ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 MAY 2025 2:03PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଜୀ, ସୁକାନ୍ତା ମଜୂମଦାର ଜୀ, ମଣିପୁରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଅଜୟ ଭଲ୍ଲା ଜୀ, ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପେମା ଖାଣ୍ଡୁ ଜୀ, ତ୍ରିପୁରାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମାଣିକ ସାହା ଜୀ, ମେଘାଳୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କୋନରାଡ ସାଙ୍ଗମା ଜୀ, ସିକିମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରେମ ସିଂହ ତମାଙ୍ଗ ଜୀ, ନାଗାଲାଣ୍ଡର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନେଫିଉ ରିଓ ଜୀ, ମିଜୋରାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା ଜୀ, ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପପତି, ନିବେଶକ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରଲୋକ!
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଉଦୀୟମାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏହି ଭବ୍ୟ ମଞ୍ଚରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ମନରେ ଗର୍ବ ଅଛି, ଆପଣାପଣ ଅଛି, ଆତ୍ମୀଯ଼ତା ଅଛି, ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଅପାର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ମାତ୍ର କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ, ଏଠାରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ଆମେ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରିଥିଲୁ, ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ନିବେଶର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଶିଳ୍ପପତି ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି, ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନେଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଯ଼ାସ ଦ୍ୱାରା ସେଠାରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଉଦୀୟମାନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଏହାର ସଫଳତା ପାଇଁ ମୁଁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧ ରାଷ୍ଟ୍ର କୁହାଯାଏ, ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ଏହି ବିବିଧ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବିବିଧ ଅଂଶ। ବାଣିଜ୍ୟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରମ୍ପରା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବସ୍ତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିବିଧତା ହେଉଛି ଏହାର ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜୈବ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବାଉଁଶ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଚା "ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପରିବେଶ-ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଉଦୀୟମାନ କେନ୍ଦ୍ର, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜୈବ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ନୂତନ ବିଶ୍ୱ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର, ତେଣୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମ ପାଇଁ 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ"। 'ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ "ଙ୍କ ଏହି ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ କହୁଛି, ଆମେ ନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଆମେ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ସାଥିମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ପୂର୍ବ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ଆମ ପାଇଁ ଇ. ଏ. ଏସ୍. ଟି. ର ଅର୍ଥ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିଗ ନୁହେଁ, ଆମ ପାଇଁ ଇ. ଏ. ଏସ୍. ଟି. ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସଶକ୍ତିକରଣ, କାର୍ଯ୍ୟ, ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ପୂର୍ବ ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି। ଏହି ନୀତି, ଏହି ପ୍ରାଥମିକତା, ଆଜି ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ, ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ, ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳକୁ ଆଣିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ତାହା କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନର କଥା ନୁହେଁ, ଏହା ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁଭବ କରାଯାଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆମେ କେବଳ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିନାହୁଁ, ହୃଦୟର ସହିତ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବ, ଯାହା ମୁଁ କହୁଛି, ସାତ ଶହ ଥର, ଆମ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ 700ରୁ ଅଧିକ ଥର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଯାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୋର ନିୟମ ଥିଲା ବାହାରକୁ ଯିବା ନୁହେଁ, ରାତିରେ ରହିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଥିଲା। ସେହି ମାଟିକୁ ମୃତ୍ତିକାକୁ ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ, ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ଆଶା ଦେଖିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ବିକାଶ ନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ। ଆମେ କେବଳ ଇଟା ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦେଖିନାହୁଁ, ଆମେ ଏହାକୁ ଭାବନାତ୍ମକ ସଂଯୋଗର ମାଧ୍ୟମ କରିଛୁ। ଆମେ 'ଲୁକ୍ ଇଷ୍ଟ "ଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ' ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ" ମନ୍ତ୍ର ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଏହାର ପରିଣାମ ଦେଖୁଛୁ। