প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গুজৰাটৰ দাহোদত ২৪,০০০কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু উৎসৰ্গা
১৪০ কোটি ভাৰতীয় বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো কাম ইয়াতেই, ভাৰতত কৰিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জনজাতীয় সমাজৰ উন্নয়নৰ বাবে যোৱা ১১বছৰত অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অপাৰেচন সিন্দূৰ কেৱল সামৰিক অভিযান নহয়, ই আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ মূল্যবোধ আৰু অনুভূতিৰ এক অভিব্যক্তিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 MAY 2025 2:42PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ দাহোদত ২৪,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। সমাৱেশত সম্বোধন কৰি তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ২৬মে'ৰ বিশেষ গুৰুত্ব আছে কিয়নো ই ২০১৪চনত তেওঁ প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে এই দিনটোতে শপত গ্ৰহণ কৰিছিল।ৰাষ্ট্ৰৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰা গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ অটল সমৰ্থন আৰু আশীৰ্বাদক তেওঁ স্বীকাৰ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই বিশ্বাস আৰু উৎসাহে অহৰ্নিশে দেশৰ সেৱা কৰাৰ প্ৰতি তেওঁৰ সমৰ্পণক উজ্জীৱিত কৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি, ভাৰতে কেইবা দশক পুৰণি বাধা নেওচি অভূতপূৰ্ব আৰু অকল্পনীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আহিছে আৰু প্ৰতিটো খণ্ডতে প্ৰগতিৰ দিশে ধাৱমান হৈছে। "আজি ৰাষ্ট্ৰখন হতাশা আৰু অন্ধকাৰৰ যুগৰ পৰা আত্মবিশ্বাস আৰু আশাবাদৰ এক নতুন যুগলৈ ধাৱিত হৈছে", তেওঁ লগতে কয়।" ১৪০ কোটি ভাৰতীয় বিকশিত ভাৰত" গঢ়ি তোলাৰ বাবে শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ ভিতৰত অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা হৈছে সময়ৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি দুয়োটাই ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে ভাৰতে গোলকীয় উৎপাদন খণ্ডত দ্ৰুতগতিত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। ভাৰতে এতিয়া স্মাৰ্টফোন, গাড়ী, পুতলা, প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু ঔষধকে ধৰি বিভিন্ন ধৰণৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে কেৱল ৰে’ল আৰু মেট্ৰ’ প্ৰযুক্তি নিৰ্মাণ কৰাই নহয় বৰঞ্চ ইয়াক গোলকীয়ভাবে ৰপ্তানি কৰি আছে। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বৃহৎ প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু মুকলি কৰা দহোদক এই প্ৰগতিৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দহোদ বৈদ্যুতিক লোকোমোটিভ ফেক্টৰীক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্য হিচাপে উল্লেখ কৰে। তেওঁ তিনি বছৰ পূৰ্বে ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰথমটো বৈদ্যুতিক ইঞ্জিন এতিয়া সফলতাৰে নিৰ্মাণ কৰা বুলি গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। গুজৰাট আৰু সমগ্ৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হিচাপে চিহ্নিত কৰি তেওঁ লোকোমোটিভটোৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ উপৰি, গুজৰাট ইয়াৰ ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা বুলি ঘোষণা কৰি তেওঁ ইয়াক এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি বুলি অভিহিত কৰে আৰু এই কৃতিত্বৰ বাবে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায়।
দাহোদৰ সৈতে তেওঁৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সম্পৰ্ক তথা অঞ্চলটোৰ সৈতে জড়িত বহুতো স্মৃতিৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ কেইবা দশক ধৰি দাহোদ ভ্ৰমণ কৰি আহিছে, আৰু তেওঁৰ প্ৰাৰম্ভিক বছৰবোৰত তেওঁ প্ৰায়ে চাইকেলত এই অঞ্চলটো অন্বেষণ কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে এই অভিজ্ঞতাই তেওঁক দাহোদৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সম্ভাৱনা দুয়োটা বুজিবলৈ সহায় কৰিছিল। মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছতো তেওঁ একাধিকবাৰ অঞ্চলটো ভ্ৰমণ অব্যাহত ৰখাৰ লগতে ইয়াৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দাহোদৰ প্ৰতিটো উন্নয়নমূলক পদক্ষেপে তেওঁক অপৰিসীম সন্তুষ্টি প্ৰদান কৰে, আৰু আজি তেওঁৰ বাবে আন এক অৰ্থপূৰ্ণ দিন।
