Prime Minister's Office
Joint Statement at the conclusion of the State Visit of Prime Minister to the Kingdom of Saudi Arabia
23 APR 2025 12:44PM by PIB Delhi
"A Historic Friendship; A Partnership for Progress”
At the invitation of His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of the Kingdom of Saudi Arabia, Hon’ble Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi paid a State Visit to the Kingdom of Saudi Arabia on April 22, 2025.
This was Prime Minister Shri Narendra Modi’s third visit to the Kingdom of Saudi Arabia. It followed the historic State Visit of HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of the Kingdom of Saudi Arabia’s visit to India in September 2023 to participate in the G-20 Summit and co-chair the first meeting of the India- Saudi Arabia Strategic Partnership Council.
His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister, received Prime Minister Shri Narendra Modi at Al-Salam Palace, Jeddah.They held official talks, during which they recalled the strong bonds of historically close friendship between the Republic of India and the Kingdom of Saudi Arabia. India and Saudi Arabia enjoy a strong relationship and close people-to-people ties marked by trust and goodwill. The two sides noted that the solid foundation of the bilateral relationship between the two nations has further strengthened through the strategic partnership covering diverse areas including defense, security, energy, trade, investment, technology, agriculture, culture, health, education, and people-to-people ties. Both sides also exchanged views on current regional and international issues of mutual interest.
Prime Minister Shri Narendra Modi congratulated HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of Kingdom of Saudi Arabia for Saudi Arabia’s successful bids for World Expo 2030 and FIFA World Cup 2034.
The two leaders held constructive discussions on ways to strengthen the strategic partnership between India and the Kingdom of Saudi Arabia. The two leaders also co-chaired the second meeting of the India-Saudi Arabia Strategic Partnership Council (SPC). The two sides reviewed the progress of the Strategic Partnership Council since their last meeting in September 2023. Both leaders expressed their satisfaction with the outcomes of the work of the two Ministerial Committees, namely: (a) the Committee on Political, Security, Social and Cultural Cooperation and their subcommittees and (b) the Committee on Economy and Investment and their Joint Working Groups, in diverse fields. In this context, the Co-Chairs of the Council welcomed the expansion of the Strategic Partnership Council to four Ministerial Committees reflecting the deepening of the Strategic Partnership, by addition of the Ministerial Committees on Defence Cooperation, and Tourism and Cultural Cooperation. The two leaders noted with appreciation the large number of high-level visits across various Ministries that have built trust and mutual understanding on both sides. At the end of the Meeting, the two leaders signed the Minutes of the Second Meeting of the India-Saudi Arabia Strategic Partnership Council.
The Indian side expressed its appreciation to the Saudi side for the continuing welfare of around 2.7 million Indian nationals residing in the Kingdom, reflecting the strong people- to-people bonds and immense goodwill that exists between the two nations. The Indian side also congratulated Saudi Arabia for successfully holding the Haj pilgrimage in 2024 and expressed its appreciation for the excellent coordination between the two countries in facilitating Indian Haj and Umrah pilgrims.
Both sides welcomed the growth of the economic relationship, trade and investment ties between India and Kingdom of Saudi Arabia in recent years. The Indian side congratulated the Saudi side for progress achieved on the goals under Vision 2030. Saudi side expressed appreciation for India’s sustained economic growth and the goal of Viksit Bharat or becoming a developed country by 2047. Both sides agreed to work together in areas of mutual interests to fulfill respective national goals and achieve shared prosperity.
Both Leaders noted with satisfaction the progress made in the discussions under the High-Level Task Force (HLTF), constituted in 2024 for promoting investment flows between the two countries. Building on the endeavor of Saudi Arabia to invest in India in multiple areas including energy, petrochemicals, infrastructure, technology, fintech, digital infrastructure, telecommunications, pharmaceuticals, manufacturing and health, it was noted that the High-Level Task Force came to an understanding in multiple areas which will rapidly promote such investment flows. They noted the agreement in the High-Level Task Force to collaborate on establishing two refineries. The progress made by this Task Force in areas such as taxation was also a major breakthrough for greater cooperation in the future. The two sides affirmed their desire to complete negotiations on the Bilateral Investment Treaty at the earliest. The Indian side appreciated the launch of India Desk at the Public Investment Fund (PIF) to act as the nodal point for investment facilitation by PIF. They observed that work of the High-Level Task Force underscores the growing economic partnership between India and Saudi Arabia focusing on mutual economic growth and collaborative investments.
