প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এংগোলাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি
03 MAY 2025 2:26PM by PIB Guwahati
মহামহিম, ৰাষ্ট্ৰপতি ল’ৰেঞ্চো,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধিসকল,
সংবাদ মাধ্যমৰ সকলো বন্ধু,
নমস্কাৰ!
বেন ৱিন্দু!
মই ৰাষ্ট্ৰপতি ল’ৰেঞ্চো আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক ভাৰতলৈ আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছোঁ। এয়া এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত। ৩৮ বছৰৰ পাছত, এংগোলাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰত ভ্ৰমণলৈ আহিছে। তেওঁৰ এই ভ্ৰমণে, কেৱল ভাৰত-এংগোলাৰ সম্পৰ্কক নতুন দিশ আৰু গতি প্ৰদান কৰাই নহয়, বৰং ভাৰত-আফ্ৰিকাৰ অংশীদাৰিত্বও শক্তিশালী কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই বছৰ, ভাৰত আৰু এংগোলাই নিজৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৪০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। কিন্তু আমাৰ সম্পৰ্ক, তাতোকৈও বহু পুৰণি আৰু গভীৰ। যেতিয়া এংগোলাই স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজি আছিল, তেতিয়া ভাৰতেও পূৰ্ণ বিশ্বাস আৰু বন্ধুত্বৰে থিয় দিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আমাৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আছে। ভাৰত, এংগোলাৰ তেল আৰু গেছৰ অন্যতম বৃহৎ ক্ৰেতা। আমি আমাৰ শক্তি অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। মই ঘোষণা কৰি আনন্দিত হৈছোঁ যে এংগোলাৰ সেনাৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে ২০০ মিলিয়ন ডলাৰৰ ডিফেন্স ক্ৰেডিট লাইনক অনুমোদন দিয়া হৈছে। প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ মেৰামতি, অভাৰহ’ল আৰু যোগানৰ ওপৰতো আলোচনা হৈছে। এংগোলাৰ সশস্ত্ৰ সেনাৰ প্ৰশিক্ষণত সহায় কৰিবলৈ আমি সুখী হ’ম।
আমাৰ উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই লৈ গৈ, আমি ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, মহাকাশ প্ৰযুক্তি, আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত এংগোলাৰ সৈতে আমাৰ সামৰ্থ্যসমূহ ভাগ-বতৰা কৰিম। আজি আমি স্বাস্থ্যসেৱা, হীৰা প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, সাৰ আৰু জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ খণ্ডতো আমাৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। এংগোলাত যোগ আৰু বলীউডৰ জনপ্ৰিয়তাই আমাৰ সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ শক্তিৰ প্ৰতীক। আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰিবলৈ, আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত যুৱ বিনিময় কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁটত যোগদানৰ এংগোলাৰ সিদ্ধান্তক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমি এংগোলাক ভাৰতৰ পদক্ষেপ ক'লিচন ফৰ ডিজেষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ, বিগ কেট এলায়েন্স আৰু গ্ল'বেল বায়'ফুৱেলছ এলায়েন্সতো যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমি একমত যে সন্ত্ৰাসবাদ হৈছে মানৱতাৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ ভাবুকি। পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণত প্ৰাণ হেৰুওৱা লোকসকলৰ প্ৰতি ৰাষ্ট্ৰপতি ল’ৰেঞ্চো আৰু এংগোলাৰ সমবেদনাৰ বাবে মই তেওঁলোকৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ। সন্ত্ৰাসবাদী আৰু তেওঁলোকক সমৰ্থন কৰাসকলৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ় আৰু নিৰ্ণায়ক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজত সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে আমি এংগোলাক ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ, মই এংগোলাক ‘আফ্ৰিকান ইউনিয়ন’ৰ অধ্যক্ষতাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আমাৰ বাবে এয়া গৌৰৱৰ কথা যে ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত ‘আফ্ৰিকান ইউনিয়ন’য়ে জি-২০ৰ স্থায়ী সদস্যপদ লাভ কৰিলে। ভাৰত আৰু আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহে ঔপনিৱেশিক শাসনৰ বিৰুদ্ধে একেলগে মাত মাতিছিল। পৰস্পৰে পৰস্পৰক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। আজি আমি গ্ল’বেল ছাউথৰ স্বাৰ্থ, তেওঁলোকৰ আশা, অপেক্ষা আৰু আকাংক্ষাৰ কণ্ঠ হৈ একেলগে থিয় দিছোঁ।
যোৱা এটা দশকত আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহৰ সৈতে আমাৰ সহযোগিতাই গতি লাভ কৰিছে৷ আমাৰ পাৰস্পৰিক বাণিজ্য প্ৰায় ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ হৈছেগৈ। প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি হৈছে। যোৱা মাহত, ভাৰত আৰু আফ্ৰিকাৰ মাজত প্ৰথম নৌসেনাৰ সামুদ্ৰিক অনুশীলন ‘AKYAM’ অনুষ্ঠিত হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত আমি আফ্ৰিকাত ১৭টা নতুন দূতাবাস মুকলি কৰিছোঁ। আফ্ৰিকাৰ বাবে ১২ বিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক মূল্যৰ ক্ৰেডিট লাইন আবণ্টন দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, আফ্ৰিকাৰ দেশসমূহক ৭০০ মিলিয়ন ডলাৰৰ অনুদান সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। আফ্ৰিকাৰ ৮খন দেশত বৃত্তিমূলক প্ৰশিক্ষণ কেন্দ্ৰ মুকলি কৰা হৈছে। আফ্ৰিকাৰ ৫খন দেশৰ সৈতে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত আমি সহযোগিতা কৰি আছোঁ। যিকোনো দুৰ্যোগত, আমি আফ্ৰিকাৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে, কান্ধত কান্ধ মিলাই, ‘প্ৰথম সঁহাৰিদাতা’ৰ ভূমিকা পালন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ।
