ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର କେବଳ ଏକ ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନଥିଲା ବରଂ ଭାରତର ରାଜନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ରଣନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଥିଲା : ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
"ଏହା ପ୍ରମାଣ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରେ, ସୀମା ଆରପାରିର ଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ"
"ଭାରତ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନ ହାତରେ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ପରିବାରକୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି"
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ
"ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ"
11 MAY 2025 2:36PM by PIB Bhubaneswar
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର କେବଳ ଏକ ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନଥିଲା ବରଂ ଭାରତର ରାଜନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ରଣନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଥିଲାକହିଛନ୍ତି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ । ମେ ୧୧, ୨୦୨୫ରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ନୌଠାରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ ଏଣ୍ଡ ଟେଷ୍ଟିଂ ଫାସିଲିଟି ସେଣ୍ଟରର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ନିଜର ଭର୍ଚୁଆଲ ଅଭିଭାଷଣରେ ସେ ଏହା କହିଛନ୍ତି । ସେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୋଲି କହିଥିଲେ ଯାହା ଭାରତ ମାଟିରେ ଭାରତ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ହାତରେ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ପରିବାରକୁ ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରେ, ସୀମା ଆରପାରିର ଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମାଲିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଉରି ଘଟଣା ପରେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍, ପୁଲୱାମା ଆକ୍ରମଣ ପରେ ବାୟୁସେନା ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ଏବେ ପହଲଗାମ୍ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ବହୁବିଧ ଆକ୍ରମଣ ସହିତ, ବିଶ୍ୱ ଦେଖିସାରିଛି ଯେ ଯଦି ଭାରତ ମାଟିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୁଏ ତେବେ ଭାରତ କ'ଣ କରିପାରିବ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତାର ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂଆ ଭାରତ ସୀମାର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ।"
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାକିସ୍ତାନ ଏବଂ ପିଓକେରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଟାର୍ଗେଟ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ତଥାପି, ପାକିସ୍ତାନ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥିଲା ଏବଂ ମନ୍ଦିର, ଗୁରୁଦ୍ୱାର ଏବଂ ଚର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ସାହସ ଏବଂ ସଂଯମତା ଦେଖାଇଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ ପାକିସ୍ତାନୀ ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରି ଉପଯୁକ୍ତ ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ। ଆମେ କେବଳ ସୀମା ନିକଟରେ ଥିବା ସାମରିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଆକ୍ରମଣ ରାୱଲପିଣ୍ଡିରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପାକିସ୍ତାନୀ ସାମରିକ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଅବସ୍ଥିତ।"
ବ୍ରହ୍ମୋସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ସେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଦିବସରେ ଏହାର ଉଦଘାଟନକୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବୋଲି କହିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ନବସୃଜନ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଦ୍ରୁତ ବିଶ୍ୱ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖେ।
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ବ୍ରହ୍ମୋସକୁ କେବଳ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ସୁପରସୋନିକ୍ କ୍ରୁଜ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିନଥିଲେ, ବରଂ ଏହା ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି, ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିରୋଧ ଏବଂ ଦେଶର ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏକ ସଂଗମ।
ଭାରତର ମିସାଇଲ ମ୍ୟାନ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମଙ୍କ କଥା ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, 'ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ନହୁଏ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ଆମକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବେ ନାହିଁ।' ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଏହି ଦୁନିଆରେ ଭୟର କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ, କେବଳ ଶକ୍ତିକୁ ହିଁ ଶକ୍ତି ସମ୍ମାନ ଦିଏ।" ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ଏହି କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହି ସୁବିଧାକୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କରିଡର (ୟୁପିଡିଆଇସି) ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ୧୦୦୦ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିସାରିଛି, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ରାଜ୍ୟର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି କରିଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରାଜ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ବିକଶିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, " ୟୁପିଡିଆଇସିରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୧୮୦ ଟି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ୪୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହୋଇସାରିଛି। ବିମାନ ନିର୍ମାଣ, ୟୁଏଭି, ଡ୍ରୋନ୍, ଗୋଳାବାରୁଦ, କମ୍ପୋଜିଟ୍ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀ, ଛୋଟ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ବୟନଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପାରାଚୁଟ୍ ଇତ୍ୟାଦିରେ ବଡ଼ ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି। ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଏଥିରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ପିଟିସି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଜ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଏକ ଟାଇଟାନିୟମ୍ ଏବଂ ସୁପର ଆଲୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ସାତଟି ଅତିରିକ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।"
ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ସରକାରଙ୍କ 'ମେକ-ଇନ-ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ-ଫର୍-ଦି-ୱାର୍ଲ୍ଡ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୋହରାଇଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଅର୍ଥ କେବଳ ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରପ୍ତାନିକାରୀ କରିବା। ଷ୍ଟକହୋମ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ପିସ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟର ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି, ଯେଉଁଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ବିଶ୍ୱ ସାମରିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୭୧୮ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏତେ ବଡ଼ ବଜାର ଏକ ସୁଯୋଗ ଯାହାର ଭାରତକୁ ଫାଇଦା ଉଠାଇବା ଉଚିତ। ସେ କହିଛନ୍ତି, "ବ୍ରହ୍ମୋସ ସୁବିଧାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖେଳାଳି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପଦକ୍ଷେପ।"
୪୦ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପଟି ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ, ଡିଆରଡିଓର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। "ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଆମେ ସମୟସୀମା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ସହିତ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଜାରି ରଖିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ," ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବିକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ୟୁପିଡିଆଇସି ସ୍ଥାପନ କରିବା, ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଡିଆରଡିଓର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ୨୦୨୦ ରେ ଡିଫେକ୍ସପୋ ଆୟୋଜନ କରିବା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ।
ଉଦଘାଟନୀ ସ୍ଥଳରେ ଭାଷଣ ଦେଇ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଲକ୍ଷ୍ନୌକୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଏହି ସୁବିଧା ମେକ-ଇନ-ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ କହିଥିଲେ ଯେ ୟୁପିଡିଆଇସି ର ସମସ୍ତ ଛଅଟି ନୋଡ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ସେ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ଉଭୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂରକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି ଯେ ଭାରତ ଆଉ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସହ୍ୟ କରେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ।
ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ୨୦୦ ଏକର ଜମିରେ ବିସ୍ତୃତ ବ୍ରହ୍ମୋସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା କେନ୍ଦ୍ର, ବୁଷ୍ଟର ସବ୍-ଆସେମ୍ବଲି, ଏଭିଓନିକ୍ସ, ପ୍ରୋପେଲାଣ୍ଟ, ରାମଜେଟ୍ ଇଞ୍ଜିନର ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ କରିବ। କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଏକ ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ଲକ ସହିତ ଏକ ଇଭେଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରାୟ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବରେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶର ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ। ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ସହାୟକ ଏବଂ ଉପ-ସମାବେଶଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂରକ୍ଷଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଏହା ଆଇଟିଆଇ ଛାତ୍ର, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ, ଇଞ୍ଜିନିୟରଙ୍କ ଶିଳ୍ପାୟନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଲୋକମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସନ୍ଧାନରେ ଦେଶାନ୍ତର କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବେ ନାହିଁ।
ବ୍ରହ୍ମୋସ ଏରୋସ୍ପେସ୍ ଏହି କାରଖାନାର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୩୬ ଜଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଚୟନ କରିଛି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ନୂତନ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମାନିତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ବ୍ରିଜେଶ ପାଠକ, ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ କୁମାର ସିଂହ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ବିଭାଗ ସଚିବ ଏବଂ ଡିଆରଡିଓର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡକ୍ଟର ସମୀର ଭି. କାମତ, ବ୍ରହ୍ମୋସର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଜୟତୀର୍ଥ ଆର. ଯୋଶୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Ministry of Defence
Operation Sindoor not just a military action, but a symbol of India's political, social & strategic willpower: Raksha Mantri
“It is a proof that whenever India acts against terrorism, even the land across the border is not safe for terrorists & their masters”
“Armed Forces ensured justice to the innocent families who lost their loved ones at the hands of anti-India and terrorist organisations”
Shri Rajnath Singh virtually inaugurates BrahMos Integration & Testing Facility Centre in Lucknow
“The complex will strengthen India’s self-reliance efforts & contribute to socio-economic development of the region”
11 MAY 2025 2:36PM by PIB Delhi
Operation Sindoor was not just a military action, but a symbol of India's political, social and strategic willpower,” said Raksha Mantri Shri Rajnath Singh during his virtual address at the inauguration of BrahMos Integration and Testing Facility Centre in Lucknow, Uttar Pradesh on May 11, 2025. He described the operation as a demonstration of India’s strong willpower against terrorism and the capability & determination of the Armed Forces, which ensured justice to the innocent families who lost their loved ones at the hands of anti-India and terrorist organisations on the Indian soil.
Raksha Mantri termed Operation Sindoor as a proof that whenever India acts against terrorism, even the land across the border is not safe for terrorists and their masters. “Through the surgical strikes after the Uri incident, air strikes after Pulwama attack and now multiple strikes after Pahalgam attack, the world has witnessed what India can do if terror attacks are carried out on its soil. Following the policy of zero tolerance against terrorism, Prime Minister Shri Narendra Modi has made it clear that this New India will take effective action against terrorism on both sides of the border,” he said.
Shri Rajnath Singh asserted that the operation was launched to destroy terrorist infrastructure in Pakistan and PoK, and innocent civilians were not targeted, however, Pakistan targeted the civilian areas in India and tried to attack temples, gurudwaras and churches. “Our Armed Forces displayed valour & restraint and gave a befitting reply by attacking many military bases of Pakistan. Not only did we take action against military bases adjacent to the border, but the indignation of our Armed Forces reached even Rawalpindi, where the Pakistani military headquarters are located,” he said.