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ କେବଳ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ କୁହାଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଏହା ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅଗ୍ରଭାଗ ପାଲଟିଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଥାଏ। ଯେଉଁଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଲ ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ ଅଛି, ନିବେଶକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଭିନ୍ନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପାଇଥାନ୍ତି | ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ, ଉତ୍ତମ ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ ନେଟୱାର୍କ ଯେକୌଣସି ଶିଳ୍ପର ମେରୁଦଣ୍ଡ। ଯେଉଁଠାରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସଂଯୋଗ, ଅର୍ଥାତ୍ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶର ପ୍ରଥମ ସର୍ତ୍ତ ହେଉଛି ଏହାର ମୂଳଦୁଆ, ସେଠାରେ ବାଣିଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିପ୍ଳବ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସୁଯୋଗର ଭୂମି ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସଂଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛୁ। ଯଦି ଆପଣ ଅରୁଣାଚଳକୁ ଯିବେ, ତେବେ ଆପଣ ସେଲା ଟନେଲ୍ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇବେ। ଯଦି ଆପଣ ଆସାମ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣମାନେ ଦେଖିବେ ଯେ ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ 11 ହଜାର କିଲୋମିଟରର ନୂତନ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ, 'ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକା ସେତୁ "ଭଳି ଅନେକ ବୃହତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ରହିଛି। ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି, ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ବରାକ ନଦୀ ଉପରେ ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଶହ ଶହ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ 1600 କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ପାଇପ ଲାଇନର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଗ୍ୟାସ୍ ଗ୍ରୀଡ୍ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଥାଏ। ଅର୍ଥାତ୍, ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ଜଳପଥ, ଆଇୱେଜ ସବୁ ଦିଗରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁ ଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସେ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଏହି ସୁଯୋଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ। ଆପଣଙ୍କୁ 'ଫାର୍ଷ୍ଟ ମୁଭର୍ ଆଡଭାଣ୍ଟେଜ୍' କୁ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ଆସିଆନ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିମାଣ ପାଖାପାଖି 125 ବିଲିୟନ ଡଲାର। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା 200 ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏହି ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସେତୁ ହେବ, ଆସିଆନ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ହେବ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଭାରତ-ମିଆଁମାର-ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ରାଜପଥର ମିଆଁମାର ଦେଇ ଥାଇଲାଣ୍ଡ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ରହିବ। ଏହା ଥାଇଲାଣ୍ଡ, ଭିଏତନାମ, ଲାଓସ ଭଳି ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଭାରତର ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବ। ଆମ ସରକାର କଲାଦାନ ବହୁମୁଖୀ ଗମନାଗମନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କୋଲକାତା ବନ୍ଦରକୁ ମିଆଁମାରର ସିତ୍ତୱେ ବନ୍ଦର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ଦେଇ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଗୌହାଟୀ, ଇମ୍ଫାଲ, ଅଗରତାଲା ଭଳି ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି। ମେଘାଳୟ ଏବଂ ମିଜୋରାମର ଲ୍ୟାଣ୍ଡ କଷ୍ଟମ ଷ୍ଟେସନ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ଵାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ନାମ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂତନ ଆକାଶ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଭାରତକୁ, ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ। ଭାରତରେ ଆରୋଗ୍ୟ, ଭାରତରେ ସୁସ୍ଥତାର ମନ୍ତ୍ର, ବିଶ୍ୱ ମନ୍ତ୍ର ହେଉ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରୟାସ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକୃତି ରହିଛି, ଏବଂ ଏହା ଜୈବିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ। ସେଠାକାର ଜୈବ ବିବିଧତା, ସେଠାକାର ପାଣିପାଗ, ସୁସ୍ଥତାର ଔଷଧ ଭଳି। ତେଣୁ, 'ହିଲ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଭିଯାନରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ, ମୁଁ ଭାବୁଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ସାଥିମାନେ,
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସଂସ୍କୃତିରେ ସଙ୍ଗୀତ, ନୃତ୍ୟ, ଉତ୍ସବ ସବୁ ରହିଛି। ତେଣୁ, ସେଠାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉ, ସଙ୍ଗୀତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ, କିମ୍ବା ଗନ୍ତବ୍ୟ ବିବାହ ହେଉ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମଧ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ। ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ୟାକେଜ୍। ଏବେ ଯେତେବେଳେ ବିକାଶର ଲାଭ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚୁଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଛି। ସେଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ, ଏହା ଗାଁ ଗାଁ ରେ ହୋମଷ୍ଟେ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଭାବରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି। ଟୁର ଏବଂ ଟ୍ରାଭେଲ୍ସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏବେ ଆମକୁ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଇକୋ-ଟୁରିଜିମରେ, ସାଂସ୍କୃତିକ-ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିବେଶର ଅନେକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ରହିଛି।
