প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা 7শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
04 MAY 2025 8:16PM by PIB Imphal
বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ কুমারজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐহাক্কী মরুপশিং, মনসুখ ভাই, ইচন রক্ষা খাদসে অমসুং শ্রী রাম নাথ থাকুরজী, বিহারগী উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, সম্রত চৌধরীজী অমসুং বিজয় কুমার সিনহাজী, মফম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং, শান্নরোইশিং, কোচশিং, অতোপ্পা স্তাফ মেম্বরশিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা নহা ওইরিবা মরুপশিং!
লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদগী লাকখিবা শান্নরোয় পুম্নমকপু ঐনা তরাম্না ওকচরি - মখোয় অমমমদি অমনা হেন্না ফৈ, অমদগী অমনা হেন্না তেলেন্ত লৈ।
মরুপশিং,
খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সকী মনুংদা, বিহারগী তোঙান তোঙানবা শহরশিংদা কম্পিতিসনশিং পাংথোক্কনি। পতনাদগী রাজগির ফাওবা, গায়াদগী ভগলপুর অমসুং বেগুসরাই ফাওবা, নহা ওইরিবা শান্নরোই 6000 হেন্না, মখোয়গী মঙলান অমসুং ৱারেপ 6000 হেনবগা লোয়ননা, লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা বিহারগী অশেংবা লমদম অসিদা মখোয়গী মতিক ময়েক শেংনা উৎলগনি। শান্নরোই পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ভারত্তা স্পোর্তসনা হৌজিক্তি কলচরেল আইদেন্তিতী অমা ওইনা মশাবু মশক তাক্লি। ভারত্তা ঐখোয়গী স্পোর্তস কলচর অসি হেনগৎলকপা মতমদা, লৈবাক অমা ওইনা ঐখোয়গী সোফ পৱার অসি হেনগৎলক্লগনি। খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স অসি লমদম অসিগী নহারোলশিংগীদমক মরু ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরে।
মরুপশিং,
শান্নরোই অমহেক্তনা মখোয়গী পর্ফোমেন্স ফগৎহন্নবা, মখোয় মশাবু লেপ্পা লৈতনা চাংয়েং তৌনবা, মেৎচ হেন্না শান্নবা অমসুং কম্পিতিসন কয়াদা শরুক য়াবা হায়বসি তঙাইফদে। NDA সরকারনা মতম পুম্নমক্তা মাগী পোলিসীশিংদা খ্বাইদগী মরুওইবা পীরি। ঙসিদি ঐখোয়দা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতী গেম্স, খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স, খেলো ইন্দিয়া ৱিনতর গেম্স অমসুং খেলো ইন্দিয়া পেরা গেম্স লৈরে। মসিনা তাকপদি, লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা, চহি চুপ্পদা নেস্নেল লেবেলগী কম্পিতিসনশিং চাং নাইনা পাঙথোকই। মসিনা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লি অমসুং মখোয়গী তেলেন্তপু থৌগৎপদা মতেং পাংলি।ঐহাক্না অদোমদা ক্রিকেৎকী মালেমদগী খুদম অমা পীজগে। হন্দক্তা, ঐখোয়না বিহারগী মচানুপা, বৈভব সুর্য়ভন্সিগী IPLদা অফবা পর্ফোমেন্স অমা উখি। য়াম্না অঙাং ওইনা, বৈভবনা চাউরবা রেকোর্দ অমা থমখি। মহাক্কী থোইদোক হেন্দোকপা পার্ফোমেন্সকী তুংদা মহাক্কী কন্না হোৎনবসি নত্তনা তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা মশীং য়াম্লবা মেৎচশিংনা মহাক্কী হৈশিংববু মশক তাকপগী খুদোংচাবা পীখি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, নহাক্না শান্নবা হেনগৎলক্লিবমখৈ, নহাক্না হেন্না চাউখৎপা হেনগৎলকই। খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সকী মনুংদা, শান্নরোয় পুম্নমক্না নেস্নেল লেভেলদা শান্নবগী মওং-মতৌ খঙবগী খুদোংচাবা ফংলগনি, অমসুং নহাক্না কয়া অমা তম্বা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা ওলিম্পিক্স পাংথোকপা হায়বসি ভারত মচা খুদিংমক্কী মতম শাংনা মংজরকপা মঙলান অমনি। ঙসি, ভারতনা 2036তা ওলিম্পিক্স পাংথোক্নবা হোৎনরি। ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তসতা ভারতকী মতিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং স্কুলগী থাক্তা স্পোর্তসকী তেলেন্তশিং মশক খঙদোক্নবা, সরকারনা স্কুলগী থাক্তগী হৌরগা শান্নরোইশিংবু ত্রেনিং পীরি। খেলো ইন্দিয়া ইনিসিএতিবতগী TOPS (তের্গেৎ ওলিম্পিক পোদিয়ম স্কিম) ফাওবদা, মসিগীদমক্তা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলে। ঙসিদি, বিহার য়াওনা লৈবাক শিনবা থুংনা শান্নরোয় লিশিং কয়ানা মসিগী কান্নবা ফংলি। সরকারনা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংদা শান্ন-খোৎনবা অমসুং শান্ন-খোৎনবা হেনগৎহন্নবা খুদোংচাবা পীবদা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা মরম ওইদুনা গতকা, কালারিপায়াত্তু, খো-খো, মল্লখম্বা, অমসুং য়োগসন ফাওবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সতা য়াওরি। হৌখিবা মতম খরদা, ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা অনৌবা শান্ন-খোৎনবা কয়াদা শিংথানিংঙাই ওইবা পর্ফোরমেন্স কয়া পীখ্রে। ভারতকী শান্নরোয়শিংনা হৌজিক ৱুশু, সেপাক তেক্রো, পেনচাক সিলাত, লোন বোল্স, অমসুং রোল্লর স্কেতিংগুম্বা দিসিপ্লিনশিংদা মশক থোক্না শান্নরি। 2022গী কম্মনৱেল্থ গেম্সতা, ঐখোয়গী নুপীগী তীমনা লোন বোল্সতা মেদল ফংদুনা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনখি।
মরুপশিং,
ভারতকী স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌবদা সরকারনা মীৎয়েং থম্লি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, স্পোর্তসকী বজেৎ অসি শরুক অহুম হেনগৎখ্রে। চহি অসিদা, স্পোর্তসকী বজেৎ অসি চাউরাক্না লুপা করোর 4,000নি। মসিগী বজেৎ অসিগী চাউরবা শরুক অমা স্পোর্তসকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা শিজিন্নরি। ঙসিদি, লৈবাক শীনবা থুংনা খেলো ইন্দিয়া সেন্তর লিশিং অমদগী হেনবা মথৌ তৌরি। মসিগী মনুংদা বিহার খক্তদা সেন্তর লিশিং অহুম হেন্না লৈরি। বিহারসু এন.দি.এ.গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী মোদেলদগী কান্নবা ফংলি। রাজ্য সরকারনা মশাগী থাক্তা স্কিম কয়া অমা পাকথোক চাউথোকহল্লি। রাজগীরদা খেলো ইন্দিয়া স্তেত সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অমা লিংখৎখ্রে। বিহারদা বিহার স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতী অমসুং স্তেৎ স্পোর্তস একাদেমীগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংসু পীখ্রে। পতনা-গায়া হাইৱেগী ময়াদা স্পোর্তস সিতী অমা শাগৎলি। বিহারগী খুঙ্গংশিংদা স্পোর্তস ফেসিলিতীশিং শেমগৎলি। হৌজিক, খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সনা নেস্নেল স্পোর্তস মেপতা বিহারগী মফমদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
