Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inaugural ceremony of 7th Khelo India Youth Games via video conferencing
04 MAY 2025 8:16PM by PIB Delhi
Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar ji, my colleagues in the Union Cabinet, Mansukh Bhai, sister Raksha Khadse and Shri Ram Nath Thakur ji, Deputy CMs of Bihar, Samrat Choudhary ji and Vijay Kumar Sinha ji, other distinguished guests present, all players, coaches, other staff members, and my dear young friends!
I warmly welcome all the sportspersons who have come from every corner of the country—each one better than the other, each one more talented than the other.
Friends,
During the Khelo India Youth Games, competitions will be held across various cities in Bihar. From Patna to Rajgir, from Gaya to Bhagalpur and Begusarai, more than 6,000 young athletes, with over 6,000 dreams and resolutions, will make their mark on this sacred land of Bihar over the next few days. I extend my best wishes to all the players. Sports in Bharat is now establishing itself as a cultural identity. And the more our sporting culture grows in Bharat, the more our soft power as a nation will increase. The Khelo India Youth Games have become a significant platform for the youth of the country in this direction.
Friends,
For any athlete to improve their performance, to constantly test themselves, it is essential to play more matches and participate in more competitions. The NDA government has always given top priority to this in its policies. Today, we have Khelo India University Games, Khelo India Youth Games, Khelo India Winter Games, and Khelo India Para Games. That means, national-level competitions are regularly held all year round, at different levels, across the country. This boosts the confidence of our athletes and helps their talent shine. Let me give you an example from the world of cricket. Recently, we saw the brilliant performance of Bihar’s own son, Vaibhav Suryavanshi, in the IPL. At such a young age, Vaibhav set a tremendous record. Behind his stellar performance is, of course, his hard work, but also the numerous matches at various levels that gave his talent a chance to emerge. In other words, the more you play, the more you blossom. During the Khelo India Youth Games, all the athletes will get the opportunity to understand the nuances of playing at the national level, and you will be able to learn a great deal.
Friends,
Hosting the Olympics in Bharat has been a long-cherished dream of every Indian. Today, Bharat is striving to host the Olympics in 2036. To strengthen Bharat’s presence in international sports and to identify sporting talent at the school level, the government is training athletes right from the school stage. From the Khelo India initiative to the TOPS (Target Olympic Podium Scheme), an entire ecosystem has been developed for this purpose. Today, thousands of athletes across the country, including from Bihar, are benefiting from it. The government is also focused on providing our players with opportunities to explore and play more sports. That is why games like Gatka, Kalaripayattu, Kho-Kho, Mallakhamb, and even Yogasana have been included in the Khelo India Youth Games. In recent times, our athletes have delivered impressive performances in several new sports. Indian athletes are now excelling in disciplines such as Wushu, Sepak Takraw, Pencak Silat, Lawn Bowls, and Roller Skating. At the 2022 Commonwealth Games, our women's team drew everyone's attention by winning a medal in Lawn Bowls.
Friends,
The government is also focused on modernizing sports infrastructure in Bharat. In the past decade, the sports budget has been increased by more than three times. This year, the sports budget is around 4,000 crore rupees. A significant portion of this budget is being spent on developing sports infrastructure. Today, over a thousand Khelo India centres are operational across the country, with more than three dozen of them located in Bihar alone. Bihar is also benefiting from the NDA’s double engine government model. The state government is expanding many schemes at its own level. A Khelo India State Centre of Excellence has been established in Rajgir. Bihar has also been given institutions like the Bihar Sports University and the State Sports Academy. A Sports City is being built along the Patna-Gaya highway. Sports facilities are being developed in the villages of Bihar. Now, the Khelo India Youth Games will further strengthen Bihar’s presence on the national sports map.
Friends,
The world of sports and the sports-related economy is no longer limited to the playing field. Today, it is creating new avenues of employment and self-employment for the youth. Fields like physiotherapy, data analytics, sports technology, broadcasting, e-sports, and management are emerging as important sub-sectors. Our youth can also consider careers as coaches, fitness trainers, recruitment agents, event managers, sports lawyers, and sports media experts. In other words, a stadium is no longer just a place to play matches—it has become a source of thousands of job opportunities. There are also many new possibilities opening up for youth in the field of sports entrepreneurship. The National Sports Universities being established in the country and the new National Education Policy, which has made sports a part of mainstream education, are both aimed at producing not only outstanding athletes but also top-tier sports professionals in Bharat.
My young friends,
We all know how important sportsmanship is in every aspect of life. We learn teamwork and how to move forward together with others on the sports field. You must give your best on the field, and also strengthen your role as brand ambassadors of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Great India). I am confident that you will return from Bihar with many wonderful memories. To those athletes who have come from outside Bihar, be sure to savour the taste of litti-chokha. You will surely enjoy makhana from Bihar as well.