The two sides affirmed their commitment to strengthening their direct and indirect investment partnership. They commended the outcomes of the Saudi-India Investment Forum, held in New Delhi in September 2023, and the active cooperation it achieved between the public and private sectors from both countries. They also commended the expansion of investment activities by Indian companies in the Kingdom, and appreciated the role of the private sector in enhancing mutual investments.The two sides valued the activation of the Framework of Cooperation on Enhancing Bilateral Investment between Invest India and Ministry of Investment of Saudi Arabia. Both sides agreed to facilitate enhanced bilateral cooperation in the startup ecosystem, contributing to mutual growth and innovation.
In the field of Energy, the Indian side agreed to work with the Kingdom to enhance the stability of global oil markets and to balance global energy market dynamics. They emphasized the need to ensure security of supply for all energy sources in global markets. They agreed on the importance of enhancing cooperation in several areas in the energy sector, including the supply of crude oil and its derivatives including LPG, collaboration in India’s Strategic Reserve Program, joint projects across the refining and petrochemical sector, including manufacturing and specialized industries, innovative uses of hydrocarbons, electricity, and renewable energy, including completing the detailed joint study for electrical interconnection between the two countries, exchanging expertise in the fields of grid automation, grid connectivity, electrical grid security and resilience, and renewable energy projects and energy storage technologies, and enhancing the participation of companies from both sides in implementing their projects.
The two sides emphasized the importance of cooperation in the field of green/clean hydrogen, including stimulating demand, developing hydrogen transport and storage technologies, exchanging expertise and experiences to implement best practices. The two sides also acknowledged the need to work on developing supply chains and projects linked to the energy sector, enabling cooperation between companies, enhancing cooperation in the field of energy efficiency and rationalizing energy consumption in the buildings, industry, and transportation sectors, and raising awareness of its importance.
With regard to climate change, both sides reaffirmed the importance of adhering to the principles of the United Nations Framework Convention on Climate Change and the Paris Agreement, and the need to develop and implement climate agreements with a focus on emissions rather than sources. The Indian side commended the Kingdom's launch of the "Saudi Green Initiative" and the "Middle East Green Initiative"and expressed its support for the Kingdom's efforts in the field of climate change. The two sides stressed the importance of joint cooperation to develop applications of the circular carbon economy by promoting policies that use the circular carbon economy as a tool to manage emissions and achieve climate change objectives.The Kingdom of Saudi Arabia appreciated India’s contributions to global climate action by pioneering initiatives like International Solar Alliance, One Sun-One World-One Grid, Coalition of Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and Mission Lifestyle for Environment (LiFE) and Global Green Credit Initiative.
Both sides expressed satisfaction at the steady growth in bilateral trade in recent years with India being the second largest trading partner for Saudi Arabia; and Saudi Arabia being India’s fifth largest trading partner in 2023-2024. Both sides agreed to further enhance co-operation to diversify their bilateral trade. In this regard, both sides agreed on the importance of increasing visits of business and trade delegations, and holding trade and investment events. Both sides reiterated their desire for commencing negotiations on the India-GCC FTA.
The two sides appreciated the deepening of the defence ties as a key pillar of the Strategic Partnership, and welcomed the creation of a Ministerial Committee on Defence Cooperation under the Strategic Partnership Council. They noted with satisfaction the growth of their joint defence cooperation including numerous ‘firsts’ like the first ever Land Forces exercise SADA TANSEEQ, two rounds of the Naval Exercises AL MOHED AL HINDI, many high-level visits, and training exchanges, towards ensuring the security and stability of the region. They welcomed the outcomes of the 6th meeting of the Joint Committee on Defence Cooperation held in Riyadh in September 2024, noting the initiation of staff-level talks between all three services. Both sides also agreed to enhance defence industry collaboration.
Noting the continuing cooperation achieved in security fields, both sides highlighted the importance of this cooperation for better security and stability. They also emphasized the importance of furthering cooperation between both sides in the areas of cybersecurity, maritime border security, combating transnational crime, narcotics and drug trafficking.
Both sides strongly condemned the gruesome terror attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025, which claimed the lives of innocent civilians. In this context, the two sides condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, and emphasized that this remains one of the gravest threats to humanity. They agreed that there cannot be any justification for any act of terror for any reason whatsoever. They rejected any attempt to link terrorism to any particular race, religion or culture. They welcomed the excellent cooperation between the two sides in counter-terrorism and the terror financing. They condemned cross-border terrorism, and called on all States to reject the use of terrorism against other countries, dismantle terrorism infrastructure where it exists, and bring perpetrators of terrorism to justice swiftly. Both sides stressed the need to prevent access to weapons including missiles and drones to commit terrorist acts against other countries.
