Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rozgar Mela
When the youth actively contribute to nation-building, the country experiences accelerated development and earns recognition on the global stage: PM
Today, India's youth are demonstrating to the world, through their dedication and innovation, the immense potential that we possess: PM
In this budget, the government has announced the Manufacturing Mission, with a goal to promote the 'Make in India' initiative and provide India's youth with the opportunity to create globally standardized products: PM
Manufacturing Mission will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country, but will also open up new employment opportunities nationwide: PM
Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025 and this event places the nation's youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time: PM
For innovators in media, gaming, and entertainment, WAVES is an unprecedented opportunity to showcase their talent: PM
India’s women power is reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science, the government is also focusing on empowering rural women: PM
26 APR 2025 12:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela and distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organizations via videoconferencing today. Addressing the gathering, he emphasized that today marks the beginning of new responsibilities for these youth in different departments of the Government of India. He remarked that their duties include strengthening the nation's economic framework, bolstering internal security, contributing to the construction of modern infrastructure, and bringing transformative changes to the lives of workers. The Prime Minister underscored that the sincerity with which they fulfill their responsibilities will have a positive impact on India's journey towards becoming a developed nation. Expressing confidence, he stated that these young individuals will carry out their duties with utmost dedication.
“The foundation of any nation's progress and success lies in its youth, when the youth actively participate in nation-building, the nation experiences rapid development and establishes its identity on the global stage”, emphasised Shri Modi. “India's youth are showcasing their immense potential to the world through their hard work and innovation”, he further highlighted, stating that the government is ensuring, at every step, that employment and self-employment opportunities for the country's youth continue to grow. He pointed out that initiatives like Skill India, Startup India, and Digital India are creating new opportunities for the youth. Through these campaigns, the government is providing an open platform for India's youth to showcase their talents. Shri Modi noted that as a result of these efforts, in this decade, India's youth have propelled the nation to the forefront in the fields of technology, data, and innovation. He highlighted the success of digital platforms like UPI, ONDC, and GeM (Government e-Marketplace), which demonstrate how the youth are leading transformative changes in the digital economy. He further remarked that India now leads the world in real-time digital transactions, and a significant share of this achievement is credited to the youth.
“The Manufacturing Mission announced in this budget, aims at promoting the 'Make in India' initiative and providing India's youth with opportunities to create globally standardized products. This initiative will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country but will also open up new employment opportunities nationwide”, remarked the Prime Minister, adding that this is an unprecedented time of opportunities for India's youth. He noted that the IMF recently stated that India will remain the world's fastest-growing economy. He emphasized that this growth has multiple facets, with the most significant being the increase in job opportunities across all sectors in the coming days. The Prime Minister pointed out that in recent times, the automobile and footwear industries have achieved new records in production and exports, creating substantial employment opportunities for the youth. He also highlighted that, for the first time, products from Khadi and Village Industries have surpassed a turnover of ₹1.70 lakh crore, generating millions of new jobs, especially in rural areas. He remarked on the recent achievement in Inland Water Transport, noting that before 2014, only 18 million tons of cargo were moved annually through Inland Water Transport. This year, cargo movement has exceeded 145 million tons. He attributed this success to India's consistent policy-making and decision-making in this direction. The Prime Minister highlighted that the number of National Waterways in the country has increased from just 5 to over 110 and the operational length of these waterways has grown from approximately 2,700 kilometers to nearly 5,000 kilometers. He stressed that these achievements are creating new opportunities for the youth across the nation.
“Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025.This event places the youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time. This summit offers an unprecedented opportunity for innovators in media, gaming, and entertainment to showcase their talent”, said Shri Modi. He noted that entertainment startups will have the chance to connect with investors and industry leaders, making it the largest platform to present their ideas to the world. He emphasized that youth will gain exposure to AI, XR, and immersive media through various workshops organized during the event. “WAVES will energize India's digital content future”, he added. He lauded the inclusivity of India's youth, highlighting that every section of society is contributing to the nation's achievements. He remarked that daughters of India are leading the way, citing the recent UPSC results where the top two positions were secured by women, and three out of the top five toppers were women. “Women are reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science. Our government is focused on empowering rural women through initiatives like Self-Help Groups, Bima Sakhis, Bank Sakhis, and Krishi Sakhis, which have created new opportunities”, said Shri Modi. He further noted that thousands of women are now working as Drone Didis, ensuring prosperity for their families and villages, adding that over 90 lakh Self-Help Groups are active in the country, involving more than 10 crore women. To strengthen these groups, the government has increased their budget fivefold and introduced a provision for collateral-free loans of up to ₹20 lakh. Shri Modi highlighted that women are the largest beneficiaries of the Mudra Yojana and noted that over 50,000 startups in the country have women as directors. He remarked that such transformative changes across sectors are strengthening India's resolve for development and creating more opportunities for employment and self-employment.
