Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at YUGM Conclave at Bharat Mandapam, New Delhi
29 APR 2025 1:45PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan ji, Dr. Jitendra Singh ji, Shri Jayant Chaudhary ji, Dr. Sukanta Majumdar ji, my friend Shri Romesh Wadhwani ji and Dr. Ajay Kela ji who are connected through technology, all colleagues from the world of science, technology, and education, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Today, people from various fields connected with the government, academia, science, and research are present here in large numbers. This unity, this confluence, is what we call YUGM. A YUGM where all stakeholders related to the future tech of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) are gathered and engaged together. I believe that this event will further strengthen the efforts we are making to enhance Bharat’s innovation capacity and its role in deep-tech. Today marks the beginning of super hubs in AI, Intelligent Systems, and Biosciences, Biotechnology, Health & Medicine at IIT Kanpur and IIT Bombay. Today also marks the launch of the Wadhwani Innovation Network. A pledge has also been taken to advance research in collaboration with the National Research Foundation. I extend my heartfelt congratulations to the Wadhwani Foundation, our IITs, and all other stakeholders for this initiative. In particular, I commend my friend Romesh Wadhwani ji. The private and public sectors together have brought many positive changes to the country's education system due to your dedication and proactive efforts.
Friends,
Our scriptures say: ‘परं परोपकारार्थं यो जीवति स जीवति’, which means—he who lives for the service and welfare of others, truly lives. That is why we consider science and technology as a medium of service as well. When I see institutions like the Wadhwani Foundation in our country, when I witness the efforts of Romesh ji and his team, I feel joy and pride that we are advancing science and technology in the right direction in Bharat. We all know that Romesh ji has shaped his life through immense struggle and dedicated it to service. Just a few days after his birth, he had to face the horrors of Partition, was forced to leave his birthplace, contracted polio in early childhood, and from those difficult circumstances, he went on to build a vast business empire. This in itself is an extraordinary and inspiring life journey. And to dedicate such success to the education and research sector of Bharat, to the youth of Bharat, and to the bright future of Bharat—this is truly a motivating example. The Wadhwani Foundation is also doing significant work in school education, technology in Anganwadi services, and agri-tech. I have previously joined you all on the occasion of the establishment of the Wadhwani Institute of Artificial Intelligence. I am confident that in the times to come, the Wadhwani Foundation will continue to achieve many such milestones. My best wishes are with your organization and your initiatives.
Friends,
The future of any country depends on its youth. Therefore, it is essential that we prepare our youth for their future and for building a brighter future for Bharat. The country’s education system plays a major role in this. That is why we are modernizing the country’s education system to meet the needs of the 21st century. A new National Education Policy has been introduced in the country, developed with a focus on global standards in education. Since the launch of the new education policy, we are witnessing significant changes in the Indian education system. The National Curriculum Framework, learning-teaching materials, and new textbooks for classes 1 to 7 have already been prepared. Under PM e-Vidya and the DIKSHA platform, a ‘One Nation, One Digital Education Infrastructure’ has been created. This infrastructure is AI-based and scalable. It is being used to prepare textbooks in over 30 Indian languages and 7 foreign languages. Through the National Credit Framework, it has become easier for students to study multiple subjects simultaneously. This means that students in Bharat are now getting access to modern education, and new career pathways are opening up for them. To maintain momentum toward Bharat’s developmental goals, it is necessary to strengthen the country's research ecosystem. In the last decade, significant progress has been made in this direction, and necessary resources have been enhanced. In 2013–14, the gross expenditure on R&D was only 60,000 crore rupees. We have more than doubled it to over 1.25 lakh crore rupees. Several state-of-the-art research parks have been established across the country. Research and Development Cells have been set up in about 6,000 higher education institutions. Because of these efforts, a culture of innovation is growing rapidly in the country. In 2014, around 40,000 patents were filed in Bharat. That number has now increased to over 80,000. This shows how much support the country’s youth are getting from our intellectual property ecosystem. To further promote research culture, the National Research Foundation has been established with a budget of 50,000 crore rupees. The ‘One Nation, One Subscription’ initiative has reassured young people that the government understands their needs. This scheme has made access to world-class research journals easier for students pursuing higher education. The Prime Minister’s Research Fellowship has been introduced to ensure that talented individuals face no barriers in advancing their careers.
