod into one of the most developed districts in the country. He concluded by congratulating the people of Dahod once again, reaffirming his belief in their dedication and progress.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister for Railways, Information and Broadcasting & Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to enhancing connectivity and building world-class travel infrastructure, Prime Minister inaugurated the Locomotive Manufacturing plant of the Indian Railways in Dahod. This plant will produce electric locomotives of 9000 HP for domestic purposes and for export. He also flagged off the first electric locomotive manufactured from the plant. The locomotives will help in increasing freight loading capacity of Indian Railways. These locomotives will be equipped with regenerative braking systems, and are being designed to reduce energy consumption, which contributes to environmental sustainability.
Thereafter, the Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod. The projects include rail projects and various projects of the Government of Gujarat. He also flagged off Vande Bharat Express between Veraval and Ahmedabad & Express train between Valsad and Dahod stations.