The two sides noted the ongoing cooperation in field of health and efforts to combat current and future health risks and health challenges. In this context, they welcomed the signing of the MOU on Cooperation in the Field of Health between the two countries. The Indian side congratulated the Kingdom of Saudi Arabia for successfully hosting the Fourth Ministerial Conference on Antimicrobial Resistance in Jeddah in November 2024. Indian side welcomed the initiatives taken by the Saudi Food and Drug Authority to address issues related to reference pricing and fast track registration of Indian drugs in Saudi Arabia. Both sides also welcomed the extension of the MoU on Co-operation in the Field of Medical Products Regulation between Saudi Food and Drug Authority and Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO) for a further period of five years.
Both sides underscored the importance of co-operation in technology including in new and emerging domains such as Artificial Intelligence, cybersecurity, semi-conductors etc. Highlighting the importance of digital governance,both sides agreed to explore collaboration in this area. They also expressed satisfaction on signing of the MOU between Telecom Regulatory Authority of India and Communications, Space and Technology Commission of Kingdom of Saudi Arabia for cooperation in regulatory and digital sectors.
Both sides noted that the MoU on space cooperation signed during this visit will pave the way for enhanced cooperation in the field of space, including utilization of launch vehicles, spacecraft, ground systems; applications of space technology; research and development; academic engagement and entrepreneurship.
Both sides noted the growth of cultural cooperation between the Kingdom of Saudi Arabia and the Republic of India through active engagement in key sectors such as heritage, film, literature, and performing and visual arts. The creation of a Ministerial Committee on Tourism and Cultural Cooperation under the Strategic Partnership Council marks a significant step toward deepening this partnership.
Both sides also agreed to enhance cooperation in tourism including through capacity building and sustainable tourism. They also noted the expansion of various opportunities in media, entertainment, and sports, supported by the strong people-to-people ties between the two countries.
Both sides appreciated the long-standing cooperation between the two countries in the areas of agriculture and food security, including trade of fertilizers. They agreed to pursue long-term agreements for the security of supply, mutual investments and joint projects towards building long-term strategic cooperation in this area.
The two sides commended the growing momentum in educational and scientific collaboration between the two countries, underscoring its strategic importance in fostering innovation, capacity building, and sustainable development. The Saudi side welcomes the opportunities for leading Indian universities to have presence in Saudi Arabia.The two sides also stressed the value of expanding cooperation in labour and human resources and identifying opportunities for collaboration.
Both sides recalled the signing of the Memorandum of Understanding on the Principles of an India-Middle East-Europe Economic Corridor along with other countries in September 2023 during the state visit of HRH Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister of Kingdom of Saudi Arabia to India and expressed mutual commitment to work together to realize the vision of connectivity as envisaged in the Corridor, including the development of infrastructure that includes railways and port linkages to increase the passage of goods and services, and boost trade among stakeholders, and enhance data connectivity and electrical grid interconnectivity. In this regard, both sides welcomed the progress under the MoU on Electrical Interconnections, Clean/Green Hydrogen and Supply Chains signed in October 2023. Both sides also expressed satisfaction on the increase in shipping lines between the two countries.
The two sides stressed the importance of enhancing cooperation and coordination between the two countries in international organizations and forums, including the G20, the International Monetary Fund, and the World Bank, to bolster efforts to address the challenges facing the global economy. They commended the existing cooperation between them within the Common Framework for Debt Treatment Beyond the Debt Service Suspension Initiative (DSSI), which was endorsed by the G20 leaders at the Riyadh Summit 2020. They stressed the importance of enhancing the implementation of the Common Framework as the main and most comprehensive platform for coordination between official creditors (developing country creditors and Paris Club creditors) and the private sector to address the debt of eligible countries.
The two sides affirmed their full support for the international and regional efforts aimed at reaching a comprehensive political solution to the crisis in Yemen. The Indian side appreciated the Kingdom’s many initiatives aimed at encouraging dialogue between the Yemeni parties, and its role in providing and facilitating access of humanitarian aid to all regions of Yemen. The Saudi side also appreciated the Indian effort in providing humanitarian aid to Yemen.The two sides agreed on the importance of cooperation to promote ways to ensure the security and safety of waterways and freedom of navigation in line with the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
The following MoUs were signed during the visit:
• MoU between Department of Space, India, and Saudi Space Agency in the field of space activities for peaceful purposes.
• MoU between Ministry of Health and Family Welfare, Republic of India and Ministry of Health, Kingdom of Saudi Arabia & on Cooperation in the Field of Health.
• Bilateral Agreement between Department of Posts, India and Saudi Post Corporation (SPL) for inward foreign surface parcel.
• MOU between National Anti-Doping Agency of India (NADA), India, and Saudi Arabia Anti-Doping Committee (SAADC) for cooperation in the field of anti-doping and prevention.
