ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତମଣ୍ଡପଏମରେ ୱାଇ. ୟୁ. ଜି. ଏମ୍ କନକ୍ଲେଭ୍ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 APR 2025 1:45PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ସୁକାନ୍ତା ମଜୂମଦାର ଜୀ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ମୋର ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ରୋମେଶ ୱାଧୱାନୀ ଜୀ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ଅଜୟ କେଲା ଜୀବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଜଗତର ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥିମାନେ, ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଆଜି ଏଠାରେ ସରକାର, ଶିକ୍ଷା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଏକତା, ଏହି ସଙ୍ଗମକୁ ଆମେ ୱାଇ. ୟୁ. ଜି. ଏମ୍. ବୋଲି କହିଥାଉ। ଏକ ଏମିତି ୱାଇ. ୟୁ. ଜି. ଏମ୍. ଯେଉଁଠାରେ 'ବିକଶିତ ଭାରତ’ ର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏକାଠି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତର ନବସୃଜନ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଗଭୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ କରୁଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଆଜି ଆଇ. ଆଇ. ଟି. କାନପୁର ଏବଂ ଆଇ. ଆଇ. ଟି. ବମ୍ବେରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ବାୟୋସାଇନ୍ସ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ମେଡିସିନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁପର ହବ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଜି ୱାଧୱାନୀ ଇନୋଭେସନ୍ ନେଟୱାର୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହଯୋଗରେ ଗବେଷଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ସଂକଳ୍ପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମୁଁ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ, ଆମର ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିଶେଷ କରି, ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରୋମେଶ ୱାଧୱାନୀ ଜୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଘରୋଇ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ କ୍ଷେତ୍ର ମିଳିତ ଭାବେ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି।
ସାଥିମାନେ
ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରେ କୁହାଯାଇଛିଃ ' ପରଂ ପରୋପକାରର୍ଥନ ୟୋ ଜୀବତି ସ୍ ଜୀବତି', ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି-ଯିଏ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସେବା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବଞ୍ଚେ, ସେ ପ୍ରକୃତରେ ବଞ୍ଚେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ବିବେଚନା କରୁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆମ ଦେଶରେ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଭଳି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁଛି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ରୋମେଶ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳର ପ୍ରୟାସ ଦେଖୁଛି, ଏବଂ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଖୁସି ଏବଂ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆମେ ଭାରତରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ରୋମେଶ ଜୀ ଅପାର ସଂଘର୍ଷ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ସେବା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଜନ୍ମର ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ପରେ, ତାଙ୍କୁ ବିଭାଜନର ଭୟଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ଛାଡ଼ିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ, ପିଲାଦିନେ ପୋଲିଓରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରୁ ସେ ଏକ ବିଶାଳ ବ୍ୟବସାୟିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଏହା ନିଜ ଭିତରେ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଜୀବନ ଯାତ୍ରା। ଏବଂ ଏଭଳି ସଫଳତାକୁ ଭାରତର ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରକୁ, ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଉଦାହରଣ। ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା, ଅଙ୍ଗନୱାଡି ସେବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ୱାଧୱାନୀ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏଭଳି ଅନେକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିବା ଜାରି ରଖିବ। ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଅଛି।
ସାଥିମାନେ
ଯେକୌଣସି ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ। ତେଣୁ ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା। ଏଥିରେ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛୁ। ଶିକ୍ଷାରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଆମେ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖୁଛୁ। ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଢାଞ୍ଚା, ଶିକ୍ଷଣ-ଶିକ୍ଷାଦାନ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରଥମରୁ ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀ ପାଇଁ ନୂତନ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଛି। ପିଏମ ଇ-ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଦୀକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଧୀନରେ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମି "ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଆଧାରିତ ଏବଂ ମାପନୀୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । 30ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ 7ଟି ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରାଯାଉଛି। ଜାତୀୟ କ୍ରେଡିଟ୍ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଜରିଆରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ଏକାଧିକ ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଏବେ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ୟାରିଅରର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହେଉଛି। ଭାରତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଦେଶର ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏହି ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। 