Friends,
As a result of these efforts, today’s youth are not just excelling in R&D— in fact, they have become R&D. And when I say they are R&D, I mean Ready and Disruptive! Bharat is setting new milestones in research across various sectors. Last year, Bharat commissioned the world’s longest Hyperloop test track. This 422-meter Hyperloop was developed at IIT Madras in collaboration with Indian Railways. Scientists at IISc Bangalore have developed a technology that can control light at the nanoscale. At the same institute, researchers have also developed ‘Brain on a Chip’ technology—capable of storing and processing data across more than 16,000 conduction states within a single molecular film! Just a few weeks ago, the country also developed its first indigenous MRI machine. These are just a few of the many path-breaking R&D achievements taking place in our universities. This is the youth power of a ‘Viksit Bharat’—Ready, Disruptive, and Transformative!
Friends,
University campuses in Bharat are becoming new dynamic centres of innovation—where the power of youth is driving breakthrough discoveries. Recently, in the Higher Education Impact Rankings, Bharat had the highest global representation, with over 90 universities ranked among 2,000 institutions from 125 countries. In 2014, Bharat had only 9 institutes and universities in the QS World Rankings. In 2025, that number has increased to 46. The number of Indian institutions ranked among the world’s top 500 higher education institutions has also seen a sharp rise in the last 10 years. Now, Indian institutions are opening campuses abroad—like IIT Delhi in Abu Dhabi and IIT Madras in Tanzania. Preparations are underway to open an IIM Ahmedabad campus in Dubai. And it’s not just that our top institutions are going global; top global institutions are also coming to Bharat. The process of opening campuses of some of the world’s top universities in Bharat has already begun. This will boost academic exchange, foster collaboration in research, and give our students valuable exposure to cross-cultural learning.
Friends,
The trinity of Talent, Temperament, and Technology will transform Bharat’s future. To support this, we are providing children with the necessary exposure from an early age. Just now, our colleague Dharmendra ji elaborated on initiatives like Atal Tinkering Labs. So far, 10,000 Atal Tinkering Labs have been established across the country. In this year’s Budget, the government has announced the opening of 50,000 more Atal Tinkering Labs. The PM Vidya Lakshmi Yojana has also been launched to provide financial support to students. We have also established internship cells in over 7,000 institutions so that students can convert their learning into hands-on experience. Every possible effort is being made to help youth develop new skills. This strength of our youth -- their talent, temperament, and technology -- will lead Bharat to the pinnacle of success.
Friends,
We have set a 25-year timeline to achieve the goal of a ‘Viksit Bharat’. Time is limited, and the goals are ambitious. I'm not saying this due to the current situation alone—but because of this, it’s crucial that the journey from idea to prototype to product happens in the shortest possible time. When we reduce the distance from lab to market, the results of research reach people faster. This also motivates researchers, as they see the direct impact and rewards of their work. It fuels the cycle of research, innovation, and value addition even further. To make this happen, it is essential that our entire research ecosystem—academic institutions, investors, and industry—stand by our researchers and guide them. Industry leaders can go a step further by mentoring youth, arranging funding, and co-developing new solutions. That is why the government is also accelerating efforts to simplify regulations and fast-track approvals.
Friends,
We must continuously promote AI, quantum computing, advanced analytics, space-tech, health-tech, and synthetic biology. Today, we are seeing Bharat emerge as one of the leading countries in AI development and adoption. To support this growth, the government has launched the India-AI Mission, which will help create world-class infrastructure, high-quality datasets, and cutting-edge research facilities. The number of AI Centres of Excellence in the country is also being increased. These Centres of Excellence are being propelled by collaboration among Bharat’s premier institutions, industries, and start-ups. We are working with the vision of “Make AI in India”, and our goal is to “Make AI work for India.” In this year’s Budget, we have decided to increase the number of seats and capacity in IITs. Several Meditech—that is, medical plus technology—courses have been introduced with the collaboration of IITs and AIIMS. We must complete this journey within time. In every future technology, Bharat must feature among the best in the world. Through initiatives like YUGM, we can bring new energy to these efforts. With this joint initiative by the Ministry of Education and the Wadhwani Foundation, we have the potential to transform the innovation landscape of the country. Today’s event will be a great help in furthering that mission. Once again, I express my heartfelt gratitude to the Wadhwani Foundation for the YUGM initiative. I extend my best wishes to my friend Romesh ji.
