প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰোজগাৰ মেলা সম্বোধন কৰে
যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগোৱা মাত্ৰেকে দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হয় আৰু বিশ্ব মঞ্চত স্বীকৃতি লাভ কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিষ্ঠা আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে বিশ্বক আমাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শন কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এইবাৰ বাজেটত চৰকাৰে মেনুফেকচাৰিং মিছনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপক প্ৰচাৰ আৰু ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্ব মানৰ সামগ্ৰী সৃষ্টিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মেনুফেকচাৰিং মিছনে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ-লাখ এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীক সহায় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ দেশজুৰি নতুন নিয়োগৰ সুযোগো প্ৰশস্ত কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মুম্বাইত বিশ্ব অডিঅ’-ভিজুৱেল আৰু এন্টাৰটেইনমেন্ট সন্মিলন (WAVES), ২০২৫ অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু এই অনুষ্ঠান দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে, যিয়ে যুৱ ক্ৰিয়েটৰসকলক পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
26 APR 2025 12:13PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ৰোজগাৰ মেলাৰ কাৰ্য্যসূচী সম্বোধনেৰে ভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংস্থাৰ নৱনিযুক্ত যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত ৫১ হাজাৰৰো অধিক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে। ইয়াত সমবেতসকলক উদ্দেশ্যি তেখেতে কয় যে আজি ভাৰত চৰকাৰৰ ভিন্ন বিভাগত এই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন দায়িত্বৰ আৰম্ভণি ঘটিছে। তেখেতে কয় তেওঁলোকৰ কৰ্তব্যৰাজিৰ অন্যতম হৈছেঃ ৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনৈতিক কাঠামোক সুদৃঢ়কৰণ, অভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাক শক্তিশালীকৰণ, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগোৱা, শ্ৰমিকৰ জীৱনৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকে যি আন্তৰিকতাৰে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰে, সেই কাৰ্য্যই ভাৰতৰ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ যাত্ৰাত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব। তেখেতে আস্থা প্ৰকাশেৰে এই যুৱক-যুৱতীসকলে পৰম নিষ্ঠাৰে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব বুলি উল্লেখ কৰে।
“এখন ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতি আৰু সফলতা ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল, যুৱক-যুৱতীসকলে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগোৱা মাত্ৰেকে দেশৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত হয় আৰু বিশ্ব মঞ্চত স্বীকৃতি লাভ কৰে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। “আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিষ্ঠা আৰু উদ্ভাৱনৰ জৰিয়তে বিশ্বক আমাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শন কৰিছে”, এইদৰে উল্লেখেৰে তেখেতে আৰু কয় যে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো পদক্ষেপতে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মনিয়োগৰ সুযোগ অব্যাহত থকাটো নিশ্চিত কৰিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে স্কিল ইণ্ডিয়া, ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া আৰু ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ দৰে পদক্ষেপসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। এই অভিযানসমূহৰ জৰিয়তে চৰকাৰে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ বাবে এখনি মুকলি মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলস্বৰূপে এই দশকত ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে প্ৰযুক্তি, তথ্য আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰখনক আগুৱাই নিছে। তেখেতে ইউপিআই, অ’এনডিচি আৰু জিইএম (চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ)ৰ দৰে ডিজিটেল প্লেটফৰ্মসমূহৰ সফলতাত আলোকপাত কৰে। এইসমূহে যুৱক-যুৱতীসকলে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ ৰূপান্তৰ যাত্ৰাক নেতৃত্ব প্ৰদান কাৰ্য্যক প্ৰতিফলিত কৰে। তেখেতে আৰু কয় যে ভাৰত এতিয়া বাস্তৱ-সময়ৰ ডিজিটেল লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ এখন আগশাৰীৰ দেশ আৰু এই কৃতিত্বৰ এক উল্লেখযোগ্য গৰাকী হৈছে যুৱক-যুৱতীসকল।