Both sides agreed to hold the next meeting of the Strategic Partnership Council on a date mutually agreed upon. As the two nations march ahead with economic and social developments in their respective countries, they also decided, that they will continue communication, coordination and cooperation across various sectors.
At the end of the visit, Prime Minister Shri Narendra Modi, expressed his sincere thanks and appreciation to His Royal Highness Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Crown Prince and Prime Minister, for the warm reception and generous hospitality extended to him and his accompanying delegation. He also conveyed his best wishes for continued progress and prosperity of the friendly people of the Kingdom of Saudi Arabia. For his part, His Royal Highness extended his sincere wishes to Prime Minister Narendra Modi and the friendly people of India for further progress and prosperity.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছৌদি আৰৱলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ৰাজ্যিক ভ্ৰমণৰ সামৰণিত যৌথ বিবৃতি
23 APR 2025 12:44PM by PIB Guwahati
"এক ঐতিহাসিক বন্ধুত্ব; প্ৰগতিৰ বাবে এক অংশীদাৰিত্ব।” ছৌদি আৰব ৰাজ্যৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী, ভাৰত গণৰাজ্যৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত ছৌদি আৰৱ ৰাজ্যত ৰাজ্যিক ভ্ৰমণ কৰে। এয়া আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ তৃতীয়টো ছৌদি আৰৱ ভ্ৰমণ। ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ছৌদি আৰৱৰ ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰিন্স মহম্মদ বিন ছালমান বিন আব্দুলজিজ আল চৌদৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ পিছত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ আৰু ভাৰত-ছৌদি আৰব কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ প্ৰথমখন বৈঠকৰ সহ-অধ্যক্ষতা।
জেদ্দাৰ আল-ছালাম পেলেচত তেওঁৰ ৰয়েল হাইনেছ প্ৰিন্স মহম্মদ বিন ছলমান বিন আব্দুলজিজ আল ছাউদ, ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক গ্ৰহণ কৰে। তেওঁলোকে আনুষ্ঠানিক আলোচনাত মিলিত হয়, য’ত ভাৰত গণৰাজ্য আৰু ছৌদি আৰৱ ৰাজ্যৰ মাজত ঐতিহাসিকভাৱে ঘনিষ্ঠ বন্ধুত্বৰ সুদৃঢ় বান্ধোনৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। ভাৰত আৰু চৌদি আৰবে বিশ্বাস আৰু সদিচ্ছাৰে চিহ্নিত এক শক্তিশালী সম্পৰ্ক আৰু জনসাধাৰণৰ ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক লাভ কৰে।দুয়োপক্ষই উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা, শক্তি, বাণিজ্য, বিনিয়োগ, প্ৰযুক্তি, কৃষি, সংস্কৃতি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ককে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰ সামৰি লোৱা কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সুদৃঢ় ভেটি আৰু অধিক শক্তিশালী হৈছে। পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সাম্প্ৰতিক আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰতো দুয়োপক্ষই মত বিনিময় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশ্ব এক্সপ’ ২০৩০ আৰু ফিফা বিশ্বকাপ ২০৩৪ৰ বাবে চৌদি আৰবে সফল নিবিদা কৰাৰ বাবে ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু ছৌদি আৰব ৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী এইচ আৰ এইচ প্ৰিন্স মহম্মদ বিন ছালমান বিন আব্দুলজিজ আল চৌদক অভিনন্দন জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত আৰু ছৌদি আৰৱ ৰাজ্যৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ উপায় সন্দৰ্ভত গঠনমূলক আলোচনাত মিলিত হয়। ভাৰত-চৌদি আৰব কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ দ্বিতীয়খন বৈঠকৰ সহ-অধ্যক্ষতা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত অনুষ্ঠিত হোৱা অন্তিমখন বৈঠকৰ পিছত দুয়োপক্ষই কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা কৰে।