বিগত ১০-১১ বছৰত ভাৰতৰ ৰে'ল খণ্ডৰ দ্ৰুত উন্নয়নৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মেট্ৰ' সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু ছেমি-হাই-স্পীড ৰে'লৰ প্ৰৱৰ্তন, সমগ্ৰ দেশতে সংযোগৰ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বন্দে ভাৰত ৰে'লসমূহ এতিয়া প্ৰায় ৭০টা পথত চলাচল কৰে, যাৰ ফলত ভাৰতৰ পৰিবহণ নেটৱৰ্ক অধিক শক্তিশালী হৈছে। তেওঁ আহমেদাবাদ আৰু ভেৰাভালৰ মাজত এখন নতুন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰম্ভ কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতত আধুনিক ৰে "লৰ উত্থান দেশৰ প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰগতিৰ ফলত হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কোচ আৰু ইঞ্জিনসমূহ এতিয়া ঘৰুৱাভাৱে নিৰ্মাণ কৰা হয়, যাৰ ফলত আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস পাইছে।
"ভাৰতে ৰে’লৱে সঁজুলিৰ এক আগশাৰীৰ ৰপ্তানিকাৰী দেশ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে", শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ মেট্ৰ’ কোচ আৰু ইংলেণ্ড, ছৌদি আৰৱ আৰু ফ্ৰান্সলৈ ৰে’ল কোচ প্ৰশিক্ষণ ৰপ্তানি কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে মেক্সিকো, স্পেইন, জাৰ্মানী আৰু ইটালীয়েও ভাৰতৰ পৰা ৰে’লপথ সম্পৰ্কীয় উপাদানসমূহ আমদানি কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে মোজাম্বিক আৰু শ্ৰীলংকাত ভাৰতীয় যাত্ৰীবাহী কোচ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে, আৰু 'মেড ইন ইণ্ডিয়া' ইঞ্জিনসমূহ একাধিক দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ই ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ শক্তিশালী কৰি 'মেক ইন ইণ্ডিয়া "পদক্ষেপৰ নিৰন্তৰ সম্প্ৰসাৰণক প্ৰতিফলিত কৰে।
"এক শক্তিশালী ৰে’লৱে নেটৱৰ্কে সুবিধা বৃদ্ধি কৰে আৰু উদ্যোগ তথা কৃষিক উৎসাহিত কৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত দশকত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ কেইবাটাও অঞ্চলত ৰে'লৱে সংযোগ লাভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি মন্তব্য কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গুজৰাটৰ বহু অঞ্চলত পূৰ্বতে কেৱল সৰু, মন্থৰ গতিৰ ৰে'লহে আছিল, কিন্তু এতিয়া কেইবাটাও ন্যৰ' গেজ পথ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। দাহোদ আৰু ভালসাদৰ মাজত নতুন এক্সপ্ৰেছ ৰে 'লকে ধৰি একাধিক ৰে' লপথৰ উদ্বোধনৰ কথা ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কাৰখানাবোৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দাহোদৰ ৰে'ল কাৰখানাই ৯,০০০অশ্বশক্তিৰ ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰিব, যাৰ ফলত ভাৰতৰ ৰে'লৰ শক্তি আৰু ক্ষমতা উল্লেখযোগ্যভাৱে বৃদ্ধি হ'ব আৰু তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দাহোদত উৎপাদিত প্ৰতিটো লোকোমোটিভে চহৰখনৰ নাম বহন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আগন্তুক বছৰবোৰত শ শ ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, যাৰ ফলত স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে যথেষ্ট নিযুক্তিৰ সৃষ্টি হ'ব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই কাৰখানাই ৰে'লপথৰ উপাদান উৎপাদন কৰা ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহকো সহায় কৰিব, যাৰ ফলত ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ঘটিব। তেওঁ কয় যে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ কাৰখানাৰ বাহিৰেও সম্প্ৰসাৰিত হোৱাৰ জৰিয়তে কৃষক, পশুধনৰ মালিক, দোকানী আৰু শ্ৰমিকসকল উপকৃত হোৱাৰ লগতে ব্যাপক অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি নিশ্চিত হয়।
শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে গুজৰাটে শিক্ষা, তথ্য প্ৰযুক্তি, ছেমিকণ্ডাক্টৰ আৰু পৰ্যটনকে ধৰি একাধিক খণ্ডত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ৰাজ্যখনে বিভিন্ন উদ্যোগত নিজকে আগশাৰীৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে গুজৰাটত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰে এটা ডাঙৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্প স্থাপন কৰা হৈছে, যি বিশ্বৰ ছেমিকণ্ডাক্টৰ উদ্যোগত ভাৰতৰ স্থিতি অধিক শক্তিশালী কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপসমূহে গুজৰাটৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰি ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু উন্নয়নত অৰিহণা যোগাইছে।