“এইবাৰ বাজেটত চৰকাৰে মেনুফেকচাৰিং মিছনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে, ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ পদক্ষেপক প্ৰচাৰ আৰু ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্ব মানৰ সামগ্ৰী সৃষ্টিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা। মেনুফেকচাৰিং মিছনে সমগ্ৰ দেশৰ লাখ-লাখ এমএছএমই আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীক সহায় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ দেশজুৰি নতুন নিয়োগৰ সুযোগো প্ৰশস্ত কৰিব”, বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে এয়া ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অসীম সুযোগৰ সময়। শেহতীয়াকৈ আইএমএফে উল্লেখ কৰিছে যে ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুত-বৰ্ধমান অৰ্থনীতি হৈয়েই থাকিব। তেখেতে আৰু কয় যে এই বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত একাধিক কাৰকে ক্ৰিয়া কৰিছে, আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য কথাটো হ’ল, অনাগত দিনত সকলো খণ্ডতে নিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি পাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শেহতীয়া সময়ত অট’ম’বাইল আৰু জোতা উদ্যোগে উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ অৰ্জনেৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে যথেষ্ট কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে খাদী আৰু গ্ৰামোদ্যোগৰ সামগ্ৰীয়ে ১.৭০ লাখ কোটি টকাৰ লেনদেন অতিক্ৰমেৰে বিশেষকৈ গ্ৰামাঞ্চলসমূহত লাখ-লাখ নতুন নিয়োগৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেখেতে অভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ শেহতীয়া কৃতিত্বৰাজিত আলোকপাতেৰে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ৰ পূৰ্বে অভ্যন্তৰীণ জল পৰিবহণৰ জৰিয়তে বছৰি মাত্ৰ ১৮ নিযুত টন সামগ্ৰীহে পৰিবহণ কৰা হৈছিল। কিন্তু এইবাৰ সামগ্ৰী পৰিবহণৰ পৰিমাণে ১৪৫ নিযুত টন অতিক্ৰম কৰিছে। উক্ত সফলতাক তেখেতে ভাৰতৰ এই দিশত ধাৰাবাহিক নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ফলশ্ৰুতি বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশত ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথৰ সংখ্যা মাত্ৰ ৫ৰ পৰা ১১০ৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে আৰু এই জলপথসমূহৰ কাৰ্য্যকৰী দৈৰ্ঘ্য প্ৰায় ২,৭০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা প্ৰায় ৫,০০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেখেতে কয় যে এই কৃতিত্বসমূহে সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে।
“মুম্বাইত বিশ্ব অডিঅ’-ভিজুৱেল আৰু এন্টাৰটেইনমেন্ট সন্মিলন (WAVES), ২০২৫ অনুষ্ঠিত হ’ব আৰু এই অনুষ্ঠান দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে, যিয়ে যুৱ ক্ৰিয়েটৰসকলক পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। মিডিয়া, গেমিং আৰু এন্টাৰটেইনমেন্ট খণ্ডৰ উদ্ভাৱকসকলৰ বাবে ৱেভছ হৈছে তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শনৰ এক অভূতপূৰ্ব সুযোগ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ইয়াত এন্টাৰটেইনমেন্ট ষ্টাৰ্টআপসমূহে বিনিয়োগকাৰী আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ সুযোগ লাভ কৰিব, যাৰ ফলত এয়া বিশ্বৰ আগত তেওঁলোকৰ ধাৰণাসমূহ উপস্থাপনৰ সৰ্ববৃহৎ মঞ্চ হ’ব। তেখেতে কয় যে অনুষ্ঠানৰ সময়ত আয়োজিত ভিন্ন কৰ্মশালাৰ জৰিয়তে যুৱক-যুৱতীসকল এআই, এক্সআৰৰ সৈতে পৰিচিত হ’ব। “ৱেভছে ভাৰতৰ ডিজিটেল কন্টেন্টৰ ভৱিষ্যতক শক্তিশালী কৰিব”, তেখেতে লগতে কয়। তেখেতে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৰ্বাংগীনতাক প্ৰশংসাৰে সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে ৰাষ্ট্ৰখনৰ সাফল্যত অৰিহণা যোগাইছে বুলি কয়। শেহতীয়াকৈ ইউপিএছচিৰ ফলাফলৰ উদ্ধৃতি দাঙি ধৰি তেখেতে কয় যে ভাৰতৰ কন্যাসকল আগবাঢ়ি আছে। তেওঁলোকে শীৰ্ষ দুটা স্থান নিশ্চিত কৰিছে আৰু শীৰ্ষ পাঁচগৰাকী ভিতৰত তিনিগৰাকী হৈছে মহিলা। “আমোলাতন্ত্ৰৰ পৰা মহাকাশ আৰু বিজ্ঞানলৈকে ভিন্ন ক্ষেত্ৰত মহিলাসকল নতুন শিখৰত উপনীত হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে আত্মসহায়ক গোট, বীমা সখী, বেংক সখী, কৃষি সখী আদি পদক্ষেপৰ জৰিয়তে গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলাসকলক সবলীকৰণত মনোনিৱেশ কৰিছে, যিয়ে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে আৰু উল্লেখ কৰে যে হাজাৰ-হাজাৰ মহিলাই এতিয়া ড্ৰোন দিদি হিচাপে কাম কৰি আছে, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু গাঁৱৰ সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰিছে। তেখেতে লগতে কয় যে দেশত ৯০ লাখৰো অধিক আত্মসহায়ক গোট সক্ৰিয় হৈ আছে, ইয়াৰে ১০ কোটিৰো অধিক মহিলা জড়িত হৈ আছে। এই গোটসমূহক শক্তিশালী কৰিবলৈ চৰকাৰে বাজেট পাঁচগুণ বৃদ্ধিৰে ২০ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত জামিনমুক্ত ঋণৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী মহিলা বুলি উল্লেখেৰে কয় যে দেশৰ ৫০ হাজাৰৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপত মহিলা সঞ্চালক হিচাপে আছে। তেখেতে কয় যে ভিন্ন খণ্ডৰ এনে ৰূপান্তৰ সাধনে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ সংকল্পক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে আৰু কৰ্মসংস্থাপন তথা স্বনিয়োজনৰ বাবে অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
আজি নিয়োগ পত্ৰ লাভ কৰা যুৱক-যুৱতীসকলক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ এই সাফল্য কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু নিষ্ঠাৰ ফলশ্ৰুতি। তেখেতে কয় যে এতিয়া তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰৱৰ্তী পৰ্য্যায়সমূহ কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবেও উৎসৰ্গা কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। তেখেতে কয় যে জনসেৱাৰ মনোভাৱ সৰ্বোচ্চ হৈ থাকিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সেৱাৰ প্ৰতি সৰ্বোচ্চ সন্মানেৰে কাম কৰা মাত্ৰেকে এনে প্ৰচেষ্টাই ৰাষ্ট্ৰখনক নতুন দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰে। তেখেতে কয় যে এনে দায়িত্ব পালন, উদ্ভাৱন আৰু দায়বদ্ধতাই ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ জীৱনৰ অগ্ৰগতি সাধনত প্ৰত্যক্ষভাৱে অৰিহণা যোগাব।
ব্যক্তিসকল দায়িত্বশীল পদত অধিষ্ঠিত হোৱা মাত্ৰেকে তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য আৰু নাগৰিক হিচাপে ভূমিকা অধিক তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ হৈ পৰে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে এই দিশত সজাগতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে অব্যাহত অভিযান ‘এক পেড় মা কে নাম’ত আলোকপাতেৰে প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা আৰু সেৱাৰ মনোভাৱ হিচাপে সকলোকে মাতৃৰ নামত এটা গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেখেতে তেওঁলোকৰ কৰ্মক্ষেত্ৰত এই অভিযানত অধিক লোকক জড়িত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। জুনত অনুষ্ঠিতব্য আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস সফল কেৰিয়াৰৰ সমান্তৰালভাৱে সুস্থ জীৱন আৰম্ভ কৰাৰ এক সুন্দৰ সুযোগ বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে স্বাস্থ্য কেৱল ব্যক্তিৰ বাবেই অপৰিহাৰ্য্য নহয়, বৰঞ্চ কৰ্মদক্ষতা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ উৎপাদনশীলতাৰ বাবেও অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে মিছন কৰ্মযোগী পদক্ষেপক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ ভূমিকাৰ উদ্দেশ্য কেৱল পদত অধিষ্ঠিত হোৱাই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক সেৱা আগবঢ়োৱা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰগতিত অৰিহণা যোগোৱাৰ কথাও আছে। অসামৰিক সেৱা দিৱসত কোৱা ‘নাগৰিক দেৱো ভৱ’ মন্ত্ৰটো স্মৰণেৰে শ্ৰী মোদীয়ে আন্তৰিকতা আৰু নিষ্ঠাৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰত এখন উন্নত আৰু সমৃদ্ধিশালী ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশেৰে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে। তেখেতে যুৱক-যুৱতীসকলক ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সপোন আৰু আকাংক্ষাৰাজি পৰিপূৰণৰ বাবে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিয়োগ সৃষ্টিক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ দায়বদ্ধতাৰে সংগতি ৰাখি দেশৰ ৪৭ টা স্থানত ১৫ সংখ্যক ৰোজগাৰ মেলা অনুষ্ঠিত হয়। ই যুৱক-যুৱতীসকলক সবলীকৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নত ফলপ্ৰসূভাৱে অৰিহণা যোগোৱাৰ অৰ্থপূৰ্ণ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা নিৰ্বাচিত নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলে ৰাজহ বিভাগ, কৰ্মচাৰী, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়, গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ডাক বিভাগ, উচ্চ শিক্ষা বিভাগ, ৰেল মন্ত্ৰালয়, শ্ৰম আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়কে প্ৰমুখ্য কৰি ভিন্ন মন্ত্ৰালয়/বিভাগত যোগদান কৰিব।