কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
‘চেনী ঋতু ২০২৫-২৬’ৰ বাবে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলক চেনী কলসমূহে পৰিশোধ কৰিব লগা কুঁহিয়াৰৰ ‘উচিত আৰু লাভকাৰী মূল্য’ৰ প্ৰস্তাৱলৈ কেবিনেটে অনুমোদন জনাইছে
কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলৰ বাবে ৩৫৫টকা/কুইণ্টল হিচাপত ‘উচিত আৰু লাভকাৰী মূল্য’ অনুমোদিত হৈছে
এই সিদ্ধান্তই ৫ কোটি কুঁহিয়াৰ খেতিয়ক আৰু তেওঁলোকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলসকলক লাভান্বিত কৰিব, লগতে চেনী কল আৰু আনুষঙ্গিক কাৰ্যকলাপত নিয়োজিত ৫ লাখ শ্ৰমিক উপকৃত হ'ব
30 APR 2025 4:09PM by PIB Guwahati
কুঁহিয়াৰ খেতিয়ক (গন্না কিষান)সকলৰ স্বাৰ্থৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত ‘অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটি’য়ে ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ ‘চেনী ঋতু’(অক্টোবৰ-ছেপ্টেম্বৰ)ৰ বাবে ১০.২৫% ‘বেছিক ৰিক’ভাৰী ৰেট’(বুনিয়াদী পুনৰুদ্ধাৰ দৰ)ৰ বাবে ৩৫৫টকা/কুইণ্টল হিচাপত কুঁহিয়াৰৰ ‘উচিত আৰু লাভকাৰী মূল্য’ (এফআৰপি) নিৰ্দ্ধাৰণৰ প্ৰস্তাৱলৈ অনুমোদন জনাইছে। এই অনুমোদনত ১০.২৫% তকৈ অধিক পুনৰুদ্ধাৰ দৰৰ প্ৰতিটো ০.১% বৃদ্ধিৰ বাবে ৩.৪৬টকা/কুইণ্টল টকাৰ ‘প্ৰিমিয়াম’ প্ৰদান কৰাৰ লগতে ‘বেছিক ৰিক’ভাৰী ৰেট’ৰ প্ৰতি ০.১% হ্ৰাসৰ বাবে ‘এফআৰপি’-ত ৩.৪৬টকা/কুইণ্টল হ্ৰাসক সামৰি লোৱা হৈছে।
অৱশ্যে, কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰে পুনৰুদ্ধাৰৰ দৰ ৯.৫%-ৰ তলত থকা চেনী কলসমূহৰ ক্ষেত্ৰত কোনো কৰ্তন নকৰাৰো সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। এইসকল কৃষকে ২০২৫-২৬ বৰ্ষত কুঁহিয়াৰৰ বাবে ৩২৯.০৫টকা/কুইণ্টল দৰ লাভ কৰিব।
২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ ‘চেনী ঋতু’ৰ বাবে কুঁহিয়াৰৰ উৎপাদন ব্যয় (এ2 +এফএল) হৈছে ১৭৩টকা/কুইণ্টল। ১০.২৫% পুনৰুদ্ধাৰ হাৰত ৩৫৫টকা/কুইণ্টলৰ এই ‘এফআৰপি’ উৎপাদন ব্যয়তকৈ ১০৫.২%ৰে অধিক। চেনী ঋতু ২০২৫-২৬’-ৰ বাবে ‘এফআৰপি’ চলিত ‘চেনী ঋতু ২০২৪-২৫’তকৈ ৪.৪১%ৰে অধিক।
অনুমোদিত ‘এফআৰপি’ চেনী কলসমূহে ‘চেনী ঋতু ২০২৫-২৬’ (১ অক্টোবৰ, ২০২৫ তাৰিখৰ পৰা আৰম্ভ)ত কৃষকসকলৰ পৰা কুঁহিয়াৰ ক্ৰয় কৰাৰ বাবে প্ৰযোজ্য হ'ব। চেনী খণ্ড হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কৃষি-আধাৰিত খণ্ড যি প্ৰায় কোটি কুঁহিয়াৰ খেতিয়ক আৰু কৃষি শ্ৰমিক আৰু পৰিবহনকে ধৰি বিভিন্ন আনুষঙ্গিক কাৰ্যকলাপত নিয়োজিত সকলৰ উপৰিও তেওঁলোকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আৰু প্ৰায় লাখ শ্ৰমিকৰ জীৱিকা প্ৰভাৱিত কৰে।
পটভূমি:
‘কৃষি ব্যয় আৰু মূল্য আয়োগ’ (চিএচিপি)ৰ পৰামৰ্শক আধাৰ কৰাৰ লগতে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শৰ পিছত এফআৰপি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।।
