প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত অনুষ্ঠিত ৱাই ইউ. জি. এম. কনক্লেভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ মূল পাঠ
29 APR 2025 1:45PM by PIB Guwahati
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা কেন্দ্ৰীয় শিক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধান মহাশয়, ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং মহাশয়, ড০ জয়ন্ত চৌধাৰী মহাশয়, ড০ সুকান্ত মজূমদাৰ মহাশয়, প্ৰযুক্তি জগতৰ মোৰ বন্ধু শ্ৰী ৰমেশ ৱাধৱানী মহাশয়, ড০ অজয় মহাশয়, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি তথা শিক্ষা জগতৰ আপোনালোক সকলো মিত্ৰ, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, মহিলা সমল ভদ্র লোকসকল!
আজি, চৰকাৰ, শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু গৱেষণাৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন ক্ষেত্ৰৰ লোক ইয়াত বৃহৎ সংখ্যাত উপস্থিত আছে। এই সংহতি, এই সংগম, ইয়াক যুটী বুলি কোৱা হয়। এটা যুটি য 'ত উন্নত ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি-সম্পৰ্কীয় অংশীদাৰসকল একেলগে জড়িত হৈ আছে। মই আত্মবিশ্বাসী যে এই অনুষ্ঠানটোৱে ভাৰতৰ উদ্ভাৱন ক্ষমতা আৰু গভীৰ প্ৰযুক্তিত ভাৰতৰ ভূমিকা বৃদ্ধিৰ বাবে আমি কৰা প্ৰচেষ্টাক অধিক শক্তিশালী কৰিব। আজি, আই. আই. টি. কানপুৰ আৰু আই. আই. টি. বোম্বাইত এ. আই., বুদ্ধিমত্তা প্ৰণালী, আৰু জৈৱবিজ্ঞান জৈৱ প্ৰযুক্তি স্বাস্থ্য আৰু ঔষধৰ ছুপাৰ হাব মুকলি কৰা হৈছে। আজি ৱাধৱানী উদ্ভাৱন নেটৱৰ্কও আৰম্ভ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যনৰ সহযোগিতাত গৱেষণা অব্যাহত ৰখাৰো সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই ৱাধৱানী ফাউণ্ডেশ্যন, আমাৰ আই. আই. টি. আৰু আন সকলো অংশীদাৰক অভিনন্দন জনাইছো। বিশেষকৈ, মই মোৰ বন্ধু ৰমেশ ৱাধৱানী মহাশয়ক প্ৰশংসা কৰোঁ। আপোনাৰ নিষ্ঠা আৰু সক্ৰিয়তাৰ জৰিয়তে ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডই একেলগে দেশৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাত বহুতো ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শাস্ত্ৰত কোৱা হৈছে-কিন্তু যিজন দানৰ বাবে জীয়াই থাকে, অৰ্থাৎ যিজনে আনৰ সেৱা আৰু দানৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰে, তেওঁৱেই প্ৰকৃত জীৱন যাপন কৰে। সেয়েহে, আমি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিকো সেৱাৰ মাধ্যম হিচাপে বিবেচনা কৰোঁ। যেতিয়া মই আমাৰ দেশত ৱাধৱানী ফাউণ্ডেশ্যনৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানবোৰ দেখিছোঁ, যেতিয়া মই ৰমেশজী আৰু তেওঁৰ দলৰ প্ৰচেষ্টা দেখিছোঁ, তেতিয়া মই সুখী আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰোঁ যে আমি ভাৰতত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিক সঠিক দিশত আগুৱাই গৈছে। আমি সকলোৱে জানো, ৰমেশ মহাশয়ে তেওঁৰ জীৱনটো বহু সংগ্ৰামত অতিবাহিত কৰিছে, সেৱাৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছে। তেওঁৰ মাত্ৰ কেইদিনমান বয়সতে জন্মৰ লগে লগে বিভাজনৰ ভয়ানক পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হোৱা, নিজৰ দেশৰ পৰা পলায়ন কৰিবলৈ বাধ্য হোৱা, শৈশৱত পলিঅ’সদৃশ ৰোগত আক্ৰান্ত হোৱা আৰু সেই কঠিন পৰিস্থিতিৰ পৰা