Addressing the youth who received their employment letters today, the Prime Minister underlined that the positions achieved by individuals are a result of their hard work and dedication. He stressed that it is now time to dedicate the next phases of their lives not only to themselves but also to the nation. He highlighted that the spirit of public service must remain paramount. The Prime Minister stated that when one works with the highest regard for their service, their efforts gain the strength to guide the nation in a new direction. He underscored that the fulfillment of duties, innovation, and commitment of individuals will directly contribute to improving the lives of every citizen in India.
Remarking that when individuals reach positions of responsibility, their duties and roles as citizens become even more significant, Shri Modi emphasized the need for awareness in this direction. He highlighted the ongoing campaign, ‘Ek Ped Maa Ke Naam,’ and encouraged everyone to plant a tree in their mother's name as a gesture of gratitude and service to nature. He urged individuals to involve more people in this campaign at their workplaces. Noting that the International Yoga Day, coming up in June, is a great opportunity to begin a healthy life alongside a successful career, he emphasized that health is not only essential for individuals but also crucial for work efficiency and the nation's productivity. The Prime Minister encouraged individuals to utilize the Mission Karmayogi initiative to enhance their capabilities. He stated that the purpose of their roles is not merely to hold positions but to serve every citizen of India and contribute to the nation's progress. Recalling the mantra of ‘Nagrik Devo Bhava,’ shared on Civil Services Day, and emphasizing that serving citizens is akin to divine worship, Shri Modi concluded by expressing confidence that with sincerity and dedication, India will become a developed and prosperous nation. He urged the youth to work for achieving the dreams and aspirations of 140 crore Indians.
Background
In line with Prime Minister's commitment to accord highest priority to employment generation, the 15th Rozgar Mela will be held at 47 locations across the country. It will provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and effectively contributing to national development.
The new recruits, selected from across the country will be joining the Central Government in various Ministries/Departments including Department of Revenue, Ministry of Personnel and Public Grievances and Pensions, Ministry of Home Affairs, Department of Posts, Department of Higher Education, Ministry of Railways, Ministry of Labour & Employment among others.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে
নহারোলশিং থৱায় য়াওনা লৈবাক শেমগৎপা শরুক য়াবা মতমদা, লৈবাক অসি চাউখৎপা য়াংখৎলি অমসুং মালেমগী থাক্ত ইকায়খুম্নবা ফংই: প্রধান মন্ত্রী
ঙসিদি, ঐখোয়না ফংলিবা মখোয়গী কৎথোকপা অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং তৌবা ঙম্বা কয়াগী খুৎথাংদা মালেমদা ভারতকী নহারোলশিং মশক তাক্লে: প্রধান মন্ত্রী