২৮-০৪-২০২৫ তাৰিখ পৰ্যন্ত কৃষকসকলক আগৰটো ‘চেনী ঋতু ২০২৩-২৪’ৰ ১,১১,৭৮২ কোটি টকাৰ কুঁহিয়াৰৰ বকেয়াৰ প্ৰায় ১,১১,৭০৩ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে; সেয়েহে, ৯৯.৯২% কুঁহিয়াৰৰ বকেয়া আদায় দিয়া হৈছে। চলিত চেনী ঋতু ২০২৪-২৫ত, ২৮-০৪-২০২৫ তাৰিখ পৰ্যন্ত কৃষকসকলক ৯৭,২৭০ কোটি টকাৰ কুঁহিয়াৰৰ বকেয়াৰ প্ৰায় ৮৫,০৯৪ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে; সেয়েহে, ৮৭% কুঁহিয়াৰৰ পাওনা আদায় দিয়া হৈছে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Fair and Remunerative Price of sugarcane payable by Sugar Mills to sugarcane farmers for sugar season 2025-26
Fair and Remunerative Price of Rs. 355/qtl approved for Sugarcane Farmers
Decision will benefit 5 crore sugarcane farmers and their dependents, as well as 5 lakh workers employed in the sugar mills and related ancillary activities
30 APR 2025 4:09PM by PIB Delhi
Keeping in view interest of sugarcane farmers (GannaKisan), the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane for sugar season 2025-26 (October - September) at Rs.355/qtl for a basic recovery rate of 10.25%, providing a premium of Rs.3.46/qtl for each 0.1% increase in recovery over and above 10.25%, & reduction in FRP by Rs.3.46/qtl for every 0.1% decrease in recovery.
However, the Government with a view to protect interest of sugarcane farmers has also decided that there shall not be any deduction in case of sugar mills where recovery is below 9.5%. Such farmers will get Rs.329.05/qtl for sugarcane in ensuing sugar season 2025-26.
The cost of production (A2 +FL) of sugarcane for the sugar season 2025-26 is Rs.173/qtl. This FRP of Rs.355/qtl at a recovery rate of 10.25% is higher by 105.2% over production cost. The FRP for sugar season 2025-26 is 4.41% higher than current sugar season 2024-25.
The FRP approved shall be applicable for purchase of sugarcane from the farmers in the sugar season 2025-26 (starting w.e.f. 1st October, 2025) by sugar mills. The sugar sector is an important agro-based sector that impacts the livelihood of about 5 crore sugarcane farmers and their dependents and around 5 lakh workers directly employed in sugar mills, apart from those employed in various ancillary activities including farm labour and transportation.
Background:
The FRP has been determined on the basis of recommendations of Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP) and after consultation with State Governments and other stake-holders.
In the previous sugar season 2023-24, out of cane dues payable of 1,11,782 crores about Rs.1,11,703 crores cane dues have been paid to farmers, as on 28.04.2025; thus, 99.92% cane dues have been cleared. In the current sugar season 2024-25, out of cane dues payable of Rs.97,270 crore about Rs.85,094 crores cane dues have been paid to farmers, as on 28.04.2025; thus, 87% cane dues have been cleared.