On the BrahMos Integration and Testing Facility Centre, Raksha Mantri said it will strengthen India's efforts towards Aatmanirbharta in defence and contribute to the socio-economic development of the region by generating significant direct & indirect employment. He described the inauguration on National Technology Day as a landmark moment, which reflects India’s growing innovative energy and aligns with the rapid global transformation in critical, high end and frontier technologies.
Shri Rajnath Singh called BrahMos as not just one of the world’s fastest supersonic cruise missiles, but a message of the strength of the Indian Armed Forces, a message of deterrence to adversaries, and a message of the nation’s unwavering commitment to safeguarding its borders. He added that BrahMos is a confluence of top defence technologies of India and Russia.
Quoting the Missile Man of India and former President Dr APJ Abdul Kalam who had said ‘Unless India stands up to the world, no one will respect us. In this world, fear has no place, only strength respects strength’, Rakha Mantri stated that India is one of the most powerful nations today and the centre will help in further strengthening India’s power.
Terming the facility as a matter of pride for the Uttar Pradesh Defence Industrial Corridor (UPDIC), Shri Rajnath Singh stated that it has already created around 500 direct and 1,000 indirect jobs, reflecting the state’s growing stature as a defence manufacturing hub. He emphasised that Prime Minister Shri Narendra Modi-led Government’s vision of setting-up the corridor rests on its goal of developing the state as the world's top defence production and export destination.
“A total of 180 MoUs have, so far, been signed in UPDIC with a proposed investment of Rs 34,000 crore, and an investment of Rs 4,000 crore has already been made. Major investments have been made in Aircraft manufacturing, UAVs, Drones, Ammunition, Composite & Critical materials, Small Arms, Textile and Parachute etc. The highlight is that the participation of both public sector and the private sectors are being witnessed. In Lucknow itself, titanium and super alloy material plants are being started by PTC Industries Limited. In addition, the foundation of seven additional critical projects is being laid. This would accelerate the pace of India's self-reliance in the defence sector,” Raksha Mantri said.
Shri Rajnath Singh reiterated the Government’s vision of ‘Make-in-India, Make-for-the-World’, stressing that self-reliance not only means catering to India’s own security needs, but it also envisages making the country a key exporter of defence equipment to the global market. Citing a recent report by the Stockholm International Peace Research Institute, which said that global military expenditure has risen to $2,718 billion in 2024, he stated that such a massive market is an opportunity India must seize. "The launch of the BrahMos facility is a firm stride towards making India a significant player in the world’s defence production ecosystem," he said.
Raksha Mantri appreciated the efforts of the Uttar Pradesh government, led by Chief Minister Shri Yogi Adityanath, DRDO scientists, engineers, and other stakeholders for completing the project within 40 months. "Given the current circumstances, it is crucial that we continue to achieve our goals in a time-bound and efficient manner," he said. He credited the state government for creating a strong development ecosystem and implementing initiatives such as setting-up of UPDIC, establishment of DRDO’s Defence Technology & Test Centre in Lucknow and hosting DefExpo in 2020.
Speaking at the inauguration site, UP Chief Minister Shri Yogi Adityanath expressed gratitude to Prime Minister Shri Narendra Modi and Raksha Mantri Shri Rajnath Singh for moving forward with the goal of making Lucknow a defence manufacturing hub. He said the facility in Lucknow will give a fillip to the Make-in-India initiative, Aatmanirbharta and investment in defence manufacturing.
On the state’s initiatives to promote defence manufacturing, Shri Yogi Adityanath said the work is proceeding with pace under all the six nodes of the UPDIC. He listed various projects in defence manufacturing that are being established in the state, covering both public and private industries.
The Chief Minister hailed Operation Sindoor as a message to the world that India no longer tolerates terrorism. There can be no solution to terrorism other than being absolutely crushed, he said.
The 200-acre BrahMos Integration and Testing Facility Centre in Lucknow will have integration of Booster subassemblies, Avionics, Propellant, Ramjet engines. The programme center with Design & Administrative blocks are also being planned in the complex.
The approx. Rs 300 crore complex will pave the way for skill development for industry and entrepreneurs in a long way. The entire defence ecosystem of ancillary and sub-assemblies will be developed in the vicinity to support the complex. It will help in a big way in industrialisation and skill development of students of ITI, Supervisors, Engineers. It will ensure that people are not forced to migrate to look for job opportunities.
Brahmos Aerospace has selected 36 trainees for the operation of the facility. Five of these newly selected trainees were felicitated by the UP Chief Minister as part of the inauguration.
Deputy Chief Ministers Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak, Chief Secretary Shri Manoj Kumar Singh, Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr Samir V Kamat, DG Brahmos Dr Jaiteerth R Joshi, public representatives and senior officials of the central & state governments were also present on the occasion.