ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସାଉଦି ଆରବ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗସ୍ତ ସମାପନ ଅବସରରେ ମିଳିତ ବିବୃତି
23 APR 2025 12:44PM by PIB Bhubaneswar
"ଏକ ଐତିହାସିକ ବନ୍ଧୁତା; ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଭାଗିଦାରୀ"
କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ତଥା ସାଉଦି ଆରବ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରିନ୍ସ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ୍ ବିନ୍ ଅବଦୁଲଅଜିଜ୍ ଅଲ୍ ସୌଦଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ଭାରତର ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ତାରିଖରେ ସାଉଦି ଆରବ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଏହା ତୃତୀୟ ସାଉଦି ଆରବ ଗସ୍ତ ଥିଲା। ସେପେ୍‌ଟମ୍ୱର ୨୦୨୩ ରେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ-ସାଉଦି ଆରବ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବା ପାଇଁ ଏଚଆରଏଚ ପ୍ରିନ୍ସ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ ବିନ୍ ଅବଦୁଲାଜିଜ୍ ଅଲ୍ ସାଉଦ୍‌, କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଐତିହାସିକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ପରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ମହାମହୀମ ଯୁବରାଜ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ ବିନ୍ ଅବଦୁଲ ଅଜିଜ୍ ଉଲ୍ ସାଉଦ୍ କ୍ରାଉନ ପ୍ରିନ୍ନ ଏବଂ ଅଲ-ସଲାମ ପ୍ୟାଲେସ ଯେଦ୍ଦାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଏବଂ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସଦ୍‌ଭାବନାରେ ଭରି ରହିଛି, ତାହା ଉପରେ ସେମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଭୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଐତିହାସିକ ଘନିଷ୍ଠ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ହୃତ କମ୍ପନକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା, ଶକ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, କୃଷି, ସଂସ୍କୃତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଜରିଆରେ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ୨୦୩୦ ଏବଂ ଫିଫା ବିଶ୍ୱକପ୍ ୨୦୩୪ ପାଇଁ ସାଉଦି ଆରବର ସଫଳ ବୋଲିଡାକ ପାଇଁ ଏଚଆରଏଚ ପ୍ରିନ୍ସ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ ବିନ୍ ଅବଦୁଲାଜିଜ୍ ଉଲ୍ ସଉଦ, ଯୁବରାଜ ତଥା ସାଉଦି ଆରବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଉପାୟ ଉପରେ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ-ସାଉଦି ଆରବ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦ (ଏସ. ପି. ସି.) ର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକରେ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେପେ୍‌ଟମ୍ୱର ୨୦୨୩ ରେ ସେମାନଙ୍କର ଶେଷ ବୈଠକ ପରଠାରୁ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ନେତା ଦୁଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ କମିଟିର କାର୍ଯ୍ୟର ଫଳାଫଳ ଉପରେ ଯଥା (କ) ରାଜନୈତିକ, ସୁରକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ କମିଟି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉପକମିଟି ଏବଂ (ଖ) ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ନିବେଶ କମିଟିର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପରିଷଦର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷମାନେ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ କମିଟିଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରି ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଗଭୀରତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତକୁ ଉଭୟ ନେତା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ବୈଠକ ଶେଷରେ ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ-ସାଉଦି ଆରବ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକର ବିବରଣୀ ଉପରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ।
ଏହି ରାଜ୍ୟରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୨୭ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ନିରନ୍ତର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ସାଉଦି ପକ୍ଷକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୃଢ଼ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଅପାର ସଦ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ସଫଳତାର ସହ ହଜ୍ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ସାଉଦି ଆରବକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ଭାରତୀୟ ହଜ୍ ଏବଂ ଉମରାହ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବାରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଗଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ (ଏଚଏଲଟିଏଫ) ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଶକ୍ତି, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍‌, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଫିଣ୍ଟେକ୍‌, ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଟେଲିକମ୍‌, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍‌, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମେତ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ସାଉଦି ଆରବର ପ୍ରୟାସକୁ ଆଧାର କରି ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣା କରିଥିଲା । ଯାହା ଏହିପରି ନିବେଶ ପ୍ରବାହକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଦୁଇଟି ବିଶୋଧନାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବା ଲାଗି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ରାଜିନାମା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଟିକସ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଥିଲା। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆଲୋଚନା ଶେଷ କରିବା ଲାଗି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ପି. ଆଇ. ଏଫ୍‌. ଦ୍ୱାରା ନିବେଶ ସୁବିଧା ପାଇଁ ନୋଡାଲ ପଏଣ୍ଟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ (ପି. ଆଇ. ଏଫ୍‌.) ରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଡେସ୍କର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର କାର୍ଯ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ମଧ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରୁଛି, ଯେଉଁଥିରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ନିବେଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିବେଶ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେପ୍ଟେମ୍ୱର ୨୦୨୩ ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସାଉଦି-ଭାରତ ନିବେଶ ଫୋରମର ଫଳାଫଳ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏହା ହାସଲ କରିଥିବା ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ରାଜ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ନିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇନଭେଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବର ନିବେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚାର ସକ୍ରିୟତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ଯୋଗଦାନ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତି ହୋଇଥିଲେ।
