Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rozgar Mela
When the youth actively contribute to nation-building, the country experiences accelerated development and earns recognition on the global stage: PM
Today, India's youth are demonstrating to the world, through their dedication and innovation, the immense potential that we possess: PM
In this budget, the government has announced the Manufacturing Mission, with a goal to promote the 'Make in India' initiative and provide India's youth with the opportunity to create globally standardized products: PM
Manufacturing Mission will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country, but will also open up new employment opportunities nationwide: PM
Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025 and this event places the nation's youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time: PM
For innovators in media, gaming, and entertainment, WAVES is an unprecedented opportunity to showcase their talent: PM
India’s women power is reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science, the government is also focusing on empowering rural women: PM
26 APR 2025 12:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela and distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organizations via videoconferencing today. Addressing the gathering, he emphasized that today marks the beginning of new responsibilities for these youth in different departments of the Government of India. He remarked that their duties include strengthening the nation's economic framework, bolstering internal security, contributing to the construction of modern infrastructure, and bringing transformative changes to the lives of workers. The Prime Minister underscored that the sincerity with which they fulfill their responsibilities will have a positive impact on India's journey towards becoming a developed nation. Expressing confidence, he stated that these young individuals will carry out their duties with utmost dedication.
“The foundation of any nation's progress and success lies in its youth, when the youth actively participate in nation-building, the nation experiences rapid development and establishes its identity on the global stage”, emphasised Shri Modi. “India's youth are showcasing their immense potential to the world through their hard work and innovation”, he further highlighted, stating that the government is ensuring, at every step, that employment and self-employment opportunities for the country's youth continue to grow. He pointed out that initiatives like Skill India, Startup India, and Digital India are creating new opportunities for the youth. Through these campaigns, the government is providing an open platform for India's youth to showcase their talents. Shri Modi noted that as a result of these efforts, in this decade, India's youth have propelled the nation to the forefront in the fields of technology, data, and innovation. He highlighted the success of digital platforms like UPI, ONDC, and GeM (Government e-Marketplace), which demonstrate how the youth are leading transformative changes in the digital economy. He further remarked that India now leads the world in real-time digital transactions, and a significant share of this achievement is credited to the youth.
“The Manufacturing Mission announced in this budget, aims at promoting the 'Make in India' initiative and providing India's youth with opportunities to create globally standardized products. This initiative will not only support millions of MSMEs and small entrepreneurs across the country but will also open up new employment opportunities nationwide”, remarked the Prime Minister, adding that this is an unprecedented time of opportunities for India's youth. He noted that the IMF recently stated that India will remain the world's fastest-growing economy. He emphasized that this growth has multiple facets, with the most significant being the increase in job opportunities across all sectors in the coming days. The Prime Minister pointed out that in recent times, the automobile and footwear industries have achieved new records in production and exports, creating substantial employment opportunities for the youth. He also highlighted that, for the first time, products from Khadi and Village Industries have surpassed a turnover of ₹1.70 lakh crore, generating millions of new jobs, especially in rural areas. He remarked on the recent achievement in Inland Water Transport, noting that before 2014, only 18 million tons of cargo were moved annually through Inland Water Transport. This year, cargo movement has exceeded 145 million tons. He attributed this success to India's consistent policy-making and decision-making in this direction. The Prime Minister highlighted that the number of National Waterways in the country has increased from just 5 to over 110 and the operational length of these waterways has grown from approximately 2,700 kilometers to nearly 5,000 kilometers. He stressed that these achievements are creating new opportunities for the youth across the nation.
“Mumbai will soon host the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) 2025.This event places the youth at its core, providing young creators with such a platform for the first time. This summit offers an unprecedented opportunity for innovators in media, gaming, and entertainment to showcase their talent”, said Shri Modi. He noted that entertainment startups will have the chance to connect with investors and industry leaders, making it the largest platform to present their ideas to the world. He emphasized that youth will gain exposure to AI, XR, and immersive media through various workshops organized during the event. “WAVES will energize India's digital content future”, he added. He lauded the inclusivity of India's youth, highlighting that every section of society is contributing to the nation's achievements. He remarked that daughters of India are leading the way, citing the recent UPSC results where the top two positions were secured by women, and three out of the top five toppers were women. “Women are reaching new heights in fields ranging from bureaucracy to space and science. Our government is focused on empowering rural women through initiatives like Self-Help Groups, Bima Sakhis, Bank Sakhis, and Krishi Sakhis, which have created new opportunities”, said Shri Modi. He further noted that thousands of women are now working as Drone Didis, ensuring prosperity for their families and villages, adding that over 90 lakh Self-Help Groups are active in the country, involving more than 10 crore women. To strengthen these groups, the government has increased their budget fivefold and introduced a provision for collateral-free loans of up to ₹20 lakh. Shri Modi highlighted that women are the largest beneficiaries of the Mudra Yojana and noted that over 50,000 startups in the country have women as directors. He remarked that such transformative changes across sectors are strengthening India's resolve for development and creating more opportunities for employment and self-employment.