দুয়োজন নেতাই দুয়োখন মন্ত্ৰী সমিতিৰ কামৰ ফলাফলৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে, যথা: (ক) ৰাজনৈতিক, নিৰাপত্তা, সামাজিক আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতা সমিতি আৰু তেওঁলোকৰ উপসমিতি আৰু (খ) অৰ্থনীতি আৰু বিনিয়োগ সমিতি আৰু তেওঁলোকৰ যৌথ কৰ্মগোটসমূহ, বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত। এই প্ৰেক্ষাপটত পৰিষদৰ সহ-অধ্যক্ষসকলে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা, আৰু পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰী সমিতিসমূহৰ সংযোজনেৰে কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ গভীৰতাক প্ৰতিফলিত কৰা চাৰিখন মন্ত্ৰী সমিতিলৈ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ সম্প্ৰসাৰণক আদৰণি জনায়। দুয়োপক্ষৰ আস্থা আৰু পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গঢ়ি তোলা বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ বৃহৎ সংখ্যক উচ্চ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণৰ কথা দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰশংসাৰে লক্ষ্য কৰে। বৈঠকৰ শেষত দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-চৌদি আৰব কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ দ্বিতীয়খন বৈঠকৰ কাৰ্য্যবিৱৰণীত স্বাক্ষৰ কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই ৰাজ্যখনত বাস কৰা প্ৰায় ২৭ লাখ ভাৰতীয় নাগৰিকৰ অবিৰত কল্যাণৰ বাবে ছৌদি পক্ষক প্ৰশংসা প্ৰকাশ কৰে, যিয়ে দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত বিদ্যমান জনসাধাৰণৰ মাজত থকা শক্তিশালী বন্ধন আৰু অপৰিসীম সদিচ্ছাৰ প্ৰতিফলন ঘটায়। ভাৰতীয় পক্ষই ২০২৪ চনত হাজ তীৰ্থযাত্ৰা সফলতাৰে অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে চৌদি আৰৱক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে ভাৰতীয় হজ আৰু উমৰা হজযাত্ৰীসকলক সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ মাজত উৎকৃষ্ট সমন্বয়ৰ বাবে শলাগ লৈছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰত আৰু চৌদি আৰৱ ৰাজ্যৰ মাজত অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধি পোৱাক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়। ভাৰতীয় পক্ষই ভিজন ২০৩০ৰ অধীনত লক্ষ্যসমূহৰ ওপৰত অগ্ৰগতিৰ বাবে ছৌদি পক্ষক অভিনন্দন জনায়।চৌদি পক্ষই ভাৰতৰ স্থায়ী অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিক্ষিত ভাৰত বা উন্নত দেশ হোৱাৰ লক্ষ্যৰ বাবে শলাগ লয়।দুয়ো পক্ষই নিজ নিজ জাতীয় লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰিবলৈ আৰু ভাগ-বতৰা সমৃদ্ধি লাভ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োখন দেশৰ মাজত বিনিয়োগৰ প্ৰবাহক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ২০২৪ চনত গঠন কৰা উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চ (এইচ এল টি এফ)ৰ অধীনত আলোচনাত হোৱা অগ্ৰগতি দুয়োগৰাকী নেতাই সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে। শক্তি, পেট্ৰ’কেমিকেল, আন্তঃগাঁথনি, প্ৰযুক্তি, ফিনটেক, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, দূৰসংযোগ, ঔষধ, উৎপাদন আৰু স্বাস্থ্যকে ধৰি একাধিক ক্ষেত্ৰত ভাৰতত বিনিয়োগৰ বাবে চৌদি আৰবে কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি লক্ষ্য কৰা হৈছিল যে উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চে একাধিক ক্ষেত্ৰত এক বুজাবুজিত উপনীত হৈছে যিয়ে এনে বিনিয়োগৰ প্ৰবাহক দ্ৰুতগতিত প্ৰসাৰিত কৰিব। তেওঁলোকে উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চত দুটা শোধনাগাৰ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা কৰাৰ চুক্তিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
এই টাস্ক ফ’ৰ্চে কৰ সংগ্ৰহৰ দৰে ক্ষেত্ৰত যি অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল সেয়াও ভৱিষ্যতে অধিক সহযোগিতাৰ বাবে এক বৃহৎ অগ্ৰগতি আছিল। দুয়োপক্ষই দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ চুক্তিৰ আলোচনা অতি সোনকালে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ইচ্ছা দৃঢ় কৰে। পিআইএফৰ বিনিয়োগ সুবিধাৰ বাবে ন’ডেল পইণ্ট হিচাপে কাম কৰিবলৈ ৰাজহুৱা বিনিয়োগ পুঁজি (পিআইএফ)ত ইণ্ডিয়া ডেস্ক মুকলি কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় পক্ষই শলাগ লয়। তেওঁলোকে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে উচ্চ পৰ্যায়ৰ টাস্ক ফ’ৰ্চৰ কামে ভাৰত আৰু চৌদি আৰৱৰ মাজত পাৰস্পৰিক অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু সহযোগিতামূলক বিনিয়োগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োপক্ষই প্ৰত্যক্ষ আৰু পৰোক্ষ বিনিয়োগৰ অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰে। ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ছৌদি-ভাৰত বিনিয়োগ মঞ্চৰ ফলাফল আৰু দুয়োখন দেশৰ ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ মাজত ইয়াৰ সক্ৰিয় সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে ৰাজ্যখনত ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে বিনিয়োগ কাৰ্য্যকলাপ সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰশংসা কৰে, আৰু পাৰস্পৰিক বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ ভূমিকাক শলাগ লয়। দুয়োপক্ষই ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া আৰু ছৌদি আৰৱৰ বিনিয়োগ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক অৱ সহযোগিতাৰ সক্ৰিয়কৰণক মূল্যৱান বুলি কয়। দুয়োপক্ষই ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰাত সন্মত হয়, যিয়ে পাৰস্পৰিক বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনত অৰিহণা যোগায়।
শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় পক্ষই বিশ্বৰ তেল বজাৰৰ স্থিতিশীলতা বৃদ্ধি আৰু বিশ্ব শক্তি বজাৰৰ গতিশীলতাক ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে বিশ্বৰ বজাৰত সকলো শক্তিৰ উৎসৰ যোগানৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এল পি জিকে ধৰি খাৰুৱা তেল আৰু ইয়াৰ ডেৰাইভেটিভৰ যোগান, ভাৰতৰ কৌশলগত সংৰক্ষিত কাৰ্যসূচীত সহযোগিতা, উৎপাদন আৰু বিশেষ উদ্যোগকে ধৰি সমগ্ৰ শোধন আৰু পেট্ৰ’কেমিকেল খণ্ডত যৌথ প্ৰকল্প, হাইড্ৰ’কাৰ্বন, বিদ্যুৎ, আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উদ্ভাৱনীমূলক ব্যৱহাৰ, তাৰ বাবে বিশদ যৌথ অধ্যয়ন সম্পূৰ্ণ কৰাকে ধৰি শক্তি খণ্ডৰ কেইবাটাও ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত একমত প্ৰকাশ কৰে দুয়োখন দেশৰ মাজত বৈদ্যুতিক আন্তঃসংযোগ, গ্ৰীড স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ, গ্ৰীড সংযোগ, বৈদ্যুতিক গ্ৰীড সুৰক্ষা আৰু স্থিতিস্থাপকতা, আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্প আৰু শক্তি সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদান, আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰকল্প ৰূপায়ণত দুয়োপক্ষৰ কোম্পানীসমূহৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা।
চাহিদা উদ্দীপিত, হাইড্ৰজেন পৰিবহণ আৰু সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তি বিকাশ, বিশেষজ্ঞতা আৰু অভিজ্ঞতাৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি উৎকৃষ্ট পদ্ধতি ৰূপায়ণৰ বাবে সেউজ/পৰিষ্কাৰ হাইড্ৰ’জেনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত দুয়োপক্ষই গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শক্তি খণ্ডৰ সৈতে জড়িত যোগান শৃংখল আৰু প্ৰকল্পসমূহৰ বিকাশ, কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতা সক্ষম কৰা, শক্তি দক্ষতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু অট্টালিকা, উদ্যোগ, আৰু পৰিবহণ খণ্ডত শক্তিৰ ব্যৱহাৰক যুক্তিসংগত কৰা, আৰু ইয়াৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি সজাগতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো দুয়োপক্ষই স্বীকাৰ কৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কাঠামো চুক্তি আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ নীতিসমূহ মানি চলাৰ গুৰুত্ব আৰু উৎসৰ পৰিৱৰ্তে নিৰ্গমনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি জলবায়ু চুক্তি প্ৰস্তুত আৰু কাৰ্যকৰী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰ দৃঢ় কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই ৰাজ্যখনে "চৌদি সেউজ পদক্ষেপ" আৰু "মধ্যপ্ৰাচ্য সেউজ পদক্ষেপ"ৰ আৰম্ভণিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজ্যখনৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। নিৰ্গমন পৰিচালনা আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে বৃত্তাকাৰ কাৰ্বন অৰ্থনীতিক আহিলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা নীতিক প্ৰসাৰিত কৰি বৃত্তাকাৰ কাৰ্বন অৰ্থনীতিৰ প্ৰয়োগ বিকশিত কৰিবলৈ দুয়োপক্ষই যৌথ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, ৱান ছান-ৱান ৱৰ্ল্ড-ৱান গ্ৰীড, ক’লিচন অৱ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই) আৰু মিছন লাইফষ্টাইল ফৰ এনভাইৰনমেণ্ট (লাইএফই) আৰু গ্ল’বেল গ্ৰীণ ক্ৰেডিট ইনিচিয়েটিভৰ দৰে অগ্ৰণী পদক্ষেপেৰে বিশ্ব জলবায়ু কাৰ্য্যত ভাৰতৰ অৱদানৰ শলাগ লয় ছৌদি আৰব ৰাজ্যই।