Thank you very much.
Namaskar!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমগী YUGM কনক্লেবতা ৱা ঙাংখিবগী ৱারোল
29 APR 2025 1:45PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানজী, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহজী, শ্রী জয়ন্ত চৌধরীজী, দোক্তর সুকান্তা মজুমদারজী, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা পাউ ফাওনরিবা ঐহাক্কী মরুপ শ্রী রোমেশ ৱাধৱানিজী অমসুং দোক্তর অজয় কেলাজী, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং এজুকেসনগী মালেমগী মরুপশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবা মীথুংলেনশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং!
ঙসি, সরকার, একাদমিয়া, সাইন্স অমসুং রিসর্চকা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা লমশিংগী মশীং য়াম্লবা মীওইশিং মফম অসিদা তিনবীররে। হায়রিবা অপুনবগী মশক, কনফ্ল্যুজন অসিনি ঐখোয়না YUGM হায়না কৌরিবসি। 'ভিক্সিৎ ভারত' (চাউখৎলবা ভারত) অমগী তুংলমচৎকী তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক পুন্সিন্নদুনা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবা YUGM অমা। থৌরম অসিনা ভারতকী ইনোবেসন কেপাসিতী অমসুং দিপ-তেককী লমদা মসিগী থৌদাং হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঙসিদগী আই.আই.তি. কানপুর অমসুং আই.আই.তি. বোম্বেদা এ.আই., ইন্তেলিজেন্ত সিস্তেম, অমসুং বাইওসাইন্স, বাইওতেক্নোলোজী, হেল্থ অমসুং মেদিসিনগী সুপর হবশিং হৌদোক্লে। ঙসি ৱাধৱানি ইন্নোবেসন নেৎৱার্ক হৌদোকপগী নুমিৎসু ওইরি। নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নদুনা রিসর্চকী থবকশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা অচেৎপা ৱাফমসু থমখ্রে। মসিগী খোঙথাং অসিগীদমক ঐহাক্না ৱাধৱানি ফাউন্দেসন, ঐখোয়গী আই.আই.তি.শিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অখন্ননা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মরূপ রোমেশ ৱাধৱানিজীবু থাগৎপা ফোংদোকচরি। প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক সেক্তরনা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা নখোয়গী থৌনা অমসুং কত্থোকপা কয়ানা লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেমদা অফবা অহোংবা কয়া অমা পুরক্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লাইরিকশিং অসিনা হায়রি: অতোপ্পশিংগী সেবা অমসুং য়াইফনবগীদমক হিংলিবা মীওই অদু তশেংনা অচুম্বা পুন্সি অমদা হিংলিবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীবুসু সর্ভিসকী মেদিয়ম অমা ওইনা লৌই। ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ৱাধৱানি ফাউন্দেসনগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি উবা ফংলকপা মতমদা, রোমেশজী অমসুং মহাক্কী তীমগী হোৎনরিবশিং অসি ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা অচুম্বা মাইকৈদা মাংলোমদা চংশিল্লিবা অসিগীদমক ঐহাক নুংঙাইবা অমসুং চাউথোকচবা ফাওই। রোমেসজীনা মহাক্কী পুন্সি অসি য়াম্না কন্না হোৎনদুনা অমসুং সেবা তৌবদা কত্থোকখিবা অদু ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। পোক্লবা মতুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মহাক্না পার্তিসনগী অৱাবা মায়োক্নখি, মহাক্কী পোক্নফম লমদম থাদোক্নবা হোৎনখি, অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা পোলিওনা নারকখি, অমসুং অরুবা ফিভমশিং অদুদগী মহাক্না অচৌবা ব্যুজিনেস এম্পায়র অমা শেমগৎখি। মসি মশামক্না অখন্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা পুন্সিগী খোঙচৎ অমনি। অমসুং অসিগুম্বা মায় পাকপা অসি ভারতকী এজুকেসন অমসুং রিসর্স সেক্তরদা, ভারতকী নহারোলশিংদা, অমসুং ভারতকী মঙাল লৈবা তুংলমচৎতা কত্থোকপা অসি তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খুদম অমনি। ৱাধৱানি ফাউন্দেসননা স্কুল এজুকেসন, অঙ্গনৱাদি সর্ভিসশিংদা তেক্নোলোজী, অমসুং এগ্রি-তেকশিংদা মশক থোকপা থবকশিং পায়খৎলি। ঐহাক্না মমাংদা ৱাদৱানি ইন্সতিত্যুৎ ওফ আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স লিংখৎপগী থৌরমদা নখোয় পুম্নমক্তা শরুক য়াখি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ৱাধৱানি ফাউন্দেসন অসিনা অসিগুম্বা মাইলস্তোন কয়া অমা ফংলগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেলশিং অসি অদোমগী ওর্গনাইজেসন অমসুং অদোমগী ইনিসিয়েতিবশিংগা লোয়ননা লৈ।
মরুপশিং,
লৈবাক অমহেক্তগী তুংলমচৎ অসি নহাশিংগী মখা পোল্লি। মরম অদুনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী নহারোলশিংবু মখোয়গী তুংলমচৎকীদমক অমসুং ভারতকী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবগীদমক শেম-শাবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মসিদা লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না ২১শুবা চহিচাগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিগী এজুকেসন সিস্তেম মোদর্নাইজ তৌরি। লৈবাক অসিদা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অমা হৌদোকখ্রে। মসি এজুকেসন্দা মালেমগী থাক্তা মীৎয়েং থমদুনা শেমগৎপনি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী হৌদোকখিবদগী, ঐখোয়না ভারতকী এজুকেসন সিস্তেমদা চাউনা অহোংবা কয়া অমা উবা ফংলি। নেস্নেল করিক্যুলম ফ্রেমৱার্ক, লর্নিং-টিচিং মেতরিএলশিং অমসুং ক্লাস ১দগী ৭ ফাওবগী অনৌবা লাইরিকশিং শেমখ্রে। পি.এম. ই-বিদ্যা অমসুং দিকশা প্লেতফোর্মগী মখাদা 'ৱান নেসন, ৱান দিজিতেল এজুকেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর' অমা শেমখ্রে। মসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি AI দা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং চাউথোকহনবা ঙম্বা অমনি। মসি ভারতকী লোন ৩০ অমসুং অতোপ্পা লোন ৭দা তেক্সবুকশিং শেমগৎনবা শীজিন্নরি। নেস্নেল ক্রেদিৎ ফ্রেমৱার্ককী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংনা মতম অমত্তদা হীরম কয়া অমা তম্বদা হেন্না লায়হল্লে। মসিনা তাকপদি ভারত্তা মহৈরোইশিংনা হৌজিক অনৌবা এজুকেসন ফংলি, অমসুং মখোয়গীদমক অনৌবা কেরিয়রগী লম্বীশিং হাংলি। ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী পান্দমগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিন্নবা, লৈবাক অসিগী রিসর্স ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা মথৌ তাই। হৌখিবা দিকেদ অমদা, মসিগী মাইকৈ অসিদা চাউনা খুমাং চাওশিল্লক্লি, অমসুং মথৌ তাবা রিসোর্সশিং হেনগৎলক্লি। ২০১৩-১৪দা আর.দি.গী অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর ৬০,০০০ খক্তনি। ঐখোয়না মসি শরুক অনি হেনগৎতুনা লুপা কোতি লাখ ১.২৫ হেনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা অওনবা পুরক্নবা অত্যাধুনিক রিসর্চ পার্ক কয়া অমা লিংখৎখ্রে। হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন ৬০০০রোমদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত সেলশিং লিংখৎখ্রে। হোৎনরিবশিং অসিগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা ইনোবেসনগী চৎনবী অমা য়াম্না থুনা চাউখৎলক্লি। ২০১৪দা, ভারততা পেতেন্ত ৪০,০০০ রোম ফাইল তৌখি। মশীং অসি হৌজিক ৮০,০০০ হেনখ্রে। মসিনা ঐখোয়গী ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী ইকোসিস্তেমদগী লৈবাক অসিগী নহাশিংনা কয়া য়াম্না মতেং পাংলি হায়বদু উৎলি। রিসর্স কলচর মখা তানা পুক্নিং থৌগৎনবা, নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসন অসি লুপা করোর ৫০,০০০গী বজেৎ অমগা লোয়ননা লিংখৎখ্রে। "নেসন অমা, সবস্ক্রিপ্সন অমা" ইনিসিয়েতিব অসিনা নহাশিংবু মখোয়গী মথৌ তাবশিং অদু সরকারনা খঙই হায়না থাজবা পীখি। স্কিম অসিনা হায়র এজুকেসন তম্বা মহৈরোইশিংদা মালেমগী থাক্কী রিসর্চ জর্নেলশিং ফংহনবদা মতেং পাংলি। প্রধান মন্ত্রীগী রিসর্স ফেলোশিপ অসি হৈ-শিংলবা মীওইশিংনা মখোয়গী কেরিয়রদা খুমাং চাওশিল্লকপদা অথিংবা অমত্তা থেংনদনবা হৌদোকখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈ ওইনা, ঙসিগী নহারোলশিং অসি রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ততা চঙশিনবদা নত্তনা মখোয় R&D হায়বদুমক ওইরে। অমসুং ঐহাক্না মখোয়শিং অসি আর.এন্দ.দি. হায়না হায়রকপা মতমদা, ঐহাক্না রেদি অমসুং দিসরপ্তিব হায়না খল্লি! ভারতনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা রিসর্সকী অনৌবা মাইলস্তোনশিং শেমগৎলি। হৌখিবা চহিদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা হাইপরলুপ তেস্ত ত্রেক অমা পায়খৎখি। মিতর ৪২২গী হাইপরলুপ অসি আই.আই.তি. মাদ্রাসতা ইন্দিয়ন রেলৱেজগা খুৎশম্নদুনা শেমগৎখি। আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোরগী সাইন্তিস্তশিংনা নেনোস্কেলদা মঙালবু লাকশিনবা ঙম্বা তেক্নোলোজী অমা পুথোকখ্রে। ইন্সতিত্যুৎ অসিমক্তদা, রিসর্চ তৌরিবশিংনা মোলিক্যুলর ফিল্ম অমগী মনুংদা কন্দক্সন স্তেৎ ১৬,০০০ হেনবদা দেতা স্তোর তৌবা অমসুং প্রোসেস তৌবা ঙম্বা "ব্রেন ওন এ চিপ" তেক্নোলোজী অমা পুথোকখ্রে! চয়োল খরগী মমাংদা, লৈবাক অসিনা মসিগী অহানবা ইন্দিজিনস এম.আর.আই. মেছিনসু পুথোকখ্রে। হায়রিবশিং অসি ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিংদা পাংথোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগী খরা খক্তনি। মসি 'ভিক্সিৎ ভারত'কী নহারোলশিংগী শক্তিনি। শেম-শারিবা, দিসরপ্তিব অমসুং ত্রান্সফোর্মেতিব!