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ବିଶ୍ୱ ତୈଳ ବଜାରର ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ବଜାର ଗତିଶୀଳତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ପାଇଁ, ଯୋଗାଣର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଏହାର ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ, ଭାରତର ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ରିଜର୍ଭ ପ୍ରୋଗ୍ରାମରେ ସହଯୋଗ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପ ସମେତ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ୍‌, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଅଭିନବ ବ୍ୟବହାର, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ମିଳିତ ଅଧ୍ୟୟନ ସମାପ୍ତ କରିବା, ଗ୍ରୀଡ୍ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟକରଣ, ଗ୍ରୀଡ୍ ସଂଯୋଗ, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗ୍ରୀଡ୍ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନମନୀୟତା, ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ବିନିମୟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ କ୍ଷ ସବୁଜ/ସ୍ୱଚ୍ଛ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି, ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ପରିବହନ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବିନିମୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ, କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା, ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କୋଠା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାରକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ୱନ୍ଧରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ରାଜିନାମାର ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଉତ୍ସ ପରିବର୍ତ୍ତେ ନିର୍ଗମନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଜଳବାୟୁ ରାଜିନାମାର ବିକାଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ରାଜ୍ୟର "ସାଉଦି ଗ୍ରୀନ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍‌" ଏବଂ "ମିଡିଲ୍ ଇଷ୍ଟ ଗ୍ରୀନ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍‌" ର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଚକ୍ରାକାର କାର୍ବନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ଚକ୍ରାକାର କାର୍ବନ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରୟୋଗକୁ ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ମିଳିତ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ, ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ-ଏକ ବିଶ୍ୱ-ଏକ ଗ୍ରୀଡ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମେଣ୍ଟ (ସି. ଡି. ଆର. ଆଇ.) ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ମିଶନ ଜୀବନଶୈଳୀ (ଏଲ. ଆଇ. ଏଫ. ଇ.) ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ଗ୍ରୀନ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଭଳି ଅଗ୍ରଣୀ ପଦକ୍ଷେ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନରେ ଭାରତର ଯୋଗଦାନକୁ ସାଉଦି ଆରବ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲା।
ଭାରତ ସାଉଦି ଆରବର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ୨୦୨୩-୨୦୨୪ରେ ଭାରତର ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ସହିତ ନିକଟ ଅତୀତରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ବିବିଧତା ଆଣିବା ଲାଗି ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ଗସ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ-ଜିସିସି ଏଫ୍‌. ଟି. ଏ. ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ନିଜର ଇଚ୍ଛାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ଲାଗି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ଥଳସେନା ଅଭ୍ୟାସ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନୌସେନା ଅଭ୍ୟାସ' ଅଲ୍ ମହମ୍ମଦ୍ ଅଲ୍ ହିନ୍ଦି କେଦୌର, ଅନେକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ ଆଦି ସାମିଲ ରହିଛି। ସେପ୍ଟେମ୍ୱର ୨୦୨୪ରେ ରିୟାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ କମିଟିର ଷଷ୍ଠ ବୈଠକର ଫଳାଫଳକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ତିନି ସେବା ମଧ୍ୟରେ କର୍ମଚାରୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାର ଆରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉଭୟ କ୍ଷ ଉନ୍ନତ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏହି ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାରର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ ରେ ଜାମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ଭୟଙ୍କର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଯାଇଥିଲା। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ରୂ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ମାନବତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତର ବିଦ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ କୌଣସି କାରଣରୁ କୌଣସି ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ କୌଣସି ଯଥାର୍ଥତା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜାତି, ଧର୍ମ କିମ୍ୱା ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଯୋଡ଼ିବାର କୌଣସି ପ୍ରୟାସକୁ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସହଯୋଗକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିରୋଧରେ ଆତଙ୍କବାଦର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁୁ ଯେଉଁଠାରେ ରହିଛି ସେଠାରେ ଧ୍ୱଂସ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦର ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ୟ ଦେଶ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳା କରିବା ।