বাহিৰ হৈ ইমান ডাঙৰ ব্যৱসায়িক সাম্ৰাজ্য গঢ়ি তোলাটো জীৱনৰ এক অসাধাৰণ আৰু অনুপ্ৰেৰণাদায়ক যাত্ৰা। আৰু, শিক্ষা আৰু গৱেষণা খণ্ডত ভাৰতৰ জনসাধাৰণক এই সফলতা উৎসৰ্গা কৰা, ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মক উৎসৰ্গা কৰা, ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাটো নিজেই এক অনুপ্ৰেৰণামূলক উদাহৰণ। ৱাধৱানী ফাউণ্ডেচনেও বিদ্যালয় শিক্ষা, অঙ্গনৱাড়ী সম্পৰ্কীয় প্ৰযুক্তি আৰু কৃষি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট কাম কৰি আছে। ইয়াৰ বাবে, আৰু ইয়াৰ আগতেই, মই ৱাধৱানী ইনষ্টিটিউট অৱ আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেন্স প্ৰতিষ্ঠা উপলক্ষে আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো। মই নিশ্চিত যে ৱাধৱানী ফাউণ্ডেচনে অনাগত সময়ত এনে আৰু বহুতো মাইলৰ খুঁটি সৃষ্টি কৰি থাকিব। মোৰ শুভেচ্ছা আপোনাৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু আপোনাৰ পদক্ষেপৰ সৈতে আছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশৰ ভৱিষ্যত ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। সেয়েহে, আমি আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মক ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰাটো জৰুৰী। দেশৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাইও ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। সেয়েহে, আমি একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি দেশৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাটোক আধুনিকীকৰণ কৰি আছো। দেশত এখন নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি অনা হৈছে। শিক্ষাৰ বৈশ্বিক মানদণ্ডৰ কথা মনত ৰাখি ইয়াক প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
নতুন শিক্ষা নীতি প্ৰৱৰ্তনৰ পিছত আমি ভাৰতীয় শিক্ষা ব্যৱস্থাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন দেখিবলৈ পাইছো। ৰাষ্ট্ৰীয় পাঠ্যক্ৰমৰ পৰিকাঠামো, শিক্ষণ শিক্ষণ সামগ্ৰী, আৰু প্ৰথম শ্ৰেণীৰ পৰা সপ্তম শ্ৰেণীলৈকে নতুন পাঠ্যপুথি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী ই-বিদ্যা আৰু দীক্ষা মঞ্চৰ অধীনত এক ৰাষ্ট্ৰ, এক ডিজিটেল শিক্ষা আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিটো কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা-আধাৰিত আৰু মাপযোগ্য। দেশৰ ৩০টাৰো অধিক ভাষা আৰু ৭টা বিদেশী ভাষাত পাঠ্যপুথি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেডিট ফ্ৰেমৱৰ্কে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে একেলগে বিভিন্ন বিষয় অধ্যয়ন কৰাটো সহজ কৰি তুলিছে। অৰ্থাৎ, ভাৰতৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে এতিয়া আধুনিক শিক্ষা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, তেওঁলোকৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে নতুন পথ সৃষ্টি কৰা হৈছে। ভাৰতে নিৰ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্যসমূহ নিৰন্তৰভাৱে ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ দেশৰ গৱেষণা পৰিৱেশতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। যোৱা দশকত এই দিশত দ্ৰুতগতিত কাম কৰা হৈছে, প্ৰয়োজনীয় সম্পদ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আই. ডি. ১-ত গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ মুঠ ব্যয় মাত্ৰ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা। আমি ইয়াক দুগুণতকৈও অধিক কৰি ১২৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক কৰিছো। দেশত কেইবাটাও অত্যাধুনিক গৱেষণা উদ্যানও স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰায় ৬ হাজাৰ উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন কোষ স্থাপন কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টাত দেশত উদ্ভাৱন সংস্কৃতি দ্ৰুতগতিত বিকশিত হৈ আছে। ২০১৪ চনত ভাৰতত প্ৰায় ৪০,০০০ পেটেণ্ট দাখিল কৰা হৈছিল। এতিয়া এই সংখ্যা ৮০ হাজাৰতকৈও অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ই আমাৰ বৌদ্ধিক সম্পত্তি পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ পৰা দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মই কিমান সমৰ্থন লাভ কৰিছে সেয়াও প্ৰদৰ্শন কৰে। দেশত গৱেষণা সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ গৱেষণা ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন স্থাপন কৰা হৈছে। এক ৰাষ্ট্ৰ এক সদস্যতাই যুৱক-যুৱতীসকলক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি পায়। আজি এই আঁচনিৰ ফলত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰা শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে বিশ্বমানৰ গৱেষণা পত্ৰিকা লাভ কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গৱেষণা ফেল’শ্বিপৰ এটা ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰা হৈছে যাতে দেশৰ প্ৰতিভাৱানসকলে আগবাঢ়ি যোৱাত কোনো বাধাৰ সন্মুখীন নহয়।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰচেষ্টাৰ ফলস্বৰূপে আজিৰ যুৱপ্ৰজন্মই কেৱল গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰাই নহয়, তেওঁলোক নিজেই গৱেষণা আৰু উন্নয়ন হৈ উঠিছে। আৰু যেতিয়া মই নিজেই গৱেষণা আৰু উন্নয়ন বুলি কওঁ, মোৰ অৰ্থ হৈছে প্ৰস্তুত আৰু উদ্ভাৱনীমূলক! ভাৰতে আজি বিভিন্ন খণ্ডত নতুন গৱেষণা মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিছে। যোৱা বছৰ ভাৰতে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘল হাইপাৰলুপ টেষ্ট ট্ৰেক আৰম্ভ কৰিছিল। ৪২২ মিটাৰৰ এই হাইপাৰলুপটো ভাৰতীয় ৰে 'লৱেৰ সহযোগিতাত আইআইটি মাদ্ৰাজত বিকশিত কৰা হৈছিল। আইআইএছচি বাংগালোৰৰ বিজ্ঞানীসকলেও এটা প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিছে যি নেনো-স্কেলত পোহৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰে। আই. আই. এছ. চি.-ত নিজেই গৱেষকসকলে 'ব্ৰেইন অন এ চিপ "প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিছে, অৰ্থাৎ এটা আণৱিক ফিল্মৰ ভিতৰত ১৬ হাজাৰতকৈও অধিক সঞ্চালন অৱস্থাত তথ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰক্ৰিয়া কৰাৰ ক্ষমতা! মাত্ৰ কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে দেশখনে প্ৰথমটো থলুৱা এম. আৰ. আই. যন্ত্ৰও প্ৰস্তুত কৰিছে। আমাৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত বহুতো পথপ্ৰদৰ্শক গৱেষণা আৰু উন্নয়ন হৈ আছে। এয়া হৈছে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যুৱ শক্তি-সাজু, উদ্ভাৱনীমূলক আৰু পৰিৱৰ্তনশীল!