ভাৰত চৌদি আৰৱৰ বাবে দ্বিতীয় বৃহত্তম বাণিজ্যিক অংশীদাৰ হোৱাৰ লগে লগে শেহতীয়া বছৰবোৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ অবিৰত বৃদ্ধিত দুয়োপক্ষই সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে; আৰু ২০২৩-২০২৪ চনত চৌদি আৰব ভাৰতৰ পঞ্চম বৃহত্তম বাণিজ্যিক অংশীদাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। দুয়োপক্ষই তেওঁলোকৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধিৰ বাবে সহযোগিতা আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োপক্ষই ব্যৱসায়িক আৰু বাণিজ্যিক প্ৰতিনিধি দলৰ ভ্ৰমণ বৃদ্ধি, আৰু বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত একমত প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই ভাৰত-জিচিচি এফটিএ সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ ইচ্ছা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ মূল স্তম্ভ হিচাপে প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্ক গভীৰ হোৱাৰ শলাগ লয়, আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ অধীনত প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰী সমিতি গঠনক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে যে অঞ্চলটোৰ নিৰাপত্তা আৰু স্থিতিশীলতা নিশ্চিত কৰাৰ দিশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্থল বাহিনী অনুশীলন SADA TANSEEQ, নৌসেনাৰ অনুশীলন AL MOHED AL HINDIৰ দুটা ৰাউণ্ড, বহু উচ্চ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণ, আৰু প্ৰশিক্ষণ বিনিময়ৰ দৰে অসংখ্য ‘প্ৰথম’। তেওঁলোকে ২০২৪ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ৰিয়াদত অনুষ্ঠিত হোৱা প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ যুটীয়া সমিতিৰ ষষ্ঠখন বৈঠকৰ ফলাফলক আদৰণি জনাই তিনিওটা সেৱাৰ মাজত কৰ্মচাৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনা আৰম্ভ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবেও দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
নিৰাপত্তা ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা অবিৰত সহযোগিতাক লক্ষ্য কৰি দুয়োপক্ষই উন্নত নিৰাপত্তা আৰু স্থিতিশীলতাৰ বাবে এই সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। চাইবাৰ সুৰক্ষা, সামুদ্ৰিক সীমা নিৰাপত্তা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ, নিচাযুক্ত দ্ৰব্য আৰু ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষৰ মাজত সহযোগিতা অধিক বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত নিৰীহ সাধাৰণ নাগৰিকৰ প্ৰাণ কাঢ়ি নিয়াৰ ভয়াৱহ সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক দুয়োপক্ষই তীব্ৰ গৰিহণা দিয়ে। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োপক্ষই সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক ইয়াৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশৰ গৰিহণা দিয়ে আৰু এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এয়া মানৱতাৰ বাবে অন্যতম ভয়াৱহ ভাবুকি হৈয়েই আছে। তেওঁলোকে এই কথাত একমত হৈছিল যে যিকোনো কাৰণতে কোনো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ কোনো ন্যায্যতা থাকিব নোৱাৰে। সন্ত্ৰাসবাদক কোনো বিশেষ জাতি, ধৰ্ম বা সংস্কৃতিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ যিকোনো প্ৰচেষ্টাক তেওঁলোকে নাকচ কৰিছিল। সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োপক্ষৰ উৎকৃষ্ট সহযোগিতাক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদক গৰিহণা দিয়ে, আৰু সকলো ৰাষ্ট্ৰকে আন দেশৰ বিৰুদ্ধে সন্ত্ৰাসবাদৰ ব্যৱহাৰ নাকচ কৰিবলৈ, সন্ত্ৰাসবাদৰ আন্তঃগাঁথনি য’ত আছে তাতেই ভাঙি পেলাবলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ অপৰাধীসকলক ক্ষিপ্ৰতাৰে ন্যায়ৰ ওচৰলৈ আনিবলৈ আহ্বান জনায়। দুয়োপক্ষই আন দেশৰ বিৰুদ্ধে সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য সংঘটিত কৰিবলৈ মিছাইল আৰু ড্ৰ’নকে ধৰি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ প্ৰৱেশ ৰোধ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োপক্ষই স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতা আৰু বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ স্বাস্থ্যজনিত বিপদ আৰু স্বাস্থ্যজনিত প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ কৰা প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োখন দেশৰ মাজত স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। ভাৰতীয় পক্ষই ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত জেদ্দাত অনুষ্ঠিত হোৱা এন্টিমাইক্ৰ’বিয়াল প্ৰতিৰোধৰ চতুৰ্থ মন্ত্ৰী সন্মিলন সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বাবে চৌদি আৰৱ ৰাজ্যক অভিনন্দন জনায়।চৌদি আৰৱত ভাৰতীয় ঔষধৰ ৰেফাৰেন্স মূল্য নিৰ্ধাৰণ আৰু দ্ৰুতগতিত পঞ্জীয়নৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ বাবে ছৌদি খাদ্য আৰু ঔষধ কৰ্তৃপক্ষই গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপক ভাৰতীয় পক্ষই আদৰণি জনায়। ছৌদি খাদ্য আৰু ঔষধ কৰ্তৃপক্ষ আৰু কেন্দ্ৰীয় ঔষধ মানদণ্ড নিয়ন্ত্ৰণ সংস্থা (চিডিএছচিঅ’)ৰ মাজত চিকিৎসা সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিখন আৰু পাঁচ বছৰৰ বাবে বৃদ্ধি কৰাটোও দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়।