শান্ন-খোৎনবগী মালেম অমসুং শান্ন-খোৎনবগা মরী লৈনবা শেন্মিৎলোন অসি হৌজিক্তি শান্ন-খোৎনবগী লমখক্তদা য়ুম্ফম ওইদ্রে। ঙসি, মসিনা নহারোলশিংগীদমক্তা থবক ফংহন্নবা অমসুং মশাগী ওইবা থবক ফংহন্নবা অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎলি। ফিজিওথেরাপী, দেতা এনালাইতিক্স, স্পোর্তস তেক্নোলোজী, ব্রোদকাস্তিং, ই-স্পোর্তস, অমসুং মেনেজমেন্ত অসি মরু ওইবা সব-সেক্তরশিং ওইনা থোক্লক্লি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা কোচ, ফিৎনেস ত্রেনির, রিক্রুতমেন্ত এজেন্ত, ইভেন্ত মেনেজর, স্পোর্তসকী লোয়র অমসুং স্পোর্তসকী মীদিয়া এক্সপর্তকী কেরিয়রগী মতাংদসু খনবা য়াই। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, স্তেদিয়ম অসি হৌজিক্তি মেৎচ শান্নবগী মফম অমা ওইদ্রে। মসি থবক ফংহন্নবগী খুদোংচাবা লিশিং কয়াগী হৌরকফম অমা ওইরে। স্পোর্তস ওন্তপ্রিন্যুওরশিপকী লমদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমসু লৈরি। লৈবাক অসিদা লিংখৎলিবা নেস্নেল স্পোর্তস য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী, মসিনা স্পোর্তসপু মরুওইবা এজুকেসনগী শরুক অমা ওইহনখ্রে। মখোয় অনিমক অসি অখন্নবা শান্নরোইশিং পুথোকপদা নত্তনা ভারত্তা তোপ-তায়র প্রোফেস্নেলশিং পুথোকপদা পান্দম থম্লি।
ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং,
পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা শান্ন-খোৎনবগী মগুন অসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। ঐখোয়না তীম ৱার্ক তৌবা অমসুং শান্ন-খোৎনবগী লমদা অতোপ্পশিংগা লোয়ননা মতৌ করম্না মাংলোমদা চংশিনগদগে হায়বদু তম্বনি। অদোম্না ফিল্দদা অদোমগী খ্বাইদগী ফবা পীগদবনি, অমসুং এক ভারত, শ্রেস্ত ভারত (ৱান ইন্দিয়া, গ্রেৎ ইন্দিয়া) গী ব্রান্দ এম্বেসেদরশিং ওইনা অদোমগী থৌদাংসু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। বিহারদগী নহাক্না কাউঙমদ্রবা নীংশিং মমি কয়াগা লোয়ননা হল্লক্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ। বিহারগী মপান্দা লৈবা শান্নরোইশিং, লিত্তী-চোক্কাগী মহাও তংবীয়ু। বিহারগী মখানা অসিসু অদোম্না শোইদনা পামগনি।
মরুপশিং,
খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্সকী স্পোর্তসমেনশিপ অমসুং পেত্রিওতিজমগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, ঐহাক্না 7শুবা খেলো ইন্দিয়া য়ুথ গেম্স হৌদোক্লে হায়না লাউথোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games via video conferencing
04 MAY 2025 8:16PM by PIB Delhi
Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, my colleagues in the Union Cabinet, Mansukh Bhai, sister Raksha Khadse and Shri Ram Nath Thakur ji, Deputy CMs of Bihar, Samrat Choudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji, other distinguished guests present, all players, coaches, other staff members, and my dear young friends!
I warmly welcome all the sportspersons who have come from every corner of the country—each one better than the other, each one more talented than the other.
Friends,
During the Khelo India Youth Games, competitions will be held across various cities in Bihar. From Patna to Rajgir, from Gaya to Bhagalpur and Begusarai, more than 6,000 young athletes, with over 6,000 dreams and resolutions, will make their mark on this sacred land of Bihar over the next few days. I extend my best wishes to all the players. Sports in Bharat is now establishing itself as a cultural identity. And the more our sporting culture grows in Bharat, the more our soft power as a nation will increase. The Khelo India Youth Games have become a significant platform for the youth of the country in this direction.