2013-14 ରେ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଉପରେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ମାତ୍ର 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଆମେ ଏହାକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରି 125 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କରିଛୁ। ସାରା ଦେଶରେ ଅନେକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି 6 ହଜାର ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକୋଷ୍ଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଦେଶରେ ନବସୃଜନର ସଂସ୍କୃତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। 2014 ମସିହାରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ 40 ହଜାର ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 80 ହଜାରରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ ଆମର ବୌଦ୍ଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଇକୋସିଷ୍ଟମରୁ କେତେ ସମର୍ଥନ ପାଉଛନ୍ତି। ଗବେଷଣା ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ ସହିତ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଏକ ସଦସ୍ୟତା' ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିଛି ଯେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗବେଷଣା ପତ୍ରିକା ପାଇବା ସହଜ ହୋଇଛି। ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାରିୟରକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ କୌଣସି ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ନହୁଅନ୍ତି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗବେଷଣା ଫେଲୋସିପ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ
ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ, ଆଜିର ଯୁବପିଢ଼ି କେବଳ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷ ହାସଲ କରୁନାହାନ୍ତି, ବାସ୍ତବରେ, ସେମାନେ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବୋଲି କହୁଛି, ମୋର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ବିଘଟନକାରୀ! ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦୀର୍ଘତମ ହାଇପରଲୁପ ପରୀକ୍ଷଣ ଟ୍ରାକ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। 422 ମିଟର ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ହାଇପରଲୁପ୍କୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସହଯୋଗରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇଆଇଏସସି ବାଙ୍ଗାଲୋରର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଏକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ନାନୋ-ସ୍କେଲରେ ଆଲୋକକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବ। ସେହି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ, ଗବେଷକମାନେ 'ବ୍ରେନ୍ ଅନ୍ ଏ ଚିପ୍' ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ଯାହା ଗୋଟିଏ ଆଣବିକ ଫିଲ୍ମ ମଧ୍ୟରେ 16 ହଜାର ରୁ ଅଧିକ ପରିବହନ ଅବସ୍ଥାରେ ତଥ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ | କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ନିଜର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ଏମ୍. ଆର୍. ଆଇ. ମେସିନ୍ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଥିଲା। ଆମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ହେଉଥିବା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ମଧ୍ୟରୁ ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କେତୋଟି। ଏହା ହେଉଛି 'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଯୁବ ଶକ୍ତି-ପ୍ରସ୍ତୁତ, ବିଘଟନକାରୀ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ!
ସାଥିମାନେ
ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସର ଆଜି ନବସୃଜନର ନୂତନ ଗତିଶୀଳ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବଶକ୍ତିର ଶକ୍ତି ସଫଳ ଆବିଷ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳିତ କରୁଛି। ନିକଟରେ, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଭାବ ମାନ୍ୟତାରେ, ଭାରତର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ 125ଟି ଦେଶର 2000ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ 90ରୁ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲେ। 2014 ମସିହାରେ, କ୍ୟୁ. ଏସ୍. ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ୟତାରେ ଭାରତର ମାତ୍ର 9ଟି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଥିଲା। 2025 ମସିହାରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 46କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ 500 ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶରେ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲୁଛନ୍ତି। ଯେପରିକି ଆବୁଧାବିରେ ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ତାଞ୍ଜାନିଆରେ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ। ଦୁବାଇରେ ଆଇଆଇଏମ ଅହମ୍ମଦାବାଦ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ନୁହେଁ ଯେ ଆମର ଶୀର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହେବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି, ଶୀର୍ଷରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର କେତେକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏହା ଏକାଡେମିକ୍ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଗବେଷଣାରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଆମର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତଃ-ସାଂସ୍କୃତିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏକ୍ସପୋଜର ମଧ୍ୟ ମିଳିବ।
ସାଥିମାନେ