Friends,
With the spirit of sportsmanship and patriotism held high from Khelo India Youth Games, I hereby declare the 7th Khelo India Youth Games open.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ মাধ্যমত ৭ম খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ উদ্বোধনী সমাৰোহত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 MAY 2025 8:16PM by PIB Guwahati
বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী মনসুখ ভাই, ভগ্নী ৰক্ষা খড়ছে, শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰ জী, বিহাৰৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী সম্ৰাট চৌধুৰী জী, বিজয় কুমাৰ সিনহা জী, উপস্থিত থকা অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, সকলো খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক, অন্যান্য কৰ্মচাৰী আৰু মোৰ মৰমৰ যুৱ বন্ধু-বান্ধৱীসকল!
দেশৰ প্ৰতিটো কোণৰ পৰা অহা, এজনতকৈ আনজন ছৰা, এজনতকৈ ভাল আনজন, সাহসী খেলুৱৈসকলক আমি অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ সময়ত বিহাৰৰ বহু চহৰত প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব। পাটনাৰ পৰা ৰাজগীৰ, গয়াৰ পৰা ভাগলপুৰ আৰু বেগুছৰাইলৈকে, অনাগত কেইদিনমানত, ছহাজাৰৰো অধিক যুৱ এথলীটে, ছহাজাৰৰো অধিক সপোন আৰু সংকল্পৰে বিহাৰৰ এই পৱিত্ৰ ভূমিত পতাকা উৰুৱাব। মই সকলো খেলুৱৈলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। ভাৰতত ক্ৰীড়াই এতিয়া এটা সংস্কৃতি হিচাপে নিজৰ নাম উজ্বলাই তুলিছে। আৰু ভাৰতত ক্ৰীড়া সংস্কৃতি যিমানেই বাঢ়িব, সিমানেই ভাৰতৰ ছফ্ট পাৱাৰো বৃদ্ধি পাব। খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছ, এই দিশত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক বিশাল মঞ্চত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো খেলুৱৈয়ে নিজৰ প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰিবলৈ, নিজকে অহৰহ পৰীক্ষা কৰিবলৈ, যিমান পাৰি সিমান বেছি মেচ খেলা, যিমান পাৰি সিমান বেছি প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। এনডিএ চৰকাৰে নিজৰ নীতিত সদায় ইয়াক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। আজি খেলো ইণ্ডিয়া, ইউনিভাৰ্ছিটী গেমছ হয়, খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছ হয়, খেলো ইণ্ডিয়া শীতকালীন গেমছ হয়, খেলো ইণ্ডিয়া পেৰা গেমছ হয়; অৰ্থাৎ বছৰজুৰি, বেলেগ বেলেগ পৰ্যায়ত, সমগ্ৰ দেশৰ স্তৰত, ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত অবিৰতভাৱে প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হৈ থাকে। ইয়াৰ ফলত আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পায়, তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা চৰ্চালৈ আহে। মই আপোনালোকক ক্ৰিকেট জগতৰ পৰা এটা উদাহৰণ দিওঁ। শেহতীয়াকৈ আমি আইপিএলত বিহাৰৰে সন্তান বৈভৱ সূৰ্যবংশীৰ চমকপ্ৰদ প্ৰদৰ্শন দেখিবলৈ পালোঁ। ইমান কম বয়সতে বৈভৱে ইমান প্ৰচণ্ড অভিলেখ গঢ়ি তুলিছে। বৈভৱৰ এই ভাল খেলৰ অন্তৰালত তেওঁৰ পৰিশ্ৰম তো আছেই, তেওঁৰ প্ৰতিভাক উলিয়াই অনাত, বেলেগ বেলেগ স্তৰত অধিকতকৈ অধিক মেচ খেলাটোৱেও ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিলে। অৰ্থাৎ, যি যিমানেই খেলিব, তেওঁ সিমানেই ফুলি উঠিব। খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ সময়ত আপোনালোক সকলো এথলীটে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ ক্ৰীড়াৰ সূক্ষ্মতা বুজিবলৈ সুযোগ পাব, আপোনালোকে বহু কথা শিকিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত কোনোবাদিনা অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হোৱাটো প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ সপোন। আজি ভাৰতে প্ৰয়াস কৰি আছে, যে ২০৩৬ চনত আমাৰ দেশত অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হওক। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ক্ৰীড়াত ভাৰতৰ আধিপত্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ, স্পৰ্টিং টেলেণ্টৰ বিদ্যালয় পৰ্যায়তে চিনাক্ত কৰিবলৈ, চৰকাৰে বিদ্যালয় পৰ্যায়ত খেলুৱৈক চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকক প্ৰশিক্ষণ দি আছে। খেলো ইণ্ডিয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টপছ (TOPS) আঁচনিলৈকে, এটা সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, ইয়াৰ বাবে গঢ়ি তোলা হৈছে। আজি বিহাৰকে ধৰি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ হাজাৰ হাজাৰ খেলুৱৈয়ে ইয়াৰ সুবিধা লৈছে। চৰকাৰৰ গুৰুত্ব এই কথাৰ ওপৰতো আছে যাতে আমাৰ খেলুৱৈসকলে যিমান বেছি সিমান নতুন খেল খেলাৰ সুযোগ লাভ কৰে। সেইবাবেই খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছত গটকা, কলাৰিপয়ট্টু, খো-খো, মল্লখম্ভ আৰু আনকি যোগাসনকো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। শেহতীয়াকৈ আমাৰ খেলুৱৈসকলে বহু নতুন খেলত অতি ভাল প্ৰদৰ্শন দেখুৱাইছে। ৱুছু, ছেপাক-টাক্ৰো, পঞ্চক-চিলাট, লন বল, ৰোলাৰ স্কেটিং আদি ক্ৰীড়াত এতিয়া ভাৰতীয় খেলুৱৈসকল আগবাঢ়ি আহিছে। ২০২২ চনৰ কমনৱেলথ গেমছত মহিলা দলটোৱে লন বলত পদক লাভ কৰি সকলোৰে মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বিগত দশকত ক্ৰীড়াৰ বাজেট তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। এইবাৰ ক্ৰীড়া বাজেট প্ৰায় ৪ হাজাৰ কোটি টকা। এই বাজেটৰ এক বৃহৎ অংশ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে। আজি দেশত এক হাজাৰৰো অধিক খেলো ইণ্ডিয়া চেণ্টাৰ চলি আছে। ইয়াৰে তিনি ডজনতকৈও অধিক আমাৰ বিহাৰতে আছে। বিহাৰ তো, এনডিএৰ ডাবল ইঞ্জিনৰ দ্বাৰাও লাভৱান হৈ আছে। ইয়াত বিহাৰ চৰকাৰে, নিজৰ পর্যায়ত বহু আঁচনি সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছে। ৰাজগীৰত খেলো ইণ্ডিয়া ৰাজ্যিক উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। বিহাৰ স্প’ৰ্টছ ইউনিভাৰ্ছিটী, ষ্টেট স্প’ৰ্টছ একাডেমীৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানো বিহাৰে পাইছে। পাটনা-গয়া ঘাইপথত স্প’ৰ্টছ চিটি নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। বিহাৰৰ গাঁওসমূহত ক্ৰীড়াৰ সা-সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এতিয়া খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া মানচিত্ৰত বিহাৰৰ উপস্থিতি আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়া জগত আৰু ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় অৰ্থনীতি কেৱল খেলপথাৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। আজি ই যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ নতুন সুযোগো প্ৰদান কৰিছে। ইয়াত ফিজিঅ’থেৰাপি আছে, ডাটা এনালাইটিক্স আছে, স্প’ৰ্টছ টেকন’লজি, ব্ৰডকাষ্টিং, ই-স্প’ৰ্টছ, মেনেজমেণ্ট, এনে বহু উপ-খণ্ড আছে। আৰু বিশেষকৈ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিশ্চিতভাৱে প্ৰশিক্ষক, ফিটনেছ প্ৰশিক্ষক, নিযুক্তি এজেণ্ট, ইভেণ্ট মেনেজাৰ, ক্ৰীড়া উকীল, ক্ৰীড়া সংবাদ মাধ্যমৰ বিশেষজ্ঞৰ পথো বাছি ল’ব পাৰে। অৰ্থাৎ এখন ষ্টেডিয়াম এতিয়া কেৱল মেচৰ খেলপথাৰ নহয়, বৰঞ্চ হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ উৎস হৈ পৰিছে। ক্ৰীড়া উদ্যোগীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সম্ভাৱনাৰ উন্মেষ ঘটিছে। আজি দেশত যিবোৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, বা নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি প্ৰণয়ন কৰা হৈছে, য’ত আমি ক্ৰীড়াক মূলসুঁতিৰ শিক্ষাৰ অংশ কৰি লৈছোঁ, ইয়াৰ লক্ষ্যও দেশত ভাল খেলুৱৈৰ সমান্তৰালকৈ উৎকৃষ্ট ক্ৰীড়া পেছাদাৰী সৃষ্টি কৰা।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
আমি জানো, জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ক্ৰীড়াবিদ্যাৰ অতি গুৰুত্ব আছে। ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত আমি দলীয় মনোভাব শিকোঁ, এজনে আনজনৰ মিলি আগবাঢ়ি যাবলৈ শিকোঁ। আপুনি খেলপথাৰত নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব লাগিব আৰু এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হিচাপেও নিজৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত, আপুনি বিহাৰৰ পৰা বহু ভাল স্মৃতি লৈ উভতিব। যিসকল এথলীট বিহাৰৰ বাহিৰৰ পৰা আহিছে, তেওঁলোকে লিট্টি চোখাৰ সোৱাদো জৰুৰ লৈ যাওক। বিহাৰৰ মখানাও আপোনালোকে বৰ ভাল পাব।
বন্ধুসকল,
খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ পৰা – ক্ৰীড়াবিদ্যাৰ মনোভাব আৰু দেশপ্ৰেমৰ মনোভাব, দুয়োটা উন্নীত হওক, এই মনোভাবেৰে মই সপ্তম খেলো ইণ্ডিয়া ইউথ গেমছৰ শুভাৰম্ভৰ ঘোষণা কৰিছোঁ।