দাহোদ, বদোদৰা, গোধৰা, কালোল আৰু হালোলে সামূহিকভাৱে গুজৰাটত এখন উচ্চ-প্ৰযুক্তি অভিযান্ত্ৰিক আৰু উৎপাদন কৰিডৰ স্থাপন কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বদোদৰাই বিমান নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত দ্ৰুতগতিত অগ্ৰসৰ হৈছে আৰু ইয়াত কেইমাহমান পূৰ্বে এয়াৰবাছ এছেম্বলি লাইন উদ্বোধন কৰা হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বদোদৰাত ভাৰতৰ প্ৰথমখন গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয় আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে চাৱলীৰ ইতিমধ্যে এটা ডাঙৰ ৰে'ল-গাড়ী নিৰ্মাণ কাৰখানা আছে, আনহাতে দাহোদে এতিয়া ভাৰতৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী ইঞ্জিন ৯,০০০-অশ্বশক্তিৰ ইঞ্জিন উৎপাদনৰ ব্যৱস্থা কৰে, যি দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত হিচাপে চিহ্নিত হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গোধৰা, কালোল আৰু হালোলত উৎপাদন গোট, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু এমএছএমইৰ চকুত লগা উপস্থিতি আছে, যিয়ে গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত অৰিহণা যোগায়। এনে এক ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰি য'ত গুজৰাটৰ এই অঞ্চলটো চাইকেল আৰু মটৰচাইকেলৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰে' লৱে ইঞ্জিন আৰু বিমানলৈকে সকলো উৎপাদনৰ বাবে জনাজাত হ'ব, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে এনে উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ অভিযান্ত্ৰিক আৰু নিৰ্মাণ কৰিডৰ বিশ্বব্যাপী বিৰল, যিয়ে ঔদ্যোগিক শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে গুজৰাটৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰে।
“উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে জনজাতীয় অঞ্চলৰ উন্নয়ন অত্যাৱশ্যকীয়”, শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে কয় যে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ উত্থানৰ বাবে যোৱা ১১ বছৰত অভূতপূৰ্ব প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলত কাম কৰাৰ দীৰ্ঘদিনীয়া অভিজ্ঞতাই ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ এই পদক্ষেপত অৰিহণা যোগাইছে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী মোদীয়ে সেই সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰে যেতিয়া গুজৰাটৰ জনজাতীয় শিশুসকলে বিজ্ঞান অধ্যয়নত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি সমগ্ৰ জনজাতীয় বেল্টত মানসম্পন্ন শিক্ষা উপলব্ধ, ভাল মহাবিদ্যালয়, আই টি আই, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু দুখন সমৰ্পিত জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ে এই সম্প্ৰদায়সমূহক সেৱা আগবঢ়াইছে। জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে উন্নত শিক্ষাৰ সুযোগ নিশ্চিত কৰি যোৱা ১১ বছৰত একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয়ৰ নেটৱৰ্ক যথেষ্ট শক্তিশালী হোৱা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দাহোদতেই বহুতো একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় আছে, যি জনজাতীয় শিক্ষাক আৰু অধিক প্ৰসাৰিত কৰিছে।
সমগ্ৰ দেশতে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ উন্নয়নৰ বাবে কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জনজাতীয় গাঁওসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে এক বৃহৎ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ‘ধৰতী আবা জনজাতি গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান’ এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ, যাৰ ৰূপায়ণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰায় ৮০ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ ৬০ হাজাৰৰো অধিক গাঁৱত উন্নয়নমূলক কাম চলি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে জীৱনধাৰণৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে এই গাঁওসমূহত বিদ্যুৎ, পানী, পথ, বিদ্যালয় আৰু চিকিৎসালয়ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহৰ বাবে পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যিয়ে সম্প্ৰদায়টোৰ বাবে উন্নত জীৱন-যাপনৰ অৱস্থা নিশ্চিত কৰিছে।
আটাইতকৈ প্ৰান্তীয় জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ক উন্নীত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দীৰ্ঘদিন ধৰি উপেক্ষিত লোকসকলক তেওঁৰ চৰকাৰে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দশক দশক ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধাসমূহৰ পৰা বঞ্চিত বিশেষভাৱে দুৰ্বল জনজাতীয় গোটসমূহক সহায় কৰিবলৈ চৰকাৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে পি এম জনমন যোজনা আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই আঁচনিৰ অধীনত জনজাতীয় গাঁওসমূহত নতুন আন্তঃগাঁথনি আৰু সা-সুবিধাসমূহ গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু এই সম্প্ৰদায়সমূহৰ বাবে অধিক অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰি নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