‘মেক ইন ইন্দিয়া’ য়োকখৎনবা অমসুং মালেম থাক্কী পোৎথোকশিং পুথোক্নবা ভারতকী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা পীনবা পান্দম অমগা লোয়ননা চহি অসিগী বজেত্ত সরকারনা মেনুফেকচরিং মিসন লাউথোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
মেনুফেকচরিং মিসন্না লৈবাক শীনবা থুংবগী এম.এস.এম.ই অমসুং অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুর মিল্লিয়ন কয়া শৌগৎপা খক নত্তনা, লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
মুম্বাইনা ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল এন্দ ইন্তরতেনমেন্ত সম্মিৎ (ৱেবস) ২০২৫ য়ুম্বু ওইরগনি অমসুং থৌরম অসিদা ভারতকী নহারোলশিং মরুওইনা লৌরি, অহানবা ওইনা নহা ওইরিবা ক্রিয়েতরশিংদা অসিগুম্বা মফম অমা পীরি: প্রধান মন্ত্রী
মেদিয়া, গেমিং অমসুং ইন্তরতেনমেন্তদা অনৌবা থবক পাংথোকপশিংগীদমক, ৱেবস অসি মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎনবা মমাঙদা অমুক্ত ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবা অমনি: প্রধান
26 APR 2025 12:13PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং লুপশিংদা নৌনা থবক খল্লবা নহারোলশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৫১,০০০ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মখোয়গী থবকশিংগী মনুংদা লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ঙাক্লৌ ফগৎহনবা, লৈবাক মনুংগী ঙাক-শেন ফগৎহনবা, অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎপদা মতেং পাংবা অমসুং শীন্মীশিংগী পুন্সিদা অওনবা পুরকপা য়াওরি। পুকচেল শেংনা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা মাইকৈদা ভারতনা চঙশিল্লিবা খোঙচত্ত অফবা ইথিল অমা পীগনি। নহারোলশিং অসিনা কৎথোকপগা লোয়ননা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী চাউখৎপা অমসুং মাইপাকপা অসি লৈবাক অদুগী নহারোলশিংগী মখা পোল্লি, নহারোলশিং থৱায় য়াওনা লৈবাক শেমগৎপা শরুক য়াবা মতমদা, লৈবাক অসি চাউখৎপা য়াংখৎলি অমসুং মালেমগী থাক্ত ইকায়খুম্নবা ফংই। মখোয়গী থবক শুবা কনবা অমসুং ইন্নোবেসনগী খুৎথাংদা ভারতকী নহারোলশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু মালেমদা মশক তাক্লি। লৈবাক অসিগী নহারোলশিং থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবশিং মখা তানা চাউখৎনবা সরকারনা থবক খুদিংমক পায়খৎলি। স্কিল ইন্দিয়া, স্তার্দঅপ ইন্দিয়া অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগুম্বা থবকশিংনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী খুৎথাংদা, মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবশিং উৎথোক্নবা সরকারনা ভারতকী নহারোলশিংদা মফম অমা পীরে। পায়খৎলিবা থবকশিং অসিদগী, চহি ১০ অসিদা, তেক্নোলোজি, দেতা অমসুং ইন্নোবেসনগী হিরমশিংদা ভারতকী নহারোলশিংনা লৈবাক অসি মাঙলোমদা পুখৎলে। য়ু.পি.আই, ও.এন.দি.সি অমসুং জি.ই.এমগুম্বা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিং মাইপাকপা অসিনা কমদৌনা নহারোলশিংনা দিজিতেল ইকোনোমিদা অওনবশিং পুরকপগে হায়বা উৎলে। হৌজিক ভারতনা খুদক্ত দিজিতেল ত্রান্সসেক্সন পাংথোকপদা মালেমদা মাঙজিল থারে অমসুং মাইপাকপা অসিগী মনা নহারোলশিংদা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মেক ইন ইন্দিয়া’ য়োকখৎনবা অমসুং মালেম থাক্কী পোৎথোকশিং পুথোক্নবা ভারতকী নহারোলশিংদা খুদোংচাবা পীনবা পান্দম অমগা লোয়ননা চহি অসিগী বজেত্ত সরকারনা মেনুফেকচরিং মিসন লাউথোক্লে। মেনুফেকচরিং মিসন্না লৈবাক শীনবা থুংবগী এম.এস.এম.