মরুপশিং,
ভারতকী য়ুনিভর্সিতী কেম্পসশিং অসি ইনোবেসনগী অনৌবা দাইনামিক সেন্তরশিং ওইরক্লি। মসিদা নহারোলশিংগী পাৱরনা চাউখৎপা দিস্কভরীশিং পুথোক্লি। হৌজিত্তি, হায়র এজুকেসন ইম্পেক্ত রেঙ্কিংদা, ভারতনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ৱাংবা মীহুৎ ওইরি। লৈবাক ১২৫গী ইন্সতিত্যুসন ২,০০০গী মনুংদা য়ুনিভর্সিতী ৯০ হেন্না রেঙ্ক চললি। ২০১৪দা, ভারতকী ইন্সতিত্যুৎ অমসুং য়ুনিভর্সিতী ৯ খক্তমক ক্যু.এস. ৱার্ল্দ রেঙ্কিংদা য়াওখি। ২০২৫দা, মশিং অসি ৪৬দা হেনগৎলক্কনি। মালেমগী খ্বাইদগী ফবা হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন ৫০০গী মনুংদা লৈরিবা ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিংসু হৌখিবা চহি ১০দা য়াম্না হেনগৎলক্লি। হৌজিক্তি, অবু ধাবীদা আই.আই.তি. দিল্লী অমসুং তঞ্জানিয়াদা আই.আই.তি. মাদ্রাসকুম্বা ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংনা মপান লৈবাক্তা কেম্পসশিং হাংলি। দুবাইদা আই.আই.এম. অহমেদাবাদ কেম্পস অমা হাংদোক্নবা শেম-শারি। অমসুং ঐখোয়গী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি মালেমগী থাক্তা চৎপা খক্তমক নত্তে, মালেমগী থাক্কী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিসু ভারত্তা লাক্লি। মালেমগী খ্বাইদগী ফবা য়ুনিভর্সিতী খরগী কেম্পস ভারত্তা হাংদোকপগী থৌওং হৌখ্রে। মসিনা একাদমিক একচেঞ্জ হেনগৎহল্লগনি, রিসর্চতা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী মহৈরোয়শিংদা ক্রোস কলচরেল লর্নিংদা মমল য়াম্লবা এক্সপোজর পীগনি।
মরুপশিং,
তেলেন্ত, তেম্পরামেন্ত, অমসুং তেক্নোলোজী অহুম অসিনা ভারতকী তুংলমচৎ অসি শেমদোক্কনি। মসি শৌগৎনবগীদমক, ঐখোয়না অঙাংশিংদা অঙনবা মতমদগী মথৌ তাবা এক্সপোজর পীরি। হৌজিক ঐখোয়গী মরূপ ধর্মেন্দ্রজীনা অতল তিঙ্করিং লেবশিংগুম্বা খোঙথাংশিং অদু শন্দোক্না তাকখি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা অতল তিঙ্করিং লেব ১০,০০০ লিংখৎখ্রে। চহি অসিগী বজেৎতা সরকারনা অতল তিঙ্করিং লেবশিং ৫০,০০০ হেন্না হাংদোক্কনি হায়না লাউথোকখ্রে। মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগীদমক পি.এম. বিদ্যা লক্ষ্মী য়োজনাসু হৌদোকখ্রে। ঐখোয়না ইন্তর্নশিপ সেলশিংসু ইন্সতিত্যুসন ৭০০০ হেনবদা লিংখৎখ্রে। মসিনা মহৈরোইশিংনা মখোয়না তম্লিবা অদু এক্সপরিয়েন্সতা ওন্থোকপা ঙম্লগনি। নহারোলশিংদা অনৌবা স্কিলশিং শেমগৎপদা মতেং পাংনবা হোৎনরি। ঐখোয়গী নহারোলশিংগী শক্তি অসিনা - মখোয়গী হৈশিংবা, পুক্নিং ৱাখল অমসুং তেক্নোলোজী অসিনা ভারতপু মায় পাকপগী অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না 'বিক্সিত ভারত'কী পান্দম ফংনবগীদমক চহি ২৫গী মতম লেপ্লে। মতম অসি অকক্নবা ওই, অমসুং পান্দমশিং অসি য়াম্না চাউই। হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না মসি হায়নীংদে, অদুবু মসিগীদমক্তা, ৱাখল্লোনদগী প্রোতোতাইপতগী পোৎথোক ফাওবগী খোঙচৎ অসি য়ারিবমখৈ অতেনবা মতমদা পাংথোকপা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না লেবোরেতরীদগী কৈথেল ফাওবগী অরাপ্পা অদু হন্থহল্লবদি, রিসর্চকী ফলশিং অসি মীয়ামদা হেন্না থুনা য়ৌহল্লগনি। মসিনা