ଇଁ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ସମେତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ପ୍ରବେଶକୁ ରୋକିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ତଥା ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବିପଦ ତଥା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟାର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ।ଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଲାଗି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନଭେମ୍ୱର ୨୦୨୪ ରେ ଜେଦ୍ଦାରେ ଆଣ୍ଟିମାଇକ୍ରୋବାୟାଲ୍ ପ୍ରତିରୋଧ ଉପରେ ଚତୁର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ସାଉଦି ଆରବ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ସାଉଦି ଆରବରେ ଭାରତୀୟ ଔଷଧର ରେଫରେନ୍ସ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ସମ୍ୱନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସାଉଦି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରାଧିକରଣ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାଉଦି ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଔଷଧ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଔଷଧ ମାନକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସଂଗଠନ (ସି. ଡି. ଏସ୍‌. ସି. ଓ.) ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ଉତ୍ପାଦ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଲାଗି ବୁଝାମଣା ପତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ଆହୁରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର ଇତ୍ୟାଦି ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ। ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଶାସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରି ଅନ୍ୱେଷଣ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ନିୟାମକ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦୂରସଞ୍ଚାର ନିୟାମକ ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବର ଯୋଗାଯୋଗ, ମହାକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଆୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ନେଇ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ମହାକାଶ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନ, ମହାକାଶଯାନ, ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମର ଉପଯୋଗ; ମହାକାଶ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରୟୋଗ; ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ; ଏକାଡେମିକ୍ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଐତିହ୍ୟ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ସାହିତ୍ୟ, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଦୃଶ୍ୟ କଳା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନ ଜରିଆରେ ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ। ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଧୀନରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଜରିଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଢ଼ ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ମନୋରଞ୍ଜନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ସୁଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ସାର ବାଣିଜ୍ୟ ସମେତ କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ ଯୋଗାଣ, ପାରସ୍ପରିକ ନିବେଶ ଏବଂ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରାଜିନାମା ଜାରି ରଖିବା ଲାଗି ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ନବସୃଜନ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଏହାର ରଣନୈତିକ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ।ଉଥିବା ଗତିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଅଗ୍ରଣୀ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସାଉଦି ଆରବରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାର ସୁଯୋଗକୁ ସାଉଦି ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶ୍ରମ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ୱଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ୱର ୨୦୨୩ ରେ ଏଚଆରଏଚ ପ୍ରିନ୍ସ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ ବିନ୍ ଅବଦୁଲାଜିଜ୍ ଉଲ୍ ସାଉଦ୍‌, କ୍ରାଉନ୍ ପ୍ରିନ୍ସ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ଭାରତ-ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ-ୟୁରୋ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ନୀତି ଉପରେ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବାର କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କରିଡରରେ ପରିକଳ୍ପିତ ସଂଯୋଗର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବାର ପାସେଜ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ଏବଂ ବନ୍ଦର ସଂଯୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, ଏବଂ ଡାଟା ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗ୍ରୀଡ୍ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଆନ୍ତଃସଂଯୋଗ, ସ୍ୱଚ୍ଛ/ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅଧୀନରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଲାଇନର ବୃଦ୍ଧି ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ।ଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଜି-୨୦, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗଠନ ଏବଂ ମଞ୍ଚରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଋଣ ସେବା ନିଲମ୍ୱନ କ୍ଷେ (ଡି. ଏସ୍‌. ଏସ୍‌. ଆଇ.) ଠାରୁ ଆଗକୁ ଋଣ ରିଚାଳନା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ୨୦୨୦ ରିୟାଦ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜି-୨୦ ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା। ଯୋଗ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଋଣର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଋଣଦାତା (ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଋଣଦାତା ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ୍ କ୍ଲବ୍ ଋଣଦାତା) ଏବଂ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟାପକ ମଞ୍ଚ ଭାବେ ସାଧାରଣ ଢାଞ୍ଚାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଉପାଦେୟତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ୟମନ ସଙ୍କଟର ଏକ ବ୍ୟାପକ ରାଜନୈତିକ ସମାଧାନରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନକୁ ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ୟମନ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେ ଏବଂ ୟେମେନର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସୁଗମ କରିବାରେ ଏହାର ଭୂମିକାକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୟେମେନକୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସାଉଦି ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁ. ଏନ୍‌. ସି. ଏଲ୍‌. ଓ. ଏସ୍‌.) ଅନୁଯାୟୀ ଜଳଥର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଉପାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବୁଝାମଣା ପତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
• ଆନ୍ତରୀକ ବିଭାଗ, ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆନ୍ତରୀକ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଆନ୍ତରିକ ଗତିବିଧି ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣା ବ୍ୟକ୍ତି କହିଥିଲେ ।
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ, ସାଉଦି ଆରବ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ନେଇ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ହୋଇଥିଲା ।
• -ଡାକ ବିଭାଗ, ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ପୋଷ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ (ଏସ.ପି.ଏଲ.) ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପାର୍ସଲ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣା ।
• ଭାରତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡ୍ରୋପିଂ ବିରୋଧୀ ଏଜେନ୍ସି (ଏନ୍‌.ଏ.ଡି.ଏ.) ଭାରତ (ଏସ.ଏ.ଡି.ସି.)ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଡ୍ରୋପିଂ ବିରୋଧୀ ସମିତି ମଧ୍ୟରେ ଡୋଫିଂ ବିରୋଧି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
• ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ବିଭାଗ, ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଗତିବିଧି ଗୁଡିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୁଝାମଣା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସାଉଦି ଆରବ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ନେଇ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ହୋଇଥିଲା ।
• ଡାକ ବିଭାଗ, ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ପୋଷ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ (ଏସ୍‌ପିଏସ୍‌) ମଧ୍ୟରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀୟ ପାର୍ସଲ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୁଝାମଣା ।
• ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡୋଫି ବିରୋଧୀ ଏଜେନ୍ସ(ଏନ୍‌.ଏ.ଡି.ଏ) ଭାରତ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଡୋଫିଂ ବିରୋଧୀ ସମିତି (ଏସ.ଏ.ଡି.ସି.) ମଧ୍ୟରେ ଡୋପିଂ ନିରୋଧୀ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ପରିଷଦର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତିରେ ହୋଇଥିବା ତାରିଖରେ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଯେହେତୁ ଦୁଇ ଦେଶ ନିଜ ନିଜ ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗ, ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବେ।
ଗସ୍ତ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସହ ଆସିଥିବା ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଉଦାର ଆତିଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ମହାମହୀମ ଯୁବରାଜ ତଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହୀମ ଯୁବରାଜ ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ସଲମାନ ବିନ୍ ଅବଦୁଲାଜିଜ୍ ଅଲ୍ ସାଉଦ୍‌ଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ସାଉଦି ଆରବର ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ତରଫରୁ, ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଭାରତର ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଧିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଆନ୍ତରିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Joint Statement at the conclusion of the State Visit of Prime Minister to the Kingdom of Saudi Arabia
23 APR 2025 12:44PM by PIB Delhi
"A Historic Friendship; A Partnership for Progress”
At the invitation of His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of the Kingdom of Saudi Arabia, Hon’ble Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi paid a State Visit to the Kingdom of Saudi Arabia on April 22, 2025.
This was Prime Minister Shri Narendra Modi’s third visit to the Kingdom of Saudi Arabia. It followed the historic State Visit of HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of the Kingdom of Saudi Arabia’s visit to India in September 2023 to participate in the G-20 Summit and co-chair the first meeting of the India- Saudi Arabia Strategic Partnership Council.
His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister, received Prime Minister Shri Narendra Modi at Al-Salam Palace, Jeddah.They held official talks, during which they recalled the strong bonds of historically close friendship between the Republic of India and the Kingdom of Saudi Arabia. India and Saudi Arabia enjoy a strong relationship and close people-to-people ties marked by trust and goodwill. The two sides noted that the solid foundation of the bilateral relationship between the two nations has further strengthened through the strategic partnership covering diverse areas including defense, security, energy, trade, investment, technology, agriculture, culture, health, education, and people-to-people ties. Both sides also exchanged views on current regional and international issues of mutual interest.