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rozgar Mela
When the youth actively contribute to nation-building, the country experiences accelerated development and earns recognition on the global stage: PM
Today, India's youth are demonstrating to the world, through their dedication and innovation, the immense potential that we possess: PM
In this budget, the government has announced the Manufacturing Mission, with a goal to promote the 'Make in India' initiative and provide India's youth with the opportunity to create globally standardized products: PM
Manufacturing Mission will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country, but will also open up new employment opportunities nationwide: PM
Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025 and this event places the nation's youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time: PM
For innovators in media, gaming, and entertainment, WAVES is an unprecedented opportunity to showcase their talent: PM
India’s women power is reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science, the government is also focusing on empowering rural women: PM
26 APR 2025 12:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela and distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organizations via videoconferencing today. Addressing the gathering, he emphasized that today marks the beginning of new responsibilities for these youth in different departments of the Government of India. He remarked that their duties include strengthening the nation's economic framework, bolstering internal security, contributing to the construction of modern infrastructure, and bringing transformative changes to the lives of workers. The Prime Minister underscored that the sincerity with which they fulfill their responsibilities will have a positive impact on India's journey towards becoming a developed nation. Expressing confidence, he stated that these young individuals will carry out their duties with utmost dedication.
“The foundation of any nation's progress and success lies in its youth, when the youth actively participate in nation-building, the nation experiences rapid development and establishes its identity on the global stage”, emphasised Shri Modi. “India's youth are showcasing their immense potential to the world through their hard work and innovation”, he further highlighted, stating that the government is ensuring, at every step, that employment and self-employment opportunities for the country's youth continue to grow. He pointed out that initiatives like Skill India, Startup India, and Digital India are creating new opportunities for the youth. Through these campaigns, the government is providing an open platform for India's youth to showcase their talents. Shri Modi noted that as a result of these efforts, in this decade, India's youth have propelled the nation to the forefront in the fields of technology, data, and innovation. He highlighted the success of digital platforms like UPI, ONDC, and GeM (Government e-Marketplace), which demonstrate how the youth are leading transformative changes in the digital economy. He further remarked that India now leads the world in real-time digital transactions, and a significant share of this achievement is credited to the youth.