ই অমসুং অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেন্যুর মিল্লিয়ন কয়া শৌগৎপা খক নত্তনা, লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি। মসি ভারতকী নহারোলশিংগীদমক মমাঙদা অমুক্ত ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবশিংনি। ভারত মখা তানা মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ওইগনি হায়না হন্দক আই.এম.এফনা ফোঙদোকখ্রে। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অসিনা তুংদা হিরম কয়াদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে। হন্দক ওতোমোবাইল অমসুং খোঙউপগী উদ্যোগশিং পোৎথোক পুথোকপা অমসুং মপান্দা থাদোকপদা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্লে অমসুং নহারোলশিংদা থবক ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীরে। অহানবা ওইনা খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রিগী তর্নওভর লুপা করোর লাখ ১.৭০ হেল্লে, খুঙ্গংগী লমশিংদা অনৌবা থবক মিল্লিয়ন কয়া ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীদা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিনগী থবক য়াম্না চাউখৎলে, ২০১৪ গী মমাঙদা কার্গো মিল্লিয়ন তন ১৮ খক কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীদা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌখি। অসিগী ওইনা কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীদা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌবা তন মিল্লিয়ন ১৪৫ হেল্লে। হিরম অসিদা ভারতনা থৌশিল ফজনা শেম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবদগী মাইপাকপা ঙম্বনি। লৈবাক অসিগী ঈশিং লম্বী ৫ দগী ১১০ দা হেনগৎলে অমসুং ঈশিং লম্বীশিংগী অশাংবা কিমি ২৭০০ দগী কিমি ৫০০০ দা হেনগৎলে। মাইপাকপশিং অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মুম্বাইনা ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল এন্দ ইন্তরতেনমেন্ত সম্মিৎ (ৱেবস) ২০২৫ য়ুম্বু ওইরগনি অমসুং থৌরম অসিদা ভারতকী নহারোলশিং মরুওইনা লৌরি, অহানবা ওইনা নহা ওইরিবা ক্রিয়েতরশিংদা অসিগুম্বা মফম অমা পীরি। মেদিয়া, গেমিং অমসুং ইন্তরতেনমেন্তদা অনৌবা থবক পাংথোকপশিংগীদমক, ৱেবস অসি মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা উৎনবা মমাঙদা অমুক্ত ফংখিদ্রিবা খুদোংচাবা অমনি। ইন্তরতেনমেন্তগী স্তার্দঅপশিংনা ইনভেস্তরশিং অমসুং উদ্যোগশিংগী লুচিংবশিংগা উন্নবা খুদোংচাবা ফংলগনি অমসুং মসি মখোয়গী অনৌবা ৱাখলশিং মালেমদা খঙহন্নবা খ্বাইদগী চাউবা মফম অমা ওইরগনি। থৌরম অসিদা শীল্লিবা তোঙান তোঙানবা ৱার্কশোপশিংগী খুৎথাংদা নহারোলশিং এ.আই. এক্স.আর অমসুং অঙকপা মেদিয়া কয়া খঙবা ঙম্লগনি। ৱেবসনা তুংদা ভারতকী দিজিতেল কন্তেন্ত থৌনা হাপ্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিংদা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্না মতেং পাংলি। ভারতকী নুপীমচাশিংনা মাঙজিল থারি, হন্দক লাউথোকখিবা য়ু.পি.এস.সিগী ফলদা, মকোক থোংবা পোজিসন অনি নুপীশিংনা ওইরে অমসুং মকোক মঙাগী মনুংদা অহুম নুপীশিংনি। লৈঙাক পায়বদগী হৌরগা স্পেস অমসুং সাইন্স ফাওবগী হিরমশিংদা ভারতকী নুপীশিংগী থৌনা অনৌবা থাকশিং য়ৌরে। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, বিবা শখিশিং, বেঙ্ক শখিশিং অমসুং কৃষি শখিশিংগুম্বা থবকশিংগী খুৎথাংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীদুনা খুঙ্গংগী নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি।