ସାଥିମାନ,
ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ହେଉଛି ଶାନ୍ତି ଏବଂ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା। ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ କିମ୍ବା ମାଓବାଦୀମାନେ ଅଶାନ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଥାନ୍ତୁ, ଆମ ସରକାର ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଛି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ 'ବମ୍-ବନ୍ଧୁକ' ଏବଂ 'ବ୍ଲାକେଡ୍' ନାମରେ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ' ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ 'ବମ୍- ବନ୍ଧୁକ' ଏବଂ 'ବ୍ଲାକେଡ୍' ସ୍ମରଣୀୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ 'ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ' କୁହାଯାଉଥିଲା। ସେଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହାର ଶିକାର ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ତାଙ୍କ ହାତରୁ ଚାଲିଯାଇଥିଲା। ଆମର ଧ୍ୟାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ରହିଛି। ତେଣୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଶାନ୍ତି ବୁଝାମଣା କରିଛୁ, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲା। ଗତ 10-11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ-ଯୁବତୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ତ୍ୟାଗ କରି ଶାନ୍ତିର ପଥ ବାଛିଛନ୍ତି। ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛନ୍ତି। ଆଜି, ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ଯୁବକମାନେ କେବଳ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ ଡିଜିଟାଲ ଉଦ୍ଭାବକ ହେଉଛନ୍ତି। 13 ହଜାର କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର, 4ଜି, 5ଜି କଭରେଜ୍, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଉଦୀୟମାନ ସମ୍ଭାବନା, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଯୁବକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଜ ସହରରେ ବଡ଼ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପାଲଟିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ବିକାଶ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୌଶଳ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ବିପୁଳ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ 21 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି 800ଟି ନୂଆ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରଥମ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। 9ଟି ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଦୁଇଟି ନୂଆ ଟ୍ରିପଲ୍ ଆଇ. ଟି. ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ମିଜୋରାମରେ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମାସ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ର ଏକ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ପାଖାପାଖି 200ଟି ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। କେବଳ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ 8ଟି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 250ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିଭା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଆପଣ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ଏକ ମନୋବୃତ୍ତି ଅଛି, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଇନିଂ ଟେବୁଲରେ ଏକ ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡ ରହିବା ମୋର ସ୍ୱପ୍ନ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଜୈବିକ କୃଷିର ପରିସର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆମର ଚା, ପାଇନ ସେଓ, କମଳା, ଲେମ୍ବୁ, ହଳଦୀ, ଅଦା, ଏହିପରି ଅନେକ ଜିନିଷ, ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ଗୁଣ ବାସ୍ତବରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ | ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସେମାନଙ୍କର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ଚାହିଦାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ସାଥିମାନେ,
ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଦ୍ୱାରା କେବଳ ସହାୟତା ମିଳୁନାହିଁ, ବରଂ ଆମେ ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛୁ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ। ସରକାର ତୈଳ ପାମ୍ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ମାଟି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପାମ୍ ତେଲ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ | ଏହା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଉତ୍ସ | ଏହା ଖାଇବା ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ। ପାମ୍ ଅଏଲ ପାଇଁ ଚାଷ ମଧ୍ୟ ଆମ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆଉ ଦୁଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି-ଶକ୍ତି ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର। ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ହେଉ କିମ୍ବା ସୌର ଶକ୍ତି, ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ବହୁତ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଇଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ କାରଖାନା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବାର ସୁଯୋଗ ନାହିଁ, ବରଂ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ ହେଉ, ବିକ୍ରୟ ହେଉ, ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉ, ଗବେଷଣା ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ନିବେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବୁ, ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ସେତେ କମ୍ ହେବ। ଆଜି, ଦେଶରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଆସାମର ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଖୁବ ଶୀଘ୍ର, ଦେଶ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ପ୍ରଥମ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚିପ୍ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ଉନ୍ନୁକ୍ତ କରିଛି’।