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিশ্ববিদ্যালয় চৌহদবোৰ আজি নতুন গতিশীল কেন্দ্ৰলৈ পৰিণত হৈছে। এনেবোৰ কেন্দ্ৰত যুৱ শক্তিয়ে যুগান্তৰকাৰী উদ্ভাৱনক আগুৱাই লৈ গৈছে। শেহতীয়াকৈ উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰভাৱ ৰেংকিঙত ভাৰতে বিশ্বজুৰি সৰ্বাধিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ১২৫খন দেশৰ দুহাজাৰ শিক্ষানুষ্ঠানৰ ভিতৰত ৯০খনতকৈও অধিক বিশ্ববিদ্যালয় ভাৰতৰ। ২০১৪ চনত কিউ এছ ৱৰ্ল্ড ৰেংকিঙত ভাৰতৰ পৰা মাত্ৰ ৯ খন প্ৰতিষ্ঠান আৰু বিশ্ববিদ্যালয় আছিল। ২০২৫ চনত এই সংখ্যা ৪৬ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। বিগত ১০ বছৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৫০০ উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ ভিতৰত ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যাও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া আমাৰ প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ কেম্পাছ বিদেশত মুকলি হৈছে। আবুধাবিত আই আই টি দিল্লী, তাঞ্জানিয়াত আই আই টি মাদ্ৰাজৰ কেম্পাছ মুকলি কৰা হৈছে। ডুবাইত আই আই এম আহমেদাবাদৰ কেম্পাছ মুকলি কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলি আছে। আৰু কেৱল আমাৰ শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠানসমূহেই বাহিৰলৈ ওলাই যোৱা নাই। বহিঃৰাষ্ট্ৰৰ পৰাও শীৰ্ষস্থানীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহ ভাৰতলৈ আহিছে। ভাৰতত মুকলি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে বিশ্বৰ শীৰ্ষ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ কেম্পাছ। ইয়াৰ ফলত শৈক্ষিক বিনিময় বৃদ্ধি পাব। গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি পাব। আমাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও আন্তঃসাংস্কৃতিক শিক্ষাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিভা, স্বভাৱ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ত্ৰিমূৰ্তিয়ে ভাৰতৰ ভৱিষ্যত সলনি কৰিব। ইয়াৰ বাবে আমি শৈশৱৰ আৰম্ভণিতে ভাৰতৰ শিশুসকলক প্ৰয়োজনীয় অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিছো। এইমাত্ৰ আমাৰ সহকৰ্মী ধৰ্মেন্দ্ৰজীয়ে বিশদভাৱে কৈছে, আমি অটল টিংকাৰিং লেবৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এতিয়ালৈকে দেশত ১০ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেব খোলা হৈছে। এই বাজেটত চৰকাৰে আৰু ৫০ হাজাৰ অটল টিংকাৰিং লেব মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰিছে। শিক্ষাৰ্থীসকলক বিত্তীয় সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিদ্যালক্ষ্মী আঁচনিও আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমি ৭ হাজাৰৰো অধিক প্ৰতিষ্ঠানত ইন্টৰ্ণশ্বিপ কোষ স্থাপন কৰিছো যাতে আমাৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ শিক্ষাক অভিজ্ঞতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। আজি যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত নতুন দক্ষতা বিকাশৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। এই যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভা, স্বমনোভাৱ আৰু প্ৰযুক্তিৰ এই শক্তিয়ে ভাৰতক সফলতাৰ শিখৰলৈ লৈ যাব।
বন্ধুসকল,
আমি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ বাবে পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ সময়সীমা নিৰ্ধাৰণ কৰিছো। আমাৰ সময় সীমিত কিন্তু লক্ষ্য ডাঙৰ । এইটো মই বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ বাবে কোৱা নাই, আৰু সেয়েহে এইটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে ধাৰণাৰ পৰা আদিৰূপলৈ, আৰু উতপাদিত সামগ্ৰীলৈ আমাৰ ধাৰণাৰ যাত্ৰাও যাতে কম সময়ৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হয়। যেতিয়া আমি পৰীক্ষাগাৰৰ পৰা বজাৰলৈ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰো, তেতিয়া ই গৱেষণাৰ ফলাফলবোৰ দ্ৰুতগতিত মানুহৰ ওচৰলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰে। ই গৱেষকসকলক অনুপ্ৰেৰণাও দিয়ে, তেওঁলোকৰ কামৰ প্ৰেৰণা, তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যায়। ই গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু মূল্য সংযোজনৰ চক্ৰক অধিক ত্বৰান্বিত কৰে। ইয়াৰ বাবে আমাৰ সমগ্ৰ গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগলৈকে, সকলোৱে গৱেষকসকলৰ সৈতে থিয় হোৱাটো আৰু তেওঁলোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰাটো প্ৰয়োজনীয়। উদ্যোগৰ নেতাসকলে ইয়াক এখোজ আগুৱাই নিব পাৰে, আৰু তেওঁলোকে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মক পথ দেখুৱাব পাৰে, পুঁজিৰ ব্যৱস্থা কৰিব পাৰে, আৰু একেলগে নতুন সমাধান বিকশিত কৰিব পাৰে। সেয়েহে, চৰকাৰে নিয়মাৱলী সৰল কৰা আৰু দ্ৰুত অনুমোদনৰ প্ৰচেষ্টাও ত্বৰান্বিত কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি নিৰন্তৰভাৱে এআই, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, এডভান্সড্ এনালিটিক্স, স্পেচটেক, হেল্থটেক, চিন্থেটিক বায়োলজীৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব। আজি আমি দেখিছোঁ, এআই বিকাশ আৰু অভিযোজনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আগশাৰীৰ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। ইয়াক সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ চৰকাৰে ভাৰত-এ. আই. মিছন আৰম্ভ কৰিছে। ই বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি, উচ্চমানৰ তথ্য সংহতি আৰু গৱেষণা সুবিধাৰ সৃষ্টি কৰিব। ভাৰতত এ. আই. উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এই উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰসমূহে দেশৰ প্ৰসিদ্ধ প্ৰতিষ্ঠান, উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা গতি লাভ কৰিছে। আমি মেক এআই ইন ইণ্ডিয়াৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। আৰু আমাৰ লক্ষ্য হৈছে- এআইক ভাৰতৰ বাবে কাম কৰোৱা। এই বছৰৰ বাজেটত আমি আই. আই. টি.-ত আসনৰ সংখ্যা আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আই. আই. টি. আৰু এইমছৰ সহযোগিতাত দেশত মেডিটেক অৰ্থাৎ মেডিকেল প্লাছ টেকনোলজীৰ কেইবাটাও পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা হৈছে। আমি এই যাত্ৰা সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। আমি ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিটো প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক 'বিশ্ব শ্ৰেষ্ঠ"ৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব লাগিব। আমি একেলগে এই প্ৰচেষ্টাবোৰক নতুন শক্তি দিব পাৰো। শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু ৱাধৱানী ফাউণ্ডেশ্যনৰ এই যৌথ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আমি দেশৰ উদ্ভাৱনৰ দৃশ্যপট সলনি কৰিব পাৰিম। আজিৰ অনুষ্ঠানটোৱে এই ক্ষেত্ৰত বহুদূৰ আগুৱাই নিব। এই যৌথ পদক্ষেপৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ ৱাধৱানী ফাউণ্ডেশ্যনৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। মোৰ বন্ধু ৰোমেশজীক বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at YUGM Conclave at Bharat Mandapam, New Delhi
29 APR 2025 1:45PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan ji, Dr. Jitendra Singh ji, Shri Jayant Chaudhary ji, Dr. Sukanta Majumdar ji, my friend Shri Romesh Wadhwani ji and Dr. Ajay Kela ji who are connected through technology, all colleagues from the world of science, technology, and education, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Today, people from various fields connected with the government, academia, science, and research are present here in large numbers. This unity, this confluence, is what we call YUGM. A YUGM where all stakeholders related to the future tech of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) are gathered and engaged together. I believe that this event will further strengthen the efforts we are making to enhance Bharat’s innovation capacity and its role in deep-tech. Today marks the beginning of super hubs in AI, Intelligent Systems, and Biosciences, Biotechnology, Health & Medicine at IIT Kanpur and IIT Bombay. Today also marks the launch of the Wadhwani Innovation Network. A pledge has also been taken to advance research in collaboration with the National Research Foundation. I extend my heartfelt congratulations to the Wadhwani Foundation, our IITs, and all other stakeholders for this initiative. In particular, I commend my friend Romesh Wadhwani ji. The private and public sectors together have brought many positive changes to the country's education system due to your dedication and proactive efforts.