ପ୍ରତିଭା, ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତିତା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ବଦଳାଇ ଦେବ। ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କମ୍ ବୟସରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଏକ୍ସପୋଜର ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଏବେ ଆମର ସହକର୍ମୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ଜୀ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ 10 ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ସରକାର ଆହୁରି 50 ହଜାର ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟା ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆମେ 7,000 ରୁ ଅଧିକ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ସେଲ୍ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅଭିଜ୍ଞତାରେ ପରିଣତ କରିପାରିବେ। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ କୌଶଳ ବିକାଶରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କର ଏହି ଶକ୍ତି ।ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା, ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା-ଭାରତକୁ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ସାଥିମାନେ
'ବିକଶିତ ଭାରତ "ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ 25 ବର୍ଷର ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛୁ। ଆମ ପାଖରେ ସମୟ ସୀମିତ ରହିଛି, ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ। ମୁଁ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ଏହା କହୁନାହିଁ-କିନ୍ତୁ ଏହି କାରଣରୁ, ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ବିଚାରରୁ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଯଥାସମ୍ଭବ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଘଟେ | ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ବଜାରର ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରୁ, ସେତେବେଳେ ଗବେଷଣାର ଫଳାଫଳ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ଏହା ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ, କାରଣ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ଦେଖୁଥାନ୍ତି। ଏହା ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନର ଚକ୍ରକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇବ। ଏହାକୁ ସମ୍ଭବ କରିବା ପାଇଁ, ଏହା ଜରୁରୀ ଯେ ଆମର ସମଗ୍ର ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ଏକାଡେମିକ୍ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ଆମର ଗବେଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ। ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ, ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ଏବଂ ନୂତନ ସମାଧାନର ସହ-ବିକାଶ କରି ଏକ ପାଦ ଆଗକୁ ଯାଇପାରିବେ। ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ଆମକୁ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ଳେଷଣ, ମହାକାଶ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ଜୀବବିଜ୍ଞାନକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଭାରତ । ଏ. ଆଇ. ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉଚ୍ଚମାନର ଡାଟାସେଟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ଦେଶରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। ଏହି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଆମେ "ମେକ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି "ମେକ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଫର୍ ଇଣ୍ଡିଆ"। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ଆଇ. ଆଇ. ଟି. ଗୁଡ଼ିକରେ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆଇ. ଆଇ. ଟି. ଏବଂ ଏ. ଆଇ. ଆଇ. ଏମ୍. ଏସ୍. ର ସହଯୋଗରେ ଅନେକ 'ମେଡିଟେକ୍ "ଅର୍ଥାତ୍' ମେଡ଼ିକାଲ ପ୍ଲସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି" ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଆମକୁ ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିବାକୁ ହେବ। ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ୱାଇ. ୟୁ. ଜି. ଏମ୍. ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଆଣିପାରିବା। ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଏହି ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା, ଆମ ପାଖରେ ଦେଶର ନବସୃଜନ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିଛି। ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେବାରେ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ୱାଧୱାନୀ ଫାଉଣ୍ଡେସନକୁ ୱାଇ. ୟୁ. ଜି. ଏମ୍. ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରୋମେଶ ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at YUGM Conclave at Bharat Mandapam, New Delhi
29 APR 2025 1:45PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan ji, Dr. Jitendra Singh ji, Shri Jayant Chaudhary ji, Dr. Sukanta Majumdar ji, my friend Shri Romesh Wadhwani ji and Dr. Ajay Kela ji who are connected through technology, all colleagues from the world of science, technology, and education, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Today, people from various fields connected with the government, academia, science, and research are present here in large numbers. This unity, this confluence, is what we call YUGM. A YUGM where all stakeholders related to the future tech of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) are gathered and engaged together. I believe that this event will further strengthen the efforts we are making to enhance Bharat’s innovation capacity and its role in deep-tech. Today marks the beginning of super hubs in AI, Intelligent Systems, and Biosciences, Biotechnology, Health & Medicine at IIT Kanpur and IIT Bombay. Today also marks the launch of the Wadhwani Innovation Network. A pledge has also been taken to advance research in collaboration with the National Research Foundation. I extend my heartfelt congratulations to the Wadhwani Foundation, our IITs, and all other stakeholders for this initiative. In particular, I commend my friend Romesh Wadhwani ji. The private and public sectors together have brought many positive changes to the country's education system due to your dedication and proactive efforts.