দুয়োপক্ষই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, অৰ্ধপৰিবাহী আদি নতুন আৰু উদীয়মান ডমেইনকে ধৰি প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ডিজিটেল শাসনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি,দুয়ো পক্ষই এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। টেলিকম ৰেগুলেটৰী অথৰিটি অৱ ইণ্ডিয়া আৰু কমিউনিকেশ্যন, স্পেচ এণ্ড টেকন’লজি কমিছন অৱ কিংডম অৱ ছৌদি আৰৱৰ মাজত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ডিজিটেল খণ্ডত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই উল্লেখ কৰে যে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত স্বাক্ষৰিত মহাকাশ সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিয়ে মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব, য’ত উৎক্ষেপণ বাহন, মহাকাশযান, স্থল ব্যৱস্থাৰ ব্যৱহাৰকে ধৰি; মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগ; গৱেষণা আৰু উন্নয়ন; শৈক্ষিক সংযোগ আৰু উদ্যোগীকৰণ। দুয়োপক্ষই ঐতিহ্য, চলচ্চিত্ৰ, সাহিত্য, আৰু পৰিবেশন আৰু দৃশ্য কলাৰ দৰে মূল খণ্ডত সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হোৱাৰ জৰিয়তে চৌদি আৰব ৰাজ্য আৰু ভাৰত গণৰাজ্যৰ মাজত সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ বৃদ্ধিৰ কথা উল্লেখ কৰে। কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ অধীনত পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰী সমিতি গঠনে এই অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু বহনক্ষম পৰ্যটনৰ জৰিয়তেকে ধৰি পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰতো দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োখন দেশৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত থকা শক্তিশালী সম্পৰ্কৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত সংবাদ মাধ্যম, মনোৰঞ্জন, ক্ৰীড়াৰ বিভিন্ন সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ কথাও তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তলত উল্লেখ কৰা বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। সেইবোৰ হৈছেঃ
• শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে মহাকাশ কাৰ্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ মহাকাশ বিভাগ আৰু চৌদি মহাকাশ সংস্থাৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি।
• ভাৰত গণৰাজ্যৰ স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয় আৰু চৌদি আৰৱ ৰাজ্যৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি আৰু স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা।
• ভাৰতৰ ডাক বিভাগ আৰু ছৌদি ডাক নিগম (এছপিএল)ৰ মাজত ভিতৰলৈ যোৱা বিদেশী পৃষ্ঠৰ পাৰ্চেলৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক চুক্তি।
• ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় এণ্টি-ডপিং এজেন্সী (নাডা), ভাৰত, আৰু চৌদি আৰব এণ্টি-ডপিং কমিটি (SAADC)ৰ মাজত এণ্টি-ডপিং আৰু প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তি।
দুয়োপক্ষই পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা তাৰিখত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব পৰিষদৰ পৰৱৰ্তী বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰই নিজৰ নিজৰ দেশৰ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক উন্নয়নৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকে এইটোও সিদ্ধান্ত লয়, যে তেওঁলোকে বিভিন্ন খণ্ডত যোগাযোগ, সমন্বয় আৰু সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিব। ভ্ৰমণৰ শেষত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ লগত অহা প্ৰতিনিধি দলটোক উষ্ম আদৰণি আৰু উদাৰ আতিথ্য প্ৰদানৰ বাবে ৰয়েল হাইনেছ প্ৰিন্স মহম্মদ বিন ছালমান বিন আব্দুলআজিজ আল ছাউদ, ক্ৰাউন প্ৰিন্স আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীক আন্তৰিক ধন্যবাদ আৰু কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।ছৌদি আৰৱ ৰাজ্যৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ জনসাধাৰণৰ অবিৰত প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবেও তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁৰ ফালৰ পৰা ৰয়েল হাইনেছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী আৰু ভাৰতৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ জনসাধাৰণলৈ অধিক প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।