Friends,
Our scriptures say: ‘परं परोपकारार्थं यो जीवति स जीवति’, which means—he who lives for the service and welfare of others, truly lives. That is why we consider science and technology as a medium of service as well. When I see institutions like the Wadhwani Foundation in our country, when I witness the efforts of Romesh ji and his team, I feel joy and pride that we are advancing science and technology in the right direction in Bharat. We all know that Romesh ji has shaped his life through immense struggle and dedicated it to service. Just a few days after his birth, he had to face the horrors of Partition, was forced to leave his birthplace, contracted polio in early childhood, and from those difficult circumstances, he went on to build a vast business empire. This in itself is an extraordinary and inspiring life journey. And to dedicate such success to the education and research sector of Bharat, to the youth of Bharat, and to the bright future of Bharat—this is truly a motivating example. The Wadhwani Foundation is also doing significant work in school education, technology in Anganwadi services, and agri-tech. I have previously joined you all on the occasion of the establishment of the Wadhwani Institute of Artificial Intelligence. I am confident that in the times to come, the Wadhwani Foundation will continue to achieve many such milestones. My best wishes are with your organization and your initiatives.
Friends,
The future of any country depends on its youth. Therefore, it is essential that we prepare our youth for their future and for building a brighter future for Bharat. The country’s education system plays a major role in this. That is why we are modernizing the country’s education system to meet the needs of the 21st century. A new National Education Policy has been introduced in the country, developed with a focus on global standards in education. Since the launch of the new education policy, we are witnessing significant changes in the Indian education system. The National Curriculum Framework, learning-teaching materials, and new textbooks for classes 1 to 7 have already been prepared. Under PM e-Vidya and the DIKSHA platform, a ‘One Nation, One Digital Education Infrastructure’ has been created. This infrastructure is AI-based and scalable. It is being used to prepare textbooks in over 30 Indian languages and 7 foreign languages. Through the National Credit Framework, it has become easier for students to study multiple subjects simultaneously. This means that students in Bharat are now getting access to modern education, and new career pathways are opening up for them. To maintain momentum toward Bharat’s developmental goals, it is necessary to strengthen the country's research ecosystem. In the last decade, significant progress has been made in this direction, and necessary resources have been enhanced. In 2013–14, the gross expenditure on R&D was only 60,000 crore rupees. We have more than doubled it to over 1.25 lakh crore rupees. Several state-of-the-art research parks have been established across the country. Research and Development Cells have been set up in about 6,000 higher education institutions. Because of these efforts, a culture of innovation is growing rapidly in the country. In 2014, around 40,000 patents were filed in Bharat. That number has now increased to over 80,000. This shows how much support the country’s youth are getting from our intellectual property ecosystem. To further promote research culture, the National Research Foundation has been established with a budget of 50,000 crore rupees. The ‘One Nation, One Subscription’ initiative has reassured young people that the government understands their needs. This scheme has made access to world-class research journals easier for students pursuing higher education. The Prime Minister’s Research Fellowship has been introduced to ensure that talented individuals face no barriers in advancing their careers.