হৌজিক নুপী লিশিং কয়া দ্রোন দিদিশিং ওইনা থবক তৌরি অমসুং মখোয়গী ইমুংশিং অমসুং খুঙ্গংশিংগী ফিবম ফগৎহল্লে, লৈবাক অসিদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ ৯০ হেন্না লৈরিবা অসিগী মনুংদা নুপী করোর ১০ হেন্না শরুক য়ারি। হায়রিবা গ্রুপশিং অসিগী ফিবম ফগৎনবা, সরকারনা মখোয়গী বজেত শরুক মঙাদা হেনগৎহল্লে অমসুং গরেন্তি য়াওদনা লুপা লাখ ২০ ফাওবা লোন পীনবা খুদোংচাবা সরকারনা পীরে। মুদ্রা য়োজনাগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা বেনিফিসরিশিং নুপীশিংনা ওইরি অমসুং লৈবাক অসিদা স্তার্দঅপ ৫০,০০০ হেন্না নুপীশিংনা দিরেক্তরশিং ওইরি। হিরম অসিদা অওনবশিং পুরকপা অসিনা চাউখৎনবা অমসুং থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবা হেন্না পীনবা ভারতকী ৱারেপ হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
ঙসি মখোয়গী ইমপ্লোইমেন্ত লেত্তরশিং ফংলবা নহারোলশিংদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী থবক কনবা অমসুং কৎথোকপগী ফল অমা ওইনা লনাই মীওইশিং অসিনা ফমশিং ফংবনি। মখোয়গী পুন্সিগী মথংগী তাঙ্ককশিং অসি মখোয় মশা খক্তগী নত্তনা লৈবাক্কীদমক কৎথোক্নবা মতম অদু লাক্লে। মীয়ামগী থবক তৌনবগী থৌনা অসি লেংদনা লৈহনগদবনি। কনাগুম্বা অমনা মখোয়গী থবক অদু খ্বাইদগী ৱাংবা ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা থবক তৌবা মতমদা, মখোয়গী থবকশিং অদুনা লৈবাক অসি অনৌবা মাইকৈদা লমজিংনবা থৌনা পীগনি। থৌদাংশিং পাংথোকপা, অনৌবা থবকশিং অমসুং ৱাশক ঙাক্না থবকত ঔবা অসিনা ভারতকী মীওই খুদিংমক্কী পুন্সিগী হিংবগী থাক হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
লনাই মীওইশিংনা দাইত্ব লৈবা ফমশিং পায়রকপা মতমদা, নাগরিকশিং ওইনা মখোয়গী থৌদাং অসিনা হেন্না মরুওই। হৌজিক এক পের মা কে নাম কেম্পেন পাংথোক্লি অমসুং মহৌশা লাইরেম্বীদা তৌবীমল খঙবা উৎপা ওইনা অমসুং থবক তৌবা ওইনা মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী মমাগী মিংদা উ পাম্বী অমা থাগদবনি। মখোয়গী থবক মফমদা কেম্পেন অসিদা মীওই মশিং য়াম্না শরুক য়ানবা লনাই মীওইশিংনা হোৎনগদবনি। লাক্লিবা জুন থাদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্লগনি অমসুং মসি মাইপাক্লবা শীনফম অমগা লোয়ননা হকচাং ফবা পুন্সি অমা হৌনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। হকচাং ফবা অসি লনাই মীওইশিংগী তঙাইফদবা খক নত্তনা মসি থবক ফজনা শুনবা অমসুং লৈবাক্কী কান্নবা পুরক্নবা মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লনাই মীওইশিংনা মিসন কর্ময়োগী থৌরাংগী মখাদা মখোয়গী থবক তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনগদবনি। মখোয়গী থৌদাংশিং অসি ইচম চম্না ফমশিং পায়বা খক নত্তে, ভারতকী মীয়াম য়াইফনবা অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা থবক তৌবনি। সিবিল সর্বিস দেদা ফোঙদোকখিবা ‘নাগরিক দেবো ভাবা’ নিংশিংখি অমসুং মীয়ামগী থবক তৌবা অসি ঈশ্বরগী সেবা তৌবগা মান্নৈ হায়না ফোঙদোকখি। পুকচেল শেংবা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা থবক তৌবনা ভারত চাউখৎলবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা লৈবাক অমা ওইগনি। মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা অমসুং ভারতমচা করোর ১৪০ গী অনিংবশিং থুংহন্নবা নহারোলশিংনা থবক তৌগদবনি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা থবক ফংহন্নবা মরুওইবা পীবগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎপগা লোয়ননা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফম ৪৭ দা ১৫শুবা রোজগার মেলা পাংথোকখ্রে। মসিনা নহাশিংদা লৈবাক শেমগৎপদা শরুক য়াবগী মগুন লৈবা খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী শক্তি হেনগৎহনগনি।
লৈবাক শীনবা থুংবদগী নৌনা থবক খল্লবা মীওইশিংনা মসিদা রেভিন্যু দিপার্তমেন্ত, হায়র এজুকেসন দিপার্তমেন্ত, গৃহ মন্ত্রালয়, ঙাকশেল মন্ত্রালয়, রেলৱে, পোস্ত দিপার্তমেন্ত, লেবর অমসুং ইমপ্লোইমেন্ত দিপার্তমেন্ত, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংদা থবক চংলগনি।