জনজাতীয় সম্প্ৰদায়বোৰক ছিকেল চেল ৰক্তহীনতাৰ পৰা মুক্ত কৰাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানৰ আৰম্ভণিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই পদক্ষেপৰ অধীনত ইতিমধ্যে লাখ লাখ জনজাতীয় নাগৰিকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে পিছপৰা অঞ্চলৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পূৰ্বে ১০০খনতকৈও অধিক জিলাক পিছপৰা হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰা হৈছিল, ইয়াৰ ভিতৰত বহুকেইটা জনজাতীয় বসতিপ্ৰধান অঞ্চল আছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে দাহোদ এনে এখন জিলা আছিল, কিন্তু আজি ই আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু স্মাৰ্ট সুবিধাৰ সৈতে এক পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে এখন উচ্চাকাংক্ষী জিলা হিচাপে অগ্ৰসৰ হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে দক্ষিণ দাহোদ আগতে পানীৰ তীব্ৰ নাটনিৰ সন্মুখীন হৈছিল যদিও এতিয়া শ শ কিলোমিটাৰ পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰতিটো ঘৰতে নৰ্মাদাৰ পানী পোৱাটো নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা উমৰগামৰ পৰা আম্বাজীলৈকে ১১ লাখ একৰ মাটি জলসিঞ্চনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে কৃষিকাৰ্য সহজ হৈ পৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰ আৰু ইয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ বাবে বদোদৰাত সমবেত হোৱা সহস্ৰাধিক মহিলাৰ অভূতপূৰ্ব উপস্থিতি স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ অদম্য সমৰ্থনৰ বাবে গভীৰ শ্ৰদ্ধা আৰু কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ দাহোদ ত্যাগ আৰু সমৰ্পণৰ ভূমি বুলি উল্লেখ কৰি মহৰ্ষি দধিচিয়ে সৃষ্টিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে দূধীমতী নদীৰ পাৰত নিজৰ প্ৰাণ আহুতি দিয়াৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে অঞ্চলটোৱে সংকটৰ সময়ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামী তান্তিয়া টোপেক সমৰ্থন কৰিছিল আৰু মংগাৰ ধাম গোবিন্দ গুৰু আৰু শতাধিক জনজাতীয় যোদ্ধাই কৰা ত্যাগৰ প্ৰতীক। ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধে অন্যায়ৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ দাবী কৰা বুলি উল্লেখ কৰি জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত দেশে মৌনতা অৱলম্বন কৰিব পাৰে নেকি বুলি প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি মোদীয়ে কয় যে, “অপাৰেচন সিন্দূৰ কেৱল সামৰিক কাৰ্য্যই নহয়, এয়া ভাৰতৰ মূল্যবোধ আৰু আৱেগৰ প্ৰতিফলন আছিল”। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদীসকলৰ তেওঁলোকৰ কাৰ্য্যৰ পৰিণতিৰ কোনো ধাৰণা নাছিল, সন্তানৰ সন্মুখত পিতৃক হত্যা কৰাৰ নিৰ্মমতাৰ কথা সোঁৱেৰ। তেওঁ কয় যে এনে ছবিয়ে আজিও সমগ্ৰ দেশতে ক্ষোভৰ সৃষ্টি কৰে, কাৰণ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে তেওঁ দেশৰ নেতা হিচাপে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিছে, ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীক সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা দিছে, যিয়ে দশক দশক ধৰি দেখা নোপোৱা অভিযান চলাইছিল। তেওঁ সীমান্তৰ সিপাৰে ৯টা ডাঙৰ সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঘাটি চিনাক্ত কৰি ২২ মিনিটত ধ্বংস কৰা বুলি উল্লেখ কৰি কয় যে পাকিস্তানী সেনাই প্ৰতিশোধ ল’বলৈ চেষ্টা কৰিছিল যদিও ভাৰতীয় সেনাই নিৰ্ণায়কভাৱে সেয়া পৰাস্ত কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বীৰত্বৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধা প্ৰকাশ কৰি পৱিত্ৰ দাহোদ ভূমিৰ পৰা তেওঁলোকৰ সাহস আৰু সমৰ্পিত মনোভাবক প্ৰণাম জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিভাজনৰ পৰা জন্ম লোৱা দেশখনে ভাৰতৰ প্ৰতি শত্ৰুতা আৰু ক্ষতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। "আনহাতে, ভাৰতে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল, ইয়াৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা আৰু উন্নয়ন সাধনৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ’, তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এখন উন্নত ভাৰত তেতিয়াহে গঢ়িব পাৰি যেতিয়া ইয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু অৰ্থনীতি দুয়োটাই শক্তিশালী হয়। তেওঁ কয় যে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ একেলগে হোৱাটো নিশ্চিত কৰি চৰকাৰে এই দিশত নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে।
দাহোদৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এই অনুষ্ঠানটো ইয়াৰ সামৰ্থ্যৰ এটা মাত্ৰ আভাস বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দাহোদৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী জনসাধাৰণৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ আস্থা প্ৰকাশ কৰি দৃঢ়তাৰে কয় যে নতুনকৈ উন্নীত কৰা সা-সুবিধাসমূহৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰিব আৰু দাহোদক দেশৰ অন্যতম উন্নত জিলালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব। তেওঁ পুনৰবাৰ দাহোদবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ সমৰ্পিত মনোভাব আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতি থকা তেওঁৰ বিশ্বাসৰ কথা দোহাৰি ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
এই অনুষ্ঠানত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় ৰেল, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates and dedicates various development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod, Gujarat
140 crore Indians are united in building a Viksit Bharat: PM
Everything we need for our country's progress must be made right here, in India: PM
Unprecedented efforts have been made over the last 11 years for the development of tribal society: PM
Operation Sindoor is not just a military action, It is an expression of the values ​​and sentiments of us Indians: PM
26 MAY 2025 2:42PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod, Gujarat today. Addressing the gathering, he remarked that May 26 holds special significance as it marks the day he first took the oath as Prime Minister in 2014. He acknowledged the unwavering support and blessings of the people of Gujarat, who entrusted him with the responsibility of leading the nation. The Prime Minister highlighted that this trust and encouragement have fueled his dedication to serving the country day and night. Over the years, India has taken decisions which were unprecedented and unimaginable, breaking free from decades-old constraints and advancing across every sector. “Today, the nation has emerged from an era of despair and darkness into a new age of confidence and optimism”, he added.
“140 crore Indians are united in building a Viksit Bharat”, exclaimed Shri Modi, emphasising the importance of manufacturing essential goods within India, stating that self-reliance is the need of the hour. He remarked that India is advancing rapidly in the global manufacturing sector, noting that both domestic production and exports are increasing consistently. India is now exporting a wide range of products, including smartphones, automobiles, toys, defense equipment, and medicines. He further stated that India is not only manufacturing rail and metro technology but also exporting it globally. Citing Dahod as a prime example of this progress, where major projects worth thousands of crores were inaugurated and launched, Shri Modi highlighted the Dahod Electric Locomotive Factory as a significant achievement. He recalled laying its foundation stone three years ago and expressed pride that the first electric locomotive has now been successfully manufactured. He flagged off the locomotive, marking a moment of pride for Gujarat and the entire nation. Additionally, he announced that Gujarat has achieved 100% electrification of its railway network, calling it a remarkable milestone and congratulated the people of Gujarat for this achievement.
Reflecting on his long-standing connection with Dahod and recalling the many memories associated with the region, the Prime Minister remarked that he has been visiting Dahod for decades, and during his early years, he often explored the area on a bicycle. He highlighted that these experiences allowed him to understand both the challenges and potential of Dahod. Even after assuming office as Chief Minister, he continued to visit the region multiple times and took decisive steps to address its issues. He emphasized that every development initiative in Dahod brings him immense satisfaction, and today is yet another meaningful day for him.