Prime Minister Shri Narendra Modi congratulated HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of Kingdom of Saudi Arabia for Saudi Arabia’s successful bids for World Expo 2030 and FIFA World Cup 2034.
The two leaders held constructive discussions on ways to strengthen the strategic partnership between India and the Kingdom of Saudi Arabia. The two leaders also co-chaired the second meeting of the India-Saudi Arabia Strategic Partnership Council (SPC). The two sides reviewed the progress of the Strategic Partnership Council since their last meeting in September 2023. Both leaders expressed their satisfaction with the outcomes of the work of the two Ministerial Committees, namely: (a) the Committee on Political, Security, Social and Cultural Cooperation and their subcommittees and (b) the Committee on Economy and Investment and their Joint Working Groups, in diverse fields. In this context, the Co-Chairs of the Council welcomed the expansion of the Strategic Partnership Council to four Ministerial Committees reflecting the deepening of the Strategic Partnership, by addition of the Ministerial Committees on Defence Cooperation, and Tourism and Cultural Cooperation. The two leaders noted with appreciation the large number of high-level visits across various Ministries that have built trust and mutual understanding on both sides. At the end of the Meeting, the two leaders signed the Minutes of the Second Meeting of the India-Saudi Arabia Strategic Partnership Council.
The Indian side expressed its appreciation to the Saudi side for the continuing welfare of around 2.7 million Indian nationals residing in the Kingdom, reflecting the strong people- to-people bonds and immense goodwill that exists between the two nations. The Indian side also congratulated Saudi Arabia for successfully holding the Haj pilgrimage in 2024 and expressed its appreciation for the excellent coordination between the two countries in facilitating Indian Haj and Umrah pilgrims.
Both sides welcomed the growth of the economic relationship, trade and investment ties between India and Kingdom of Saudi Arabia in recent years. The Indian side congratulated the Saudi side for progress achieved on the goals under Vision 2030. Saudi side expressed appreciation for India’s sustained economic growth and the goal of Viksit Bharat or becoming a developed country by 2047. Both sides agreed to work together in areas of mutual interests to fulfill respective national goals and achieve shared prosperity.
Both Leaders noted with satisfaction the progress made in the discussions under the High-Level Task Force (HLTF), constituted in 2024 for promoting investment flows between the two countries. Building on the endeavor of Saudi Arabia to invest in India in multiple areas including energy, petrochemicals, infrastructure, technology, fintech, digital infrastructure, telecommunications, pharmaceuticals, manufacturing and health, it was noted that the High-Level Task Force came to an understanding in multiple areas which will rapidly promote such investment flows. They noted the agreement in the High-Level Task Force to collaborate on establishing two refineries. The progress made by this Task Force in areas such as taxation was also a major breakthrough for greater cooperation in the future. The two sides affirmed their desire to complete negotiations on the Bilateral Investment Treaty at the earliest. The Indian side appreciated the launch of India Desk at the Public Investment Fund (PIF) to act as the nodal point for investment facilitation by PIF. They observed that work of the High-Level Task Force underscores the growing economic partnership between India and Saudi Arabia focusing on mutual economic growth and collaborative investments.
The two sides affirmed their commitment to strengthening their direct and indirect investment partnership. They commended the outcomes of the Saudi-India Investment Forum, held in New Delhi in September 2023, and the active cooperation it achieved between the public and private sectors from both countries. They also commended the expansion of investment activities by Indian companies in the Kingdom, and appreciated the role of the private sector in enhancing mutual investments.The two sides valued the activation of the Framework of Cooperation on Enhancing Bilateral Investment between Invest India and Ministry of Investment of Saudi Arabia. Both sides agreed to facilitate enhanced bilateral cooperation in the startup ecosystem, contributing to mutual growth and innovation.
In the field of Energy, the Indian side agreed to work with the Kingdom to enhance the stability of global oil markets and to balance global energy market dynamics. They emphasized the need to ensure security of supply for all energy sources in global markets. They agreed on the importance of enhancing cooperation in several areas in the energy sector, including the supply of crude oil and its derivatives including LPG, collaboration in India’s Strategic Reserve Program, joint projects across the refining and petrochemical sector, including manufacturing and specialized industries, innovative uses of hydrocarbons, electricity, and renewable energy, including completing the detailed joint study for electrical interconnection between the two countries, exchanging expertise in the fields of grid automation, grid connectivity, electrical grid security and resilience, and renewable energy projects and energy storage technologies, and enhancing the participation of companies from both sides in implementing their projects.