“The Manufacturing Mission announced in this budget, aims at promoting the 'Make in India' initiative and providing India's youth with opportunities to create globally standardized products. This initiative will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country but will also open up new employment opportunities nationwide”, remarked the Prime Minister, adding that this is an unprecedented time of opportunities for India's youth. He noted that the IMF recently stated that India will remain the world's fastest-growing economy. He emphasized that this growth has multiple facets, with the most significant being the increase in job opportunities across all sectors in the coming days. The Prime Minister pointed out that in recent times, the automobile and footwear industries have achieved new records in production and exports, creating substantial employment opportunities for the youth. He also highlighted that, for the first time, products from Khadi and Village Industries have surpassed a turnover of ₹1.70 lakh crore, generating millions of new jobs, especially in rural areas. He remarked on the recent achievement in Inland Water Transport, noting that before 2014, only 18 million tons of cargo were moved annually through Inland Water Transport. This year, cargo movement has exceeded 145 million tons. He attributed this success to India's consistent policy-making and decision-making in this direction. The Prime Minister highlighted that the number of National Waterways in the country has increased from just 5 to over 110 and the operational length of these waterways has grown from approximately 2,700 kilometers to nearly 5,000 kilometers. He stressed that these achievements are creating new opportunities for the youth across the nation.
“Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025.This event places the youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time. This summit offers an unprecedented opportunity for innovators in media, gaming, and entertainment to showcase their talent”, said Shri Modi. He noted that entertainment startups will have the chance to connect with investors and industry leaders, making it the largest platform to present their ideas to the world. He emphasized that youth will gain exposure to AI, XR, and immersive media through various workshops organized during the event. “WAVES will energize India's digital content future”, he added. He lauded the inclusivity of India's youth, highlighting that every section of society is contributing to the nation's achievements. He remarked that daughters of India are leading the way, citing the recent UPSC results where the top two positions were secured by women, and three out of the top five toppers were women. “Women are reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science. Our government is focused on empowering rural women through initiatives like Self-Help Groups, Bima Sakhis, Bank Sakhis, and Krishi Sakhis, which have created new opportunities”, said Shri Modi. He further noted that thousands of women are now working as Drone Didis, ensuring prosperity for their families and villages, adding that over 90 lakh Self-Help Groups are active in the country, involving more than 10 crore women. To strengthen these groups, the government has increased their budget fivefold and introduced a provision for collateral-free loans of up to ₹20 lakh. Shri Modi highlighted that women are the largest beneficiaries of the Mudra Yojana and noted that over 50,000 startups in the country have women as directors. He remarked that such transformative changes across sectors are strengthening India's resolve for development and creating more opportunities for employment and self-employment.
Addressing the youth who received their employment letters today, the Prime Minister underlined that the positions achieved by individuals are a result of their hard work and dedication. He stressed that it is now time to dedicate the next phases of their lives not only to themselves but also to the nation. He highlighted that the spirit of public service must remain paramount. The Prime Minister stated that when one works with the highest regard for their service, their efforts gain the strength to guide the nation in a new direction. He underscored that the fulfillment of duties, innovation, and commitment of individuals will directly contribute to improving the lives of every citizen in India.
Remarking that when individuals reach positions of responsibility, their duties and roles as citizens become even more significant, Shri Modi emphasized the need for awareness in this direction. He highlighted the ongoing campaign, ‘Ek Ped Maa Ke Naam,’ and encouraged everyone to plant a tree in their mother's name as a gesture of gratitude and service to nature. He urged individuals to involve more people in this campaign at their workplaces. Noting that the International Yoga Day, coming up in June, is a great opportunity to begin a healthy life alongside a successful career, he emphasized that health is not only essential for individuals but also crucial for work efficiency and the nation's productivity. The Prime Minister encouraged individuals to utilize the Mission Karmayogi initiative to enhance their capabilities. He stated that the purpose of their roles is not merely to hold positions but to serve every citizen of India and contribute to the nation's progress. Recalling the mantra of ‘Nagrik Devo Bhava,’ shared on Civil Services Day, and emphasizing that serving citizens is akin to divine worship, Shri Modi concluded by expressing confidence that with sincerity and dedication, India will become a developed and prosperous nation. He urged the youth to work for achieving the dreams and aspirations of 140 crore Indians.
Background
In line with Prime Minister's commitment to accord highest priority to employment generation, the 15th Rozgar Mela will be held at 47 locations across the country. It will provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and effectively contributing to national development.
The new recruits, selected from across the country will be joining the Central Government in various Ministries/Departments including Department of Revenue, Ministry of Personnel and Public Grievances and Pensions, Ministry of Home Affairs, Department of Posts, Department of Higher Education, Ministry of Railways, Ministry of Labour & Employment among others.