Ministry of Finance
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman chairs meeting to review banking sector's operational and cybersecurity preparedness, including digital applications such as internet banking and UPI
Smt. Sitharaman directs all banks to remain fully alert and prepared to deal with any eventuality or crisis, ensuring uninterrupted access to banking & financial services
The Union Finance Minister directed banks to ensure safety of bank employees and their families working at branches around the border areas
Insurance companies must give timely claim settlements and uninterrupted customer service: FM Smt. Sitharaman
09 MAY 2025 6:55PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, today, convened a high-level meeting with the Managing Directors and CEOs of Public and Private Sector Banks and insurance companies amidst emerging security concerns arising from tensions at the border.
Senior officials from the Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance, CERT-In, RBI, IRDAI and NPCI attended the meeting that focused on reviewing the banking sector's operational and cybersecurity preparedness, including digital applications such as internet banking and UPI.
The Managing Directors and CEOs of all the banks and insurance companies apprised the Union Finance Minister about the measures they are undertaking, given the ongoing tensions at the border.
Bank MDs & CEOs informed that cybersecurity measures have been reinforced throughout the banking system. Anti-DDoS (Distributed Denial-of-Service) systems have been implemented by banks to protect against massive cyber-attacks. To guarantee institutional readiness, mock drills have been held encompassing cybersecurity and disaster recovery scenarios at the highest levels. They apprised that phishing attempts are being actively watched, and staff members have received several internal alerts to increase awareness.
Bank officials stated that their Security Operations Centre (SOC) and Network Operations Centres are fully operational and on high alert. These centres are coordinating closely with CERT-In and the National Critical Information Infrastructure Protection Centre (NCIIPC), facilitating real-time data sharing and threat monitoring.
During the meeting, Smt. Sitharaman stressed on the critical role of the banking and financial sector in ensuring economic stability during heightened geopolitical tensions and challenging times.
The Union Finance Minister directed all banks to remain fully alert and prepared to deal with any eventuality or crisis, ensuring uninterrupted access to banking & financial services for citizens across the country, especially in border areas. Smt. Sitharaman remarked that banking services, both physical and digital, must function without disruption and glitches, and emergency protocols should be updated and tested to handle any arising contingencies.
The Union Finance Minister expressed deep concern about the safety of bank employees and their families working at branches around the border areas and directed banks to ensure their adequate safety by effectively coordinating with the security agencies.
The Union Finance Minister asked banks to ensure that citizens and businesses do not suffer under any circumstances, and priority must be given to seamless cash availability at ATMs, uninterrupted UPI and internet banking services, and continued access to essential banking facilities.
Smt. Nirmala Sitharaman directed banks to conduct regular audits of their cybersecurity systems and data centres and ensure that all digital and core banking infrastructure is fully firewalled and monitored round the clock to prevent breaches or any hostile cyber activity.
The Union Finance Minister instructed banks to designate two dedicated senior officials identified at the headquarters, one for reporting all cyber-related matters and the other to ensure operational matters, including the functioning of bank branches and the availability of cash in ATMs. Both dedicated officers should report any incident to CERT-In / relevant agencies and DFS on a real-time basis.
In this regard, banks were also asked to coordinate in real time with the Reserve Bank of India, CERT-In and relevant Government agencies to ensure robust and agile information exchange and response.
Smt. Sitharaman also directed insurance companies to ensure timely claim settlements and uninterrupted customer service.
The Union Finance Minister mentioned that the Sponsor Banks should ensure that RRBs are well-supported during these times and hand-hold them for any issues that they are facing.
Smt. Sitharaman reiterated that the Government of India is firmly committed to national security and economic stability, and noted that the country’s banking and financial system remain robust and resilient.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ସମେତ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଚାଳନାଗତ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ
ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର କର୍ମଚାରୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ନିରାପତ୍ତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ
ବୀମା କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦାବି ସମାଧାନ ଓ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗ୍ରାହକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ : ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ
09 MAY 2025 6:55PM by PIB Bhubaneswar
ସୀମାରେ ଲାଗି ରହିଥିବା ଉତ୍ତେଜନା ଓ ସୁରକ୍ଷା ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଓ ବେସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବୀମା କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଓ ସିଇଓମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ (ଡିଏଫ୍ଏସ୍), ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସିଇଆରଟି-ଇନ୍, ଆରବିଆଇ, ଆଇଆରଡିଏଆଇ ଏବଂ ଏନପିସିଆଇର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ସମେତ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିଚାଳନାଗତ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ସୀମାରେ ଚାଲିଥିବା ଉତ୍ତେଜନାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବ୍ୟାଙ୍କ ଓ ବୀମା କମ୍ପାନିମାନେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସେଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଓ ସିଇଓମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ।
ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଓ ସିଇଓମାନେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇଛି । ବ୍ୟାପକ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଆଣ୍ଟି-ଡିଡିଓଏସ୍ (ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟେଡ୍ ଡିନାଇଲ୍ ଅଫ୍ ସର୍ଭିସ୍) ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନେଇ ମକ୍ ଡ୍ରିଲ୍ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି। ଫିସିଙ୍ଗ୍ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ସକ୍ରିୟ ନଜର ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ସତର୍କତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଅନେକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସତର୍କସୂଚନା ପାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେମାନେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ସିକ୍ୟୁରିଟି ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟର (ଏସଓସି) ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ଅପରେସନ୍ ସେଣ୍ଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ହାଇ ଆଲର୍ଟରେ ଅଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ସିଇଆରଟି-ଇନ୍ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁରକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଆଇଆଇପିସି) ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ରିୟଲ-ଟାଇମ୍ ଡାଟା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ବିପଦ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ସୁଗମ କରୁଛି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଯେକୌଣସି ପରିସ୍ଥିତି କିମ୍ବା ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତର୍କ ରହିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଶେଷକରି ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉଭୟ ଭୌତିକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେବା ଗୁଡିକ ବିନା ବାଧା ଏବଂ ତ୍ରୁଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ଉପୁଜିଥିବା ଜରୁରୀ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳର ଶାଖାଗୁଡ଼ିକରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ବ୍ୟାଙ୍କ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ସେମାନଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ନାଗରିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଟିଏମ୍‌ରେ ନିରନ୍ତର ନଗଦ ଉପଲବ୍ଧତା, ନିରନ୍ତର ୟୁପିଆଇ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ପହଞ୍ଚିବା ଉପରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ଅଡିଟ୍ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ କୋର୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ତଦାରଖ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ସୁରକ୍ଷା ଉଲ୍ଲଂଘନ କିମ୍ବା କୌଣସି ଶତ୍ରୁତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସାଇବର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ରୋକିହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଦୁଇଜଣ ସମର୍ପିତ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ସମସ୍ତ ସାଇବର-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାମଲା ଉପରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଏଟିଏମ୍‌ରେ ନଗଦ ଉପଲବ୍ଧତା ସମେତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ଉଭୟ ଅଧିକାରୀ ଯେକୌଣସି ଘଟଣା ବିଷୟରେ ସିଇଆରଟି-ଇନ୍ /ସମ୍ପର୍କିତ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଡିଏଫଏସକୁ ପ୍ରକୃତ ସମୟ ଆଧାରରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉତ୍ତମ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ, ସିଇଆରଟି-ଇନ୍ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ରିୟଲ ଟାଇମରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ବୀମା କଂପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦାବି ସମାଧାନ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଗ୍ରାହକ ସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରାୟୋଜକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ଏପରି ସମୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗ୍ରାମ୍ୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କୌଣସି ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ହାତରେ ଧରି ରଖିବା ଉଚିତ୍ ।
ସରକାର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥିର ରହିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।