The two sides emphasized the importance of cooperation in the field of green/clean hydrogen, including stimulating demand, developing hydrogen transport and storage technologies, exchanging expertise and experiences to implement best practices. The two sides also acknowledged the need to work on developing supply chains and projects linked to the energy sector, enabling cooperation between companies, enhancing cooperation in the field of energy efficiency and rationalizing energy consumption in the buildings, industry, and transportation sectors, and raising awareness of its importance.
With regard to climate change, both sides reaffirmed the importance of adhering to the principles of the United Nations Framework Convention on Climate Change and the Paris Agreement, and the need to develop and implement climate agreements with a focus on emissions rather than sources. The Indian side commended the Kingdom's launch of the "Saudi Green Initiative" and the "Middle East Green Initiative"and expressed its support for the Kingdom's efforts in the field of climate change. The two sides stressed the importance of joint cooperation to develop applications of the circular carbon economy by promoting policies that use the circular carbon economy as a tool to manage emissions and achieve climate change objectives.The Kingdom of Saudi Arabia appreciated India’s contributions to global climate action by pioneering initiatives like International Solar Alliance, One Sun-One World-One Grid, Coalition of Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Mission Lifestyle for Environment (LiFE) and Global Green Credit Initiative.
Both sides expressed satisfaction at the steady growth in bilateral trade in recent years with India being the second largest trading partner for Saudi Arabia; and Saudi Arabia being India’s fifth largest trading partner in 2023-2024. Both sides agreed to further enhance co-operation to diversify their bilateral trade. In this regard, both sides agreed on the importance of increasing visits of business and trade delegations, and holding trade and investment events. Both sides reiterated their desire for commencing negotiations on the India-GCC FTA.
The two sides appreciated the deepening of the defence ties as a key pillar of the Strategic Partnership, and welcomed the creation of a Ministerial Committee on Defence Cooperation under the Strategic Partnership Council. They noted with satisfaction the growth of their joint defence cooperation including numerous ‘firsts’ like the first ever Land Forces exercise SADA TANSEEQ, two rounds of the Naval Exercises AL MOHED AL HINDI, many high-level visits, and training exchanges, towards ensuring the security and stability of the region. They welcomed the outcomes of the 6th meeting of the Joint Committee on Defence Cooperation held in Riyadh in September 2024, noting the initiation of staff-level talks between all three services. Both sides also agreed to enhance defence industry collaboration.
Noting the continuing cooperation achieved in security fields, both sides highlighted the importance of this cooperation for better security and stability. They also emphasized the importance of furthering cooperation between both sides in the areas of cybersecurity, maritime border security, combating transnational crime, narcotics and drug trafficking.
Both sides strongly condemned the gruesome terror attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025, which claimed the lives of innocent civilians. In this context, the two sides condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, and emphasized that this remains one of the gravest threats to humanity. They agreed that there cannot be any justification for any act of terror for any reason whatsoever. They rejected any attempt to link terrorism to any particular race, religion or culture. They welcomed the excellent cooperation between the two sides in counter-terrorism and the terror financing. They condemned cross-border terrorism, and called on all States to reject the use of terrorism against other countries, dismantle terrorism infrastructure where it exists, and bring perpetrators of terrorism to justice swiftly. Both sides stressed the need to prevent access to weapons including missiles and drones to commit terrorist acts against other countries.
The two sides noted the ongoing cooperation in field of health and efforts to combat current and future health risks and health challenges. In this context, they welcomed the signing of the MOU on Cooperation in the Field of Health between the two countries. The Indian side congratulated the Kingdom of Saudi Arabia for successfully hosting the Fourth Ministerial Conference on Antimicrobial Resistance in Jeddah in November 2024. Indian side welcomed the initiatives taken by the Saudi Food and Drug Authority to address issues related to reference pricing and fast track registration of Indian drugs in Saudi Arabia. Both sides also welcomed the extension of the MoU on Co-operation in the Field of Medical Products Regulation between Saudi Food and Drug Authority and Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) for a further period of five years.
Both sides underscored the importance of co-operation in technology including in new and emerging domains such as Artificial Intelligence, cybersecurity, semi-conductors etc. Highlighting the importance of digital governance,both sides agreed to explore collaboration in this area. They also expressed satisfaction on signing of the MOU between Telecom Regulatory Authority of India and Communications, Space and Technology Commission of Kingdom of Saudi Arabia for cooperation in regulatory and digital sectors.