Highlighting the rapid development of India’s railway sector over the past 10-11 years, Shri Modi emphasized the expansion of metro services and the introduction of semi-high-speed trains, transforming connectivity across the country. He remarked that Vande Bharat trains now operate on nearly 70 routes, further strengthening India’s transportation network. He announced the commencement of a new Vande Bharat Express between Ahmedabad and Veraval. Shri Modi further stated that the rise of modern trains in India is due to the country’s advancements in technology. He emphasized that coaches and locomotives are now manufactured domestically, reducing reliance on imports. “India has emerged as a leading exporter of railway equipment”, stated Shri Modi, noting that India exports metro coaches to Australia and train coaches to England, Saudi Arabia, and France. He added that Mexico, Spain, Germany, and Italy also import railway-related components from India. Shri Modi further remarked that Indian passenger coaches are being used in Mozambique and Sri Lanka, and ‘Made in India’ locomotives are being exported to multiple countries. He stated that this reflects the continuous expansion of the 'Make in India' initiative, reinforcing national pride.
“A strong railway network enhances convenience and boosts industries and agriculture”, remarked the Prime Minister, highlighting that several regions in India received railway connectivity for the first time in the past decade. He remarked that many areas in Gujarat previously had only small, slow-moving trains, but several narrow-gauge routes have now been expanded. Announcing the inauguration of multiple railway routes, including the new express train between Dahod and Valsad, which will greatly benefit the tribal belt, the Prime Minister stated that factories create large-scale employment opportunities for youth. He highlighted that Dahod’s rail factory will manufacture 9,000-horsepower locomotives, significantly enhancing the power and capacity of India’s trains, noting that every locomotive produced in Dahod will bear the name of the city. The Prime Minister remarked that hundreds of locomotives will be built in the coming years, generating substantial employment for local youth. He emphasized that the factory will also support small-scale industries producing railway components, leading to economic growth in surrounding areas. He stated that employment opportunities extend beyond the factory, benefiting farmers, livestock owners, shopkeepers, and laborers, ensuring widespread economic progress.
Shri Modi highlighted that Gujarat has made remarkable progress across multiple sectors, including education, IT, semiconductors, and tourism. He emphasized that the state has established itself as a leader in various industries. He remarked that a major semiconductor plant is being set up in Gujarat with an investment of thousands of crores, further strengthening India's position in the global semiconductor industry. He stated that these initiatives are creating new employment opportunities for lakhs of youth in Gujarat, contributing to the state's economic growth and development.
Underlining that Dahod, Vadodara, Godhra, Kalol, and Halol have collectively established a high-tech engineering and manufacturing corridor in Gujarat, the Prime Minister remarked that Vadodara is rapidly advancing in aircraft manufacturing, with the Airbus assembly line inaugurated a few months ago. He noted that Vadodara is also home to India’s first Gati Shakti University. He emphasized that Savli already has a major rail-car manufacturing factory, while Dahod now hosts a facility producing India’s most powerful locomotives—9,000-horsepower engines, marking a moment of pride for the nation. The Prime Minister stated that Godhra, Kalol, and Halol have a significant presence of manufacturing units, small industries, and MSMEs, contributing to Gujarat’s industrial growth. Envisioning a future where this region of Gujarat will be known for producing everything—from bicycles and motorcycles to railway engines and aircraft, the Prime Minister remarked that such a high-tech engineering and manufacturing corridor is rare globally, reinforcing Gujarat’s position as an industrial powerhouse.
“The development of tribal regions is essential for building a developed India”, emphasised Shri Modi, underlining that unprecedented efforts have been made over the past 11 years to uplift tribal communities. He remarked that his long experience working in Gujarat’s tribal areas has contributed to national-level initiatives. Shri Modi recalled a time when tribal children in Gujarat faced challenges in studying science. He highlighted that today, the entire tribal belt has access to quality education, with good colleges, ITIs, medical colleges, and two dedicated tribal universities serving these communities. Stating that the network of Eklavya Model Schools has strengthened significantly over the past 11 years, ensuring better educational opportunities for tribal students, Shri Modi noted that Dahod itself has several Eklavya Model Schools, further supporting tribal education.
Highlighting the significant efforts being made for the development of tribal communities across the country, the Prime Minister stated that for the first time in independent India's history, a major scheme has been launched to uplift tribal villages. He remarked that the 'Dhartii Aaba Janjati Gram Utkarsh Abhiyan' is a landmark initiative, with the Central Government investing approximately ₹80,000 crore to implement the program. He stated that under this scheme, development work is being carried out in more than 60,000 villages across the country, including Gujarat. The Prime Minister highlighted that these villages are being equipped with electricity, water, roads, schools, and hospitals to improve the quality of life. He emphasized that pucca houses are being built for tribal families, ensuring better living conditions for the community.