ସାଥିମାନେ,
'ରାଇଜିଂ ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ "କେବଳ ଏକ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଆହ୍ୱାନ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଆପଣ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ନେତାମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଆସନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଭାରତର ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରେରଣା କରିବା। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଜିର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ, ଆପଣଙ୍କର ଯୋଗଦାନ, ଆପଣଙ୍କର ଉତ୍ସାହ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଆଶାକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିଣତ କରୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଉଦୀୟମାନ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିବୁ, ସେତେବେଳକୁ ଆମେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରି ଥିବୁ। ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Rising Northeast Investors Summit
23 MAY 2025 2:03PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Jyotiraditya Scindia ji and Sukanta Majumdar ji, Governor of Manipur Ajay Bhalla ji, Chief Minister of Assam Himanta Biswa Sarma ji, Chief Minister of Arunachal Pradesh Pema Khandu ji, Chief Minister of Tripura Manik Saha ji, Chief Minister of Meghalaya Conrad Sangma ji, Chief Minister of Sikkim Prem Singh Tamang ji, Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio ji, Chief Minister of Mizoram Lalduhoma ji, all industry leaders, investors, ladies and gentlemen!
On this grand podium of Rising Northeast, I feel a sense of pride, warmth, belonging, and above all, immense confidence in the future. Just a few months ago, we celebrated the Ashtalakshmi Festival here at Bharat Mandapam. Today, we are celebrating a festival of investment in the Northeast. So many industry leaders have gathered here. This shows the enthusiasm, excitement, and new dreams that everyone has for the Northeast. I extend my heartfelt congratulations to all the ministries and the state governments for this achievement. Your efforts have created an excellent environment for investment there. On behalf of myself and the Government of Bharat, I wish you all the very best for the success of the North East Rising Summit.
Friends,
Bharat is considered the world’s most diverse nation, and our Northeast is the most diverse part of this diverse nation. From trade to tradition, from textiles to tourism, the diversity of the Northeast is its greatest strength. Northeast means bio-economy and bamboo; Northeast means tea production and petroleum; Northeast means sports and skill; Northeast is emerging as a hub of eco-tourism; Northeast represents a new world of organic products; Northeast is a powerhouse of energy. That is why, the Northeast is our Ashtalakshmi (eight forms of prosperity). With the blessings of this Ashtalakshmi, every state in the Northeast is saying—we are ready for investment, we are ready to lead.
Friends,
It is essential for Eastern Bharat to develop for the building of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). And the Northeast is the most important part of Eastern Bharat. For us, EAST is not just a direction—it stands for Empower, Act, Strengthen, and Transform. This is our government’s policy for Eastern Bharat. This same policy, this same priority, has brought Eastern Bharat—and our Northeast—to the centre stage of growth.
Friends,
The transformation that the Northeast has seen in the last 11 years is not just about numbers—it is change that can be felt on the ground. We have not just built a connection with the Northeast through government schemes—we have built a bond from the heart. You might be surprised to hear this: ministers from our central government have visited the Northeast more than 700 times. And it wasn’t just about visiting and leaving—the rule was to stay overnight. They experienced the land, they saw the hope in people’s eyes, and they turned that trust into a development-driven policy. We did not view infrastructure as just bricks and cement—we made it a medium for emotional connection. We moved beyond the Look East policy to embrace the mantra of Act East, and today, we are seeing the results. There was a time when the Northeast was only referred to as a frontier region. Today, it is becoming the front-runner of growth.