Addressing the youth who received their employment letters today, the Prime Minister underlined that the positions achieved by individuals are a result of their hard work and dedication. He stressed that it is now time to dedicate the next phases of their lives not only to themselves but also to the nation. He highlighted that the spirit of public service must remain paramount. The Prime Minister stated that when one works with the highest regard for their service, their efforts gain the strength to guide the nation in a new direction. He underscored that the fulfillment of duties, innovation, and commitment of individuals will directly contribute to improving the lives of every citizen in India.
Remarking that when individuals reach positions of responsibility, their duties and roles as citizens become even more significant, Shri Modi emphasized the need for awareness in this direction. He highlighted the ongoing campaign, ‘Ek Ped Maa Ke Naam,’ and encouraged everyone to plant a tree in their mother's name as a gesture of gratitude and service to nature. He urged individuals to involve more people in this campaign at their workplaces. Noting that the International Yoga Day, coming up in June, is a great opportunity to begin a healthy life alongside a successful career, he emphasized that health is not only essential for individuals but also crucial for work efficiency and the nation's productivity. The Prime Minister encouraged individuals to utilize the Mission Karmayogi initiative to enhance their capabilities. He stated that the purpose of their roles is not merely to hold positions but to serve every citizen of India and contribute to the nation's progress. Recalling the mantra of ‘Nagrik Devo Bhava,’ shared on Civil Services Day, and emphasizing that serving citizens is akin to divine worship, Shri Modi concluded by expressing confidence that with sincerity and dedication, India will become a developed and prosperous nation. He urged the youth to work for achieving the dreams and aspirations of 140 crore Indians.
Background
In line with Prime Minister's commitment to accord highest priority to employment generation, the 15th Rozgar Mela will be held at 47 locations across the country. It will provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and effectively contributing to national development.
The new recruits, selected from across the country will be joining the Central Government in various Ministries/Departments including Department of Revenue, Ministry of Personnel and Public Grievances and Pensions, Ministry of Home Affairs, Department of Posts, Department of Higher Education, Ministry of Railways, Ministry of Labour & Employment among others.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳାକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଯେତେବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗଦାନ ଦିଅନ୍ତି, ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଲାଭ କରେ ଏବଂ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ସ୍ବୀକୃତି ହାସଲ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନିଜର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଆଜି ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଉଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ପାଖରେ କେତେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏଥରର ବଜେଟରେ, ସରକାର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ବ ମାନକ ବିଶିଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ କେବଳ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୁମ୍ବାଇ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମ୍ମିଳନୀ (ଓ୍ବେଭ୍ସ) ୨୦୨୫ ଆୟୋଜନ କରିବ, ଏହା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯାହାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଯୁବପିଢି ଅଛନ୍ତି ଓ ଏହା ଯୁବ କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଏପରି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗଣମାଧ୍ୟମ, ଗେମିଂ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ହେଉଛି ୱେଭସ୍: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି
26 APR 2025 12:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ମେଳାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ସେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନରେ ନବନିଯୁକ୍ତ ୫୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ଏସବୁ ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ମିଳୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଏବଂ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଜୀବନରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଆନ୍ତରିକତାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି, ତାହା ଭାରତର ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଯାତ୍ରାରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ। ଏହି ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ବାହ କରିବେ ବୋଲି ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସଫଳତାର ମୂଳଦୁଆ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଯେତେବେଳେ ଯୁବପିଢ଼ି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରେ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଛାପ ସୃଷ୍ଟି କରେ।" ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, "ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଦେଖାଉଛନ୍ତି।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଖୋଲା ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଶକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ତଥ୍ୟ ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ କରିପାରିଛନ୍ତି। ସେ ୟୁପିଆଇ, ଓଏନଡିସି ଏବଂ ଜିଏଏମ୍ (ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍) ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ି କିପରି ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏବେ ରିଅଲ୍-ଟାଇମ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ନେଣଦେଣରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ଏବଂ ଏହି ସଫଳତାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରେୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ବଜେଟରେ ଘୋଷିତ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନର ଲକ୍ଷ୍ୟ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନକ ଉତ୍ପାଦ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିବ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁଯୋଗର ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମୟ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରାପାଣ୍ଠି (ଆଇଏମଏଫ) ସମ୍ପ୍ରତି କହିଛି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ହୋଇ ରହିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଅନେକ ଦିଗ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ଜୋତା ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଖଦି ଏବଂ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ୧.