ভাৰত আৰু আফ্ৰিকান ইউনিয়ন, আমি প্ৰগতিৰ অংশীদাৰ। আমি গ্ল’বেল ছাউথৰ স্তম্ভ। মই নিশ্চিত যে এংগোলাৰ অধ্যক্ষতাত, ভাৰত-আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ সম্পৰ্কই নতুন উচ্চতা লাভ কৰিব।
মহামহিম,
আকৌ এবাৰ, মই আপোনাক আৰু আপোনাৰ প্ৰতিনিধি দলটোক ভাৰতলৈ আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
ওব্ৰিগাদু।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Press Statement during Joint Press Statement with President of Angola (May 03, 2025)
03 MAY 2025 2:26PM by PIB Delhi
Your Excellency,
President Lourenço,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
Bem Vindo!
I warmly welcome President Lourenço and his delegation to India. This is a historic moment. After 38 years, the President of Angola is visiting India. His visit is not only giving a new direction and momentum to India-Angola ties, but also strengthening India-Africa partnership.
Friends,
This year, India and Angola are celebrating the 40th anniversary of their diplomatic relations. But our ties are much older and deeper than that. When Angola was fighting for its freedom, India stood by it with unwavering faith and friendship.
Friends,
Today, we have close cooperation in various sectors. India is one of the largest buyers of Angola's oil and gas. We have decided to expand our energy partnership. I am pleased to announce the approval of a $200 million defense credit line for the modernization of Angola’s armed forces. We have also discussed the repair and overhaul of defense platforms and supplies. India would be glad to cooperate in the training of Angola’s armed forces.
Taking our development partnership forward, we will share our capabilities with Angola in Digital Public Infrastructure, Space Technology, and Capacity Building. Today we have also decided to further strengthen our relations in the sectors of Healthcare, Diamond processing, fertilizer and Critical minerals. The popularity of Yoga and Bollywood in Angola reflects the deep cultural connection between our two countries. To strengthen our people-to-people relations, we have decided to start a Youth Exchange Programme among our youth.
Friends,
We welcome Angola's decision to join the International Solar Alliance. We have also invited Angola to join India's initiatives Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Big Cat Alliance and Global Biofuels Alliance.
Friends,
We both agree that terrorism is the biggest threat to humanity. I thanked President Lourenço and the people of Angola for their condolences on the loss of lives in the terrorist attack in Pahalgam. We are committed to take firm and decisive action against the terrorists and those who support them. We thank Angola for their support in our fight against cross - border terrorism.
Friends,
On behalf of 1.4 billion Indians, I extend my best wishes to Angola for its chairmanship of the African Union. It is a matter of great pride for us that the African Union was granted permanent membership of the G20, during India’s G20 presidency. India and African countries raised their voices in unison against colonial rule, inspiring one another in the process. Today, we stand united in advocating for the interests, hopes, expectations, and aspirations of the Global South.
Our cooperation with African countries has gained momentum in the last decade. Our mutual trade has reached nearly $100 billion. There has been progress on defence cooperation and maritime security.
Last month, the first naval maritime exercise between India and Africa, "AIKEYME” was conducted. Over the past decade, we have established 17 new embassies across Africa. Credit lines worth more than $12 billion have been allocated for Africa. Apart from this, grant assistance of $700 million has been given to African countries. Vocational training centres have been opened in 8 African countries. We are collaborating with five African countries in the development of Digital Public Infrastructure. In times of disaster, we have been privileged to serve as 'First Responders', standing shoulder to shoulder with the people of Africa.
India and the African Union are partners in progress. We are pillars of the Global South. I am confident that under Angola's leadership, the relationship between India and the African Union will reach new heights.
Excellency,
Once again, I extend a warm welcome to you and your delegation to India.
Thank you very much.
Obrigado.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.