Shri Modi emphasized his commitment to uplifting the most marginalized tribal communities, stating that his government prioritizes those who have long been overlooked. He highlighted that for the first time, the government has introduced the PM Janman Yojana to support particularly vulnerable tribal groups who have been deprived of essential facilities for decades. Shri Modi remarked that under this scheme, new infrastructure and amenities are being developed in tribal villages, and new employment opportunities are being created, ensuring greater economic and social inclusion for these communities.
Highlighting the launch of a national mission to free tribal communities from sickle cell anemia, the Prime Minister stated that millions of tribal citizens have already undergone screening under this initiative. He emphasized that the government is committed to accelerating the development of regions that have lagged behind. He noted that over 100 districts were previously classified as backward, with many of them being tribal-dominated areas. He remarked that Dahod was one such district, but today, it is progressing as an Aspirational District, undergoing a transformation with modern infrastructure and smart facilities. The Prime Minister highlighted that South Dahod faced severe water shortages, but now, hundreds of kilometers of pipelines have been laid, ensuring Narmada water reaches every household. He stated that over the past years, 11 lakh acres of land from Umargam to Ambaji have been connected to irrigation, making agriculture easier for tribal communities.
Acknowledging the overwhelming presence of thousands of women in Vadodara, who gathered to honor the nation and its armed forces, Shri Modi expressed his deep respect and gratitude to the women of India for their unwavering support. He highlighted that Dahod is a land of sacrifice and dedication, recalling that Maharishi Dadhichi gave up his life on the banks of the Dudhimati River to protect creation. Shri Modi also noted that this region supported freedom fighter Tatya Tope in times of crisis and that Mangarh Dham stands as a symbol of the sacrifices made by Govind Guru and hundreds of tribal warriors. Emphasizing that India’s cultural values demand action against injustice, questioning whether the nation could remain silent after the terrorist attack in Pahalgam, Jammu & Kashmir, Shri Modi stated, “Operation Sindoor was not just a military action but a reflection of India’s values and emotions”. He remarked that terrorists had no idea of the consequences of their actions, recalling the brutality of killing a father in front of his children. He stated that such images still ignite anger across the nation, as 140 crore Indians were challenged by terrorism. Shri Modi declared that he fulfilled his responsibility as the nation’s leader, giving full freedom to India’s armed forces, who then executed an operation unseen in decades. He highlighted that nine major terror hubs across the border were identified and destroyed in 22 minutes, and stated that Pakistan’s military attempted retaliation but was decisively defeated by Indian forces. Shri Modi reiterated his deep respect for the valor of India’s armed forces, saluting their courage and dedication from the sacred land of Dahod.
Prime Minister remarked that the country born after partition has focused on hostility towards India and causing harm. “India, on the other hand, is committed to eradicating poverty, strengthening its economy, and achieving development”, he added. The Prime Minister highlighted that a developed India can only be built when both its armed forces and economy are strong. He stated that the government is continuously working in this direction, ensuring national security and economic growth go hand in hand.
Highlighting the immense potential of Dahod, stating that the event is just a glimpse of its capabilities, Shri Modi expressed full confidence in the hardworking people of Dahod, emphasizing that they will make the best use of the newly developed facilities and transform Dahod into one of the most developed districts in the country. He concluded by congratulating the people of Dahod once again, reaffirming his belief in their dedication and progress.
The Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister for Railways, Information and Broadcasting & Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw were present among other dignitaries at the event.
Background
In line with his commitment to enhancing connectivity and building world-class travel infrastructure, Prime Minister inaugurated the Locomotive Manufacturing plant of the Indian Railways in Dahod. This plant will produce electric locomotives of 9000 HP for domestic purposes and for export. He also flagged off the first electric locomotive manufactured from the plant. The locomotives will help in increasing freight loading capacity of Indian Railways. These locomotives will be equipped with regenerative braking systems, and are being designed to reduce energy consumption, which contributes to environmental sustainability.
Thereafter, the Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth over Rs 24,000 crore in Dahod. The projects include rail projects and various projects of the Government of Gujarat. He also flagged off Vande Bharat Express between Veraval and Ahmedabad & Express train between Valsad and Dahod stations.