Friends,
As a result of these efforts, today’s youth are not just excelling in R&D— in fact, they have become R&D. And when I say they are R&D, I mean Ready and Disruptive! Bharat is setting new milestones in research across various sectors. Last year, Bharat commissioned the world’s longest Hyperloop test track. This 422-meter Hyperloop was developed at IIT Madras in collaboration with Indian Railways. Scientists at IISc Bangalore have developed a technology that can control light at the nanoscale. At the same institute, researchers have also developed ‘Brain on a Chip’ technology—capable of storing and processing data across more than 16,000 conduction states within a single molecular film! Just a few weeks ago, the country also developed its first indigenous MRI machine. These are just a few of the many path-breaking R&D achievements taking place in our universities. This is the youth power of a ‘Viksit Bharat’—Ready, Disruptive, and Transformative!
Friends,
University campuses in Bharat are becoming new dynamic centres of innovation—where the power of youth is driving breakthrough discoveries. Recently, in the Higher Education Impact Rankings, Bharat had the highest global representation, with over 90 universities ranked among 2,000 institutions from 125 countries. In 2014, Bharat had only 9 institutes and universities in the QS World Rankings. In 2025, that number has increased to 46. The number of Indian institutions ranked among the world’s top 500 higher education institutions has also seen a sharp rise in the last 10 years. Now, Indian institutions are opening campuses abroad—like IIT Delhi in Abu Dhabi and IIT Madras in Tanzania. Preparations are underway to open an IIM Ahmedabad campus in Dubai. And it’s not just that our top institutions are going global; top global institutions are also coming to Bharat. The process of opening campuses of some of the world’s top universities in Bharat has already begun. This will boost academic exchange, foster collaboration in research, and give our students valuable exposure to cross-cultural learning.
Friends,
The trinity of Talent, Temperament, and Technology will transform Bharat’s future. To support this, we are providing children with the necessary exposure from an early age. Just now, our colleague Dharmendra ji elaborated on initiatives like Atal Tinkering Labs. So far, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. In this year’s Budget, the government has announced the opening of 50,000 more Atal Tinkering Labs. The PM Vidya Lakshmi Yojana has also been launched to provide financial support to students. We have also established internship cells in over 7,000 institutions so that students can convert their learning into hands-on experience. Every possible effort is being made to help youth develop new skills. This strength of our youth -- their talent, temperament, and technology -- will lead Bharat to the pinnacle of success.
Friends,
We have set a 25-year timeline to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. Time is limited, and the goals are ambitious. I'm not saying this due to the current situation alone—but because of this, it’s crucial that the journey from idea to prototype to product happens in the shortest possible time. When we reduce the distance from lab to market, the results of research reach people faster. This also motivates researchers, as they see the direct impact and rewards of their work. It fuels the cycle of research, innovation, and value addition even further. To make this happen, it is essential that our entire research ecosystem—academic institutions, investors, and industry—stand by our researchers and guide them. Industry leaders can go a step further by mentoring youth, arranging funding, and co-developing new solutions. That is why the government is also accelerating efforts to simplify regulations and fast-track approvals.
Friends,
We must continuously promote AI, quantum computing, advanced analytics, space-tech, health-tech, and synthetic biology. Today, we are seeing Bharat emerge as one of the leading countries in AI development and adoption. To support this growth, the government has launched the India-AI Mission, which will help create world-class infrastructure, high-quality datasets, and cutting-edge research facilities. The number of AI Centres of Excellence in the country is also being increased. These Centres of Excellence are being propelled by collaboration among Bharat’s premier institutions, industries, and start-ups. We are working with the vision of “Make AI in India”, and our goal is to “Make AI work for India.” In this year’s Budget, we have decided to increase the number of seats and capacity in IITs. Several Meditech—that is, medical plus technology—courses have been introduced with the collaboration of IITs and AIIMS. We must complete this journey within time. In every future technology, Bharat must feature among the best in the world. Through initiatives like YUGM, we can bring new energy to these efforts. With this joint initiative by the Ministry of Education and the Wadhwani Foundation, we have the potential to transform the innovation landscape of the country. Today’s event will be a great help in furthering that mission. Once again, I express my heartfelt gratitude to the Wadhwani Foundation for the YUGM initiative. I extend my best wishes to my friend Romesh ji.
Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.