Both sides noted that the MoU on space cooperation signed during this visit will pave the way for enhanced cooperation in the field of space, including utilization of launch vehicles, spacecraft, ground systems; applications of space technology; research and development; academic engagement and entrepreneurship.
Both sides noted the growth of cultural cooperation between the Kingdom of Saudi Arabia and the Republic of India through active engagement in key sectors such as heritage, film, literature, and performing and visual arts. The creation of a Ministerial Committee on Tourism and Cultural Cooperation under the Strategic Partnership Council marks a significant step toward deepening this partnership.
Both sides also agreed to enhance cooperation in tourism including through capacity building and sustainable tourism. They also noted the expansion of various opportunities in media, entertainment, and sports, supported by the strong people-to-people ties between the two countries.
Both sides appreciated the long-standing cooperation between the two countries in the areas of agriculture and food security, including trade of fertilizers. They agreed to pursue long-term agreements for the security of supply, mutual investments and joint projects towards building long-term strategic cooperation in this area.
The two sides commended the growing momentum in educational and scientific collaboration between the two countries, underscoring its strategic importance in fostering innovation, capacity building, and sustainable development. The Saudi side welcomes the opportunities for leading Indian universities to have presence in Saudi Arabia.The two sides also stressed the value of expanding cooperation in labour and human resources and identifying opportunities for collaboration.
Both sides recalled the signing of the Memorandum of Understanding on the Principles of an India-Middle East-Europe Economic Corridor along with other countries in September 2023 during the state visit of HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of Kingdom of Saudi Arabia to India and expressed mutual commitment to work together to realize the vision of connectivity as envisaged in the Corridor, including the development of infrastructure that includes railways and port linkages to increase the passage of goods and services, and boost trade among stakeholders, and enhance data connectivity and electrical grid interconnectivity. In this regard, both sides welcomed the progress under the MoU on Electrical Interconnections, Clean/Green Hydrogen and Supply Chains signed in October 2023. Both sides also expressed satisfaction on the increase in shipping lines between the two countries.
The two sides stressed the importance of enhancing cooperation and coordination between the two countries in international organizations and forums, including the G20, the International Monetary Fund, and the World Bank, to bolster efforts to address the challenges facing the global economy. They commended the existing cooperation between them within the Common Framework for Debt Treatment Beyond the Debt Service Suspension Initiative (DSSI), which was endorsed by the G20 leaders at the Riyadh Summit 2020. They stressed the importance of enhancing the implementation of the Common Framework as the main and most comprehensive platform for coordination between official creditors (developing country creditors and Paris Club creditors) and the private sector to address the debt of eligible countries.
The two sides affirmed their full support for the international and regional efforts aimed at reaching a comprehensive political solution to the crisis in Yemen. The Indian side appreciated the Kingdom’s many initiatives aimed at encouraging dialogue between the Yemeni parties, and its role in providing and facilitating access of humanitarian aid to all regions of Yemen. The Saudi side also appreciated the Indian effort in providing humanitarian aid to Yemen.The two sides agreed on the importance of cooperation to promote ways to ensure the security and safety of waterways and freedom of navigation in line with the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
The following MoUs were signed during the visit:
• MoU between Department of Space, India, and Saudi Space Agency in the field of space activities for peaceful purposes.
• MoU between Ministry of Health and Family Welfare, Republic of India and Ministry of Health, Kingdom of Saudi Arabia & on Cooperation in the Field of Health.
• Bilateral Agreement between Department of Posts, India and Saudi Post Corporation (SPL) for inward foreign surface parcel.
• MOU between National Anti-Doping Agency of India (NADA), India, and Saudi Arabia Anti-Doping Committee (SAADC) for cooperation in the field of anti-doping and prevention.
Both sides agreed to hold the next meeting of the Strategic Partnership Council on a date mutually agreed upon. As the two nations march ahead with economic and social developments in their respective countries, they also decided, that they will continue communication, coordination and cooperation across various sectors.
At the end of the visit, Prime Minister Shri Narendra Modi, expressed his sincere thanks and appreciation to His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister, for the warm reception and generous hospitality extended to him and his accompanying delegation. He also conveyed his best wishes for continued progress and prosperity of the friendly people of the Kingdom of Saudi Arabia. For his part, His Royal Highness extended his sincere wishes to Prime Minister Narendra Modi and the friendly people of India for further progress and prosperity.