ব্যক্তি, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু পেঞ্চন মন্ত্ৰালয়
১৭সংখ্যক অসামৰিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৫ চনৰ ২১ এপ্ৰিলত ৰাষ্ট্ৰৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক সম্বোধন কৰিব
১৭ সংখ্যক অসামৰিক সেৱা দিৱস ২০২৫ ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাজহুৱা প্ৰশাসনৰ উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা প্ৰদান কৰিব।
অসামৰিক সেৱা দিৱস হৈছে সমগ্ৰ ভাৰতৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে নাগৰিকৰ বাবে নিজকে পুনৰ উৎসৰ্গিত কৰা আৰু ৰাজহুৱা সেৱা আৰু তেওঁলোকৰ কামত উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰাৰ এক উপলক্ষ
20 APR 2025 12:39PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২১ এপ্ৰিল, ২০২৫ত ১৭ সংখ্যক অসামৰিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে দেশৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলক সম্বোধন কৰিব।
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে জিলা আৰু কেন্দ্ৰীয়/ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক চিনাক্ত কৰা অগ্ৰাধিকাৰমূলক কাৰ্যসূচী আৰু উদ্ভাৱনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজহুৱা প্ৰশাসনত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা প্ৰদান কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সামগ্ৰিক উন্নয়ন আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত ই-বুক মুকলি কৰিব য’ত চিনাক্ত কৰা অগ্ৰাধিকাৰমূলক কাৰ্যসূচী আৰু উদ্ভাৱনৰ ৰূপায়ণৰ সফলতাৰ কাহিনী অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব। বঁটা প্ৰদানৰ পূৰ্বে বঁটা লাভ কৰা পদক্ষেপবোৰক সামৰি প্ৰস্তুত কৰা এখন চলচ্চিত্ৰও প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক সেৱা দিৱসৰ অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়োৱা এইটো সপ্তম অনুষ্ঠান হ’ব।
অসামৰিক সেৱা দিৱস হৈছে সমগ্ৰ ভাৰতৰ অসামৰিক কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে নাগৰিকৰ বাবে নিজকে পুনৰ উৎসৰ্গিত কৰা আৰু ৰাজহুৱা সেৱা আৰু তেওঁলোকৰ কামত উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দোহাৰাৰ এক উপলক্ষ। ১৯৪৭ চনত দিল্লীৰ মেটকাফ হাউচত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলে প্ৰশাসনীয় সেৱা বিষয়াৰ প্ৰবেচনাৰসকলক সম্বোধন কৰা দিনটোৰ স্মৃতিত এই তাৰিখটো বাছনি কৰা হৈছিল। অসামৰিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে চৰকাৰে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত দিনজোৰা অসামৰিক সেৱা দিৱস সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছে।
সাধাৰণ নাগৰিকৰ কল্যাণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ জিলা আৰু সংস্থাসমূহে কৰা অসাধাৰণ আৰু উদ্ভাৱনীমূলক কামক স্বীকৃতি দিবলৈ ৰাজহুৱা প্ৰশাসনত উৎকৃষ্টতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটা আঁচনিখন আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী বঁটা আঁচনি ২০২৪-ৰ বাবে, অসামৰিক সেৱা দিৱস ২০২৫-ত প্ৰদান কৰিবলগীয়া বঁটাৰ বাবে নিম্নলিখিত অগ্ৰাধিকাৰমূলক কাৰ্যসূচীসমূহ চিনাক্ত কৰা হৈছেঃ (ক) শ্ৰেণী ১-জিলাৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন (খ) শ্ৰেণী ২ -আকাংক্ষিত খণ্ড কাৰ্যসূচী (গ) শ্ৰেণী ৩ -উদ্ভাৱন।এক ব্যাপক মূল্যায়নৰ পিছত ১৫৮৮ মনোনয়নৰ পৰা ১৪জন বঁটা বিজয়ীক তালিকাভুক্ত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বঁটাৰ ভিতৰত আছেঃ (১) ট্ৰফী, (২) স্ক্ৰল আৰু (৩) ২০ লাখ টকাৰ আৰ্থিক পুৰস্কাৰ ৰাজহুৱা কল্যাণৰ যিকোনো ক্ষেত্ৰত প্ৰকল্প/কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ বা সম্পদৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ বাবে জিলা/সংস্থাক প্ৰদান কৰা হ’ব। বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানৰ পাছতে কেবিনেট সচিব ড০ টি ভি সোমনাথনৰ অধ্যক্ষতাত "অসামৰিক সেৱা সংস্কাৰ-প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগ" শীৰ্ষক এক পূৰ্ণাংগ অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব। এই উপলক্ষে নগৰীয়া পৰিবহণ ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা, আয়ুষ্মান ভাৰতৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য ভাৰতৰ প্ৰচাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী-জন আৰোগ্য যোজনা আৰু আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ, মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০ৰ জৰিয়তে মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে পুষ্টিৰ প্ৰচাৰ, উচ্চাকাংক্ষী ব্লক কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত চাৰিখন পৃথক অধিবেশন অনুষ্ঠিত হ’ব।
গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী তথা শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লালে নগৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থা শক্তিশালীকৰণ বিষয়ক অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিব, কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী তথা ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডাই আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা আৰু আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰৰ জৰিয়তে সুস্থ ভাৰতৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিব। কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰী অন্নপূৰ্ণা দেৱীয়ে মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২ৰ জৰিয়তে মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে পুষ্টিৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰত অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিব। নীতি আয়োগৰ চি ই অ’, শ্ৰী বি ভি আৰ সুব্ৰমণিয়মে উচ্চাকাংক্ষী ব্লক কাৰ্যসূচীৰ অধিৱেশনত সভাপতিত্ব কৰিব।