রিসর্চ তৌবশিংদা মখোয়গী থবকশিংগী হকথেংননা ইথিল পীবা অমসুং মহৈশিং ফংহল্লিবা অসিসু পুক্নিং থৌগৎলি। মসিনা রিসর্স, ইন্নোবেসন অমসুং ভেল্যু এদিসনগী সাইকল অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মসি পাংথোক্নবগীদমক, ঐখোয়গী রিসর্স ইকোসিস্তেম পুম্নমক - একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, ইনভেস্তরশিং, অমসুং ইন্দস্ত্রীনা ঐখোয়গী রিসর্সরশিংদা মতেং পাংলি অমসুং মখোয়বু লমজিংলি হায়বসি তঙাইফদে। ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংনা নহাশিংদা মেন্তরিং তৌদুনা, ফন্দিং শেমদুনা, অমসুং অনৌবা সোলুসনশিং পুন্না পুথোক্তুনা খোংথাং অমগা হেন্না চংশিনবা য়াই। মসিনা মরম ওইদুনা সরকার অসিনা রেগুলেসনশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং অয়াবা পীনবগী থবকশিং অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না এ.আই., ক্বান্তম কম্প্যুতিং, এদভান্স এনালাইতিক্স, স্পেস-তেক, হেল্থ-তেক, অমসুং সিন্থেতিক বাইওলোজী অসি লেপ্পা লৈতনা প্রমোৎ তৌগদবনি। ঙসিদি, ভারত অসি এ.আই. দিবেলপমেন্ত অমসুং এদোপ্ত তৌবদা মকোক থোংবা লৈবাক অমা ওইরক্লি। অসিগুম্বা চাউখৎপা অসিদা মতেং পাংনবা, সরকারনা ইন্দিয়া-এ.আই. মিসন হৌদোকখ্রে। মসিনা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর, অৱাংবা থাক্কী দেতা সেৎশিং, অমসুং অৱাংবা থাক্কী রিসর্স ফেসিলিতীশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। লৈবাক অসিদা এ.আই. সেন্তর ওফ এক্সিলেন্সকী মশিংসু হেনগৎলক্লি। সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স অসি ভারতকী মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুসনশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনদুনা পুথোক্লি। ঐখোয়না "মেক এ.আই. ইন ইন্দিয়া"গী ভিজনগা লোইননা থবক তৌরি, অমসুং ঐখোয়গী পান্দমদি "মেক এ.আই. ৱার্ক ফোর ইন্দিয়া" অসিনি। চহি অসিগী বজেৎ অসিদা, ঐখোয়না আই.আই.তি.শিংদা সীৎ মশিং অমসুং কেপাসিতী হেনগৎনবা ৱারেপ লৌরে। আই.আই.তি.শিং অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.কী মতেংগা লোইননা মেদিতেক, হায়বদি মেদিকেল প্লস তেক্নোলোজীগী কোর্স কয়া অমা হৌদোকখ্রে। ঐখোয়না মসিগী খোঙচৎ অসি মতমগী মতুং ইন্না লোইশিনগদবনি। তুংলমচৎকী তেক্নোলোজী খুদিংমক্তা, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী ফবশিংগী মরক্তা য়াওগদবনি। YUGMগুম্বা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা অনৌবা ইনর্জী পুরকপা ঙমগনি। এজুকেসন মিনিস্ত্রী অমসুং ৱাধৱানি ফাউন্দেসনগী জোইন্ত ইনিসিয়েতিব অসিগা লোইননা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ইনোবেসন লেন্দস্কেপ অসি হোংদোকপগী পোতেন্সিএল লৈরে। ঙসিগী থৌরম অসিনা মিসন অসিবু মখা চত্থবদা য়াম্না মতেং পাংগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ৱাদৱানি ফাউন্দেসনবু YUGMকী খোংথাং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐহাক্না ঐহাক্কী মরূপ রোমেশজীদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।
নমস্কার!
খঙহঞ্জবাঃ মসি প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।