୭୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ମତାମତ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪ ପୂର୍ବରୁ, ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଜଳ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମରେ ବାର୍ଷିକ କେବଳ ୧୮ ନିୟୁତ ଟନ୍ ମାଲ ପରିବହନ କରାଯାଉଥିଲା। ଏହି ବର୍ଷ, ମାଲ ପରିବହନ ୧୪୫ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ସେ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଏହି ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଜାତୀୟ ଜଳମାର୍ଗ ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର ୫ ରୁ ୧୧୦ ରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଜଳମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଲମ୍ବ ପ୍ରାୟ ୨୭୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦୦ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁମ୍ବାଇ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମ୍ମିଳନୀ (ଓ୍ବେଭ୍ସ) ୨୦୨୫ ଆୟୋଜନ କରିବ। ଏହି ଯୁବ-କେନ୍ଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯୁବ କ୍ରିଏଟରମାନଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ଗେମିଂ ଏବଂ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।" ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମନୋରଞ୍ଜନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ନିବେଶକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ କର୍ମଶାଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ି ଏଆଇ, ଏକ୍ସଆର ଏବଂ ଇମର୍ସିଭ୍ ମିଡିଆ ସହିତ ପରିଚିତ ହେବେ ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, "ୱେଭ୍ସ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ କଣ୍ଟେଣ୍ଟର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ।"
ସେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ସଫଳତାରେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଅବଦାନ ରହିଥିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଝିଅମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ୟୁପିଏସସି ଫଳାଫଳର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ମହିଳାମାନେ ଅଧିକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ତିନି ଜଣ ମହିଳା ରହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ମହିଳାମାନେ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁଚାଲିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବୀମା ସଖୀ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ ଏବଂ କୃଷି ସଖୀ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି, ଯାହା ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।" ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ହଜାର ହଜାର ମହିଳା ଏବେ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଭାବରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ଗାଁର ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ୯୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ବଜେଟକୁ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭାର୍ଥୀ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ରେ ମହିଳା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତର ବିକାଶ ପ୍ରତି ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ଏବଂ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଆଜି ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ପଦବୀ ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଷ୍ଠାର ଫଳ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ସମୟ ଆସିଛି ଯେ ଆମେ ଆମ ଜୀବନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସେବାର ମନୋଭାବ ସର୍ବୋପରି ହେବା ଉଚିତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ସେବା ପ୍ରତି ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗରେ ନେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପାଇଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଲୋକଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ଜଣେ ନାଗରିକ ଭାବରେ ତାଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଭୂମିକା ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ। ସେ ଏ ଦିଗରେ ସଚେତନତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରକୃତି ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ଏବଂ ସେବା ସ୍ୱରୂପ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜ ମାଆଙ୍କ ନାମରେ ଗଛ ଲଗାଇବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଜୁନ୍ ମାସରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଏକ ସଫଳ କ୍ୟାରିଅର ସହିତ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଏକ ମହାନ ସୁଯୋଗ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଭୂମିକାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ପଦବୀରେ ରହିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ସେବା କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା। ସିଭିଲ ସର୍ଭିସେସ୍ ଦିବସରେ କୁହାଯାଇଥିବା 'ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭାବ' ମନ୍ତ୍ରକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସେବା କରିବା ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଉପାସନା ସହିତ ସମାନ। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସଚ୍ଚୋଟତା ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବ। ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରିଚାଲିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ଦେଶର ୪୭ଟି ସ୍ଥାନରେ ୧୫ତମ ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ବିକାଶରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚୟନ ହୋଇଥିବା ନୂତନ କର୍ମଚାରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ, କାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଡାକ ବିଭାଗ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ, ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗରେ ଯୋଗଦେବେ।