Friends,
For any athlete to improve their performance, to constantly test themselves, it is essential to play more matches and participate in more competitions. The NDA government has always given top priority to this in its policies. Today, we have Khelo India University Games, Khelo India Youth Games, Khelo India Winter Games, and Khelo India Para Games. That means, national-level competitions are regularly held all year round, at different levels, across the country. This boosts the confidence of our athletes and helps their talent shine. Let me give you an example from the world of cricket. Recently, we saw the brilliant performance of Bihar’s own son, Vaibhav Suryavanshi, in the IPL. At such a young age, Vaibhav set a tremendous record. Behind his stellar performance is, of course, his hard work, but also the numerous matches at various levels that gave his talent a chance to emerge. In other words, the more you play, the more you blossom. During the Khelo India Youth Games, all the athletes will get the opportunity to understand the nuances of playing at the national level, and you will be able to learn a great deal.
Friends,
Hosting the Olympics in Bharat has been a long-cherished dream of every Indian. Today, Bharat is striving to host the Olympics in 2036. To strengthen Bharat’s presence in international sports and to identify sporting talent at the school level, the government is training athletes right from the school stage. From the Khelo India initiative to the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), an entire ecosystem has been developed for this purpose. Today, thousands of athletes across the country, including from Bihar, are benefiting from it. The government is also focused on providing our players with opportunities to explore and play more sports. That is why games like Gatka, Kalaripayattu, Kho-Kho, Mallakhamb, and even Yogasana have been included in the Khelo India Youth Games. In recent times, our athletes have delivered impressive performances in several new sports. Indian athletes are now excelling in disciplines such as Wushu, Sepak Takraw, Pencak Silat, Lawn Bowls, and Roller Skating. At the 2022 Commonwealth Games, our women's team drew everyone's attention by winning a medal in Lawn Bowls.
Friends,
The government is also focused on modernizing sports infrastructure in Bharat. In the past decade, the sports budget has been increased by more than three times. This year, the sports budget is around 4,000 crore rupees. A significant portion of this budget is being spent on developing sports infrastructure. Today, over a thousand Khelo India centres are operational across the country, with more than three dozen of them located in Bihar alone. Bihar is also benefiting from the NDA’s double engine government model. The state government is expanding many schemes at its own level. A Khelo India State Centre of Excellence has been established in Rajgir. Bihar has also been given institutions like the Bihar Sports University and the State Sports Academy. A Sports City is being built along the Patna-Gaya highway. Sports facilities are being developed in the villages of Bihar. Now, the Khelo India Youth Games will further strengthen Bihar’s presence on the national sports map.
Friends,
The world of sports and the sports-related economy is no longer limited to the playing field. Today, it is creating new avenues of employment and self-employment for the youth. Fields like physiotherapy, data analytics, sports technology, broadcasting, e-sports, and management are emerging as important sub-sectors. Our youth can also consider careers as coaches, fitness trainers, recruitment agents, event managers, sports lawyers, and sports media experts. In other words, a stadium is no longer just a place to play matches—it has become a source of thousands of job opportunities. There are also many new possibilities opening up for youth in the field of sports entrepreneurship. The National Sports Universities being established in the country and the new National Education Policy, which has made sports a part of mainstream education, are both aimed at producing not only outstanding athletes but also top-tier sports professionals in Bharat.
My young friends,
We all know how important sportsmanship is in every aspect of life. We learn teamwork and how to move forward together with others on the sports field. You must give your best on the field, and also strengthen your role as brand ambassadors of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Great India). I am confident that you will return from Bihar with many wonderful memories. To those athletes who have come from outside Bihar, be sure to savour the taste of litti-chokha. You will surely enjoy makhana from Bihar as well.
Friends,
With the spirit of sportsmanship and patriotism held high from Khelo India Youth Games, I hereby declare the 7th Khelo India Youth Games open.