Friends,
Good infrastructure makes tourism more attractive. Where there is strong infrastructure, investors also gain greater confidence. Better roads, robust power infrastructure, and an efficient logistics network are the backbone of any industry. Trade thrives where there is seamless connectivity—in other words, quality infrastructure is the foundation and first requirement of any kind of development. That’s why we have initiated an Infrastructure Revolution in the Northeast. For a long time, the Northeast remained neglected. But now, the Northeast is becoming a land of opportunities. We have invested hundreds of thousands of crores of rupees in connectivity infrastructure in the Northeast. If you go to Arunachal Pradesh, you’ll see infrastructure projects like the Sela Tunnel. In Assam, you’ll witness mega projects like the Bhupen Hazarika Bridge. In just one decade, we have built 11,000 kilometres of new highways in the Northeast. Hundreds of kilometres of new railway lines have been laid. The number of airports in the Northeast has doubled. Waterways are being developed on the Brahmaputra and Barak rivers. Hundreds of mobile towers have been installed, and not just that—a 1,600-kilometre-long pipeline, the Northeast Gas Grid, has also been established. This ensures reliable gas supply for industry. In short—highways, railways, waterways, and i-ways—connectivity in every form is being strengthened in the Northeast. The ground has been prepared in the Northeast. Our industries must step forward and take full advantage of this opportunity. You must not miss out on the First Mover Advantage.
Friends,
In the coming decade, the trade potential of the Northeast is set to grow manyfold. Today, the trade volume between Bharat and ASEAN is around $125 billion. In the coming years, it will surpass $200 billion, and the Northeast will become a strong bridge for this trade—a gateway to ASEAN. We are rapidly developing the necessary infrastructure to support this vision. The Bharat-Myanmar-Thailand Trilateral Highway will establish direct connectivity to Thailand through Myanmar. This will ease Bharat’s connectivity with countries like Thailand, Vietnam, and Laos. Our government is also working swiftly to complete the Kaladan Multimodal Transit Project, which will connect the Kolkata Port to Sittwe Port in Myanmar, and further link the rest of the Northeast via Mizoram. This will significantly reduce the distance between West Bengal and Mizoram and prove to be a major boon for industry and trade.
Friends,
Today, cities like Guwahati, Imphal, and Agartala are being developed as multi-modal logistics hubs. In Meghalaya and Mizoram, Land Customs Stations are now giving a new boost to international trade. With all these efforts, the Northeast is emerging as a new name in trade with Indo-Pacific countries. That means a whole new sky of possibilities is opening up for you in the Northeast.
Friends,
We are working to establish Bharat as a global health and wellness solution provider. Our mission is to make the mantra “Heal in India” a global mantra. The Northeast is not only rich in nature, but it is also a perfect destination for an organic lifestyle. Its biodiversity, its climate—they work like natural medicine for wellness. That is why I urge you to explore the Northeast for investment opportunities in the Heal in India mission.
Friends,
Music, dance, and celebration are woven into the very culture of the Northeast. That makes it a fantastic destination for global conferences, concerts, and destination weddings. In many ways, the Northeast is a complete package for tourism. Now that the benefits of development are reaching every corner of the Northeast, we are also seeing a positive impact on tourism. The number of tourists has doubled, and this is not just about numbers—home stays are being built in villages, youth are getting new opportunities as guides, and a full tour and travel ecosystem is developing. Now we must take this to even greater heights. In eco-tourism and cultural tourism, there are plenty of new investment opportunities waiting for all of you.