Friends,
Our scriptures say: ‘परं परोपकारार्थं यो जीवति स जीवति’, which means—he who lives for the service and welfare of others, truly lives. That is why we consider science and technology as a medium of service as well. When I see institutions like the Wadhwani Foundation in our country, when I witness the efforts of Romesh ji and his team, I feel joy and pride that we are advancing science and technology in the right direction in Bharat. We all know that Romesh ji has shaped his life through immense struggle and dedicated it to service. Just a few days after his birth, he had to face the horrors of Partition, was forced to leave his birthplace, contracted polio in early childhood, and from those difficult circumstances, he went on to build a vast business empire. This in itself is an extraordinary and inspiring life journey. And to dedicate such success to the education and research sector of Bharat, to the youth of Bharat, and to the bright future of Bharat—this is truly a motivating example. The Wadhwani Foundation is also doing significant work in school education, technology in Anganwadi services, and agri-tech. I have previously joined you all on the occasion of the establishment of the Wadhwani Institute of Artificial Intelligence. I am confident that in the times to come, the Wadhwani Foundation will continue to achieve many such milestones. My best wishes are with your organization and your initiatives.
Friends,
The future of any country depends on its youth. Therefore, it is essential that we prepare our youth for their future and for building a brighter future for Bharat. The country’s education system plays a major role in this. That is why we are modernizing the country’s education system to meet the needs of the 21st century. A new National Education Policy has been introduced in the country, developed with a focus on global standards in education. Since the launch of the new education policy, we are witnessing significant changes in the Indian education system. The National Curriculum Framework, learning-teaching materials, and new textbooks for classes 1 to 7 have already been prepared. Under PM e-Vidya and the DIKSHA platform, a ‘One Nation, One Digital Education Infrastructure’ has been created. This infrastructure is AI-based and scalable. It is being used to prepare textbooks in over 30 Indian languages and 7 foreign languages. Through the National Credit Framework, it has become easier for students to study multiple subjects simultaneously. This means that students in Bharat are now getting access to modern education, and new career pathways are opening up for them. To maintain momentum toward Bharat’s developmental goals, it is necessary to strengthen the country's research ecosystem. In the last decade, significant progress has been made in this direction, and necessary resources have been enhanced. In 2013–14, the gross expenditure on R&D was only 60,000 crore rupees. We have more than doubled it to over 1.25 lakh crore rupees. Several state-of-the-art research parks have been established across the country. Research and Development Cells have been set up in about 6,000 higher education institutions. Because of these efforts, a culture of innovation is growing rapidly in the country. In 2014, around 40,000 patents were filed in Bharat. That number has now increased to over 80,000. This shows how much support the country’s youth are getting from our intellectual property ecosystem. To further promote research culture, the National Research Foundation has been established with a budget of 50,000 crore rupees. The ‘One Nation, One Subscription’ initiative has reassured young people that the government understands their needs. This scheme has made access to world-class research journals easier for students pursuing higher education. The Prime Minister’s Research Fellowship has been introduced to ensure that talented individuals face no barriers in advancing their careers.