সচিব, অতিৰিক্ত সচিব, যুটীয়া সচিব, উপ-সচিব, সহকাৰী সচিবকে ধৰি ভাৰত চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল আৰু মুখ্য সচিব, অতিৰিক্ত মুখ্য সচিব, প্ৰধান সচিব আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ মুৰব্বীসকল, আৱাসিক আয়ুক্ত, কেন্দ্ৰীয় সেৱাৰ বিষয়াসকল আৰু জিলা সমাহৰ্তাসকলকে ধৰি ৰাজ্য চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে দিনজোৰা অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Prime Minister Shri Narendra Modi to address the Nation’s Civil Servants on 17th Civil Services Day 2025 on April 21, 2025
On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi will confer the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration on 17th Civil Services Day 2025
Civil Services Day is an occasion for the Civil Servants across India to rededicate themselves to the cause of citizens and renew their commitment to public service and excellence in their work
20 APR 2025 12:39PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi will address the Nation’s Civil Servants on the 17th Civil Services Day on April 21, 2025.
On this occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi will confer the Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration for effective implementation of identified Priority Programmes and Innovation to Districts and Central/ State Governments. Prime Minister Shri Narendra Modi will release e-books on Holistic Development and on Innovations comprising of the successes stories on the implementation of the identified priority programmes and Innovations. A film on the Award-winning initiatives will also be screened before the presentation of Awards. This will mark the 7th occasion when Prime Minister Modi will be addressing the National Civil Services Day ceremonies.
Civil Services Day is an occasion for the Civil Servants across India to rededicate themselves to the cause of citizens and renew their commitment to public service and excellence in their work. This date was chosen to commemorate the day when Sardar Vallabhai Patel addressed the probationers of Administrative Service Officers in 1947 at Metcalfe House Delhi. To mark the Civil Services day, Government is organizing a day-long Civil Services Day conference at Vigyan Bhawan, New Delhi.
The Scheme for Prime Minister’s Awards for Excellence in Public Administration has been instituted to recognize the extraordinary and innovative work done by Districts & Organizations of the Central and State Governments for the welfare of common citizen. For the Prime Minister’s Awards Scheme 2024, the following priority programmes have been identified for the awards to be presented on Civil Services Day 2025: (a) Category 1 - Holistic Development of Districts (b) Category 2- Aspirational Blocks Programme (c) Category 3 – Innovation. 14 Awardees have been shortlisted from 1588 nominations after a comprehensive evaluation. The Prime Minister’s Awards consist of: (i) Trophy, (ii) Scroll and (iii) an incentive of Rs. 20 lakh to the awarded District/organization to be utilized for implementation of project/programme or bridging resources gaps in any area of public welfare. *The Awards ceremony will be followed by a plenary session on “Civil Services Reforms- Challenges and Opportunities”, chaired by Dr.T.V. Somanathan, Cabinet Secretary. Four Breakaway Sessions on Strengthening Urban Transportation, Promoting Swasth Bharat through Ayushman Bharat PM - Jan Arogya Yojana and Ayushman Arogya Mandir, Promoting Nutrition for Women and Children through Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0, Aspirational Blocks Programme will be conducted to mark the occasion.
Shri Manohar Lal, Minister of Housing and Urban Affairs and Minister of Power, will chair the Session on Strengthening Urban Transportation, Shri Jagat Prakash Nadda Union Minister of Health and Family Welfare and Minister of Chemicals and Fertilizers will chair the session on Promoting Swasth Bharat through Ayushman Bharat PM Jan Arogya Yojana and Ayushman Arogya Mandir, while Smt. Annpurna Devi, Union Minister of Women and Child Development will chair the session on Promoting Nutrition for Women and Children through Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0. Shri B.V.R. Subrahmanyam, CEO, NITI Aayog, will chair the session on Aspirational Blocks Programme.
Senior Officials of Government of India including Secretaries, Additional Secretaries, Joint Secretaries, Deputy Secretaries, Assistant Secretaries and Senior Officials of State Governments including Chief Secretaries, Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries and Heads of Central Training Institutions, Resident commissioners, Officials of Central Services and District Collectors will participate in the day-long event.
…….