Friends,
For the development of any region, the most important requirement is peace and law & order. Whether it is terrorism or Maoist insurgency, our government follows a zero-tolerance policy. There was a time when the Northeast was associated with bombs, guns, and blockades. Just the mention of the Northeast brought these images to mind. And this caused immense loss to the youth of the region—countless opportunities slipped away from their hands. Our focus is on the future of the youth of the Northeast. That’s why we have signed one peace agreement after another, giving young people the chance to join the mainstream of development. In the last 10–11 years, over 10,000 youth have chosen the path of peace by laying down their arms. Today, the youth of the Northeast are getting new opportunities for employment and self-employment right in their own region. Through the MUDRA Yojana, millions of youth in the Northeast have received financial assistance worth thousands of crores of rupees. The growing number of educational institutions is helping these youths enhance their skills. Now, the youth of the Northeast are not just internet users—they are becoming digital innovators. With more than 13,000 kilometres of optical fiber, 4G and 5G coverage, and emerging opportunities in technology, young people are now launching large-scale start-ups from their own towns. The Northeast is becoming Bharat’s digital gateway.
Friends,
We all know how important skills are for growth and a better future. The Northeast provides a favourable environment for this as well. The central government is making massive investments in the education and skill development ecosystem of the region. In the last decade, over 21,000 crore rupees have been invested in the Northeast’s education sector. Around 850 new schools have been established. The first AIIMS (All India Institute of Medical Sciences) in the Northeast is now operational. Nine new medical colleges have been built. Two new IIITs (Indian Institutes of Information Technology) have been established in the region. A campus of the Indian Institute of Mass Communication has been set up in Mizoram. Approximately 200 new skill development institutes have been established across the Northeast. The country’s first Sports University is also being built there. Under the Khelo India program, projects worth hundreds of crores of rupees are underway in the Northeast. There are 8 Khelo India Centres of Excellence and over 250 Khelo India Centres in the region alone. This means the best talent across all sectors is available in the Northeast. You must make the most of this opportunity.
Friends,
Today, the global demand for organic food is rising. There's a growing inclination toward holistic healthcare, and I have a dream — that every dining table in the world should have at least one Indian food brand. The Northeast has a crucial role to play in fulfilling this dream. In the last decade, the scope of organic farming in the Northeast has doubled. Our region is known for products like tea, pineapples, oranges, lemons, turmeric, and ginger — and their taste and quality are truly exceptional. The demand for these products is increasing globally, and this growing demand opens up great opportunities for all of you.
Friends,
The government is working to make it easier to set up food processing units in the Northeast. Improved connectivity is already helping, and in addition to that, we are building mega food parks, expanding the cold storage network and establishing testing laboratories. The government has also launched the Oil Palm Mission. The soil and climate of the Northeast are highly suitable for oil palm cultivation. This can become a significant source of income for our farmers, and it will also help reduce Bharat’s dependency on imported edible oils. Palm oil farming is a big opportunity for our industries as well.
Friends,
Our Northeast is emerging as a key destination for two more sectors: energy and semiconductors. Whether it's hydropower or solar power, the government is making major investments in every state of the Northeast. Projects worth thousands of crores of rupees have already been approved. You not only have investment opportunities in plants and infrastructure, but also a golden opportunity in manufacturing. Whether it's solar modules, cells, storage, or research, we need greater investments. This is our future — and the more we invest in it today, the less dependent we will be on foreign countries. Today, the Northeast — especially Assam — is playing a significant role in strengthening the country’s semiconductor ecosystem. Very soon, the first Made-in-India chip from a semiconductor plant in the Northeast will be available to the country. This plant has opened the doors of opportunity for the semiconductor sector and other cutting-edge technologies in the region.
Friends,
Rising Northeast is not just an investors' summit — it is a movement. It is a call to action. The future of Bharat will rise to new heights through the bright future of the Northeast. I have complete faith in all the business leaders. Come, let us together make our Ashtalakshmi an inspiration for a ‘Viksit Bharat’. I am fully confident that today’s collective efforts, your enthusiasm, and your commitment are turning hope into belief. And I am certain that by the time we hold the second Rising Northeast Summit, we will have achieved remarkable progress. Wishing you all the very best.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.