Friends,
As a result of these efforts, today’s youth are not just excelling in R&D— in fact, they have become R&D. And when I say they are R&D, I mean Ready and Disruptive! Bharat is setting new milestones in research across various sectors. Last year, Bharat commissioned the world’s longest Hyperloop test track. This 422-meter Hyperloop was developed at IIT Madras in collaboration with Indian Railways. Scientists at IISc Bangalore have developed a technology that can control light at the nanoscale. At the same institute, researchers have also developed ‘Brain on a Chip’ technology—capable of storing and processing data across more than 16,000 conduction states within a single molecular film! Just a few weeks ago, the country also developed its first indigenous MRI machine. These are just a few of the many path-breaking R&D achievements taking place in our universities. This is the youth power of a ‘Viksit Bharat’—Ready, Disruptive, and Transformative!
Friends,
University campuses in Bharat are becoming new dynamic centres of innovation—where the power of youth is driving breakthrough discoveries. Recently, in the Higher Education Impact Rankings, Bharat had the highest global representation, with over 90 universities ranked among 2,000 institutions from 125 countries. In 2014, Bharat had only 9 institutes and universities in the QS World Rankings. In 2025, that number has increased to 46. The number of Indian institutions ranked among the world’s top 500 higher education institutions has also seen a sharp rise in the last 10 years. Now, Indian institutions are opening campuses abroad—like IIT Delhi in Abu Dhabi and IIT Madras in Tanzania. Preparations are underway to open an IIM Ahmedabad campus in Dubai. And it’s not just that our top institutions are going global; top global institutions are also coming to Bharat. The process of opening campuses of some of the world’s top universities in Bharat has already begun. This will boost academic exchange, foster collaboration in research, and give our students valuable exposure to cross-cultural learning.
Friends,
The trinity of Talent, Temperament, and Technology will transform Bharat’s future. To support this, we are providing children with the necessary exposure from an early age. Just now, our colleague Dharmendra ji elaborated on initiatives like Atal Tinkering Labs. So far, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. In this year’s Budget, the government has announced the opening of 50,000 more Atal Tinkering Labs. The PM Vidya Lakshmi Yojana has also been launched to provide financial support to students. We have also established internship cells in over 7,000 institutions so that students can convert their learning into hands-on experience. Every possible effort is being made to help youth develop new skills. This strength of our youth -- their talent, temperament, and technology -- will lead Bharat to the pinnacle of success.
Friends,
We have set a 25-year timeline to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. Time is limited, and the goals are ambitious. I'm not saying this due to the current situation alone—but because of this, it’s crucial that the journey from idea to prototype to product happens in the shortest possible time. When we reduce the distance from lab to market, the results of research reach people faster. This also motivates researchers, as they see the direct impact and rewards of their work. It fuels the cycle of research, innovation, and value addition even further. To make this happen, it is essential that our entire research ecosystem—academic institutions, investors, and industry—stand by our researchers and guide them. Industry leaders can go a step further by mentoring youth, arranging funding, and co-developing new solutions. That is why the government is also accelerating efforts to simplify regulations and fast-track approvals.
Friends,
We must continuously promote AI, quantum computing, advanced analytics, space-tech, health-tech, and synthetic biology. Today, we are seeing Bharat emerge as one of the leading countries in AI development and adoption. To support this growth, the government has launched the India-AI Mission, which will help create world-class infrastructure, high-quality datasets, and cutting-edge research facilities. The number of AI Centres of Excellence in the country is also being increased. These Centres of Excellence are being propelled by collaboration among Bharat’s premier institutions, industries, and start-ups. We are working with the vision of “Make AI in India”, and our goal is to “Make AI work for India.” In this year’s Budget, we have decided to increase the number of seats and capacity in IITs. Several Meditech—that is, medical plus technology—courses have been introduced with the collaboration of IITs and AIIMS. We must complete this journey within time. In every future technology, Bharat must feature among the best in the world. Through initiatives like YUGM, we can bring new energy to these efforts. With this joint initiative by the Ministry of Education and the Wadhwani Foundation, we have the potential to transform the innovation landscape of the country. Today’s event will be a great help in furthering that mission. Once again, I express my heartfelt gratitude to the Wadhwani Foundation for the YUGM initiative. I extend my best wishes to my friend Romesh ji.
Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.